Vademecum antykoncepcji! - Strona 111 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-01-29, 13:44   #3301
Frutti
Zakorzenienie

Dot.: Vademecum antykoncepcji!

Trzymaj się ulotki, zabezpieczaj się jeszcze, a odpuście sobie od pierwszej tabletki drugiego opakowania
Stary 2013-01-29, 15:01   #3302
weraa11
Zadomowienie

Ehh ale to tylko dwa dni....:P
A gdyby wziąć dwa dni wcześniej nowe opakowanie?
Lekarz powiedział, że ulotka to w sumie nie dla mnie przy tym pierwszym opakowaniu ;/

weraa11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-29, 16:10   #3303
Frutti
Zakorzenienie

Dot.: Kiedy tabletki przestają działać

Lepiej zabezpieczać się dodatkowo od początku 3 tygodnia, żeby nie było wpadki
Tabletki działają w przerwie tylko wtedy, kiedy przyjmie się kolejne opakowanie.
Stary 2013-01-29, 19:17   #3304
mendixoxo
Raczkowanie

Hej dziewczyny !

Słuchajcie czy orientuje się można któraś z Was, czy szczepionka przeciw tężcowi wpływa na działanie tabletek antykoncepcyjnych, czy obniża ich skutecznosc ?

Dokładnie zażywam Harmonet i za niedługo taką szczępionkę przeciw tężcowi będę miała i właśnie chcialam wiedziec, jak to jest.

Liczę na odpowiedzi, które są pewne na sto procent, pozdrawiam!
mendixoxo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-29, 19:26   #3305
mandragona
Marudziara

Kusi mnie zastrzyk antykoncepcyjny niestety tabletki skutecznie obciążyły mi wątrobę i musiałam z nich zrezygnować. Ginekolog zaproponował zastrzyk jednak sama nie wiem czy się decydować, podobno później są problemy z zajściem w ciążę po okresie "kwarantanny"odczekan ia, oczyszczenia organizmu - płodność zanika ?

mandragona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-29, 20:32   #3306
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez mandragona Pokaż wiadomość
Kusi mnie zastrzyk antykoncepcyjny niestety tabletki skutecznie obciążyły mi wątrobę i musiałam z nich zrezygnować. Ginekolog zaproponował zastrzyk jednak sama nie wiem czy się decydować, podobno później są problemy z zajściem w ciążę po okresie "kwarantanny"odczekan ia, oczyszczenia organizmu - płodność zanika ?
A zastrzyk antykoncepcyjny nie obciąża wątroby? Przecież progesteron jest w znacznej mierze metabolizowany właśnie w wątrobie…

A co do zachodzenia w ciążę po przyjmowaniu hormonów, to jest po prostu różnie. Bywa, że płodność wraca od razu po odstawieniu hormonów, a bywa, że organizm potrzebuje czasu na dojście do siebie.
Stary 2013-01-29, 21:43   #3307
mandragona
Marudziara

Właśnie ginekolog mówił mi, że zastrzyk wchłania się do krwi nie przechodzi przez wątrobę, bo to jednak nie tabletka ...

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-01-29, 22:10   #3308
Frutti
Zakorzenienie

Tabletka wchłania się do krwi, zastrzyk wchłania się do krwi, a hormony są normalnie metabolizowane w wątrobie. Zastrzyk po prostu omija układ pokarmowy, tak samo jak plastry czy krążek
Stary 2013-01-30, 10:35   #3309
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez mandragona Pokaż wiadomość
Właśnie ginekolog mówił mi, że zastrzyk wchłania się do krwi nie przechodzi przez wątrobę, bo to jednak nie tabletka ...
Radziłabym zmienić ginekologa, skoro takie głupoty gada. A już na pewno lepiej się nie sugerować tym, co mówi w kwestii antykoncepcji hormonalnej.
Stary 2013-01-30, 10:44   #3310
mandragona
Marudziara

Dlatego właśnie wolałam zapytać na forum, bo coś mi się nie zgadzało.Dziękuję za porady

Stary 2013-01-30, 13:39   #3311
kizdaM
Wtajemniczenie

Hej dziewczyny, orientujecie się może, w jakiej aptece w Olsztynie najtaniej można kupić Qlairę ? na razie sprawdziłam 2 apteki więc sporo przede mną, pomyślałam, że może któraś z Was będzie wiedziała więcej
kizdaM jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-01-31, 10:20   #3312
pelna_sprzecznosci
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Frutti Pokaż wiadomość
Lepiej zabezpieczać się dodatkowo od początku 3 tygodnia, żeby nie było wpadki
Po co? Ostatnim bezpiecznym dniem będzie ten, w którym autorka wątku przyjmie ostatnią (aktywną) tabletkę z blistra.
pelna_sprzecznosci jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-31, 18:29   #3313
Charlotte York
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez pelna_sprzecznosci Pokaż wiadomość
Po co? Ostatnim bezpiecznym dniem będzie ten, w którym autorka wątku przyjmie ostatnią (aktywną) tabletkę z blistra.
A po przerwie nie rozpocznie nowego opakowania tak więc wpadka jest możliwa. Kurde no to jest logiczne. Plemniki w odpowiednim środowisku przezywają kilka dni. I kiedy nie rozpocznie się nowego opakowania, antykoncepcja nie działa.
Charlotte York jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-31, 19:05   #3314
Marcusia
Rozeznanie

Hej, mam pytanie, pocieszcie mnie, powiedzcie co same o tym myślicie..
Brałam tabletki w ostatnim miesiącu, ale że zmieniałam rodzaj tabletek to kolejne zaczęłam zaraz po ostatniej tabletce wcześniejszego opakowania,
później zachorowałam lekarz przepisał mi antybiotyk (ja zapomiałam o tom co w ulotce pigułek, a Pan doktor nie przypomniał mi że antybiotyku z pigułkami lepiej nie łączyć), skończyłam go brać w 3 albo 4 dniu drugiego tygodnia, jeszcze w drugim tygodniu doszło do stosunku (2 tydzien powinien być bezpieczny nawet bez tabletek) a później po ponad 7 dniach (czyli tabletki zaczęły działać wiec nie powinnam się martwić), jakie dajecie mi szanse? wiem, ze ciąży wykluczyć nie można, ale czekam na okres (test ciążowy i tak wykonam, ale jest jeszcze zbyt wcześnie)
Pocieszycie mnie czy dobijecie?
Prosze o opinie, bo od 3 dni non stop wyje i wyje...
Stary 2013-01-31, 19:33   #3315
pelna_sprzecznosci
Raczkowanie

Moje "Po co?" było raczej retoryczne. Ani Ty, ani Frutti nie macie w tym względzie racji. Podczas stosowania antykoncepcji hormonalnej w organizmie kobiety zapłodnieniu (tudzież zagnieżdżeniu się w macicy zapłodnionej komórki jajowej, gdyby - co jest mało prawdopodobne, ale nie niemożliwe! - do zapłodnienia jednak doszło) przeciwdziała kilka mechanizmów: brak owulki, niepłodny śluz (w którym plemniki są w stanie przeżyć najczęściej góra kilkanaście godzin!), spowolniony ruch rzęsek jajowodów oraz ograniczone narastanie błony śluzowej macicy. Owszem, w czasie przerwy ryzyko ciąży jest realne, o ile nie ma się zamiaru kontynuować metody, ale w dniu przyjęcia ostatniej tabletki (w sensie w ciągu 24 h od jej połknięcia) stosunki są jeszcze zabezpieczone! Jak sama napisałaś, plemniki przeżyją kilka dni w odpowiednim środowisku, lecz takim nie jest śluz niepłodny! Zanim dojdzie do odblokowania owulki (jest to proces złożony, nie hop-siup i już - wystarczy się zapoznać ze sposobem, w jaki naturalne hormony generują cykl, a potem porównać to ze sztucznym cyklem), po owych plemnikach nie będzie już śladu. Kolejna rzecz: okres półtrwania hormonów w organizmie wynosi ok. 30 h (dokładnego czasu polecam szukać w stosownych publikacjach medycznych), stad między innymi możliwość 12 h opóźnienia, ale i właśnie możliwość uprawiania seksu bez dodatkowego zabezpieczenia w ostatnim dniu blistra. Argumentu pt. "gdyby nie zamierzało się kontynuować metody i istniałoby w związku z tym ryzyko ciąży podczas ostatnich dni stosowania danego preparatu hormonalnego, co wymagałoby dodatkowego zabezpieczenia, to na pewno napisano by o tym w ulotce" stosować nie będę, bo w ulotce wielu rzeczy nie ma (w końcu to nie podręcznik dla studentów medycyny), dlatego wypadałoby swoją wiedzę uzupełniać w innych źródłach, jeśli już chce się komuś doradzać (i naprawdę nie piszę tego złośliwie !). Po prostu doradzanie w tej sytuacji dodatkowego zabezpieczenia na tydzień przed zakończeniem blistra, po którym ogółem kończy się stosowanie tabsów, jest takim samym nieporozumieniem, jak wmawianie przez niektórych lekarzy pacjentkom, by "na wszelki wypadek" przez 1-wszy miesiąc stosowania metody zabezpieczały się też gumkami, mimo iż rozpoczęły jej stosowanie w 1-wszym dniu cyklu, w związku z czym zabezpieczenie jest na najwyższym poziomie.

Edytowane przez pelna_sprzecznosci
Czas edycji: 2013-01-31 o 19:53 Powód: Dopiski i poprawki.
Stary 2013-01-31, 19:54   #3316
Frutti
Zakorzenienie

Poradziłam tak, bo przezorny zawsze ubezpieczony i tyle. Lepiej powiedzieć, żeby zabezpieczać się dłużej, niż wprowadzić w błąd i napisać, że np. do końca 7-dniowej przerwy będzie się bezpiecznym
Stary 2013-01-31, 20:14   #3317
pelna_sprzecznosci
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Frutti Pokaż wiadomość
Poradziłam tak, bo przezorny zawsze ubezpieczony i tyle. Lepiej powiedzieć, żeby zabezpieczać się dłużej, niż wprowadzić w błąd i napisać, że np. do końca 7-dniowej przerwy będzie się bezpiecznym
A nie lepiej po prostu pisać tak, jak jest (bo ja nie napisałam, że przerwa również będzie zabezpieczona - nie będzie; zabezpieczony będzie jedynie dzień przyjęcia ostatniej - przed całkowitym odstawieniem - tabletki)? Mi tam by było szkoda tego tygodnia, gdybym miała obok siebie mojego mężczyznę i zamiast cieszyć się bliskością z nim na maksa, to bym się męczyła z gumkami przy jednoczesnym stosowaniu antykoncepcji hormonalnej, bo tak by mi ktoś poradził "na wszelki wypadek" ! Btw, już dawno nie zaglądałam do mojego zbioru ulotek (niestety nie znam ich na pamięć ), ale zrobiłam to teraz i choćby w przypadku preparatów Naraya, Yasminelle czy Yaz widzę zapisy, że ich stosowanie można przerwać w dowolnym momencie (brak przy tym informacji, iż należy to przewidzieć i w związku z tym stosować dodatkowe zabezpieczenie na parę dni przed całkowitym odstawieniem) !
Stary 2013-01-31, 22:50   #3318
karo150
Przyczajenie

Dziękuje bardzo za odpowiedzi Właśnie stosowanie dodatkowego zabezpieczenia przez ostatni tydzień brania tabletek trochę mnie przeraziło, ale jednak zdecyduję się na to dopiero po ostatniej tabletce pozdrawiam!
karo150 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-31, 23:16   #3319
3bab1895ed7a4a0113eb29e79654b8b86ef03e4e_657f8b8281285
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Marcusia Pokaż wiadomość
Hej, mam pytanie, pocieszcie mnie, powiedzcie co same o tym myślicie..
Brałam tabletki w ostatnim miesiącu, ale że zmieniałam rodzaj tabletek to kolejne zaczęłam zaraz po ostatniej tabletce wcześniejszego opakowania,
później zachorowałam lekarz przepisał mi antybiotyk (ja zapomiałam o tom co w ulotce pigułek, a Pan doktor nie przypomniał mi że antybiotyku z pigułkami lepiej nie łączyć), skończyłam go brać w 3 albo 4 dniu drugiego tygodnia, jeszcze w drugim tygodniu doszło do stosunku (2 tydzien powinien być bezpieczny nawet bez tabletek) a później po ponad 7 dniach (czyli tabletki zaczęły działać wiec nie powinnam się martwić), jakie dajecie mi szanse? wiem, ze ciąży wykluczyć nie można, ale czekam na okres (test ciążowy i tak wykonam, ale jest jeszcze zbyt wcześnie)
Pocieszycie mnie czy dobijecie?
Prosze o opinie, bo od 3 dni non stop wyje i wyje...
Nie rozumiem pogrubionego
Jeżeli w 2 tyg skończyłas antybiotyk i nie zabezpieczałaś się dodatkowo (w czasie brania i tydz po) to istnieje ryzyko ciąży. Czy czytasz w ogóle jakiekolwiek ulotki z leków jakie bierzesz?
3bab1895ed7a4a0113eb29e79654b8b86ef03e4e_657f8b8281285 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-01, 00:12   #3320
Frutti
Zakorzenienie

Co w tym przerażającego? przyzwyczajaj się
Stary 2013-02-01, 11:12   #3321
beatkqa
Raczkowanie

Dziś byłam u ginekolgoa po tabletki. pół roku brałam novynette ale teraz zmieniłam na Rigewidom z powodu niższej ceny tych tabletek jestem obecnie w trakcie 3 dnia krwawienia. Pani doktor kazała mi je przyjmować od pierwszego dnia miesiączki a gdy powiedziałam że już ją mam i bym musiała czekać miesiąc kazała brać od dziś... oczywiście wezmę wieczorem tabletkę i jeszcze przez jakiś czas będę uważać żeby nie zajść w ciążę... na ulotce Rigewidonu natomiast jest napisane że brać od 5 dnia krwawienia... to w końcu od pierwszego jak powiedział lekarz czy od 5? :P wezmę dziś bo lekarz wie co robi ale się w tym pogubiłam... pomocy
beatkqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-01, 11:20   #3322
Frutti
Zakorzenienie

Od pierwszego, zawsze. Jak to jest mozliwe, że ulotka zaleca branie od 5 dnia? wtedy musisz się dodatkowo zabezpieczać.
Stary 2013-02-01, 14:33   #3323
Marcusia
Rozeznanie

[1=3bab1895ed7a4a0113eb29e 79654b8b86ef03e4e_657f8b8 281285;38976679]Nie rozumiem pogrubionego
Jeżeli w 2 tyg skończyłas antybiotyk i nie zabezpieczałaś się dodatkowo (w czasie brania i tydz po) to istnieje ryzyko ciąży. Czy czytasz w ogóle jakiekolwiek ulotki z leków jakie bierzesz?[/QUOTE]
14 dnia nastepuje owulacja wiec miedzy 7-14 jest naturalna ochrobna, nawet jak pominiesz pigułkę to nic się nie dzieje,
tak się składa że czytam, ale ten antybiotyk brałam już tyle razy, że nawet zapomniałam że są jakieś przeciwwskazania...
i w sumie kicha, bo się tak mega cieszyłamm, że w końcu dopasowałam sobie pigułki po tylu miesiącach...
Stary 2013-02-01, 14:38   #3324
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
14 dnia nastepuje owulacja wiec miedzy 7-14 jest naturalna ochrobna, nawet jak pominiesz pigułkę to nic się nie dzieje,
tak się składa że czytam, ale ten antybiotyk brałam już tyle razy, że nawet zapomniałam że są jakieś przeciwwskazania...
i w sumie kicha, bo się tak mega cieszyłamm, że w końcu dopasowałam sobie pigułki po tylu miesiącach...
JAKA OWULACJA?
Czy Ty w ogóle masz pojęcie o tym, co bierzesz? Widzisz i nie grzmisz
Biorąc tabletki w Twoim ciele nie dochodzi do takiego czegoś jak owulacja
W ciąży nie będziesz, ale doszkól się.
Stary 2013-02-01, 15:10   #3325
kotkotek
Raczkowanie

Ja mam również pytanie. Biorę tabletki anty. Ostatnią tabletkę z blistra wzięłam we wtorek. We wtorek też odbyłam stosunek. Zachorowałam i od dziś biorę antybiotyk, który obniża działanie tabletek.
Co z tym stosunkiem wtorkowym?
kotkotek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-01, 15:18   #3326
Diablica z Tasmanii
Zakorzenienie

Cytat:
większych głupot dawno nie czytałam, jak najbardziej możesz być w ciąży.

Mark Twain
Diablica z Tasmanii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-01, 22:00   #3327
sylwia485K
Raczkowanie

Witam
Zaczynam brać pierwsze opakowanie tabletek anty..
Po jakim czasie nie muszę się dodatkowo zabezpieczać?
W mojej ulotce nie ma informacji!

Edytowane przez sylwia485K
Czas edycji: 2013-02-01 o 22:03
sylwia485K jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-02-01, 22:20   #3328
Frutti
Zakorzenienie

Jeśli wzięłaś pierwszą tabletkę w pierwszy dzień cyklu-jesteś bezpieczna od razu jest w ulotce, każdej, czytaj ze zrozumieniem
Stary 2013-02-01, 22:35   #3329
sylwia485K
Raczkowanie

Dzięki
sylwia485K jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-02, 01:35   #3330
kotkotek
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kotkotek Pokaż wiadomość
Ja mam również pytanie. Biorę tabletki anty. Ostatnią tabletkę z blistra wzięłam we wtorek. We wtorek też odbyłam stosunek. Zachorowałam i od dziś biorę antybiotyk, który obniża działanie tabletek.
Co z tym stosunkiem wtorkowym?
Ponawiam pytanie
kotkotek jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości