Jakie narty wybrać - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Sporty letnie, zimowe i wydarzenia sportowe

Notka

Sporty letnie, zimowe i wydarzenia sportowe Forum dla miłośników sportów letnich i zimowych. Tu dowiesz się wszystkiego o tym jak przygotować się do sezonu. Poczytasz o nowinkach sportowych.

Narzędzia
Stary 2011-01-04, 18:12   #1
Agulka2187
Raczkowanie

Jakie narty wybrać

Hej chciałabym się Was poradzić jakie narty wybrać i jak dobrać je do mojego wzrostu. Jestem początkująca, ostatnio uczyłam się jeździć ale na tak długich nartach że mam z tego same siniaki:P. Mam 163cm wzrostu i waże 51kg). Na allegro rzuciły mi się w oczy te: http://allegro.pl/rossignol-passion-...387157075.html tylko ze ich rozmiary to 154 i 146cm a z tego co czytałam powinny być 10-15cm krótsze i nie wiem które były by lepsze bo jedne są za długie na te proporcje a drugie za krótkie i nie wiem czy lepsze te krótsze czy nie?
I jeszcze te mi się rzuciły w oczy: http://allegro.pl/narty-fischer-koa-...392617383.html które z tych firm są lepsze?? Te długością byłyby akurat. Pomóżcie proszę
Agulka2187 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-10, 08:02   #2
28nana
Raczkowanie

Dot.: Jakie narty wybrać

ciężko mi doradzać w kwestii sprzętu - ale mogę powiedzieć Ci tyle- przejedź się do sklepu sportowego i porozmawiaj ze sprzedawcą - powinni Ci dobrze doradzić. Zapytaj o modele które Cię interesują - pamiętaj jedynie żeby kupić narty perspektywiczne - żeby Cię rozwijały i żeby się nie okazało że po jedym sezonie są już dla Ciebie za " słabe" (chyba że masz założenie często wymieniać sprzęt )

jak już fachowiec doradzi Ci narty odpowiednie dla Ciebie - porównaj ceny upatrzonych desek w sklepie i w necie ,.. i kup tam gdzie korzystniej

pozdrawiam i miłego śmigania
Bo kozdo rzec mo dwie stróny: dobróm i złóm. (..) Dysc leje - to dobre dlo tych, co im buroki wysychajóm. Słónko świeci - to dobre dlo tych, co akurat siano susóm. Ale, co powiy o słónku tyn, co mu buroki wysychajóm, a o dyscu tyn, co siano susy? Syćko jest względne.
28nana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-26, 13:32   #3
jakaja666
Przyczajenie

Zgadzam się z 28nana, warto wybrać się do sklepu ze sprzętem narciarskim i tam popytać o narty. Dobrym rozwiązaniem jest też po uzyskaniu wskazówek jakie narty dla siebie wybrać, iść do wypożyczalni i przetestować sobie narty, które nas interesują. Sprawdzić nawet 2-3 pary i wtedy zdecydować się na te, na których najlepiej nam sie jeździło. www.happyski.pl

Edytowane przez jakaja666
Czas edycji: 2011-01-26 o 13:55
jakaja666 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-22, 09:00   #4
CarminaBurana
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!

Agulka2187, bez konsultacji z osobą, która naprawdę zna się na doborze sprzętu, nie ma co kupować żadnego modelu. Jeśli nie znasz nikogo, kto mógłby przejść się z Tobą do sklepu narciarskiego lub na giełdę, możesz sprawdzić stronę dobrenarty.pl - to jest sklep internetowy z bardzo bogatym zapleczem informacyjnym i ciekawą funkcją asystenta sprzedaży online, który od razu Ci podpowie jakie narty będą dla Ciebie odpowiednie. Poza tym mają sklep stacjonarny w Krakowie, więc jakby co, można tam zajrzeć.
CarminaBurana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-26, 16:17   #5
Ania843
Raczkowanie

długość 150 powinny być dobre. ale zależy jak już jeździsz, czy jesteś początkująca czy zaawansowana?
Ania843 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-07, 22:00   #6
niusia_87
Zakorzenienie

Narty powinny być do brody
niusia_87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-09, 22:01   #7
Jejuuu
Przyczajenie

Porozmawiaj w sklepie sportowym ze sprzedawcą on napewno Ci doradzi
Jejuuu jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-12-07, 14:18   #8
Nastja84
Raczkowanie

najlepiej pojsc do sprzedawcy i zapytac, a potem zaczac szukac w internecie. Ja ostanio widzialam super oferte Groupona , nie skorzystalam bo juz mam, ale trzeba zagladac wszedzie.
Nastja84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-16, 22:28   #9
Ettelie
Raczkowanie

Odświeżam temat, bo nie chcę nowego wątku zakładać.

Potrzebuję dość szybkiej porady.
Jeżdżę już dość długo (no, jakieś 10 lat będzie) i generalnie chyba nieźle.
Mam dwie pary nart, na których dobrze mi się jeździ. Jedne to carvingi 158, drugie - delikatnie taliowane 170 cm. Mój wzrost to 170 cm.

Problemem jest to, że do tej pory jeździłam tylko w Polsce ( i trochę na Słowacji). Wyjeżdżam w piątek (więc proszę o szybką pomoc ) do Francji i nie wiem, które wziąć. Dłuższe są twardsze i lepiej mi się na nich jeździ, ale boję się, czy przez długość mnie poniosą (w Polsce nie miałam z nimi problemów, ale za granicą stoki są w innym stanie...).
Generalnie bardziej się przychylam do dłuższych (bo twardsze, porządniejsze i większa frajda z jeżdżenia), ale nie wiem jak z bezpieczeństwem.

Ratujcie!
Ettelie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-21, 14:33   #10
paulinka1128
Zadomowienie

Jeśli chesz nart, które pozwolą Ci łatwiej i efektowniej skręcać, weź te krótsze. Są one lekkie i bardziej stabilne. W przypadku jazdy w różnych warunkach, wybierz narty dłuższe. Sprawdzają się one w przypadku ostrej i agresywnej jazdy przy dużych prędkościach w górskich warunkach. Osobiście wzieła bym te krótsze.

.......
Widze, ze juz pojechalas
Ktore wkoncu wzielas??

Edytowane przez paulinka1128
Czas edycji: 2013-01-21 o 14:34
paulinka1128 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-27, 16:26   #11
Ettelie
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez paulinka1128 Pokaż wiadomość
Jeśli chesz nart, które pozwolą Ci łatwiej i efektowniej skręcać, weź te krótsze. Są one lekkie i bardziej stabilne. W przypadku jazdy w różnych warunkach, wybierz narty dłuższe. Sprawdzają się one w przypadku ostrej i agresywnej jazdy przy dużych prędkościach w górskich warunkach. Osobiście wzieła bym te krótsze.

.......
Widze, ze juz pojechalas
Ktore wkoncu wzielas??
Już nawet wróciłam .
Wzięłam dłuższe i nie żałuję. I tak były lżejsze niż narty pozostałych, przez co zostawałam trochę z tyłu. Na tych krótszych, to już byłby dramat.
A jeździło się całkiem przyjemnie .
Ettelie jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-01-29, 07:46   #12
theoo13
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Ettelie Pokaż wiadomość
Już nawet wróciłam .
Wzięłam dłuższe i nie żałuję. I tak były lżejsze niż narty pozostałych, przez co zostawałam trochę z tyłu. Na tych krótszych, to już byłby dramat.
A jeździło się całkiem przyjemnie .
Właściwy wybór, alpejskie stroki są znacznie szersze i lepiej przygotowane - można spokojnie czerpać w pełni z dłuższych nart.

W zasadzie to i tak mogłaś zabrać obie pary.
theoo13 jest offline Zgłoś do moderatora  

Nowe wątki na forum Sporty letnie, zimowe i wydarzenia sportowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości