|
|
#391 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: A ile wy wydajecie na KSIĄŻKI? ;)
Cytat:
![]() 'Cień wiatru', 'Szkarłatny płatek i biały', 'Słońce Scortów', 'Śmierć króla Tsongora', 'Potem', 'Kwiat Śniegu i sekretny wachlarz', 'Pasje utajone', 'Moulin Rouge', 'Jonathan Strange i pan Norrell', 'Pamiętnik', 'Zanim Cię znajdę', 'Jednoroczna wdowa'... ![]() Buziaki! |
|
|
|
|
#392 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki, z pewnością coś wybiore
|
#393 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A oto moje skarby - przyszły w poniedziałek i już nie mogę się doczekać kiedy się za nie zabiorę ![]() Tak samo nie mogę doczekać się zakupów z następnego katalogu Świata Książki. Dwa tytuły już mam upatrzone: - Serge Raffy 'Fidel Castro' - Jorge Castaneda 'Che Guevara' Bo w lutym już na pewno nic z książek nie kupię, więc teraz mogę sobie jedynie śnić nt. marcowych zakupów literackich ![]() A w ramach odstresowywania się zaczęłam czytać 'Portiera...' Weisberger i muszę przyznać, że po pierwszych 60 stronach zapowiada się całkiem przyjemnie. Oczywiście schemat powieści jest bardzo podobny do 'Diabła...', ale mimo to jest to świetna lektura na czas-po-sesji ![]() A co Wy czytacie teraz? ![]() |
|
|
|
|
#394 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
W kolejce juz "Klub Dantego" Matthew Pearla, "Gra o tron" Georga R. R. Martina (I tom z sagi)- nie jestem absolutnie wielką fanką fantastyki, ale znajomy mi ją wcisnął ostatnio i kusi na półce oraz "Pasje utajone" Stone'a. Wszystko zależy od nastroju po ukończeniu 'szpiegowania' Michała Anioła. Za to kuszą mnie niemiłosiernie kolejne zakupy na mojej liście must have jest obecnie ok ok 30 pozycji!
|
|
|
|
|
#395 |
|
po prostu Em :)
|
Ja czytam to co Ty - czyli "Portiera.."
Jestem pełna zachwytu dla Twoich zakupów.
|
|
#396 |
|
Zakorzenienie
|
ja nie wiem co mam czytać, za duży wybór
![]() no dobrze, zacznę m.connelly'ego "wydział spraw zamkniętych" bo zaraz tato się o nią upomni, bo to niby specjalnie dla niego kupiłam w taniej książce
|
|
|
|
#397 |
|
Raczkowanie
|
ostatnio troszkę sie opuściłam w zakupach ksiązkowych, ale mam nadzieję nadrobić zaległości w przyszłym miesiącu.;-) Póki co z nowych pozycji na mojej półce pojawiły się:
- "Beznadziejna ucieczka przed BASIĄ.Reportaże seksualne"-Katarzyna Surmiak-Domańska - "Ja, Tituba, czarownica z Salem"-Maryse Conde Ta pierwszą już przeczytałam, naprawdę niesamowita i nieco przerażająca.
|
#398 |
|
Rozeznanie
|
Marzec tuż tuż......
jakie plany zakupowo-książkowe Dziewczyny? ja jeszcze nie odebrałam mojego ostatniego zamówienia z empiku: Potem - Guillaume Musso Słońce Scortów - Laurent Gaudé W cieniu magnoli - Marina Mayoral Moulin Rouge - Pierre La Mure Kronika zapowiedzianej śmierci - Marquez Książki zresztą polecane przez Was w tym wątku W międzyczasie kupiłam jeszcze Glinianą Biblię -Julia Navarro, Portier nosi garnitur od Gabbany - Lauren Weisberger oraz Labirynt Kate Mosse, bo w markecie były za jedynie 19 zł No i limity wyczerpane, a czuję tak silną potrzebę kolejnego zamówienia, że az mnie ściska :Rio Anaconda - Cejrowski El Dorado - Pałkiewicz Libertadores Pasje Utajone - Stone Klątwa mozaiki i klątwa światła - Leoni Arcydzieło - Glover Nostalgia anioła - Sebold Kochałem Ją - Gavalda Zbliżają się moje imieniny, może ktoś, może chociaż coś......??!!??
|
|
|
|
#399 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#400 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Dlatego nawet nie chcę sumować ile tego jest ![]() W ogóle ostatnio mnie pokarało za tą książkową rozrzutność. Wracam z zajęć, wchodzę do domu, następnie do gabineciku odłożyć ksera, patrzę... złamała mi się półka w regale - runęła od ciężaru książek Pierwsza myśl - czy nic im się nie stało jak spadały? Na szczęście obyło się bez większych strat (zmałały mi się dwie okładki - 'Klątwy Światła' Leoniego i 'Nowego okropnego świata' Sorosa). Najgorsze, że miejsca w mieszkaniu na nowy regał absolutnie nie mam. Ehh... przydałby się oddzielny pokój na samą bibliotekę ![]() Cytat:
Wybrane przez Ciebie książki czytało mi się znakomicie i mam nadzieję, że i Tobie przypadną do gustu. Recenzuj je proszę na bieżąco! ![]() Co zaś się tyczy zakupów to póki co czekam na przesyłki z Merlina. Jedną, o której wspominałam powyżej (Isakowicz-Zaleski, Tanner) i drugą z paroma podręcznikami. Słyszałam, że w marcu ma być wielkanocny katalog Świata Książki, więc pewnikiem ograniczę się do zamówienia czegoś z niego. Pod koniec miesiąca mam urodziny, więc na razie fundusze zbieram na jakieś mini przyjęcie z tego tytułu i mogę jedynie wierzyć w rodzinę i w znajomych, że zamiast bibelotów przyniosą mi coś książkowego ![]() W ogóle wczoraj zabrałam się za lekturę 'Śniegu ' Pamuka i Dziewczyny... po pierwszych kilkudziesięciu stronach powiem jedno - zakochałam się! |
|||
|
|
|
#401 |
|
Wtajemniczenie
|
A u mnie "Śnieg" zbiera kurz na półce
ach ten brak czasu. Może ograniczyc sen?
|
#402 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#403 | |
|
|
Cytat:
) więc "Portier.." leży dopiero zaczęty. Jednak z początku mnie nie zachwycił, "Legalna fryzjerka" wciągnęła mnie od razu, zaś książka Weisberger przez kilkanaście pierwszych stron strasznie się ciągnie.
|
|
|
#404 |
|
Zakorzenienie
|
Ostatnio zakupiłam trzy kryminały Agaty Christie za cenę 29.99 zł.
Uśpione morderstwo Tajemnica Sittaford Tajemnica rezydencji " Chimneys " Ostatno brak mi jednak chęci do czytania, albo czasu kiedy już chęci mam. Macie może w swoich zbiorach książkę M. Conde " Ja, Tituba, czarownica z Salem". Ciekawa jetem opinii na jej temat. Z książek lekkich i przyjemnych zainteresował mnie zbiór opowiadań " Amerykańskie dziewczyny szukają szczęścia". Wśród autorek między innymi: L. Weisberger, J. Weiner. Bardzo proszę o recenzję osoby, które przeczytają/przeczytały, te pozycje. Zastanawiam się nad zakupem, ale nie wiem czy warto.
|
|
#405 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() --- A w załączniku moje ostatnie zakupy Zatem po kolei:Zdjęcie I. (Pozycje, co do których się łamałam czy kupić i jednak... ![]() 1) Trinny Woodall, Susannah Constantine 'Jak się nie ubierać' 2) Corinne Hofmann 'Żegnaj Afryko' 3) Corinne Hofmann 'Moja afrykańska miłość' Zdjęcie II. (Nowości z ostatniego katalogu 'Świata Ksiażki') 1) Jill Gregory, Karen Tintori 'Księga imion' 2) William Somerset Maugham 'Księżyc i miedziak' 3) Bruce Chatwin 'Wicekról Ouidah' 4) Umberto Eco 'O bibliotece' Zdjęcie III. (Literatura akademicka) 1) Gertrude Himmelfarb 'Jeden naród dwie kultury' 2) red. Marcin Florian Gawrycki 'Ameryka Łacińska wobec wyzwań globalizacji' 3) Tomasz Orłowski 'Protokół dyplomatyczny' 4) W. Krysicki, L. Włodarski 'Analiza matematyczna w zadaniach' (szczególnie zabawna będzie lektura tej ostatniej, jako że matematykę ostatnio miałam... 6 lat temu i naprawdę niewiele z niej pamiętam, a nigdy nie rozumiałam ![]() |
||
|
|
|
#406 |
|
Konto usunięte
|
moje najnowsze nabytki:
Inny świat, Gustaw Herling-Grudziński http://www.wydawnictwoliterackie.pl/ksiazka.php?ID=268 Kobieta i mężczyźni, Manuela Gretkowska http://www.lideria.pl/sklep/opis?nr=94932 |
|
|
|
#407 |
|
Zadomowienie
|
Na razie półki muszę dokupić, bo doliczyłam się ponad tysiac woluminów i nie mam gdzie już nowych nabytków przechowywać.
|
|
|
|
#408 |
|
Rozeznanie
|
Kupuje książki bez opamiętania, a każe moje wejście do Empiku albo księgarni kończy się tym że wychodze obładowana książkami. Uwielbiam książki wojenne, militarne, kryminały, itd i miesięcznie wydaje na nie ok 300zł, choc to nie jest regułą czasami mniej w zależności czego jeszcze nie mam. Dzisiaj właśnie zaopatrzyłam się w dwie książki:
1. Matthew Reilly "Nieuchwytny cel" 2. Tom Clancy "Kolekcjoner" i obawiam się że na tym się nie skończy bo wypatrzyłam kolejne książki dla siebie. Pozdrawiam./ |
|
|
|
#409 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja też ostatnio zamówiłam "Księżyc i Miedziak" Maughama w Świecie Książki, ale przez znajomą, ja dotychczas nie zarejestrowałam się tam - całkiem świadomie Zawsze cos zamówię z promocji merlina, kupuję też regularnie w empiku przez neta, buszuję po księgarniach...gdybym tak jeszcze "musiała" regularnie zamawiac coś co dwa miesiące....zwłaszcza, że u mnie na jednej pozycji zakupy nigdy się nie kończą.... zbankrutowałabym w trybie natychmiastowym Wraz z "Księżycem i Miedziakeim" skusiłam się jeszcze na: - Niania i góra lodowa - Ariel Dorfman - Biała Czarownica - Ilona Maria Hilliges
|
|
|
|
|
#410 |
|
Rozeznanie
|
To są moje tegoroczne nabytki!
Szalone styczniowe i lutowe zakupy Ale nie wszystkie ......brakuje 3 książek, które obecnie mój TŻ przerabia (Cejrowski i 2 kryminały A.Christie).
|
|
|
|
#411 |
|
Rozeznanie
|
Przesyłka, która przyszła dziś do mnie z merlina
:'Arcydzieło' - Miranda Glover 'Bez mojej zgody' - Jodi Picoult 'Nostalgia anioła' - Alice Sebold 'Cud w Andach' dostałam przedwczoraj od mojego kochanego TŻ-ta Ufff..... jeszcze tylko przesyłka ze Świata Książki i robię chwilowy pas.... do następnej pokusy! |
|
|
|
#412 |
|
|
foxina, "Ślub" Sparksa właśnie sobie grzecznie leży na półce i czeka, aż skończę "Moją afrykańską miłość". Akurat jestem chora, więc wreszcie mam czas, żeby nadrobić książkowe zaległości!
|
|
#413 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
a czytam przede wszystkim te pożyczone lub lekko juz zakurzone z półki.Więc "Ślub" u mnie też leżakuje jeszcze..... Tez chciałabym troche pochorować, by móc chwycić książke i nie wypuszczać jej przez parę godzin z rąk. Jestem zabiegana ostatnio, a wieczorem juz tak zmęczona, że przeczytam parenaście stron i powieki robią się coraz cięższe i cięższe...... Zdrówka Emememsik! |
|
|
|
|
#414 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Od paru dni jestem szczęśliwą posiadaczką srebrnej karty i z tego też tytułu dziś świętowałam w księgarni ŚK kupując: - 'Żonę podróżnika w czasie' Audrey Niffenegger - 'Che Guevarę' Jorge G. Castanedy - 'Orientalistę' Toma Reissa. A poza tym przyszło zamówienie z Merlina: książka ks. Isakowicza-Zaleskiego i 'Wojny Bushów' ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Teraz zabieram się za czytanie 'Niani i góry lodowej' Dorfmana - zaczynam wieczorem ![]() |
|||
|
|
|
#415 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
#416 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#417 | |
|
|
Cytat:
![]() Strasznie lubię to uczucie, kiedy kończę czytać książkę, która mi się podoba i mogę sobie pomyśleć, że jest kolejna część. Nie umiem sama wyobrażać sobie, co się dzieje dalej, a tak wczuwam się w każdą interesującą książkę, że koniec jest dla mnie bolesnym odczuciem. Znacie to?
|
|
|
#418 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A to uczucie znam nader dobrze. Dziś euforycznie krzyknęłam, kiedy zobaczyłam, że w przyszłym katalogu ŚK będzie 'Veritas', trzecia część po'Imprimatur' i 'Secretum' Monaldi i Sorti |
|
|
|
|
#419 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ale klimat z opisu wydaję się całkiem całkiem, powiedz coś jeszcze Anahstasia Mnie teraz całkiem pochłonełą saga 'Pieśń Ognia i Lodu'. Skończyłam już I tom "Gra o tron"-tzn. łyknęłam, dziś zabieram się za tom II "Starcie Królów".
|
|
|
|
|
#420 |
|
Raczkowanie
|
troszkę zaniedbałam to forum, ale już sie melduję.W ostatnich dniach zakupiłam nastepujące pozycje:
Tom Perrotta- "Małe dzieci" Gabriel Marquez- "Szarańcza" Michel Faber- "Szkarłatny płatek i biały" Gustave Flaubert-"Pani Bovary" Kobo Abe- "Kobieta z wydm" Nie mam zdjęć pod ręką, wiec wrzucam takie znalezione w necie.
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:36.

na mojej liście must have jest obecnie ok ok 30 pozycji!

: