|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3992 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie lipcowo-sierpniowe 2013 Cz.3
No ale świadkowie na ślubie a chrzestni to zupełnie inna funkcja. Świadek nie musi być katolikiem, nie musi brać czynnego udziału w życiu kościoła, uczestniczyć w spowiedzi, komunii świętej. Ważne by był pełnoletni. Jest świadkiem w przypadku ślubu konkordatowego bardziej dla państwa niż kościoła. Chrzestni z kolei muszą przynieść karteczkę ze spowiedzi, przyjąć komunię i czynnie uczestniczyć w wychowaniu dziecka w wierze, skoro w kościele postanawiamy je ochrzcić. Też gdzieś czytałam, że musi to być koniecznie kobieta i mężczyzna, oczywiście wierzący i "żyjący" w kościele.
|
|
|
|
#3993 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
rośnie mała armia chłopczyków
|
|
|
|
|
#3994 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://www.sandomierz.opoka.org.pl/a...19_02_2012.pdf Z tego wynika, że wg KKK sytuacja dwóch osób tej samej płci nie wchodzi w rachubę... Ale z tego co pamiętam z podczytywania innego forum Mamusiowego, jednej dziewczynie ksiądz pozwolił na taki wyjątek i dziecko miało dwie kobiety
|
|
#3995 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ze starymi, nowymi czy wszystkim...(żart) |
|
|
|
|
#3996 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A tak bo nie będę za dużo spamować bo muszę skończyć sprzątać... to może będzie TYLKO 5
|
|
#3997 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3998 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
Cytat:
i gratuluję synkaCytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
właśnie zjadłam śniadanko, miło tak bo towarzyszy mi słoneczko zza okna
|
|
#3999 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4000 |
|
Zakorzenienie
|
[QUOTE=Margosia__;38957813]Jeżeli jest taki wpis w KKK to znaczy, ze zakaz jest
no, ale właśnei nie ma.....echhh zaraz bede szukac u źródła:P ![]() takie coś znalazłam...gdzie nie ma mowy o płci.... 1255 Aby mogła rozwijać się łaska chrztu, potrzebna jest pomoc rodziców. Na tym polega także rola rodziców chrzestnych, którzy powinni być głęboko wierzący, a także zdolni i gotowi służyć pomocą nowo ochrzczonemu, zarówno dziecku, jak dorosłemu, na drodze życia chrześcijańskiego 43 . Ich misja jest prawdziwą funkcją eklezjalną (officium) 44 . Cała wspólnota eklezjalna ponosi częściowo odpowiedzialność za rozwój i zachowywanie łaski otrzymanej na chrzcie. Kodeks prawa kanonicznego: CHRZESTNI Kan. 872 - Przyjmujący chrzest powinien mieć, jeśli to możliwe, chrzestnego. Ma on dorosłemu towarzyszyć w chrześcijańskim wtajemniczeniu, a dziecko wraz z rodzicami przedstawiać do chrztu oraz pomagać, żeby ochrzczony prowadził życie chrześcijańskie odpowiadające przyjętemu sakramentowi i wypełniał wiernie złączone z nim obowiązki. Kan. 873 - Należy wybrać jednego tylko chrzestnego lub chrzestną, albo dwoje chrzestnych. Edytowane przez madi82 Czas edycji: 2013-01-31 o 09:55 |
|
|
|
#4001 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Ewusia709 gratuluję wizyty I kolejny chłopak SuperTymoteusz ładne imię U nas w mieście jeden z polityków ma tak na imię i jak wymawiam imię Tymoteusz, to mi się od razu w myślach dodaje nazwisko tego pana..więc skojarzenie niedobre Wczoraj siostra pytała co ja na imię Szymon? A mnie się z szynką kojarzy.. |
||
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#4002 | |
|
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;38952413]A według mnie - dobrze, że laryngolog.
Tak naprawdę lekarze innych specjalności niż ginekologia z reguły nie biorą odpowiedzialności za ciężarne - np. żadna decyzja internisty nie będzie ostateczna i zawsze będzie trzeba ją konsultować z ginem. I tak gdybym ja na przykład miała iść na komisję, to wolałabym lekarza innej specjalności niż ginekologa, bo gdybym mu zaczęła wymieniać dolegliwości ciążowe, to pewnie nie mógłby podważyć słuszności L4 wypisanego przez odpowiedniego lekarza.[/QUOTE] w sumie masz rację patrząc pod tym względem, zobaczymy czy ja dostanę takie wezwanie, one były w 5 miesiącu, więc pewnie jakby co to mam z miesiąc czasu podobno tylko wywiad ogólny był i kartę ciąży oglądali i to wsio, pewnie tez na brzuchy lukali Cytat:
|
|
#4003 |
|
Zakorzenienie
|
witam z rana!
ewusia gratuluje udanej wizyty, ciesze sie ze wszystko dobrze. ktoś pytał o KREW PĘPOWINOWĄ, polecam ten artykuł: http://oczekujac.blogspot.co.uk/2013...inowej_20.html Edytowane przez domciatko Czas edycji: 2013-01-31 o 09:54 |
|
|
|
#4004 |
|
Zakorzenienie
|
To jest odpowiedź na pytanie o dwoje chrzestnych tej samej płci z komentarzem do zapisu z KKK...
Nie, polski przekład prawa kanonicznego może budzić co do tego pewne wątpliwości, bo określa problem tak: Należy wybrać jednego tylko chrzestnego lub chrzestną, albo dwoje chrzestnych. Słowo dwoje w oryginale oznacza mężczyznę i kobietę i tak trzeba to rozumieć. Słyszałem o kilku przypadkach dopuszczenia dwojga osób tej samej płci jako chrzestnych, jednak jest to niezgodne z prawem kanonicznym. Już samo słowo rodzice wszystko wyjaśnia, gdy zrozumiemy je w świetle kościelnego słownika, przepisów i zasad. Kościół w żadnej sytuacji nie dopuszcza rodziców w postaci osób tej samej płci. Powyższy fragment prawa kanonicznego wyraźnie sugeruje, że gdy wystąpi sytuacja, w której nie możemy wyznaczyć dwóch osób, należy wybrać jedną osobę.
|
#4005 |
|
Zakorzenienie
|
czy ktos jest z lublina lub okolic ?
|
#4006 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Nadrobiłam połwe i się poddaje
![]() Cytat:
Mi juz nikt nie dokucza...a jak coś powie to puszczam mimo uszu. Nie odchudzam sie całe zycie tyle waże i nic z tym nie zrobie Cytat:
Ja też nie daje rady wszystkiego nadrabiac Cytat:
Cytat:
Zapraszam ja mam poł zamrażalnika od mamusi p.s. czy kogoś boli kość łonowa tam na dole? Bo mnie wczoraj coś tam bolało i sie wystraszyłam... |
||||
|
|
|
#4007 | |||
|
Konto usunięte
|
I PROSZĘ: http://www.youtube.com/watch?v=Jaqs-d2DrA4 :P
Cytat:
Super, że wszystko dobrze ![]() I gratuluję chłopaczka Cytat:
Cytat:
Ja chciałam na świadków dwóch facetów, ostatecznie mieliśmy dziewczynę i chłopaka, na chrzestnych też tak będę miała chyba, nasze rodzeństwo. |
|||
|
|
|
#4008 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zresztą jakie to ma znaczenie (czy chrzetny +chrzestna czy 2 chrzestne) tak na dobrą sprawe....niby nie wolno a i tak księża niektórzy się zgadzają...i ok albo jest zakaz albo go nie ma a tak ...weź tu człowieku wyberz, któą wziąć siostrę..://///// Edytowane przez madi82 Czas edycji: 2013-01-31 o 10:11 |
|
|
|
|
#4009 |
|
Raczkowanie
|
Dzień dobry wszystkim mamom!Ja też będę miała pewnie wieczorem całą mase do nadrobienia bo teraz wpadłam tylko na chwilke.Mam dziś pare spraw do załatwienia,a po południu wizyta u gina .Trzymajcie kciuki!Miłego dnia!!!!!!!!!
|
#4010 | ||
|
Zadomowienie
|
Witajcie mamuśki
Poddaje się niestety nie ogarniam tych stron co wczoraj naskrobałyście odkąd mnie nie było . U mnie wczoraj mega stresujący dzień, pokłóciłam się z tż i przepłakałam pół dnia , ale już jest git doszliśmy do porozumienia.Wczoraj maluszek tak się rozkopał że hej, uraczył mnie czterema seriami mocnych kopniaków w ciągu dnia aż przez brzuch kilka poczułam Cytat:
![]() Cytat:
tweedledee pisałaś o konflikcie serologicznym, ja mam grupe RH- a tż RH+ więc musiałam wykonać badanie na przeciwciała krwinek czerwonych, tż nie był mi potrzebny do badania a jeśli chodzi o koszt takiego badania to ja płaciłam bodajże 28 zł |
||
|
|
|
#4011 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Gratuluje udanej wizyty I TYMKA
|
|
#4012 |
|
Zakorzenienie
|
Zajrzałam na pierwszą stronę i mamy już kilkoro ujawnionych maluszków
Mieliśmy z mężem wrócić do rozmowy o imionach po poznaniu płci, ale chyba nie wytrzymam do końca lutego. Wykorzystam jego wolny dzień i jutro go troszkę w tej kwestii zmolestuję
|
|
|
|
#4013 |
|
Zadomowienie
|
biegunki jak na razie nie mam ale za to straszne wymioty
powiedzcie czy was też bolał brzuch przy wymiotach? mnie jak mam odruchy wymiotne to zały brzuch się napina i jakieś bolące skurcze mam...nie zwymiotuję normalnie tylko najpierw kilka rzy mi się tak cofa, cofa i o matko dziś wkraczam w 11 tc i zamiast coraz lepiej to coraz gorzej ze mną![]() ---------- Dopisano o 10:25 ---------- Poprzedni post napisano o 10:23 ---------- To co? jak narzazie chłopcy górą hmmm...pamiętam w 2005r jak rodziłam to właśnie była przewaga chłopców ciekawe jak teraz...może mi się trafi ta dziewuszka
Tomuś 21,07,2005 Antoś ,6,09,2013 Dziecko może nauczyć dorosłych trzech rzeczy: cieszyć się bez powodu, być ciągle czymś zajętym i domagać się ze wszystkich sił, tego czego sie pragnie." Edytowane przez sarna405 Czas edycji: 2013-01-31 o 10:29 |
|
|
|
#4014 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry WSZYSTKIM
![]() Ludzie, u Was też tak wieje? Schodzę na parter, patrzę przez okno na taras i czegoś mi brakuje. Mieliśmy na tarasie stół ogrodowy żeliwny (który był przykryty folią na zimę i jeszcze zabezpieczony cegłówkami, żeby folia nie uciekała) i patrzę, a go nie ma Nie był ani mały ani lekki. Wychodzę na zewnątrz (myślałam, że mi głowę urwie), a stół do góry nogami na drugim końcu podwórka MasakraaaA jeśli chodzi o chrzestnych, to my z mężem mamy problem. On ma 1 siostrę, a ja 2 siostry. Jeśli chodzi o facetów, to mamy kuzynów, ale takich których widujemy rzadko i nie mamy stałego kontaktu. Naprawdę nie wiem co zrobić... Raz- że musimy wybrać albo jego siostrę albo moją (starszą), a dwa- nie mamy bliskiego kandydata płci męskiej
|
#4015 |
|
Zadomowienie
|
A ja właśnie czytam na miejskim portalu informacyjnym z mojego miasta że u nas w styczniu najczęściej nadawanymi imionami są Lena i Miłosz. A ja się także zastanawiałam nad Lena a Tz się nie podoba i chyba jednak zrezygnuje z tego imienia
|
|
|
|
#4016 | ||||||||
|
Zadomowienie
|
Gratulacje 19tc, jesteśmy na tym samym etapie
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
dzielny Maluch Cytat:
P.S. my nie prasujemy, TŻ sam sobie koszule prasuje, a ja się nie mieszczę już w ubrania które trzeba prasować ![]() Cytat:
Wizyta udana oprócz tej straszącej wagi TŻ dumny i twierdzi, że Tymuś ma wielką fujarkę na 5cm i jeszcze bardziej jest z tego dumny, a ja mu cały czas tłumacze, że źle widział i że to była noga Cytat:
Szymon ładne imię, też mi się podoba, ale naprzemiennie z Jakubem przodują w popularności. Mam tez w pracy jednego Szymona, strasznie nieogarnięty jest
|
|
|
#4017 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4018 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4019 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
|
|
|
|
|
#4020 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
)Już możesz szaleć z wyprawką ![]() ![]() Witam się z rana ![]() Wstałam o 7, zjadłam pyszną sałatkę z pomidora, ogórka, sera żółtego i serka wiejskiego, posprzątałam mieszkanie i znowu bym coś zjadła i najchętniej znowu położyła spać Pogoda jest paskudna. Słysze jaki wieje w okna aż się szyby trzęsą... A ja muszę jechać na zakupy i nie wiem czy się wybiorę.
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:12.

Moje pomiary poranne wydają mi się bardziej miarodajne i wg nich przytyłam 2,6 kg i tym się pocieszam
Gin mi powiedzial ze mam wysoko macicę, ale to nic nieprawidłowego, dno mam już lekko powyżej pępka, ale mówił, że po prostu taka już moja uroda.. i że przez to UWAGA - Mam duży brzuch !!

i gratuluję synka
ale jakos bezwłanie leciałam ze nic nie poczułam i tylko pare schodów i naszczęście w brzuchu nic nie poczułam w pn mam wizyte mam nadzieje ze wszystko bedzie w porządku
to już mój drugi upadek w ciąży pierwszy miałam w 7 tygodniu i odrazu w ten sam dzien poszlam do lekarza i powiedział mi że jak sie na pupe upada to dziecku nie musi sie nic stac bo wody go chronią mam nadzieje ze tym razem tez nic mu sie nie stało bo nie wybaczyłabym sobie tego
Wczoraj siostra pytała co ja na imię Szymon? A mnie się z szynką kojarzy..
I wiesz jak to wygląda?

Super, że wszystko dobrze 
.
, ale już jest git doszliśmy do porozumienia.Wczoraj maluszek tak się rozkopał że hej, uraczył mnie czterema seriami mocnych kopniaków w ciągu dnia aż przez brzuch kilka poczułam
o matko dziś wkraczam w 11 tc i zamiast coraz lepiej to coraz gorzej ze mną