My tu sobie gadu, gadu, a Maleństwa dają czadu - Mamy V-VI 2013 cz.8 - Strona 61 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Jaki ma być tytuł 9 części naszego wątku ??
Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013, cz.9 8 16,00%
Niesiemy światu tę wieść radosną, nasze dzieciaki urodzą się wiosną! V-VI 2013, cz.9 28 56,00%
Brzuszki rosną, dzieci też a nasz wątek jest the best! Mamy V-VI 2013 cz.9 2 4,00%
Rosną brzuchy, w nich maluchy; mamy się cieszą, milczeniem nie grzeszą. V-VI 2013 cz.9 1 2,00%
Trzęsą się brzuszki, wychodzą pępuszki, niedługo ujrzymy maluszki. V-VI 2013 cz.9 3 6,00%
Kolejne wizyty za nami, snujemy macierzyńskie plany - Mamy V-VI 2013 cz.9 2 4,00%
Robią się z nas grubasy, ale w głowie nam bobasy. Mamy V-VI 2013 cz.9 2 4,00%
Ciężko nam się ruszać, więc spędzamy czas na pogaduchach. Mamy V-VI 2013 cz.9 0 0%
Tyjemy i płaczemy, za chwilę się śmiejemy - przez hormony szalejemy. V-VI 2013 cz.9 0 0%
Bejbik mnie kopie a ja colę żłopię? Mamy V-VI 2013 cz.9 0 0%
Fasolencja w brzuszek ciśnie, zaraz z tyłka mi wypryśnie. Mamy V-VI 2013 cz.9 1 2,00%
Mam żylaki, mam rozstępy no i brzuch mocno wydęty. Mamy V-VI 2013 cz.9 0 0%
Rozstępują się nam brzuszki, jednak rosną też cycuszki. Mamy V-VI 2013 cz.9 3 6,00%
Głosujący: 50. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-01-30, 19:54   #1801
MoTyleKsw
Zakorzenienie

Dot.: My tu sobie gadu, gadu, a Maleństwa dają czadu - Mamy V-VI 2013 cz.8

Justyna myślałam, że codziennie

http://www.suwaczki.com/tickers/dqpre6ydpfblirzx.png

Jestem W Niebie.

Kocham Was

MoTyleKsw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-30, 19:55   #1802
candace1
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez axella Pokaż wiadomość
ja też lubię siedzieć nad ciachami..i ogólnie przy garach
chałka wychodzi suuuper,naprawdę..

na kokosanki jakbyś chciała przepis,takie sklepowe i szybkie też mogę podrzucić..
tak sobie myślę,że moja mała będzie miała fajnie,ciasta, domowe obiadki itd itp..
jak pomyślę że już teraz babkom się nie chce, kupują 7daysy albo w cukierni gotowce to masakra
Kokosanek nie lubię na szczęście - bo już niedługa ja z małym będziemy wchodzić bokiem do domu

Jak się nie chce to ja też nie rozumiem - ale rozumiem jak ktoś nie ma czasu

Cytat:
Napisane przez Magiusa Pokaż wiadomość
Witam,
My po wizycie i mam totalny mętlik w głowie
Zacznę od tego, że na wstępie dostało mi się, że jestem panikara - to przez tą akcję poniedziałkową, co z tym ciągnięciem brzucha tak się wystraszyłam. Ginekolog twierdzi, że dopóki nie boli tylko ciągnie i nic poza tym się nie dzieje ( tzn. plamienie, wyższa temperatura) to wszystko jest ok. Mogę brać magnez na rozluźnienie, ale poza tym NIE PANIKOWAĆ.
Dziecko też ma się dobrze, serduszko bije, Kijanka rośnie, ja mam zamkniętą szyjkę i długą.
Ale mętlik mam bo tym razem ginekolog stwierdziła, że to CHŁOPAK.
Co prawda poprzednio twierdziła, że nie do końca widzi, ale za tym nie do końca dodała, że bardziej jej to wygląda na ziarenko kawy ( czyt. dziewczynkę). Tym razem jednak niby są wyraźne moszna.
Ale dostałam też termin już na POŁÓWKOWE 21.02 ( Jenny proszę zapisz) więc wtedy przekonam się ostatecznie.
to na połówkowym dopiero się dowiesz tak naprawdę

Cytat:
Napisane przez nuna2 Pokaż wiadomość
to od czego oni w końcu liczą ten poród skoro np tyle czasu siedziały a zapisują 4 h??
U mnie odkąd przebili mi pęcherz do bóli partych to była I część porodu a II od partych do urodzenia się malej.
Tylko ja już miałam rozwarcie, więc myślę, ze od momentu gdy zobaczą rozwarcie większe niż 1 cm.
Jak się ma same skurcze a nie ma rozwarcia to to nie jest poród jeszcze...

Cytat:
Napisane przez Aaś Pokaż wiadomość
i jeszcze mój ulubiony klub przeszedł do historii
http://tvnwarszawa.tvn24.pl/informac...oly,74865.html
Widziałam dziś wlaśnie w tv.
candace1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-30, 19:55   #1803
pearl87
Raczkowanie

ja po dzisiejszej wizycie już zupełnie pokochałam mojego ginekologa
nie dość, że na nfz, jeszcze nigdy nie czekałam dłużej niż pół godziny bo bardzo pilnują w rejestracji zapisów (żeby nie było za dużo i żeby nie przychodzić wcześniej), to znów mi dziś na minutkę włączył usg - "żeby Pani była spokojniejsza, ale tylko małą chwilkę bez pomiarów, żeby maleństwa nie denerwować niepotrzebnie". Więc: mała pozostaje małą i już się nie przetrasformuje już ma apartamenty na dwa centymetry powyżej pępka, stąd te zadyszki (płuca mi zaczęła ściskać powoli ), szyjka długa, serduszko bije zdrowo. Tylko morfo do d.., więc dalej prócz prenatalu mam brać żelazo i zobaczymy z trzy tygodnie. Za dwa tygodnie 75 mg glukozy z pomiarem przed i po dwóch godzinach SIEDZENIA (zabronił mi jechać do domu, why? ). Z tej morfologii i ciśnienia bardzo niskiego pewnie mam te zawroty głowy częste - więc koniec z pracą (dojeżdżam sama autem 20 km).. jutro pojadę z L4 i ostatecznym werdyktem do dyrektorki. I mam się nie denerwować, że się mało rusza, bo na tym etapie ciąży ma jeszcze dość miejsca, żeby przy niektórych ułożeniach hasać bez wiedzy mamy. I zobaczymy, czy tycie 1kg/tydzień zostanie - bo trzeba będzie pomyśleć co dalej z tym, na razie jest jeszcze ok.
No, jestem zadowolona i jeszcze pytałam o cytomegalię, ale pytał mnie o różne zdrowotne sprawy, coś tam w rodzinie i mówił, że to nie jest konieczne - jak mnie to uspokoi to mogę zrobić, ale on nie widzi takiej potrzeby

Cytat:
Napisane przez diabli Pokaż wiadomość
moj dzisiejszy deser:

koktajl truskawkowy - 2 kubki
lody waniliowo-czekoladowe - pol litra
mrozona "kawa" - kubek

dziecko kochane! jak my to zmiescimy po takim duzym obiedzie?

najwyżej małe trochę się rozepchnie tu i tam i miejsce gotowe
pearl87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-30, 19:57   #1804
axella
Zakorzenienie

GG do axella

Cytat:
Napisane przez XxXJuSstiii Pokaż wiadomość
Axella poproszę przepis na kokosanki
Ja będę Bartoszkowi piekła drożdżówki do szkoły
na 2 blaszki:
250g wiórków
60g masła
150g cukru
1łyżka mąki ziemniaczanej
2białka
trochę soli

do gara dajesz masło, jak się rozpuści dodajesz 100g cukru i wiórki. zestawiasz.
Osobno ubijasz białaka ze szczyptą soli, powoli dosypujesz cukier.

mieszasz obie masy łyżką, delikatnie i lepisz kulki wielkości orzecha włoskiego (pomagają ręce z zimnej wody,lekko wilgotne) pieczesz w 180st 10-15min
KONIEC

efekt,uwierz,że meeeeeega
są cudne..

ZUZIAK 7.05.2013
axella jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-30, 20:00   #1805
sharpnowaja
Zakorzenienie

halo
byłam w carefourze i wydałam majątek
ale jakby was interesowało to jest wiele promocji, np pieluchy pampers wychodzi za sztukę 51 albo 54 gr (zależy od rozmiaru). Kupiłam jedno opakowanie 1 i jedno 2 i zastanawaim się czy nie dokupić jeszcze jednego 2. Nie wiem na ile mi to starczy a chciałabym na dwa miesiące mieć. W drugi miesiąc przejdę na dada a później w trzeci na wielorazowe.
Są też jaśki na promocji - 3,99zł kupiłam dwa
Filtry do dzbanka brida, 6 szt za 89 zł więc się opłaca
bajeczki dla dzieci- z tych serii http://allegro.pl/obrazki-dla-maluch...966534169.html
http://allegro.pl/okruszek-poznaje-k...955128453.html za 4,99 więc też warto. Dla starszych dzieciaczków też były ale nie oglądałam.

A w ogóle to poszłam do carefoura po herbatę. Oczywiście wróciłam bez

Cytat:
dziewczyny jak urodzę w czerwcu to sierpień rozmiar 68 jest za duzy??
http://allegro.pl/hm-lekka-sukienecz...972825891.html
sukieneczka piękna

axella dzwoniłaś czy Ci odpisali?

axella czyli koszt jaki ponosisz przy działalności to tylko te prawie 400 zł? a wykazujesz już jakiś dochód? bo zastanawiam się czy opłacałoby mi się otworzyć teraz jakąś działalność
Stary 2013-01-30, 20:01   #1806
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
Witam,
My po wizycie i mam totalny mętlik w głowie
Zacznę od tego, że na wstępie dostało mi się, że jestem panikara - to przez tą akcję poniedziałkową, co z tym ciągnięciem brzucha tak się wystraszyłam. Ginekolog twierdzi, że dopóki nie boli tylko ciągnie i nic poza tym się nie dzieje ( tzn. plamienie, wyższa temperatura) to wszystko jest ok. Mogę brać magnez na rozluźnienie, ale poza tym NIE PANIKOWAĆ.
Dziecko też ma się dobrze, serduszko bije, Kijanka rośnie, ja mam zamkniętą szyjkę i długą.
Ale mętlik mam bo tym razem ginekolog stwierdziła, że to CHŁOPAK.
Co prawda poprzednio twierdziła, że nie do końca widzi, ale za tym nie do końca dodała, że bardziej jej to wygląda na ziarenko kawy ( czyt. dziewczynkę). Tym razem jednak niby są wyraźne moszna.
Ale dostałam też termin już na POŁÓWKOWE 21.02 ( Jenny proszę zapisz) więc wtedy przekonam się ostatecznie.
za zdrowego maluszka ja tez na poznanie plci czekalam do polowkowego. wczesniej lekarz nic nie chcial sugerowac i w sumie teraz sie ciesze, bo metlik chyba nie jest taki fajny. najwazniejsze, ze dzidzius zdrowy

