|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3031 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 7
Przerażają mnie ludzie tacy, jak czarno czarna
. Człowieka też można sobie zabić, np. kolegę z korporacji. Wtedy nikt się nie wciśnie nam na stołek, który chcemy zająć .
|
|
|
|
#3032 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do tego, że człowiek jest wyżej niż zwierzęta to - nie powiedziałabym tego o wszystkich ludziach.
|
|
#3033 | ||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
http://www.newsweek.pl/wydania/1310/slon-i-inne-madrale,82218,1,1 „Więź pomiędzy członkami stada jest niezwykle silna, osobniki ranne lub chore są natychmiast otaczane opieką.” http://portalwiedzy.onet.pl/23887,,,,slon_afrykanski, haslo.html
„Nowhere am I so desperately needed as among a shipload of illogical humans”. Spock („Star Trek”) Edytowane przez Chatul Czas edycji: 2013-01-29 o 20:35 |
||
|
|
|
#3034 |
|
Wtajemniczenie
|
Irytują mnie rodzice, którzy nie zwracają uwagi swoim dzieciom żeby zamykały usta przy kichaniu czy kaszlaniu szczególnie w miejscach publicznych. Siedzi dziecko w autobusie i kaszle z otwartą za przeproszeniem japą.
![]() Pamiętam niedawną rozmowę o dziwnych imionach na domiar złego mama zwracała się do tego dziecka per 'vanesko'
|
|
|
|
#3035 | |
|
and cigarettes
|
Cytat:
Nigdy nie zabiłaś komara? Trochę mnie przeraża mylenie kłusownictwa z łowiectwem/myślistwem. Zwierzęta łowne w Polsce pochodzą ze specjalnych hodowli. To nie jest tak, że ktoś sobie wychodzi na ulicę i strzela do kaczek na pierszym lepszym stawie. Podobnie jest z wszystkimi hodowlami np. kurczaków. Hodowane są w konkretnym celu, potem zabijane. Jedyna różnica jest taka, że zwierzyna łowna hodowana jest w lasach, a nie w klatkach. To dla Was tak duża różnica? W klatce hodować można i jest ok? Świnkę hodować dla pieniędzy, po to by ją zabić jest spoko, ale dzika już nie? Podobnie - trzymanie małpki w domu - straszne, ale myszy, chomiki, koty, jeże - w porządku? Wszystko jest przecież zależne od kultury. Etnocentrym ma się dobrze. To, co u nas jest nie do pomyślenia u innych będzie normą. Dlaczego uważacie, że zachodnia kultura jest tą jedyną i najlepszą? PS Żyrafy nie są pod ochroną. PS2 Pan, który oddał wypchane zwierzęta do muzum narodowego nic na tym nie zarobił. |
|
|
|
|
#3036 | |
|
Ha ha ha ha ha
|
Cytat:
Serio wyglądało jak dmuchana lala
|
|
|
#3037 |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
http://www.☠☠☠☠☠☠☠/video/4310dc/Tym-f...azdego-sadyste
czarno czarna a to widziałaś? Tak mi się przypomniało, popularny filmik.
|
#3038 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rzeźników akurat nie znam, ale podejrzewam, że też są normalnymi ludźmi. Więc bez przesady.
|
|
|
#3039 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
I akurat jeśli o mnie chodzi, to zabicie np. świni hodowlanej jest równie złe co zabicie dzika czy żyrafy. Cytat:
|
|||
|
|
|
#3040 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Lis je mięso, człowiek je mięso. Słoń może zdeptać mrówkę, człowiek też. Co do świnki a dzika - świnia w odpowiednich warunkach powinna być szczęśliwa. Dostaje pożywienie, ma towarzystwo innych świń, może się rozmnażać. W zamian za komfortowe (podkreślam, że mówię o porządnych hodowlach ) warunki jej życie kończy się z korzyścią dla hodowcy. Z kolei dzik nic od człowieka nie dostał, dlaczego więc ma się stać pożywieniem albo służyć jako ozdoba? Myszy, chomiki, koty a nawet niektóre jeże są udomowione, więc czemu nie miałyby żyć z ludźmi? Małpa to co innego, raczej nie przyszła sobie do miasta i nie zaproponowała, że będzie zwierzątkiem domowym - nie jest dostosowana do naszych warunków.
