Guciu od Megi:zagadaj do kolegi- II-IV 2010 - Strona 136 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-02-11, 23:51   #4051
machaj
Raczkowanie

Dot.: Guciu od Megi:zagadaj do kolegi- II-IV 2010

Cytat:
Napisane przez libra777 Pokaż wiadomość
nic Ci nie polecę bo ja z żeberek to robię najwyżej sos i duszone ,albo gotuję fasolówkę czy grochówkę ,nigdy nie piekłam.
ale mieliście przygodę... dobrze że was całkiem nie zalało...

tego się po tobie nie spodziewałam, że mi nie doradzisz żartuję oczywiście... poszłam na łatwiznę i kupiłam te gotowe mieszanki z woreczkami.. mam nadzieję że to dobre będzie;/ też będę chciała na chwile usiąść w sobotę a nie tylko stać przy garach

Cytat:
Napisane przez monka23 Pokaż wiadomość
Machaj daj przepis na sałatkę w muszlach
hmm muszli jeszcze nie kupiłam ale jak kupię to planuję do nich wsadzić sałatkę z selera, sera żółtego, ananasa, kukurydzy i majonezu. a jak ich nie znajdę to zrobię sama sałatkę bez muszli

Cytat:
Napisane przez P0P70 Pokaż wiadomość
Witam,

Dołącze do tych niewyspanych. Tylko ze ja praktycznie noc spedzilam w łazience. Brzuch mnie strasznie bolal. Dzieci tez miały lekka biegunkę, Natasza nawet raz zwymiotowala. A ja sama z dziecmi byłam.
Dzisiaj jestem wykończona, na szczęście dzieci ok.
o matko... zdrówka dla was... tz wrócił?? niech się wami zaopiekuje...

Cytat:
Napisane przez mrowak Pokaż wiadomość
poproszę powyższe skrupulatnie rozpisać krok po kroku-myślę już nad menu urodzinowym Gabrysi (na 16 osób) właśnie
sałatkę w muszlach opisałam wyżej... muszle oczywiście ugotować ale nie rozgotować żeby się nie rozwalały... a sałatki do nich różne można wpakować... agnieszka chyba kiedyś zapiekane robiła... a ja chce dać do nich tą sałatkę z selera żeby ładnie to wyglądało na talerzyku
a ślimaki takie http://mojekucharzenie.blox.pl/2012/...adziewane.html
różne wersje na necie można znaleźć... ze szpinakiem, tuńczykiem itp.. rok temu w ciasto francuskie zawinęłam parówki... też było dobre

a co do sikania to u kali zależy od dnia i od tego co pije... po herbacie i kompocie sika dużo więcej i częściej niż po soku... wody nie pije zdarza jej się że co chwile biegnie na siku... a są dni że tylko 3 razy zrobi...

Cytat:
Moj wujek ma na imię Krzysiek, a moj mały mowi na niego cycek , no komicznie to wyglada jak mu cos gada i wola na niego cycek
to musicie mieć wesoło a jak wujek reaguje?
machaj jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-12, 06:38   #4052
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia

Sto Lat dla Mika.

---------- Dopisano o 06:38 ---------- Poprzedni post napisano o 06:27 ----------

Machaj ja zeberka tez dusze w sosie. Te zestawy z workami bardzo dobry pomysl.Moze zraziki zrob. Kazdy lubi,bo zadko sie to jada.

Dzisiaj u mnie podloge skowaja,oj mam nadzieje ze jutro lub po jutrze plytkarze wejda i bedzie koniec tego balaganu. Erwi co idzie siusiu to z wiaderkiem i gruzem sie bawi jakby w piaskownicy byl

Sara jak czytam o chorobach Twojej corci to troche jakbym o Eryku jak byl maly czytala. Pewnie jak moj z tego wyrosnie. Niezmiennie polecam rybomunyl,i jak masz mozliwosc to sprawdz czy mala alergi nie ma,zapalenia krtani czeste u alergikow. W razie kaszlu szczekajacego w nocy najlepiej otworzyc okna i przewietrzyc.

"Życie trzeba przeżyć tak żeby wstyd było opowiadać, ale przyjemnie wspominać"
pl_madzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-12, 07:26   #4053
anakazar
Zakorzenienie

Witam

Libra,ale mieliście"przygodę" dobrze,że zauważyliście.

zdrówka chorym dzieciom

Nataszka

Bao lepiej dzisiaj?i wiesz myślę,że Evi ma 100% racji w tym co wczoraj napisała-kropka w kropkę się pod nią podpisuję

moje dziecko zostało wczoraj samopas z kredkami i efekt mamy taki:brązowe fugi w jadalni wymalowane na czerwono,narożnik w kolorze beż wymalowany kredką różową,tyle dobrego,że tej wymalowanej części nie widać,bo jest od ściany i jeszcze 2 kreski fioletowe na jasnej komodzie ot picasso mi się znalazł

Zdrówka i szczęśliwych,pełnych uśmiechu dni dla Mikołaja

"Kiedy decydujesz się na dziecko,zgadasz się,że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem"Katharine Hadley

Edytowane przez anakazar
Czas edycji: 2013-02-12 o 07:27
anakazar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-12, 07:35   #4054
Baobabek
Zakorzenienie

GG do Baobabek Send a message via Skype™ to Baobabek

Cytat:
Napisane przez evitka21 Pokaż wiadomość
Bao, co to za czasy, że to opiekunka wybiera rodziców, a nie na odwrót (ale wiem, że tez o ojca chodzi).
Wiesz co, wiem, że jesteś w pewnym sensie w podbramkowej sytuacji, ale kurczę, jak tu wybrać opiekunkę w 2 tygodnie....ty masz zostawić swój największy skarb w rękach, było nie było, obcej osoby....dla mnie osobiście brak kontaktu z małą (jakiegokolwiek) i to, że zwyczajnie coś ci nie pasi w niej jest dyskwalifikujące .
Ja wiem, że się powtarzam, ale ty weź postaw na szali wszystko jeszcze raz i się zastanów jakie są twoje priorytety. I to, że teraz "zrobisz mu [dyrowi] dobrze", może odnieść odwrotny skutek-będzie cię (oby nie, ale wiesz jak to w życiu) "robił" jak chciał, bo będzie wiedział, że sie "dasz" wmanewrować.
Naprawdę oddasz dziecko byle jakiej, niesprawdzonej (bo niby kiedy byś miała ją sprawdzić, a poleconej ponoć nie masz) opiekunce, zrezygnujesz z urlopu, który ci sie NALEŻY, bo jemu tak pasuje?
ewiś, ja sie poprostu boję, że jak nie przystane na jego warunki i on tamtej nie umożliwi przejścia do gimnazjum to będzie chciał ją od września zatrudnić (z wiadomych względów),a mnie da wypowiedzenie przed wakacjami tylko tego się boję wiesz jak teraz na rynku pracy jest
Wczoraj koleżanka mi dzowniła, że dyr ją wezwał do siebie bo dostaliśmy rzutnik i kompa do pracwoni naszej i że ona ma sie nim opiekować, ona mu na to, że trzeba powiedzieć tej dziewczynie co jest za mnie, bo ona tam ma w większości lekcje, to dyr jej na to, ze nic jej nie będzie mówił, bo ona odchodzi do gimnzajum a M....k wraca za miesiąc czyli pozamiatane ja nie wiem co on z moim urlopem zrobić zamierza

Cytat:
Napisane przez nataszka25 Pokaż wiadomość
nie wiem, narazie nie mam takiej sytuacji na szczęście,
ale miała bym spory dylemat, i chyba założyła bym monitoring mały, oczywiście informując o tym wybraną opiekunkę.
I nie dlatego że byłam opiekunką pare lat, bo sama chciałabym by ktoś tak się obchodził z moim dzieckiem jak ja potrafię (uwielbiam) z czyimś dzieckiem
ale dlatego że tyle się słyszy, jak ja słyszałam od rodziców dzieci którymi się opiekowałam co robiły następne opiekunki to się za głowę złapałam....

---------- Dopisano o 21:04 ---------- Poprzedni post napisano o 21:03 ----------

Monka ale bez wanny...
ty mnie nie strasz...

zdrówka dla Zosieńki Sarowej i 100 lat dla Mikołajka

---------- Dopisano o 07:35 ---------- Poprzedni post napisano o 07:33 ----------

Cytat:
Napisane przez anakazar Pokaż wiadomość
Witam

Libra,ale mieliście"przygodę" dobrze,że zauważyliście.

zdrówka chorym dzieciom

Nataszka

Bao lepiej dzisiaj?i wiesz myślę,że Evi ma 100% racji w tym co wczoraj napisała-kropka w kropkę się pod nią podpisuję

moje dziecko zostało wczoraj samopas z kredkami i efekt mamy taki:brązowe fugi w jadalni wymalowane na czerwono,narożnik w kolorze beż wymalowany kredką różową,tyle dobrego,że tej wymalowanej części nie widać,bo jest od ściany i jeszcze 2 kreski fioletowe na jasnej komodzie ot picasso mi się znalazł

Zdrówka i szczęśliwych,pełnych uśmiechu dni dla Mikołaja
jesli chodzi o ból głowy to ok - o dziwo nie boli, ale cała reszta - czyt. wk.urw na maksa nadal

Baobabek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-12, 09:10   #4055
lindsley
Zakorzenienie

Sto lat dla Mika!!!

Michaś
lindsley jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-12, 09:13   #4056
ASIULEK_23
Zakorzenienie

mrówka jestem, jestem...

Dopiero mam czas zeby siąść na moment do komputera. Nadrobiłam na szybko, jak mała pójdzie spać, to poczytam dokładnie.

Mała mi się pochorowała, jak zwykle w Pleszewie. Ona ZAWSZE tam się rozchoruje. Tam jest mega gorąco, chodzi się w bluzce na ramiaczkach, krotkich gatkach a i tak za ciepło. mala gania, upoci się a potem wystarczy drzwi otworzyć (nie ma przedpokoju, od razu korytarz) zawieje i choroba gotowa. (za drzwimi, na korytarzu zawsze otwarte okno więc momentalnie czuć jak ciągnie po nogach). A jeszcze basen zaliczyliśmy, a juz zaczynala pokaslywać. To ją może dobiło. Ostatniego dnia obudziła się z takim kaszlem, że byliśmy przerażeni. Taki krtaniowy jakby. Płakała przy tym, bo bolało ją w klatce (tak pokazywała). Potem ten kaszel zrobił się "mokry". W podróży (pisałam do mrówki) dwa razy mi zwymiotowała od kaszlu, ta wydzieliną (po tym zrobiło jej się lepiej). Od razu wstąpiliśmy na pogotowie. czekaliśmy 2 godziny Na szczęście osłuchowo czysta, gardło też. Infekcja. Czyli jak zawsze
Pierwsza noc po powrocie była nieciekawa. Do 1 budziła się co jakieś 20-30 minut, marudziła, bo miała odruch wymiotny przy kaszlu. ja chcialam, żeby jej sie to "ulało" byłoby jej lepiej ale się nie udało. Na szczęście potem usnęła i spała do rana. Dziś już noc w porządku.

ja dzis juz tez- gardlo zawalone, katar... także tylko czekac az tż podlapie i szpital gotowy na szczęście malej już przechodzi...

100 LAT DLA MIKUSIA!! naszego małego "wieśniaczka"

"Ktoś" ( tp. 3.12.2014 )

Edytowane przez ASIULEK_23
Czas edycji: 2013-02-12 o 09:18
ASIULEK_23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-12, 09:49   #4057
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

ZDRÓWKA I RADOŚCI DLA MIKA

Asia zdrówka dla Werci

Nataszka nie do Ciebie personalnie ale tak ogólnie to nie lubię jak się źle mówi o nianiach i strasznie się to nagłaśnia. Nie mówię że ich nie ma, bo są i trzeba być czujnym ale znowu na wszelki wypadek nie róbmy z człowieka potwora bo w TV pokazywali czy koleżanka koleżanki mówiła.
Ciekawe dlaczego nie mówi się dobrze o nianiach jeżeli takie ją są ?

Cytat:
Napisane przez libra777 Pokaż wiadomość
na nalewkę to 100g czystego propolisu zalać 0,5l spirytusu 95% NA 12 dni ,postawić w temp. pokojowej i codziennie przemieszać ,jak zdobędziesz propolis zanieczyszczony razem z woskiem to trzeba dać trochę więcej my dawaliśmy 130 g ,spirytus rozpuści propolis ,wosk zostanie później sie przecedza.Można rozrobić później na słabszą albo taką dodawać np. do herbaty ,my bierzemy 1,5cm strzykawką i do herbaty dodajemy ,można dawać też dzieciom tyle kropel ile ma lat
Dzięki

Cytat:
Napisane przez Edzia400 Pokaż wiadomość
czesc dziewczyny lapka dalej nie mam
i do tego rozwalone auto :P bylismy na zakupach i benc chłopak jak cofał nas nie widział i wjechał nam w samochód ... dobrze ze szybko nie cofał bo walnał w drzwi tylnie od strony kierowcy tam gdzie ami siedzi ...
na szczescxie nikomu nic sie nie stało , tylko amelia płakała ze jej pan benc w autko zrobił
Ja bym małą przebadała gruntowniej. Koleżanka miała spore problemy z kręgosłupem po lekkim stuknięciu. Ona stała na czerwonym on nie wyrobił i w tył

Edytowane przez izazula
Czas edycji: 2013-02-12 o 10:15
izazula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-12, 10:14   #4058
ASIULEK_23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez izazula Pokaż wiadomość

Nataszka nie do Ciebie personalnie ale tak ogólnie to nie lubię jak się źle mówi o nianiach i strasznie się to nagłaśnia. Nie mówię że ich nie ma, bo są i trzeba być czujnym ale znowu na wszelki wypadek nie róbmy z człowieka potwora bo w TV pokazywali czy koleżanka koleżanki mówiła.
W 100% się zgadzam. Wkurza mnie to, że wszystkie nianie wkłada się do jednego wora. Sporo ludzi przesadza. Ktoś tam coś usłyszał, przeczytał... ja spotykam na placykach sporo opiekunek i albo mam takie szczęście albo się nie doszukuje ale jak dla mnie to ideały. Świetne kobietki z super podejściem do dzieci. Nie widzialam nigdy nic co by mogło mnie zaniepokoić. Akurat rodziców tych niań tez znam i zawsze chwalę wiem, ze to rodzicom potrzebne. ja też muszę przyznać że trafiłam rewelacyjnie. Nigdy nie pomyślałam o tym, by montować jakieś kamery. Wątpię bym kogoś znalazła widzę ile dobrego Werka wynosi ze spotkań z nianią ile ją uczy, jest zadowolona, lubi z nią przebywać- to mi wystarczy

"Ktoś" ( tp. 3.12.2014 )
Stary 2013-02-12, 10:22   #4059
nataszka25
Zakorzenienie

Cytat:
Nataszka

no ładnie wam przystroiła wnętrze

Cytat:
Napisane przez Baobabek Pokaż wiadomość
ewiś, ja sie poprostu boję, że jak nie przystane na jego warunki i on tamtej nie umożliwi przejścia do gimnazjum to będzie chciał ją od września zatrudnić (z wiadomych względów),a mnie da wypowiedzenie przed wakacjami tylko tego się boję wiesz jak teraz na rynku pracy jest
Wczoraj koleżanka mi dzowniła, że dyr ją wezwał do siebie bo dostaliśmy rzutnik i kompa do pracwoni naszej i że ona ma sie nim opiekować, ona mu na to, że trzeba powiedzieć tej dziewczynie co jest za mnie, bo ona tam ma w większości lekcje, to dyr jej na to, ze nic jej nie będzie mówił, bo ona odchodzi do gimnzajum a M....k wraca za miesiąc czyli pozamiatane ja nie wiem co on z moim urlopem zrobić zamierza

ty mnie nie strasz...
nie chce Cię straszyć, nie masz teraz łatwej decyzji ale na pewno podejmiesz najlepszą.

Cytat:
Ja wspomniałam akurat o wrażeniach mam, które zatrudniały opiekunki.Więc to tak z prawie pierwszej ręki.
Ja mam tak, że wolę podejść bardziej ostrożnie do tematu niż później żałować że nie chciałam kobiecie robić przykrości sprawdzając ją dokładniej a ceną tego ma być zaniedbanie moich dzieci.
nataszka25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-12, 10:27   #4060
ASIULEK_23
Zakorzenienie

Cytat:

Ja wspomniałam akurat o wrażeniach mam, które zatrudniały opiekunki.Więc to tak z prawie pierwszej ręki.
Ja mam tak, że wolę podejść bardziej ostrożnie do tematu niż później żałować że nie chciałam kobiecie robić przykrości sprawdzając ją dokładniej a ceną tego ma być zaniedbanie moich dzieci.
Co np, jeśli oczywiście możesz powiedzieć

"Ktoś" ( tp. 3.12.2014 )
Stary 2013-02-12, 10:29   #4061
nataszka25
Zakorzenienie

Libra proszę przekazać całusy dla Mikołaja
niech nam żyje sto lat

Stary 2013-02-12, 10:31   #4062
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

Cytat:
Napisane przez ASIULEK_23 Pokaż wiadomość
W 100% się zgadzam. Wkurza mnie to, że wszystkie nianie wkłada się do jednego wora. Sporo ludzi przesadza. Ktoś tam coś usłyszał, przeczytał... ja spotykam na placykach sporo opiekunek i albo mam takie szczęście albo się nie doszukuje ale jak dla mnie to ideały. Świetne kobietki z super podejściem do dzieci. Nie widzialam nigdy nic co by mogło mnie zaniepokoić. Akurat rodziców tych niań tez znam i zawsze chwalę wiem, ze to rodzicom potrzebne. ja też muszę przyznać że trafiłam rewelacyjnie. Nigdy nie pomyślałam o tym, by montować jakieś kamery. Wątpię bym kogoś znalazła widzę ile dobrego Werka wynosi ze spotkań z nianią ile ją uczy, jest zadowolona, lubi z nią przebywać- to mi wystarczy
I więcej takich głośnych opinii

Cytat:

Ja też znam kilka wrażeń "z pierwszej ręki" i uwierz mi że głęboko przesadzone. A ilu rodziców znam z wymaganiami "z księżyca" to nawet lepiej nie mówić. Jak babka nie spełnia tych wymagań to lepiej nie być taką kobietą.
Stary 2013-02-12, 10:38   #4063
ASIULEK_23
Zakorzenienie

Dokladnie, trzeba wziac tez pod uwage te matki, czesto przewrazliwione, wymagajace niewiadomo czego. Trzeba zawsze spojrzec w dwie strony.

"Ktoś" ( tp. 3.12.2014 )
Stary 2013-02-12, 10:50   #4064
tylkooliwka
Wtajemniczenie

GG do tylkooliwka

Wszystkiego Naj Naj dla Mikusia,samych radosnych chwil!!!

dziewczyny konam ze zmęczenia,dzisiaj mam wolniejsza chwilę w pracy więc postaram się nadrobić...więc idę czytać,bo nic nie wiem co u Was
tylkooliwka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-12, 11:03   #4065
libra777
Zakorzenienie

Miko dziękuje pięknie za życzenia

Cytat:
A sos ci podsmakowal? Z jakiego przepisu robilas? Musze sprawdzić z czym to sie je .
A próbowałas juz cukinie z quinoa?
nie pamiętam z którego przepisu robiłam ale chyba z gazety "Sól i Pieprz"
trochę z tym roboty bo to na parze robisz z żółtek
CUkini z quinoa nie jadłam bo w ogóle mi ta zimowa cukinia nie podeszła nie czuć że to cukinia teraz z warzywami ograniczyłam się do kapusty ,ogórki kiszone ,marchew.

Monka ja zdecydowanie unikam bieli ,ograniczyłam ją tylko do sufitów
Cytat:
Napisane przez Edzia400 Pokaż wiadomość
czesc dziewczyny lapka dalej nie mam
i do tego rozwalone auto :P bylismy na zakupach i benc chłopak jak cofał nas nie widział i wjechał nam w samochód ... dobrze ze szybko nie cofał bo walnał w drzwi tylnie od strony kierowcy tam gdzie ami siedzi ...
na szczescxie nikomu nic sie nie stało , tylko amelia płakała ze jej pan benc w autko zrobił
oj to nie za wesoło ,teraz wydatek ,ale z szczęście w nieszczęściu że to tylko stłuczka a nic poważniejszego
Cytat:
Napisane przez pl_madzia Pokaż wiadomość
Dzisiaj u mnie podloge skowaja,oj mam nadzieje ze jutro lub po jutrze plytkarze wejda i bedzie koniec tego balaganu. Erwi co idzie siusiu to z wiaderkiem i gruzem sie bawi jakby w piaskownicy byl
.
życzę szybkiego ukończenia i jak najmniej bałaganu
Cytat:
to wam się talent ujawnił
Mój wczoraj dorwał długopis to tylko moją piłkę do ćwiczeń popisał ,wypoczynku nie zdążył

Cytat:
Napisane przez lindsley Pokaż wiadomość
Sto lat dla Mika!!!
Lind zastanawiałam się gdzie się podziewasz
Cytat:
Mała mi się pochorowała, jak zwykle w Pleszewie.
Zdrówka dla Werci

Mój solenizant dzisiaj coś od rana skrzywiony jak Icek ,chyba lewą noga wstał wszystko jest na 5 minut ,puzzle, kredki,książki i już co innego mu dawaj.
A no i kupiłam mu puzzle z Tomkiem w biedrze ,bo patrzyłam w księgarni to strasznie drogie takie dla 3 latków prawie 40 zł no bez przesady.
Na urodziny od nas dostał właśnie te puzzle i nowe farbki ,prezent skromny ale uznaliśmy ze zabawek ma dosyć więc kolejnej mu już nie potrzeba a z tego bardziej się ucieszył niż z czegoś innego.
Dzisiaj mam wizytę u dentysty brrr chyba kanałowe
libra777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-12, 11:12   #4066
nataszka25
Zakorzenienie

Libra powodzenia u dentysty
Z prezentami masz racje, jak na coś fajnego wpadniesz to kupisz mu w każdej chwili, nie musi być okazji
Stary 2013-02-12, 11:21   #4067
sara 85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez machaj Pokaż wiadomość

hmm muszli jeszcze nie kupiłam ale jak kupię to planuję do nich wsadzić sałatkę z selera, sera żółtego, ananasa, kukurydzy i majonezu. a jak ich nie znajdę to zrobię sama sałatkę bez muszli

sałatkę w muszlach opisałam wyżej... muszle oczywiście ugotować ale nie rozgotować żeby się nie rozwalały... a sałatki do nich różne można wpakować... agnieszka chyba kiedyś zapiekane robiła... a ja chce dać do nich tą sałatkę z selera żeby ładnie to wyglądało na talerzyku
a ślimaki takie http://mojekucharzenie.blox.pl/2012/...adziewane.html
różne wersje na necie można znaleźć... ze szpinakiem, tuńczykiem itp.. rok temu w ciasto francuskie zawinęłam parówki... też było dobre
muszle na pewno kupisz w leclerku, ja nadziewałam tunczykiem, szpinakiem, twarozkiem ze szczypiorkiem i rzodkiewką albo taką pastą jajeczną ze szczypiorkiem

fajne te ślimaki

Cytat:
Sara jak czytam o chorobach Twojej corci to troche jakbym o Eryku jak byl maly czytala. Pewnie jak moj z tego wyrosnie. Niezmiennie polecam rybomunyl,i jak masz mozliwosc to sprawdz czy mala alergi nie ma,zapalenia krtani czeste u alergikow. W razie kaszlu szczekajacego w nocy najlepiej otworzyc okna i przewietrzyc.
mam nadzieje że wyrośnie
z tego co wiem to na testy alergiczne jeszcze za wcześnie.

Lekarz właśnie podejrzewa że to może być na tle alergicznym.
Wczoraj mówił coś o tym rybomunyl i o padmie ( jak dobrze nazwe pamiętam). Mam iśc z nią jak wyzdrowieje i zobaczymy co jej da.

Na urodziny Zosi mam zamiar zrobić na pewno łososia, sałatke ze szpinakiem, babeczki z mięsem. Może zrobie jeszcze te ślimaki od Machaj. Pasowało by coś jeszcze zrobić na ciepło ale nie mam pomysłu.

Wszystkiego najlepszego dla Mika

---------- Dopisano o 11:21 ---------- Poprzedni post napisano o 11:12 ----------

Zosia wczoraj wyskoczyła do dziadka z tekstem" jak rzucisz tą krówkę to Cię zabije". Jak zapytałam się skąd zna takie słowo to odpowiedziała mi, że Piotruś w przedszkolu tak mówi

Zosia na urodziny chce torta, szampana i hulajnoge woła jeszcze jakiegoś kucyka ze skrzydłami co śpiewa.
Wszyscy pytają co jej kupić a ja nie mam pojęcia. Na pewno hulajnoge dostanie od dziadków albo chrzestnej.
Myslałam jeszcze o tablicy

Franio 24.07.2014 r.
sara 85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-12, 11:33   #4068
ASIULEK_23
Zakorzenienie

Werka dostala hulajnoge od babci. Wlasnie ja przywiezlismy. Mala jezdzi po chalupie jak stara. Nawet hamulec uzywa w zakrety wchodzi jak kubica

"Ktoś" ( tp. 3.12.2014 )
Stary 2013-02-12, 11:41   #4069
mrowak
Zakorzenienie

Fajne te ślimaczki, a Sara podsunęła mi pomysł żeby te muszle nadziać twarożkiem z kiełkami (tak, wiem-odbiło mi, ale od 3 dni wcinam własne kiełki i jak by się dało to i do kawy bym sobie dorzucała-takie pyszne i tak łatwo dostępne-mniam!)

Asiulek, powiem Ci, że ja zauważam u nas podobną prawidłowość jak chorowanie Twojej Werci w Pl.-moja jak wraca od rodzicó TZta to potem zwsze coś łapie, no i po niedzieli tam właśnie spędzonej dzisiaj już jakiś katar był, pochrypywanie, lekki kaszel. Dostała nurofen, nos zakropliliśmy i poszła do przedszkola, ale podejrzewam, że do piątku nie dociągnie Co podawać w takim stadium???? Nic i czekać czy czymś zadziałać? (standardowo dostaje tylko tran)

Cytat:
Mój siostrzeniec pracował jakiś czas temu przy "kwiatach nietoperzach" (Tacca chantrieri) niestety tez są wielkie i drogie

jakby to zobaczyła w nocy to na zawał bym padła-toż to jakieś monstrum z koszmaru jest jest taki gatunek wierzby...nie pamiętam nazwy (Libra???) co też tak straszy-już wiem, smocza
mrowak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-12, 11:47   #4070
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

Sara u nas pytania też się zaczęły. Hulajnogę mamy, jest super do wykorzystania cały rok Już jesienią był płacz, że nie ma pedałów w rowerze ale rowerek stoi w piwnicy (po starszym) tylko boczne kółka trzeba wymienić. Wspomina też o deskorolce i rolkach. Tu już znalazłam i robię riserecz (jak to evi), no i koniecznie ochraniacze. Tablica też jest w planach bo stara zrobiła się mało stabilna i przewraca się lekko dotknięta.
Kupiłam też kiedyś w biedrze tę masę plastyczną i teczkę 3-latka no i czekają na swoją kolej

---------- Dopisano o 11:47 ---------- Poprzedni post napisano o 11:44 ----------

Cytat:
Fajne te ślimaczki, a Sara podsunęła mi pomysł żeby te muszle nadziać twarożkiem z kiełkami (tak, wiem-odbiło mi, ale od 3 dni wcinam własne kiełki i jak by się dało to i do kawy bym sobie dorzucała-takie pyszne i tak łatwo dostępne-mniam!)

Asiulek, powiem Ci, że ja zauważam u nas podobną prawidłowość jak chorowanie Twojej Werci w Pl.-moja jak wraca od rodzicó TZta to potem zwsze coś łapie, no i po niedzieli tam właśnie spędzonej dzisiaj już jakiś katar był, pochrypywanie, lekki kaszel. Dostała nurofen, nos zakropliliśmy i poszła do przedszkola, ale podejrzewam, że do piątku nie dociągnie Co podawać w takim stadium???? Nic i czekać czy czymś zadziałać? (standardowo dostaje tylko tran)

jakby to zobaczyła w nocy to na zawał bym padła-toż to jakieś monstrum z koszmaru jest jest taki gatunek wierzby...nie pamiętam nazwy (Libra???) co też tak straszy-już wiem, smocza
Bo dzieci zwykle reagują na zmianę klimatu.
Może wysmarować tak jak Libra ostatnio Mika ?

Kwiatka nie widziałam na żywo
Stary 2013-02-12, 12:06   #4071
ASIULEK_23
Zakorzenienie

Cytat:
Nam jak zwykle zalecono tylko Ibufen 3 razy dziennie przez 3 dni (nawet jak nie ma gorączki- ma zadziałać przeciwzapalnie) + jakiś syrop wykrztuśny bo ma kaszel mokry. Dajemy mukosolwan. To tyle z zaleceń. Daje jeszcze Ceruvit junior.

U nas to typowa reakcja na inny klimat niż w domu. U nas jest max 21-22 stopnie. U mojej mamy to myślę, że do 28 dochodzi Do tego od razu z korytarza wchodzi się do pokoju z aneksem kuchennym. Jak otworzy się drzwi wejściowe to przy samych drzwiach jest okno ktore ciągle jest otwarte na uchylne. jak tylko otworzy się drzwi to zalatuje po nogach (a mała na podłodze się bawi przeważnie w tym pokoju- na płytkach na dodatek). Wszystkim krzyczę, zeby zamykali drzwi ale oczywiscie ubierają się na korytarzu przy otwartych drzwiach a mała do nich leci rzecz jasna i stoi w tych drzwiach. Do tego basen mógł się przyczynić jeszcze...

"Ktoś" ( tp. 3.12.2014 )
Stary 2013-02-12, 12:07   #4072
monka23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez machaj Pokaż wiadomość

to musicie mieć wesoło a jak wujek reaguje?
On na małego mowi jajo, także sie zgadali

Edzia no szok , dobrze ze małej nic sie nie stało.

Asiulek zdrowka dla małej Werci, moje tez rok temu zachorowali u babci hehe zmiana klimatu na bank.

Libra ucaluj tego twojego małego wariata , niech sie nie zmienia , ja mojemu tez kupie jakaś ☠☠☠☠☠☠☠e, cały strych i pod schodami zawalone zabawkami. Albo tablice kupie. Koniec z zabawkami.
Moj tz ma z deczka juz dość tego białego , ale po dodaniu jakiś dodatków nie bedzie aż tak anielsko biało. Dodam srebra, czarny , albo inne kolory i myśle ze bedzie git . Wiesz u nas jest ciemnica w domu , może dlatego mi tak biały podchodzi bo rozjasnia .
A to narazie nie Basię sie w ten sos bo mam mega syf w domu. W salonie cały materiał sprzęty itd .

Lind co tam u was? Jak humorek? Wymyslilas nuz kolor ściany w kuchni? J
monka23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-12, 12:09   #4073
Baobabek
Zakorzenienie

Cytat:
asia, trafić na taką nianiusie jak Twoja to trzeba mieć mega szczęście

Cytat:

no ładnie wam przystroiła wnętrze

nie chce Cię straszyć, nie masz teraz łatwej decyzji ale na pewno podejmiesz najlepszą.

ja nie mam jakichś wymagań, cudów nie wydziwiam, chciałabym tylko, zeby dałą dziecku jesć, przewinęła, spać położyła, pobawiła się - ot tyle. Nie wymyślam sobie kamer itd.,choć nie powiem to ze ojciec w domu też będzie to dla mnie gwarancja większa, ze małej nic się nie stanie, ale rozumiem, że dla kogoś nie jest to komfortowa sytuacja

Cytat:
Dokladnie, trzeba wziac tez pod uwage te matki, czesto przewrazliwione, wymagajace niewiadomo czego. Trzeba zawsze spojrzec w dwie strony.
j.w.

Stary 2013-02-12, 12:13   #4074
ASIULEK_23
Zakorzenienie

mrowak- tak na przyszłość, biorąc pod uwagę choroby pleszewskie Weroniki, lepiej umawiać się w drodze do Pleszewa

nataszka- szkoda, że spotkanie nie wypaliło. nie wiem kiedy znów będzie okazja, pewnie najwcześniej latem. Choc latem to mi sie nie uśmiecha tam jechać, bo wtedy to w domu jest pewnie ze 30 stopni albo i więcej spać się nie daje, nawet przy otwartym oknie na oścież...

"Ktoś" ( tp. 3.12.2014 )
Stary 2013-02-12, 12:15   #4075
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

Bao wiem że to inna sytuacja ale wyobraź sobie że na każdej lekcji masz wizytację
Myślę że znajdziesz fajną babkę
Stary 2013-02-12, 12:19   #4076
Baobabek
Zakorzenienie

Cytat:
Bao wiem że to inna sytuacja ale wyobraź sobie że na każdej lekcji masz wizytację
Myślę że znajdziesz fajną babkę
hehehe nie no ja rozumiem, ale to nie zmienia faktu, ze ja poprostu nie mam innego wyjścia jak do wakacji kubusia z tatą w mieszkaniu też mieć
Evitka - dziękuję za przesyłkę

Stary 2013-02-12, 12:21   #4077
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

Bao to koniecznie zaznaczaj na rozmowach o tym że ojciec tylko czasowo będzie a później to Kubuś idzie do przedszkola. Tak będzie łatwiej
Stary 2013-02-12, 12:23   #4078
ASIULEK_23
Zakorzenienie

megi- doszła paczka??

"Ktoś" ( tp. 3.12.2014 )
Stary 2013-02-12, 12:27   #4079
machaj
Raczkowanie

Cytat:

Machaj ja zeberka tez dusze w sosie. Te zestawy z workami bardzo dobry pomysl.Moze zraziki zrob. Kazdy lubi,bo zadko sie to jada.
zrobię te żeberka i łososia... do tego sałatkę grecka i sałatke z brokułową z szynką serem i rodzynkami no i dużo przystawek.. myślę że to wystarczy... a te woreczki są łatwe do zrobienia bez kombinowania... raz na jakiś czas można takie coś zjeść

Cytat:
Napisane przez sara 85 Pokaż wiadomość
muszle na pewno kupisz w leclerku, ja nadziewałam tunczykiem, szpinakiem, twarozkiem ze szczypiorkiem i rzodkiewką albo taką pastą jajeczną ze szczypiorkiem

fajne te ślimaki
oo dzięki za informacje no to musze do leclerka skoczyć bo w kauflandzie nie mieli a jak tuńczykiem je nadziewałaś? ja bardzo lubię tuńczyka z kukurydzą i majonezem... też by się nadawało... może zrobię takie i takie

a te ślimaki wydają się dobre i też szybkie do zrobienia ja planuję jeszcze upiec bułeczki oliwkowo tymiankowe

zdrówka dla Zosi... moja mała nie chodzi do przedszkola a też co chwile coś łapie... ;/

Cytat:
ja mam nadzieje że do soboty kiełki mi wyrosną... bo wczoraj dopiero 'zasiałam' chce je użyć jako dekoracji... rzeżuchę też zasiałam

ja nad tym co zrobię na urodziny Kali zacznę myśleć w przyszłym tyg... teraz myślę nad urodzinami M. a jeszcze nie mam wybranego tortu;/

Libra- sto lat dla Mika!! dużo błotka do zabawy
machaj jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-12, 12:30   #4080
Baobabek
Zakorzenienie

Cytat:
Bao to koniecznie zaznaczaj na rozmowach o tym że ojciec tylko czasowo będzie a później to Kubuś idzie do przedszkola. Tak będzie łatwiej
za kazdym razem tak mó♥wię

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości