|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3451 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Guciu od Megi:zagadaj do kolegi- II-IV 2010
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
a ja wczoraj z koleżankami ![]() ale się najeżdziłyśmy, odstresowałyśmy, 3 mężatki to nie dobre połączenie ![]() to małej tort na 3 latka, a chciałam 2 dni przed, tzn wymyśliłam 2 dni przed więc prosty
Edytowane przez nataszka25 Czas edycji: 2013-02-11 o 21:40 |
|||
|
|
|
#3452 | |
|
Zakorzenienie
|
Witajcie
Dzisiaj mieliśmy trochę roboczą niedzielę. Mama chce odświeżać kuchnię i przedpokój więc jeździliśmy za materiałami. Nie chcę zapeszać ale w Leroy chodziłam dumna, bo Zosia dała dzisiaj popis zachowania "dziecka z wyobraźni". Ludzie patrzyli na nią (również z dziećmi) i podziwiali jaka jest Uwaga - GRZECZNA . Moja żmijka była idealna pod każdym względem a dzień mógł być dla niej męczący.Cytat:
Aneczka dała fajne linki ale one wydają mi się takie cieniutkie i wiotkie. Libra wklejała linki do babek, które szyją na zamówienie. Chyba Pop szukała. One mi się strasznie podobały Ja bym wolała taką trochę zwisającą bo bokach do takiego łóżka jak zamówiłaś. Najlepiej byłoby żeby przykryła te boczne części łóżka. Oczywiście to moja opinia
|
|
#3453 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
podasz sprawdzony przepis? w życiu nie robiłam, a zawsze mi smakują u kogoś-może spróbuję sama... Asiulek, jesteś w stanie przewidzieć mniej więcej o której moglibyście do nas wpaść 10-go?
http://lb4f.lilypie.com/WKoyp2.png Edytowane przez mrowak Czas edycji: 2013-02-03 o 21:38 |
|
|
|
|
#3454 |
|
Zakorzenienie
|
Ja nie libra ale ci podam fajny przepis
http://www.wielkiezarcie.com/recipe6518.html
|
#3455 |
|
Zakorzenienie
|
Nataszka bardzo tanio jak ze składnikami. Kobieta chyba hobbystycznie robi
![]() Mrowak teściowa ma super przepis na chrusty albo jak kto woli faworki. Robiłyśmy w Sylwestra, we trójkę działałyśmy. Sama nie robiłam nigdy
|
#3456 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Co tu takie pustki . Tak mi namąciłyście tymi naleśnikami , że dziś zrobiłam . Znaczy się w połowie bo TZ pierwszy raz smażył naleśniki i bardzo dobre mu wyszły ![]() Dziwny widok dla mojego dziecka mama przy garach he he . ---------- Dopisano o 21:38 ---------- Poprzedni post napisano o 21:36 ---------- Moja teściowa piwa dodaje do faworków .
|
|
#3457 |
|
Zakorzenienie
|
"Powycinać ciasto i zrobić faworki "-no, jasne, a dokładniej mogę prosić? to trochętak, jakby komuś kto po raz pierwszy siada za kierownicą powiedzieć, wrzucasz bieg i jedziesz...
niemniej dziękuję za przepis
|
#3458 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pop a ty kupiłaś jakaś narzute dla Oliwki? Libra daj linki do tych narzut o których pisze Iza Dziekuje za odpowiedzi chyba też bym wolała taką troche zwisającą
|
|
|
#3459 |
|
Zakorzenienie
|
Mrowak no tak dla kogoś kto tego nie robił to za mało "tniesz i przekładasz".
Tak w skrócie to jak już masz ciasto powałkowane to tniesz na paski szer. chyba 4-5 cm a później te paski na romby ale z dwoma dłuższymi bokami (troszkę), nacinasz wzdłuż środek (jakieś 2 cm) i przeciągasz jeden z rogów. Nie wiem czy to jasne bo najlepiej to się pokazuje a nie opisuje . Jak chcesz to zrobię rysunek i wyślę
Żmijka najsłodsza Edytowane przez izazula Czas edycji: 2013-02-03 o 22:17 |
|
|
|
#3460 |
|
Zakorzenienie
|
Mrówka https://www.google.pl/search?q=jak+w...ml%3B640%3B426
Iza równoległoboki
|
#3461 |
|
Zakorzenienie
|
Lind dzięki
właśnie Tż mnie poprawił i popatrzył przy tym bardzo wymownie
|
|
#3462 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
robię te http://www.cincin.cc/index.php?showt...&#entry1079249 i te http://krystyna9.livejournal.com/29931.html i te http://www.wedlinydomowe.pl/index.ph...=1493&Itemid=4 robię dużo muszę zrobić co najmniej 60 pączków bo mój syn to zje sam ze 20 a jeszcze porozdaję rodzince ![]() Cytat:
![]() Koza to taka menda że jak nie zatrzymasz to pranie ze sznurka wpierdzieli i w ogóle wszystko zeżre co jej na drodze stanie Coś bardzo tajemnicza jesteś dzisiaj jakiś dół ? o! to tak jak ja ![]() Cytat:
Cytat:
skłądniki te same tylko że ja robię z kilkunastu żółtek ![]() i ciasto wybijam wałkiem czyli zarobione ciasto kładę na stolnicę i tłukę po nim wałkiem aż się rozplaszczy ,skłądam na pół i znów to samo i tak do tej pory aż wyraźnie będzie widać że jest takie pulchne puszyste się robi tak ok. 10 minut tu masz na tym blogu instrukcję zdjęciową przewlekania Jesli chodzi o alkohol to zamiast niego można dać octu Cytat:
Cytat:
bo z piwem też jest przepis poszukam coś bo nie pamiętam co wtedy wklejałam ,takie narzuty kosztują po kilkaset złotych ---------- Dopisano o 22:18 ---------- Poprzedni post napisano o 22:15 ---------- Cytat:
ja tak byłam przekonana że to rąby
|
|||||||
|
|
|
#3463 |
|
Zakorzenienie
|
Jak sobie wytniesz romby to będziesz miała romby
Ale Iza tłumaczyła że romby z dłuższymi bokami a to już nie romby a równoległoboki![]() Dzięki za przepisy na pączki... Jak byłam mała to zawsze liczyłam pączki jak rosły, przeważnie powyżej setki było
|
#3464 |
|
Zakorzenienie
|
I znowu żarcie
![]() ![]() Ale u mnie faworki zrobi teściowa
|
#3465 |
|
Zakorzenienie
|
Masakra i weź tu sie odchudzaj
Ja nic nie robię , bo jak zrobię to i zjem .
|
|
|
|
#3466 | |
|
Zakorzenienie
|
Sara http://www.pakamera.pl/pokoj-dziecka-kocyki-0-2076.htm
ta dziewczyna szyje fajne ,wiem że na zamówienie też http://rusticnook.blogspot.com/searc...%20Ko%C5%82dry albo może tu coś znajdziesz http://www.zielonyflaming.pl/sklep/l...kocyki-maty-48 ---------- Dopisano o 22:34 ---------- Poprzedni post napisano o 22:33 ---------- Cytat:
no nie gadaj że nie posmakuje ,kto nie lubi pączków i faworków
|
|
|
|
|
#3467 |
|
Zakorzenienie
|
A jeszcze u Doroty widziałam pączusie tureckie Lokma. Ciekawe jak smakują
|
#3468 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
, młody nie lubi i nieje, a faworki to nie wiem nigdy nie jedli . Kurcze to chyba dużo roboty z tym , nie wiem , narazie nastawiam sie na nie robienie .
|
|
|
|
|
#3469 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może Pop coś ma ?Nawet sobie coś zapisywałam ale po awarii lapka wszystko straciłam .
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#3470 |
|
Zakorzenienie
|
jeny no wreszcie wizaz szwankuje wrrr
paczki to ja kochane bede miec bez robocizny i to za darmo brat z zakladu przyniesie (jest cukiernikiem ) ale ani jednego ciasta w domu nie upiekł hahaa faworki robilismy i dodawalismy spyrolu paczki tez kiedys tez robiłam a szpryce se sama zrobiłam ze strzykawki
|
#3471 |
|
Zakorzenienie
|
Libra tureckiego bloga opczajasz ?
|
|
|
|
#3472 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
no wiadomo trochę czasu to zajmuje tak jak z pierogami.Moim zdaniem kupne niech się schowają a szczegolnie te z marketów paskudztwo bleee kiedyś kupiłam sobie w lidlu bo taką miałam chęć na pączki to tylko raz go gryzłam i wyplułam ,sama chemia ,swojskie to choćby i karykatury jakieś wyszły to i tak będą lepsze Cytat:
---------- Dopisano o 23:00 ---------- Poprzedni post napisano o 22:55 ---------- Cytat:
zbrzydło chłopu to nie piecze w domu ![]() miałam strzykawkę ,ale młody mi zajumał do karmienia mrówek zaglądam tam ale ostatnio nie patrzyłam ,a co coś nowego dali? mówisz o tym co jest ze sklepem? |
||||
|
|
|
#3473 |
|
Zakorzenienie
|
Nie nie , w tym przepisie na tureckie paczki o ktorych Iza wspomniala , jest wpisany blog -Turcja od kuchni -i dziewczyna gotuje tureckie potrawy . Właśnie sobie opczajam co tam ma , znajome potrawy choć troche inaczej wyglądają , ale to wiadomo każdy ma swoje sposoby .
Ja tam chemi nie czuje w kupnych paczkach , pewnie dlatego ze nie mam porównania , jakbym robiła domowe to poczulabym . Za lepka jadlam domowe bo mama robiła ale nie pamietam smaku ![]() Ale np różnice miedzy polskimi a angielskimi czuje , wiadomo które smaczniejsze hehe Edytowane przez monka23 Czas edycji: 2013-02-03 o 23:07 |
|
|
|
#3474 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Te też mi się podobają i jakieś już widziałam. Ja jestem taki typ że ręczna robota bardzo mi się zawsze podoba Znajdujesz sobie cięgle jakieś robótki to i torba czeka
|
|
#3475 | ||||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
ale z żyjątek to chce psa i kota... o kurach nawet nie chciałabym słyszeć... wole kupić swojskie jajka i mieć czyste chodniki... Cytat:
i na razie nie kupuję następnej bo nie mam na to miejsca Cytat:
Cytat:
dla Zosi za ładne zachowanie![]() Cytat:
nie uciekaj nigdzie a propos Ana- miałaś kiedyś do czynienia z kremami od kingi rusin? zastanawiam się czy sobie nie kupić tego BB od niej hmm fajnie byłoby najpierw jakieś próbki dorwać... bo moja paszcza z wiekiem coraz wybredniejsza jest a szkoda wydawać ponad 100 na coś co będzie leżeć aż się przeterminuje;/używasz już tej odżywki do rzęs? bo mnie jakoś po niej powieki swędzą... mam nadzieję że to od rosnących rzęs a nie od uczulenia... zaczerwienienia nie mam na razie libra- dobrze że nie jestem twoją synową... pewnie byś mnie w piwnicy zamknęła za bałagan... ale z 2giej strony nauczyłabyś mnie piec i gotować... tee a może jakiś kurs gotowania sobie przez wakacje u ciebie zrobimy?? ogród masz duży namioty się rozbije... pewnie byłoby parę chętnych dziewczyn ![]() a co do tortów... to ja wam pokaże (bo chwalić nie mam sie za bardzo czym) jaki tort zrobiłam synowi sąsiadów na 9 urodziny... nie jest za urodziwy ale na usprawiedliwienie mam że to mój pierwszy tort z masą cukrową... trochę za cienko rozwałkowaną sąsiadka dała mi za niego 50zł... a ja dałam od siebie wszystkie składniki... to jest jakiś stworek z ulubionej gry młodego... może tort nie wyglądaj jak z cukierni ale młodym był zadowolony... tym bardziej że dostał od nas koszulkę z tym samym ludkiem
|
||||||
|
|
|
#3476 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wiesz co ja jem bardzo mało takich gotowych produktów , a właściwie wszystko co da się zrobić samemu to robię sama ,więc jak czasem kupię coś gotowego i spróbuję to od razu mi chemią zajeżdża , nie wiem może jestem przewrażliwiona ,albo mam cos z garem ![]() Które lepsze ,polskie ![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 23:22 ---------- Poprzedni post napisano o 23:18 ---------- Machaj ja nie wiem czy się nadaję na nauczycielkę ,chyba mam za mało cierpliwości ![]() Torcik super wyszedł ,masa cukrowa wcale nie jest taka łatwa w obróbce jakby się wydawało ,dobrze że się solenizantowi podobał |
||
|
|
|
#3477 |
|
Zakorzenienie
|
Oo ja na kurs sie posze ,"pod namiocik "do Libry z tym ze pod tym namiotem spać nie będę - boje sie ,wole w domku , a najlepiej jak najbliżej skladziku z winkiem
.
|
|
|
|
#3478 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Fajne przepisy na tym blogu są takie pizze tureckie takie łódeczki kiedyś robiłam tam są podobne |
|
|
|
|
#3479 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może i ja sie zacznę w takie cos bawić winko domowej roboty Ile takie winko sie robi ? Zeby było juz do picia i zeby smakowalo. Winko nalewka . A to wogole jest legalne ? czy na własny użytek można ale nie wolno sprzedawać wiadomo . Widziałam ale nigdy nie robiłam , z jakim farszem robilas ? Mi smakują te Ala pizzę z farszem mięsnym |
|
|
|
|
#3480 |
|
Zakorzenienie
|
Zależy jakie np. miody pitne to najszybciej po roku są zdatne do picia .
A wina tez zależy , od tego np. jakie drożdże się doda niektóre robią kilka miesięcy a np. to jagodowe co robiłam ostatnio to szybko przerobiło ,sile drożdże dałam , na razie jeszcze testuję. Nie jest to trudne ,czasem coś nie wyjdzie np. fermentacja stanie i trzeba robić restart,a jak i restart nie wyjdzie to dolewa się spirytusu i tyle. Właśnie muszę dolać do jednego bo ,stanęło jakiś czas temu i już nie chce ruszyć znowu może dlatego że to z miodem a miody kapryśne są. jak chcesz to poczytaj sobie http://wino.org.pl/forum/viewthread....8174#pid234268 dodam że nie trzymam się aż tak dokładnie ilości czasem dam mniej cukru czasem więcej Pizze robiłam z farszem mięsnym ---------- Dopisano o 00:04 ---------- Poprzedni post napisano o 00:03 ---------- Idę chyba spać bo coś mnie łamie
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:42.

. Kiedyś za młodu jak piekłam torty na wesela to też brałam 40 zł + składniki, ale kiedy to było.... A teraz głupia kupuję torty w cukierniach, płace po 100 zł za maleństwa a ich się później nawet zjeść nie da
.

. Dałam radę tylko kupić kilka rzeczy dla dziewczynek w Hamie (po dziale damskim to tylko miałam dane pobiegać sobie za Agatką
. Ja mam do najbliższego CH 40 km i nie bywam tam zbyt często
, młody nie lubi i nieje, a faworki to nie wiem nigdy nie jedli
.
dla Zosi za ładne zachowanie
zastanawiam się czy sobie nie kupić tego BB od niej