Nasze codzienne jadłospisy cz XVIII - Strona 65 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-02-07, 12:13   #1921
Ashira
Wtajemniczenie

Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz XVIII

moje chorobowe więc na pewno nie idealne R, ale staram się

Śn. 2 jajka, 1,5 kromki chleba ciemnego (nie mogłam zjeść więcej), kiełki lucerny, pół pomidora, zielona herbata
II Śn. z okazji tłustego czwartku pozwoliłam sobie na kilka kostek marcepanu, twaróg z ogórkiem, kromka chleba ciemnego, koktajl z kiwi, siemienia lnianego, banana i wody
Obiad: będzie pieczona rolada z indyka z suszonymi pomidorami i odrobiną fety, surówka z marchwi i orzechów, ziemniaki (pewnie 2 -3 zależy od wielkości)
Kolacja: gołąbek z mięsem i ryżem, w sosie pomidorowym

i jak? unikam podwieczorków bo po prostu nie jestem w stanie ich jeść jak chodzę do pracy (mam napady głodu i jak zacznę to się źle kończy albo po prostu jestem zbyt zmęczona żeby cokolwiek zjeść), a teraz jestem chora i śpię cały dzień więc pory posiłków po prostu przesypiam.
I dodatkowo - nie przepadam za mięsem, kiedyś byłam wegetarianką zostało mi wiele nawyków i cudownych przepisów. Czy jedząc białko pochodzenia warzywnego moja dieta może przynieść gorsze efekty? Drób jest znośny, ale wolę warzywa zdecydowanie.
I dodatkowo, czy jeżeli nie ćwiczę (mam poważnie chory kręgosłup i póki co nie mogę wykonywać absolutnie żadnych ćwiczeń) to nie powinnam obciąć jednak kalorii? Czy to da efekt odwrotny do zamierzonego?

nie perfum a perfumy!tak jak spodnie czy skrzypce a nie spodeń i skrzypiec!
nie dekold a dekolt!
nie wziąść a wziąć! chyba, że ktoś musi coś zabraść...
bynajmniej ≠ przynajmniej!

Edytowane przez Ashira
Czas edycji: 2013-02-07 o 12:14
Ashira jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-07, 15:25   #1922
xzora
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ashira Pokaż wiadomość
moje chorobowe więc na pewno nie idealne R, ale staram się

Śn. 2 jajka, 1,5 kromki chleba ciemnego (nie mogłam zjeść więcej), kiełki lucerny, pół pomidora, zielona herbata ok, chociaż wiadomo, że chleba trochę mało
II Śn. z okazji tłustego czwartku pozwoliłam sobie na kilka kostek marcepanu, twaróg z ogórkiem, kromka chleba ciemnego, koktajl z kiwi, siemienia lnianego, banana i wody ok
Obiad: będzie pieczona rolada z indyka z suszonymi pomidorami i odrobiną fety, surówka z marchwi i orzechów, ziemniaki (pewnie 2 -3 zależy od wielkości) ok
Kolacja: gołąbek z mięsem i ryżem, w sosie pomidorowym ok

ładnie

i jak? unikam podwieczorków bo po prostu nie jestem w stanie ich jeść
możesz zostać przy 4 posiłkach dziennie, o ile w tych czterech dostarczysz odpowiednią ilość BTW i kcal
jak chodzę do pracy (mam napady głodu i jak zacznę to się źle kończy albo po prostu jestem zbyt zmęczona żeby cokolwiek zjeść), a teraz jestem chora i śpię cały dzień więc pory posiłków po prostu przesypiam. takie napady głodu nie biorą się z niczego - skoki insuliny lub za mała ilość jedzenia

I dodatkowo - nie przepadam za mięsem, kiedyś byłam wegetarianką zostało mi wiele nawyków i cudownych przepisów. Czy jedząc białko pochodzenia warzywnego moja dieta może przynieść gorsze efekty?
najlepsza dieta to ta najbardziej urozmaicona, przy samych strączkach i nabiale na pewno nie uzyskasz takich efektów jak również przy mięsie/rybach.

I dodatkowo, czy jeżeli nie ćwiczę (mam poważnie chory kręgosłup i póki co nie mogę wykonywać absolutnie żadnych ćwiczeń) to nie powinnam obciąć jednak kalorii? obciąć od czego? ten dzisiejszy jadłospis jest mały w kcal

absolutnie żadnych ćwiczeń? to jak twój kręgosłup ma funkcjonować skoro mięśnie nie będą go podtrzymywać? nie mówię tu o ćwiczeniach na własną rękę, ale warto byłoby się wybrać do fizjoterapeuty, który dostosowałby program ćwiczeń pod twoje schorzenie

Sprawne ciało to konieczność przy chorym kręgosłupie. Kiedyś moja fizjoterapeutka za przykład podawała mi mężczyznę - z badań wynikało, że jego kręgosłup jest w takim stanie, że człowiek ten nie ma prawa chodzić. A tymczasem mężczyzna miał się jak najlepiej - był mega wysportowany.
komentarz wyżej
xzora jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-07, 17:18   #1923
starss23
Raczkowanie

moje utrzymanko

ŚNIADANIE; owsianka-40 g platków owsianych, jabłko, 2 orzechy włoskie, pół szklanki mleka, cynamon, pokruszona 1 kratka czekolady, kawa z mlekiem;
2ŚNIADANIE; kromka ciężkiego razowca z ziarnami posmarowana grubo serkiem homo naturalnym i na to duża lyżka pasty z AWOKADO-( sama robiłam pierwszy raz 1 awokado,2 ząbki czosnku,szczypta soli i pieprzu i dodałam lyżeczka homo dla konsystencji)
PODJADŁAM troszkę słonecznika przed obiadem
OBIAD; półtorej bulionówki( do takiej bulionówki wchodzi tak z 250 ml) zupy z fasoli czerwonej i białej-dużo fasoli (zaprawionej łyżką smietany na cały garnek ) pół kromki razowca z małym plasterkiem sera żółtego;
po dojadłam resztę serka homo bo byłam jeszcze głodna a zupki już zabrakło
PODWIECZOREK; pól jabłka;
KOLACJA; omlet z 1 jaja bez mąki z łyżeczką jogo nat, z ziołami i posmarowany pastą z awokado i z plasterkiem szynki drobiowej,cienkim plasterkiem sera białego i łyżeczką ketchupu....mniam

dziś lepiej z węglami??? mam nadzieję,że tak bo nie obliczałam

Edytowane przez starss23
Czas edycji: 2013-02-07 o 20:52
starss23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-07, 17:22   #1924
Symetria
Rozeznanie

Tłustoczwartkowa R

9. Śniadanie: owsianka (5łyzek płatków owsianych, łyzka słonecznika, łyzka otrebów żytnich) na 250ml mleka 1,5% ; jabłko, zielona herbata
13. Obiad: dwa małe gotowane udka z kurczaka bez skóry, pol woreczka kaszy gryczanej, fasolka zielona
15. trening 40min intensywnego biegu po śniegu
16.30 Podwieczorek: 3 pączki
19. trenning 40 min z Ewa Chodakowska skalpel
21? Kolacja (planuje) serek wiejski 200g z pomidorem i kapustą pekińska

Ujdzie? :P

Edytowane przez Symetria
Czas edycji: 2013-02-07 o 18:14
Symetria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-07, 17:41   #1925
OliwiaAnita
Raczkowanie

Moje R :
I Ś : 2 kromki chleba żytniego 100% + miód + twaróg półtłusty + 2 łyżki s. lnianego
II Ś : połowa pomarańczy + garść migdałów + serek wiejski + 2 łyżki kaszy jaglanej
O : 2 kawałki fileta ze szczupaka ( usmażony bez panierki na łyżce oliwy z oliwek )+ połowa awokado + 2 kromki chleba pełnoziarnistego ( podpiekłam te kromki ) + 1/2 kubka barszczu ukraińskiego
P : kefir + 2 "ciastko - placuszki" z fasoli z dodatkiem s.lnianego i migdałów
K : połowa makreli + papryczka chilli + 2 ogórki kiszone
Stary 2013-02-07, 18:34   #1926
SweetCherry87
Zakorzenienie

GG do SweetCherry87

U

I. sałatka na ciepło "ulubiona" : mix sałat, feta półtłusta, trochę pieczonego kurczaka, ogórek, papryka, cebulka, czosnek, bazylia, ocet, kromka razowca z masłem, garstka bakalii w czekoladzie
II kawa bez cukru, mleka, parzona, jabłko, pasek gorzkiej czekolady
mandarynka, szklanka kompotu z owocami
III. gęsty krupnik z warzywami, kopiata micha , mięso z pałki z indyka z kromką razowca, surowa marchew i korniszon
kawa jw, 2 kostki Ritter z migdałami
IV. szklanka kubusia, mały jogurt z jagodami ze słoiczka
V. owsianka z 3 łyżek płatków z cynamonem, solą, cukrem trzcinowym, mieszanką orzechowo- pestkową, kromka razowca żytniego z masłem, kapustą pekińską, polędwicą sopocką i pomidorem

+ herbaty owocowe, mięta, woda
SweetCherry87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-07, 19:58   #1927
dance makabre
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez xzora Pokaż wiadomość
jesz malutko, może metabolizm Ci się spowolnił? ja bym wprowadziła trening siłowy (mięśnie spalają tłuszcz (tzn w efekcie, bo umięśnione ciało ma większe zapotrzebowanie)) i dodała więcej kalorii w postaci węgli złożonych - kasz, ryżu, ziemniaków oraz więcej białka (nie ma go w podwieczorku, w śniadaniu malutko)

Budyń bez cukru, żurawina- tylko cukier naturalny, kupuję na stoisku z orzechami, niedosładzaną Do owsianek najczęściej dorzucam na wierzch 2 łyżki serka wiejskiego lub homogenizowanego, ale postaram się dorzucać także jajko.
A brak węgli w obiedzie to był akurat wyjątek, zwykle jem kurczaka/rybę/soję, warzywa i brązowy ryż/kaszę/makaron, różne dania z tego kombinuję.
Nad podwieczorkiem faktycznie muszę popracować, bo zwykle po południu nie jestem głodna (przerwa między obiadem i kolacją to jakieś 4h), ale za to ciągnie mnie do słodkiego...

Co do treningu- aktualnie moja aktywność ogranicza się do steppera i brzuszków, wszystkie moje ukochane sporty wymagają raczej wyższych temperatur, a nie mam czasu jeździć na siłownie, fitness, basen... Wiem, że nie mam czasu brzmi strasznie tanio, ale łącznie z dojazdami (komunikacją miejską) takie zajęcia zabierają po 3-4h, a ja aktualnie nie mogę sobie pozwolić na takie straty.
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata
dance makabre jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-07, 21:09   #1928
Milka1224
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez dance makabre Pokaż wiadomość
III! Koniecznie do zrobienia w ferie... Dodajesz kapary i suszone pomidory do gotującego się sosu czy na wierzch?
Ale na śniadanie i kolację też bym się połasiła, w zasadzie to na wszystko
Dzięki suszone pomidory przesmażam z czosnkiem a kapary daję na wierzch

Od razu dzisiejsze wyjątkowo tłustoczwartkowe P

I grahamka z fetą, suszonymi pomidorami i oliwą ziołową, kawa

II pączek z różą, gęsty sok z jabłek, marchewki i pomarańczy - 350ml

III pełnoziarniste spaghetti z porem, tuńczykiem i anchovies

2 pączki - z czekolada i różą , ricore

IV grahamka jak w I
potem: miseczka orzeszków ziemnych - jakies 100g

do picia ponadto : woda, pokrzywa, herbata jaśminowa

Edytowane przez Milka1224
Czas edycji: 2013-02-07 o 21:14
Milka1224 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-07, 21:43   #1929
Asilos Magdalena
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mpati86 Pokaż wiadomość
R:
1 h orbitrek
Ś: musli tradycyjne z mlekiem i wkrojonym bananem; kawa parzona z mlekiem
IIŚ: kanapka złożona z 2 kromek chleba żytniego 100% z masłem, sałatą lodową, mortadelą i rzodkiewką; kawa parzona z mlekiem
O: kasza gryczana z natką pietruszki; gulasz drobiowy duszony na oliwce z pieczarkami; 1 ogórek kiszony
P: 1 twarożek domowy z garścią orzechów włoskich; kawa parzona z mlekiem
basen 40 min- wolno żabką relaksacyjnie
K: 1 kawałek chleba zdrowie życia z masłem; rzodkiewką i solą; 1 pomidor; jajecznica z 2 jaj smażona na oliwce
30 min. ćwiczenia na macie

i jak???
Wczoraj powywalałam już niektóre niepotrzebne i przetworzone rzeczy, ale inne niestety czyszczę i je gdzieś upycham no bo w końcu szkoda i kasa....

a powiedzcie mi co myślicie o przyprawie knora złocistej do kurczaka- na opakowaniu w składzie jest napisane, że nie zawiera glutaminianu sodu, a w składzie są np: czosnek, kurkuma, gałka muszkatułowa itp.?

a z wędlin kupnych u rzeźnika co mogę na R? wiem, że lepiej upiec, ale mieszkam z mężem i jemy razem? co na temat szynek, krakowskiej suchej, wędlin z indyka; jałowcowej itp? a mogę raz plasterek salcesonu, metki lub pasztetowej, a i jeszcze o majonez pytanie- jednak do sałatki czy jajek chciałabym go trochę używać, czy może być jogomajo lub majonez light winiary lub helmans? a i co na temat puszek bonduel warzyw mi powiecie? a kawa inka z błonnikiem, kakao nesquik- do wywalenia pewnie? wiecie nie chcę popaść w jakiś obłęd? zdrowo, ale bez przesady a śmietanę zott jaką używać- czy mogę zaciągać sos mąką ze śmietaną czy mogą z jogurtem nat. XZora przepraszam, że zawracam tyłek, ale naprawdę chcę zdrowia, okresu, schudnięcia i ciąży?
Cytat:
ale raz na jakiś czas majonez zapodam w niedużych ilościach, tak samo wędlinę z indyka lub piersi itp. ważne 90% pozostałości zdrowe. nie chciałabym popaść po prostu w paranoje, że pójdę gdzieś,a tam coś nie znanego pochodzenia i nie zjem nic mimo głodu itp.

tak samo jak akurat w wyjazd, cała paczka podjedzie do maka a ja co powiem- nie nie niech mi jelita marsza grają

albo tż zaprosi mnie na pizze raz, a ja powiem oj nie- i zonk
kurczę, jesteś dietetykiem i pytasz o tak banalne sprawy... nie wiem, dla mnie to już jest paranoja...
jeśli sama nad tym nie panujesz (czyt. nie masz luzu, zmysłu i spontaniczności) to chyba warto skorzystać z pomocy kogoś po fachu..? jak sama pisałaś w pw "szewc bez butów chodzi" i Twój przypadek jest dobitnym tego przykładem.

ponadto Twoje "treningi" aerobowe... przecież to bez sensu. rypiesz na tym orbitreku od rana do nocy. to już dawno przestało działać na Twój organizm.
osobiście zmieniłabym dużo w Twoim jadłospisie, a przede wszystkim w aktywności fizycznej.

piszę to w dobrej woli, ale chyba Ty nie koniecznie chcesz coś zmieniać...

Asilos Magdalena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-07, 21:48   #1930
Irish lady 28
Zadomowienie

r
  1. butelka Frugo, jasna bułka z szynka, masłem, sałatą, pomidorem
  2. jogurt naturalny (posoliłam)
  3. pączek
  4. 2 pałki kurczaka na ostro, zapiekane w folii i MICHA szpinaku- na maśle, z czosnkiem

ten pączek nie bardzo, ale jadam je TYLKO raz w roku, więc...hm
ogólnie jak?
ile tu mniej więcej kalorii?
Irish lady 28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-07, 21:55   #1931
201703061224
Konto usunięte

dziewczątka, szybkie pytanko - jak radzicie uzupełniać niedobory spowodowane całkowitym odstawieniem prod. mlecznych, przy b.dużych problemach żołądkowo-jelitowych?
201703061224 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-07, 22:46   #1932
DudiBoy
Zakorzenienie

GG do DudiBoy

Cytat:
Napisane przez starss23 Pokaż wiadomość
i na to duża lyżka pasty z AWOKADO-( sama robiłam pierwszy raz 1 awokado,2 ząbki czosnku,szczypta soli i pieprzu i dodałam lyżeczka homo dla konsystencji)
KOLACJA; omlet z 1 jaja bez mąki z łyżeczką jogo nat, z ziołami i posmarowany pastą z awokado i z plasterkiem szynki drobiowej,cienkim plasterkiem sera białego i łyżeczką ketchupu....mniam
Też uwielbiam avocado. Jak raz spróbowałem tak przepadłem już. Uwielbiam smarować nim kanapki, zamiast masła lub dodawać do koktajli.

A tu moje dzisiejsze R:
(może wreszcie ktoś i mnie oceni...)

PP: Zielona herbata

Ś: sałatka caprese ( mozzarella, bazylia, pomidory rzymskie, oliwa, zielone pesto), makrela z puszki, świeżo wyciskany sok grejpfrutowy

II Ś: pełnoziarnisty wrap z papryką, czarnymi oliwkami, rukolą, kawałkami avocado, ugotowanym jajkiem, pestkami dyni i rzeżuchą, zielona herbata

O:
I danie: mała miska gazpacho ( pomidory z puszki, czerwona papryka, ogórek, cebula, czosnek, ocet balsamiczny, świeża bazylia)
II danie: grillowany łosoś z płatkami migdałów, kozim serem, szpinakiem i salsą verde ( oliwa z oliwek, świeża bazylia, natka pietruszki, koperek, kapary, sok z limonki, pieprz, sól), czerwona herbata

P: koktajl z 2 kiwi, połowy avocado, selera naciowego, wody i spiruliny

K: sałatka ( rukola, roszponka, wędzona pierś kurczaka, żółta papryka, pestki granatu, paski z marchwi, dresing z oliwy, soku z limonki i czosnku), czerwona herbata

+ jak zwykle woda, herbata z gynostemmy i pu-erh

Edytowane przez DudiBoy
Czas edycji: 2013-02-07 o 22:52
DudiBoy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-07, 23:03   #1933
piotrek1994
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez DudiBoy Pokaż wiadomość
Też uwielbiam avocado. Jak raz spróbowałem tak przepadłem już. Uwielbiam smarować nim kanapki, zamiast masła lub dodawać do koktajli.

A tu moje dzisiejsze R:

Ś: sałatka caprese ( mozzarella, bazylia, pomidory rzymskie, oliwa, zielone pesto), makrela z puszki, świeżo wyciskany sok grejpfrutowy

II Ś: pełnoziarnisty wrap z papryką, czarnymi oliwkami, rukolą, kawałkami avocado, ugotowanym jajkiem, pestkami dyni i rzeżuchą, zielona herbata

O:
I danie: mała miska gazpacho ( pomidory z puszki, czerwona papryka, ogórek, cebula, czosnek, ocet balsamiczny, świeża bazylia)
II danie: grillowany łosoś z płatkami migdałów, kozim serem, szpinakiem i salsą verde ( oliwa z oliwek, świeża bazylia, natka pietruszki, koperek, kapary, sok z limonki, pieprz, sól), czerwona herbata

K: sałatka ( rukola, roszponka, wędzona pierś kurczaka, żółta papryka, pestki granatu, paski z marchwi, dresing z oliwy, soku z limonki i czosnku), czerwona herbata

zdrowo, różnorodnie, ale zastanawia mnie tutaj kaloryczność.
pierwsze skrzypce grają warzywa, a tak naprawdę mało tutaj konkretnych produktów.
chyba tych kalorii trochę za mało, jak na faceta przy redukcji?
piotrek1994 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-07, 23:27   #1934
DudiBoy
Zakorzenienie

GG do DudiBoy

Cytat:
Napisane przez piotrek1994 Pokaż wiadomość
zdrowo, różnorodnie, ale zastanawia mnie tutaj kaloryczność.
pierwsze skrzypce grają warzywa, a tak naprawdę mało tutaj konkretnych produktów.
chyba tych kalorii trochę za mało, jak na faceta przy redukcji?
Ty wiesz jakie avocado jest kaloryczne?? Zresztą oliwa też, to w końcu tłuszcze. Poza tym konkretami są (w tym akurat dniu) makrela, jajko, mozzarella, kozi ser, łosoś, spirulina i kurczak - to źródła białka.

A tak w ogóle to ja drobny jestem, znaczy byłem zanim mi się przybrało, nie jakiś kafar

I w sumie niewiele więcej jadłem dotychczas ( już mi tu ktoś zarzucał wcześniej na wizażu), a z czegoś mi się jednak przytyło...
Stary 2013-02-08, 06:25   #1935
piotrek1994
Zadomowienie

Cytat:
Ty wiesz jakie avocado jest kaloryczne?? Zresztą oliwa też, to w końcu tłuszcze. Poza tym konkretami są (w tym akurat dniu) makrela, jajko, mozzarella, kozi ser, łosoś, spirulina i kurczak - to źródła białka.

A tak w ogóle to ja drobny jestem, znaczy byłem zanim mi się przybrało, nie jakiś kafar

I w sumie niewiele więcej jadłem dotychczas ( już mi tu ktoś zarzucał wcześniej na wizażu), a z czegoś mi się jednak przytyło...
wiem, że awokado jest kaloryczne
nie wiedziałem z jakiej wagi schodzisz, bo zapewne dla faceta, który waży 90kg to na pewno byłaby głodówka, ale skoro Ty się najadasz i jesteś szczupły jak twierdzisz, to jak najbardziej ok
piotrek1994 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-08, 07:15   #1936
dance makabre
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Milka1224 Pokaż wiadomość
Dzięki suszone pomidory przesmażam z czosnkiem a kapary daję na wierzch

Od razu dzisiejsze wyjątkowo tłustoczwartkowe P

I grahamka z fetą, suszonymi pomidorami i oliwą ziołową, kawa

II pączek z różą, gęsty sok z jabłek, marchewki i pomarańczy - 350ml

III pełnoziarniste spaghetti z porem, tuńczykiem i anchovies

2 pączki - z czekolada i różą , ricore

IV grahamka jak w I
potem: miseczka orzeszków ziemnych - jakies 100g

do picia ponadto : woda, pokrzywa, herbata jaśminowa
I i II zabieram Wszystko bym wzięła, ale jakoś nie przepadam za tuńczykiem

Cytat:

A tu moje dzisiejsze R:

O:

Jest przepysznie i różnorodnie, brzmi mega zdrowo
Dorzuciłabym jednak do śniadania i obiadu jakieś węglowodany złożone- razowy chleb, płatki orkiszowe/żytnie, makaron razowy/pełnoziarnisty... Rozumiem, że możesz nie być głodny, ale przypominam, że pełne ziarno jest także bardzo wartościowo pod względem zdrowotnym. Poza tym nie miałabym energii po takim śniadaniu
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Stary 2013-02-08, 07:30   #1937
mpati86
Zadomowienie

R:
30 min- orbitrek- programem
Ś: Duża big grahamka 120g:
- pół z twarożkiem domowym, na to sałata lodowa, łosoś wędzony, mnóstwo koperku
- pół z masłem orzechowym sante, twarożkiem domowym i dżemem malinowym naturalnie słodzonym sokiem z winogron
rzodkiewki; kawa parzona z mlekiem
IIŚ: twarożek wiejski z garścią pistacji prażonych bez tłuszczu; kawa parzona z mlekiem; duże jabłko
O: kasza gryczana z koperkiem; brokuły gotowane; 2 pałeczki z kurczaka duszone na oliwce ze słodką papryką
P: omlet- 2 jajka, 2 łyżki mleka, 2 łyżki mąki smażone na maśle z plasterkami banana i klekesem serka homogenizowanego
basen 40 min relaksacyjnie
K: Kawałek chleba zdrowie życia z masłem i twarożkiem domowym; sałatka- sałata lodowa; pomidor; starta marchew; łosoś wędzony; jajko gotowane, posypane łyżeczką słonecznika
30 min- trening na macie

R:
Ś: Bułka grahamka- z masłem obie połówki: twaróg chudy wymieszany ze śmietanką z brzoskwinią i ananasem z puszki; Kubek gorącego kakao naturalnego eko + 1 stevia?
1 h aerobik
IIŚ: Kromka chleba razowego dużego owalnego z plastrem sera gouda, sałatą lodową i rzodkiewką; 1 pomidor; kawa parzona z mlekiem
O: ziemniaki gotowane z koperkiem; pierś z kurczaka panierowana w przyprawie złocistej; groszek konserwowy z ogórkiem kiszonym z kapką majonezu
15 min biegu na dworze- ok 2 km
P: pasek gorzkiej czekolady; pomarańczka; kawa parzona z mlekiem
K: jajecznica z 2 jaj smażona na oliwce; kawałek chleba razowego owalnego z masłem, tuńczykiem WSW i ogórkiem kiszonym

tran, olej z wiesiołka, kwas foliowy i maxwit dla niej; herbatki ziołowe i woda

i jak??
Egipt Hurghada- 2009
Turcja Marmaris- 2010
Grecja Rodos
Egipt Sharm el sheikh- 2011
Izrael Jerozolima i Betlejem
Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012
Grecja Kreta
2013- ?

mpati86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-08, 09:25   #1938
Ashira
Wtajemniczenie

Cytat:
komentarz wyżej
dziękuję za opinię chyba powoli łapię o co chodzi i mam nadzieję, że idę w dobrym kierunku

Dzisiaj R
Śn: 2 kromki ciemnego pieczywa z pieczonym indykiem, pieczoną papryką i kiełkami lucerny, posypane prażonym siemieniem lnianym i gomasio
II Śn: wydrążona grahamka nadziana pieczarkami, wędzonym twarogiem i zmielonymi orzechami włoskimi - podpieczona
Obiad: 2 gołąbki z mięsem i ryżem
Kolacja: zupa z czerwonej soczewicy (bardzo gęsta)

nie dekold a dekolt!
Stary 2013-02-08, 10:41   #1939
mpati86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Asilos Magdalena Pokaż wiadomość
kurczę, jesteś dietetykiem i pytasz o tak banalne sprawy... nie wiem, dla mnie to już jest paranoja...
jeśli sama nad tym nie panujesz (czyt. nie masz luzu, zmysłu i spontaniczności) to chyba warto skorzystać z pomocy kogoś po fachu..? jak sama pisałaś w pw "szewc bez butów chodzi" i Twój przypadek jest dobitnym tego przykładem.

ponadto Twoje "treningi" aerobowe... przecież to bez sensu. rypiesz na tym orbitreku od rana do nocy. to już dawno przestało działać na Twój organizm.
osobiście zmieniłabym dużo w Twoim jadłospisie, a przede wszystkim w aktywności fizycznej.

piszę to w dobrej woli, ale chyba Ty nie koniecznie chcesz coś zmieniać...
czekam co byś zmieniła. zaproponuj coś. ja jestem otwarta. musze wyjeść to co mam, a mam zapasy dlatego tak to wygląda, ale następne zakupy już z głową, ale i tak muszę jakoś zapasy jeszcze zużywać....

ćw. planuje za 2 tygodnie iść na siłownię- trening aerobowy i siłowy. ale skrócić czas. to znaczy by dziennie nie przekroczyć jakiś najwyżej 2 godzin. bo teraz to sama wiesz bywa i więcej i mniej....
Egipt Hurghada- 2009
Turcja Marmaris- 2010
Grecja Rodos
Egipt Sharm el sheikh- 2011
Izrael Jerozolima i Betlejem
Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012
Grecja Kreta
2013- ?

mpati86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-08, 11:38   #1940
gdusiaczek
Raczkowanie

m pati podobno trening nie ma sensu jesli przekracza 1h. Daj na looz.

gdusiaczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-08, 14:10   #1941
Bibiannaa
Rozeznanie

Tak sobie napisze. Tyłęk urósł;D

sniadanie
szklanka mleka2%+szklanka kukurydzianych
kromka razowca z maslem i dzemem
kromka razowca z serem twarogowym tlustym babci i smietanka
kromka razowca z 2plastrami sera gouda i srkiem

II
500ml mleka+3lyzki manny+lyzka kokosu+banan

obiad
2 lyzki bigosu

woreczek ryzu+2jablka+jogurt naturalny180g+2lyzki kokosu

podwieczorek
2kawalki tortu (rozne)

na imprezie troche salatki,kurczak i w sumie nawet nie pamietam,ale rozne tam sobie dziamałam.
Bibiannaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-08, 14:24   #1942
xzora
Zakorzenienie

Cytat:
Budyń bez cukru, żurawina- tylko cukier naturalny, kupuję na stoisku z orzechami, niedosładzaną Do owsianek najczęściej dorzucam na wierzch 2 łyżki serka wiejskiego lub homogenizowanego, ale postaram się dorzucać także jajko.
A brak węgli w obiedzie to był akurat wyjątek, zwykle jem kurczaka/rybę/soję, warzywa i brązowy ryż/kaszę/makaron, różne dania z tego kombinuję.
ok
Nad podwieczorkiem faktycznie muszę popracować, bo zwykle po południu nie jestem głodna (przerwa między obiadem i kolacją to jakieś 4h), ale za to ciągnie mnie do słodkiego...
to znaczy, że trzeba zjeść coś konkretnego

Co do treningu- aktualnie moja aktywność ogranicza się do steppera i brzuszków, wszystkie moje ukochane sporty wymagają raczej wyższych temperatur, a nie mam czasu jeździć na siłownie, fitness, basen... Wiem, że nie mam czasu brzmi strasznie tanio, ale łącznie z dojazdami (komunikacją miejską) takie zajęcia zabierają po 3-4h, a ja aktualnie nie mogę sobie pozwolić na takie straty.
stepper to podobno zabójca kolan, w warunkach domowych można zrobić trening siłowy, potrzebne są tylko hantle
odp wyżej

Cytat:
Napisane przez Ashira Pokaż wiadomość
dziękuję za opinię chyba powoli łapię o co chodzi i mam nadzieję, że idę w dobrym kierunku

Dzisiaj R
Śn: 2 kromki ciemnego pieczywa z pieczonym indykiem, pieczoną papryką i kiełkami lucerny, posypane prażonym siemieniem lnianym i gomasio nie wiem co to gomasio, ale reszta ok
II Śn: wydrążona grahamka nadziana pieczarkami, wędzonym twarogiem i zmielonymi orzechami włoskimi - podpieczona fajnie
Obiad: 2 gołąbki z mięsem i ryżem oki
Kolacja: zupa z czerwonej soczewicy (bardzo gęsta) jeśli sporo jej było, to ok
całkiem fajnie

Cytat:
Napisane przez Bibiannaa Pokaż wiadomość
Tak sobie napisze. Tyłęk urósł;D

sniadanie
szklanka mleka2%+szklanka kukurydzianych przeczytaj skład płatków kukurydzianych, bo chyba nie jest to najbardziej wartościowy produkt i lepiej zamienić na owsiane
kromka razowca z maslem i dzemem
kromka razowca z serem twarogowym tlustym babci i smietanka
kromka razowca z 2plastrami sera gouda i srkiem ten serek i dżem to nie bardzo

II
500ml mleka+3lyzki manny+lyzka kokosu+banan sporo mleka Ci wyszło, manna niezbyt wartościowa kasza,

obiad
2 lyzki bigosu

woreczek ryzu+2jablka+jogurt naturalny180g+2lyzki kokosu brak białka

podwieczorek
2kawalki tortu (rozne) kiepsko

na imprezie troche salatki,kurczak i w sumie nawet nie pamietam,ale rozne tam sobie dziamałam.
do poprawy
Stary 2013-02-08, 14:26   #1943
Annie1441
Wtajemniczenie

Bibianna jest na P
Annie1441 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-08, 14:28   #1944
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Cytat:
R:
30 min- orbitrek- programem
Ś: Duża big grahamka 120g:
- pół z twarożkiem domowym, na to sałata lodowa, łosoś wędzony, mnóstwo koperku
- pół z masłem orzechowym sante, twarożkiem domowym i dżemem malinowym naturalnie słodzonym sokiem z winogron
rzodkiewki; kawa parzona z mlekiem
IIŚ: twarożek wiejski z garścią pistacji prażonych bez tłuszczu; kawa parzona z mlekiem; duże jabłko
O: kasza gryczana z koperkiem; brokuły gotowane; 2 pałeczki z kurczaka duszone na oliwce ze słodką papryką
P: omlet- 2 jajka, 2 łyżki mleka, 2 łyżki mąki smażone na maśle z plasterkami banana i klekesem serka homogenizowanego
basen 40 min relaksacyjnie
K: Kawałek chleba zdrowie życia z masłem i twarożkiem domowym; sałatka- sałata lodowa; pomidor; starta marchew; łosoś wędzony; jajko gotowane, posypane łyżeczką słonecznika
30 min- trening na macie

R:
Ś: Bułka grahamka- z masłem obie połówki: twaróg chudy wymieszany ze śmietanką z brzoskwinią i ananasem z puszki; Kubek gorącego kakao naturalnego eko + 1 stevia?
1 h aerobik
IIŚ: Kromka chleba razowego dużego owalnego z plastrem sera gouda, sałatą lodową i rzodkiewką; 1 pomidor; kawa parzona z mlekiem
O: ziemniaki gotowane z koperkiem; pierś z kurczaka panierowana w przyprawie złocistej; groszek konserwowy z ogórkiem kiszonym z kapką majonezu
15 min biegu na dworze- ok 2 km
P: pasek gorzkiej czekolady; pomarańczka; kawa parzona z mlekiem
K: jajecznica z 2 jaj smażona na oliwce; kawałek chleba razowego owalnego z masłem, tuńczykiem WSW i ogórkiem kiszonym

tran, olej z wiesiołka, kwas foliowy i maxwit dla niej; herbatki ziołowe i woda

i jak??
LEPIEJ
I cieszę się bardzo że już tyle nie męczysz się na tym orbitku

Bardzo fajnie jest! Tak trzymaj

13.03.2016 II kreseczki

https://mkuchara.blogspot.com/
teczowa dlolinka 21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-08, 14:29   #1945
gdusiaczek
Raczkowanie

A mnie sie dzis jesc chce...slodkiego!

S: owsiane, jeczmienne, mleko, kilka platkow migdalow, rodzynek i wiorkow kokos

II: grahamka, ser bialy poltlusty, dzem trusk, jablko (dzem wiem ze nie polecany ale nie mysle, ze to jakos zatrzyma chudniecie)

O: makaron razowy, duszona cukinia,papryka i pomidor, troche mozarelli, kawalek grillowanego indyka

K: serek wiejski, szczypiorek, kakao prawdziwe do picia

gdusiaczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-08, 14:30   #1946
xzora
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Annie1441 Pokaż wiadomość
Bibianna jest na P
to nic nie zmienia w kwestii jakości jedzenia, a jedynie ilości
Stary 2013-02-08, 14:31   #1947
Ashira
Wtajemniczenie

Cytat:

całkiem fajnie
dziękuję za ocenę
gomasio to mieszanka prażonego sezamu z solą, dzięki temu ograniczam sól
a micha zupy była całkiem solidna

nie dekold a dekolt!
Stary 2013-02-08, 14:41   #1948
dance makabre
Wtajemniczenie

Cytat:
odp wyżej
Dziękuję za rady Hantle mam, takie z dokładanym obciążeniem, całe metalowe...
Stary 2013-02-08, 16:29   #1949
DudiBoy
Zakorzenienie

GG do DudiBoy

Cytat:
Jest przepysznie i różnorodnie, brzmi mega zdrowo
Dorzuciłabym jednak do śniadania i obiadu jakieś węglowodany złożone- razowy chleb, płatki orkiszowe/żytnie, makaron razowy/pełnoziarnisty... Rozumiem, że możesz nie być głodny, ale przypominam, że pełne ziarno jest także bardzo wartościowo pod względem zdrowotnym. Poza tym nie miałabym energii po takim śniadaniu
Dziękuję za opinię
Jem tyle węgli ile mogę będąc na diecie niskowęglowodanowej, gdybym czuł się słabo, albo chodził głodny i zły to zwiększyłbym ilość bo narazie oscyluję na dolnych granicach

Cytat:
Napisane przez piotrek1994 Pokaż wiadomość
wiem, że awokado jest kaloryczne
nie wiedziałem z jakiej wagi schodzisz, bo zapewne dla faceta, który waży 90kg to na pewno byłaby głodówka, ale skoro Ty się najadasz i jesteś szczupły jak twierdzisz, to jak najbardziej ok
Również dziękuję że zechciałeś rzucić okiem na mój jadłospis.
Taa - motylem byłem, ale utyłem

Większość posiłków już za mną, właściwie zostały już tylko dwa, a że humorek dopisuje bo przed chwilą skończyłem obiadek, to wrzucam moje dzisiejsze

R
PP: łyżka oliwy z oliwek, zielona herbata

Ś: 2 kromki żytniego razowca pierwsza z avocado, szynką, pomidorem i bazylią, druga z ricottą, pomidorem i rzeżuchą, jogurt naturalny z suszonymi goji, nasionami chia, sproszkowanym maca, czerwona herbata

IIŚ: sałatka ( szpinak + czerwona papryka + czerwona cebula + czarne oliwki + tuńczyk z puszki, dresing z oliwy z oliwek, soku z limonki i odrobiny miodu), jabłko, zielona herbata

O:
I danie:
azjatycki czardasz ( bulion warzywny + papryczka chili + glony wakame + grzyby shitake + cebula + sos sojowy + kolendra + pasta miso + świeży imbir + czosnek + ocet ryżowy)
II danie: bakłażanowe łódeczki (bakłażan + pokrojona czerwona papryka + suszone pomidory + ser feta + pestki dyni + sos tabasco + suszony rozmaryn + czosnek + oliwa z oliwek), gotowana ciecierzyca, sałatka z roszponki i rukoli z dresingiem z oliwy i soku z limonki, czerwona herbata

P: smoothie-detox ( jabłko + banan +1 łyżeczka soku z cytryny + 1 łyżeczka spiruliny + szczypta nasion hemp), zielona herbata

K: reszta twarogu ze śniadania z ciecierzycą z obiadu , ogórkiem kiszonym, rzeżuchą i jak mi się będzie chciało to w pieczonej papryce a jak nie to surowej , czerwona herbata

+ woda, herbata z gynostemmy, i jeszcze więcej zielonej i pu-erh
Stary 2013-02-08, 16:37   #1950
Asilos Magdalena
Zadomowienie

Cytat:
czekam co byś zmieniła. zaproponuj coś. ja jestem otwarta. musze wyjeść to co mam, a mam zapasy dlatego tak to wygląda, ale następne zakupy już z głową, ale i tak muszę jakoś zapasy jeszcze zużywać....

ćw. planuje za 2 tygodnie iść na siłownię- trening aerobowy i siłowy. ale skrócić czas. to znaczy by dziennie nie przekroczyć jakiś najwyżej 2 godzin. bo teraz to sama wiesz bywa i więcej i mniej....
są dwie rzeczy, które mnie rażą. po pierwsze to nabiał. u Ciebie jest go mnóstwo. wszędzie serek. jak nie wiejski, to żółty jak nie żółty to twarożek i to wszystko w jednym dniu. wydaje mi się, że to kiepski pomysł. chyba mocno utrwaliła Ci się zasada "białko w każdym posiłku" i pchasz te serki gdzie się da. za to obiady masz fajne. jest tam wszystko co potrzeba.
druga sprawa to te nieszczęsne aeroby. forsuje Cię jeszcze ten orbi? jakoś wątpię. przedłużanie czasu ćwiczeń nie ma sensu, bo mogłoby trwać w nieskończoność. 3h na orbim to średni pomysł. ważny jest progres. żeby ćwiczenia dawały ciągłe rezultaty trzeba się namęczyć. aerobami nic nie zdziałasz. powinnaś mocno postawić na trening siłowy. ale nie 8 minutówki itp. ja np. mimo, że nie jestem na R to siłowy trening rzeźbi mnie jak szalony i wyciska siódme poty, czego w takim stopniu nie wyciśnie ze mnie aero.
trzeba znaleźć taki siłowy, który daje frajdę. ja np. zakochałam się w body pump. daje ostro po dupie, ale nie odpuszczam. mimo, że rozwala mnie na łopatki to z przyjemnością wracam do sztangi przy kolejnym treningu.

próbowałaś ćwiczyć aeroby interwałowo?

Asilos Magdalena jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości