|
|||||||
| Notka |
|
| Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Zakorzenienie
|
Praca w kadrach-od czego zacząć?
Witam
![]() Za jakiś czas będę miała możliwość pracowania w firmie, gdzie potrzebna jest osoba od tzw. siedzenia w papierkach ![]() Będę miała możliwość, podkreślam, dlatego chciałabym zamienić możliwość w 'pewniak' i dobrze podejść do przygotwania się do tej pracy.Byłam na kursie dot. kadr i płac ale niestety prowadzenie zajęć ogromnie mnie rozczarowało. Dlatego też chciałabym Was prosić o radę jak zacząć naukę dot. kadr itp. Powoli sama się wdrażam. Od paru lat piszę faktury, przelewy, ogarniam kosztorysy (jednak ich nie tworzę), zapoznaję się z programem Mała księgowość (dodatek do Gazety wyborczej bodajże), jutro powinnam iść kupić Kodeks Pracy. Jednak to dopiero pikuś ![]() Proszę o rady które pomogą mi ogarnąć ten temat i przygotować się chociaż do początku pracy ![]() Firma nie jest duża i nie jest prowadzona w jakiś restrykcyjny sposób ![]() Jednak pasuje aby wszystko było prowadzone z głową. Co nieco już wiem ale trzeba to wszystko przenieść do komputera. Ponieważ wiele rzeczy jest trochę prowadzonych chałupniczo ![]() Proszę jeszcze o jakieś pomysły co robi się u Was w firmach/kadrach np. jak prowadzicie ewidencję faktur, itp. Pozdrawiam serdecznie
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Praca w kadrach-od czego zacząć?
Wszystko zależy od firmy a;e kadry to przede wszystkim zajmowanie się sprawami pracowniczymi: urlopy, szkolenia, przyjęcia, zwolnienia itd
|
|
#3 |
|
Konto usunięte
|
Zorientuj się, co musisz tam robić. Później zacznij czytać ustawy i rozporządzenia. Urlopówki , chorobowe i sposoby wyliczania podstawy itd.
|
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
Czyli najlepiej zacząć od przezytania Kodeksu Pracy?
Wiem, że nie będę zajmowała się księgowością bo od tego jest inna pani. Zajmowanie się aktami pracowników, faktury, rachunki, etc. etc.
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
kodeks pracy to podstawa
nie wiem o jakich rachunkach mówisz za rekreację ? to pewnie też będzie należało do Twoich obowiązków. Ciężko powiedzieć coś konkretnego bo jednak w każdej firmie nie dość że są różne nazewnictwa to na dodatek zakres obowiązków też bywa różny....
|
|
#6 |
|
Konto usunięte
|
Musisz znać przepisy - Kodeks Pracy etc. Bez tego ani rusz.
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym, np: ja w pracy zajmuję się , min:ewidencją czasu pracy czyli wyliczam, kto przepracował ile godzin w dzień, w nocy, czy nie przekroczył przypadkiem doby pracowniczej, itp ![]() Napisz proszę bo wspomniałaś o fakturach i rachunkach w jaki sposób masz się tym zajmować. Czy to dotyczy tylko ich ewidencji czy coś więcej?
|
|
|
|
#8 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Mam program do fakturowania i piszę faktury. Oczywiście on zapisuje ale szef tak myśli, żeby je jeszcze zapisywać np. w specjalnym zeszycie bo mówi, że komputer komputerem a w zeszycie co jest to jest ![]() Tzn. zostawiamy kopię dla siebie też. Oprócz tego mam program (mała księgowość) który jeszcze ogarniam i tam jest również jest ewidencja wszystkich faktur, rozchodów, przychodów.
|
|
|
#9 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja ewidencjonuje faktury poprzez układanie ich rosnąco dniami, a potem miesiącami. To samo robię z korektami(tyle, że ja dodatkowo księguję korekty).Osobny segregator mam na faktury kosztowe. I te również mam ułożone dniami i miesiącami. Gdybyś miała pytania to pytaj z chęcią odpowiem jak to u mnie wygląda
|
|
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
|
O, super dziękuję
![]() Na razie myślę o co bym mogła jeszcze pytać ![]() A, w sumie teraz początek roku to możesz mi napisać co teraz robisz? Akta pracowników ii... jak wygląda u Ciebie początek roku?
|
|
#11 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Teraz księguję korekty ale ciiiiiii bo szef patrzy ![]() Ilu jest u ciebie pracowników?
|
|
|
|
#12 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() 15
|
|
|
#13 |
|
Zakorzenienie
|
Aha to tak jak i u mnie
pytałaś się o akta osobowe, zakładam, że takowe posiadacie bo obowiązek ich przechowywania wynosi 50 lat. Pytałaś się o początek roku, na szczęście jest w miarę spokój, za to w końcówce 2012 nie miałam w co rąk włożyć.
Edytowane przez Diablica z Tasmanii Czas edycji: 2013-01-09 o 07:56 |
|
|
|
|
#14 |
|
Zakorzenienie
|
Hehe no jasne, że tak
Akta mamy i to dosyć starannie są prowadzone ![]() W sumie jak dopiero co zrobiłam nową listę obecności, dzisiaj siadam do programu i będę próbowałam wpisać wszystkie faktury które nam przyszły w tym miesiącu-a na razie jestem na etapie ogarniania programu Dzięki, że mi powiedziałaś o tych segregatorach z fakturami Na pewno wykorzystam![]() A jeszcze mam takie pytanie: czy możesz mi polecić lub czy sama korzystasz-z jakiejś gazety stricte administracyjnej? Kiedyś pamiętam moja ciocia miała prenumeratę bardzo fajnej gazety i tam przychodziły jej wszystkie nowe przepisy, etc. No ale to było już dawno ![]() A chciałabym mieć wszystko na bieżąco no i doszkalać się sama
|
|
#15 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Faktury masz gotówkowe czy przelewowe? bo pamiętaj, że w przypadku faktur przelewowych wymagany jest podpis nabywcy.
|
|
|
|
#16 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tak, tak wiem W fakturach siedzę już dłuuuższy czas
|
|
|
#17 |
|
Zakorzenienie
|
Fajna praca
chciałabym pracować też jako taki pracownik, mam technikum ekonomiczne ukonczone, studiuje administracje, mam nadzieje ze znajde chociaz po studiach taka prace:p
|
|
|
|
|
#18 |
|
Przyczajenie
|
Witam Mam pytanie i nie wiem czy w dobrym dziale je kieruje.
Kończę w tym roku liceum ogólnokształcące. Mam ukończony kurs "specjalista d.s kadr i płac" Myśle nad wybraniem się do szkoły policealnej na kierunek administacja. Myślicie ze w połaczeniu z moim kursem to byłaby szansa znalezienia dobrej pracy ? Jeszcze zastanawiam sie do tego nad znalezieniem stażu. Proszę o pomoc. |
|
|
|
|
#19 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Uważam, że staż jest dobrym pomysłem bo wiadomo, gdzie byś nie poszła to liczy się doświadczenie Ja obecną pracę dostałam tak naprawdę dostałam od ręki(bez żadnych znajomości zaznaczam ) dyrektor spojrzał tylko na moje CV i mi na miejscu powiedział, że jestem na 99% przyjęta.
|
|
|
|
#20 |
|
Przyczajenie
|
No tak ale pewnie miałaś pełne Cv
Ja to tam nie wiele mam oprócz tego kursu kadr i płac. A myślisz ze połaczenia tego z szkoła policealną to dobry wybór ? bo sądze że nie jestem gotowa jeszcze na studia. Może po tej szkole do tego dojrzeje.
|
|
|
|
|
#21 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a i w policealnej będziesz mieć praktyki to zawsze jest jakieś doświadczenie zawodowe, a i kto wie, może ktoś ciebie tam zauważy i dostaniesz etat.
|
|
|
|
#22 |
|
Przyczajenie
|
Sama ze swojego pierwszego kursu byłam niezadowolona, ale za drugim razem już zrobiłam porządny research i wybrałam kurs w KIK z kadr i płac. Ogólnie, to dał mi on mocne podstawy, na tyle że w pierwszych dniach pracy nie chodziłam we mgle, a całkiem dobrze sobie radziłam. Później praktyka już zrobiła swoje. 😉 Co do nauki tego zawodu, to polecam właśnie porządne kursy - oczywiście to moje zdanie poparte doświadczeniem. Dostajemy gotowca stworzonego przez profesjonalistów z którego możemy się uczyć. 😊
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:34.