Axella mnie pani w zusie tez zasugerowala zebym sobie firme zalozyla...ale po przekalkulowaniu doszlam do wniosku, ze to nie jest taki hop siup.
diabli jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-30, 20:02   #1807
sharpnowaja
Zakorzenienie

halo
ale jakby was interesowało to jest wiele promocji, np pieluchy pampers wychodzi za sztukę 51 albo 54 gr (zależy od rozmiaru). Kupiłam jedno opakowanie 1 i jedno 2 i zastanawaim się czy nie dokupić jeszcze jednego 2. Nie wiem na ile mi to starczy a chciałabym na dwa miesiące mieć. W drugi miesiąc przejdę na dada a później w trzeci na wielorazowe.
bajeczki dla dzieci- z tych serii http://allegro.pl/obrazki-dla-maluch...966534169.html
http://allegro.pl/okruszek-poznaje-k...955128453.html za 4,99 więc też warto. Dla starszych dzieciaczków też były ale nie oglądałam.

Cytat:
dziewczyny jak urodzę w czerwcu to sierpień rozmiar 68 jest za duzy??
http://allegro.pl/hm-lekka-sukienecz...972825891.html
sukieneczka piękna

axella czyli koszt jaki ponosisz przy działalności to tylko te prawie 400 zł? a wykazujesz już jakiś dochód? bo zastanawiam się czy opłacałoby mi się otworzyć teraz jakąś działalność
Stary 2013-01-30, 20:04   #1808
axella
Zakorzenienie

GG do axella

Cytat:
Napisane przez sharpnowaja Pokaż wiadomość
halo

sukieneczka piękna

si. miesięcznie płacę niecałe 400pln..

myslalam,że nie podwyższając nic na macierzyńskim dostanę dwa tysie ale właśnie okazało się ,że nie..
chyba ze zapłacę chorobowe od najwzszej kwoty(prawie 9tys) to wtedy bd miec wyzsze macierzynskie, wyzsze niz 300pln ktore przysluguje mi na chwile obecna.

ogolnie to chyba warto.. bo to beda ci wyplacac caly czas trwania macierzynskiego..a tak bylabym z niczym

ZUZIAK 7.05.2013
Stary 2013-01-30, 20:13   #1809
salviae
Zadomowienie

Cytat:
ej ej ej..
ale jak to
gadałam z babką z ZUS i to samo dostałam na maila...

to co ja mam teraz zrobić
http://www.ekorodzice.pl/zasilek-mac...0,93,1090.html tu to jest fajnie opisane

Cytat:
zapłacę za styczeń/luty, marzec zawieszę a kwiecien zaplace najwyzsza skladke chorobowa i na 2tyg przed terminem ide na macierzynskie.

w doopie mam resztę kombinacji.
Najlepiej idz do jakiegoś biura rachunkowego i pogadaj z księgową, ja na twoim miejscu już teraz poszłabym zrezygnować z tego chorobowego bo one ci po nic w sumie i za kwiecień i może połowę marca zapłaciła wyższe składki, bo jakbyś płaciła tylko za kwiecień to jest ryzyko, że urodzi w kwietniu i nie będzie tych 30 dni karencji, a i żeby zrezygnować i dołączyć do chorobowego trzeba złożyć deklaracje chyba ZUA i chorobowe obejmuję cie od dnia w którym zanosiłaś do ZUSu tą deklaracje. Ja się zabrałam za to już w wrześniu płaciłam składek 1300 zł z podstawy 3000 i dostane 2000 do reki, można płacić coś koło 3000 z podstawy 8500 i dostawać co koło 6000 zł ale ja bałam się ryzykować
I Like Me So Much Better WhenYou Are Naked... Ouooo
Kubuś
salviae jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-30, 20:16   #1810
Magiusa
Zakorzenienie

Cytat:
teraz który masz tydzień?? może teraz dzidzia większa to więcej widać??
Cytat:
Napisane przez xal Pokaż wiadomość

Magiusa to jakiś kameleon płciowy z tej Twojej kijanki
Cytat:

Magiusia ale najważniejsze ze wszystko ok z dzieciątkiem
Cytat:
Napisane przez MoTyleKsw Pokaż wiadomość
Uuuu to nieźle Może będziesz miała niespodziankę do końca
Ale ważne, że wszystko ok
Cytat:
Napisane przez candace1 Pokaż wiadomość

to na połówkowym dopiero się dowiesz tak naprawdę
Cytat:
za zdrowego maluszka ja tez na poznanie plci czekalam do polowkowego. wczesniej lekarz nic nie chcial sugerowac i w sumie teraz sie ciesze, bo metlik chyba nie jest taki fajny. najwazniejsze, ze dzidzius zdrowy
Dzięki Mam nadzieję, że nie hemafrodyta

A właśnie, nadrobiliśmy też wszelkie badania, dostałam skierowanie na różyczkę, cytomegalie, ponownie toxo ( bo II trymestr) i HIV.
No i glukoza gdzieś koło 22.02 ble....

