|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
Pokaż wyniki sondy: Jaki ma być tytuł 9 części naszego wątku ??
|
|||
| Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013, cz.9 |
|
8 | 16,00% |
| Niesiemy światu tę wieść radosną, nasze dzieciaki urodzą się wiosną! V-VI 2013, cz.9 |
|
28 | 56,00% |
| Brzuszki rosną, dzieci też a nasz wątek jest the best! Mamy V-VI 2013 cz.9 |
|
2 | 4,00% |
| Rosną brzuchy, w nich maluchy; mamy się cieszą, milczeniem nie grzeszą. V-VI 2013 cz.9 |
|
1 | 2,00% |
| Trzęsą się brzuszki, wychodzą pępuszki, niedługo ujrzymy maluszki. V-VI 2013 cz.9 |
|
3 | 6,00% |
| Kolejne wizyty za nami, snujemy macierzyńskie plany - Mamy V-VI 2013 cz.9 |
|
2 | 4,00% |
| Robią się z nas grubasy, ale w głowie nam bobasy. Mamy V-VI 2013 cz.9 |
|
2 | 4,00% |
| Ciężko nam się ruszać, więc spędzamy czas na pogaduchach. Mamy V-VI 2013 cz.9 |
|
0 | 0% |
| Tyjemy i płaczemy, za chwilę się śmiejemy - przez hormony szalejemy. V-VI 2013 cz.9 |
|
0 | 0% |
| Bejbik mnie kopie a ja colę żłopię? Mamy V-VI 2013 cz.9 |
|
0 | 0% |
| Fasolencja w brzuszek ciśnie, zaraz z tyłka mi wypryśnie. Mamy V-VI 2013 cz.9 |
|
1 | 2,00% |
| Mam żylaki, mam rozstępy no i brzuch mocno wydęty. Mamy V-VI 2013 cz.9 |
|
0 | 0% |
| Rozstępują się nam brzuszki, jednak rosną też cycuszki. Mamy V-VI 2013 cz.9 |
|
3 | 6,00% |
| Głosujący: 50. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1801 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: My tu sobie gadu, gadu, a Maleństwa dają czadu - Mamy V-VI 2013 cz.8
Justyna myślałam, że codziennie
![]()
|
#1802 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jak się nie chce to ja też nie rozumiem - ale rozumiem jak ktoś nie ma czasu Cytat:
![]() Cytat:
Tylko ja już miałam rozwarcie, więc myślę, ze od momentu gdy zobaczą rozwarcie większe niż 1 cm. Jak się ma same skurcze a nie ma rozwarcia to to nie jest poród jeszcze... Cytat:
|
|
|
#1803 | |
|
Raczkowanie
|
ja po dzisiejszej wizycie już zupełnie pokochałam mojego ginekologa
![]() nie dość, że na nfz, jeszcze nigdy nie czekałam dłużej niż pół godziny bo bardzo pilnują w rejestracji zapisów (żeby nie było za dużo i żeby nie przychodzić wcześniej), to znów mi dziś na minutkę włączył usg - "żeby Pani była spokojniejsza, ale tylko małą chwilkę bez pomiarów, żeby maleństwa nie denerwować niepotrzebnie". Więc: mała pozostaje małą i już się nie przetrasformuje już ma apartamenty na dwa centymetry powyżej pępka, stąd te zadyszki (płuca mi zaczęła ściskać powoli ), szyjka długa, serduszko bije zdrowo. Tylko morfo do d.., więc dalej prócz prenatalu mam brać żelazo i zobaczymy z trzy tygodnie. Za dwa tygodnie 75 mg glukozy z pomiarem przed i po dwóch godzinach SIEDZENIA (zabronił mi jechać do domu, why? ). Z tej morfologii i ciśnienia bardzo niskiego pewnie mam te zawroty głowy częste - więc koniec z pracą (dojeżdżam sama autem 20 km).. jutro pojadę z L4 i ostatecznym werdyktem do dyrektorki. I mam się nie denerwować, że się mało rusza, bo na tym etapie ciąży ma jeszcze dość miejsca, żeby przy niektórych ułożeniach hasać bez wiedzy mamy. I zobaczymy, czy tycie 1kg/tydzień zostanie - bo trzeba będzie pomyśleć co dalej z tym, na razie jest jeszcze ok.No, jestem zadowolona i jeszcze pytałam o cytomegalię, ale pytał mnie o różne zdrowotne sprawy, coś tam w rodzinie i mówił, że to nie jest konieczne - jak mnie to uspokoi to mogę zrobić, ale on nie widzi takiej potrzebyCytat:
![]() ![]() ![]() najwyżej małe trochę się rozepchnie tu i tam i miejsce gotowe |
|
|
|
|
#1804 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
250g wiórków 60g masła 150g cukru 1łyżka mąki ziemniaczanej 2białka trochę soli do gara dajesz masło, jak się rozpuści dodajesz 100g cukru i wiórki. zestawiasz. Osobno ubijasz białaka ze szczyptą soli, powoli dosypujesz cukier. mieszasz obie masy łyżką, delikatnie i lepisz kulki wielkości orzecha włoskiego (pomagają ręce z zimnej wody,lekko wilgotne) pieczesz w 180st 10-15min KONIEC ![]() efekt,uwierz,że meeeeeega ![]() są cudne.. |
|
|
|
|
#1805 | |
|
Zakorzenienie
|
halo
![]() byłam w carefourze i wydałam majątek ![]() ale jakby was interesowało to jest wiele promocji, np pieluchy pampers wychodzi za sztukę 51 albo 54 gr (zależy od rozmiaru). Kupiłam jedno opakowanie 1 i jedno 2 i zastanawaim się czy nie dokupić jeszcze jednego 2. Nie wiem na ile mi to starczy a chciałabym na dwa miesiące mieć. W drugi miesiąc przejdę na dada a później w trzeci na wielorazowe. Są też jaśki na promocji - 3,99zł kupiłam dwa ![]() Filtry do dzbanka brida, 6 szt za 89 zł więc się opłaca bajeczki dla dzieci- z tych serii http://allegro.pl/obrazki-dla-maluch...966534169.html http://allegro.pl/okruszek-poznaje-k...955128453.html za 4,99 więc też warto. Dla starszych dzieciaczków też były ale nie oglądałam. A w ogóle to poszłam do carefoura po herbatę. Oczywiście wróciłam bez Cytat:
axella dzwoniłaś czy Ci odpisali? axella czyli koszt jaki ponosisz przy działalności to tylko te prawie 400 zł? a wykazujesz już jakiś dochód? bo zastanawiam się czy opłacałoby mi się otworzyć teraz jakąś działalność |
|
|
|
|
#1806 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
za zdrowego maluszka ja tez na poznanie plci czekalam do polowkowego. wczesniej lekarz nic nie chcial sugerowac i w sumie teraz sie ciesze, bo metlik chyba nie jest taki fajny. najwazniejsze, ze dzidzius zdrowy Axella mnie pani w zusie tez zasugerowala zebym sobie firme zalozyla...ale po przekalkulowaniu doszlam do wniosku, ze to nie jest taki hop siup. |
|
|
|
|
#1807 | |
|
Zakorzenienie
|
halo
![]() byłam w carefourze i wydałam majątek ![]() ale jakby was interesowało to jest wiele promocji, np pieluchy pampers wychodzi za sztukę 51 albo 54 gr (zależy od rozmiaru). Kupiłam jedno opakowanie 1 i jedno 2 i zastanawaim się czy nie dokupić jeszcze jednego 2. Nie wiem na ile mi to starczy a chciałabym na dwa miesiące mieć. W drugi miesiąc przejdę na dada a później w trzeci na wielorazowe. Są też jaśki na promocji - 3,99zł kupiłam dwa ![]() Filtry do dzbanka brida, 6 szt za 89 zł więc się opłaca bajeczki dla dzieci- z tych serii http://allegro.pl/obrazki-dla-maluch...966534169.html http://allegro.pl/okruszek-poznaje-k...955128453.html za 4,99 więc też warto. Dla starszych dzieciaczków też były ale nie oglądałam. A w ogóle to poszłam do carefoura po herbatę. Oczywiście wróciłam bez Cytat:
axella dzwoniłaś czy Ci odpisali? axella czyli koszt jaki ponosisz przy działalności to tylko te prawie 400 zł? a wykazujesz już jakiś dochód? bo zastanawiam się czy opłacałoby mi się otworzyć teraz jakąś działalność |
|
|
|
|
#1808 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
myslalam,że nie podwyższając nic na macierzyńskim dostanę dwa tysie ale właśnie okazało się ,że nie.. chyba ze zapłacę chorobowe od najwzszej kwoty(prawie 9tys) to wtedy bd miec wyzsze macierzynskie, wyzsze niz 300pln ktore przysluguje mi na chwile obecna. ogolnie to chyba warto.. bo to beda ci wyplacac caly czas trwania macierzynskiego..a tak bylabym z niczym |
|
|
|
|
#1809 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#1810 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
A właśnie, nadrobiliśmy też wszelkie badania, dostałam skierowanie na różyczkę, cytomegalie, ponownie toxo ( bo II trymestr) i HIV. No i glukoza gdzieś koło 22.02 ble.... Cytat:
i zdrowe maleństwo
|
|
#1811 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
czyli co to zmienia? ![]() czyli najlepiej byłoby opłacic marzec i kwiecień składką z podstawy 3tys i wtedy na mc będę mieć koło 2k? z najwyższym też nie kombinuję..za duże ryzyko.. |
|
|
|
|
#1812 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale nie pamiętam dokłądnie co i jak... Wiem tylko, że jakaś dziewczyna zakłądała sprawę w sądzie bo właśmnie tak przykombinowała a zus i tak odmówił jej płacenia tego wyższego wynagrodzenia.. Więc lepiej chyba dowiedzieć się od kogoś z tzw. pierwszej ręki - najlepeij od osoby, która jest na takim macierzyńskim.
|
|
|
#1813 |
|
Zakorzenienie
|
axella ja już się gubię z tymi zusowymi sprawami
no i teraz nie wiadomo jaki będziesz miała ten macierzyński? diabli ale taaakie piękne...? no nie mogę sobie tamtych darować aaa! zapomniałam! czytałam wczoraj mężowi was jak radziłyście co zrobic z wędzonym filetem i myslałam że padnę a jeszcze jak potem kots przytoczył fragment o dziedzicu żeby na paszczę z wózka nie wyleciał to śmiałam się do końca dnia |
|
|
|
#1814 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
co oddział zusu to inne podejście.. ---------- Dopisano o 20:22 ---------- Poprzedni post napisano o 20:20 ---------- Cytat:
tez się gubię.. niby jak zapłacę wyższą składkę za chorobowe to podwyzsze sobie to co do stane na macierzyńskim. ale czy mogę tak o sobie zaplacic wiecej
|
||
|
|
|
#1815 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#1816 | ||
|
Zakorzenienie
|
no cooo Ty
w dupce by mu się poprzewracało ![]() Cytat:
za wizytę a co do glukozy to siedź na dupce, żeby wynik był miarodajny 2h to nie jest tak dużo a możesz zasłabnąć w drodze do domu i co wtedy tym bardziej, że masz zawroty głowy najgorsze było to, że nic nie piłam 2h i miałam saharę Cytat:
Edytowane przez XxXJuSstiii Czas edycji: 2013-01-30 o 20:30 |
||
|
|
|
#1817 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nuna dla przyjaciółkivil współczuję babci "dobra rada", jak mnie takie coś denerwuje axella co to są te kokosanki? Magiusia za wizytę
|
|
|
|
|
#1818 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
3mam kciuki za wypłatę ![]() ja na dniach muszę do księgowej bo mam już taki bałagan w głowie że szok.. czyli placiłaś 3mce, zrezygnowałaś na miesiac i znow zaczelas placic? ![]() nooo..kokosanki.. takie yyyy kokosowe ciasteczka
Edytowane przez axella Czas edycji: 2013-01-30 o 20:32 |
|
|
|
|
#1819 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
na necie jet pełno artykułów na ten temat i ja się z nich kształciłam bo moja księgowa nie miała pojęcia o takich manewrach
|
|
|
#1820 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() axella do tych kokosanek żółtek w ogóle się nie używa tak? masło czy margaryna może być? |
|
|
|
|
#1821 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
z tym ZUA to jak byłam w Zusie to też zrezygnowałam/przystąpiłam.. w jednym dniu :P dzięki bardzo za oświecenie bo bym się zapłakała gdybym tego nie ogarnęła.. czyli w lutym odstapie od chorobowego, w marcu wznowie,zaplace ta wyzsza oplate, w kwietniu tez wyzsza i lece na macierzynski. o. Cytat:
![]() żółtek żadnych )pyszne są
|
||
|
|
|
#1822 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() eklerki? cukierki czy ciasto? ja jadłam właśnie 2 porcje terazCytat:
mi to pasuje.. jak za dużo pochodzę to czuje że mój brzuszek ma dość... a boje sie mimo to o tą szyjke..Dzisiaj zaczynam kuracje nystatyną -to chyba antybiotyk nie??, jakieś robione globulki mam z apteki.. 6 dni na noc, zobaczymy. Byliśmy przy okazji w Realu na zakupach, bo mamy 4 bony po 100zł z pracy. Kupiliśmy robot kuchenny i toster 3w1 z gofrownicą i grillem, 2 bony poszły. Oczywiście zerknęłam w stronę ubranek niemowlęcych i akurat była wyprzedaż, po 3-4 zł!!!!!! tż jak zobaczył to od razu reakcja: "o nie..." 9 sztuk nakupiłam byłoby więcej o 3 ale przy niektórych nie było nawet kodu kreskowego i nie chciało mi sie przy kasie czekać na obsługę... odważyłam się w końcu na różowy kolor w każdym razie wyszło średnio 4,27zł za sztukę Edytowane przez Paulina 87 Czas edycji: 2013-01-30 o 20:41 |
||
|
|
|
#1823 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
no i już wiem że coś tam dostane ale nie wiem jeszcze ile, chociaż jak już mi to przyznali to za bardzo innej kwoty nie mogą wymyśleć no ale wszystko jest możliwe w ZUSie---------- Dopisano o 20:44 ---------- Poprzedni post napisano o 20:39 ---------- Cytat:
i pamiętaj, że trzeba 2 wnioski zanieść najpierw, że rezygnujesz z chorobowego, a później że do niego przystępujesz, tylko upewnij się we wszystkim co ja pisze na 100 % u księgowej
|
|
|
#1824 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() czyli na dniach musiałabym zrezygnować..a za miesiąc wrócic.. dziękuję Ci bardzo za info!! ![]() i tak w piątek bedę w ZUSie to od razu wypiszę się z chorobowego,pogadam co i jak ![]() ---------- Dopisano o 20:46 ---------- Poprzedni post napisano o 20:45 ---------- Cytat:
jasne jasne.. jutro potwierdzę co i jak a w piątek (jeśli tak jest jak mówisz) wypowiem ![]() ---------- Dopisano o 20:48 ---------- Poprzedni post napisano o 20:46 ---------- dobra spadam lasencje kompu i na moją pyszną kolację ![]() miłego gadulenia!!!
|
||
|
|
|
#1825 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() nam się też ujawniła na połówkowym dopiero i dziękuję - jakoś tak im dalej w ciążę, tym spokojniej na sercu a mi kurcze powiedział, że nie może dać skierowania na cytomegalię, bo to poza obowiązkowymi dla NFZ jednak już nie jestem taka zakochana ![]() Cytat:
bo smak podejrzewam, że dam radę - ale tyle czasu suszy i głodu ![]() Cytat:
super, że takie łowy udane z tą pracą, to najpierw mnie na dwa miesiące zatrudnili, żeby zobaczyć co i jak i tak byli zadowoleni, że dostałam od września potem na czas nieokreślony - (nie wiedziałam jeszcze, że byłam już w ciąży ) i od razu mi się potem w październiku przygody ze szpitalem zaczęły itd., stąd taka sytuacja, że wolałabym dłużej jednak tam pochodzić jest to co prawda pół etatu tylko.. więc mam na rękę jakieś niecałe 900 zł, ale poza tym dorabiałam na umowę o dzieło w innym miejscu - i teraz już nie mogę na L4, a to nam mocno komplikuje finanse. Mąż i tak jedzie na dwie prace i teraz nie ma zupełnie innego wyjścia. Więc pod pewnymi względami, to wolałabym móc pracować. Ale cóż - mała jest najważniejsza - nic by mi z tych pieniędzy nie było, gdyby nie nasza rodzinka. A spróbuję jakoś męża poodciążać inaczej. Nie wiem..
|
|||
|
|
|
#1826 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale suszyło bardzo
|
|
|
|
|
#1827 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, jeszcze raz dziękuję za mile przyjęcie
![]() Obiecałam, że dam znać jak było na połówkowym. No więc... To, co najważniejsze - Maleństwo jest zdrowe, wszystko wygląda w porządku, serduszko jak dzwon (jak to pani doktor określiła) . Zasłaniało tylko bardzo buzię rączkami i wtulało się w łożysko no i nie mogliśmy jej obejrzeć dokładnie, ale za to.... pięknie pokazało, że jest CHŁOPCEM czekamy więc z mężem na synka I jednak termin porodu będzie bliżej 14 czerwca niż 21. Na kolejne badanie 21 lutego mam zrobić mocz, morfologię i glukozę. Generalnie jestem bardzo szczęśliwa, że w końcu, po ponad dwóch miesiącach mogłam zobaczyć moją Kruszynkę i chyba z tego szczęścia nie wiem co jeszcze napisać
|
|
|
|
#1828 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ja dostaję oczopląsu od tych cudowności
|
|
#1829 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
gratuluję synka
|
|
|
|
|
#1830 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
przynajmniej połowicznie ![]() Cytat:
gratuluję syneczka i udanej wizyty
|
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:18.

). Z tej morfologii i ciśnienia bardzo niskiego pewnie mam te zawroty głowy częste - więc koniec z pracą (dojeżdżam sama autem 20 km).. jutro pojadę z L4 i ostatecznym werdyktem do dyrektorki. I mam się nie denerwować, że się mało rusza, bo na tym etapie ciąży ma jeszcze dość miejsca, żeby przy niektórych ułożeniach hasać bez wiedzy mamy. I zobaczymy, czy tycie 1kg/tydzień zostanie - bo trzeba będzie pomyśleć co dalej z tym, na razie jest jeszcze ok.
dziecko kochane! jak my to zmiescimy po takim duzym obiedzie? 

za zdrowego maluszka

07.07.2012