Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 7 - Strona 122 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-02-06, 07:21   #3631
dacn
Zakorzenienie

Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 7

A i w Niemczech jak mi fotoradar pyknął fotke to poczułam sie nie okradziona ale zdyscyplinowana- jak przekroczenie jest niewielkie i zdarzy sie to raz na kilka miesięcy to obcokrajowcom nie przysyłaja mandatu :biggrin: Dlatego przez całą reszte pobytu jeżdziłam super przepisowo.
dacn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-06, 09:11   #3632
Linaewen
Zakorzenienie

Cytat:
Państwo nas wspiera, bo nam się z automatu należą dodatki na dziecko.
Masz dziecko, znaczy Cię na nie stać, z jakiej paki państwo by Ci miało dokładać, przykładowo w Polsce z moich podatków? Twoje dziecko, Twoje wydatki.
Zawsze mnie rozwala, jak ktoś twierdzi, że za granicą to Eldorado, dzieci można rodzić, bo państwo dopłaca, pracować nie trzeba, bo państwo brakujące pieniądze dopłaca... A ciekawe, skąd ma, pewnie nocami premier drukuje...
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie."
za: whitepointeshoes
Linaewen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-06, 09:19   #3633
IzzieSt
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez never_ Pokaż wiadomość
Ja właśnie uważam, że "nie jest tak źle", a zdecydowanie daleko mi do optymizmu. Ale po prostu taka prawda, bo nie jest tak źle, ALE my mamy w Polsce taki problem, że żyjemy w centrum bogatej Europy i ciągle tylko się porównujemy z zachodem. A gdyby Polska leżała w Afryce to byłaby najbogatszym państwem i nikt by nie marudził. Dzisiaj właśnie sporo się nasłuchałam w rozmowie z pewną osobą jak to jest źle i wszyscy nas okradają i w ogóle nic tylko iść się zabić. A ja dla takich malkontentów mam jedną radę: wyjedź stąd, a wszystkim nam będzie lepiej.
Popieram w 100%
IzzieSt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-06, 09:30   #3634
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Linaewen Pokaż wiadomość
Masz dziecko, znaczy Cię na nie stać, z jakiej paki państwo by Ci miało dokładać, przykładowo w Polsce z moich podatków? Twoje dziecko, Twoje wydatki.
Zawsze mnie rozwala, jak ktoś twierdzi, że za granicą to Eldorado, dzieci można rodzić, bo państwo dopłaca, pracować nie trzeba, bo państwo brakujące pieniądze dopłaca... A ciekawe, skąd ma, pewnie nocami premier drukuje...
To niech w Polsce zniosą kosmiczny vat na produkty dziecięce . Tutaj jakoś nikt nie marudzi i chętnie z tego korzysta. Poza tym to dotyczy osób które zarabiają do danej kwoty, żeby ich wspomóc i zachęcić do rodzenia dzieci. Tak samo wspiera się matki, aby pracowały, dając dodatki do żłobków/przedszkoli. Jak Ci nie pasuje, że ktoś korzysta z Twoich podatków, to walcz o zniesienie NFZ i ZUS . Poza tym chociażby bezdomni zgarniani przez karetki, są ratowani z Twoich podatków . Eldorada nie ma, nie zauważyłam też złotych gór za grube miliony. Rozwala mnie, jak ludzie myślą, że skoro się siedzi za granicą, to zarabia się kokosy, żyje w pałacu i pije Dżoniego Łelkera z kranu . Wierz mi, że 99% ludzi, których tu znam, wcale nie siedzi za granicą, bo im się Polska znudziła. Jeśli człowiek ma żyć "jakoś" za 1500zł a żyć normalnie za 1500€....to ja wolę żyć normalnie i czuć się bezpiecznie, że w razie czego państwo mi pomoże a nie dokopie.
MonikaFaustyna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-06, 09:47   #3635
bzyczka1
Zakorzenienie

pewnie, jak kogoś nei stać to niech dzieci nie robi....tylko ciekawe z czego będą później żyli Ci, co teraz najgłośniej tak krzyczą? Chyba nie od dziś wiadomo, że my teraz płacimy na emerytury naszych emerytów..ciekawe kto da nam na nasze.

Nasz skarb
bzyczka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-06, 09:48   #3636
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
A no z takiego że pensje sa kiepskie, a wszystko jest drogie jak państwo nie bedzie wspierać rodzących ale im jeszcze dowalać vatem to Polska się wyludni, z reszta juz sie wyludnia i to będzie problem. Zmieni się rozkład populacji i zostana prawie sami starzy ludzie.
Dopłaty moga byc bezpośrednie jak w Niemczech czy NL lub co lepiej pośrednie czyli darmowa lub tania edukacja od przedszkola, przez ochronę zdrowia jak ma to miejsce w Skandynawii.
Nie jest to do konca tak jak zrobiłąś sobie dziecko to masz ponosić wszystkie wysokie koszty jego utrzymania, bo skończy się to tym że Polki przestaną rodzić.
nikt nie pisze tu o dodrukowywaniu pieniedzy czy rozdawnictwie ale o prawdziwej polityce prorodzinnej w przeciwieństwie do idiotycznego rocznego macierzyńskiego-- nie wiem jak teraz ktokolwiek zatrudni kobiete w wieku rozrodczym mając wizje 9 miesięcy zwolnienia na dwie krechy i potem ROKU macierzyńskiego czyli de facto pracodawca ponosi koszty przez dwa lata a pracownika brak.
dacn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-06, 09:49   #3637
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bzyczka1 Pokaż wiadomość
pewnie, jak kogoś nei stać to niech dzieci nie robi....tylko ciekawe z czego będą później żyli Ci, co teraz najgłośniej tak krzyczą? Chyba nie od dziś wiadomo, że my teraz płacimy na emerytury naszych emerytów..ciekawe kto da nam na nasze.
A to ludzie się starzeją i umierają???

Jak kogoś nie stać, niech nie ogląda tv, nie używa komórki i żyje w lesie .

dacn - już teraz trudno o pracę osobom po studiach...a co dopiero kobietom. Ostatnio mój ojciec sam musiał zwolnić dziewczynę z firmy (i pewnie na niej się nie skończy), bo nie ma ofert na pomiary geodezyjne, a za coś trzeba płacić zusy-srusy, leasingi itp. i uważać, żeby komornik do drzwi nie zapukał. Przez taką a nie inną sytuację, moi rodzice zrobili sobie rozdzielność majątkową, żeby mieć cokolwiek na koncie w razie czego. Jak słucham od osób prowadzących własną działalność, co się wyprawia, to mi się włos na głowie jeży i ciśnienie podnosi. Państwo powinno wspierać małych przedsiębiorców, a nie dowalać. To samo z rodzinami. A potem gadanie, że ojej młodzi mieszkają kątem u rodziców do 30 roku życia, albo i dłużej. A skąd ma być ich stać na mieszkanie?
Ale sorry... siedzę za granicą, bo lubię takie wyzwania, kocham uczyć się niderlandzkiego i ścierać z tutejszą mentalnością (nie aż tak liberalną, jak się wydaje) i robić robotę poniżej kwalifikacji, za to za godną stawkę. A, nie... mieszkam w pałacu i mam żyłę złota w piwnicy .

Edytowane przez MonikaFaustyna
Czas edycji: 2013-02-06 o 09:55
Stary 2013-02-06, 10:09   #3638
201604200942
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
Dla mnie każda osoba próbująca wmówić mi że 'nie jest tak źle' jest albo niepoprawnym optymistą albo powinna mi dać namiary na dilera
póki studiuję, stać mnie na opłaty i rozrywki, to mam prawo mówić 'nie jest tak źle". Wiem, że to wszystko niedługo się skończy, ale jakbym miała teraz o tym myśleć to chyba bym się pocięła.
201604200942 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-06, 10:12   #3639
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Jak studiowałam, to mi się nawet nie śniło wyjeżdżać za granicę . Uważałam, że spoko, luz, damy radę, co tam. Rzeczywistość nas zmiotła . Nie jest mi z tym dobrze.
Stary 2013-02-06, 10:14   #3640
201604200942
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez MonikaFaustyna Pokaż wiadomość
Jak studiowałam, to mi się nawet nie śniło wyjeżdżać za granicę . Uważałam, że spoko, luz, damy radę, co tam. Rzeczywistość nas zmiotła . Nie jest mi z tym dobrze.
o Jezu, ale ja przez to mam nie spać po nocach?
Przecież wiem, że niedługo wszystko może się zmienić, ale teraz myślę tak a nie inaczej i nie mam zamiaru kierować się opiniami innych osób.
Stary 2013-02-06, 10:17   #3641
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SamaraMorganx Pokaż wiadomość
o Jezu, ale ja przez to mam nie spać po nocach?
Przecież wiem, że niedługo wszystko może się zmienić, ale teraz myślę tak a nie inaczej i nie mam zamiaru kierować się opiniami innych osób.
Przecież ja nie narzucam żadnej opinii Mówię tylko, jak było w moim przypadku. Powodzenia życzę .
Stary 2013-02-06, 10:27   #3642
201604200942
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez MonikaFaustyna Pokaż wiadomość
Przecież ja nie narzucam żadnej opinii Mówię tylko, jak było w moim przypadku. Powodzenia życzę .
Przepraszam źle zinterpretowałam Twoją wypowiedź. Odniosłam wrażenie, jakbyś próbowała mi narzucić opinię.
Moj wina
Stary 2013-02-06, 10:41   #3643
kalwinka
Zadomowienie

Cytat:
po co iść na wybory? Może po to, żeby nie organizowali następnych za nasze pieniądze.

Ja poszłam ze względu na frekwencję, oddałam pustą kartę, ale przynajmniej "wypełniłam swój obowiązek"
Oddając pustą kartę aż się prosisz, żeby ktoś dokonał wyboru za ciebie. Lepiej zakreślić np 2 nazwiska - wtedy głos jest nieważny, ale nie ma możliwości manipulacji.
kalwinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-06, 10:46   #3644
siarka40
Szef ds. Wymianek

Cytat:
Serio liczysz na godne życie z emerytury za kilkadziesiąt lat?
Stary 2013-02-06, 10:55   #3645
201604200942
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kalwinka Pokaż wiadomość
Oddając pustą kartę aż się prosisz, żeby ktoś dokonał wyboru za ciebie. Lepiej zakreślić np 2 nazwiska - wtedy głos jest nieważny, ale nie ma możliwości manipulacji.
ktoś musiałby miec nierówno pod sufitem, żeby robić takie rzeczy.
Stary 2013-02-06, 12:10   #3646
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
A moim zdaniem państwo (tak, państwo, czyli wszyscy obywatele) powinno wspierać rodziny*, bo to w interesie niemalże wszystkich obywateli jest, żeby przyrost naturalny nie był ujemny.

*No, ideałem byłaby sytuacja, w której wszystkie rodziny byłoby stać na utrzymanie 2-3 dzieci bez pomocy z zewnątrz, ale tak dobrze to chyba w żadnym kraju nie ma.
Stary 2013-02-06, 12:19   #3647
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
póki studiuję, stać mnie na opłaty i rozrywki, to mam prawo mówić 'nie jest tak źle". Wiem, że to wszystko niedługo się skończy, ale jakbym miała teraz o tym myśleć to chyba bym się pocięła.
No ja też studiuję i mnie stać na... opłaty, imprezy, samochód ale tylko przez własną zaradność i to że m.inn. mieszkam w 4 osoby - na trzech pokojach, ale to nadal nie rodzina normalna tylko studenci . Tylko jak długo tak można? Skończą się studia, skonczy status studenta, będzie czas żeby znaleźć sobie normalną stałą pracę i własne mieszkanie i wtedy się okaże że d... i trzeba do końca życia żyć jak student także im dalej tym gorzej bo emerytury, uhohoho

---------- Dopisano o 12:19 ---------- Poprzedni post napisano o 12:18 ----------

Cytat:
Napisane przez Chatul
A moim zdaniem państwo (tak, państwo, czyli wszyscy obywatele) powinno wspierać rodziny*, bo to w interesie niemalże wszystkich obywateli jest, żeby przyrost naturalny nie był ujemny.
A kogo państwo nie powinno wspierać? :P
Młode małżeństwa, dzietne rodziny, samotne matki, samotni ojcowie, rodziny wielodzietne, powodzianie, studenci, emeryci, lista jest długa i w interesie każdego jest by każda grupa miała dobrze
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-06, 12:32   #3648
kalwinka
Zadomowienie

Cytat:
ktoś musiałby miec nierówno pod sufitem, żeby robić takie rzeczy.
Dlaczego ? Jest to przecież nie udowodnienie czy krzyżyk postawiłaś ty czy pani z komisji zliczającej głosy. Naiwnością jest myślenie, ze nikt tego nie robi
kalwinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-06, 12:42   #3649
201604200942
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kalwinka Pokaż wiadomość
Dlaczego ? Jest to przecież nie udowodnienie czy krzyżyk postawiłaś ty czy pani z komisji zliczającej głosy. Naiwnością jest myślenie, ze nikt tego nie robi
serio, słyszałaś o przypadku, że ktos zakreslał za kogoś? Jak tak, to zmienię "system"
Stary 2013-02-06, 12:55   #3650
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-06, 13:22   #3651
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Napisane przez dacn Pokaż wiadomość
A no z takiego że pensje sa kiepskie, a wszystko jest drogie jak państwo nie bedzie wspierać rodzących ale im jeszcze dowalać vatem to Polska się wyludni, z reszta juz sie wyludnia i to będzie problem. Zmieni się rozkład populacji i zostana prawie sami starzy ludzie.
Dopłaty moga byc bezpośrednie jak w Niemczech czy NL lub co lepiej pośrednie czyli darmowa lub tania edukacja od przedszkola, przez ochronę zdrowia jak ma to miejsce w Skandynawii.
Nie jest to do konca tak jak zrobiłąś sobie dziecko to masz ponosić wszystkie wysokie koszty jego utrzymania, bo skończy się to tym że Polki przestaną rodzić.
nikt nie pisze tu o dodrukowywaniu pieniedzy czy rozdawnictwie ale o prawdziwej polityce prorodzinnej w przeciwieństwie do idiotycznego rocznego macierzyńskiego-- nie wiem jak teraz ktokolwiek zatrudni kobiete w wieku rozrodczym mając wizje 9 miesięcy zwolnienia na dwie krechy i potem ROKU macierzyńskiego czyli de facto pracodawca ponosi koszty przez dwa lata a pracownika brak.
Polityka prorodzinna powinna wyglądać tak, że ceny są dostosowane do zarobków albo odwrotnie. I tyle. Żadnych dodatków, zasiłków, dopłat. A i jeszcze tak, że jak stracę pracę z jakichś powodów to następną(z podobną wypłatą) znajdę w jakiś tydzień. Sądzę, że wtedy ludzie nie baliby się rodzić dzieci.

---------- Dopisano o 13:22 ---------- Poprzedni post napisano o 13:20 ----------

Cytat:
I chyba nie uważasz, że ten system jest dobry?

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-06, 13:26   #3652
201604200942
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez mm444 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
no właśnie
Stary 2013-02-06, 13:31   #3653
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Napisane przez mm444 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Może dorabiają?

Stary 2013-02-06, 13:33   #3654
201604200942
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ciri15 Pokaż wiadomość
Może dorabiają?
no jaha i w ogóle całe te wybory to mistyfikacja tak samo jak Smoleńsk.
Stary 2013-02-06, 13:40   #3655
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
no jaha i w ogóle całe te wybory to mistyfikacja tak samo jak Smoleńsk.
Coś takiego

Stary 2013-02-06, 13:42   #3656
201604200942
Konto usunięte

ja rozumiem, ludzie, którzy przezyli PRL mogą być nieufni, ale tacy młodzi ludzie?
Chyba za duzo Smoleńska i Katarzyny W.
Stary 2013-02-06, 13:45   #3657
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
ja rozumiem, ludzie, którzy przezyli PRL mogą być nieufni, ale tacy młodzi ludzie?
Chyba za duzo Smoleńska i Katarzyny W.
A Tobie się wydaje że to wszystko się skończyło te 23 lata temu? Święta naiwności....

Stary 2013-02-06, 13:53   #3658
201604200942
Konto usunięte

Cytat:
A Tobie się wydaje że to wszystko się skończyło te 23 lata temu? Święta naiwności....
nie no oczywiście cały czas panuje komunizm, brak wolności słowa, zakaz tworzenia związków zawodowych i w ogóle gdzie nie spojrzysz wszędzie teorie spiskowe.

oczywiście, że nie skończyło się od razu, ale ludzie, którzy maczali palce w tym wszystkim odsunięci zostali z polityki i tracą na znaczeniu.
Ale węszenie wszędzie podstępu jest dla mnie śmieszne.

Edytowane przez 201604200942
Czas edycji: 2013-02-06 o 13:55
Stary 2013-02-06, 14:01   #3659
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
nie no oczywiście cały czas panuje komunizm, brak wolności słowa, zakaz tworzenia związków zawodowych i w ogóle gdzie nie spojrzysz wszędzie teorie spiskowe.

oczywiście, że nie skończyło się od razu, ale ludzie, którzy maczali palce w tym wszystkim odsunięci zostali z polityki i tracą na znaczeniu.
Ale węszenie wszędzie podstępu jest dla mnie śmieszne.
Pogrubione - jasne. Jeszcze nie tak dawno mieliśmy prezydenta, co sobie we wspominanym ustroju świetnie radził, a dawni "komuniści" nadal są przy korycie, jak nie w rządzie, to na kontaktach z ówczesnymi władzami się wzbogacili tak, że teraz sobie żyją jak pączusie w maśle.

Stary 2013-02-06, 14:09   #3660
201604200942
Konto usunięte

Cytat:
Pogrubione - jasne. Jeszcze nie tak dawno mieliśmy prezydenta, co sobie we wspominanym ustroju świetnie radził, a dawni "komuniści" nadal są przy korycie, jak nie w rządzie, to na kontaktach z ówczesnymi władzami się wzbogacili tak, że teraz sobie żyją jak pączusie w maśle.
Tylko, że wśród tych "komunistów" w pewnym momencie nastąpił rozłam, no ale nie mam ochoty tłumaczyć Ci procesów na przełomie 70/80.

Dobra wracam do świata naiwności.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości