Ostatnio obejrzane filmy cz. IV - Strona 145 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-02-02, 22:51   #4321
iixi
Zakorzenienie

Dot.: Ostatnio obejrzane filmy cz. IV

Life of Pi - tak, tak, tak! W końcu oglądając jakiś film nominowany do Oscara poczułam, że on naprawdę na tą nagrodę zasługuję. Piękny film, wspaniała historia i.. zakończenie dwuznaczne.. Tak sobie pomyślałam, że po cichu i bardzo umiejętnie pokazuje co to wiara i lekko się z niej nawet wyśmiewa (chodzi mi dokladnie o końcową rozmowę w filmie. Niby parę zdań, ale są piękną kwintesencją filmu i przełożenia tego na prawdziwe życie. No i też film pokazuje, że ludzie wolą piękne kłamstwo, niż okrutną prawdę. ) Podsumowując mi film bardzo przypadł do gustu ale też go trzeba zrozumieć. Ode mnie 9/10 i zdecydowanie stał się moim faworytem do Oscara

BLOG

iixi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-02, 22:58   #4322
kawa_zmlekiem
damn good coffee

Cytat:
Napisane przez iixi Pokaż wiadomość
Life of Pi - tak, tak, tak! W końcu oglądając jakiś film nominowany do Oscara poczułam, że on naprawdę na tą nagrodę zasługuję. Piękny film, wspaniała historia i.. zakończenie dwuznaczne.. Tak sobie pomyślałam, że po cichu i bardzo umiejętnie pokazuje co to wiara i lekko się z niej nawet wyśmiewa (chodzi mi dokladnie o końcową rozmowę w filmie. Niby parę zdań, ale są piękną kwintesencją filmu i przełożenia tego na prawdziwe życie. No i też film pokazuje, że ludzie wolą piękne kłamstwo, niż okrutną prawdę. ) Podsumowując mi film bardzo przypadł do gustu ale też go trzeba zrozumieć. Ode mnie 9/10 i zdecydowanie stał się moim faworytem do Oscara
Też mi strasznie spodobał (widziałam wczoraj), mimo że generalnie nie przepadam za takimi filmami Wzruszyłam się kilka razy (a nie zdarza mi się to często!). Wspaniałe efekty, taka uczta dla oczu...
kawa_zmlekiem jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-02, 23:17   #4323
Pure_Vanity
Raczkowanie

"Pokuta" i to nie po raz pierwszy, uwielbiam ten film...
Pure_Vanity jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-03, 00:23   #4324
fiolka85
Wtajemniczenie

Skyfall -6/10 Chyba jestem już za stara na takie bajeczki. Wynudziłam się trochę.Nic mnie nie urzekło, nawet Bond był mało męski. Daję 6 bo to klasyka kina i właściwie wiedziałam, jaki typ filmu to będzie, więc obniżanie oceny za rzeczy typowe dla kina akcji jest bez sensu.
Kolejnym razem muszę pamiętać, że wyrosłam z filmów akcji
Podobnie rozczarowało mnie dziedzictwo Bourne'a , nawet nie chce mi się nic więcej pisać na temat tego filmu
Stary 2013-02-03, 10:48   #4325
alexandrika
Zadomowienie

Brzydka prawda 7/10 bardzo lekka i przyjemna komedia romantyczna, przewidywalne zakończenie, ale miło się ogląda.
alexandrika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-03, 11:16   #4326
Metamfetaminax
Zakorzenienie

"Nad życie"
Trzeba się przyznać,że łezki popłynęły Ale jednak oglądając zwiastun spodziewałam się takiego wyciskacza łez,że przez tydzień nie będę mogła się ogarnąć.
Ale coś tam za serducho chwyciło.
8/10

Gdyby na wielkim świecie zabrakło uśmiechu dziecka, byłoby ciemno i mroczno, ciemniej i mroczniej niż podczas nocy bezgwiezdnej i bezksiężycowej - mimo wszystkich słońc, gwiazd i sztucznych reflektorów. Ten jeden mały uśmiech rozwidnia życie...
Metamfetaminax jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-03, 12:17   #4327
Naomi21
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Marbella85 Pokaż wiadomość
Połów szczęścia w Jemenie / Salmon Fishing in the Yemen - 4/10.
Mam takie samo zdanie, kiepski

Wczoraj odprężająco obejrzałam "Hotel Transylwania", ale fajna bajeczka Bardzo dobrze się bawiłam, wizualnie super, sama akcja też mnie wkręciła Sympatyczni bohaterowie, ten wampir jako nietoperz mnie totalnie rozczulał, nie wiem czemu Zdecydowanie polecam wszystkim, którzy lubią animację
Stary 2013-02-03, 14:39   #4328
evvelinek
Zakorzenienie

October Baby (4/10) - jestem zaskoczona tak wysoka ocena na filmwebie przewidywalna, naciągana historia, ckliwa do bólu w dośc nienaturalny sposob.. wszystko układa sie bohaterom jak po maśle, do tego gra aktorska na bardzo średnim poziomie zdarzają się bardziej przesłodzone smutne filmy, z tym nie jest az tak źle, ale na średnią 7,5 nie zasługuje
evvelinek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-03, 14:58   #4329
201609062117
Konto usunięte

Monachium - 6/10
Największą wadą tego filmu jest to, że jest około godzinę za długi, gdyby akcję skondensowano oglądałoby się dużo przyjemniej.
201609062117 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-03, 15:56   #4330
Marbella85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez evvelinek Pokaż wiadomość
October Baby (4/10) - jestem zaskoczona tak wysoka ocena na filmwebie przewidywalna, naciągana historia, ckliwa do bólu w dośc nienaturalny sposob.. wszystko układa sie bohaterom jak po maśle, do tego gra aktorska na bardzo średnim poziomie zdarzają się bardziej przesłodzone smutne filmy, z tym nie jest az tak źle, ale na średnią 7,5 nie zasługuje
Przymierzałam się do tego filmu, ale po przeczytaniu opisu fabuły naszła mnie myśl, że trochę on sieję propagandą. Czy tak rzeczywiście jest? No właśnie i ta wysoka średnia na filmwebie...
Marbella85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-03, 16:19   #4331
anczysko1
Zakorzenienie

GG do anczysko1

Cytat:
Napisane przez evvelinek Pokaż wiadomość
Cytat:
Przymierzałam się do tego filmu, ale po przeczytaniu opisu fabuły naszła mnie myśl, że trochę on sieję propagandą. Czy tak rzeczywiście jest? No właśnie i ta wysoka średnia na filmwebie...
Mnie osobiście się bardzo ten film podobał.
Na pewno ten film wychwala pro life. Marbella85 myślę, że musisz sama zobaczyć i ocenić
Stary 2013-02-03, 17:22   #4332
evvelinek
Zakorzenienie

Cytat:
tematyka bardzo dobra jak na film, tylko wykonanie marne, odrealnione za bardzo, ja nie lubie takich filmów czy ja wiem czy propaganda - nie ocenialam tego, moze co wrażliwsi odnosnie poruszanego tematu maja inne zdanie - dla mnie film jak film, tyle ze slaby.
Stary 2013-02-03, 19:12   #4333
Agia*
Rozeznanie

W czwartek bylam na przedpremierowym pokazie 'Song for Marion' - bardzo przewidywalny film, aczkolwiek pozytywny i wzruszajacy za jednym zamachem - razem z kolezanka prezplakalysmy prawdopodobnie z polowe filmu, dlatego daje mu 6/10.

Dzis z kolei widzialam 'Hitchcock' i naprawde bardzo mi sie podobal - najwiekszym atutem byla zdecydowanie gra aktorska, Anthony Hopkins i Helen Mirren sa bardzo wiarygodni i tworza magiczna atmosfere na ekranie.
7/10.

Edytowane przez Agia*
Czas edycji: 2013-02-04 o 23:41 Powód: Literowki!
Agia* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-03, 22:07   #4334
kasztanka3
Pani Mizantrop

Dziewczyna z tatuażem (2011) - 7,5/10.
Podobało mi się, film bardzo zgrabnie zrealizowany, pomimo długiego czasu trwania nie nudzi ani nie męczy, jest spójny.

Hello I must be going (2012) -8/10.
Mam słabość do tego typu filmów. Ten był uroczy, nie mam się do czego przyczepić.
Stary 2013-02-03, 22:12   #4335
iixi
Zakorzenienie

The Collection - zdecydowanie gorsza od pierwszej części. W sumie niezbyt trzymała w napięciu, nawet trochę wynudziła. Nawet Kolekcjoner już mnie nie przerażał, spodziewałam się lepszej kontynuacji, a już na pewno bardziej strasznej, trzymającej w napięciu i z ciekawszą fabułą. 6/10

BLOG

iixi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-03, 22:17   #4336
Marbella85
Zakorzenienie

Dziewczyny, czy coś z tegoroczne Sundance widziałyście? Co możecie ewentualnie polecić?
Marbella85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-03, 23:05   #4337
kasztanka3
Pani Mizantrop

Cytat:
Dziewczyny, czy coś z tegoroczne Sundance widziałyście? Co możecie ewentualnie polecić?
Ja jeszcze nie widziałam paru filmów z zeszłorocznego Sundance, bo są niedostępne nigdzie.
Z tegorocznego tym bardziej, nie sądzę, żeby cokolwiek było już do obejrzenia.
Stary 2013-02-03, 23:24   #4338
EnergyMan
Raczkowanie

Ja obejrzałem "atlas chmur" - nawet, lecz bez szału
EnergyMan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-04, 01:30   #4339
evvelinek
Zakorzenienie

La cara oculta (5/10) - pierwsza połowa filmu to totalne flaki z olejem, w drugiej cześci zaczyna się coś dziać, ale thrillerem bym tego nie nazwała
na początku lepszej połowy filmu można przewidzieć cała fabułe.. pomysł całkiem niezły, wykonanie sporo gorsze, nie wspominając o nieprawdopodobnych sytuacjach, które w prawdziwym życiu są nierealne

Mama (7/10)- ojj byłoby wiecej, gdyby nie totalnie skopane zakończenie, choć nie w 100%, bo na plus było brak happy endu od początku do (prawie) końca film trzyma w napięciu, jest strasznie, na prawde można się wystraszyć fajny pomysł, fabuła nie jest do przewidzenia w pierwszych 5 minutach filmu, aktorsko całkiem nieźle, wszystko trzyma się kupy. Mnie najbardziej przestraszyły dźwieki i rozne odglosy gdyby nie zakończenie, z którego wyszła jakaś bajka, byłoby wiecej punktów.
Stary 2013-02-04, 08:36   #4340
201803290936
Konto usunięte

The Collection (2012) - nie jest tak dobrze, jak mogło by być, ale widywałam już gorsze sequele. The Collector (2009) miał tak gęsty klimat, że można było go nożem ciąć, a film ze strachu oglądałam miejscami na przewijaniu. Tutaj zabrakło napięcia i właściwie nic nie straszy. Końcówka zapowiada część trzecią, ale czy powstanie i o czym będzie? Zobaczymy.

Lincoln (2012) - no w końcu zobaczyłam. Powiem tak: nie do końca łapałam wszystkie historyczne niuanse, ale generalnie jest to opowiedziane w przystępny sposób i nawet ktoś znający historię USA tylko po łebkach bez problemu odnajdzie się w fabule. Gra aktorska: od czasu "Aż poleje się krew" uważam Daniela Day Lewisa za najlepszego żyjącego aktora i w tej kwestii, po obejrzeniu go w roli Abrahama Lincolna, zdania nie zmieniłam. Reszta aktorów to również klasa sama w sobie. Przede wszystkim fajnie jest widzieć, że aktorzy początkowo znani głównie z seriali (sporo ich tam naliczyłam, bo obsada "Lincolna" jest imponująca) jak najbardziej mogą grać w filmach pełnometrażowych i to jak grać - tylko brać przykład z Amerykanów. Zabrakło mi jakiegoś charakterystycznego motywu muzycznego, czegoś co zapadnie w pamięć. Czy ożywiono i odbrązowiono postać Lincolna? Tak, ale nie do końca i spodziewałam się po tym filmie czegoś więcej - tzn. ogólnie bardzo dobry, zrobiony z rozmachem, ale czegoś mi tu zabrakło.

