Języki obce same szlifujemy do perfekcji dość chcemy. - Strona 140 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Nauka języków obcych - kącik językowy

Notka

Nauka języków obcych - kącik językowy Nauka języków obcych - kącik językowy, to miejsce wymiany informacji o kursach, podręcznikach, materiałach i ciekawostkach językowych. Dołącz.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-02-05, 16:31   #4171
laczupakabra
Rozeznanie

GG do laczupakabra
Dot.: Języki obce same szlifujemy do perfekcji dość chcemy.

dziewczyny, jaki podręcznik/ książkę/ kurs polecacie do nauki francuskiego samemu od podstaw?
laczupakabra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-05, 17:19   #4172
_gatinha_
Zadomowienie

A do hiszpańskiego macie może jakąś sprawdzoną fajną książkę dla osoby początkującej? Coś tam umiem po tym hiszpańsku, ale wolałabym książkę z gramatyką od podstaw
Stary 2013-02-05, 17:34   #4173
Tygrryska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez LiquidLuck Pokaż wiadomość
Przerwałam, bo zupełnie nie czułam tego języka niektórzy ludzie w grupie zaczęli się fascynować kulturą, nosić kolorowe stroje, a ja czułam się wśród nich jak głupek, który nie nadąża z nauką składania wyrazów, bo nie miałam takiej motywacji jak inni
motywacja to podstawa

Cytat:
Napisane przez Peru Pokaż wiadomość
Przejdę się jutro do taniej książki i zobaczę jakieś repetytoria do języków - włączyłam niemieckie radio sobie, ale ciągle gra muzyka, nic nie gadają
ja zwykle slucham jednego z tych: b5 aktuell, dlf, bayern 2, inforadio, mdr figaro
zwykle na nich gadaja

Cytat:
Napisane przez vanadis Pokaż wiadomość
Melduję się i ja codziennie Henry
Niestety tylko jeden język powtarzam i podziwiam Was, ze potraficie tyle na raz!
A jak Waszym zdaniem najłatwiej przypomnieć sobie inny język. Uczyłam się szmat czasu temu niemieckiego i teraz bym chciała wrócić niestety nie wiem jak. prof. Klaus raczej za trudny jak na start/przypomnienie? Jak sądzicie ?
mowisz o slownictwie czy kursie? zreszta jesli o kursie to zaczyna sie od A1, a jesli o slownictwie to sa tam tez calkiem podstawowe slowka, tylko wiadomo ze musisz miec cos jeszcze do tego

Cytat:
Napisane przez locaCoco Pokaż wiadomość
Przyjmiecie mnie w swoje grono z greckim?

Przebrnęłam przez cały wątek i chyba nikt się nie uczy tego języka?
jestes pierwsza
na jakim poziomie jestes? i dlaczego sie go uczysz?

Cytat:
Napisane przez Niebieskooka arystokratka Pokaż wiadomość
Ja się wciąż uczę, mimo że nieźle znam, niemieckiego, rosyjskiego, białoruskiego i litewskiego. Może któraś z Was uczy się dwóch ostatnich?Angielski sobie odpuściłam, w mojej sytuacji nie jest mi kompletnie potrzebny.
z bialoruskim i litewskim tez chyba jestes sama
Cytat:
Napisane przez laczupakabra Pokaż wiadomość
dziewczyny, jaki podręcznik/ książkę/ kurs polecacie do nauki francuskiego samemu od podstaw?
Cytat:
Napisane przez _gatinha_ Pokaż wiadomość
A do hiszpańskiego macie może jakąś sprawdzoną fajną książkę dla osoby początkującej? Coś tam umiem po tym hiszpańsku, ale wolałabym książkę z gramatyką od podstaw
proponuje Wam przeszukac watek

Tygrryska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-05, 19:48   #4174
pani-radosna
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez vanadis Pokaż wiadomość
Melduję się i ja codziennie Henry
Niestety tylko jeden język powtarzam i podziwiam Was, ze potraficie tyle na raz!
A jak Waszym zdaniem najłatwiej przypomnieć sobie inny język. Uczyłam się szmat czasu temu niemieckiego i teraz bym chciała wrócić niestety nie wiem jak. prof. Klaus raczej za trudny jak na start/przypomnienie? Jak sądzicie ?
Jeśli chodzi Ci o słownictwo, to myślę, że nie będzie za trudny. Chociaż z Klausa nie korzystałam, działałam z prof. Pedro powtarzając podstawy z hiszpańskiego i było to całkiem dobre rozwiązanie.

Ja codziennie działam z fiszkami papierowymi. Staram się ograniczać komputer (hahaha), więc nawet profesora zamieniłam na fiszki.

A tak w ogóle, to kompletnie nie mogę się ostatnio zmobilizować do rosyjskiego! Od paru miesięcy praktycznie nic nie ruszyłam! Wrr.
pani-radosna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-05, 19:59   #4175
locaCoco
Przyczajenie

W październiku rozpoczęłam studia na filologii nowogreckiej, więc poziom nie jest jakoś oszałamiająco wysoki
Dlaczego grecki? Interesuję się tamtejszym regionem od dłuższego czasu, bardzo podoba mi się brzmienie tego języka oraz to, że nie jest tak bardzo popularny. Myślę, że znalazłoby się jeszcze kilka mniejszych lub większych powodów.
Niestety mam ogromny problem z rozplanowaniem nauki. Na nadmiar materiałów nie narzekam (na studiach korzystam z jednego podręcznika, dodatkowo w domu mam jeden zestaw ćwiczeń), ale nadal nie wiem jak rozsądnie zabrać się za naukę. Niby uczę się systematycznie, ale czegoś w tej mojej nauce brakuje Albo skupiam się na słownictwie albo tylko i wyłącznie na gramatyce, a kiedy muszę to ze sobą połączyć to nic mi z tego nie wychodzi.
locaCoco jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-05, 20:05   #4176
Tygrryska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez locaCoco Pokaż wiadomość
W październiku rozpoczęłam studia na filologii nowogreckiej, więc poziom nie jest jakoś oszałamiająco wysoki
Dlaczego grecki? Interesuję się tamtejszym regionem od dłuższego czasu, bardzo podoba mi się brzmienie tego języka oraz to, że nie jest tak bardzo popularny. Myślę, że znalazłoby się jeszcze kilka mniejszych lub większych powodów.
Niestety mam ogromny problem z rozplanowaniem nauki. Na nadmiar materiałów nie narzekam (na studiach korzystam z jednego podręcznika, dodatkowo w domu mam jeden zestaw ćwiczeń), ale nadal nie wiem jak rozsądnie zabrać się za naukę. Niby uczę się systematycznie, ale czegoś w tej mojej nauce brakuje Albo skupiam się na słownictwie albo tylko i wyłącznie na gramatyce, a kiedy muszę to ze sobą połączyć to nic mi z tego nie wychodzi.
na takich filologiach potrzeba troszke czasu zeby sobie jakos wszystko ulozyc i sie przyzwyczaic do nowego jezyka
a gdzie studiujesz? Poznan, Warszawa, Krakow?

Tygrryska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-05, 20:12   #4177
locaCoco
Przyczajenie

Warszawa
Podejrzewam, że nie jest to kwestia języka, ponieważ taki sam problem miałam z innymi, których się uczyłam.
Pocieszam się tym, że może po prostu potrzebuję więcej praktyki, różnych ćwiczeń i na obecnym etapie nie powinnam wymagać od siebie zbyt wiele

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-02-06, 10:53   #4178
latysia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez midusia86 Pokaż wiadomość
I znowu nam wątek ucichł. Więcej systematyczności drogie panie
Jestem pozytywnie zaskoczona tym, jak motywująco działa na mnie regularna lektura tego wątku i Waszych blogów.
Próbując kopiować Wasze najlepsze patenty na naukę staram się jak najwięcej słuchać, oglądać i wychwytywać nowe słówka i zwroty. Mam wrażenie, że daje to nawet lepsze rezultaty, niż ślęczenie nad kolejnym rozdziałem kolejnej książki
Mam przed sobą teraz bojowe zadanie przyswojenia sobie w jak najszybszym czasie biznesowego włoskiego. Wsłuchiwanie się we wszelkiego rodzaju wiadomości gospodarcze to jedno, ale wciąż poszukuję najlepszego źródła słownictwa....
Gdyby ktoś zupełnie przypadkiem dysponował sprawdzonym źródłem wiedzy w tej dziedzinie, zapraszam do pisania
Blogi to zło. Spędzam na nich za dużo czasu. Dziewczyny piszą za ciekawie, a każdy powód jest dobry żeby przesunąć naukę na później, ale motywacja zawsze później jest większa.

Cytat:
Było dużo propozycji w wątku. Ja mam edgarda i jakoś go robię małymi kroczkami, ale mnie nie powala. Chociaż i tak bardziej mi podchodzi niż np. pons.

latysia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-06, 12:04   #4179
zielona_nadzieja
Zakorzenienie

Robię porządki w zakładkach i trafiłam na fajną stronę z podcastami z francuskiego, może komuś się przyda http://onethinginafrenchday.podbean.com/#
Stary 2013-02-06, 17:34   #4180
_gatinha_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez latysia Pokaż wiadomość
. Było dużo propozycji w wątku. Ja mam edgarda i jakoś go robię małymi kroczkami, ale mnie nie powala. Chociaż i tak bardziej mi podchodzi niż np. pons.
O właśnie o to mi chodziło, bo waham się pomiędzy czymś z edgarda a z ponsa. Dziękuję! To z czego jesteś najbardziej zadowolona? Z jakiej książki Ci osobiście się uczy najlepiej?
Stary 2013-02-06, 17:39   #4181
Peru
Zadomowienie

Cytat:
O właśnie o to mi chodziło, bo waham się pomiędzy czymś z edgarda a z ponsa. Dziękuję! To z czego jesteś najbardziej zadowolona? Z jakiej książki Ci osobiście się uczy najlepiej?
Supermemo!
Peru jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-06, 17:53   #4182
_gatinha_
Zadomowienie

Peru Dziękuję! Właśnie siostra przyniosła mi "Gramatykę w pigułce" z Edgarda właśnie Super A tak to przerabiam sobie różne poziomy na busuu.com - gorąco polecam! Na razie jestem tam na poziomie B1, poprzednie były bardzo łatwe
Stary 2013-02-06, 17:55   #4183
locaCoco
Przyczajenie

Moja poprzednia wiadomość gdzieś zaginęła. Może jeszcze kiedyś się odnajdzie A Czy są tu osoby, które uczą się/ kiedyś uczyły się tureckiego i zechciałyby podzielić się materiałami do nauki?
Stary 2013-02-06, 18:12   #4184
Mysteriness
Zadomowienie

GG do Mysteriness

Cytat:
Napisane przez zielona_nadzieja Pokaż wiadomość
Robię porządki w zakładkach i trafiłam na fajną stronę z podcastami z francuskiego, może komuś się przyda http://onethinginafrenchday.podbean.com/#

mi się przyda dziękuję! ;*

Mysteriness jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-07, 17:50   #4185
kuba5566
Raczkowanie

Uff, już po sesji, czas wrócić do supermemo, 700 powtórek
Stary 2013-02-08, 19:08   #4186
karambajka
Lady D.

maski

pomylka
karambajka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-09, 14:57   #4187
lalaith
Zakorzenienie

Mam dwa pytanka:

1. Czy znacie jakies fajne stronki z zadaniami z gramatyki angielskiej?

2. Kiedys mialam zasubskrybowane 10 slowek na maila dziennie z angielskiego, czy ktos moze uczyl sie w ten sposob PORTUGALSKIEGO i wie, gdzie mozna takie cos zasubskrybowac? Ta metoda byla dla mnie swietna!

A tak poza tym co polecacie z portugalskiego od podstaw?
Stary 2013-02-09, 16:22   #4188
GreenSlinky
Raczkowanie

Witajcie! Za rok matura, więc postanowiłam się wziąć za swój angielski, ponieważ stwierdziłam,że to co robimy na lekcji angielskiego jest po prostu śmieszne. Tzn nic nie robimy Dlatego muszę sama zacząć coś robić, bo nie wiem jak ja napisze mature! Piszecie tu o różnych programach, z tego co widzę, to są bardzo drogie... Ale cóż. Jaki program polecacie? Taki do nauki i gramatyki i słówek. Albo tylko słówek, co by wzbogacić słownictwo. Zastanawiałam sie nad Profesorem Henry 6.0, ale 170 zł... Błagam, doradzcie coś! Może znacie jakieś internetowe programy? Ale mimo wszystko, i tak uważam,że musze kupić jakieś książki czy płyty.
Stary 2013-02-09, 20:59   #4189
tamtaglista
Zakorzenienie

Któraś ma namiary na naukę WĘGIERSKIEGO??

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-02-09, 21:44   #4190
Maguda_
Kawaii strona mocy

Cytat:
Napisane przez GreenSlinky Pokaż wiadomość
Witajcie! Za rok matura, więc postanowiłam się wziąć za swój angielski, ponieważ stwierdziłam,że to co robimy na lekcji angielskiego jest po prostu śmieszne. Tzn nic nie robimy Dlatego muszę sama zacząć coś robić, bo nie wiem jak ja napisze mature! Piszecie tu o różnych programach, z tego co widzę, to są bardzo drogie... Ale cóż. Jaki program polecacie? Taki do nauki i gramatyki i słówek. Albo tylko słówek, co by wzbogacić słownictwo. Zastanawiałam sie nad Profesorem Henry 6.0, ale 170 zł... Błagam, doradzcie coś! Może znacie jakieś internetowe programy? Ale mimo wszystko, i tak uważam,że musze kupić jakieś książki czy płyty.
Na rynku jest masa książek i repetytoriów do matury, wcale to nie musi być Henry Czytaj gazety, słuchaj programy, oglądaj filmy, czyli otaczaj się angielskim jak najwięcej i najczęściej.

Cytat:
Napisane przez tamtaglista Pokaż wiadomość
Któraś ma namiary na naukę WĘGIERSKIEGO??
Tygrrryska zajmuje się węgierskim, jeśli niczego nie pomyliłam

Oj, coś po raz kolejny widzę, że mój portfel ucierpi i to mocno ... tia, trzeba to jakoś sensownie porozkładać
Maguda_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-10, 07:34   #4191
verda
Inkwizytor

P.Klaus już do mnie jedzie

wymianka książkowa
verda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-10, 08:57   #4192
Maguda_
Kawaii strona mocy

Którego Klausa kupiłaś?
Stary 2013-02-10, 09:01   #4193
verda
Inkwizytor

Cytat:
Napisane przez Maguda_ Pokaż wiadomość
Którego Klausa kupiłaś?
Klaus 6.0 słownictwo

Mam nadzieję że dam radę z trzema językami Myślicie że jak zepnę poślady to dam radę w rok wskoczyć z niemieckim na B1 (z bliżej nieokreślonego poziomu oscylującego w granicach zera)? Bardzo bym chciała...

wymianka książkowa
Stary 2013-02-10, 09:04   #4194
Maguda_
Kawaii strona mocy

Cytat:
Napisane przez verda Pokaż wiadomość
Klaus 6.0 słownictwo

Mam nadzieję że dam radę z trzema językami Myślicie że jak zepnę poślady to dam radę w rok wskoczyć z niemieckim na B1 (z bliżej nieokreślonego poziomu oscylującego w granicach zera)? Bardzo bym chciała...
Już się bałam, że intensywny
Jeśli będziesz traktowała go jako priorytet, myślę, że wszystko jest możliwe Chcieć to móc, prawda?
Stary 2013-02-10, 09:07   #4195
verda
Inkwizytor

Cytat:
Już się bałam, że intensywny
Jeśli będziesz traktowała go jako priorytet, myślę, że wszystko jest możliwe Chcieć to móc, prawda?
Mam intensywny z hiszpańskiego i nie jestem z niego zbyt zadowolona. Tzn nie jest tragicznie, ale średnio sie do nadaje do nauki od podstaw... Poza tym szło lepiej ta kase wydać, wkurzyli mnie

No stety/niestety chyba będzie priorytetem, co zepsuje mi mój cudowny plan z hiszpańskim, no ale czego to się dla pracy nie robi

wymianka książkowa
Stary 2013-02-10, 09:15   #4196
Maguda_
Kawaii strona mocy

Cytat:
Napisane przez verda Pokaż wiadomość
Mam intensywny z hiszpańskiego i nie jestem z niego zbyt zadowolona. Tzn nie jest tragicznie, ale średnio sie do nadaje do nauki od podstaw... Poza tym szło lepiej ta kase wydać, wkurzyli mnie
Dokładnie, dla kompletnego żółtodzioba się nie nadaje, jest za mało wytłumaczony i zagadnienia wyjaśnione zostały po łebkach, miks wszystkiego po trochu i, wg mnie, efekt średni ... dlatego z radością odinstalowałam Akurat mówię o Klausie

No cóż, jakby nie było angielski możesz delikatnie odstawić na boczny tor i skupić się na niemieckim i hiszpańskim Też mam plan zdawać CPE, zobaczymy jak to się wszystko ułoży przez ten rok i czy nadal ten egzamin będę uważała za taki potrzebny Trzymam kciuki, tylko się od razu nie nastawiaj źle na Deutsch
Stary 2013-02-10, 10:40   #4197
vanadis
Wtajemniczenie

Cytat:
Dokładnie, dla kompletnego żółtodzioba się nie nadaje, jest za mało wytłumaczony i zagadnienia wyjaśnione zostały po łebkach, miks wszystkiego po trochu i, wg mnie, efekt średni ... dlatego z radością odinstalowałam Akurat mówię o Klausie
A Ty na jakim poziomie jesteś ? Wczoraj pobawiłam się trochę w Klausie ale jakoś mi nie idzie. Chciałam od podstaw, myślałam, że da radę, jednak z tym słabo. Naćkane słownictwo, trochę pogmatwane. Więc zastanawiam się nad czymś innym dla początkujących.

vanadis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-10, 12:00   #4198
Maguda_
Kawaii strona mocy

To jest bardzo ciekawe pytanie ... nie mam bladego pojęcia Przerabiam materiały od b1+ do c1, nie wiem dokładnie gdzie się wstrzelam z poziomem, ale moim celem nauki jest co innego

Jeśli nigdy nie miałaś do czynienia z niemieckim, na sam początek poszukaj czegoś innego niż Klaus Intensywny, myślę, że znajdziesz coś ciekawszego i bardziej odpowiedniego Podstawa to najważniejszy moment w nauce języka i trzeba go dobrze opanować, a ten kurs pod tym względem, wg mnie, nie jest wystarczająco zadowalający.
Stary 2013-02-10, 13:03   #4199
gosia_9508
Zakorzenienie

Ja mam jakiś zastój od ferii. Nie zrobiłam chyba nic. Ale dziś do nauki mnie natchnęła usłyszana piosenka w radio i zrobiłam jedno ćwiczonko, wiem że to mało, ale jak regularnie zrobię kilkanaście razy po takim jednym zadaniu, to zobaczę jakiś efekt Chyba za daleko wybiegłam, póki co w przyszłość, bo oczami wyobraźni widziałam siebie posługującą się językiem obcym jak ojczystym

---------- Dopisano o 14:03 ---------- Poprzedni post napisano o 13:59 ----------

Cytat:
To jest bardzo ciekawe pytanie ... nie mam bladego pojęcia Przerabiam materiały od b1+ do c1, nie wiem dokładnie gdzie się wstrzelam z poziomem, ale moim celem nauki jest co innego
A jaki masz cel? Możliwe, ze pisałaś, ale nie zwróciłam uwagi.
Mi np. zależy po prostu na swobodnej komunikacji, nie muszę znać złożonych struktur gramatycznych, których prawdopodobnie nigdy nie użyję, tylko te najczęściej stosowane.
gosia_9508 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-10, 13:08   #4200
Maguda_
Kawaii strona mocy

Cytat:
Napisane przez gosia_9508 Pokaż wiadomość
Ja mam jakiś zastój od ferii. Nie zrobiłam chyba nic. Ale dziś do nauki mnie natchnęła usłyszana piosenka w radio i zrobiłam jedno ćwiczonko, wiem że to mało, ale jak regularnie zrobię kilkanaście razy po takim jednym zadaniu, to zobaczę jakiś efekt Chyba za daleko wybiegłam, póki co w przyszłość, bo oczami wyobraźni widziałam siebie posługującą się językiem obcym jak ojczystym

Krok po kroku, ważne że do celu Do kiedy masz ferie?

Cytat:
Napisane przez gosia_9508 Pokaż wiadomość
A jaki masz cel? Możliwe, ze pisałaś, ale nie zwróciłam uwagi.
Mi np. zależy po prostu na swobodnej komunikacji, nie muszę znać złożonych struktur gramatycznych, których prawdopodobnie nigdy nie użyję, tylko te najczęściej stosowane.
Zdać pewien specjalistyczny egzamin ... czasu niestety coraz mniej
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Nauka języków obcych - kącik językowy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości