|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3301 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Vademecum antykoncepcji!
Trzymaj się ulotki, zabezpieczaj się jeszcze, a odpuście sobie od pierwszej tabletki drugiego opakowania
![]()
#3302 |
Zadomowienie
|
Ehh ale to tylko dwa dni....:P
A gdyby wziąć dwa dni wcześniej nowe opakowanie? Lekarz powiedział, że ulotka to w sumie nie dla mnie przy tym pierwszym opakowaniu ;/
#3303 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Kiedy tabletki przestają działać
Lepiej zabezpieczać się dodatkowo od początku 3 tygodnia, żeby nie było wpadki
![]() Tabletki działają w przerwie tylko wtedy, kiedy przyjmie się kolejne opakowanie.
#3304 |
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny !
Słuchajcie czy orientuje się można któraś z Was, czy szczepionka przeciw tężcowi wpływa na działanie tabletek antykoncepcyjnych, czy obniża ich skutecznosc ? Dokładnie zażywam Harmonet i za niedługo taką szczępionkę przeciw tężcowi będę miała i właśnie chcialam wiedziec, jak to jest. Liczę na odpowiedzi, które są pewne na sto procent, pozdrawiam! |
![]() ![]() |
![]() |
#3305 |
Marudziara
|
Kusi mnie zastrzyk antykoncepcyjny niestety tabletki skutecznie obciążyły mi wątrobę i musiałam z nich zrezygnować. Ginekolog zaproponował zastrzyk jednak sama nie wiem czy się decydować, podobno później są problemy z zajściem w ciążę po okresie "kwarantanny"odczekan ia, oczyszczenia organizmu - płodność zanika ?
#3306 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
A co do zachodzenia w ciążę po przyjmowaniu hormonów, to jest po prostu różnie. Bywa, że płodność wraca od razu po odstawieniu hormonów, a bywa, że organizm potrzebuje czasu na dojście do siebie.
![]() |
#3307 |
Marudziara
|
Właśnie ginekolog mówił mi, że zastrzyk wchłania się do krwi nie przechodzi przez wątrobę, bo to jednak nie tabletka ...
#3308 |
Zakorzenienie
|
Tabletka wchłania się do krwi, zastrzyk wchłania się do krwi, a hormony są normalnie metabolizowane w wątrobie. Zastrzyk po prostu omija układ pokarmowy, tak samo jak plastry czy krążek
![]()
#3309 |
ma zielone pojęcie
|
Radziłabym zmienić ginekologa, skoro takie głupoty gada. A już na pewno lepiej się nie sugerować tym, co mówi w kwestii antykoncepcji hormonalnej.
#3310 |
Marudziara
|
Dlatego właśnie wolałam zapytać na forum, bo coś mi się nie zgadzało.Dziękuję za porady
![]()
#3311 |
Wtajemniczenie
|
Hej dziewczyny, orientujecie się może, w jakiej aptece w Olsztynie najtaniej można kupić Qlairę ? na razie sprawdziłam 2 apteki więc sporo przede mną, pomyślałam, że może któraś z Was będzie wiedziała więcej
|
![]() ![]() |
![]() |
#3312 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3313 |
Zadomowienie
|
A po przerwie nie rozpocznie nowego opakowania tak więc wpadka jest możliwa. Kurde no to jest logiczne. Plemniki w odpowiednim środowisku przezywają kilka dni. I kiedy nie rozpocznie się nowego opakowania, antykoncepcja nie działa.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3314 |
Rozeznanie
|
Hej, mam pytanie, pocieszcie mnie, powiedzcie co same o tym myślicie..
Brałam tabletki w ostatnim miesiącu, ale że zmieniałam rodzaj tabletek to kolejne zaczęłam zaraz po ostatniej tabletce wcześniejszego opakowania, później zachorowałam lekarz przepisał mi antybiotyk (ja zapomiałam o tom co w ulotce pigułek, a Pan doktor nie przypomniał mi że antybiotyku z pigułkami lepiej nie łączyć), skończyłam go brać w 3 albo 4 dniu drugiego tygodnia, jeszcze w drugim tygodniu doszło do stosunku (2 tydzien powinien być bezpieczny nawet bez tabletek) a później po ponad 7 dniach (czyli tabletki zaczęły działać wiec nie powinnam się martwić), jakie dajecie mi szanse? wiem, ze ciąży wykluczyć nie można, ale czekam na okres (test ciążowy i tak wykonam, ale jest jeszcze zbyt wcześnie) Pocieszycie mnie czy dobijecie? Prosze o opinie, bo od 3 dni non stop wyje i wyje...
#3315 |
Raczkowanie
|
Moje "Po co?" było raczej retoryczne. Ani Ty, ani Frutti nie macie w tym względzie racji. Podczas stosowania antykoncepcji hormonalnej w organizmie kobiety zapłodnieniu (tudzież zagnieżdżeniu się w macicy zapłodnionej komórki jajowej, gdyby - co jest mało prawdopodobne, ale nie niemożliwe! - do zapłodnienia jednak doszło) przeciwdziała kilka mechanizmów: brak owulki, niepłodny śluz (w którym plemniki są w stanie przeżyć najczęściej góra kilkanaście godzin!), spowolniony ruch rzęsek jajowodów oraz ograniczone narastanie błony śluzowej macicy. Owszem, w czasie przerwy ryzyko ciąży jest realne, o ile nie ma się zamiaru kontynuować metody, ale w dniu przyjęcia ostatniej tabletki (w sensie w ciągu 24 h od jej połknięcia) stosunki są jeszcze zabezpieczone! Jak sama napisałaś, plemniki przeżyją kilka dni w odpowiednim środowisku, lecz takim nie jest śluz niepłodny! Zanim dojdzie do odblokowania owulki (jest to proces złożony, nie hop-siup i już - wystarczy się zapoznać ze sposobem, w jaki naturalne hormony generują cykl, a potem porównać to ze sztucznym cyklem), po owych plemnikach nie będzie już śladu. Kolejna rzecz: okres półtrwania hormonów w organizmie wynosi ok. 30 h (dokładnego czasu polecam szukać w stosownych publikacjach medycznych), stad między innymi możliwość 12 h opóźnienia, ale i właśnie możliwość uprawiania seksu bez dodatkowego zabezpieczenia w ostatnim dniu blistra. Argumentu pt. "gdyby nie zamierzało się kontynuować metody i istniałoby w związku z tym ryzyko ciąży podczas ostatnich dni stosowania danego preparatu hormonalnego, co wymagałoby dodatkowego zabezpieczenia, to na pewno napisano by o tym w ulotce" stosować nie będę, bo w ulotce wielu rzeczy nie ma (w końcu to nie podręcznik dla studentów medycyny), dlatego wypadałoby swoją wiedzę uzupełniać w innych źródłach, jeśli już chce się komuś doradzać (i naprawdę nie piszę tego złośliwie
![]() Edytowane przez pelna_sprzecznosci Czas edycji: 2013-01-31 o 19:53 Powód: Dopiski i poprawki. |
![]() ![]() |
![]() |
#3316 |
Zakorzenienie
|
Poradziłam tak, bo przezorny zawsze ubezpieczony
![]() ![]()
#3317 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3318 |
Przyczajenie
|
Dziękuje bardzo za odpowiedzi
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3319 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Jeżeli w 2 tyg skończyłas antybiotyk i nie zabezpieczałaś się dodatkowo (w czasie brania i tydz po) to istnieje ryzyko ciąży. Czy czytasz w ogóle jakiekolwiek ulotki z leków jakie bierzesz? |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3320 |
Zakorzenienie
|
Co w tym przerażającego?
![]() ![]()
#3321 |
Raczkowanie
|
Dziś byłam u ginekolgoa po tabletki. pół roku brałam novynette ale teraz zmieniłam na Rigewidom z powodu niższej ceny tych tabletek
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3322 |
Zakorzenienie
|
Od pierwszego, zawsze. Jak to jest mozliwe, że ulotka zaleca branie od 5 dnia?
![]()
#3323 |
Rozeznanie
|
[1=3bab1895ed7a4a0113eb29e 79654b8b86ef03e4e_657f8b8 281285;38976679]Nie rozumiem pogrubionego
![]() Jeżeli w 2 tyg skończyłas antybiotyk i nie zabezpieczałaś się dodatkowo (w czasie brania i tydz po) to istnieje ryzyko ciąży. Czy czytasz w ogóle jakiekolwiek ulotki z leków jakie bierzesz?[/QUOTE] 14 dnia nastepuje owulacja wiec miedzy 7-14 jest naturalna ochrobna, nawet jak pominiesz pigułkę to nic się nie dzieje, tak się składa że czytam, ale ten antybiotyk brałam już tyle razy, że nawet zapomniałam że są jakieś przeciwwskazania... i w sumie kicha, bo się tak mega cieszyłamm, że w końcu dopasowałam sobie pigułki po tylu miesiącach...
#3324 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Czy Ty w ogóle masz pojęcie o tym, co bierzesz? Widzisz i nie grzmisz ![]() Biorąc tabletki w Twoim ciele nie dochodzi do takiego czegoś jak owulacja ![]() W ciąży nie będziesz, ale doszkól się.
![]() |
#3325 |
Raczkowanie
|
Ja mam również pytanie. Biorę tabletki anty. Ostatnią tabletkę z blistra wzięłam we wtorek. We wtorek też odbyłam stosunek. Zachorowałam i od dziś biorę antybiotyk, który obniża działanie tabletek.
Co z tym stosunkiem wtorkowym? |
![]() ![]() |
![]() |
#3326 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3327 |
Raczkowanie
|
Witam
![]() Zaczynam brać pierwsze opakowanie tabletek anty.. Po jakim czasie nie muszę się dodatkowo zabezpieczać? ![]() W mojej ulotce nie ma informacji! Edytowane przez sylwia485K Czas edycji: 2013-02-01 o 22:03 |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3328 |
Zakorzenienie
|
Jeśli wzięłaś pierwszą tabletkę w pierwszy dzień cyklu-jesteś bezpieczna od razu
![]() ![]()
#3329 |
Raczkowanie
|
Dzięki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3330 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:07.