|
|||||||
| Notka |
|
| Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4951 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Nasze zbiory kosmetyczne - pielęgnacja naturalna, ekologiczna - CZĘŚĆ VII
Dziewczyny, a co sądzicie o tych składach, nie beda zapychac ani podrazniac ale tez dobrze oczyszczac?
Coslys pianka myjaca dla dzieci: Skład: Aqua (water), citrus aurantium amara flower water** (organic Orange Blossom Floral Water), polyglyceryl-4-caprate (emulsifier from natural origin), cocamidopropyl betaine (cleansing and foaming base from coco), glycerin (vegetable glycerin), parfum (100% natural fragrance), prunus armeniaca fruit extract** (organic apricot extract), bisabolol (active ingredient from candeia (a Brazilian tree) oil), sodium cocoyl glutamate (cleansing and foaming base from coco), sodium benzoate (preservative system), sodium chloride Skład: Coslys plyn myjący dla dzieci: Skład: Aqua, citrus aurantium amara flower water**, centaurea cyanus flower water**, polyglyceryl-4-caprate, parfum, rosa damascena flower water**, aloe barbadensis leaf juice powder**, prunus armeniaca fruit extract**, glycerin, sodium benzoate, potassium hydroxide.(salt). |
|
|
|
#4952 |
|
Wtajemniczenie
|
Cło nie jest naliczane automatycznie - do mojej przesyłki poza kosztem wysłania nic innego nie zostało doliczone. W urzędzie celnym owszem mogą naliczyć cło, ale przy przesyłce około 50$ nie powinni. Co najwyżej mogą dowalić VAT, ale to już zależy od widzi mi się urzędu celnego i jest po prostu loterią.
|
|
|
|
#4953 | |
|
Obcy 8 pasażer Nostromo
|
Cytat:
![]() Jeśli zaś chodzi o podrażnienia, to bardzo indywidualna sprawa. u mnie powszechnie chwalony micel Naturado zrobił na gębie jesien średniowiecza ![]() Ponadto wiele innych środków myjących (aa eco i niektóre mydła LF) Jak masz podatna na podrażnienia cerę to nie pozostaje nic innego jak testować; a i ostrożnie, nie wszystko na raz, nie za dużo na raz... |
|
|
|
|
#4954 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
niestety będę zamawiać dopiero pod koniec przyszłego tygodnia, bo przez najbliższy czas będę cały czas w drodze i będę zwiedzać pół Polski a już nie mogę się doczekać ![]() Właśnie nie wiem na jaki hydrolat się zdecydować, tyle dobroci każdy ma. Zainteresował mnie z lipy, z kwiatu pomarańczy ( głównie ze względu działania regenerującego i przeciwzmarszczkowego ), z pszenicy samopszy i róży damascena ![]() Faktycznie, olej z pestek malin ciekawie się zapowiada i z owoców rokitnika i monoi też ![]() Do włosów już też kilku używałam, więc pewnie i tak kiedyś sie zaopatrzę w sezamowy, bo już od dawna za mną chodzi ![]() A peeling z sody jest bardzo prosty, kiedyś wpadłam na przepis gdzieś w Internecie. Mieszam sodę z wodą, tam były jakieś proporcje podawane, ale i tak robiłam "na oko", by konsystencja pasowała. Osobiście robiłam z niej maseczkę, zmywałam letnią wodą i przy okazji był peeling ładnie zaskórniki czyściła i rozjaśniała buzię
|
|
|
|
|
#4955 |
|
Zakorzenienie
|
Ja chyba też zainwestuję w zakupy z BU albo ZSK i tam kupię serum z wit. C, bo to z Amazona jednak wychodzi za drogo jak dla mnie
|
#4956 |
|
Zakorzenienie
|
[1=ffb13763ddeb19d95255f96 b349e2f21757b5e15_67b6708 8155fe;39146316]O jak mi miło i jeszcze bardziej to motywuje do działania! Dziękuję
niestety będę zamawiać dopiero pod koniec przyszłego tygodnia, bo przez najbliższy czas będę cały czas w drodze i będę zwiedzać pół Polski a już nie mogę się doczekać ![]() Właśnie nie wiem na jaki hydrolat się zdecydować, tyle dobroci każdy ma. Zainteresował mnie z lipy, z kwiatu pomarańczy ( głównie ze względu działania regenerującego i przeciwzmarszczkowego ), z pszenicy samopszy i róży damascena ![]() Faktycznie, olej z pestek malin ciekawie się zapowiada i z owoców rokitnika i monoi też ![]() Do włosów już też kilku używałam, więc pewnie i tak kiedyś sie zaopatrzę w sezamowy, bo już od dawna za mną chodzi ![]() A peeling z sody jest bardzo prosty, kiedyś wpadłam na przepis gdzieś w Internecie. Mieszam sodę z wodą, tam były jakieś proporcje podawane, ale i tak robiłam "na oko", by konsystencja pasowała. Osobiście robiłam z niej maseczkę, zmywałam letnią wodą i przy okazji był peeling ładnie zaskórniki czyściła i rozjaśniała buzię [/QUOTE]dzięki za info o sodzie - napewno sie skuszę hydrolaty - pomarańcza może ściągać, damascena fajna tylko zapach nie każdemu odpowiada , pszenica brzmi interesująco (nie miałam, ale z opisu to dla starszych pań ). Przyznam, że ja od początku obstawiałam dla Ciebie lipę ![]() Monoi ma konsystencję masła, nie jest lejącym olejem (znaczy jest, ale dopiero po podgrzaniu w dłoniach - wyjety z lodówki jest twardy bardzo). Rokitnik tez taki trochę cięższy. Ale wiesz, że tak na oko to może się dany produkt wydawac fajny - jaka jest prawda wyjdzie w praktyce ![]() Ja od siebie proponowałabym Ci na początek hydrolat z lipy + zestaw do zrobienia toniku i olej z malinek ![]() Dobrze kojarzę, że Ty młodziutka jesteś? A jeszcze jakbyś sobie dokupiła gdzieś glinkę to miałabyś też wszystko do robienia raz na tydzień maseczki oczyszczającej - glinka, hydrolat i ze 2 kropelki oleju dają cud maseczkę nie od razu musi być silnie oczyszczająca zielona (chyba, że potrzebujesz silnego oczyszcenia), fajna bardzo jest glinka czerwona
Edytowane przez anula_ga Czas edycji: 2013-02-10 o 11:55 |
|
|
|
#4957 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
posłucham się Ciebie, jako bardziej doświadczonej i wezmę lipę i malinkę I w tym roku stuknie mi 20-ka także jeszcze można powiedzieć, że młodziutka, ale -naście już za mną a co najgorsze na czole już robią mi się takie bruzdy :cA taką glinkę, gdzie bym mogła nabyć? W sklepie zielarskim, czy nie te rejony? skuszę się na czerwoną, bo aż tak zanieczyszczonej twarzy nie mam. Parę zaskórników na nochalu i co jakiś czas jakieś krostki, jak się świństw najem ![]() Aha, a te produkty wszystkie mogę stosować w okolicach oczu, czy raczej nie wskazane?
|
|
|
|
|
#4958 |
|
Zakorzenienie
|
[1=ffb13763ddeb19d95255f96 b349e2f21757b5e15_67b6708 8155fe;39147322]O, dziękuję za cenne informacje i rady
posłucham się Ciebie, jako bardziej doświadczonej i wezmę lipę i malinkę I w tym roku stuknie mi 20-ka także jeszcze można powiedzieć, że młodziutka, ale -naście już za mną a co najgorsze na czole już robią mi się takie bruzdy :cA taką glinkę, gdzie bym mogła nabyć? W sklepie zielarskim, czy nie te rejony? skuszę się na czerwoną, bo aż tak zanieczyszczonej twarzy nie mam. Parę zaskórników na nochalu i co jakiś czas jakieś krostki, jak się świństw najem ![]() Aha, a te produkty wszystkie mogę stosować w okolicach oczu, czy raczej nie wskazane? [/QUOTE]Ja stosuję wszystkie te produkty na okolice oczu i jest ok, ale Ty na wszelki wypadek bądź ostrożna pod oczy mozesz raz na jakis czas stosować sam olej (bez ha) na noc To w takim razie myślę, że glinka czerwona będzie fajna poczytaj sobie o niej. Możesz jeszcze rzucic okiem na różową i rhassoul Nigdy nie szukałam glinek stacjonarnie, ale podpytaj dziewczyny ze swojego miasta - one napewno wiedzą czy można je gdzieś dorwać
Edytowane przez anula_ga Czas edycji: 2013-02-10 o 12:50 |
|
|
|
#4959 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a pianka czy nie podrazni ale tez czy domyje??? bo po ostniej sesji z zoracem to przesusz mam masakryczny
|
|
|
|
|
#4960 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
się natestowałyśmy i wrażeń kosmetycznych faktycznie starczy, skoro życie codzienne niesie ze sobą dość przygód ![]() muszę jednak przyznać, że na mojej gębie nie zaobserwowałam zapychania w formie gul podskórnych nigdy - albo miałam podrażnienia i wysypkę kontaktową (i to w miarę szybko, do paru godzin po nałożeniu), albo pozatykane pory, z którymi dało się uporać glinkami i peelingami + odstawienie lepiszcza. więc dla mnie testowanie, czy kosmetyk mnie "zapycha", nie było takie dramatyczne Cytat:
"Zawiera wyjątkowo dużą ilość witaminy C, która jest ważnym elementem ochrony przed wolnymi rodnikami i przeciwdziałania starzeniu się komórek skóry. Szczególną cechą witaminy C zawartej w oleju z dzikiej róży jest to, że nie działa drażniąco na skórę oraz nie wchodzi w reakcje z żelazem zawartym w skórze, a więc nie ma szkodliwego efektu powstawania toksycznych rodników (reakcja Fentona) – co jest niestety charakterystyczne dla zwykłej witaminy C używanej w kosmetykach." może teraz będzie mi łatwiej coś znaleźć
|
|
#4961 | |
|
Obcy 8 pasażer Nostromo
|
Cytat:
micel to środek czyszczący przecież, on kumuluje te "brudy" z twarzy... co najlepiej widać, jak się wyleje go trochę na wacik nieco zbrudzony... no nie wiem, zrób jak uważasz, ale ja tak robię: najpierw micelem i wacikiem zmywam makijaż a potem domywam się wodą z mydłem. Potem przecieram hydrolatem.Rano myję buzię olejkiem i szmatką Mam pomysł na nowy wątek na biochemii: Jak rozwiązałam mój kosmetyczny problem. i w prostych słowach opis co się komu udało Bo mi się udało rozprasować zmarszczki na dekolcie i zlikwidować strasznie porozszerzane, zanieczyszczone pory na strefie T
|
|
|
|
|
#4962 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Martusia to miałaś wielkie szczęście. Ja przeszłam ze skórą takie cuda, że aż mi słabo jak to wspominam. Opanowanie mojej skóry zajęło mi mnóstwo czasu, kontrolowanie żywienia i parę wizyt u lekarza. Dalej nie jest idealnie ale różnica jest kolosalna, teraz walczę ze śladami Duża zasługa naszej Kotwilki, bez niej pewnie siedziałabym teraz w piwnicy z torbą na głowie
|
|
#4963 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ja tak wykombinowałam że woda z kranu jest be i jakby tak samym micelem ale masz racje tez pewnie czułabym sie niedomyta wode rózana Alepp odbieram juz jutro jak tak lubie kompletami i do tego hydrolatatu z rózy mam ochote na wychwalany micel Coslys ale on taaaaki drogi to wykombinowałam tanszy tez Coslys tyle że dla dzieci i do tego piankę |
|
|
|
|
#4964 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tez chetnie bym poczytala...jak watek zostanie zalozony... to wrzuć linka
|
|
|
|
|
#4965 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4966 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() I dziękuję Ci jeszcze raz za Twoje rady gdyby nie Ty, nie ogarnęła bym tego wszystkiego ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#4967 |
|
Zakorzenienie
|
[1=ffb13763ddeb19d95255f96 b349e2f21757b5e15_67b6708 8155fe;39148633]
![]() I dziękuję Ci jeszcze raz za Twoje rady gdyby nie Ty, nie ogarnęła bym tego wszystkiego ![]() [/QUOTE] dziękuję Ci bardzo ale to Ty sama wszystko pięknie zebrałaś na podstawie mnóstwa informacji od wszystkich dziewczyn z wątku - więc to praca zbiorowa zresztą Ty się napracowałaś najbardziej I tak szczerze Ci powiem, że sama bym chciała przejść na taką pielęgnacje jak Ty może kiedyś? Może to będzie mój nowy cel? Zainspirowałaś mnie! Tylko ja taka miękka jestem i tyle rzeczy mnie kusi.....
|
#4968 | |||
|
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
![]() Niestety mogą i wcale nie jest to rzadkością ![]() Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
#4969 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mi bardzo przypasowala,,bardzo dobrze oczyszczala i pozostawiala skórę fajnie nawilżona, stosowałam ja zaraz po białej glince logony, która genialnie oczyscila mi twarz z niewielkiej ilości zaskornikow, przy piance coslys nic się nie zmieniło, skóra nadal była czysta także ja polecam jak najbardziej
|
|
|
|
|
#4970 | |||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Na blogu "Agulkowe pole" jest informacja: "Ze względu na działanie antybakteryjne można stosować je przy każdym rodzaju trądziku" Powinno się u mnie sprawdzić.Cytat:
Może to stężenie, albo w połączeniu z innymi składnikami tak na mnie zadziałało...Cytat:
Myłam twarz takim żelem, ale to jakoś nie dla mnie. W moim przypadku zastąpienie żeli drogeryjnych naturalnymi mydłami oraz zmiana pielęgnacji dała i tak niezły efekt. Co jakiś czas skóra się buntuje, ale to i tak nie to co kiedyś. Gdybym jeszcze nauczyła się NIE DŁUBAĆ przy małych niedoskonałościach, to byłoby cudownie.Cytat:
Też się właśnie na nie szykuję, bo mi szampony w 100% naturalne jakoś nie pasują. Nawet JMO niby ok, ale włosy się plątały. Od dłuższego czasu uzywałam YR nawilżającego i zużyłam kilka butelek. Kuszą mnie te nowe szampony, tylko po cholere mi 300 ml . Wolałabym, żeby miały mniej to bym szybciej je zużywała i nowe smaki próbowała.Cytat:
|
|||||
|
|
|
#4971 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, które ubolewają że płyn YR do demakijażu oczu zniknąl bezpowrotnie
to podobno https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,5...it-de-lys.html |
|
|
|
#4972 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
nie mam dobrych genów jeśli chodzi o skórę. niektórzy nawet z paskudnym trądzikiem mają taką gładką skórę i jak wyleczą trądzik to szybko im blizny znikają. Ja po strasznie głębokich gulach jeszcze z okresu gimnazjum mam strasznie dziurawy policzek. Już nie mówiąc o tych porach, które może nie tyle są rozszerzone co już tak ''zastygły'' w swojej rozszerzonej pozycji... może powinnam celować w jakiś zabieg laserowy czy cóś mocniejszego niż kwasy
|
|
#4973 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
micel tez kusi ceną bo seria z różą dwa razy droższa
|
|
|
|
|
#4974 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny - przychodzę do Was po radę
Wiem, że sporo z Was używa masek algowych. Ja akurat próbowałam kilku różnych rodzajów (z Bielendy czy Organique) i o ile działanie jest bardzo fajne, to niestety mam olbrzymi problem z przysychającymi bokami po nałożeniu maski i potem po jej zdjęciu mam piękne czerwone ślady w tych miejscach. One co prawda znikają po kilkunastu minutach, ale nie jest to przyjemne Próbowałam nakładać więcej maski w tych miejscach, dawałam serum pod maskę, zwilżałam te boki, ale nie przynosiło to zadowalających rezultatów. Wy też macie z czymś takim problemy? Może to ja coś źle robię??
|
|
|
|
#4975 | |
|
Obcy 8 pasażer Nostromo
|
Cytat:
dbająca o siebie przez 20 lat biegałam do kosmetyczki, z czego około 15 lat to było przede wszystkim oczyszczanie mechaniczne. Od tego potem już co światlejsze kosmetyczki zaczęły odchodzić; ja na własnym (i mego dziecia przykładzie) widzę, że im więcej się oczyszcza tym bardziej zaskórniki się tworzą po kilkunastu latach miałam mega problem - pory w strefie T jak kratery, z zaskórnikami głębokimi na kilka mm masakra i z góry przepraszam osoby jedzące podwieczorek. Udało mi się problem znacznie ograniczyć stosując kwasy (niestety naturalny wątek jeszcze wtedy nie istniał przez około dwa sezony (wiosna a potem jesień) i całkowicie rezygnując z mechanicznego oczyszczania. Rano po nocy z kwasem - istna fabryka tłuszczu na gębie ale udało się na tyle, że dziś mam owszem pory i owszem zanieczyszczają się, ale są to tak drobne zmiany, że gdyby nie lusterko powiększające ustawione strategicznie na parapecie - w ogóle bym ich nie dostrzegała. Maseczka balm balm załatwia sprawę Oczywiście z tych wszystkich doświadczeń korzystam przy pielęgnacji Joa i jesteśmy na dobrej drodze.Spray alvy w ogóle się na zaskórniki i rozszerzone pory nie nada - on to chyba tylko na zmiany ropne, mniejsze krostki. |
|
|
|
|
#4976 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://nissiax83.blogspot.com/2012/1...ki-algowe.html
|
|
#4977 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() też bym chciała wszystkie szampony naturalne przetestować staram sie bardzo! eeee...... tyle jest szamponów naturalnych - niemożliwe, żebyś dla siebie nie znalazła ![]() co oprócz jmo uzywałaś? Cytat:
fajny
|
|
#4978 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Oooo, nie znałam, dzięki wielkie |
|
|
|
|
#4979 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja kupuję takie opatrunki gazowe pakowane po 3, są różne wielkości
|
|
#4980 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Biochemia kosmetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:14.

, więc tym bardziej 
zresztą do włosów możesz jakis mniej wartościowy, że tak brzydko napiszę
, zakupić.

Może to stężenie, albo w połączeniu z innymi składnikami tak na mnie zadziałało...
ale kurcze jeszcze parę masek mam w domu....