|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Kochane głosujemy na kolejny tytuł zapraszam
|
|||
| Testować nerwy swojej mamy lubię, psocę, niszczę, krzyczę, rozrabiam i gubię. |
|
5 | 10,64% |
| Tu tupnę nóżką, tam krzyknę "nie", niech siwych włosów przybędzie mamie. |
|
1 | 2,13% |
| Daj mi, nie ciem i łaa łaa - krzyczy wciąż gromadka ta. |
|
1 | 2,13% |
| Niewinne oczka jak aniołek mam, ale prawdziwy hardcore wnet pokażę wam |
|
7 | 14,89% |
| Zdania układamy, co raz wiecej z rodzicami rozmawiamy. |
|
0 | 0% |
| My tu gadu-gadu, a dzieciaki dają w zabawach czadu. |
|
0 | 0% |
| Bunt dwulatka przyszedl wiosna i mamy minę "radosna" |
|
0 | 0% |
| Magnesy lepimy, czapeczki dziergamy, bunt naszych dzieci jakoś przetrwamy |
|
26 | 55,32% |
| Dzieci nasze już w domach znudzone, gdzie ta wiosna? , pytaja one |
|
1 | 2,13% |
| Rożki nam powoli rosną, bunt dwulatka przyjdzie wiosną |
|
6 | 12,77% |
| Głosujący: 47. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2221 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Różki nam powoli rosną, bunt dwulatka przyjdzie wiosną. Wakacyjne brzdące 2011
Monia ja parę lat temu kupiłam sobie łucznika (nie pamiętam który dokładnie, ale taki najtańszy w sumie). Tak wyszło, że w sumie mama i siostra na niej szyją (jak się wyprowadziłam, to mama mi wróciła pieniądze za nią). Może nie bardzo dużo, ale na potrzeby domowe bardzo sobie chwalą. Takiego łucznika z lat 80. mama też ma - niestety egzemplarz felerny od początku
Ja natomiast uwielbiałam szyć na starej przedwojennej maszynie, choć nie wolno było się przy niej denerwować, bo zaraz igły łamała
|
|
|
|
#2222 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Różki nam powoli rosną, bunt dwulatka przyjdzie wiosną. Wakacyjne brzdące 2011
kurcze, mam nadzieje ze ten lucznik troche mi posluzy... nie wiedzialam ze to takie plastikowe...
|
|
|
|
#2223 |
|
Wtajemniczenie
|
monia też czytałam, że nowsze łuczniki kiepskie są. ja myślałam o lidii na początku, ale miała straszne opinie, jak większość tańszych łuczników.
jednak dozbieram i kupię jakąś janome albo elne-te mają super opinie, tylko są droższe.
|
|
#2224 | |
|
Zakorzenienie
|
Monia, może Twoj bedzie wytrzymały, i wszystko bedzie ok. Podobno też zależy od serii. A jak nauczysz sie dobrze szyć, to będziesz miała okazje zmienić maszynę na bardziej zaawansowaną jeżeli ta bedzie szwankować.
A na te chwile pilnuj żeby była zawsze naoliwiona. A masz juz ją? uszyłaś coś?---------- Dopisano o 19:56 ---------- Poprzedni post napisano o 19:51 ---------- Cytat:
a ja właśnie słyszałam kilka opini od znajomych, o tych lidlowych maszynach, że się dobrze utrzymują, i są mało awaryjne. Janome tak, elna to podobno coś w stylu singera tylko trochę tansza. Ale wiadomo, nawet maszyna najlepsza może sie zepsuć. mi się marzy janome kiedyś tam. Maszyna szyjąca jak profesjonalna, ale można uzytkowac w domu. No i właśnie podobno mocne są, chociaż elektronika też czasem siada w tych już bardzo zaawansowanych. |
|
|
|
|
#2225 |
|
Zakorzenienie
|
hej mamusie
jestem do tyłu z wątkiem młody nie daje za dużo czasu na inne zajęcia niż zajmowanie się nim ![]() siedzimy sami po 14-16h bo M dużo jeździ a jak wraca to oboje padamy jak kawki ![]() no i jakoś cieżko się wbić jak się kilka stron opuściło jutro szczepimy się na ospę w piątek planuje młodego wysłać juz do "przechowalni" jak to mówi mój tatadoczytalam,że znów choróbska szaleją więc zdrowka dla chorych maluszków i mamuś wypoczywającym zazdroszczę ale i życzę super zabawy !!!! Patik |
|
|
|
#2226 |
|
Wtajemniczenie
|
Gomra ja nie pisałam o maszynach z Lidla a o Lidii z Łucznik, że ona ma słabe opinie. też słyszałam, że maszyny z Lidla, te Silver coś tam są całkiem dobre.
|
|
#2227 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2228 | |||||||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
odpoczywajcie, korzystajcie z atrakcji, róbcie dużo zdjęć ![]() Cytat:
Cytat:
Niech szybko wraca do zdrowia!Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Brumek, a Ty gdzie? dzień dobry! czułam się dziś jak na lodowisku, dobrze, że wózka mogłam się trzymać, bo kilka razy orła bym wywinęła ![]() Hela nie chciała ze żłobka wyjść cieszę się, że jej się podoba, wraca po dłuższej przerwie, i od razu biegnie szaleć gdyby nie te choróbska byłby ideał... w sumie nie miała (tfu tfu) nic poważniejszego, ale...
|
|||||||||
|
|
|
#2229 | ||||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Fajnie, ze taki ewarunki, humory, miejsce itp. Tylko to "małe" utrudnienie... Może przez tydzień musicie pobawić się w ludzi gór, co nie schodzą wcale na niziny Cytat:
![]() Cytat:
![]() - Niedobrze... Idź koniecznie skontroluj! Cytat:
Więcej Karpacza pokaż ![]() Nie byłam na nartach od 3 lat Cytat:
![]() Jak mama? Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() - Matko, ja też - szłam z Tymkiem na rękach i jak mną bujnęło, to ledwo równowagę złapałam ![]() - Jak fajnie, że ona ten żłobek lubi. To zaoszczędza mnóóóóóóstwo stresu obu stronom Aniu - to mąż młodziutki Gomra - jednak angina ![]() Dzień dobry ![]() Dzień taki, że padam na nos. Tymuś płakał od rana do 19. Bez przerwy. Już w nocy było inaczej, bo normalnie zasypia w 5 minut (dopiero potem są problemy), a wczoraj godzinę go usypiałam. W dzień nie spał ani trochę. Niby się chciało, płakał, tulił się, ale nie mógł zasnąć. Był nerwowy. Zaczynał się bawić, chciał się uśmiechać, ale zaraz płacz i rzucanie zabawkami. Ewidentnie coś mu było. W końcu zaczęłam macać dziąsła. No i zgadnijcie... Wyczułam że coś się dzieje przy jednej dolnej piątce Czyli kolejne miesiące ząbkowania przed nami Bo zanim wszystkie 4 wyjdą to na pewno wiele tygodni minie Tym bardziej, że na razie to tylko taki zarys pod dziąsłem. Ciężko tam dostrzec coś więcej, bo dostęp trudny. Nie za dużo spokoju miał bidulek...A od tej 19 był już spokojny, bo dałam nurofen pół godziny wcześniej i przeszło jak ręką odjął. Czyli na pewno o to chodziło.
|
|
#2230 |
|
Wtajemniczenie
|
Chrumku biedny Tymus. Nie dały Wam odpocząć te zebiska.
Tem chłopiec z wczorajszej grupy zrobił to celowo. Bo przez przypadek sie kopnie lub zdepcze raz a on ja kopnął conajmniej trzy razy. Na Szczescie śladu nie ma. A w sprawie tego wariata planujemy iść na policję. |
|
|
|
#2231 | |||
|
Zakorzenienie
|
z kapustą i mięsem z kury
![]() Cytat:
Cytat:
dziękuję, przekazane ![]() Cytat:
ee...tego mu nie będę mówić, niech się nie cieszy ![]() Biedny Tymuś Ale z zębami to szaleje, naprawdę!Dziewczyny, pytanie - Adaś ma od kilku dni rumieńce na policzkach (chyba nawet na zdjęciu z basenu widać), zimne są, tyle że czerwone, nic poza tym się nie dzieje. Może to być od zębów? Ciągle czekam aż się dolne trójki przebiją... A w ogóle to WSTAWAĆ ŚPIOCHY ---------- Dopisano o 07:50 ---------- Poprzedni post napisano o 07:48 ---------- i bardzo dobrze, idźcie zanim znowu coś narozrabia. Twój Chrumek jest uroczy
|
|
|
#2232 |
|
Wtajemniczenie
|
Wstałam chociaz wcale mi sie nie chciało
![]() Dzień dobry
|
|
|
|
#2233 |
|
Wtajemniczenie
|
witam
mam tę samą przypadłość co Dziubek - ciężko się wbić w wątek po kilku dniach przerwy na bieżąco jestem niby, ale napisać jakoś ciężko.mam za sobą koszmarny weekend. Hanka się rozgorączkowała na maksa, miała ponad 39, nie dawało się już nawet tego zbić (mimo,że dawałam na zmianę nurofen i paracetamol)...ja sama w domu (bo mąż akurat był cały zeszły tydzień na nartach ...). dobrze, że teściowa zaproponowała, że przyjedzie mi pomóc (bo akurat moja mama miała u siebie dzieci na feriach i nie miała ich jak zostawić). . zawsze to lżej jak jeszcze ktoś jest w domu. no i ona ma prawo jazdy, więc było komu do apteki pojechać (bo ja nie potrafię prowadzić ). jakoś dałyśmy radę we dwie. w niedzielę niania zadzwoniła, że złapała od Hanki coś i ją rozłożyło.. jak nie urok to... teraz mam zatem swoją mamę w domu Hanka po kontrolnej wizycie u pediatry dostała kolejny antybiotyk - tym razem sumamed, bo poprzedni nie zadziałał i są leciutkie zmiany na oskrzelach już a kaszle jak stary palacz! do tego ten katar paskudny....a w pracy tyle roboty, że nawet nie można z dzieckiem na L4 zostać w domu to się pożaliłam. lepiej mi ![]() Brumku ale się macie z tymi zębami... u nas idzie kolejna 1 ![]() DDewik śliczni Wy w zimowym wydaniu Marzenko odpoczywajcie i korzystajcie z zimy - bo u nas już p0o niej wspomnienia Isia, Gomra zdrówka!!!!! Madziulka biedny Szymek się męczy z infekcją... ja jednak nie do końca rozumiem podejście lekarzy w UK. siostra mi tłumaczyła, że tam też trochę chodzi o to, że każda już wystawiona recepta jest refundowana, a zatem lekarz dostaje mniej pieniędzy za wizytę przy wystawieniu recepty, dlatego tak rzadko tam leki są przepisywane. na pewno jak trzeba to już leczą, ale mimo wszystko... przecież nie trzeba dawać od razu antybiotyku (poza moją Hanią, która antybiotyk musi dostać zawsze...) dziecku, ale cokolwiek przy takiej infekcji! choćby zalecić inhalacje czy o głupiej wit C wspomnieć! a co w przypadku gdy paracetamol nie pomoże na taką silną infekcję i dojdzie do zapalenia oskrzeli??? Aaniu u Hani są takie czerwone policzki od niedawna, odkąd zaczęła ząbkować w temacie szycia się nie wypowiadam, bo mam dwie lewe ręce ![]() miłego dnia dziewczyny aha! zapomniałam napisać - Carmelko, super, że z Sary serduszkiem wszystko dobrze |
|
|
|
#2234 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie mam jej jeszcze, moze bedzie ok. mam juz pokrojone materialy. ja w zyciu nie szylam wiec zaczne lajtowo - od pomniejszania duzych poszewek na poduszki na mniejszy rozmiar (artur ma mniejsza poduszke, jakas niestandardowa). mam juz tez poprojektowane (powycinane) ciuszki dla lalek mam zamiar jeszcze 3 rzeczy skroic i powpinac szpilki i czekac na maszyne...
|
|
|
|
|
#2235 |
|
Zakorzenienie
|
hej
witam z krainy zombiaków :/ ze 2 godziny może spałyśmy z Alą non stop jojcała, nawet Nurofen nic nie pomógł, myślałam, że gorączkę ma, ale na szczęście tylko stan podgorączkowy ale rano mi samą wodą zwymiotowała, kaszle trochę od poniedziałku, ale nie wydaje mi się, żeby jej niżej gdzieś to zeszło obstawiam uszy :/ obym się myliła....na 10.30 idziemy do lekarza bo nie zachowuje się normalnie - i nawet syrop nie pomógł zasnęła bidula 10 minut temu a za godzinę muszę ją do lekarza budzić. ciekawe z czym wrócimy :/ później popiszę więcej, idę jakieś śniadanie zjeść
|
#2236 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I kup sobie najlepiej burdy z seri krok po kroku, sa bardzo fajne kroje, ale masz bardzo dokładnie wszystko opisane i wykroje sa znacznie czytelniejsze niż w tych podstawowych. Wychodzą 2 razy w roku, teraz chyba luty/marzec będzie nowa. Ale na allegro sa też nowe ale poprzednie wydania. Jak uszyjesz to pochwal się ![]() Cytat:
Trzymam kciuki żeby nie było to nic poważnego.
Edytowane przez Gomra Czas edycji: 2013-01-30 o 09:33 |
||
|
|
|
#2237 |
|
Raczkowanie
|
Dzień dobry
|
|
|
|
#2238 |
|
Zakorzenienie
|
Pieleszko ojej bidna Hania. Aby szybko wyzdrowiała. Widzę że często są jakieś nietolerancje antybiotyku, nie spełniają swojej roli i nie działają.
Dobrze że masz pomoc.
|
#2239 |
|
Wtajemniczenie
|
Patik dziękuję
a pomoc teściowej i mamy nieoceniona. wiadomo, że sama bym dała radę jakoś, ale byłam już mocno zmęczona (sama przecież też chorowałam), Hanię musiałam cały czas na rękach nosić, ani tu jak wyjść do sklepu, ani jak do apteki, ani jak zrobić sobie nawet głupią herbatę...
|
|
|
|
#2240 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Też tak obstawiam, ale chciałam Was podpytać ![]() Dużo zdrowia dla Hani!! ![]() Siedzę nad pracą i oczy mi się zamykają, kawa wypita, znacie skuteczne lekarstwo na lenia?
|
|
|
#2241 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Hej ślicznotki
![]() Cytat:
Ale Adaś tak samo biedny, bo ja też podejrzewam, że te policzki, to od zębów. U nas zawsze to szło w prze - zęby + czerwone, szorstkie policzki. Cytat:
![]() My też mieliśmy sumamed. Na to zapalenie oskrzeli. Chyba pomógł, bo choroba poszła precz Nie było po nim żadnych efektów ubocznych, a Tymciowi bardzo smakował. Buteleczką po nim bawi się do dziś ![]() Cytat:
Już się przecież Hanią zamartwiasz z tego powodu...Cytat:
Od razu odzyskasz energie do pracy Dzień dobry ![]() Tymuś dziś (chyba) lepiej. I nowe "słówko" ma: na pytanie jak robi owca, mówi meee Dumna jestem jak paw, bo z Księgi dźwięków już prawie wszystkie zwierzątka potrafi rozpoznać i powiedzieć
|
|
#2242 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzien dobry.
Pieleszko zdrowka dla Haneczki !!! Trzymam kciuki by ten antybiotyk pomógł. U nas odpukac chorobska sie narazie nie czepiaja. Dla mam nie fejsubkowych moja zolza ImageUploadedByTapatalk1359538234.144386.jpg ImageUploadedByTapatalk1359538248.593115.jpg |
|
|
|
#2243 |
|
Zakorzenienie
|
Fajne duperelki są w tchibo w tym tygodniu: http://www.tchibo.pl/
(te z aranżacjami do mieszkania)
|
#2244 |
|
Zakorzenienie
|
Hej
![]() I mnie choróbsko dopadło Boli mnie gardło i w ogóle jestem cała obolała i osłabiona... Tż też narzeka na ból gardła.Mam nadzieję, że Domek nie podłapie Całe szczęście zaraz mamuśka przyjedzie z zakupami, więc nie muszę się z domu ruszać. Wczoraj byliśmy u teściów ( Pogoda paskudna, mokro i nieprzyjemnie. Ale marudzę ![]() Chociaż spotkało mnie dzisiaj też coś bardzo miłego, mały drobiazg od męża ![]() Brumku, oj to długo nie dały odpocząć Tymciowi ząbki ![]() Pieleszko, mam nadzieję, że tym razem Hani antybiotyk pomoże Madziulka, zdróweczka dla Szymonka! Stronczku, co to za palant! Zgłoście to jak najszybciej na policję. To jakiś psychol jest ![]() Iwa, oby to nie uszka... Aniu, nie mam pomysłu na lenia, ale jak znajdziesz jakiś sposób to się podziel mme_audrey, to fantastycznie, że Heli tak się spodobał żłobek. Dziubku, to strasznie długo pracuje Tż, a jest zadowolony z nowej pracy? Isia, zdrówka!! Ddevik, Ja niestety zdjęć z imprezy nie mam. Przyszykowałam aparat- szkoda tylko, że go zapomniałam Mam jedno zdjęcie od koleżanki, ale wtopiłam się w tło i widać mi tylko buzię |
|
|
|
#2245 | ||||
|
Zadomowienie
|
Bry Kuniaste
Cytat:
czy my przypadkiem nie jesteśmy matkami tego samego brzdąca??? ![]() Cytat:
ooo masz się fajnie ja się martwię ewentualnie czasem domowego nugetsa zje a tak to klapa jedynie na mięsie to zupy zjada ![]() no łopata rządzi ![]() Cytat:
![]() koniecznie to nie są już żarty!! Cytat:
![]() też bym stawiała na ząbki albo na mróz?
|
|
#2246 |
|
Zakorzenienie
|
Aniu, ja myślę że policzki mogą być czerwone od ząbków
Stronczku, cała mamusia z Wikusi Ślicznotka Ci rośnie ![]() ---------- Dopisano o 10:59 ---------- Poprzedni post napisano o 10:54 ---------- Dominik od kilku dni woła tatę po imieniu I jak dzwonimy do niego to mówi "Hało, Adam?". No i mamy nowe słowo "choć" i już nie mówi baba tylko babci Już bardzo dużo słów wymawia poprawnie. Jest genialny!
|
|
|
|
#2247 |
|
Zakorzenienie
|
Stronczku, Wiki zawsze mi się z wielką śmieszką kojarzy
![]() Natka- pisz szybko, co za niespodzianka! ;? Zdjęcie widziałam. Faktycznie się wtopiłaś, ale i tak widać te nieziemskie nogi
|
#2248 |
|
Zakorzenienie
|
Monia z tą maszyną to pewnie akurat trafisz na super bezawaryjny egzemplarz
![]() Dziubku jak po szczepieniu? Audrej, ale fajowsko, że Hela tak za żłobkiem i dziećmi jest ![]() Ala od Hani z sali to nie chce nigdy wychodzić ale jakby przyszło ją zostawić to już pewnie tak kolorowo by nie było ![]() Brumku no to w takim razie jest miś z ogonem ![]() współczuję kiepskiego dnia ![]() Aania jak dziewczyny pisały - rumieńce podobno mogą być przy ząbkowaniu. ja nigdy tego jakoś do tej pory nie skojarzyłam i wyczytałam ostatnio w necie, że rzeczywiście tak się zdarza ![]() Pieleszko współczuję ciężkiego weekendu. ja jestem sama z dwójką od poniedziałku, teraz jeszcze Ala chora. chociaż tyle, że mama mi do niej podejdzie jak Hanię do przedszkola zaprowadzam a tak to gotowanie, sprzątanie i wszystko na mojej głowie, ale dla mnie to nic nowego liczyć tylko na siebie ![]() gratuluję nowych słówek Tymcia i Dominika ![]() Wikuśka słodziaśna ![]() Natko zdrowia! co dostałaś od męża? ![]() my po lekarzu. osłuchowo ok, gardło ok, uszy ok na razie ufff syropki, zbijać temp. (bo jak ja budziałam do lekarza to miała 38,5) i w pt mamy się pokazać albo zęby albo jakiś wirus (oby nie grypa) no i jestem mega zadowolona bo Hania wyniki morfologii ma książkowe! ona od jakiegoś miesiąca super je a wcześniej długo długo ciężko było w tym temacie. także możemy iść robić badania już przed samym zabiegiem. a i jeszcze jakby było mało to mam chyba kapcia w samochodzie :/ tzn mam nadzieję, że tylko powietrza brakuje a nie opona dziurawa. muszę dzisiaj tatę albo sąsiada o pomoc poprosić niech zerkną co z tym kołem bo nie wiem czy mogę jeździć czy nie
|
#2249 |
|
Wtajemniczenie
|
Ale mnie wkurza ten cały sezon chorobowy!!!!!! chcę już wiosnę!!!
Ps. mam katar od kilku tygodni i zła jestem ![]() Nic więcej na temat zdrowia w domu nie napiszę, żeby nie zapeszyć ![]() No i dzień dobry
|
|
#2250 |
|
Zakorzenienie
|
iustyna może to alergiczny katar skoro tak długo się trzyma?
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:18.

zapraszam
Ja natomiast uwielbiałam szyć na starej przedwojennej maszynie, choć nie wolno było się przy niej denerwować, bo zaraz igły łamała

- Hania była trochę przerażona, ale zrodziło się u niej nowe słowo "kako" (traktor). Z jednej strony widok mamy nieziemski, a z drugiej jesteśmy tu uwięzieni ze względu na Hanię. Ja wczoraj jeździłam na nartach (nie było najgorzej, narty ostatnio na nogach miałam kilkanaście lat temu, więc miałam stracha) i się nie połamałam
(dosłownie 5 minut wjazdu). Musimy wymyślić jakąś alternatywę, bo tu zbankrutujemy.
do tego dalej gorączka, kaszel i katar.

dziękuję, przekazane 

a pomoc teściowej i mamy nieoceniona. wiadomo, że sama bym dała radę jakoś, ale byłam już mocno zmęczona (sama przecież też chorowałam), Hanię musiałam cały czas na rękach nosić, ani tu jak wyjść do sklepu, ani jak do apteki, ani jak zrobić sobie nawet głupią herbatę...