|
|
#3041 |
|
Zakorzenienie
|
Boję się zabijać komary czy pająki
. Co do trzymania zwierząt w domu... w naszej szerokości geograficznej, gdzie małpy nie występują, jak gołębie, raczej trzymanie takiego ssaka jest niepotrzebną fanaberią. Co innego w takich Indiach, gdzie małpy sobie wygodnie żyją między ludźmi. Naprawdę, dziwi mnie, że są osoby, które w zabiciu np. lwa dla przyjemności nie widzą niczego złego. |
|
|
|
#3042 |
|
Konto usunięte
|
Pytanie tylko co to są te prawa panujące w naturze
|
|
|
|
#3043 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I nikt mi nie wmówi, że ten kot chce kopulować |
|
|
|
|
#3044 |
|
Zakorzenienie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;38931040]Pytanie tylko co to są te prawa panujące w naturze
[/QUOTE]To co widzisz w naturze. Nie wiem, czego oczekujesz, przykładów?
|
#3045 | |
|
Konto usunięte
|
Bardziej chodzi mi o rozgraniczenie. Gdzie się kończy to prawo naturalne? Bo jeśli naturalne nie jest już to, co wymyślił człowiek, to wszelkie hodowle są nienaturalne. Wówczas pozyskiwanie z nich pokarmu jest wykluczone jeśli chcemy żyć w zgodzie z 'prawem naturalnym' pojętym w ten sposób. Z innej strony np. KK uważa homoseksualizm za 'niezgodny z naturą' (tu prawo naturalne oznacza aktualne stanowisko Watykanu w danej sprawie). W naturze też standardowo zdarzają się gwałty i eliminacja słabszych jednostek, co z kolei jest ewidentnie niemoralne. Nawet wojny między ludźmi można uznać za naturalne, skoro zdarzają sie regularnie.
Z tych powodów zalecam ostrożność w posługiwaniu się takimi zdaniami: Cytat:
|
|
|
|
|
#3046 | |||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() [1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;38929931]Są miejsca, w których za pożywienie ludziom służą inni ludzie. To, że jesteś w stanie coś strawić, to nie znaczy, że zabijanie tego jest dobre. Też jesteśmy wierzętami. Inne gatunki także posiadają emocje i samoświadomość. No i zwierzęta jak najbardziej potrafią rozpaczać za potomstwem. Niewiele w życiu widziałaś [/QUOTE]Jeśli nie jest planowana wielka zagłada połowy gatunku, który nie jest hodowlany, to zabijanie dla mięsa byłoby złe. Posiadają świadomość, ale mnie to nie rusza. Zwierzęta kierują się intuicją, a nie rozumem, są dzikie, dlatego mi ich nie żal. Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||||
|
|
|
#3047 |
|
Zakorzenienie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;38931666]Bardziej chodzi mi o rozgraniczenie. Gdzie się kończy to prawo naturalne? Bo jeśli naturalne nie jest już to, co wymyślił człowiek, to wszelkie hodowle są nienaturalne. Wówczas pozyskiwanie z nich pokarmu jest wykluczone jeśli chcemy żyć w zgodzie z 'prawem naturalnym' pojętym w ten sposób. Z innej strony np. KK uważa homoseksualizm za 'niezgodny z naturą' (tu prawo naturalne oznacza aktualne stanowisko Watykanu w danej sprawie). W naturze też standardowo zdarzają się gwałty i eliminacja słabszych jednostek, co z kolei jest ewidentnie niemoralne. Nawet wojny między ludźmi można uznać za naturalne, skoro zdarzają sie regularnie.
Z tych powodów zalecam ostrożność w posługiwaniu się takimi zdaniami:[/QUOTE] Zdaje się, że mrówki hodują grzyby. Tak więc to również można uznać za naturalne. Oczywiście nie twierdzę, że gwałt czy eliminacja słabszych jednostek jest ok - tu właśnie przebiega ta granica. Ludzie umieją, a przynajmniej powinni umieć panować nad takimi instynktami i to jest to, co nas wyróżnia spośród innych zwierząt - nie załatwiamy sprawy za pomocą rogów czy zębów, a staramy się porozumieć. Wojny to już raczej natura człowieka.
|
#3048 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Zapoznaj się może z kilkoma zagadnieniami z dziedziny neurologii i zweryfikuj swoje poglądy. Narazie nie masz pojęcia o czym piszesz.Cytat:
![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
#3049 |
|
Zakorzenienie
|
Można, ale to nie jest moralne. Nigdy bym się nie posunęła do tego by zabić zwierzę za pieniądze. To już fanaberia.
Z mojej strony koniec dyskusji bo- twoje argumenty kompletnie do mnie nie trafiają. A ludzie, którzy nie widzą niczego złego w zabijani zwierząt tracą u mnie wiele, więc nie chcę się awanturować.
|
#3050 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3051 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Samo pojęcie 'prawa naturalnego' jest w gruncie rzeczy niespójne i nie do wyjaśnienia. A i zapomniałabym. Gwałty występują nie tylko u ludzi. Edytowane przez 18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a Czas edycji: 2013-01-29 o 22:42 |
|
|
|
|
#3052 |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Aha, a ja jako człowiek.
Jesteś tego pewna?
|
#3053 |
|
Zakorzenienie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;38932397]A dlaczego mamy uznać czyny mrówek za naturalne, a czyny ludzkie już nie? Ludzie, tak samo jak mrówki, powstali w naturalnym procesie ewolucji. Ludzka inteligencja także. I skoro sama twierdzisz, że wojny leżą w naturze człowieka, to czy uważasz, że to jest wystarczający powód do prowadzenia ich?
Samo pojęcie 'prawa naturalnego' jest w gruncie rzeczy niespójne i nie do wyjaśnienia.[/QUOTE] Jeden człowiek chce prowadzić wojny, inny ich nienawidzi. Jeden jest gwałcicielem, inny nie. Daniel czy jelonek rogacz w staraniach o samicę jeśli jest dość silny stanie do walki z innym samcem, a u ludzi jest inaczej. Jeden zacznie się bić, inny kłócić, inny da sobie spokój. Ludzka natura jest zmienna, każdy człowiek ma wręcz swoją. Trudno podać przykład zachowania, które byłoby wspólne dla całej ludzkości (pomijając potrzeby fizjologiczne). Możesz za to stwierdzić, że kret kopie dziury a kot łapie myszy. Zwierzętom brak tak silnej indywidualności, dlatego nie wrzucałabym natury człowieka do tego samego worka co naturę wszystkich zwierząt.
Edytowane przez Darkoz Czas edycji: 2013-01-29 o 22:50 |
|
|
|
#3054 | |
|
Raczkowanie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;38932244]Intuicją?
Zapoznaj się może z kilkoma zagadnieniami z dziedziny neurologii i zweryfikuj swoje poglądy. Narazie nie masz pojęcia o czym piszesz.Da się, ale czy jest to moralne to już inna sprawa ![]() Tam wyżej jest link do filmiku z kotami jak już jesteśmy przy drapieżnikach.[/QUOTE] Jakiekolwiek zwierze jakie widzę zachowuje się jakby nie miało pojęcia co robi. Wyjątkiem był wytresowany pies. Nikt mi nie wmówi, że takie zwierze kieruje się rozumem. Cytat:
|
|
|
|
|
#3055 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:56 ---------- Poprzedni post napisano o 22:53 ---------- Cytat:
Albo jesteś przykładem typowych klapek na oczach - widzisz tyko, to chcesz widzieć i co jest zgodne ze z góry narzuconym sobie sposobem myślenia. |
||
|
|
|
#3056 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wedle twojej logiki, filozofii, "zasad" mogę z palcem w dupie zabić bezdomnego, bezdzietnego starca, sierotę. Wszystkie warunki pozostaną zachowane. |
|
|
|
|
#3057 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;38932742]Tylko jak się to ma do wspomnianego prawa naturalnego? Czy uważasz, że dane czyny można uznać za zgodnie z tymże prawem tylko wtedy, gdy występują u innych gatunków? [/QUOTE] Z tym prawem chodziło mi np. o kwestię jedzenia mięsa - skoro tygrys może, to dlaczego nie człowiek? Oczywiście każdy ma swoją moralność i ma prawo zrezygnować z mięsa, bo szkoda mu zwierząt. Ale nie lubię wegetarian naskakujących na osoby jedzące mięso, a np. biorące udział w akcji WWF. No i z tego co wiem żadne inne zwierzę nie zabija zwierząt dla futer - i tu można by je naśladować, bo dzisiaj to nie natura każe ludziom to robić, a próżność i chęć zarobku.
Edytowane przez Darkoz Czas edycji: 2013-01-29 o 23:04 |
|
|
|
|
#3058 |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Mój pies nie jest wytresowany, a chyba nigdy nie miałam wrażenia, że nie wie co robi...
|
#3059 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3060 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Jeśli chodzi zarówno o jedzenie mięsa jak i gwałty, to żadna z tych żeczy nie jest niezbędna dla przeżycia. Dlatego, że w przeciwieństwie do tygrysa czy delfina człowiek może wybierać. Ma predyspozycje zarówno psychiczne jak i fizjologiczne. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:26.

. Człowieka też można sobie zabić, np. kolegę z korporacji. Wtedy nikt się nie wciśnie nam na stołek, który chcemy zająć
.

.

) warunki jej życie kończy się z korzyścią dla hodowcy. Z kolei dzik nic od człowieka nie dostał, dlaczego więc ma się stać pożywieniem albo służyć jako ozdoba?
.