Mamusie lipcowo-sierpniowe 2013 Cz.3 - Strona 134 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-01-31, 09:39   #3991
fiazo
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie lipcowo-sierpniowe 2013 Cz.3

żegnam się na pół dnia, idę do fryzjera
pewnie jak wrócę to bedzie z 5 stron do nadrabiania

pa

Synek
fiazo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-31, 09:39   #3992
Anulka_p
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez madi82 Pokaż wiadomość
Echhhh to bedzie wojna w rodzinie:/

To tez mnie dziwi bo byłąm na ślubach gdzie były 2 świadkowe....musze popytac jak inni księza sie na to zapatrują....
No ale świadkowie na ślubie a chrzestni to zupełnie inna funkcja. Świadek nie musi być katolikiem, nie musi brać czynnego udziału w życiu kościoła, uczestniczyć w spowiedzi, komunii świętej. Ważne by był pełnoletni. Jest świadkiem w przypadku ślubu konkordatowego bardziej dla państwa niż kościoła. Chrzestni z kolei muszą przynieść karteczkę ze spowiedzi, przyjąć komunię i czynnie uczestniczyć w wychowaniu dziecka w wierze, skoro w kościele postanawiamy je ochrzcić. Też gdzieś czytałam, że musi to być koniecznie kobieta i mężczyzna, oczywiście wierzący i "żyjący" w kościele.
09.07.2013 g. 4:55- Wreszcie jesteś- Michaś   
Anulka_p jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-31, 09:40   #3993
iwona335
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ewusia709 Pokaż wiadomość
Dzień dobry !!!

Na początek przekażę Wam wieści z wczorajszej wizyty, a później się zabiorę do czytania.

Więc wczorajsza wizyta udana, wszystko OK.
Szok mnie spotkał już przy wadze, wg tej u gina to przytyłam 4,3 kg!!! w 4 tygodnie. Jednak ważyłam się w ubraniach, i po obiedzie, więc uznałam te pomiary za nieprawdziwe. Moje pomiary poranne wydają mi się bardziej miarodajne i wg nich przytyłam 2,6 kg i tym się pocieszam

Następny etap - samolocik, trochę mnie zestresował, bo byłam z TŻ pierwszy raz podczas takiego badania i jeszcze akurat wczoraj gin wymyślił pobieranie cytologi, ale na szczęście TŻ stał za parawanem więc nic nie widział. Mimo to wypieków lekkich dostałam Gin mi powiedzial ze mam wysoko macicę, ale to nic nieprawidłowego, dno mam już lekko powyżej pępka, ale mówił, że po prostu taka już moja uroda.. i że przez to UWAGA - Mam duży brzuch !! A ja cały czas myślałam, że mam mały brzucholek w stosunku do zaawansowania ciąży. Szyjka w porządku, tak że wszystko ok.

USG - ostatni etap i najbardziej ekscytujący, już przez chwilę się zmartwiłam, że mi USG nie zrobi bo mi kazał się po badaniu na fotelu ubrać. Ale jak już się ubrałam to zaprosił na leżankę, bo już się miałam dopominać No i tak... Dzidziolek nie był zbyt aktywny, trzeba było do niego stukać, aby się obracał, ale ogólnie ładnie się zaprezentował. Pierwsze co pokazał to to co ma między nóżkami, i widok był bardzo wyraźny, lekarz jeszcze specjalnie przełączył tryb usg na przepływy, żeby pokazać że to nie jest pępowina, tylko narząd więc już potwierdzone:
na 100% będzie to CHŁOPCZYK, imię ustalone -Tymoteuszek
Widzieliśmy też jak macha nam rączką i zasłaniał nią twarzyczkę. I mamy foto twarzyczki, ale wygląda na nim jak mały obcy.
Wg pomiarów jest mniejszy niż wg OM, termin porodu wychodzi wg usg 6.07.2013 i jest dzień później niż wg OM, tak że właściwie terminy się pokrywają.
Obwód główki 14,63 cm, obwód brzuszka 11,53 cm, długość kości udowej 2,4 cm. Długości ciałka nie dało sie już zmierzyć, ale waży w przybliżeniu 187 gram. Ułożenie miednicowe, czyli główką u góry. Łożysko ściana tylna, 0 stopień.

Następna wizyta - badanie połówkowe 27.02.2012, wychodzi w 22tc. Badania zlecił mi tylko morfologia + mocz, powiedział, że następne będzie HBs + glukoza.

To tyle z mojej relacji, dziękuję za uwagę
Gratulacje udanej wizyty!!!!
rośnie mała armia chłopczyków
iwona335 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-31, 09:40   #3994
Margosia__
Zakorzenienie

Cytat:
Echhhh to bedzie wojna w rodzinie:/

To tez mnie dziwi bo byłąm na ślubach gdzie były 2 świadkowe....musze popytac jak inni księza sie na to zapatrują....
Ze świadkami na ślubie jest trochę inaczej, bo świadkowie na ślubie w przypadku ślubów konkordatowych mają za zadanie podpisać się na dokumentach "państwowych", cywilnych, dla tego np. muszą być pełnoletni... Stad może wyjątek co do płci, bo Państwu Polskiemu jest to obojętne kto się podpisze...

http://www.sandomierz.opoka.org.pl/a...19_02_2012.pdf

Z tego wynika, że wg KKK sytuacja dwóch osób tej samej płci nie wchodzi w rachubę...
Ale z tego co pamiętam z podczytywania innego forum Mamusiowego, jednej dziewczynie ksiądz pozwolił na taki wyjątek i dziecko miało dwie kobiety Więc wszystko zależy od księdza tak naprawdę, ale nie mają takiego obowiązku, raczej nawet zakaz

Mały
Margosia__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-31, 09:40   #3995
madi82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fiazo Pokaż wiadomość

pa
a z kim się żegnasz...

ze starymi, nowymi czy wszystkim...(żart)

28.07.2013r.
madi82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-31, 09:43   #3996
Margosia__
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fiazo Pokaż wiadomość

pa
Tylko 5?
A tak bo nie będę za dużo spamować bo muszę skończyć sprzątać... to może będzie TYLKO 5

Mały
Stary 2013-01-31, 09:43   #3997
madi82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Anulka_p Pokaż wiadomość
No ale świadkowie na ślubie a chrzestni to zupełnie inna funkcja. Świadek nie musi być katolikiem, nie musi brać czynnego udziału w życiu kościoła, uczestniczyć w spowiedzi, komunii świętej. Ważne by był pełnoletni. Jest świadkiem w przypadku ślubu konkordatowego bardziej dla państwa niż kościoła. Chrzestni z kolei muszą przynieść karteczkę ze spowiedzi, przyjąć komunię i czynnie uczestniczyć w wychowaniu dziecka w wierze, skoro w kościele postanawiamy je ochrzcić. Też gdzieś czytałam, że musi to być koniecznie kobieta i mężczyzna, oczywiście wierzący i "żyjący" w kościele.
ale dla mnie to jest chore...2 chrestne tez wierzce, praktykujace itp...poza tym w prawie kanonicznym nie ma ewidentnego zakazu...teraz tylko jak się zapatrują na to księżulla.... ale znajac zycie bedzie ciezko....

28.07.2013r.
Stary 2013-01-31, 09:44   #3998
stokrotka24
Zakorzenienie

Dzień dobry
Cytat:
Dzień dobry !!!

Na początek przekażę Wam wieści z wczorajszej wizyty, a później się zabiorę do czytania.

Szok mnie spotkał już przy wadze, wg tej u gina to przytyłam 4,3 kg!!! w 4 tygodnie. Jednak ważyłam się w ubraniach, i po obiedzie, więc uznałam te pomiary za nieprawdziwe. Moje pomiary poranne wydają mi się bardziej miarodajne i wg nich przytyłam 2,6 kg i tym się pocieszam

Następny etap - samolocik, trochę mnie zestresował, bo byłam z TŻ pierwszy raz podczas takiego badania i jeszcze akurat wczoraj gin wymyślił pobieranie cytologi, ale na szczęście TŻ stał za parawanem więc nic nie widział. Mimo to wypieków lekkich dostałam Gin mi powiedzial ze mam wysoko macicę, ale to nic nieprawidłowego, dno mam już lekko powyżej pępka, ale mówił, że po prostu taka już moja uroda.. i że przez to UWAGA - Mam duży brzuch !! A ja cały czas myślałam, że mam mały brzucholek w stosunku do zaawansowania ciąży. Szyjka w porządku, tak że wszystko ok.

USG - ostatni etap i najbardziej ekscytujący, już przez chwilę się zmartwiłam, że mi USG nie zrobi bo mi kazał się po badaniu na fotelu ubrać. Ale jak już się ubrałam to zaprosił na leżankę, bo już się miałam dopominać No i tak... Dzidziolek nie był zbyt aktywny, trzeba było do niego stukać, aby się obracał, ale ogólnie ładnie się zaprezentował. Pierwsze co pokazał to to co ma między nóżkami, i widok był bardzo wyraźny, lekarz jeszcze specjalnie przełączył tryb usg na przepływy, żeby pokazać że to nie jest pępowina, tylko narząd więc już potwierdzone:
Widzieliśmy też jak macha nam rączką i zasłaniał nią twarzyczkę. I mamy foto twarzyczki, ale wygląda na nim jak mały obcy.
Wg pomiarów jest mniejszy niż wg OM, termin porodu wychodzi wg usg 6.07.2013 i jest dzień później niż wg OM, tak że właściwie terminy się pokrywają.
Obwód główki 14,63 cm, obwód brzuszka 11,53 cm, długość kości udowej 2,4 cm. Długości ciałka nie dało sie już zmierzyć, ale waży w przybliżeniu 187 gram. Ułożenie miednicowe, czyli główką u góry. Łożysko ściana tylna, 0 stopień.

Następna wizyta - badanie połówkowe 27.02.2012, wychodzi w 22tc. Badania zlecił mi tylko morfologia + mocz, powiedział, że następne będzie HBs + glukoza.

brawo za udaną wizytęi gratuluję synka

Cytat:
Napisane przez JustyskaU Pokaż wiadomość
Dziewuszki czy wa tez pryzcze wyskakuja w ciazy?mi wyskakauja ale nie non stop,wydaje mi sie ze tak mniej wiecej w terminach kolejnych miesiaczek mniej wiecej,czy to oznacza ze bedzie chlopak?jesli chodzi o zachcianki to bardziej na slodkie mnie ciagnie,na mieso za bardzo nie mam ochoty,chyba ze jakas wedlinka,ale do obiadu to nie bardzo
mi wyskakują i też zauważyłam, że bardziej w terminie okresu ale ja znowu słodkiego za bardzo nie jem

Cytat:
Napisane przez EVAgwiazdka Pokaż wiadomość
Witam nie moge spać od 4 to weszłam zeby Was poczytać bo wieczorem nie miałam neta i patrze a tu 20 stron dopiero skonczyłam Wczoraj poślizgnełam sie i spadłam ze schodów ale jakos bezwłanie leciałam ze nic nie poczułam i tylko pare schodów i naszczęście w brzuchu nic nie poczułam w pn mam wizyte mam nadzieje ze wszystko bedzie w porządku to już mój drugi upadek w ciąży pierwszy miałam w 7 tygodniu i odrazu w ten sam dzien poszlam do lekarza i powiedział mi że jak sie na pupe upada to dziecku nie musi sie nic stac bo wody go chronią mam nadzieje ze tym razem tez nic mu sie nie stało bo nie wybaczyłabym sobie tego
o kurcze uważaj na siebie, wszystko na pewno jest dobrze, bo dzidzia już ma ochronę

Cytat:
Napisane przez iwona335 Pokaż wiadomość
witam drogie mamuśki dwupaczki

dzisiaj kończe kolejny tydzień wg Was to juz 19 :P a niedawno był 10.
jeszcze tydzien i poleci z górki

nie chce jeszcze sie chwalić ale od wczoraj chyba czuje ruchy tzn teraz właśnie czuje takie coś dziwnego i wczoraj było to samo, myslalam ze to moje jelita ale chyba to maluch daje o sobie znac - mam nadzieje, bo już si ebałam że to bedzie leniuch jak jego tatuś

---------- Dopisano o 07:43 ---------- Poprzedni post napisano o 07:38 ----------

a Ty uważaj na siebie na tych schodach, wiesz że może sie zdarzać zachwianie równowagi itd, wiec zwolnij tempo żebyś nie zrobiła krzwdy sobie i dziecku.
super, ze czujesz ruchy, brawo

Cytat:
Napisane przez sarna405 Pokaż wiadomość
i ja się Witam, ale dziś w złym stanie
od rana biegunka i wymioty, nie wiem czy się strułam czy to po kapuśniaku, całą noc mi w brzuchu buzowało a rano to myślałam że skrętu kiszek dostanęoj...
Może mój organizm tak się chce wypróżnić bo odkąd jestem w ciąży nie mogę się normalnie załatwić, mam zaparcia, a przed ciaża było ok nawet po 2 razy dziennie...
biedulko, oby dolegliwości szybko ustąpiły

Cytat:
Napisane przez Margosia__ Pokaż wiadomość

Będziemy trzymać kciuki, żeby pokazało

Dzień dobry Kochane Koleżanki!
Miłego dnia Wam życzę, przyjemnych kopniaczków, udanych wizyt, uśmiechu na twarzach i mało prasowania
dzięki i dla Ciebie też miłego dnia

właśnie zjadłam śniadanko, miło tak bo towarzyszy mi słoneczko zza okna

"dwa serca jedno bicie, tylko Ty i Ja na całe życie"

Łukaszek
stokrotka24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-31, 09:46   #3999
Margosia__
Zakorzenienie

Cytat:
ale dla mnie to jest chore...2 chrestne tez wierzce, praktykujace itp...poza tym w prawie kanonicznym nie ma ewidentnego zakazu...teraz tylko jak się zapatrują na to księżulla.... ale znajac zycie bedzie ciezko....
Jeżeli jest taki wpis w KKK to znaczy, ze zakaz jest

Mały
Stary 2013-01-31, 09:49   #4000
madi82
Zakorzenienie

[QUOTE=Margosia__;38957813]Jeżeli jest taki wpis w KKK to znaczy, ze zakaz jest

no, ale właśnei nie ma.....echhh zaraz bede szukac u źródła:P

takie coś znalazłam...gdzie nie ma mowy o płci....

1255 Aby mogła rozwijać się łaska chrztu, potrzebna jest pomoc rodziców. Na tym polega także rola rodziców chrzestnych, którzy powinni być głęboko wierzący, a także zdolni i gotowi służyć pomocą nowo ochrzczonemu, zarówno dziecku, jak dorosłemu, na drodze życia chrześcijańskiego 43 . Ich misja jest prawdziwą funkcją eklezjalną (officium) 44 . Cała wspólnota eklezjalna ponosi częściowo odpowiedzialność za rozwój i zachowywanie łaski otrzymanej na chrzcie.

Kodeks prawa kanonicznego:
CHRZESTNI

Kan. 872 - Przyjmujący chrzest powinien mieć, jeśli to możliwe, chrzestnego. Ma on dorosłemu towarzyszyć w chrześcijańskim wtajemniczeniu, a dziecko wraz z rodzicami przedstawiać do chrztu oraz pomagać, żeby ochrzczony prowadził życie chrześcijańskie odpowiadające przyjętemu sakramentowi i wypełniał wiernie złączone z nim obowiązki.

Kan. 873 - Należy wybrać jednego tylko chrzestnego lub chrzestną, albo dwoje chrzestnych.

28.07.2013r.

Edytowane przez madi82
Czas edycji: 2013-01-31 o 09:55
Stary 2013-01-31, 09:49   #4001
dzoan
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ita83 Pokaż wiadomość
dzien dobry ja dzis wstalam i ani sladu plamienia wiec jest lepiej i tak bede dzwonic do lekarza i zamowie z polski i luteine i dupka a w przyszlym tyg juz 12 tydz wedlug om wiec juz i irlosrodki mi beda pomagac

Cytat:
Wtamy witamy....ale my jesteśmy dzikie zamiast spać póki możemy to oczywiście od rana juz "trajkotamy"
Hola hola! kto może spać ten może..ja od 4 na nogach, a od 6 w robocie Ale tak, Wy jesteście dzikie

Ewusia709 gratuluję wizyty I kolejny chłopak Super Ja do ukończenia 13 tc przytyłam tylko 0,5 kg, ale coś mi się wydaje, że do kolejnej wizyty w 18tc też już mi waga poleci wzwyż. Widzę po ciasnych gaciach

Tymoteusz ładne imię U nas w mieście jeden z polityków ma tak na imię i jak wymawiam imię Tymoteusz, to mi się od razu w myślach dodaje nazwisko tego pana..więc skojarzenie niedobre I tym sposobem nadal nasz chłopaczek pozostaje bez imienia Wczoraj siostra pytała co ja na imię Szymon? A mnie się z szynką kojarzy..

dzoan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-31, 09:51   #4002
stokrotka24
Zakorzenienie

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;38952413]A według mnie - dobrze, że laryngolog.

Tak naprawdę lekarze innych specjalności niż ginekologia z reguły nie biorą odpowiedzialności za ciężarne - np. żadna decyzja internisty nie będzie ostateczna i zawsze będzie trzeba ją konsultować z ginem.
I tak gdybym ja na przykład miała iść na komisję, to wolałabym lekarza innej specjalności niż ginekologa, bo gdybym mu zaczęła wymieniać dolegliwości ciążowe, to pewnie nie mógłby podważyć słuszności L4 wypisanego przez odpowiedniego lekarza.[/QUOTE]
w sumie masz rację patrząc pod tym względem, zobaczymy czy ja dostanę takie wezwanie, one były w 5 miesiącu, więc pewnie jakby co to mam z miesiąc czasu

Cytat:
Napisane przez Neni1984 Pokaż wiadomość
Będzie dobrze, trzymam kciuki

I wiesz jak to wygląda?

podobno tylko wywiad ogólny był i kartę ciąży oglądali i to wsio, pewnie tez na brzuchy lukali
Cytat:
Napisane przez mela1234 Pokaż wiadomość
Ciążę przez gardło sprawdza

Cytat:
Napisane przez ita83 Pokaż wiadomość
dziewczyny zaczelam plamic i kurcze sama nie wiem co robic do lekarza czy szpitala irl nie mam co jechac bo to za wczesnie i mnie tylko wysmieja moja ginka dopiero w sobote jesli bedzie terminated moj tz mowi ze mam lezec a ja jutro do pracy i bez zwolniena nie bardzo - poradzcie cos dziewczyny bo zwarjuje
widzę, ze dzisiaj napisałaś, że już czysto, to dobrze, leż odpoczywaj i będzie dobrze

"dwa serca jedno bicie, tylko Ty i Ja na całe życie"

Łukaszek
stokrotka24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-31, 09:52   #4003
domciatko
Zakorzenienie

GG do domciatko

witam z rana!

ewusia gratuluje udanej wizyty, ciesze sie ze wszystko dobrze.

ktoś pytał o KREW PĘPOWINOWĄ, polecam ten artykuł:
http://oczekujac.blogspot.co.uk/2013...inowej_20.html

Edytowane przez domciatko
Czas edycji: 2013-01-31 o 09:54
domciatko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-31, 09:53   #4004
Margosia__
Zakorzenienie

To jest odpowiedź na pytanie o dwoje chrzestnych tej samej płci z komentarzem do zapisu z KKK...

Nie, polski przekład prawa kanonicznego może budzić co do tego pewne wątpliwości, bo określa problem tak:
Należy wybrać jednego tylko chrzestnego lub chrzestną, albo dwoje chrzestnych.
Słowo dwoje w oryginale oznacza mężczyznę i kobietę i tak trzeba to rozumieć. Słyszałem o kilku przypadkach dopuszczenia dwojga osób tej samej płci jako chrzestnych, jednak jest to niezgodne z prawem kanonicznym. Już samo słowo rodzice wszystko wyjaśnia, gdy zrozumiemy je w świetle kościelnego słownika, przepisów i zasad. Kościół w żadnej sytuacji nie dopuszcza rodziców w postaci osób tej samej płci.
Powyższy fragment prawa kanonicznego wyraźnie sugeruje, że gdy wystąpi sytuacja, w której nie możemy wyznaczyć dwóch osób, należy wybrać jedną osobę.

Mały
Stary 2013-01-31, 09:57   #4005
b a r b a r a
Zakorzenienie

GG do b a r b a r a

czy ktos jest z lublina lub okolic ?

W... 09.11
lipiec 2008
W... 16.08
listopad 2017
b a r b a r a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-31, 10:00   #4006
kooocur
Zakorzenienie

Nadrobiłam połwe i się poddaje

Cytat:
ok kocurku ty chudzinkomoja kompanko ja zaczęłam ciąze z wagą 48,6 jutro zaczynam 11 tydzień a właśnie się wazyłam i ważę 50,5 także 2 kg do przodu...ja się cieszę bo chce żeby coś zostało bo mam dość ludzi którzy mi dokuczają ze jestem chyda

Mi juz nikt nie dokucza...a jak coś powie to puszczam mimo uszu.

Nie odchudzam sie całe zycie tyle waże i nic z tym nie zrobie

Cytat:
Napisane przez kayka11 Pokaż wiadomość
3,5kg-tragedia i już mówie do męża żeby dźwik zamawiał bo mieszkamy na 2 piętrze i myśle że za pare miesięcy się nie wtocze! Jak wy zasuwacie w tym drukowaniu nie można was dogonić po paru godzinach....
Spokojnie nie będzie pewnie, aż tak źle

Ja też nie daje rady wszystkiego nadrabiac

Cytat:
Napisane przez maalwinaa Pokaż wiadomość
ja od początku ciąży, a jestem w 16 tyg, schudłam 0,5 kg, ale jak u większości z nas wynika to chyba z niechęci do jedzenia w pierwszym trymestrze, od dwóch może trzech tygodni widzę poprawę i zaczynam więcej jeść
No tez tak mam II trymestr i głód juz tak z nóg mnie nie ścina.

Cytat:
Napisane przez mela1234 Pokaż wiadomość
: hahaha:

Chcesz mi podpaść? Do młodych ziemniaczków (nie chińskich i nie hiszpańskich) jeszcze daleko

A ja mam ochotę na pierogi z mięsem, ale nie umiem zrobić, a na dobre kupne nie mogę trafić

Zapraszam ja mam poł zamrażalnika od mamusi

p.s. czy kogoś boli kość łonowa tam na dole? Bo mnie wczoraj coś tam bolało i sie wystraszyłam...

Jestem odbiciem Twojego serca, mamo!

Synuś
kooocur jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-31, 10:01   #4007
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

I PROSZĘ: http://www.youtube.com/watch?v=Jaqs-d2DrA4 :P

Cytat:

Gratuluję Super, że wszystko dobrze
I gratuluję chłopaczka

Cytat:
Napisane przez Guuusiaa Pokaż wiadomość

---------- Dopisano o 09:25 ---------- Poprzedni post napisano o 09:22 ----------

Mój Małż stwierdził że jestem uzależniona od Trzech rzeczy :P
-Począwszy od Niego
-Wizażu :
-Jedzenia

Ja jak mu marudzę czasami, że coś za długo robi na kompie, to mi zawsze odpowiada, że ja non-stop siedzę na wizażu i w zasadzie dyskusja jest skończona, bo to prawda :P

Cytat:
Ze świadkami na ślubie jest trochę inaczej, bo świadkowie na ślubie w przypadku ślubów konkordatowych mają za zadanie podpisać się na dokumentach "państwowych", cywilnych, dla tego np. muszą być pełnoletni... Stad może wyjątek co do płci, bo Państwu Polskiemu jest to obojętne kto się podpisze...

http://www.sandomierz.opoka.org.pl/a...19_02_2012.pdf

Z tego wynika, że wg KKK sytuacja dwóch osób tej samej płci nie wchodzi w rachubę...
Ale z tego co pamiętam z podczytywania innego forum Mamusiowego, jednej dziewczynie ksiądz pozwolił na taki wyjątek i dziecko miało dwie kobiety Więc wszystko zależy od księdza tak naprawdę, ale nie mają takiego obowiązku, raczej nawet zakaz
Czyli jak jest z tymi chrzestnymi?
Ja chciałam na świadków dwóch facetów, ostatecznie mieliśmy dziewczynę i chłopaka, na chrzestnych też tak będę miała chyba, nasze rodzeństwo.
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-31, 10:07   #4008
madi82
Zakorzenienie

Cytat:
To jest odpowiedź na pytanie o dwoje chrzestnych tej samej płci z komentarzem do zapisu z KKK...

Nie, polski przekład prawa kanonicznego może budzić co do tego pewne wątpliwości, bo określa problem tak:
Należy wybrać jednego tylko chrzestnego lub chrzestną, albo dwoje chrzestnych.
Słowo dwoje w oryginale oznacza mężczyznę i kobietę i tak trzeba to rozumieć. Słyszałem o kilku przypadkach dopuszczenia dwojga osób tej samej płci jako chrzestnych, jednak jest to niezgodne z prawem kanonicznym. Już samo słowo rodzice wszystko wyjaśnia, gdy zrozumiemy je w świetle kościelnego słownika, przepisów i zasad. Kościół w żadnej sytuacji nie dopuszcza rodziców w postaci osób tej samej płci.
Powyższy fragment prawa kanonicznego wyraźnie sugeruje, że gdy wystąpi sytuacja, w której nie możemy wyznaczyć dwóch osób, należy wybrać jedną osobę.
:/ do kituuuu
zresztą jakie to ma znaczenie (czy chrzetny +chrzestna czy 2 chrzestne) tak na dobrą sprawe....niby nie wolno a i tak księża niektórzy się zgadzają...i ok albo jest zakaz albo go nie ma a tak ...weź tu człowieku wyberz, któą wziąć siostrę..:///////

28.07.2013r.

Edytowane przez madi82
Czas edycji: 2013-01-31 o 10:11
Stary 2013-01-31, 10:11   #4009
kayka11
Raczkowanie

Dzień dobry wszystkim mamom!Ja też będę miała pewnie wieczorem całą mase do nadrobienia bo teraz wpadłam tylko na chwilke.Mam dziś pare spraw do załatwienia,a po południu wizyta u gina .Trzymajcie kciuki!Miłego dnia!!!!!!!!!
kayka11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-31, 10:14   #4010
katarzynkajg
Zadomowienie

Witajcie mamuśki
Poddaje się niestety nie ogarniam tych stron co wczoraj naskrobałyście odkąd mnie nie było .

U mnie wczoraj mega stresujący dzień, pokłóciłam się z tż i przepłakałam pół dnia , ale już jest git doszliśmy do porozumienia.Wczoraj maluszek tak się rozkopał że hej, uraczył mnie czterema seriami mocnych kopniaków w ciągu dnia aż przez brzuch kilka poczułam .

Cytat:
Napisane przez JustyskaU Pokaż wiadomość
Dziewuszki czy wa tez pryzcze wyskakuja w ciazy?mi wyskakauja ale nie non stop,wydaje mi sie ze tak mniej wiecej w terminach kolejnych miesiaczek mniej wiecej,czy to oznacza ze bedzie chlopak?jesli chodzi o zachcianki to bardziej na slodkie mnie ciagnie,na mieso za bardzo nie mam ochoty,chyba ze jakas wedlinka,ale do obiadu to nie bardzo
Ja już pisałam że u mnie jest mega wysyp i wyglądam jak jeden wielki pryszcz

Cytat:
Dzień dobry !!!

Gratulacje i brawa za udaną wizytę i oczywiście za Tymoteusza

tweedledee pisałaś o konflikcie serologicznym, ja mam grupe RH- a tż RH+ więc musiałam wykonać badanie na przeciwciała krwinek czerwonych, tż nie był mi potrzebny do badania a jeśli chodzi o koszt takiego badania to ja płaciłam bodajże 28 zł

10.07.2013
Szymuś

Razem od 2003 roku
katarzynkajg jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-31, 10:15   #4011
sarna405
Zadomowienie

Cytat:
Dzień dobry !!!

Gratuluje udanej wizyty I TYMKA
ciągle czymś zajętym i domagać się ze wszystkich sił, tego czego sie
pragnie."
sarna405 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-31, 10:23   #4012
Anulka_p
Zakorzenienie

Zajrzałam na pierwszą stronę i mamy już kilkoro ujawnionych maluszków Mieliśmy z mężem wrócić do rozmowy o imionach po poznaniu płci, ale chyba nie wytrzymam do końca lutego. Wykorzystam jego wolny dzień i jutro go troszkę w tej kwestii zmolestuję
09.07.2013 g. 4:55- Wreszcie jesteś- Michaś   
Anulka_p jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-31, 10:25   #4013
sarna405
Zadomowienie

biegunki jak na razie nie mam ale za to straszne wymioty powiedzcie czy was też bolał brzuch przy wymiotach? mnie jak mam odruchy wymiotne to zały brzuch się napina i jakieś bolące skurcze mam...nie zwymiotuję normalnie tylko najpierw kilka rzy mi się tak cofa, cofa i o matko dziś wkraczam w 11 tc i zamiast coraz lepiej to coraz gorzej ze mną

---------- Dopisano o 10:25 ---------- Poprzedni post napisano o 10:23 ----------

To co? jak narzazie chłopcy górą hmmm...pamiętam w 2005r jak rodziłam to właśnie była przewaga chłopców ciekawe jak teraz...może mi się trafi ta dziewuszka
ciągle czymś zajętym i domagać się ze wszystkich sił, tego czego sie
pragnie."

Edytowane przez sarna405
Czas edycji: 2013-01-31 o 10:29
sarna405 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-31, 10:26   #4014
lachryma
Zakorzenienie

Dzień dobry WSZYSTKIM

Ludzie, u Was też tak wieje? Schodzę na parter, patrzę przez okno na taras i czegoś mi brakuje. Mieliśmy na tarasie stół ogrodowy żeliwny (który był przykryty folią na zimę i jeszcze zabezpieczony cegłówkami, żeby folia nie uciekała) i patrzę, a go nie ma Nie był ani mały ani lekki. Wychodzę na zewnątrz (myślałam, że mi głowę urwie), a stół do góry nogami na drugim końcu podwórka Masakraaa

A jeśli chodzi o chrzestnych, to my z mężem mamy problem. On ma 1 siostrę, a ja 2 siostry. Jeśli chodzi o facetów, to mamy kuzynów, ale takich których widujemy rzadko i nie mamy stałego kontaktu. Naprawdę nie wiem co zrobić... Raz- że musimy wybrać albo jego siostrę albo moją (starszą), a dwa- nie mamy bliskiego kandydata płci męskiej
Stary 2013-01-31, 10:27   #4015
katarzynkajg
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Anulka_p Pokaż wiadomość
Zajrzałam na pierwszą stronę i mamy już kilkoro ujawnionych maluszków Mieliśmy z mężem wrócić do rozmowy o imionach po poznaniu płci, ale chyba nie wytrzymam do końca lutego. Wykorzystam jego wolny dzień i jutro go troszkę w tej kwestii zmolestuję
A ja właśnie czytam na miejskim portalu informacyjnym z mojego miasta że u nas w styczniu najczęściej nadawanymi imionami są Lena i Miłosz. A ja się także zastanawiałam nad Lena a Tz się nie podoba i chyba jednak zrezygnuje z tego imienia

10.07.2013
Szymuś

Razem od 2003 roku
katarzynkajg jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-31, 10:27   #4016
Ewusia709
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Raptowna Pokaż wiadomość
Aaaa i witam się w 19 tygodniu
Gratulacje 19tc, jesteśmy na tym samym etapie

Cytat:
Napisane przez malaczarnakejt Pokaż wiadomość
czekam aż mąż wróci z zakupów, ale basen stoi pod znakiem zapytania... założyłam kostium (mam tylko 2-częściowy)... i niech on mnie w nim zobaczy... cycki jak u porno gwiazdy ;P
Też mam problem zbyt ciasnego kostiumu i mojemu mężowi się podoba. Ja mimo wszystko wybieram taki z miare dużymi miseczkami bo źle się czuję w zbyt ciasnym.

Cytat:
Cytat:
Rukola lub mix sałat +pomidorki koktajlowe+ser bałkański(Lidl)+szynka szwarcwaldzka podsmażona bez oleju na chipsy+ podsmażona dynia ze słonecznikiem i na to sos balsamiczny....nooo poprostu niebo to mało!!!!
Świetna sałatka, mam na taką ochotę i nawet wszystkie składniki w domu więc chyba zrobię po powrocie z pracy

Cytat:
Napisane przez maalwinaa Pokaż wiadomość
Melduje się kolejna mamuśka w dwupaku, DOBRY WIECZÓR DLA WSZYSTKICH
Witamy bardzo serdecznie i zapraszamy do plot

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;38948699]Ja codziennie oglądam 1 z 10 i jak umiem odpowiedzieć na min. 50% pytań, to idę spokojnie spać. Jak na mniej - zaczynam się obawiać...
ha ha niezły test, ja myślę, że raczej bym nawet na 1/10 tych pytań nie odpowiedziała

Cytat:
ja chyba pekne ze śmiechu
pokazuje TŻ-towi dziecko na babystrology że ma owinieta nóżke, a on do mnie taki zaniepokojony "a to jest pogląd na żywo"
tia mam kamerke zamontowana i nadaje na zeywo po prostu umieram
padłam

Cytat:
nie chce jeszcze sie chwalić ale od wczoraj chyba czuje ruchy tzn teraz właśnie czuje takie coś dziwnego i wczoraj było to samo,
dzielny Maluch

Cytat:

Dzień dobry Kochane Koleżanki!
Miłego dnia Wam życzę, przyjemnych kopniaczków, udanych wizyt, uśmiechu na twarzach i mało prasowania
Dziękujemy i również życzymy miłego dnia i przyjemnych kopniaczków i uśmiechu przy prasowaniu.

P.S. my nie prasujemy, TŻ sam sobie koszule prasuje, a ja się nie mieszczę już w ubrania które trzeba prasować

Cytat:
dla dzielnego Tymoteusza!

Dno macicy faktycznie masz wysoko ja w 21t mam trochę poniżej pępka
W ogóle to fajniasta wizyta
Tż zadowolony pewnie, że chłopca będzie miał?

I teraz pozostaje czekać już tylko do połówkowego
Wysoko Maluch się usadowił, przy USG to główkę było widać jak mi jeździł po pępku i brzuch mam wydęty jakbym za dużo jadła, a nie taki nisko jak ciążowy.
Wizyta udana oprócz tej straszącej wagi
TŻ dumny i twierdzi, że Tymuś ma wielką fujarkę na 5cm i jeszcze bardziej jest z tego dumny, a ja mu cały czas tłumacze, że źle widział i że to była noga Ale on się upiera przy swoim, niech mu będzie

Cytat:
Napisane przez dzoan Pokaż wiadomość
Tymoteusz ładne imię U nas w mieście jeden z polityków ma tak na imię i jak wymawiam imię Tymoteusz, to mi się od razu w myślach dodaje nazwisko tego pana..więc skojarzenie niedobre I tym sposobem nadal nasz chłopaczek pozostaje bez imienia Wczoraj siostra pytała co ja na imię Szymon? A mnie się z szynką kojarzy..
My na szczęście nie znamy żadnego Tymoteusza, więc nie mamy skojarzeń Szymon ładne imię, też mi się podoba, ale naprzemiennie z Jakubem przodują w popularności. Mam tez w pracy jednego Szymona, strasznie nieogarnięty jest

Moja Słodka Fabryka => www.slodkafabryka.blox.pl
Ewusia709 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-31, 10:28   #4017
madi82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lachryma Pokaż wiadomość
Dzień dobry WSZYSTKIM

Ludzie, u Was też tak wieje? Schodzę na parter, patrzę przez okno na taras i czegoś mi brakuje. Mieliśmy na tarasie stół ogrodowy żeliwny (który był przykryty folią na zimę i jeszcze zabezpieczony cegłówkami, żeby folia nie uciekała) i patrzę, a go nie ma Nie był ani mały ani lekki. Wychodzę na zewnątrz (myślałam, że mi głowę urwie), a stół do góry nogami na drugim końcu podwórka Masakraaa

A jeśli chodzi o chrzestnych, to my z mężem mamy problem. On ma 1 siostrę, a ja 2 siostry. Jeśli chodzi o facetów, to mamy kuzynów, ale takich których widujemy rzadko i nie mamy stałego kontaktu. Naprawdę nie wiem co zrobić... Raz- że musimy wybrać albo jego siostrę albo moją (starszą), a dwa- nie mamy bliskiego kandydata płci męskiej
JA Się w "najgorszym" wypadku zdecyduję na męża (szwagra) siostry...no cóż...jakoś to będzie musiałą zaakceptować:/

28.07.2013r.
Stary 2013-01-31, 10:28   #4018
lachryma
Zakorzenienie

Cytat:
biegunki jak na razie nie mam ale za to straszne wymioty powiedzcie czy was też bolał brzuch przy wymiotach? mnie jak mam odruchy wymiotne to zały brzuch się napina i jakieś bolące skurcze mam...nie zwymiotuję normalnie tylko najpierw kilka rzy mi się tak cofa, cofa i o matko dziś wkraczam w 11 tc i zamiast coraz lepiej to coraz gorzej ze mną
spoko, ja kończę 16tc i wymioty nadal nie są mi obce
Stary 2013-01-31, 10:29   #4019
madi82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lachryma Pokaż wiadomość
Dzień dobry WSZYSTKIM

hey, a Ty jeszcze nie masz suwaczka???

28.07.2013r.
Stary 2013-01-31, 10:31   #4020
Raptowna
Raczkowanie

Cytat:
Dzień dobry !!!

Wielkie, ogromne gratulacje )
Już możesz szaleć z wyprawką

Witam się z rana
Wstałam o 7, zjadłam pyszną sałatkę z pomidora, ogórka, sera żółtego i serka wiejskiego, posprzątałam mieszkanie i znowu bym coś zjadła i najchętniej znowu położyła spać

Pogoda jest paskudna. Słysze jaki wieje w okna aż się szyby trzęsą...
A ja muszę jechać na zakupy i nie wiem czy się wybiorę.
Wybiera drogi mych nóg.
Chcę tego jeszcze. (Chcę tego bardziej.) Chcę tego teraz!

_________________________ _________________________ ______________________
TP: 3 lipca 2013
Maleństwo
Raptowna jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości