|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4141 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mamusie lipcowo-sierpniowe 2013 Cz.3
Cytat:
![]() A bo takie szachraje, że Zus płacą od najniższej, a reszta wypłaty w delegacjach.
|
|
|
#4142 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry!
![]() Dziś po tym basenie spałam jak zabita i dobrze, bo bałam się koszmarów przed wizytą. ![]() 16:20 chwila prawdy... mam nadzieję, że małe cudo pokaże co ma między nogami :P Oby miało coś wystającego po tatusiu :P |
|
|
|
#4143 |
|
Wtajemniczenie
|
A no to faktycznie niezbyt ciekawie. .
|
|
#4144 |
|
Rozeznanie
|
http://swiatmlodejmamy.blogspot. com/
witam przyszłe mamy zapraszam na mojego bloga, na którym jest m.in. notka o tym, bez czego nie może się obyć wyprawka dla noworodka oraz recenzje niektórych produktów. jest także porównanie pieluch Dada i Pampers. serdecznie zapraszam, może się przydać ![]() Pozdrawiam i życzę szczęśliwych rozwiązań
|
#4145 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mam 80% z trzech ostatnich miesiecy średnio na L4.. Zorientowałam się mając w pracy pakiet enel medu ze mogę robić badania w laboratorium bbezpłatnie a ja jak debil płaciłam
12.07.2013 o godzinie 18:42 wszystko nabrało sensu.. 3470g, 54cm
|
|
|
|
#4146 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4147 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Trzymam kciuki za udaną wizytę i żeby pomiędzy nogami coś się dyndało Daj znać jak poszło
|
|
|
|
|
#4148 |
|
Zakorzenienie
|
znowu miałam takie bulgotanie, takie pojedyńcze, w minimalnych odstepach czasu, tylko wydaje mi sie to bardzi nisko, juz sama nie wiem czy to na pewno dziecko
|
|
|
|
#4149 | |||||
|
Zadomowienie
|
Ja nie miałam nigdy specjalnych problemów z cerą ale w ciąży kilka czerwonych kropek mi wyskoczyło- ale w drugim trymestrze już jest ok
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Gratulacje! ![]() Za porządki ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
|||||
|
|
|
#4150 | ||
|
Zadomowienie
|
Ale się rozkręciłyście ze zdjęciami brzuszków
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Jaki słodki piesek ![]() Dzień dobry No to nadrobiłam pobieżnie
|
||
|
|
|
#4151 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
i napewno wszystko będzie dobrze. U nas gin tak stuka do malucha, że nawet jak wczoraj leniwy był to się obrócił, tak jak on chciał. Pierwsze co pokazał to co ma między nóżkami, ale nasz to chyba jakiś ekshibicjonista jest bo już pokazywał w 14 tc, ale ja nie chciałam wierzyć. No i gin wczoraj powiedział, że ostatecznie jakbym chciała dziewczynkę to może ktoś się ze mną zamieni w szpitalu Cytat:
![]() Fajne są te pakiety medyczne, mój mąż ma coś takiego w pracy, za 29 zl/mc lekarze specjaliści, laboratorium, wszystko za darmo bez kolejek jak na nfz.
|
|
|
#4152 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
za siurka
|
|
#4153 |
|
Zakorzenienie
|
Ja na tych pakietach ładnie oszczędzam kasy, jakbym miała tak normalnie chodzić prywatnie. Na nfz do lekarzy nie chodzę od paru lat z różnych względów. A tak z mężem mamy pakiet z jego pracy i mam większość specjalistów za darmo+ dużą część badań jak usg, rtg, krew itp.
|
#4154 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
śliczny ![]() Cytat:
![]() fajny, taki okraglusi ![]() Mi to w pasie strasznie przybrało, bo az 15 cm i nie wydaje mi sie taki zgrabny, ale i tak kochany ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Za brzuszek ![]() Cytat:
|
|||||
|
|
|
#4155 |
|
Zakorzenienie
|
Znalazłam listę co można, a czego się nie zaleca jeść jak się karmi chcecie?
Od rana naskrobałyście 7 stron. Szalone tempo.
|
#4156 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mnie na poczatku takie babelki, potem długo cisza, a ostatnio tak jakby ktos sie rozpychał, ale ma jeszcze czas aby sie rozkrecic
|
|
|
|
|
#4157 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja też nie:p ale lekarze mi określali na podstawie tego, co widać maluchowi między nogami
|
|
|
#4158 |
|
Zakorzenienie
|
alez wy macie piekne brzuszki
Zaccialo mi sie frytek, juz pochlonelam cala porcje. Marysia odmowila spania - coz wczesniej padnie wieczorem. Co do bluzek My Tummy - mam jedna na sobie - tu wstawie zdjecie poprzedniej ciazy, zdecydowanie bylam o wiele grubsza.
|
#4159 |
|
Zakorzenienie
|
Rockyyy a gdzie chodzisz do lekarza ?
|
|
#4160 |
|
Zakorzenienie
|
Do przychodni ,,Puls" w Zamościu
![]() A skąd jesteś Barbarko?
|
#4161 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dzięki za informacje Ją mam enel med za darmo z pracy i wszystkie specjalności, fantastyczna sprawa, naprawdę, ale odnośnie tych wszystkich badań to nie pomyślałam.. Tak naprawdę i tak chodzę prywatnie, ale oprócz tego mogę chodzić tam i wiedzieć czy wszystko ok tydzień po tygodniu haha
12.07.2013 o godzinie 18:42 wszystko nabrało sensu.. 3470g, 54cm
|
|
|
|
|
#4162 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam pakiet też z męża pracy, ale chodzę do ginka prywatne...jak zrobić, żeby te badania co zlec zrobić w pakiecie za darmo...??? bo jakoś nie bardzo chce mi sie chodzć do 2 gina tylko po skierowania i się prosić.... |
|
|
|
|
#4163 |
|
Zadomowienie
|
Tak!!!
|
|
|
|
#4164 |
|
Zakorzenienie
|
ona8686 raczje to nie grypa zoladkowa, bo teraz je az jej sie uszy trzesa, a wymiotowac juz nie wymiotuje. Mysle ze jej miesko siadlo na zaoladku, bo zwymiotowala takim duzym kawalkiem.
|
#4165 |
|
Zakorzenienie
|
Do posmiania się :
Każda kobieta, która nosiła pod sercem dziecko, choć raz słyszała jakiś ciążowy przesąd. Na co dzień funkcjonuje ich taka masa, że śmiało można pokusić się o stworzenie rankingu największych głupot. Teoretycznie logicznie i trzeźwo myśląca kobieta nie może poważnie potraktować owych przestróg – kiedy jednak zetkniesz się z tą wiedzą tajemną, kiedy już ucichnie twój nerwowy chichot - okazuje się, że nie możesz o niej zapomnieć, bo zasiał się w twym sercu niepokój. I nie pomaga odganianie się od czarnych wizji niczym od namolnej muchy – echo przestrogi wciąż do ciebie wraca i wraca. I choć tłumaczysz sobie, że dziś to medycyna, a nie Archiwum X zajmuje się tłumaczeniem różnych przypadłości, to jednak: • niczego nie smażysz, bowiem boisz się, że tam, gdzie kapnie tłuszcz - dziecko będzie miało znamię • nie nosisz łańcuszków ani korali, nie przechodzisz pod kablami i sznurami z bielizną, bowiem boisz się, że maluch owinie się pępowiną • nie obcinasz włosów, bowiem chcesz zapobiec głupocie dziecka • nie patrzysz na krwawe rzeczy lub kalectwo, byś się nie zapatrzyła i nie urodziła przez to chorego dziecka • nie kochasz się z mężem 2 miesiące przed rozwiązaniem, by dziecku nie ropiały oczka • boisz się nawet przestraszyć, bowiem jeśli w bezmyślnym odruchu dotkniesz swojego brzucha lub jakiejkolwiek innej części swego ciała to dziecko będzie miało "myszkę " (znamię ) • nie patrzysz na księżyc, by dziecko nie było łyse • nie patrzysz na słońce, by nie zanosiło płaczem • nie patrzysz przez wizjer w drzwiach lub żadną inną dziurkę, by nie było zezowate • nie patrzysz na nikogo brzydkiego, by dziecko nie było brzydkie • nie patrzysz na mężczyznę innej rasy, by dziecko nie urodziło się z innym kolorem skóry niż twoja czy męża • nie patrzysz na ogień, by dziecko nie miało czerwonej plamy na czole • nie słuchasz zapowiedzi przedślubnych, by dziecko nie było głuche Zastanawiasz się nad płcią swego dziecka? Po co, wystarczy prześledzić kilka ludowych mądrości, by być szybszym niż USG i zyskać pewność – chłopiec to czy dziewczynka. I tak: • jeśli masz mdłości wieczorem to urodzisz chłopca, jeżeli mdli cię z rana – to będzie dziewczynka • jeśli brzydniesz, to będzie córa - to dziewczynka zabiera urodę • jeśli się roztyłaś, szczególnie w ramionach i pupie - będzie dziewczynka, jeśli zaś masz tylko duży brzuch - będzie chłopczyk • jeśli jesz ostre rzeczy to urodzisz syna, jeśli pochłaniasz duże ilości słodyczy to urodzisz dziewczynkę • jeśli brzuch masz wysoko - chłopak, jeśli zaś jest nisko - dziewczynka Jednak na co ci zawczasu ta wiedza? Skoro i tak: • nie kupisz dziecku ubranek, zanim się nie urodzi - bo to przynosi pecha • nie kupisz też wózka, łóżeczka, nie przygotujesz dla niego pokoju – bo to grozi nieszczęściem A najgorsze jest to, że: • wszyscy klepią cię po brzuchu – co ma im przynieść szczęście • za to ominą cię wszystkie wesela – nikt cię nie zaprosi w obawie, że przyniesiesz mu ze sobą ciężar na głowę • nie zostaniesz też niczyją chrzestną, bowiem ciężarna chrzestna matka to ogólnie katastrofa Ale nie łam się, jest też dobra wiadomość. Otóż kiedy jesteś w ciąży ;-) • nikt nie powinien ci niczego odmawiać, bowiem w domu zalęgną mu się myszy - więc wykorzystuj czas – a nuż trafisz na kogoś, kto w ten przesąd wierzy? Znalezione na www.babyboom.pl
|
#4166 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Więc produkty niezalecane podczas karmienia piersią oczywiście super restrykcyjnie się tego nie trzymałam, ale starałam się. Obyło się bez kolek i innych problemów brzuszkowo-wysypkowych: Produkty niezalecane: · napoje - mocna kawa ziarnista, napoje gazowane · chleb, pieczywo - świeży chleb, torty, ciasto francuskie, wypieki smażone na tłuszczu (pączki, faworki, makaroniki, naleśniki) · cukier, słodycze, sacharyna (słodzik) - słodycze (cukierki, czekolada, pralinki lub czekoladki) · owoce - niedojrzałe owoce, śliwki, agrest, porzeczki, jabłka i gruszki ze skórką · przyprawy, sosy przyprawione korzeniami, ziła - ostra musztarda, pieprz, papryka w większych ilościach, angielskie sosy z esencji · mięso, drób, dziczyzna - tłuste mięso wołowe, cielęce, wieprzowe, baranie, mięso mocno peklowane, mięso mocno przypieczone, panierowane, mięso wypiekane na tłuszczu, tłusty drób (gęś, kaczka) · mleko, produkty mleczne - zawierający bardzo dużo tłuszczu ser, mocno przyprawione gatunki serów · wędliny - mocno wędzone gatunki kiełbas, mielone mięso wieprzowe, mięso siekane · zupy, sosy - tłusty rosół, majonez, sosy masłowe, wywary z kości · tłuszcze do smarowania, oleje - smalec, łój, słonina, margaryny twarde (w kostakach) · ryby, skorupiaki - karp, śledź, węgorz, makrela, łosoś, halibut, turbot, tuńczyk w oleju, sardynki w oleju · ziemniaki - frytki, sałatka ziemniaczana z majonezem, placki ziemniaczane, smażone ziemniaki · warzywa, sałatki - cebula surowa, cebula zarumieniona na tłuszczu, odmiany kapusty: biała, czerwona, włoska, przede wszystkim w połączeniu z cebulą, tłuszczem i tłustym mięsem, groch, fasola, soja · potrawy z jaj - uwaga na żółtko! jajka gotowane na twardo, jajka sadzone, jajecznica na słoninie. ---------- Dopisano o 14:27 ---------- Poprzedni post napisano o 14:27 ---------- I zalecane: Produkty zalecane: · mleko, produkty mleczne - odtłuszczone mleko, mleko niskotłuszczowe, maślanka (do 1/2 litra dziennie), produkty z kwaśnego mleka, odtłuszczony jogurt, chudy twaróg do 3% tłuszczu, chudy ser do 3% tłuszczu, kwaśna śmietana do 10% tłuszczu, mleko kondensowane 5% i 7,5% tłuszczu · produkty zbożowe, produkty skrobiowe - mąka, mąka ziemniaczana, płatki owsiane, płatki pszenne, ryż, grysik, budyń, makarony, płatki kukurydziane · chleb, pieczywo - chleb pszenny, grzanki, sucharki, chleb chrupki, dobrze wypieczony chleb mieszany, Graham, chleb razowy, ciasto drożdżowe, biszkopt, ciasto z owocami, piernik, keks · cukier, słodycze, sacharyna (słodzik) - cukier, fruktoza, cukier gronowy, miód pszczeli, galaretka, marmolada, słodzik płynny, w proszku lub w tabletkach · owoce - obrane jabłka, obrane gruszki, banany, pomarańcze, mandarynki, grapefruit, truskawki, maliny, jeżyny, melony, kiwi, brzoskwinie, morele, najlepiej przyswajalne są kompoty owocowe · przyprawy, sosy przyprawione korzeniami, zioła - kminek, anyż, koper włoski, goździki, cynamon, muszkat, liście bobkowe, jagody jałowca, ziele angielskie, przecier pomidorowy, ketchup (względnie tolerowane przez niektóre osoby są: curry, chili, czosnek, papryka słodka w małych ilościach, cebula w małych ilościach, wszystkie zioła · napoje - czarna herbata, słaba kawa ziarnista, soki owocowe i warzywne, koktajle mleczne, mleko kakaowe z mleka odtłuszczonego lub niskotłuszczowego, herbaty ziołowe, woda mineralna niegazowana · mięso, drób, dziczyzna - cielęcina, wołowina (chuda), polędwica, jagnię, serce, wątroba, nerki, móżdżek, ozór, kura, kurczak, indyk, gołąb, bażant, dzika kaczka, królik, zając, sarna, jeleń, dzik · wędliny - szynka bez tłuszczu, chuda, zimna pieczeń, peklowane mięso w puszkach, cielęcina w galarecie, drób w galarecie, wędliny drobiowe · zupy, sosy - chudy rosół na mięsie, lekko podprawiane zupy, sosy o małej zawartości tłuszczu · tłuszcze do smarowania, oleje - masło, margaryny miękkie (w kubkach), oleje roślinne i słonecznikowy, z kiełków pszenicy, kukurydziany, sojowy, oliwa · ryby, skorupiaki - okoń, dorsz, flądra, sola, pstrąg, szczupak, lin, kraby, raki, ryba w galarecie, świeży tuńczyk · ziemniaki - ziemniaki w mundurkach, ziemniaki solone, ziemniaki puree, kluski ziemniaczane z gotowanych ziemniaków · warzywa, sałatki - młode marchewki, młoda kalarepa, szparagi, kalafior, szpinak, kwaszona kapusta, rzodkiew, buraki, seler, pomidory i ogórki bez skórki, pieczarki, sałata zielona, wszystkie sałatki przyprawione octem winnym lub sokiem z cytryny, oberżyny, cukinia, koper włoski, brokuły · potrawy z jaj - uwaga na żółtka! jajko na miękko, omlet z piany, luźna jajecznica, jajko do zgęszczania zup, sosów, legumin, sufletów.
Małgosia http://www.suwaczki.com/tickers/km5suay39l1xn26m.png Alicja http://www.suwaczki.com/tickers/km5sgu1rvw46h6aq.png Edytowane przez mela1234 Czas edycji: 2013-01-31 o 14:28 |
|
|
|
|
#4167 |
|
Wtajemniczenie
|
dziewczyny mam wizyte ustalona dopiero na jutro.... na 15:00
moj tz mowi zebym szla do naszego osrodka i podala ze jestem w starszej ciazy....powiedzial ze przeciez do 12 tyg brakuje mi cale 2 dni wiec jesli podam ze mialam @ 5 dni wczesniej to nic sie nie stanie a przynajmniej mnie zbadaja......caly czas mysle o tym
|
#4168 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyno jak tylko 2 dni to nie czekaj. Ja myślałam, że z 2 tyg. Idź
|
#4169 |
|
Konto usunięte
|
Hej Mamuśki, czasem Was podczytuję, ale macie takie tempo że masakra!!!
![]() pisać zazwyczaj nie mam czasu byłam dzisiaj na wizycie u gin, bez usg bo to za 2 tygodnie, wszystkie wyniki ok, tętno bliskie śpiączki - ale u mnie to norma, i słyszałam serduszko!!! a że u mnie jeszcze nic nie kopie, a mam już 17-18 tc to martwiłam sie trochę czy wszystko ok na szczęście bije mocno i wszystko w porządku !! aż się u położnej popłakałam i się śmiała że przestraszę resztę pacjentek jak wyjdę taka zaryczana pozdrawiam wszystkich i trzymam kciuki za wizyty! nie doczekam się 12.02!!!!!!!!!! wtedy moze okaże się jaka płeć.. |
|
|
|
#4170 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mi wg om. termin wychodzi na 25.07, a w rzeczywistości dziecko jest ok. 10 dni młodsze, więc spokojnie, nie wyjdzie kicha Jutro będziemy trzymać kciuki - wszystkie podwójne, bo dzieciaczki też za swojego kolegę/koleżankę z forum
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:28.

w końcu slonko w krk 

Trzymam kciuki za udaną wizytę i żeby pomiędzy nogami coś się dyndało
Daj znać jak poszło

, ale już jest git doszliśmy do porozumienia.Wczoraj maluszek tak się rozkopał że hej, uraczył mnie czterema seriami mocnych kopniaków w ciągu dnia aż przez brzuch kilka poczułam

na szczęście bije mocno i wszystko w porządku !!