|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3571 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Filmiki "urodowe" na Youtube cz. IX
Cytat:
|
|
#3572 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3573 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Każdy kosmetyk ma swoją nieprzekraczalną datę ważności np 04.2013 do tego czasu jest przewidywana jego dobra jakośc czyli nie zjełczeją oleje nie zdestabilizują sie witaminy i substancje aktywne i nie namnożą sie nadmiernie bakterie. Data nieprzekraczalna niezaleznie od tego czy sie go uzywa czy nie. Druga data to czas od otwarcia balsam będzie dobry i rok po otwarciu, za to tusz 6 miesięcy ( wg niektórych 3), pomadka chba też 6 miesięcy. Za to niezanieczyszczone kosmetyki mineralne są dobre przez lata Nie wierze że dziewczyny w swoich toaletkach mają tylko swieze kosmetyki, nawet jak maluja innych. A jak maluja tylko siebie to na co im 6 podkładów i 50 błyszczyków? Edytowane przez dacn Czas edycji: 2013-01-28 o 12:41 |
|
|
|
|
#3574 | ||
|
zawsze mam racje
|
Cytat:
Z tym, że o tuszach się mówi, że powinno sie je zużyć w ciągu 3 miesięcy, a oznakowania na opakowaniach pokazują 6 albo i 12 ![]() Szminki zwykle rok, cienie 2 lata, a lakiery 3 lata, podkłady płynne-rok, pudry- 2 lata Ale to różnie bywa w zależności od producenta. Podobnie z kosmetykami pielęgnacyjnymi, kosmetyki YR także są napakowane parabenami, a na ich kremach i balsamach jest informacja, że trzeba zużyć w ciągu pół roku, kiedy inni producenci przy takich konserwantach dają rok. ---------- Dopisano o 09:16 ---------- Poprzedni post napisano o 09:12 ---------- Cytat:
![]() Podkłady też różnie kryją, jedne mogą być do stosowania na dzień, inne na wieczór, do tego cera w ciągu roku ma różne odcienie i trzeba to też uwzględnić. I już się te 4 zbiorą. Co innego 30 podkładów. Jak to dużo blogerek mówi- kolorówkę się używa, a nie zużywa :P Przy niektórych kolekcjach te słowa brzmią dziwnie, ale już lepiej mieć pudry, które się przeterminują niż to wydać na alkohol i fajki w ilościach za dużych
|
|
#3575 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3576 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
czarownica! Ja też tak myślałam, ale teraz czasem coś oglądam. Znalazłam kilka odpowiadających mi kanałów. |
|
|
|
|
#3577 |
|
Zakorzenienie
|
[1=b57b0c36aac5e3558a14a2d 0d269fc6e062f42ab_5d436f0 84516d;38894985]Szczerze mówiąc, nigdy nie trzymam się konkretnie ustalonej daty (dużo producentów przyspiesza termin zużycia np. ważne tylko 3m), żeby po tym czasie na pewno kosmetyk wyrzucić). Oczwyiście nie trzymam podkładu, czy kremu ważnego rok przez dwa lata, ale warto na tą datę patrzeć trochę z przymrużeniem oka i znać się na składach. Dużo też robią warunki przechowywania. np.wszystkie moje pudry i brązery mają rok daty ważności -tej daty do końca nigdy nie przestrzegam :P[/QUOTE]
Jasne, ale co innego uzyc kosmetyku przeterminowanego o tydzien a co innego takiego o rok. |
|
|
|
#3578 | |
|
sissy that walk
|
Ja używam dopóki nie zauważę różnicy w wyglądzie (konsystencja, kolor itp.). Nigdy nic mi się nie stało, może miałam farta, ale nie wiem ile musiałabym wyrzucać kosmetyków bo termin się skończył, podczas gdy nic się z nimi jeszcze nie stało
|
|
|
#3579 | |
|
Life is a drink ...
|
Cytat:
.
|
|
#3580 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
chyba, że chodzi o kremy do twarzy czy podkłady, to tam pilnuję daty
|
|
#3581 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Co do ważności- szminki i kredki będą miały nalot. Błyszcyzki zmienia wygląd i zapach. Tusze się nie zmienią ale mogą zrobić kuku, nie wolno ich trzymać w wysokiej temperaturze. Lakiery- szczerze, nigdy mi się nie przeterminował, po 5 latach są takie same jak były w dniu kupienia. Natomiast wszelkie spiekane czy prasowane proszki mogą żyć baaaardzo długo. Tam się nie ma co psuć po prostu. Co innego jak są w kremie cienie czy róże. Podkłady- z pompką aż się zaczną rozwarstwiać, w kremie- oj z misiąc góra, bo zacznie wysypywać po nich. Także przeterminowane o rok znaczy co innego w przypadku proszku i w przypadku czegoś z woda, olejem, czegoś dotykanego. Bardzo ważne jest to, czy kosmetyk ma kontakt z naszą skórą gdzieś, takie się psują szybciej niż data ważnosci. |
||
|
|
|
#3582 |
|
Zakorzenienie
|
moja najstarsza paleta od Sleek ma 1,5 roku a powinno się je mieć rok
cienie wyglądają i działają tak samo, tak więc używam ich nadal ale w razie czego kupię nową. Tylko faktycznie nie wiem jak można w rok zużyć te palety; lekko dotknęłam denka w 3 czy 4 cieniach tuszy i podkładu nie muszę bo i tak je zużywam na bieżąco i mam w danej chwili po jednej sztuce
|
|
|
|
#3583 | |||
|
zawsze mam racje
|
Cytat:
Także go miałam w oku i tyle z tego było Wolę sam tusz, ew odrobinę pudru do twarzy.---------- Dopisano o 15:36 ---------- Poprzedni post napisano o 15:33 ---------- Dokładnie. Ten makijaż jak dla mnie straszny, wygląda w nim moim zdaniem jak mężczyzna, który chciał się pomalować tak żeby z kilometra było widać. ---------- Dopisano o 15:39 ---------- Poprzedni post napisano o 15:36 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 15:42 ---------- Poprzedni post napisano o 15:39 ---------- Cytat:
![]() Ja nie umiem skończyć np na tuszu czy dwóch, ale wcale mnie nie kręcą kolekcje ala dulce candy. Wstaje człowiek rano, chcę się pomalować i nie wie czym. Czułabym się jak te osioł, co w jednym pojemniku ma owies, a w drugim siano; i na końcu pada z głodu, bo nie wie co zjeść. Jakbym widziała taki filmik z 5 lat temu to też bym pewnie pomyślała- o wow, ja też tak chcę.
|
|
#3584 |
|
Zakorzenienie
|
Chcę wierzyć, że większość, to prezenty od firm kosmetycznych, bo na cholerę komu 20 różnych baz pod cienie, skoro tego typu produkt wystarcza spokojnie na około rok. Tak samo kilkadziesiąt maskar- musi się malować 10x dziennie, żeby zużyć je, zanim się popsują lub zaschną. Lubię DulceCandy, ale jej kolekcja zajeżdża mi lekką patologią
|
|
|
|
#3585 | |
|
zawsze mam racje
|
Cytat:
Ja wieczorem stosuje ocm, a rano myję pianką (w sumie nie wiem czemu to się pianką nazywa jak to taki gęsty krem, ale mało ważne). Próbowałam kiedyś z ciekawości przemywać micelem z rana i jedyne co z tego miałam to bolesne wypryski. A to dlatego, że sporo miceli ma dużo gliceryny, a to mojej skórze nie służy. Jedyny micel który mi służy to z eveline, nie traktuję go i tak jako kosmetyk ileś w jednym tylko jako coś do zmycia makijażu, bo mleczka to mi dopiero nie służą. Żel też żelowi nierówny. Niektóre tylko wysuszają, a nie oczyszczają dobrze. Raz skreśliłam jeden podkład. Ale, że coś mi się zdawało, że za bardzo mi szkodzić nie może pomyślałam co innego może być przyczyną. No i właśnie był nią słaby żel. Tego tak na pierwszy rzut oka nie widać. Dopiero jak ma się cerę bardzo skłonną do zatkanych porów jak ja to wtedy to wychodzi. A o swojej kranówce to się nie wypowiadam. Nie piję jej, bo strach. Mój tata się już nabawił kamieni nerkowych, a woda u niego jest lepsza niż u mnie. A boli to, oj boli. A ostatnio tak się pogorszyła, że jak poleżę w wannie tylko z płynem bez dolania olejków itd to jestem jak krówka tylko że w różowe ciapki I to na pewno niestety woda, nie żaden kosmetyk.Jeszcze co do typu cery- niektóre się wydają tłuste przez właśnie odwodnienie- bo skóra odwodniona to sobie produkuje bardzo dużo sebum. Dwa- rózne kosmetyki. Ja np muszę unikać talku w podkładach i pudrach- a ma go większość podkładów i prawie każdy puder. Bo inaczej się świecę po 2 godzinach i to tak, że z kosmosu widać. Zrezygnowałam z iluś tam składników w kosmetykach, postawiłam na takie rzeczy jak żel z kwasem hialuronowym, olejki schnące i tadam okazuje się, że po całym dniu mogę mieć prawie matową skórę (nie mówię o upałach oczywiście, czy dniu gdzie było co nieco wysiłki fizycznego) Też swego czasu używałam kremów matujących itd. Oczywiście taaak działały, że.... Na to podkład z talkiem. No cóż tak się skończyło patrzenie na napisy na opakowaniach, a nie na składy. Dermatolog ze mnie zdecydowanie żaden, ale sądzę że wiele osób może mieć podobny problem. Następna rzecz na którą warto zwrócić uwagę to swoje odżywianie, brak cynku i (jak dobrze pamiętam) kwasów omega także nasila produkcję sebum. Może ktoś jest obeznany jak to jest z cera tłustą, czy jest coś takiego czy to po prostu skóra z chwilowymi problemami, które można zniwelować przez zmianę diety i pielęgnacji?
|
|
#3586 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3587 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Laura Mercier to totalny sponsoring, suplementy diety tez, clinique tez sponsoruje. Nie pamiętam ich wszystkich ale Dulce i inne maniaczki po prostu idą i od razu kupują całą kolekcję. Fafinette np. kupuje często w cosmetic outlet i maca ma też po parę dolców, ale tak to one ogólnie jednak bulą $$$ za to wszystko. Prezenty leżą w osobnych walizkach na nieużytki. Aha i totalnie mi się nie podoba co Blair zrobiła w pokojem. Styl na angielską wieś. |
|
|
|
|
#3588 |
|
Zadomowienie
|
to czarownica, babcia Alicji
Co do kosmetyków- daty ważności są tam przedstawiane jako "najlepiej zuzyć do.." a nie "nalezy..." Cienie do oczu, bronzery, róże, lakiery do paznokci używam póki nie widze niekorzystnego wpływu na cerę oraz póki nie czuję/ widzę żadnych zmian w ich konsystencji. Tusze staram się zużyć max. 3-6 miesiący od otwarcia, pielęgnacja twarzy zużywam na bieżąco. Balsamy szybko zmieniąją swoje właściwości- użyłam jakoś tydzień po dacie balsam do ciała Soraya i zapach, konsystencja były ok, ale po rozsmarowaniu zostawiał taką okropną tępą warstwę na skórze, jakby ktoś tam dodał Paraffinum Liquidum i wosku pszczelego. Chciałam zużyć scrub do ciała (ok. 1 miesiąc po dacie- nieświadomie) i dostałam takiej pokrzywki, że nigdy w życiu nie popełnię tego błędu (na 100% to scrub bo reakcja alergiczna pojawiła sie dość szybko w miejscach gdzie go użyłam). Kremy do twarzy, pod oczy, serum, lakiery po paznokci i jakieś półprodukty trzymam w lodówce (u mnie w łazience mam tropiki pomimo okna, a w pokoju Sahara). Jednak nigdy nie zużyłam żadnego fluidu, pudru, korektora do końca- pudry często mają kontakt 1-szego stopnia z podłogą, a podkłady starczają mi na b. długo, a wrodzona ciekawość każe przetestować cos nowego.. szczerze to nie pamiętam, abym zuzyła kiedyś coś z kolorówki do końca, dobicie do połowy to już dla mnie sukces |
|
|
|
#3589 |
|
Zakorzenienie
|
kolorówka jest do używania, a nie zużywania, nie wyobrażam sobie katowania w kółko jednego cienia, żeby go wykończyć i kupić jakiś inny
dopiero jak coś jest z czymś nie tak, to wywalam, ostatnio poszedł w kosz jakiś błyszczyk, tak wyglądał normalnie, ale śmierdział sfermentowanymi owocami, a data ważności i tak się zdrapała, to wyleciał z kolekcji
|
#3590 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3591 |
|
Konto usunięte
|
Tak? Odrobinę szacunku do samego siebie... żeby mistrz Karl się zniżał do poziomu osób ubierających się w Targecie i Forever18... (wybaczcie mój fanatyzm)
Lancome tylko Phan sponsoruje ale jawnie i na osobnym kanale Ogólnie jak ktoś wrzuca co 5 minut inną skin care routine to znaczy, że ma nowego sponsora. I zawsze jak ktoś daje kod rabatowy to jest to sponsorowane, do tego przypomina mi się bath and body works i te ich kule kąpielowe, to też prezenciki. Jak ja bym chciała dostawać od opi całe kolekcje
|
|
|
|
#3592 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3593 |
|
Zadomowienie
Lokalizacja: Na Mazury, Mazury, Mazury, popływamy tą łajbą z tektury!
|
Coraz bardziej mnie zaskakuje... http://www.youtube.com/watch?v=EJVTQifa4a0
![]()
|
#3594 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
#3595 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Anzela- MAC nikomu nic nie wysyła i to od dawna wiadomo, jeśli twierdzi inaczej to chyba bajeruje coś, raczej po prostu zamawia |
|
|
|
|
#3596 |
|
Zakorzenienie
|
Ja zawsze używam otwarty tusz, nowy czeka w kolejce. Twoja teoria legła w gruzach xD
|
|
|
|
#3597 |
|
Zakorzenienie
|
a Pan Olimpia też testował odżywkę xlasha
kasiennka233 6 godz. temu co tu masz za tusz?super efekt · MrOlimpia18 1 godzinę temu eveline ale to efekt xlasha odżywki ![]() · w odpowiedzi do: kasiennka233
|
|
#3598 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3599 |
|
Klientka w krawacie
|
I Karolina Baszak chyba też.
|
#3600 |
|
Raczkowanie
|
Dokładnie, ja też nie otwieram nawet nowych tuszy. A w zapasie mam w tej chwili chyba 8 (dawno nie liczyłam :P)..
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:13.

ale czasem jednak można zobaczyć coś ciekawego

13.03.2008
Wolę sam tusz, ew odrobinę pudru do twarzy.