Cytat:
Napisane przez pearl87 Pokaż wiadomość
nie dość, że na nfz, jeszcze nigdy nie czekałam dłużej niż pół godziny bo bardzo pilnują w rejestracji zapisów (żeby nie było za dużo i żeby nie przychodzić wcześniej), to znów mi dziś na minutkę włączył usg - "żeby Pani była spokojniejsza, ale tylko małą chwilkę bez pomiarów, żeby maleństwa nie denerwować niepotrzebnie". Więc: mała pozostaje małą i już się nie przetrasformuje już ma apartamenty na dwa centymetry powyżej pępka, stąd te zadyszki (płuca mi zaczęła ściskać powoli ), szyjka długa, serduszko bije zdrowo. Tylko morfo do d.., więc dalej prócz prenatalu mam brać żelazo i zobaczymy z trzy tygodnie. Za dwa tygodnie 75 mg glukozy z pomiarem przed i po dwóch godzinach SIEDZENIA (zabronił mi jechać do domu, why? ). Z tej morfologii i ciśnienia bardzo niskiego pewnie mam te zawroty głowy częste - więc koniec z pracą (dojeżdżam sama autem 20 km).. jutro pojadę z L4 i ostatecznym werdyktem do dyrektorki. I mam się nie denerwować, że się mało rusza, bo na tym etapie ciąży ma jeszcze dość miejsca, żeby przy niektórych ułożeniach hasać bez wiedzy mamy. I zobaczymy, czy tycie 1kg/tydzień zostanie - bo trzeba będzie pomyśleć co dalej z tym, na razie jest jeszcze ok.
No, jestem zadowolona i jeszcze pytałam o cytomegalię, ale pytał mnie o różne zdrowotne sprawy, coś tam w rodzinie i mówił, że to nie jest konieczne - jak mnie to uspokoi to mogę zrobić, ale on nie widzi takiej potrzeby
Za wizytę i zdrowe maleństwo

07.07.2012

12.06.2013 DARUŚ
&
20.02.2015 BARTUŚ

Magiusa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-30, 20:16   #1811
axella
Zakorzenienie

GG do axella

Cytat:
Napisane przez salviae Pokaż wiadomość
http://www.ekorodzice.pl/zasilek-mac...0,93,1090.html tu to jest fajnie opisane

Najlepiej idz do jakiegoś biura rachunkowego i pogadaj z księgową, ja na twoim miejscu już teraz poszłabym zrezygnować z tego chorobowego bo one ci po nic w sumie i za kwiecień i może połowę marca zapłaciła wyższe składki, bo jakbyś płaciła tylko za kwiecień to jest ryzyko, że urodzi w kwietniu i nie będzie tych 30 dni karencji, a i żeby zrezygnować i dołączyć do chorobowego trzeba złożyć deklaracje chyba ZUA i chorobowe obejmuję cie od dnia w którym zanosiłaś do ZUSu tą deklaracje. Ja się zabrałam za to już w wrześniu płaciłam składek 1300 zł z podstawy 3000 i dostane 2000 do reki, można płacić coś koło 3000 z podstawy 8500 i dostawać co koło 6000 zł ale ja bałam się ryzykować
deklarację ZUA zaniosłam od poczatku działalności..
czyli co to zmienia?

czyli najlepiej byłoby opłacic marzec i kwiecień składką z podstawy 3tys i wtedy na mc będę mieć koło 2k?
z najwyższym też nie kombinuję..za duże ryzyko..

ZUZIAK 7.05.2013
Stary 2013-01-30, 20:18   #1812
candace1
Zakorzenienie

Cytat:

Dziewczyny ja wam radzę to dokłądnie sprawdzić, bo jakiś czas temu też miałam dz.g. i wtedy już chcieli to zmienić, tzn. te składki trzeba płacić jakiś tam okres czasu tzn. te wyższe - inaczej zus nie przyzna tego wyższego macierzyńskiego..
Ale nie pamiętam dokłądnie co i jak...
Wiem tylko, że jakaś dziewczyna zakłądała sprawę w sądzie bo właśmnie tak przykombinowała a zus i tak odmówił jej płacenia tego wyższego wynagrodzenia.. Więc lepiej chyba dowiedzieć się od kogoś z tzw. pierwszej ręki - najlepeij od osoby, która jest na takim macierzyńskim.
candace1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-30, 20:19   #1813
Aaś
Zakorzenienie

axella ja już się gubię z tymi zusowymi sprawami
no i teraz nie wiadomo jaki będziesz miała ten macierzyński?

diabli ale taaakie piękne...? no nie mogę sobie tamtych darować

aaa! zapomniałam! czytałam wczoraj mężowi was jak radziłyście co zrobic z wędzonym filetem i myslałam że padnę sama chciałam napisac ze może paste rybna a tu się okaząło że to filet z kurczaka
a jeszcze jak potem kots przytoczył fragment o dziedzicu żeby na paszczę z wózka nie wyleciał to śmiałam się do końca dnia
Aaś jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-30, 20:22   #1814
axella
Zakorzenienie

GG do axella

Cytat:
Dziewczyny ja wam radzę to dokłądnie sprawdzić, bo jakiś czas temu też miałam dz.g. i wtedy już chcieli to zmienić, tzn. te składki trzeba płacić jakiś tam okres czasu tzn. te wyższe - inaczej zus nie przyzna tego wyższego macierzyńskiego..
Wiem tylko, że jakaś dziewczyna zakłądała sprawę w sądzie bo właśmnie tak przykombinowała a zus i tak odmówił jej płacenia tego wyższego wynagrodzenia.. Więc lepiej chyba dowiedzieć się od kogoś z tzw. pierwszej ręki - najlepeij od osoby, która jest na takim macierzyńskim.
laski na takim macierzyńskim różnie robiły i różnie na tym wyszły. jedne miały kłopoty,inne dostawały $ bez gadania..
co oddział zusu to inne podejście..

---------- Dopisano o 20:22 ---------- Poprzedni post napisano o 20:20 ----------

Cytat:
axella ja już się gubię z tymi zusowymi sprawami
no i teraz nie wiadomo jaki będziesz miała ten macierzyński?

diabli ale taaakie piękne...? no nie mogę sobie tamtych darować

aaa! zapomniałam! czytałam wczoraj mężowi was jak radziłyście co zrobic z wędzonym filetem i myslałam że padnę sama chciałam napisac ze może paste rybna a tu się okaząło że to filet z kurczaka
a jeszcze jak potem kots przytoczył fragment o dziedzicu żeby na paszczę z wózka nie wyleciał to śmiałam się do końca dnia

tez się gubię..
niby jak zapłacę wyższą składkę za chorobowe to podwyzsze sobie to co do stane na macierzyńskim.
ale czy mogę tak o sobie zaplacic wiecej

ZUZIAK 7.05.2013
Stary 2013-01-30, 20:27   #1815
salviae
Zadomowienie

Cytat:
deklarację ZUA zaniosłam od poczatku działalności..
czyli co to zmienia?

czyli najlepiej byłoby opłacic marzec i kwiecień składką z podstawy 3tys i wtedy na mc będę mieć koło 2k?
z najwyższym też nie kombinuję..za duże ryzyko..
najpierw musisz zrezygnować na 30 dni chorobowego bo pewnie się do niego zapisałaś,a ono nie jet obowiązkowe, pogadaj z jakąś księgową bo ja to pisze z własnego doświadczenia i dzisiaj się dowiedziałam, że chorobowe mi przydzielili i w poniedziałek będę miała pierwszą wypłate więc zobaczymy ile tego będzie, a powinno być 2 tys

Cytat:
w poniedziałek zobaczymy na moim przykładzie ja żeby dostać nie tylko macierzyński ale i chorobowy od stycznia, opłacałam te wyższe składki przez 3 miesiące, a na miesiąc musiałam zrezygnować z ubezpieczenia chorobowego więc cała misja dostania kasy za L4 zajmuje min 4 miesiące
Kubuś
Stary 2013-01-30, 20:27   #1816
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MoTyleKsw Pokaż wiadomość
Justyna myślałam, że codziennie
no cooo Ty w dupce by mu się poprzewracało

Cytat:
za wizytę a co do glukozy to siedź na dupce, żeby wynik był miarodajny 2h to nie jest tak dużo a możesz zasłabnąć w drodze do domu i co wtedy tym bardziej, że masz zawroty głowy ja dziś byłam, przeżyłam najgorsze było to, że nic nie piłam 2h i miałam saharę
Cytat:
na 2 blaszki:
250g wiórków
60g masła
150g cukru
1łyżka mąki ziemniaczanej
2białka
trochę soli

do gara dajesz masło, jak się rozpuści dodajesz 100g cukru i wiórki. zestawiasz.
Osobno ubijasz białaka ze szczyptą soli, powoli dosypujesz cukier.

mieszasz obie masy łyżką, delikatnie i lepisz kulki wielkości orzecha włoskiego (pomagają ręce z zimnej wody,lekko wilgotne) pieczesz w 180st 10-15min
KONIEC

efekt,uwierz,że meeeeeega
są cudne..

Edytowane przez XxXJuSstiii
Czas edycji: 2013-01-30 o 20:30
XxXJuSstiii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-30, 20:27   #1817
sharpnowaja
Zakorzenienie

Cytat:
A ja stwierdziłam, że mam ubranka do chrztu w i moje dziecko będzie normalnie ubrane może w jasnym rożku
też mam taki zamiar

nuna dla przyjaciółki

vil współczuję babci "dobra rada", jak mnie takie coś denerwuje

axella co to są te kokosanki?

Magiusia za wizytę
Stary 2013-01-30, 20:31   #1818
axella
Zakorzenienie

GG do axella

Cytat:
najpierw musisz zrezygnować na 30 dni chorobowego bo pewnie się do niego zapisałaś,a ono nie jet obowiązkowe, pogadaj z jakąś księgową bo ja to pisze z własnego doświadczenia i dzisiaj się dowiedziałam, że chorobowe mi przydzielili i w poniedziałek będę miała pierwszą wypłate więc zobaczymy ile tego będzie, a powinno być 2 tys

w poniedziałek zobaczymy na moim przykładzie ja żeby dostać nie tylko macierzyński ale i chorobowy od stycznia, opłacałam te wyższe składki przez 3 miesiące, a na miesiąc musiałam zrezygnować z ubezpieczenia chorobowego więc cała misja dostania kasy za L4 zajmuje min 4 miesiące
czyli jak teraz płacę,to rezygnuję na 30dni i np od lutego znów wracam i to płacę?
3mam kciuki za wypłatę
ja na dniach muszę do księgowej bo mam już taki bałagan w głowie że szok..

czyli placiłaś 3mce, zrezygnowałaś na miesiac i znow zaczelas placic?

Cytat:

axella co to są te kokosanki?

nooo..kokosanki..
takie yyyy kokosowe ciasteczka

ZUZIAK 7.05.2013

Edytowane przez axella
Czas edycji: 2013-01-30 o 20:32
Stary 2013-01-30, 20:33   #1819
salviae
Zadomowienie

Cytat:
tez się gubię..
niby jak zapłacę wyższą składkę za chorobowe to podwyzsze sobie to co do stane na macierzyńskim.
ale czy mogę tak o sobie zaplacic wiecej
musisz te nowe deklaracje zanieść najpierw że rezygnujesz z chorobowego, a później w dniu w którym chcesz do niego przystąpić, że się do niego zapisujesz i deklaracje z określoną kwotą, dobra ja już nic nie pisze bo zamotam totalnie na necie jet pełno artykułów na ten temat i ja się z nich kształciłam bo moja księgowa nie miała pojęcia o takich manewrach
Kubuś
Stary 2013-01-30, 20:34   #1820
sharpnowaja
Zakorzenienie

Cytat:
U mnie w ogóle miałam zawsze kanapki do szkoły... nigdy sevendays czy coś...
ja też. I moja dzidzia też tak będzie miała

axella do tych kokosanek żółtek w ogóle się nie używa tak? masło czy margaryna może być?
Stary 2013-01-30, 20:39   #1821
axella
Zakorzenienie

GG do axella

Cytat:
musisz te nowe deklaracje zanieść najpierw że rezygnujesz z chorobowego, a później w dniu w którym chcesz do niego przystąpić, że się do niego zapisujesz i deklaracje z określoną kwotą, dobra ja już nic nie pisze bo zamotam totalnie na necie jet pełno artykułów na ten temat i ja się z nich kształciłam bo moja księgowa nie miała pojęcia o takich manewrach
no ja ciągle czytam,i ciągle jestem głupia..
z tym ZUA to jak byłam w Zusie to też zrezygnowałam/przystąpiłam..
w jednym dniu :P

dzięki bardzo za oświecenie bo bym się zapłakała gdybym tego nie ogarnęła..
czyli w lutym odstapie od chorobowego, w marcu wznowie,zaplace ta wyzsza oplate, w kwietniu tez wyzsza i lece na macierzynski. o.

Cytat:
ja też. I moja dzidzia też tak będzie miała

axella do tych kokosanek żółtek w ogóle się nie używa tak? masło czy margaryna może być?
daję margarynę
żółtek żadnych )
pyszne są

ZUZIAK 7.05.2013
Stary 2013-01-30, 20:39   #1822
Paulina 87
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez lonely_lady Pokaż wiadomość
czasem można trafić na perełki
też myślałam o tej mega pace, ale jak przeglądam to czasem połowa rzeczy mi się podoba a druga połowa nie. I chyba lepiej jednak polować na pojedyncze sztuki, albo kilka sztuk u jednego sprzedawcy, który wystawia sporo ciuszków
u nas popcorn był wczoraj, dzisiaj mieliśmy eklerki
własnie mam podobne wrażenia co do tych paczek..albo nie wiadomo po ilu dzieciach to juz bylo (szczególnie te aukcje z ubranymi lalkami)..albo połowę pokażą na fotach a reszty nie..albo 2 połowa to body które juz mam a wole bieliznę nową dla dzidzi..
eklerki? cukierki czy ciasto?

Cytat:
Napisane przez banka26 Pokaż wiadomość
ja tez w pasach o mniammm te warzywa z kurakiem bym wciagnela
ja jadłam właśnie 2 porcje teraz
Cytat:
też dziś kurcze mi powiedział, że do końca ciąży w domu mam siedzieć.. inaczej sobie to wyobrażałam, ale damy jakoś radę, nie?
a wolałabyś pracować? ja nie mam zakazu na wychodzenie z domu.. leżeć plackiem też nie muszę..jakoś nie mogę usiedzieć w jednym miejscu, w sumie większość dnia przed kompem mi to pasuje.. jak za dużo pochodzę to czuje że mój brzuszek ma dość... a boje sie mimo to o tą szyjke..

Dzisiaj zaczynam kuracje nystatyną -to chyba antybiotyk nie??, jakieś robione globulki mam z apteki.. 6 dni na noc, zobaczymy.

Byliśmy przy okazji w Realu na zakupach, bo mamy 4 bony po 100zł z pracy.
Kupiliśmy robot kuchenny i toster 3w1 z gofrownicą i grillem, 2 bony poszły. Oczywiście zerknęłam w stronę ubranek niemowlęcych i akurat była wyprzedaż, po 3-4 zł!!!!!! tż jak zobaczył to od razu reakcja: "o nie..."
9 sztuk nakupiłam byłoby więcej o 3 ale przy niektórych nie było nawet kodu kreskowego i nie chciało mi sie przy kasie czekać na obsługę... odważyłam się w końcu na różowy kolor zaraz wam wkleję co upolowałam w każdym razie wyszło średnio 4,27zł za sztukę

Edytowane przez Paulina 87
Czas edycji: 2013-01-30 o 20:41
Paulina 87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-30, 20:44   #1823
salviae
Zadomowienie

Cytat:
czyli jak teraz płacę,to rezygnuję na 30dni i np od lutego znów wracam i to płacę?
3mam kciuki za wypłatę
ja na dniach muszę do księgowej bo mam już taki bałagan w głowie że szok..

czyli placiłaś 3mce, zrezygnowałaś na miesiac i znow zaczelas placic?
Ja miałam firme ponad rok i sobie normalnie nie świadoma klepania biedy w ciąży płaciłam 400 zł i jak zaszłam to mnie to trafiło, zrezygnowałam na wrzesień cały i chyba sierpień też bo to wystarczy, że tego nie zapłacisz, a tą deklaracje można donieść i 1 października poleciałam do ZUS sie znowu zapisać i płaciłam za październik, listopad i grudzień 1300 zł czyli ponad 90 dni czyli należy mi się zasiłek chorobowy i macierzyński ( tylko macierzyński należy się po 30 dniach) i od stycznia zaczęłam nosić L4 i czekałam na decyzje no i już wiem że coś tam dostane ale nie wiem jeszcze ile, chociaż jak już mi to przyznali to za bardzo innej kwoty nie mogą wymyśleć no ale wszystko jest możliwe w ZUSie

---------- Dopisano o 20:44 ---------- Poprzedni post napisano o 20:39 ----------

Cytat:
no ja ciągle czytam,i ciągle jestem głupia..
z tym ZUA to jak byłam w Zusie to też zrezygnowałam/przystąpiłam..
w jednym dniu :P

dzięki bardzo za oświecenie bo bym się zapłakała gdybym tego nie ogarnęła..
czyli w lutym odstapie od chorobowego, w marcu wznowie,zaplace ta wyzsza oplate, w kwietniu tez wyzsza i lece na macierzynski. o.
Tego chorobowego nie płać już za styczeń, bo luty nie ma 30 dni, a żeby z niego wypaść to trzeba ponad 30 dni nie płacić, i jak zakładałaś firmę to deklarowałaś czy chcesz przystąpić czy nie do dobrowolnego chorobowego

i pamiętaj, że trzeba 2 wnioski zanieść najpierw, że rezygnujesz z chorobowego, a później że do niego przystępujesz, tylko upewnij się we wszystkim co ja pisze na 100 % u księgowej
Kubuś
Stary 2013-01-30, 20:48   #1824
axella
Zakorzenienie

GG do axella

Cytat:
Ja miałam firme ponad rok i sobie normalnie nie świadoma klepania biedy w ciąży płaciłam 400 zł i jak zaszłam to mnie to trafiło, zrezygnowałam na wrzesień cały i chyba sierpień też bo to wystarczy, że tego nie zapłacisz, a tą deklaracje można donieść i 1 października poleciałam do ZUS sie znowu zapisać i płaciłam za październik, listopad i grudzień 1300 zł czyli ponad 90 dni czyli należy mi się zasiłek chorobowy i macierzyński ( tylko macierzyński należy się po 30 dniach) i od stycznia zaczęłam nosić L4 i czekałam na decyzje no i już wiem że coś tam dostane ale nie wiem jeszcze ile, chociaż jak już mi to przyznali to za bardzo innej kwoty nie mogą wymyśleć no ale wszystko jest możliwe w ZUSie
dobry patent
czyli na dniach musiałabym zrezygnować..a za miesiąc wrócic..

dziękuję Ci bardzo za info!!
i tak w piątek bedę w ZUSie to od razu wypiszę się z chorobowego,pogadam co i jak

---------- Dopisano o 20:46 ---------- Poprzedni post napisano o 20:45 ----------

Cytat:

---------- Dopisano o 20:44 ---------- Poprzedni post napisano o 20:39 ----------

Tego chorobowego nie płać już za styczeń, bo luty nie ma 30 dni, a żeby z niego wypaść to trzeba ponad 30 dni nie płacić, i jak zakładałaś firmę to deklarowałaś czy chcesz przystąpić czy nie do dobrowolnego chorobowego

i pamiętaj, że trzeba 2 wnioski zanieść najpierw, że rezygnujesz z chorobowego, a później że do niego przystępujesz, tylko upewnij się we wszystkim co ja pisze na 100 % u księgowej

jasne jasne.. jutro potwierdzę co i jak a w piątek (jeśli tak jest jak mówisz) wypowiem

---------- Dopisano o 20:48 ---------- Poprzedni post napisano o 20:46 ----------

dobra spadam lasencje kompu i na moją pyszną kolację

miłego gadulenia!!!

ZUZIAK 7.05.2013
Stary 2013-01-30, 20:49   #1825
pearl87
Raczkowanie

Cytat:
Dzięki Mam nadzieję, że nie hemafrodyta

A właśnie, nadrobiliśmy też wszelkie badania, dostałam skierowanie na różyczkę, cytomegalie, ponownie toxo ( bo II trymestr) i HIV.
No i glukoza gdzieś koło 22.02 ble....

Za wizytę i zdrowe maleństwo

nam się też ujawniła na połówkowym dopiero
i dziękuję - jakoś tak im dalej w ciążę, tym spokojniej na sercu

a mi kurcze powiedział, że nie może dać skierowania na cytomegalię, bo to poza obowiązkowymi dla NFZ jednak już nie jestem taka zakochana

Cytat:

za wizytę a co do glukozy to siedź na dupce, żeby wynik był miarodajny 2h to nie jest tak dużo a możesz zasłabnąć w drodze do domu i co wtedy tym bardziej, że masz zawroty głowy ja dziś byłam, przeżyłam najgorsze było to, że nic nie piłam 2h i miałam saharę
właśnie tego się najbardziej obawiam bo smak podejrzewam, że dam radę - ale tyle czasu suszy i głodu

Cytat:
Napisane przez Paulina 87 Pokaż wiadomość

a wolałabyś pracować? ja nie mam zakazu na wychodzenie z domu.. leżeć plackiem też nie muszę..jakoś nie mogę usiedzieć w jednym miejscu, w sumie większość dnia przed kompem mi to pasuje.. jak za dużo pochodzę to czuje że mój brzuszek ma dość... a boje sie mimo to o tą szyjke..

Dzisiaj zaczynam kuracje nystatyną -to chyba antybiotyk nie??, jakieś robione globulki mam z apteki.. 6 dni na noc, zobaczymy.

Byliśmy przy okazji w Realu na zakupach, bo mamy 4 bony po 100zł z pracy.
Kupiliśmy robot kuchenny i toster 3w1 z gofrownicą i grillem, 2 bony poszły. Oczywiście zerknęłam w stronę ubranek niemowlęcych i akurat była wyprzedaż, po 3-4 zł!!!!!! tż jak zobaczył to od razu reakcja: "o nie..."
9 sztuk nakupiłam byłoby więcej o 3 ale przy niektórych nie było nawet kodu kreskowego i nie chciało mi sie przy kasie czekać na obsługę... odważyłam się w końcu na różowy kolor zaraz wam wkleję co upolowałam w każdym razie wyszło średnio 4,27zł za sztukę
super, że takie łowy udane

z tą pracą, to najpierw mnie na dwa miesiące zatrudnili, żeby zobaczyć co i jak i tak byli zadowoleni, że dostałam od września potem na czas nieokreślony - (nie wiedziałam jeszcze, że byłam już w ciąży ) i od razu mi się potem w październiku przygody ze szpitalem zaczęły itd., stąd taka sytuacja, że wolałabym dłużej jednak tam pochodzić jest to co prawda pół etatu tylko.. więc mam na rękę jakieś niecałe 900 zł, ale poza tym dorabiałam na umowę o dzieło w innym miejscu - i teraz już nie mogę na L4, a to nam mocno komplikuje finanse. Mąż i tak jedzie na dwie prace i teraz nie ma zupełnie innego wyjścia. Więc pod pewnymi względami, to wolałabym móc pracować. Ale cóż - mała jest najważniejsza - nic by mi z tych pieniędzy nie było, gdyby nie nasza rodzinka. A spróbuję jakoś męża poodciążać inaczej. Nie wiem..
Stary 2013-01-30, 20:54   #1826
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:
właśnie tego się najbardziej obawiam bo smak podejrzewam, że dam radę - ale tyle czasu suszy i głodu
powiem Ci, że po takiej ilości słodkiego ja nie byłam głodna ale suszyło bardzo w smaku jest spoooko

Stary 2013-01-30, 20:57   #1827
joooasia
Raczkowanie

Dziewczyny, jeszcze raz dziękuję za mile przyjęcie

Obiecałam, że dam znać jak było na połówkowym. No więc... To, co najważniejsze - Maleństwo jest zdrowe, wszystko wygląda w porządku, serduszko jak dzwon (jak to pani doktor określiła) . Zasłaniało tylko bardzo buzię rączkami i wtulało się w łożysko no i nie mogliśmy jej obejrzeć dokładnie, ale za to.... pięknie pokazało, że jest CHŁOPCEM czekamy więc z mężem na synka I jednak termin porodu będzie bliżej 14 czerwca niż 21.

Na kolejne badanie 21 lutego mam zrobić mocz, morfologię i glukozę.

Generalnie jestem bardzo szczęśliwa, że w końcu, po ponad dwóch miesiącach mogłam zobaczyć moją Kruszynkę i chyba z tego szczęścia nie wiem co jeszcze napisać

Jaś
joooasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-30, 20:58   #1828
humpback
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cynamon_owa Pokaż wiadomość
Zabierz ze sobą Kegla- niech się też rozerwie chłopak
edit: Lepiej żeby się jednak nie rozrywał
kurde zapomniałam go zabrać

Cytat:
wylicytowałam ta różową sukienusie a te jeansowe nie kurde mogłam tamte ale sie wahałam, bo takie na 3-6 miesiecy:P no nic kupilam jedną:P ihaaaa

Cytat:
przeciez chcialyscie dresiki :P zjadlam obiad to sie relaksuje
ja dostaję oczopląsu od tych cudowności
humpback jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-30, 20:59   #1829
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez joooasia Pokaż wiadomość

Obiecałam, że dam znać jak było na połówkowym. No więc... To, co najważniejsze - Maleństwo jest zdrowe, wszystko wygląda w porządku, serduszko jak dzwon (jak to pani doktor określiła) . Zasłaniało tylko bardzo buzię rączkami i wtulało się w łożysko no i nie mogliśmy jej obejrzeć dokładnie, ale za to.... pięknie pokazało, że jest CHŁOPCEM czekamy więc z mężem na synka I jednak termin porodu będzie bliżej 14 czerwca niż 21.

Generalnie jestem bardzo szczęśliwa, że w końcu, po ponad dwóch miesiącach mogłam zobaczyć moją Kruszynkę i chyba z tego szczęścia nie wiem co jeszcze napisać
gratuluję synka

Stary 2013-01-30, 21:01   #1830
pearl87
Raczkowanie

Cytat:
powiem Ci, że po takiej ilości słodkiego ja nie byłam głodna ale suszyło bardzo w smaku jest spoooko
to mnie pocieszyłaś przynajmniej połowicznie

Cytat:
Napisane przez joooasia Pokaż wiadomość

gratuluję syneczka i udanej wizyty
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości)

Zasady wysyłania wiadomości