Edytowane przez 201803290936
Czas edycji: 2013-02-04 o 08:42
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-04, 08:39   #4341
talkative2
Zakorzenienie

widziałam, że była dyskusja nt Smarzowskiego/. Ja wręcz nie znoszę jego filmów. Zawsze podkresla, że w filmach chc epokazać PRAWDĘ i w ogóle. Długo myślałam jak okresliłabym jego twórczośc i mam jedno słowo - obleśne :P Są dla mnie paskudne, ponure i obleśne. Tzn widziałam Dom Zły i Wesele. Może inne są lepsze, ale jestem zrażona. I trailer Drogówki mnie też odstraszył.

Evelinku - jako, że pisałaś, że fajny, siadłam wczoraj, późną noce do Homeland rewelacja! Jak zobaczyłam , że produkcji wytwórni Dextera (bo to chyba ta sama?_, to wiedziałam, że będzie dobre Niestety nie doczekałam do końca odcinka , ale dzisiaj na pewno skończę! SUPER SUPER SUPER! aż się dziwię, że o nim nie słyszałam, bo ja kocham seriale, a ostatnio nic fajnego nie wychodziło więc już mam nowego faworyta

talkative2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-04, 10:24   #4342
bowszystkotoiluzjajest
Zakorzenienie

"Jeden dzień" - po przeczytaniu książki niestety film nie zrobił na mnie wrażenia. 6/10
bowszystkotoiluzjajest jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-04, 10:34   #4343
siarka40
Szef ds. Wymianek

Cytat:
Napisane przez talkative2 Pokaż wiadomość
widziałam, że była dyskusja nt Smarzowskiego/. Ja wręcz nie znoszę jego filmów. Zawsze podkresla, że w filmach chc epokazać PRAWDĘ i w ogóle. Długo myślałam jak okresliłabym jego twórczośc i mam jedno słowo - obleśne :P Są dla mnie paskudne, ponure i obleśne. Tzn widziałam Dom Zły i Wesele. Może inne są lepsze, ale jestem zrażona. I trailer Drogówki mnie też odstraszył.
Dla mnie "Dom zły" i "Wesele" są rewelacyjne! Jak pisałam wcześniej, takie kino uwielbiam. Co do obleśności/przekleństw - jak również wspomniałam - dla mnie to tak jak z flakami i bebechami u Tarantino - traktuję to jako pewną konwencję i nie razi mnie w związku z tym.
Talkative, "Drogówka" jest bardzo w klimacie "Domu złego", tak że rzeczywiście, chyba Ci nie polecam.
Stary 2013-02-04, 10:46   #4344
talkative2
Zakorzenienie

siarka - wiem, że dużo osób go uwielbia Ale do mnie totalnie nie przemawia .. :no: Tarantino i jego flaki za to mogę oglądać Zależy co komu leży Na Drogókwę chciał mnie wyciągnąć do kina mąż, ale nie dam się na pewno, bo będzie to strata pieniędzy i czasu z mojej strony

talkative2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-04, 11:08   #4345
wlosomaniaczkaaa
Zakorzenienie

W końcu zdecydowałam się na nową Annę Kareninę 0/10, i był to wielki błąd. Wytrzymałam 10 minut, jeśli film w ciągu 10 minut nie sprawił, żebym zechciała dać mu szansę na kolejne 10, to coś musi być nie halo. Raz, styl - tragedia. Dwa, główna aktorka Keira, dla mnie totalnie aseksualna (płaska jak deska, powinna mieć zakaz uśmiechania się na ekranie, bo uśmiechem sobie najnormalniej szkodzi). Natomiast Anna jawiła mi się jako kobieta niezwykle piękna, dlatego śmiało polecam wersję z Sophie Marceau - film sto razy lepszy!
wlosomaniaczkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-04, 11:53   #4346
EsTeLL25
Zakorzenienie

Dwa Tygodnie na Miłość - 7/10 Fajny lekki romantyczny film
Miło się oglądało

EsTeLL25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-04, 12:02   #4347
evvelinek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez talkative2 Pokaż wiadomość

Evelinku - jako, że pisałaś, że fajny, siadłam wczoraj, późną noce do Homeland rewelacja! Jak zobaczyłam , że produkcji wytwórni Dextera (bo to chyba ta sama?_, to wiedziałam, że będzie dobre Niestety nie doczekałam do końca odcinka , ale dzisiaj na pewno skończę! SUPER SUPER SUPER! aż się dziwię, że o nim nie słyszałam, bo ja kocham seriale, a ostatnio nic fajnego nie wychodziło więc już mam nowego faworyta
ciesze się że się spodobało mnie wciągneło bardzo! 15 odcinków w kilka dni objerzałam nie ma to jak zdrowotna niemoc w każdym razie jestem zachwycona, bo każdy odcinek jest inny, dużo zwrotow akcji, zaskoczenia i to wielkiego, świetnie zagrane, no miodzio
Stary 2013-02-04, 12:11   #4348
agatkaao0
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez wlosomaniaczkaaa Pokaż wiadomość
W końcu zdecydowałam się na nową Annę Kareninę 0/10, i był to wielki błąd. Wytrzymałam 10 minut, jeśli film w ciągu 10 minut nie sprawił, żebym zechciała dać mu szansę na kolejne 10, to coś musi być nie halo. Raz, styl - tragedia. Dwa, główna aktorka Keira, dla mnie totalnie aseksualna (płaska jak deska, powinna mieć zakaz uśmiechania się na ekranie, bo uśmiechem sobie najnormalniej szkodzi). Natomiast Anna jawiła mi się jako kobieta niezwykle piękna, dlatego śmiało polecam wersję z Sophie Marceau - film sto razy lepszy!
Myślałam, że tylko dla mnie Keira jest aseksualna. Wogóle nie pasuje do tej roli i przez to film przestaje się podobać.
A czytał ktoś może książkę ?

— Czesław Miłosz
agatkaao0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-04, 12:15   #4349
Naomi21
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agatkaao0 Pokaż wiadomość
A czytał ktoś może książkę ?
Ja czytałam i nie byłam szczególnie zachwycona Filmu z Keirą jeszcze nie oglądałam, czeka na swoją kolej. Byłam go bardzo ciekawa, ale po tylu negatywnych opiniach jakoś już nie mam na niego ochoty
Stary 2013-02-04, 13:56   #4350
sweet sunday
Zakorzenienie

Kaznodzieja z karabinem-tak chyba 7/10 Były rzeczy,które mnie raziły,ale były tez momenty.które doprowadziły mnie do łez(a rzadko płaczę na filmach). Na minus na pewno jak dla mnie to,ze mimo wszystko w ogóle nie polubiłam głównego bohatera,był dla mnie za bardzo niezrównoważony psychicznie,i za dużo w tym wszystkim było religii i nawiedzonych przemów. Na plus sceny,które mną mocno wstrząsnęły np.dzieci kładące się spać na ziemi w pobliskiej bezpiecznej wiosce,rozpacz dzieci gdy zobaczyły swoich zamordowanych rodziców i zaraz potem scena z chłopczykiem,który biegnie za psem wprost na bombę,ta cała sekwencja scen to było dla mnie za dużo. Wrażenie potęguje oczywiście fakt,że to film powstały na podstawie biografii.
sweet sunday jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości