|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: wybieramy tytuł nowego wątku ![]() |
|||
Mija zima, idzie wiosna, każda mama jest radosna |
![]() ![]() ![]() ![]() |
1 | 1,59% |
Pod serduszkiem sie chowały, teraz roczek będą miały |
33 | 52,38% |
Pierwsze kroki stawiają, mamom radość dają |
1 | 1,59% |
Pierwsze kroki stawiają, mamom odpocząć nie dają |
0 | 0% |
Wczoraj świat witały, jutro będą roczek miały |
3 | 4,76% |
Zaraz pierwszy kroczek, zaraz będzie roczek |
0 | 0% |
Piłka, lalka, czy kopara? Pierwsze urodziny zaraz! |
23 | 36,51% |
Pierwsze urodziny zaraz, więc prezentów będzie chmara... |
0 | 0% |
Wczoraj bóle porodowe, dziś przyjęcie urodzinowe. |
2 | 3,17% |
Głosujący: 63. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3781 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
Cytat:
![]() Zupa się gotuje,Szymonek na spacerze z babcią(drugi raz go wzięła),Filip w przedszkolu,M na rybach ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3782 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
kism, trzymam mocno
![]() Cytat:
![]() A moje dziecie chyba odsypia nocke bo spi juz prawie 2h.. a ja powoli zaczynam sie nudzic ![]() O, obudzila sie! ![]() Edytowane przez martula007 Czas edycji: 2013-02-07 o 11:16 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3783 |
Wtajemniczenie
|
Sailor a co ty masz do siedzenia za kasą w Biedronce.Pamiętaj żadna praca nie hańbi.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3784 |
Wtajemniczenie
|
Aaa, i jeszcze z ważnych spraw organizacyjnych - nieraz były głosy, żeby coś dać na pierwszą stronę (choćby te mleka ostatnio!), ale niestety niunia coś rzadko nas odwiedza, więc ja z chęcią podejmę się na nowo założenia kolejnej części, bo mi żal tych dopieszczonych kiedyś przez moją pedantyczną naturę pierwszych postów
![]() ![]() ![]() Dziękuję za powyższe kciuki i z góry za kolejne! ![]() onething, brat mi już odpisał ![]() Klinika Ibis Sensor, Warszawa, Kacza 8, tel 223228181 Operował go ordynator chirurgii ogólnej i naczyniowej, nie pamięta nazwiska. ---------- Dopisano o 12:29 ---------- Poprzedni post napisano o 12:28 ---------- Przypomniał sobie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3785 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
kciuki trzymamy i powodzenia! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3786 |
Zakorzenienie
|
Moja mama w zeszlym roku, w RUDNA MAła. byla bardzo zadowolona. Jej 2 kolezanki tez tam usuwaly.
#3787 |
Wtajemniczenie
|
IZOTROPIA Paula pije 3 razy mleko plus kaszke na mm, ale nie codziennie, bo ryz, platki gotuje na wodzie i dodaje owoce a zazwyczaj wlasnie banana!!! czemu banana tak pozno kaze Wam dawac?
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" |
![]() ![]() |
![]() |
#3788 |
Zadomowienie
|
Ja nie powiedzialam, ze cos mam, jak bym musiala to i bym pracowala, to sie tyczylo ogolnie malo platnych prac, taki przyklad, przeciez pracowalam jako kelnerka za 5 zl za godzine... tylko po prostu uwazam, ze to wyzysk jest, pracowalam od 10 do 23-24 a placa jakas smieszna;/ takie zycie...
|
![]() ![]() |
![]() |
#3789 |
Wtajemniczenie
|
TIMII ja gotuje zwykly bialy, nie wiem czemu ciemny jest taki twardy...
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" |
![]() ![]() |
![]() |
#3790 |
Zakorzenienie
|
W biedrze podobno nawet dobrze placa
![]()
#3791 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3792 |
Raczkowanie
|
Kism
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3793 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Krystianek właśnie wsuną z 200ml papki i posmutniał jak pokazałam mu pusty talerzyk, oj ma radochę z jedzenia a ja z słuchania jak mruczy że dobre - na moje nieszczęście usiłuje złapać łyżkę i nie kuma czemu ja ją tak wysoko daję żeby nie chwycił ![]() Kism trzymamy kciuki ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3794 |
Zadomowienie
|
moze i dobrze, nie wiem dokladnie ile, ale taka praca odmozdza, znaczy sie monotonna i malo kreatywna, ale jak juz trzeba cos jesc to i to dobre, w kazdym razie ja bym wolala jako jakis grafik komputerowy czy cos zwiazane z miomi zainteresowaniam... a to mozna robic nawet w domu na odleglosc, wiec nie wysylajcie mnie na kase w biedronieXD
|
![]() ![]() |
![]() |
#3795 |
Zakorzenienie
|
hej
![]() nadrobilam wszystko z komórki, teraz dziecię zasneło, wiec weszłam na kompa.. ale nie wiem co chciałam cytowac ![]() Kism, trzymam kciuki ![]() a co do watku nowego to ja poprosze o dopisanie nas do listy ![]() U nas tez idą kolejne zeby (5 i 6), mała przez to jeszcze bardziej nie chce jesc.. ah. Wsunełam juz 3 paczki, ide po 4 ![]() sailor- a ja nie uwazam, ze taka praca ''odmóżdża''. Sama, gdy poszłam na studia zeby zarobic na zaoczne, zaczęłam prace w fabryce na 3 zmiany- wspominam to b.miło bo takich ludzi jak tam poznałam.. szczere , otwarte kobiety. Biedne, czesto skrzywdzone, mająca na głowie tyle obowiazkow ze głowa mała, ale jednak do pomocy innym chetne zawsze.
![]() |
#3796 | ||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
||||
![]() ![]() |
![]() |
#3797 |
Wtajemniczenie
|
SAILLOR ja to bym poszla do biedrony, i uwierz mi ze to nie jest monotonna praca. tam nie tylko siedzisz na kasie, wykladasz tez towar, dbasz o porzadek. ja od zawsze pracuje w sklepie spozywczym ( no nie teraz bo zostalam zwolniona) i wypraszam sobie... z moim mozgiem wszystko w porzadku :-D Nie jest to latwa praca, trzeba sie napracowac, ale widac ze tam dobrze ludziom, , bo nie ma ofert pracy
---------- Dopisano o 13:31 ---------- Poprzedni post napisano o 13:25 ---------- SAILLOR ale jak Ty sobie wyobrazasz swoje pojscie do pracy? kto Ci z Ninka zostanie? masz kogos? Jeszcze o te wekowanie...ile rodzajow zupki zawekowalas? kusi mnie ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3798 |
Zakorzenienie
|
a w ogóle, mowa była o miesiaczkach.. dostałam dzis 1 raz
![]()
#3799 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
poki co 3 rodzaje, wczesniej gotowalam na bierzaco. najpierw byla sama marchewka z ziemniaczkiem, kasza manna i maselkiem, potem z brokulami, a teraz z zoltkiem. ---------- Dopisano o 13:53 ---------- Poprzedni post napisano o 13:49 ---------- Cytat:
Nie wiem jak powinien sie zachowywac idealny ojciec bo go NIE MIALAM!!! Pewnie jak z M jak milosc:P ---------- Dopisano o 13:55 ---------- Poprzedni post napisano o 13:53 ---------- Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3800 | |
Wtajemniczenie
|
Renatka, gratuluję 8 miesięcy!
![]() Cytat:
![]() Jesteś baaaaardzo samolubna. Patrzysz tylko na siebie, swoją krzywdę i swoje "lepsze" życie, a co z twoim dzieckiem???????? Gdzie Nina jest w tym wszystkim? I co masz do mężów z M jak Miłość? Cioty, nie? ![]() Tak sobie myślę, że może wy jednak pasujecie do siebie tzn. ty i twój maczo. Nie wylewaj więc tutaj swoich żali, które później kwalifikujesz jednak, jako zalety. Od dwóch stron toczy się dyskusja nad twoim życiem. A co komu do tego? Żyj sobie jak chcesz. Ja, na twoim miejscu, schowałabym się w myszą dziurę i cicho siedziała. Wstydziłabym się pisać takie farmazony. Chociaż, przecież to jest prowokacja ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3801 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3802 | |||||||||||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
moja teściowa jak uslyszała zgrzytanie to stwierdziła, że Antoś ma robaki ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() byłam u tego neurologa dziś. Z małym ok powiedział, że super ruchowo i rozwojowo ![]() ---------- Dopisano o 14:50 ---------- Poprzedni post napisano o 14:46 ---------- Cytat:
![]() ![]() więcej nie będę pisać chociaż mam wieką ochotę ![]() |
|||||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#3803 |
Rozeznanie
|
tak czytam wypowiedzi Sailo, i jak to mówiła moja Pani prof. na studiach, "ręce opadają i wszystkie inne członki"
![]() tak sobie myślę, że Ty Sailo chyba trochę koloryzujesz, może Ty chcesz po prostu żeby Ci współczuć? i opowiadasz takie bzdury? może tak naprawdę wszystko wygląda inaczej? |
![]() ![]() |
![]() |
#3804 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
he he tak jestem prowokacja pisze przez tora i was wszystkich wkrecam:P ha ha juz pewnie powstal osobny wontek "czy sailormary to prowokacja" ... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3805 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
OK, jestem po spotkaniu z panią od laktacji i zywienia , i tak : 1. ustaliłysmy plan żywienia dla 8 miesięcznego Borysa, ktory przedstawia sie następująco : od 6-8 podaję pierś na żądanie ( pamiętajcie, że ja muszę rozhulać laktację, więc im częściej przystawiam Borysa tym lepiej dla moich piersi i lepiej dla niego,bo spożywa odpowiednią ilość porcji mlecznych, czyli często a w małych ilościach). 9-9.30 : kaszka jaglana, gryczana, płatki owsiane, płatki gryczane , do tego warzywa ( brokuł, ziemniak, buraczek, rzepa , fasola (np, mung) ) lub owoce , lub owsianka z suszonymi niesiarkowanymi owocami, w przypadku Borysa podać pierś. sen 11: mleko (pierś) 12:30 -13 obiadek sen 15-16 pierś 17 : 00 podwieczorek , raczej w stylu BLW, mówiła, żeby pokroić marchewkę, buraczka, brokuł, ziemniaczek, dać np winogron przekrojony na pół bez pestek, żeby zagrać kolorami i niech sobie szamie koleś ![]() ok 19 ( przed kąpielą ) kaszka glutenowa * na mleku modyfikowanym ( z czasem wymieniać mieszankę na mleko zastępcze, najlepiej robić kokoh i podawać w formie kleiku**) kąpiel po kąpieli pierś 22-23 my podajemy tu butlę mm i to zaakceptowała potem jedziemy na piersi, dzisiaj np wstał o 3 i zjadł z cyca i ona mówi, że to jest dla jego wieku i sposobu karmienia prawidlowe, że sie budzi o tej porze. jesli dziecko się nie budzi - to no cóż.. szczęśliwa mama ![]() *- uważać na porcje glutenu w ciągu dnia. pilnować żeby była jedna. czyli jeśli dostanie kromkę chleba do zjedzenia , powiedzmy na podwieczorek, to na kolację podać kaszkę bezglutenową. ** - unikać kaszek gotowych, można zrobić własne fast foody , np ten kokkoh, ktory można tydzień trzymać w słoiku w lodówce. Odradzała kaszkę sinlac! Spójrzcie na skład ( ja przyznam nie patrzyłam ![]() Mąka ryżowa, mączka chleba świętojańskiego, sacharoza, oleje roślinne, węglan wapnia, kwas cytrynowy, fosforan sodu, witaminy (C, niacyna, E, B1, A, kwas pantotenowy, B2, B6, biotyna, kwas foliowy, D3, B12), mleczan żelazawy, maltodekstryna, siarczan cynku, jodek potasu. ona twierdzi, że tej mączki z chleba świętojańskiego jest jak na lekarstwo i że to glównie kaszka ryżowa, więc lepiej podać już zwykły ciemny ryż, niż tą kaszkę. mówiła, że można zmielić ziarno ryżu przed ugotowaniem , wówczas się będzie krócej gotował. strasznie długo gadałyśmy, w ogóle super babka! będę eliminować krowę ze swojego jadłospisu, ponieważ Borysowi nie schodzi to uczulenie i poradziła spróbować, jeśli po 3 tygodniach będzie poprawa w wyglądzie skóry to pociągnąć dietę "bez krowy" ![]() trochę patrzę na to z przymrużeniem oka, ale nudzi mi sie to spróbuję. w ogóle kobieta ma nieźle odjechane na punkcie zdrowego żywienia, to co mi tu opowiadała to była dla mnie jakaś magia totalna, ale mnie pozytywnie nakręciła, więc od dzisiaj powiem staremu , że będzie na obiad jadł kiełki ![]() hmm... nie wiem co jeszcze napisać, o tylu rzeczach rozmawiałyśmy, że mam mętlik w glowie ;-) aaa poruszałyśmy sprawę słoiczków i warzyw czy owoców ze sklepu. Ona twierdzi, ze teraz nie ma to znaczenia jak dla niej. O tej porze roku szła by nawet może bardziej w słoiki, natomiast patrzeć na skład i wrócić do warzyw i owoców ( jak nie ma wyjścia to sklepowych) w ich sezonie. Twierdzi, że lepiej świeże , choć pryskane owoc czy warzywo niż nagnite , przetworzone coś, co dodatkowo jest napakowane jakąś chemią, co by się nie zepsuło. One i tak są pryskane . Tylko moze trochę mniej niż te warzywa i owoce dla "dorosłych", aczkolwiek jeśli ona wybiera produkty, to raczej mniejsze, nierówne, takie, do których może ten oprysk nie dotarł w takiej ilości jak do tych pieknych i błyszczących dużych owoców czy warzyw. W sumie logiczne.. aczkolwiek ona sama twierdzi, że niejednokrotnie musi sobie wmawiać że tak jest bo pewnośći nie ma, ale wyjścia też nie ma, bo sezonowe owoce i warzywa jej się pokończyły, więc co ma robić...... W każdym razie świeży owoc to ona poddaje obróbce i wie co z nim robi i dlatego woli taki niż ze słoika, o ile jest na niego sezon. pytałam o chrupki i biszkopty ( Gabi ![]() pytałam....o alkohol ![]() aha a co do laktacji, no to przystawiać i przystawiać i przystawiać ile wlezie. pić. do tego jeśli już musimy wprowadzić mleko, to podawać tylko i wyłącznie w butelce Medela Calma. Okazało się ( ja tak podejrzewałam, ale żadna mądra głowa mi ni epotwierdziła, bo wszystkie mądre głowy miały to w d...) , że Bo źle się przystawia, powiedziala mi, że to i tak cud , że tyle ta laktacja była czynna, w mniejszym czy większym, lepszym czy gorszym stopniu. Pokazała mi jak przez zabawę dobrze przystawić Borysa, kazala czasem legnąć na łóżku z gołymi cycami i dać mu się nimi .. uwaga.. pobawić. pochwytać, poprzytulać, poszczypać. ma się z nim oswajać na nowo. Muszę pamiętać o prawidłowym przystawianiu, odsuwać mu brodę jednym palcem i drugim lekko wepchnąć głębiej sutek, i pilnować wywiniętych warg. Opowiadala mi ( ma 12 letnią córkę i 7 letnią ) , ze jej pierwsze dziecko też się źle przystawiało do piersi , mimo iż całkiem nieźle przybierala na wadze. Ale dopiero w 8 miesiącu ktoś jej na to zwrócił uwagę. I nauczyła tą córkę prawidłowego ssania. Karmiła ją 3 lata, drugą 3,5. Czekała, aż sie same odstawią , oczywiście w jakiś tam sposób stymulując je do odstawienia się i pokazując, że można inaczej się pocieszać, inaczej przytulać , że inne jedzenie też może być fajne . Dała mi namiary na fajne warsztaty odnośnie żywienia dzieci i mam karmiących i generalnie karmienia maluszków i namiar na "ogródek dla mamy i dziecka" gdzie prowadzone są zajęcia dla mam i dzieci przedprzedszkolnych , nawet dla takich małych jak Borys. Będziemy więc na pewno tam chodzić, bo to niedaleko nas, i się rozwijać ![]() No..to tyle, jak mi się coś przypomni to jeszcze napisze. Edytowane przez _millena Czas edycji: 2013-02-07 o 14:15 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3806 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3807 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
nie schlebiaj tak sobie |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3808 | |
Wtajemniczenie
|
![]() Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3809 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Benka chyba Ty pytałaś o płatki owsiane bo mi nie zacytowało, a pamiętam, że miałam napisać. Więc ja gotuję na wodzie, odlewam, dodaję czystą wodę i mm i mamy wyżerkę |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3810 |
Zadomowienie
|
Jak na razie to wy sobie schlebiacie i po mnie jedziecie jak po burym psie,
no ostatnio tak było, że gadałyście na mnie na FB a i nawet mnie usunęłyście z członków żebym nie widziała:P ok postaram się nie odpisywać nawet na te obraźliwe posty... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:25.