Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 7 - Strona 127 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-02-08, 13:07   #3781
dacn
Zakorzenienie

Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 7

Cytat:
Napisane przez mary_poppins Pokaż wiadomość
Poniekąd się zgadzam, regularne karmienie żelkami i chipsami to niezbyt dobry pomysł. Ale jestem zdania, że dziecko mimo wszystko powinno wiedzieć, jak te rzeczy smakują - nic im się nie stanie jak zjedzą trochę chipsów albo kilka żelek raz na miesiąc. A to z tego względu, żeby nie skończyło się tak, że jak spróbują chipsów pierwszy raz w życiu od kolegi w szkole, to im szajba odbije i bez wiedzy rodziców będą wydawał całe kieszonkowe na farbowany syf i zażerać się nim dzień w dzień. To trochę jak z tymi dziećmi, które mają zakaz oglądania telewizji, a potem pójdą do kolegi u którego takiego zakazu nie ma i spędzą kilka godzin przyklejeni do ekranu. Analogicznie np. piwo robi mniejsze wrażenie na nastolatku, który wypił jedno z rodzicami przy filmie, aniżeli na takim, który słyszał całe życie że to nie dla niego. Jeśli rodzice dają przykład to powinno być ok, ale przegięcie w żadną stronę nie jest dobre, bo po "pierwszym razie" w tajemnicy niektórzy dostają małpiego rozumu .
Tak ale zwróc uwagą o dzieciach w jakim wieku pisałam 2-3 lata, wtedy slodyczy jak dziecko ma te 3-4 lata to spokojnie mozna pokarmic raz na jakiś czas czekolada czy lodami.
A co do wynagradzania sobie to się do konca nie zgodzę bo na tależ z ciasteczkami rzucają sie równo dzieciaki które w domu mają słodycze na codzień, te co jedza raz w tygodniu i moje któremu wyrodna matka, znaczy się ja, słodyczy prawie nie daje. Z TV jest tak samo.
dacn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-08, 13:09   #3782
razdwapiec
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kadin_ Pokaż wiadomość
Żartujesz ?! Ja jako osoba dorosła nie dam rady zjeść 3 kanapek a co dopiero taki maluch
Serio nie dasz rady zjeść 3 kanapek? To to jest to co mnie dziwi w tym momencie.

Dziwi mnie jeszcze gadanie, że nie umie się NIC na egzamin, a po otrzymaniu karteczki ciapanie do samego końca, aż wykładowca dosłownie wyrwie papier spod długopisu. Od lat to obserwuję, a nadal mnie dziwi.
razdwapiec jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-08, 13:27   #3783
Kadin_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ciri15 Pokaż wiadomość
Może tylko ja jestem taka uparta, ale jakby ktoś mi chciał zepsuć swoimi pomysłami tak ważny dzień to bym powiedziała, że żadnego wesela nie będzie i sama ciułała kasę
Nie tylko Ty Moi rodzice dają nam x tys. na ślub i na szczeście odrazu zapowiedzieli, że możemy zrobić z tym co chcemy. Ślub, wycieczkę, dołożyć do domu czy wydać na pierdoły. Jak by trafili mi się tacy co za mnie chcą decydować to obawiam się, że wesela by nie było.
Cytat:
Napisane przez razdwapiec Pokaż wiadomość
Serio nie dasz rady zjeść 3 kanapek? To to jest to co mnie dziwi w tym momencie.
Przyzwyczaiłam żołądek do tego, że jem max. 2 kanapki i jestem pełna. Oczywiście mówię tutaj o normalnych posiłkach. Może gdyby mi bardzo zależało to wmusiłabym w siebie tą 3 kanapkę, ale po co ? A już zestaw 3 parówki i 3 kanapki jak pisała wizażanka w tamtym poście to totalna abstrakcja.
Stary 2013-02-08, 13:34   #3784
chwast
Zakorzenienie

Cytat:

Dziwi mnie jeszcze gadanie, że nie umie się NIC na egzamin, a po otrzymaniu karteczki ciapanie do samego końca, aż wykładowca dosłownie wyrwie papier spod długopisu. Od lat to obserwuję, a nadal mnie dziwi.
ja też nie dam rady zjeść 3 kanapek więc nie dziwię się, że dziecko też nie może
chwast jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-08, 13:36   #3785
razdwapiec
Zakorzenienie

Cytat:
Przyzwyczaiłam żołądek do tego, że jem max. 2 kanapki i jestem pełna. Oczywiście mówię tutaj o normalnych posiłkach. Może gdyby mi bardzo zależało to wmusiłabym w siebie tą 3 kanapkę, ale po co ? A już zestaw 3 parówki i 3 kanapki jak pisała wizażanka w tamtym poście to totalna abstrakcja.
Kurczę, zazdroszczę. Ja kiedy jestem głodna, potrafię zjeść naprawdę dużo.

Ale z tymi parówkami dla dzieciaczka faktycznie przegięcie. Bratanica ma 4 lata, a nie potrafi zjeść jednej parówki w całości, tylko że to jest chyba blokada bardziej psychiczna, też tak miałam jak byłam mała. Niestety mi przeszło.
razdwapiec jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-08, 13:42   #3786
asta9126
Zadomowienie

Może to tylko moja dziwna teoria, ale karanie dziecka za to, że nie zjadło albo nagradzanie słodyczami prowadzi do zaburzeń odżywiania. Jedzenie jest naturalną potrzebą człowieka nie nagrodą bądź karą.
Stary 2013-02-08, 13:44   #3787
dacn
Zakorzenienie

W gazetach "jadłospisy" dla dziei układaja osoby co dzieci nie maja i mają blade pojecie o tym ile dziecko zje, i tak dla roczniaka sa to propozycje w stylu
Sniadanie: mleko mm 180 ml, kanapki z pomidorem
II sniadanie banan, jabłko 180 ml mm
Obiad Słoiczek lub miseczka zupki, kawałek kurczaka, ziemniak i warzywa
podwieczorek szklanka soku i kilka jabłko
kolacja miska kaszki plus mm

Dziecko tyle nie zje, co innego ze tak wyglada jadlospis w zżłobku dziecko ma możliwość zjedzenia duzej porcji bo czasem tyle je, ale powinno miec też mozliwość najedzenia się trzema kęsami i powrotu do zabawy.
Stary 2013-02-08, 13:45   #3788
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Żartujesz ?! Ja jako osoba dorosła nie dam rady zjeść 3 kanapek a co dopiero taki maluch
Niestety nie żartuję. Ja też nie zjadłabym 3 kanapek, a do tego jeszcze 3 parówki? I potem to biedne dziecko słyszy, że NIC nie zjadło i że tylko się marnuje jedzenie przez niego Na moją delikatną uwagę, że może porcje są za duże dla niego usłyszałam, że CO TO JEST 3 paróweczki i 3 kawałki chlebka. Maluch zje jedną parówkę, pogryzie tego chleba jedną kanapkę i wielki bulwers, że kolacja niezjedzona.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-08, 13:51   #3789
201604200942
Konto usunięte

odbiegając od tematu...

usłyszałam właśnie w radiu o pośle, który w styczniu został 2 razy złapany (przez fotoradar, dowód jest jak nic) za przekroczenie prędkości. Mandatu nie zapłaci, bo przecież immunitet, wysłał stosowny dokument i jest bossem.
Na pytanie dziennikarki dlaczego nie zrzeknie się immunitetu i nie zapłaci mandatu odpowiedział: "Bo mam takie prawo. DŻIZAS"

---------- Dopisano o 13:51 ---------- Poprzedni post napisano o 13:49 ----------

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Niestety nie żartuję. Ja też nie zjadłabym 3 kanapek, a do tego jeszcze 3 parówki? I potem to biedne dziecko słyszy, że NIC nie zjadło i że tylko się marnuje jedzenie przez niego Na moją delikatną uwagę, że może porcje są za duże dla niego usłyszałam, że CO TO JEST 3 paróweczki i 3 kawałki chlebka. Maluch zje jedną parówkę, pogryzie tego chleba jedną kanapkę i wielki bulwers, że kolacja niezjedzona.
moja siostra zjada 3 parówki ot tak, 3 kanapki z majonezem i do tego mleko z płatkami albo tosty z serem. Dziwię się jej gdzie ona to upycha, bo je więcej niż mój tata, a jest chuda jak pies.
201604200942 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-08, 13:52   #3790
Kadin_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez chwast Pokaż wiadomość
ja też nie dam rady zjeść 3 kanapek więc nie dziwię się, że dziecko też nie może
Cytat:
Kurczę, zazdroszczę. Ja kiedy jestem głodna, potrafię zjeść naprawdę dużo.

Ale z tymi parówkami dla dzieciaczka faktycznie przegięcie. Bratanica ma 4 lata, a nie potrafi zjeść jednej parówki w całości, tylko że to jest chyba blokada bardziej psychiczna, też tak miałam jak byłam mała. Niestety mi przeszło.
Wszystko zależy od naszego myślenia. Ja kiedyś potrafiłam zjeść sama wielką pizze rodzinną (przeznaczoną dla 3-4 osób) wypić litr coli i myśleć co zjeść jeszcze. Pewnego dnia opamiętałam się - zaczęłam patrzeć co jem, jak jem i ile jem. Można "zaprogramować" żołądek, ale to rozmowa na inny wątek
Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Skąd się tacy ludzie biorą A później się dziwimy, że tyle maluchów jest z nadwagą, z zaburzeniami odżywiania itp. Rodzice przed porodem powinni przejść jakiś kurs dotyczący wychowania, karmienia itp.
Stary 2013-02-08, 13:59   #3791
asta9126
Zadomowienie

Ludzie dziwią się, że dzieci raczkują do tyłu, niepokoją się tym. Dopóki nie miałam pod opieką maleństwa, też nie wiedziałam dlaczego raczkowanie zwie się raczkowaniem, po prostu nigdy nie miałam okazji obserwować tego "zjawiska". Ale mając własne dziecko się nie domyślić? :P
Stary 2013-02-08, 14:00   #3792
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Wszystko zależy od naszego myślenia. Ja kiedyś potrafiłam zjeść sama wielką pizze rodzinną (przeznaczoną dla 3-4 osób) wypić litr coli i myśleć co zjeść jeszcze. Pewnego dnia opamiętałam się - zaczęłam patrzeć co jem, jak jem i ile jem. Można "zaprogramować" żołądek, ale to rozmowa na inny wątek

Skąd się tacy ludzie biorą A później się dziwimy, że tyle maluchów jest z nadwagą, z zaburzeniami odżywiania itp. Rodzice przed porodem powinni przejść jakiś kurs dotyczący wychowania, karmienia itp.
Co do pogrubionego to na prawde da sie zaprogramowac żołądek na odpowiednia ilość jedzenia. Dzięki czemu e sie wszystko ale nie tyje.

A co do drugiego to jest taki kurs nazywa sie szkoła rodzenia gdzie wbrew nazwie nie mowi sie tylko o porodzie, ale o kapieli, karmieniu, pielegnacji, wychowaniu i opiece nad dzieckiem, tyle ze wiele kobiet nie ma zamiaru chodzic do szkoły rodzenia bo po co przeciez wszystko juz wiedzą i nikt ich szkolic nie będzie.
Stary 2013-02-08, 14:21   #3793
cholernarejestracja
Copyraptor

No to sie tlumacze. Ja do niczego Tz nie zmuszam, ale sama uwielbiam roznorodna kuchnie, i taka chce sobie (sic!) gotowac. Natomiast on by chcial, zebym gotowala dla nas jak juz gotuje, i nie rozumie, czemu robie "jemu na zlosc" tarte ze szpinakiem - bo on tego nie tknie. I niewazne, ze ja mam na nia ochote, wiec sobie robie - to jest wedlug niego na pewno mnie na zlosc, bo przeciez frytki ze smazonym kurczakiem tez lubie. No lubie, ale nie chce ich jesc przez trzy miesiace dwa razy w tygodniu, bo tym juz rzygam spaghetti - super, ale on dopuszcza tylko opcje sos pomidorowy + mieso + czosnek - zadnych innych warzyw, grzybow, boczku, cebuli, nic, zawsze musi byc tak samo, a wszystko inne to na pewno robienie mu na zlosc. On moglby jesc trzy-cztery potrawy NON STOP. Na przyklad je kanapki tylko z szynka i z serem - jednoczesnie. Ostatecznie z sama szynka albo samym serem. Nigdy, a mieszkam z nim juz rok, nie zjadl kanapek z czyms innym. I wszystko spoko, ale gdy to ja jestem osoba gotujaca w domu (co lubie, i wcale by mi to nie przeszkadzalo), to szlag mnie trafia, jak musze toczyc wojne zeby wprowadzic jakiekolwiek nowe danie i wysluchiwac jekow "ale czeeemu nie moze byc kurczak z frytkami". A jak chce gotowac tylko dla siebie, to z wielkim fochem robi sobie kanapki albo zalewa zupke chinska. Bo ja taka zla kobieta.
cholernarejestracja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-08, 14:26   #3794
201604200942
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez asta9126 Pokaż wiadomość
Ludzie dziwią się, że dzieci raczkują do tyłu, niepokoją się tym. Dopóki nie miałam pod opieką maleństwa, też nie wiedziałam dlaczego raczkowanie zwie się raczkowaniem, po prostu nigdy nie miałam okazji obserwować tego "zjawiska". Ale mając własne dziecko się nie domyślić? :P
moja kuzynka jeździła na pupie i nikogo to nie martwiło
201604200942 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-08, 14:45   #3795
mary_poppins
sissy that walk

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
no ale przedszkolanki same dały sobie spokój jak jedną obrzygałam
Zrobiłam dokładnie to samo I wybawiłam tym siebie i inne dzieci od wpychania żarcia na siłę.
mary_poppins jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-08, 15:03   #3796
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asta9126 Pokaż wiadomość
Serio, ludzi to martwi/dziwi? Moja zaczęła właśnie tak raczkować...teraz porusza się, jak jaszczurka , ciekawe kiedy zacznie raczkować, tak, jak sobie to każdy wyobraża? Haha. No, ale dziwi mnie, że ludzie tak reagują. W końcu skądś się wzięło to określenie?

Też nie zjem 3 kanapek, max 2 i to już przy drugiej odpadam. Jakbym miała do tego zjeść 3 parówki i wypić napój o takiej samej kaloryczności, co mm, to bym pękła . Ludzie nie mają wyobraźni.
MonikaFaustyna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-08, 15:20   #3797
BioIvO
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez chwast Pokaż wiadomość
Zależy co ma sie na myśli mówiąc kanapka- cała standardowa kromka chleba czy pół? Bo ja do jajecznicy i parówki smaruje sobie kromkę zwykłego chleba, kroje na pół i mówie, że mam dwie kanapki.

Nikt nie śledzi tak bacznie postępowania innych jak ten, komu nic do tego. (V.Hugo)

Kobieta nigdy nie wie czego chce, ale nie spocznie, dopóki nie osiągnie celu.
BioIvO jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-08, 16:03   #3798
szakal165
Zakorzenienie

Cytat:

Bo rodzice dają im pieniądze na to wesele. Gdyby się odezwali coś na "nie" to może boją się, że kasy nie dostaną

Przepyszne są !
Nie dasz rady zjeść 3 kromek chleba?
szakal165 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-08, 16:24   #3799
asta9126
Zadomowienie

Ja się przyzwyczaiłam jeść na kolację dwie kanapki (dwie kromki chleba) i czasem już nawet nie myślę czy jestem głodna czy nie :p A jak jestem w pracy to jestem w stanie zjeść dwie składanki.
Stary 2013-02-08, 16:25   #3800
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez szakal165 Pokaż wiadomość
Nie dasz rady zjeść 3 kromek chleba?
http://img31.imageshack.us/img31/9546/pajdafrajda.jpg nie dasz rady zjeść 3 kromek
Stary 2013-02-08, 16:29   #3801
anlejka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
Nieee u mnie mama wojowała jak lwica no ale przedszkolanki same dały sobie spokój jak jedną obrzygałam i mam głęboką nadzieję że to przestarzałe metody sprzed 20 lat i teraz przedszkole poszło do przodu....
Jak byłam na praktykach to zdarzało się takie 'a zjedz, no zjedz' i wciskanie łyżki, ale to bardziej na zasadzie, że dzieci od siódmej w przedszkolu, a śniadania nie zjadły, bo płacz za mamą, więc żeby choć trochę tej zupki zjadły. W połowie miesiąca już mniej więcej wiedziałyśmy które dziecko ile jest w stanie zjeść, więc po prostu się siedziało i czekało aż nadejdzie ten moment, kiedy Szanowne Dziecię chwyci za łyżkę i zacznie jeść.
Co mnie bardziej zdziwiło to to, że dzieci mają w przedszkolu tak ogromne sztućce. Takie normalne. I trzylatki np. miały problem żeby operować widelcem, więc przez pierwsze dwa-trzy miesiące jedzą łyżkami. Po miesiącu opanowałam do perfekcji krojenie mięsa łyżką
anlejka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-08, 17:03   #3802
szakal165
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MonikaFaustyna Pokaż wiadomość
przyznam że często na kolację jem 3 kromki ale nie są ogromne i naładowane nie wiadomo jakimi składnikami
Stary 2013-02-08, 17:05   #3803
anlejka
Zakorzenienie

Cytat:
przyznam że często na kolację jem 3 kromki ale nie są ogromne i naładowane nie wiadomo jakimi składnikami
Ja czasami potrafię wciągnąć pół chleba, jak przyniosę świeży. Oczywiście najlepsza kanapka pod słońcem: świeży chleb (najlepiej domowy ) posmarowany masłem. Wtedy jestem w niebie
Stary 2013-02-08, 17:27   #3804
201607231707
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kobietasukcesu Pokaż wiadomość
cholerko: ja trochę rozumiem Twojego faceta, bo mnie trochę odrzuca nawet jak ktoś zrobi taką jajecznicę ala rzygi - jak mój brat np- tzn długo robiona na wolnym ogniu.
Mnie w ogóle obrzydza jajecznica
201607231707 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-08, 17:34   #3805
szakal165
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anlejka Pokaż wiadomość
Ja czasami potrafię wciągnąć pół chleba, jak przyniosę świeży. Oczywiście najlepsza kanapka pod słońcem: świeży chleb (najlepiej domowy ) posmarowany masłem. Wtedy jestem w niebie
hehe, ale to jak jest dobre masło czyli te 82% no i prawdziwy, nie napompowany chleb to faktycznie może taka klasyka być kusząca
Stary 2013-02-08, 18:09   #3806
anlejka
Zakorzenienie

Cytat:
hehe, ale to jak jest dobre masło czyli te 82% no i prawdziwy, nie napompowany chleb to faktycznie może taka klasyka być kusząca
My kupujemy tylko takie, bo babcia torty robi, a z takiego są najlepsze masy
Kiedyś jeszcze takie domowe mieliśmy. To była bajka
Stary 2013-02-08, 18:13   #3807
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Nie znoszę takich tortów. Na samą myśl o tej masie .
Stary 2013-02-08, 18:23   #3808
IzzieSt
Zakorzenienie

Cytat:
Ja tak samo, a czasami mogę cały dzień nic nie jeść i nie czuć głodu

Cytat:
My kupujemy tylko takie, bo babcia torty robi, a z takiego są najlepsze masy
Kiedyś jeszcze takie domowe mieliśmy. To była bajka
Miałam okazję spróbować na wycieczce szkolnej. Nauczycielki się zachwycały, więc my - banda czwartoklasistów się rzuciliśmy, panie nam posmarowały, a później kolejka była do 'ubikacji'(kibelek był na dworze bo to wycieczka na wieś była) i wszystko wylądowało w tym kibelku
IzzieSt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-08, 18:24   #3809
Gofrzyca
Zakorzenienie

Cytat:

ja ostatnio pół takiego świeżutkiego, jeszcze ciepłego chleba wtrąbiłam z...uwaga, uwaga...herbatą
Zatrzasnęłaś je na klucz, wystawiłaś mnie na bruk.
Choć rację masz, że nie znasz mnie,
jak mogłaś tak dać wkręcić się.
Gofrzyca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-08, 18:28   #3810
magyarparaszt
Ha ha ha ha ha

Cytat:
Napisane przez kobietasukcesu Pokaż wiadomość
I tak pewnie jej jabłka z masłem orzechowym (ile ono ma kcal i tłuszczu przecież) więcej mają kcal niż pączek
Nochybanie

---------- Dopisano o 18:28 ---------- Poprzedni post napisano o 18:26 ----------

Cytat:
Napisane przez siarka40 Pokaż wiadomość
Wytłuszczone - też tego nie rozumiem. Aczkolwiek tu chyba chodzi o to, żeby mieć pretekst na osłodzenie sobie życia (i pewnie sporo cukiernicy zapłacili Bogu - o ile ktoś kojarzy dowcip o chlebie i coca coli). Tak samo rzecz się ma z rogalami świętomarcińskimi jedzonymi w Poznaniu w dniu 11 listopada.
Swoją drogą, wczoraj oczywiście pączka nie zjadłam. Czyżbym była złą chrześcijanką?^^
Twój wewnętrzny głos Ci nie powiedział, że masz zjeść?

magyarparaszt jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości