|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#361 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Zaburzenia hormonalne (PCOS, schorzenia nadnerczy i tarczycy)- wątek zbiorczy
Cytat:
![]() U mnie z tą nadwrażliwością na zimno jest podobnie, w lecie często chodzę w swetrze, podczas gdy inni w krótkim rękawku. Pamiętam jak w gimnazjum na wf-ie nauczycielka na mnie krzyczała, że mam zdjąć bluzę, a mi było zawsze zimno ![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#362 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Zaburzenia hormonalne (PCOS, schorzenia nadnerczy i tarczycy)- wątek zbiorczy
Hejo dzieewojki
![]() Kuuuuuuuurde ja dziś cały dzień w szkole! stęsknilam się za Wami !! ![]() W ogóle odkryłam kosmiczną sprawę ... otóż MAM UCZULENIE NA LUDWIKA ![]() ![]() ![]() Hahh ![]() ![]() ![]() Jutro idę do endokrynologa z wynikami łehehe..ciekawe co powie ten typek.. w ogole orientujecie się czy od euthyroxu można mieć zawroty głowy? niby jem połowę 25 ,no ale jak widać na mnie ta dawka działa bo w ciągu troche ponad miesiąca tsh spadło z 6 na 1,8 ..no teraz tak się zastanawiam,skoro mi spada,to spadać mi będzie ciągle? bo niedlugo,to juz w nadczynność wpadne,a nie mam jak zmniejszyć dawki bo to już jest połowa 25 ![]() ![]() ![]() Nie mogę się doczekać już tej wizyty,chociaż i tak pewnie dowiem się,że te zawroty nie od euth. ani niedoczynnosci hahaa,ten mój doktorek to niezły magik ![]()
![]() |
#363 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() U mnie też dziś intensywna edukacja była ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Co do Euthyroxu, wydaje mi się, że po pewnym czasie poziom TSH się stabilizuje i już nie spada, co najwyżej wzrasta. Przynajmniej u mnie tak jest, przez ostatni rok brałam w większości 25 mg i zawsze TSH było na poziomie 1,0- 1,2. Potem zaczęło rosnąć, najpierw do 1,6, brałam 37,5 mg i spadło do 0, 7 (czułam się rewelacyjnie). Następnie wróciłam do 25 mg i wynik: 1,789, na 37,5 mg spadło do 1,0 i pewnie tak zostanie już. Powodzenia na wizycie ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#364 |
Zadomowienie
|
hej , byłam dzisiaj u lekarza ogólnego i kazała mi jak najszybciej isc do endokrynologa i zmienić Diane35 na coś innego .. opakowanie kończe za 10 dni . wolałabym to zjeść do końca i wtedy iść . jedyny plus ze dała mi skierowanie na badania na krzepliwość . jutro z rana pójdę i to zrobię .
wieczorem biore tabletke i puzniej w nocy spać nie mogę bo się boję że umrę znienacka ![]() ![]() mam pyt , które tabletki należą do tych najnowocześniejszych i najbezpieczniejszych ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#365 | |||
luckygirl
|
Cytat:
Jakaś nienormalna ta wfistka ![]() Cytat:
![]() Cytat:
chociaż też nie narzekam! tłusty czwartek ![]() ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#366 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A czy na pewno boli Cię wątroba? ![]() Każde tabletki, nawet te najnowocześniejsze mogą powodować różne skutki uboczne, łącznie z zakrzepicą. Ja biorę Yasminelle, najnowocześniejsze tabl. z najmniejszą dawką hormonów, a wiem, że u niejednej kobiety spowodowały one zakrzepicę. Yasmin (nie wiem czy Yasminelle także, to ten sam skład, jedynie Yasmin mają nieznacznie większą ilość estrogenów) został/ jest wycofywany w USA z powodu doprowadzenia do zgonu kobiet. Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#367 | ||
luckygirl
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() A kto nie uwielbia ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#368 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#369 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja bym sie nie załamywała tak pochopnymi opiniami ![]() Pamiętaj że lekarze są bardzo omylni i warto skonsultować czasem swój stan zdrowia z innymi specjalistami tej samej dziediny ![]()
"Wielkość człowieka polega na jego postanowieniu, by być silniejszym niż warunki czasu i życia." Tymoteusz ![]() 23.11.2014r Edytowane przez LoLcIa123 Czas edycji: 2013-02-05 o 06:07 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#370 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tabletki na niedoczynność tarczycy zazwyczaj bierze się do końca życia. Ale to też zależy, niektórzy lek. po uregulowaniu pracy tarczycy, zalecają odstawienie Euthyroxu/ Letroxu i okresowe badania kontrolne. Poza tym leczenie nie jest uciążliwe, tabletka na 30 min przed śniadaniem i tyle ![]() Tak, te objawy znikają. Może nie wszystkie od razu, ale po pewnym czasie na pewno. ![]() Fryzjerka Ci trochę głupot nagadała ![]() Właśnie dziewczyny, nie wiem co jest grane. Od kilku dni strasznie lecą mi włosy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#371 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Dziewczyny a mnie tak dziasiaj znowu szyja boli jakby od ramienia ![]()
![]() |
![]() |
#372 |
BAN stały
|
Hej dziewczyny, a ja wczoraj w nocy dostałam dreszczy - drgawek jak przy gorącze 40C ale bez goraczki, latałam po łozku, cała sie trzesłam, i potwornie szybkie bicie serca, po godzinie meki mama zawiozła mnie na SOR, oczywiscie jak dojechałam to mi przeszło:/, zmierzyli cukier (130), EKG (idealne) i lekarz chamsko stwierdził ze mam isc do psychiatry:/ i ze o ile to nie poczatek grypy (a nie, bo czuje sie dzis ok) to był to atak nerwicy, ktora musze leczyc.
Fakt faktem, mam stwierdzona juz lata temu nerwice lękowa, nieleczona, bo myslalam ze sobie radze, ze jest ok.. Takie cos jak wczoraj mialam pierwszy raz w zyciu. Moze on jak zobaczył ze czuje sie ok, nic sie nie dzieje (jak na zlosc jak weszłysmy do szpitala wszystko mineło..) i dlatego tak ostro zareagował. Nie wiem, mam nadzieje ze to sie juz nie powtórzy.. Czy to moze miec zwiazek z hormonami? ten wkurzony lekarz na sorze powiedział ze nie, ale wiecie jak z lekarzami.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#373 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
1) najczęściej spotykanym hirsutyzmem jest h. idiopatyczny (hormony w normie, występuje nadwrażliwość receptorów włosowych w skórze na androgeny), genetyczny, 2) o podłożu chorobowym- najczęściej PCOS (Zespół Policystycznych Jajników), hiperprolaktynemia, rzadziej NK- WPN (Nieklasyczny wrodzony przerost nadnerczy), niedoczynność tarczycy czy w poważniejszych przypadkach guzy (jajników, nadnerczy) produkujące androgeny, 3) polekowy- na skutek brania różnych leków (najczęściej sterydów stosowanych w leczeniu alergii/ astmy, danazol, leki obniżające ciśnienie...). Cytat:
Myślę jednak, że lekarz ma rację i nie ma to związku z hormonami. Lek. nie jestem, ale wg mnie to faktycznie może być objaw nerwicy. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#374 | ||
luckygirl
|
Cytat:
![]() Ja miałam dzisiaj 90/68 i puls 80 (pomimo, że puls był w granicach normy, to przy tak niskim ciśnieniu są to ewentualne zaburzenia rytmu serca, a ja już wcześniej brałam leki na obniżenie pulsu...).... to tak jak ja, ale pączka w Tłusty Czwartek sobie nie odmówię ![]() ![]() ![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#375 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() To ja może tak powiem ,że te "guzy" to najczęściej są niezłośliwe gruczolaki ![]() ![]() U mnie to jest w ogóle dziwne,bo też mam nadmierne owłosienie ,ale moja mama też ma zarówno wąsik ,jak i kilka poj. na piersiach ,ale mam też niedocz. tarczycy ,podejrzenie PCOS,na szczęście nie mam hiperprol. ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#376 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
No ja sobie raczej też nie odmówię, cały rok się przecież na to czeka ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Chciałabym mieć tylko wąsik ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#377 | ||
BAN stały
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 00:35 ---------- Poprzedni post napisano o 00:33 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#378 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() a co do badan ja bym poczekała z tym braniem leku, lepiej sie dobrze przebadać ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#379 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ja zawsze miałam ciśnienie niskie,a teraz jakoś mam normalne ,o dziwo ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Na jakiej podstawie u Ciebie podejrzewali takiego guza ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#380 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mam ochotę na pączka ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#381 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() tak to moj pierwszy blister , dopiero dzisiaj byłam odebrać wyniki badań , wcześniej nie miałam robionych ... Wyniki są w normach, próby wątrobowe muszę powtórzyć bo zgubili probówkę ![]() Miałam robione takie wskaźniki jak : WSK.PROTROMB. , INR , APTT , RATIO Ktoś się na tym zna i może mi powiedzieć czy lepiej żeby wyniki były w górnych granicach normy czy w dolnych ? ![]() Ja nie rozumiem skoro wszystkie tabletki anty są niebezpieczne to dlaczego tylko na Diane35 jest taka nagonka ? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#382 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() KKurde znowu od rana jestem taka najedzona,ja sram ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() A wydaje mi się,że lepiej jest mieć mniej,niż więcej?. Miałam też robione ALT,AST,amylaza,czas kaol-kefalinowy APTT,czas protrombinowy INR ,nie wiem co to znaczy,ale wiem,że te badania mogą być srednio wiarygodne ,bo robili mi je w szpitalu po jedzonku ![]() ![]() ![]() Żaden lekarz nie zwrócił na to uwagi ![]() Byłam u psycholożki ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#383 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#384 |
Zakorzenienie
|
Mnie też chciała ginka przepisać diane bez badań "a bo widzę drobne problemy z cera" nawet nie zrobiła ze mna wywiadu,ani badań..
To nic ,że mam problemy z krążeniem,a wszyscy w mojej rodzinie mają żylaki,moja mama nawet miała 2 razy zapalenie żylaków i mam cholesterol 300 ![]() ![]() Odłożyłam dziś euthyrox,czekam na polepszenie samopoczucia ![]() ![]() A tak właśnie,donosze na Was psycholożce ! powiedziałam,że mnie nastraszyłaś guzem wirującym ,czy jakimś tam ,hahahhaha ![]() Dziewczyny co ile robicie cytologie? musimy jakoś częściej robić,ze względu na nasze problemy? czy wystarczy raz na rok ??
"Wielkość człowieka polega na jego postanowieniu, by być silniejszym niż warunki czasu i życia." Tymoteusz ![]() 23.11.2014r Edytowane przez LoLcIa123 Czas edycji: 2013-02-06 o 13:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#385 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() O Ty ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#386 |
Zadomowienie
|
LoLcIa123 to trafiłaś bo ja choruje na trzustkę , a amylaza jest właśnie enzymem trzustkowym , robiłam sobie też to badanie i wyszło mi 106 , to normalny wynik jak na mnie , dlatego na trzustkę nie stawiam bardziej na żołądek .. albo nerwobóle, też mi się czasem zdarzają .
Wydaje mi się że lekarka przepisała mi Diane35 ze względu właśnie na to że mam niski poziom estrogenów , trądzik i nadmierne owłosienie również . Na pewno nie mam zamiaru brać tego dłużej niż 6 miesięcy .. nie wiem zobaczymy co powie lekarka . czy branie Diane czy innych tabletek jest przeciwwskazaniem do depilacji laserowej ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#387 |
Zakorzenienie
|
Kurde dziewczyny ja się wścieknę ;/
Lekarka rodzinna stwierdzila,że powinnam brac euthyrox i byc na najnizszej dawce, a jak chce odstawic to na wlasna odpowiedzialnosc;/. Jak jej powiedzialam,ze przeciez hormony tarczycy mam ok,to powiedziala,ze wcale nie mialam ok przed leczeniem,bo mialam tsh podwyzszone,no ale tsh to chyba nie hormon;/. No nie wiem... co zrobic teraz ![]() e chyba wiem,czy kreci mi sie w glowie,czy nie cholerka;/. No zapytalam czy moge zamienic euthyrox na jodid na kilka chwil,powiedziala ze tak, ale zapomnialam zapytac ile mam jesc tego jodidu ;/.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#388 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie, branie tabletek antykoncepcyjnych nie jest przeciwwskazaniem. Przeciwwskazaniem są zazwyczaj leki czy maści dermatologiczne (chociaż wszystko zależy od składu leku) oraz dziurawiec. ![]() Cytat:
![]() ![]() TSH to też hormon, ale wydzielany przez przysadkę. Jeśli jest podwyższony, a fT3 i fT4 jest w normie, to najczęściej jest to subkliniczna niedoczynność tarczycy, którą nie zawsze trzeba leczyć... LoLcIa, a jak się czułaś wcześniej, przed leczeniem? Miałaś jakiekolwiek objawy niedoczynności? |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#389 |
Zakorzenienie
|
Nie,nie miałam objawów niedoczynności,czułam się bdb.
Teraz czuje sie fatalnie odkad zaczelam leczenie ![]() Sama juz nie wiem co mam zrobic... w ogole to mam owulacje i tak mnie brzuch boli jakbym miala zapalenie pecherza ![]() Dziewczyny a jak z ta cytologia? co ile musimy robic?
![]() |
#390 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytologia- normalnie raczej, jak u zdrowych kobiet. Co roku, a jeśli 3 ostatnie wyniki są prawidłowe, można co 3 lata. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:35.