Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012 - Strona 135 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: wybieramy tytuł nowego wątku
Mija zima, idzie wiosna, każda mama jest radosna 1 1,59%
Pod serduszkiem sie chowały, teraz roczek będą miały 33 52,38%
Pierwsze kroki stawiają, mamom radość dają 1 1,59%
Pierwsze kroki stawiają, mamom odpocząć nie dają 0 0%
Wczoraj świat witały, jutro będą roczek miały 3 4,76%
Zaraz pierwszy kroczek, zaraz będzie roczek 0 0%
Piłka, lalka, czy kopara? Pierwsze urodziny zaraz! 23 36,51%
Pierwsze urodziny zaraz, więc prezentów będzie chmara... 0 0%
Wczoraj bóle porodowe, dziś przyjęcie urodzinowe. 2 3,17%
Głosujący: 63. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-02-12, 18:43   #4021
rozowa1987
Zadomowienie

Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012

Cytat:
Napisane przez izabelakonto Pokaż wiadomość
Zastanawiam się nad zabezpieczeniami w domu(część mam z Ikei),tzn.gdy jestem w kuchni wszystko może być potencjalnie niebezpieczne,np.gdy coś się gotuje,podgrzewa itp.I znalazłam taką osłonkę na kuchenkę.
Nie wiem,bo nie widziałam,gdzie w stacjonarnych sklepach takiego czegoś szukać,bo ta wydaje się być fajna:
fajna sprawaciekawe czy na zwykłą kuchenkę też będzie?
Stary 2013-02-12, 18:56   #4022
Timii
Rozeznanie

Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012

Cytat:
Napisane przez kapukat Pokaż wiadomość
ja rozumiem o czym mówisz nie musisz robić zdięcia
maclareny mi sie osobiście wizualnie nie podobają a wózek o którym mówisz mam właśnie zamiar jechac i obejrzeć a potem jeszcze iść do jednego sklepu i wtedy zdecydować, ale ja nie będę spacerówki używać tak jak Wy, bo ja zamierzam korzystać z wózka tak długo aż Adam z niego wyrośnie, a spacerówka jest mi potrzebna na wakacje i jeśli już Adam będzie śmigał na dłuższe wypady autobusem.
zdjęcie już mam zrobione - jeśli chcesz mogę wstawić
ja też nie zamierzam przesiąść się całkowicie w parasolkę, ciągle używamy dużego wózka ale mimo wszystko to oparcie w m&p było dla mnie na tyle kitowe że zdecydowałam się go oddać.
Timii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-12, 18:57   #4023
ladybird_1987
Rozeznanie

Hej!
Rzeczywiście czasu coraz mniej na pisanie. Czytam Was na bieżąco. Na szczęście czas w pracy mija baaardzo szybko. Hania nie płacze u teściowej, przyzwyczaiła się do niej.

Kism mam nadzieję że szybko znajdziesz coś fajnego. Wiem ile Cię to może kosztować nerwów. Jak nie ma przychodów to niestety oszczędności topnieją w zastraszającym tempie. No w każdym razie:
Stary 2013-02-12, 19:20   #4024
nacia_n
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez rinco Pokaż wiadomość
Nasteczka, Seba też jeszcze nie ma zębów, a ma już prawie 10 miesięcy

Dziewczyny, czy któraś z Was podaje jeszcze dziecku na śniadanie i kolację samo mleko, niezagęszczane niczym? (nie licząc mam karmiących piersią). Sebi ma 5 posiłków na dzień, w tym na śniadanie i kolację samo mleko - na porcję wchodzi ok. 100ml mojego odciągniętego plus dorabiam 120ml mm. W schematach przy karmieniu mm jest, żeby w tym wieku podawać mleko z kaszkami lub kleikami. Z drugiej strony Sebi jest trochę gruby a po tym mleku nie wygląda na głodnego, więc nie wiem
Ja tak samo jak większość nie zagęszczam. Głównie dlatego, że moje dziecię jest antykaszkowe i antykleikowe, ale też nie widzę takiej potrzeby - wypija na noc ok. 210 ml mleka i dopiero o 7 rano wypija 100 ml (więcej nie chce), więc nie głoduje.

Cytat:
Napisane przez minini Pokaż wiadomość
cześć! czytam wątek co jakiś czas ale jakoś nie miałam czasu ani odwagi wcześniej się "wtrącić". Jestem mamą Olafa ur 3 czerwca 2012 jest zdrowy, silny, właśnie zaczyna chodzić, ma 2 ząbki na dole, dużo je samodzielnie, słabo śpi w nocy a w dzień czasem wcale! karmiłam piersią do 6 miesięcy, potem chcąc wrócić do pracy przestawiałam stopniowo na mm. tyle w skrócie o nas
Często czytam jak wasze maluchy się rozwijają i jakie akurat macie z tym problemy, dobrze że z niektórymi nie jestem sama... własnie chciałam spytać o to przewracanie się na brzuch...

tylko że u nas jest to w nocy, podczas snu! mały potrafi tak kilka razy w nocy się odwrócić a wtedy prostuje ręce, podnosi się i siada budząc się przy tym oczywiście. biorę go wtedy na ręce, uspokajam i ani minuta nie minie i znów śpi. i tak czasem co godzinę. no poprostu oszaleć można, czasem ledwo zasnę a tu znowu obrót czy to normalne? jakby to się zdarzało od czasu do czasu to nie przejmowałabym się tym, ale jak to jest po klka razy na noc to juz nawet o moje niewyspanie nie chodzi, ale o jego!
nie przeczytałam wszystkich postów, czytam tyle na ile starczy mi czasu, więc jak już poruszałyście ten temat to poszukam?

my kąpiemy się od ponad 2 miesięcy w dużej wannie, w sumie to od dnia kiedy poszliśmy z małym na basen. wcześniej kąpaliśmy w wiaderku TT i jak Olaf poczuł wolność w dużym basenie to nie było mowy o włożeniu go do wiaderka. pierwsze kąpiele w towarzystwie taty, kolejne już samodzielnie

buziaki dla wszystkich maluszków
Dziękuję za odpowiedzi odnośnie dużej wanny. A kładziecie do wanny jakieś maty antypoślizgowe czy tak normalnie?

Co do przewracania się na brzuch przez sen, to u nas też tak było i mnie szlag trafiał. Pomógł śpiworek - ma trochę ograniczone ruchy (Dawid szybko marznie, więc ma jeszcze cieniutką kołderkę na wierzchu).

Cytat:
Napisane przez benka99 Pokaż wiadomość

[/COLOR]Dziewczyny jak podajecie chrupki kukurydziane to ile? Jednego dziennie czy więcej?
Co do chrupek kukurydzianych, to Dawid je jedną taką pałkę ok. 11 pomiędzy posiłkami.

[QUOTE=izotropia;39190483]chyba muszę poodkurzać, dziecko nauczyło się przekręcać na brzuch, później na plecki i odkrył, że tak może się turlać...ułożyłam mu na podłodze koc i kołderkę ale ciągle z niego spada na nie najnowszy dywan ;/ i tylko czekam aż nauczy się że meble są twarde i pomyśleć że pierwszy raz świadomie bez pomocy i sam przekręcił się na brzuch w tamtą niedzielę - jestem dumna że tak dobrze mu idzie i sobie radzi, ale nie wiedziałam że jak przejdzie całkiem na podłogę to zauważę że meble są twarde i nie wiem co z tym zrobić... kurde nie powinnam chyba obkładać wszystkiego kocami/poduchami... wiem już o tym chyba było, ale wydawało mi się że jakoś na mnie to nie zrobi wrażenia że może się walnąć.. a teraz ...
na szczęście wierci się w dzień, w nocy odpukać śpi spokojnie na plecach lub na
Ja też układałam koce dookoła A teraz Dawid nie dość, że raczkuje, to jeszcze wstaje i non stop się uderza o coś. Pierwszy raz, jak się uderzył, to prawie się poryczałam (mąż to nawet na zdjęciu ujął). Teraz już jakoś jestem w stanie to przeboleć i nie podnoszę go nawet za każdym razem, tylko staram się uśmiechać i spokojnie do niego mówię. Oczywiście, jeżeli nie jest to mocne uderzenie. Ale faktem jest, że jest ostrożniejszy po upadku.

Muszę Wam powiedzieć, że Dawid ma niezły charakterek. Rozrabiaka mi rośnie. Idzie tam, gdzie nie może, otwiera wszystkie szuflady, dobiera się do kontaktów (zabezpieczenia na kontakt założone na szczęście). I bije pięściami Wasze dzieci też biją wszystko i wszystkich dookoła? Mówimy, że nie wolno, łapiemy za rączkę a on za chwilę dalej...
nacia_n jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-12, 19:35   #4025
Timii
Rozeznanie

[QUOTE=nacia_n;39195795]Ja tak samo jak większość nie zagęszczam. Głównie dlatego, że moje dziecię jest antykaszkowe i antykleikowe, ale też nie widzę takiej potrzeby - wypija na noc ok. 210 ml mleka i dopiero o 7 rano wypija 100 ml (więcej nie chce), więc nie głoduje.

Dziękuję za odpowiedzi odnośnie dużej wanny. A kładziecie do wanny jakieś maty antypoślizgowe czy tak normalnie?

Co do przewracania się na brzuch przez sen, to u nas też tak było i mnie szlag trafiał. Pomógł śpiworek - ma trochę ograniczone ruchy (Dawid szybko marznie, więc ma jeszcze cieniutką kołderkę na wierzchu).

Co do chrupek kukurydzianych, to Dawid je jedną taką pałkę ok. 11 pomiędzy posiłkami.

Cytat:
Napisane przez izotropia Pokaż wiadomość
chyba muszę poodkurzać, dziecko nauczyło się przekręcać na brzuch, później na plecki i odkrył, że tak może się turlać...ułożyłam mu na podłodze koc i kołderkę ale ciągle z niego spada na nie najnowszy dywan ;/ i tylko czekam aż nauczy się że meble są twarde i pomyśleć że pierwszy raz świadomie bez pomocy i sam przekręcił się na brzuch w tamtą niedzielę - jestem dumna że tak dobrze mu idzie i sobie radzi, ale nie wiedziałam że jak przejdzie całkiem na podłogę to zauważę że meble są twarde i nie wiem co z tym zrobić... kurde nie powinnam chyba obkładać wszystkiego kocami/poduchami... wiem już o tym chyba było, ale wydawało mi się że jakoś na mnie to nie zrobi wrażenia że może się walnąć.. a teraz ...
na szczęście wierci się w dzień, w nocy odpukać śpi spokojnie na plecach lub na
Ja też układałam koce dookoła A teraz Dawid nie dość, że raczkuje, to jeszcze wstaje i non stop się uderza o coś. Pierwszy raz, jak się uderzył, to prawie się poryczałam (mąż to nawet na zdjęciu ujął). Teraz już jakoś jestem w stanie to przeboleć i nie podnoszę go nawet za każdym razem, tylko staram się uśmiechać i spokojnie do niego mówię. Oczywiście, jeżeli nie jest to mocne uderzenie. Ale faktem jest, że jest ostrożniejszy po upadku.

Muszę Wam powiedzieć, że Dawid ma niezły charakterek. Rozrabiaka mi rośnie. Idzie tam, gdzie nie może, otwiera wszystkie szuflady, dobiera się do kontaktów (zabezpieczenia na kontakt założone na szczęście). I bije pięściami Wasze dzieci też biją wszystko i wszystkich dookoła? Mówimy, że nie wolno, łapiemy za rączkę a on za chwilę dalej...
nacia ja dziś kupiłam taką wanienkę. polecam! wkładam ją do naszej dużej wanny i mała super sobie siedzi i pluska. pasuje nam idealnie do naszej wanny, jest tania i nie muszę już kąpać w pokoju. czekałam tylko aż Martusia będzie stabilnie siedzieć. jeśli bym takiej nie miała to na pewno wkładałabym jakąś matę. tyle że już 1 mamy dla nas i zmienianie ich wkółko byłoby dla mnie uciążliwe.

oto wanienka

http://www.ikea.com/ie/en/catalog/products/00173388/
Stary 2013-02-12, 20:34   #4026
nacia_n
Raczkowanie

Dzięki za odpowiedź. Spróbujemy jutro jego wanienkę włożyć do wanny, zobaczymy jak zareaguje. Bo średnio mi się uśmiecha wycieranie całej łazienki po każdym kąpaniu
Stary 2013-02-12, 20:52   #4027
rinco
Wtajemniczenie

W zeszłym tygodniu skończyłam 4-miesięczną ekspozycję na gluten i się zastanawiam co dalej Czy teraz już mogę jechać z glutenem dowolnie czy np. tylko raz dziennie podawać coś glutenowego np. kaszkę czy chlebek? Wiecie coś na ten temat?
rinco jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-02-12, 22:05   #4028
minini
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Maddy84 Pokaż wiadomość
minini - trudno mi określić jak długo trwało takie wybudzanie, ale na pewno nie dłużej niż kilka dni odkąd przestałam walczyć. Wydaje mi się, że mała musiała się nauczyć takiego przewracania w śnie i przyzwyczaić do takiej pozycji.
no u nas to nie jest od kilku dni... pierwszy tydzień się tym martwiłam, teraz już tylko cierpliwie uspokajam i odkładam jak zasypia. zobaczymy ile jeszcze to potrwa, chociaż już od kilku dni to odwrócił się może 3-4 razy na noc więc może faktycznie przechodzi?
śpiworek olafowi wygodny był do jakiegoś 3 miesiąca, kiedy jeszcze tak się nie wiercił, teraz to chyba by się obraził na mnie jakbym go zamknęła w śpiworku i nie mógłby się wiercić i układać po swojemu he

Cytat:
Napisane przez debesciara Pokaż wiadomość
u nas to "lunatykowanie" trwa dłuuugo 3-4 miesiące..
jejku 3-4 miesiące... to nieźle! u mnie przyczyny z artykułu który podałaś też nie pasują. może to jednak nie lunatykowanie?
lubi pomarańcze? nie dawałam jeszcze cytrusów, gdzies przeczytałam że lepiej dopiero po roku a ile tego zje na raz?
Olaf pewnie by zjadł tyle ile bym mu dała, a podobno niemowlaka nie da się przekarmić, ale ja w to nie wierzę - gdybym nie ograniczała jego podjadania to prawdopodobnie jadłby cały dzień! ale to ma po swoim tacie, który na szczęście ma dobrą przemianę materii i nie tyje więc oby maluch odziedziczył po nim i to

Cytat:
Napisane przez rozowa1987 Pokaż wiadomość
Liwia w nocy je 2 razy:/czasem ją oszukany herbatką lub wodą,ale Nie zawsze się da
czyli 2 x w nocy w tym wieku nie jest czymś dziwnym. słyszę co chwilę dookoła zdziwienie (babć, cioć i niektórych znajomych) że co? że jeszcze je w nocy? i nie przesypia całej nocy? wiem że dopiero skończył 8 mies. i że to malutkie dziecko w sumie jeszcze, ale słysząc ciągle, że już nie powinien to próbowałam coś z tym zrobić... może niepotrzebnie?

Gaabbi napisała "jak się nie uderzysz, to się nie nauczysz" no jestem tego samego zdania, oczywiście też nie pozwalam na spadanie z łóżka ale po kilku konkretniejszych uderzeniach główką o podłogę Olaf już wie że trzeba uważać i trzyma głowę do góry przy upadku, teraz po ponad miesiącu wstawania właściwie się nie przewraca już, a uderzenia są delikatne i nawet nie kwęknie wtedy.

Kapukat też mamy takiego pchacza ale z chicco, na razie chodzi przy nim tylko z moją asekuracją bo to jest tak leciutkie że przy małej utracie równowagi to się zaraz całe przewraca. wstać trzymając się tego też się nie da. nie wiem, wasze też takie lekkie są?

nacia do wanny nie mam na razie żadnej maty, ale z dnia na dzień stwierdzam że muszę kupić! maluch zaczyna się tak swobodnie czuć w wodzie że boję się że mi się kiedyś poślizgnie i.... nie chce myślec co dalej.
a to bicie pięściami to nie ma na celu uderzenia, dzieci uderzając/bijąc sprawdzają i poznają każdą rzecz - jaki wydaje dźwięk, czy jest miękka/twarda itp olaf też wszystko dookoła bije i rzuca i się cieszy jak coś głośniej uderzy o podłogę

Cytat:
Napisane przez rinco Pokaż wiadomość
W zeszłym tygodniu skończyłam 4-miesięczną ekspozycję na gluten i się zastanawiam co dalej Czy teraz już mogę jechać z glutenem dowolnie czy np. tylko raz dziennie podawać coś glutenowego np. kaszkę czy chlebek? Wiecie coś na ten temat?
ja wiem wszystko jak mogę się pochwalić na temat glutenu, ponieważ mój mąż ma tą chorobę i może jeść tylko to co bezglutenowe.
olaf też jest zagrożony tą chorobą bo ona jest genetycznie dziedziczona, więc też ostrożnie i w kontrolowanych ilościach podaję gluten. jeśli u twojego dziecka w tym czasie nie zauważyłaś spadku lub zatrzymania wagi, biegunek, bolącego brzuszka alb nawet wysypki to możesz już się tym glutenem nie martwić. my czekamy do skończonego roczku i wtedy jedziemy na badania (z krwi i genetyczne)
_________________________ __
minini jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-13, 00:48   #4029
kapukat
Zakorzenienie

Cytat:
noczyli 2 x w nocy w tym wieku nie jest czymś dziwnym. słyszę co chwilę dookoła zdziwienie (babć, cioć i niektórych znajomych) że co? że jeszcze je w nocy? i nie przesypia całej nocy? wiem że dopiero skończył 8 mies. i że to malutkie dziecko w sumie jeszcze, ale słysząc ciągle, że już nie powinien to próbowałam coś z tym zrobić... może niepotrzebnie?

Gaabbi napisała "jak się nie uderzysz, to się nie nauczysz" no jestem tego samego zdania, oczywiście też nie pozwalam na spadanie z łóżka ale po kilku konkretniejszych uderzeniach główką o podłogę Olaf już wie że trzeba uważać i trzyma głowę do góry przy upadku, teraz po ponad miesiącu wstawania właściwie się nie przewraca już, a uderzenia są delikatne i nawet nie kwęknie wtedy.

Kapukat też mamy takiego pchacza ale z chicco, na razie chodzi przy nim tylko z moją asekuracją bo to jest tak leciutkie że przy małej utracie równowagi to się zaraz całe przewraca. wstać trzymając się tego też się nie da. nie wiem, wasze też takie lekkie są?

nacia do wanny nie mam na razie żadnej maty, ale z dnia na dzień stwierdzam że muszę kupić! maluch zaczyna się tak swobodnie czuć w wodzie że boję się że mi się kiedyś poślizgnie i.... nie chce myślec co dalej.
a to bicie pięściami to nie ma na celu uderzenia, dzieci uderzając/bijąc sprawdzają i poznają każdą rzecz - jaki wydaje dźwięk, czy jest miękka/twarda itp olaf też wszystko dookoła bije i rzuca i się cieszy jak coś głośniej uderzy o podłogę

)
mój ma skończone 10 miesięcy i nadal wstaje na cyca, a komentarze typu = powinnaś coś z tym zrobić, on jest za duży, daj mu kaszę na noc, wsadzam między książki - mój syn jest uzależniony, tak samo jak ja od słodyczy, tylko on od cycka, będę się martwić potem - jak już bedę go miała serdecznie powyżej uszu i budzenia się po kilka razy w nocy

zgadzam się z Tobą i Gabi jak nie upadnie to się nie nauczy, mój miał już kilka zadrapań, siniaków i nadal nie reaguje na jego upadki, za to bawi mnie jak tatuś krzyczy --- ratuj go, trzymaj, on się zaraz uderzy, no cóż jak się nie uderzy to nie bedzie wiedział, że boli

co do pchacza - uwierz mi na słow, że wstać sie da po wielu próbach, upadkach, przewrotach, zarzucenia sobie pchacza na siebie mój syn wreszcie nauczył się jak się z nim obchodzić i jestem zdumiona jego zdolnościami do ujarzmienia tej strasznie nieudanej konstrukcji jaką jest pchacz. Dla mnie jest to strasznie niestabilne i leciusieńkie i przy mocniejszym nacisku leci w różne strony, włącznie z górą

Dlaczego robiłaś 4 miesiące ekspozycji? ja robiłam dwa i potem dawałam już mojemu synowi co popadnie... dopiero niedawno się na dym zastanowiłam czy w tym wszystkim nie ma za dużo glutenu
kapukat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-13, 07:54   #4030
debesciara
Zadomowienie

Cytat:
jejku 3-4 miesiące... to nieźle! u mnie przyczyny z artykułu który podałaś też nie pasują. może to jednak nie lunatykowanie?
lubi pomarańcze? nie dawałam jeszcze cytrusów, gdzies przeczytałam że lepiej dopiero po roku a ile tego zje na raz?
Olaf pewnie by zjadł tyle ile bym mu dała, a podobno niemowlaka nie da się przekarmić, ale ja w to nie wierzę - gdybym nie ograniczała jego podjadania to prawdopodobnie jadłby cały dzień! ale to ma po swoim tacie, który na szczęście ma dobrą przemianę materii i nie tyje więc oby maluch odziedziczył po nim i to

no u nas też te przyczyny nie pasują.. mam nadzieję, że to nie to..

Cytrusy wiem że niby teoretycznie po roku, ale jak to powiedziała moja położna, banany to też cytrusy Poza tym wzoruje się trochę na szwagierce, która mieszka w Belgii, ma dwie córy: 3 latka i 8,5 miesiąca. Karmi je wg tamtejszych zaleceń żywieniowych, które znacznie różnią sie od naszych.. Jej mała mandarynki jadła jeszcze przed 6 miesiącem Z cytrusami jak ze wszystkim na początku.. dajesz w małej ilości sprawdzasz reakcję, jeśli jest ok znaczy że możesz podawać. Mandarynki, pomarańcze, banany dawałam Matyldce gdzies od połowy 7 miesiąca, wczoraj dostała pierwszy raz kiwi, ale był szał najpierw się skrzywiła, wydała prześmieszny odgłos wyrażający jednocześnie zdziwienie, skwaszenie i zadowolenie, po czym wciągnęła prawie cały owoc (oczywiście w kawałkach)

Moja mała też nie ma granic zwłaszcza jesli chodzi o rzeczy które sama je rączkami.. mogłaby tak caaały czas

Napaliłam się na tego pchacza, znalazłam nawet w okolicy używany z Vtecha i kupujemy już widzę jaką będzie miała radochę Dziewczyny, które macie z tej właśnie firmy, czy rzeczywiście te pchacze są takie lekkie?
debesciara jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-13, 10:01   #4031
Timii
Rozeznanie

jejku ale tu cisza

ile my teraz zużywamy pieluch to szok, Martusia robi kilka razy w ciągu dnia takiego bobka że kupą bym tego nie nazwała no ale nie będę jej w tym trzymać i trzeba przebrać. a jak u Was?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-02-13, 10:23   #4032
Renatka89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Timii Pokaż wiadomość
jejku ale tu cisza

ile my teraz zużywamy pieluch to szok, Martusia robi kilka razy w ciągu dnia takiego bobka że kupą bym tego nie nazwała no ale nie będę jej w tym trzymać i trzeba przebrać. a jak u Was?
U nas tak było przy kazdym zabku do tej pory. Kup wiecej, niektore male a smierdziały tak,ze ohoho.. Minie
Stary 2013-02-13, 11:09   #4033
debesciara
Zadomowienie

Cytat:
jejku ale tu cisza

My taką kupę nazywamy "atomowy orzech" z tym że tak jak pisała Renatka, dwa warunki musza być spełnione mała, twarda i smierdziuch potforny Jeśli pamper nie jest bardzo zsikany to ja taką kupkę wyjmuję, wrzucam do kibelka i pampera spowrotem zakładam No chyba że w Waszym przypadku to rzadka kupa.. ;/

Edytowane przez debesciara
Czas edycji: 2013-02-13 o 11:18
Stary 2013-02-13, 11:21   #4034
Gaabbi
Wtajemniczenie

Cytat:

Cytrusy wiem że niby teoretycznie po roku, ale jak to powiedziała moja położna, banany to też cytrusy Poza tym wzoruje się trochę na szwagierce, która mieszka w Belgii, ma dwie córy: 3 latka i 8,5 miesiąca. Karmi je wg tamtejszych zaleceń żywieniowych, które znacznie różnią sie od naszych.. Jej mała mandarynki jadła jeszcze przed 6 miesiącem Z cytrusami jak ze wszystkim na początku.. dajesz w małej ilości sprawdzasz reakcję, jeśli jest ok znaczy że możesz podawać. Mandarynki, pomarańcze, banany dawałam Matyldce gdzies od połowy 7 miesiąca, wczoraj dostała pierwszy raz kiwi, ale był szał najpierw się skrzywiła, wydała prześmieszny odgłos wyrażający jednocześnie zdziwienie, skwaszenie i zadowolenie, po czym wciągnęła prawie cały owoc (oczywiście w kawałkach)

Moja mała też nie ma granic zwłaszcza jesli chodzi o rzeczy które sama je rączkami.. mogłaby tak caaały czas

Napaliłam się na tego pchacza, znalazłam nawet w okolicy używany z Vtecha i kupujemy już widzę jaką będzie miała radochę Dziewczyny, które macie z tej właśnie firmy, czy rzeczywiście te pchacze są takie lekkie?
Jak napisałaś o Belgi, to mi się przypomniało co ciocia mi kiedyś mówiła Ona tam mieszka już bardzo długo (ok. 20lat) i zaobserwowała, że tam się dzieci tuż po urodzeniu sadza np. do karmienia butelką Dla mnie to jest paranoja.

Co do schematów żywienia, to u nas też się powoli za to biorą, bo wytyczne są już "stare" Zobaczymy jak szybko i co zmienią w schemacie.
Gaabbi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-13, 11:27   #4035
rinco
Wtajemniczenie

Cytat:
ja wiem wszystko jak mogę się pochwalić na temat glutenu, ponieważ mój mąż ma tą chorobę i może jeść tylko to co bezglutenowe.
olaf też jest zagrożony tą chorobą bo ona jest genetycznie dziedziczona, więc też ostrożnie i w kontrolowanych ilościach podaję gluten. jeśli u twojego dziecka w tym czasie nie zauważyłaś spadku lub zatrzymania wagi, biegunek, bolącego brzuszka alb nawet wysypki to możesz już się tym glutenem nie martwić. my czekamy do skończonego roczku i wtedy jedziemy na badania (z krwi i genetyczne)
Acha! Dzięki za odpowiedź

Cytat:
Napisane przez kapukat Pokaż wiadomość
mój ma skończone 10 miesięcy i nadal wstaje na cyca, a komentarze typu = powinnaś coś z tym zrobić, on jest za duży, daj mu kaszę na noc, wsadzam między książki - mój syn jest uzależniony, tak samo jak ja od słodyczy, tylko on od cycka, będę się martwić potem - jak już bedę go miała serdecznie powyżej uszu i budzenia się po kilka razy w nocy

Dlaczego robiłaś 4 miesiące ekspozycji? ja robiłam dwa i potem dawałam już mojemu synowi co popadnie... dopiero niedawno się na dym zastanowiłam czy w tym wszystkim nie ma za dużo glutenu
Odnośnie jedzenia i picia w nocy to jak byliśmy u lekarki na początku grudnia (Seba miał 7 mieisięcy) to powiedziała nam, że dziecko w tym wieku już nie powinno nic jeść w nocy, bo mają mu nerki odpocząć, a picie to tylko jak jest bardzo gorąco albo jak ma gorączkę Ale może to cyca nie dotyczy (mleko matki jest przecież super strawne), nie dopytytwałam, bo Seba już wtedy nie jadł w nocy, więc nas problem nie dotyczył.

4 miesiące ekspozycji robi się przy karmieniu mm, 2 miesiące przy kp Ja co prawda karmiłam mieszanie, ale wolałam na wszelki wypadek zrobić te 4 miesiące.

W ogóle przy karmieniu mieszanym (a do tej pory tak karmię) są odwieczne dylematy czy wzorować się schematami dla mm czy dla kp...

Cytat:
jejku ale tu cisza

U nas to samo Czasem jest kilka bobków dziennie. Ja zawsze od razu przebieram, czasem schodzą 2-3 pieluchy w ciągu godziny, trudno
rinco jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-13, 12:03   #4036
debesciara
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Gaabbi Pokaż wiadomość
Jak napisałaś o Belgi, to mi się przypomniało co ciocia mi kiedyś mówiła Ona tam mieszka już bardzo długo (ok. 20lat) i zaobserwowała, że tam się dzieci tuż po urodzeniu sadza np. do karmienia butelką Dla mnie to jest paranoja.

Co do schematów żywienia, to u nas też się powoli za to biorą, bo wytyczne są już "stare" Zobaczymy jak szybko i co zmienią w schemacie.
Fakt faktem, że kładą tam nacisk na szybki rozwój, ale o tym że nie wolno dzieci sadzać zbyt wcześnie własnie od szwagierki usłyszałam.. Także nie wiem, dużo zasad tamtejszych może szokować, ale myślę że dużo z nich jest pozytywnych. Negatywne też są jak przy pierwszym dziecku 4 m-ce macierzyńskiego, przy drugim 3 m-ce, L4 ciążowe z wielką łaską po sprawdzeniu przez specjalną komisję dopiero w 8 miesiącu! i to płatne 60%... a praca fizyczna....
Stary 2013-02-13, 12:49   #4037
Timii
Rozeznanie

Cytat:
My taką kupę nazywamy "atomowy orzech" z tym że tak jak pisała Renatka, dwa warunki musza być spełnione mała, twarda i smierdziuch potforny Jeśli pamper nie jest bardzo zsikany to ja taką kupkę wyjmuję, wrzucam do kibelka i pampera spowrotem zakładam No chyba że w Waszym przypadku to rzadka kupa.. ;/

no u nas właśnie takie małe twarde i capiące ale dobrze że nie tylko u nas

Cytat:
Fakt faktem, że kładą tam nacisk na szybki rozwój, ale o tym że nie wolno dzieci sadzać zbyt wcześnie własnie od szwagierki usłyszałam.. Także nie wiem, dużo zasad tamtejszych może szokować, ale myślę że dużo z nich jest pozytywnych. Negatywne też są jak przy pierwszym dziecku 4 m-ce macierzyńskiego, przy drugim 3 m-ce, L4 ciążowe z wielką łaską po sprawdzeniu przez specjalną komisję dopiero w 8 miesiącu! i to płatne 60%... a praca fizyczna....
tutaj coś takiego jak L:4 ciążowe po prostu nie istnieje. a też sadzają dzieci od pierwszych dni choćby do odbicia!!
Stary 2013-02-13, 14:02   #4038
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Cześć Dziewczyny,

U nas póki co wszystko dobrze, dzidzia sobie rośnie, a ja leżę i odpoczywam. Niestety się przeziębiłam, ale staram się kurować.

I najprawdopodobniej będziemy mieli drugiego synka, Arturka
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-13, 15:08   #4039
Timii
Rozeznanie

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;39210490]Cześć Dziewczyny,

U nas póki co wszystko dobrze, dzidzia sobie rośnie, a ja leżę i odpoczywam. Niestety się przeziębiłam, ale staram się kurować.

I najprawdopodobniej będziemy mieli drugiego synka, Arturka [/QUOTE]

perse to wspaniale!! trzymaj się kochana a mały niech rośnie zdrowo

---------- Dopisano o 17:08 ---------- Poprzedni post napisano o 17:03 ----------

dziewczyny czy kupowałyście może sztućce, miseczki dla dzieci w ikei? nie ma tu info że BPA free? czyli lepiej nie używać?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-02-13, 16:52   #4040
blueelektron
Rozeznanie

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;39210490]Cześć Dziewczyny,

ładne imię, cieszę się ogromnie, dbaj o siebie

tak piszecie, że wasze dzieci budza się na jedzenie 2 razy i , że to kogoś dziwi, że nie przesypiają nocy, zapraszam do mnie po 15 pobudek zęby? skok? cholera wie, w dzień to idealne dziecko
Stary 2013-02-13, 17:29   #4041
Timii
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez blueelektron Pokaż wiadomość
ładne imię, cieszę się ogromnie, dbaj o siebie

tak piszecie, że wasze dzieci budza się na jedzenie 2 razy i , że to kogoś dziwi, że nie przesypiają nocy, zapraszam do mnie po 15 pobudek zęby? skok? cholera wie, w dzień to idealne dziecko
u nas też nieprzespane noce, no może nie mamy 15 razy pobudki ale już nie pamiętam kiedy Marcia przespała ciągiem 12godzin - chyba jakies 3 mce temu. jak wrócę do pracy to będę chodzić jak zombie
Stary 2013-02-13, 18:06   #4042
agatka661
Zakorzenienie

GG do agatka661

Perse! zdrowka dla Was!

z ikea mam zestaw zabe uzywam czasami tylko miseczki.
agatka661 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-13, 18:30   #4043
justys1358
Zakorzenienie

GG do justys1358

Trzymaj się kochana

A moja Majka konczy dzisiaj 8 mcy. Ale ten czas zleciał szybko...
justys1358 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-13, 18:37   #4044
nasteczka83
Raczkowanie

Gabi nie ma zebow :-P
Perse odpoczywaj i zdrowka
Moje dziecko pelza jestem dumna i bardzo sie ciesze zze pieknie sie rozwija
nasteczka83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-13, 19:04   #4045
nacia_n
Raczkowanie

Cytat:
no u nas też te przyczyny nie pasują.. mam nadzieję, że to nie to..

No ja Dawidowi też już dawałam cytrusy - mandarynkę sobie ssał i pomarańczę też. I nic mu nie było.

Cytat:
jejku ale tu cisza

No u nas czasem się taki bobek zdarzy. Ale synek ogólnie ma niezłą przemianę materii, bo kupa to się 5-6 razy dziennie pojawia.

Gratulacje!!! Zdrówka i pomyślności.

Dawid przyłącza się do grona tancerzy Dziś jakiś filmik włączyłam na necie (z muzyczką techno), to myślałam, że z rąk mi wypadnie - tak szalał
Czekamy cały czas na drugiego zęba. Widzę go pod dziąsłem, ale przebić się nie może.

Aha, no i dzisiaj wstawiliśmy mu wanienkę do dużej wanny, ale nie podobało mu się. Bał się i zaczął płakać, więc musieliśmy go wyjąć. Jutro spróbujemy jeszcze raz. Mam nadzieję, że się przyzwyczai.
Stary 2013-02-13, 19:48   #4046
Timii
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez justys1358 Pokaż wiadomość
Trzymaj się kochana

A moja Majka konczy dzisiaj 8 mcy
. Ale ten czas zleciał szybko...

Cytat:
Napisane przez nasteczka83 Pokaż wiadomość
Gabi nie ma zebow :-P
Perse odpoczywaj i zdrowka
Moje dziecko pelza jestem dumna i bardzo sie ciesze zze pieknie sie rozwija

Cytat:
Napisane przez nacia_n Pokaż wiadomość
No ja Dawidowi też już dawałam cytrusy - mandarynkę sobie ssał i pomarańczę też. I nic mu nie było.

No u nas czasem się taki bobek zdarzy. Ale synek ogólnie ma niezłą przemianę materii, bo kupa to się 5-6 razy dziennie pojawia.

Gratulacje!!! Zdrówka i pomyślności.

Dawid przyłącza się do grona tancerzy Dziś jakiś filmik włączyłam na necie (z muzyczką techno), to myślałam, że z rąk mi wypadnie - tak szalał
Czekamy cały czas na drugiego zęba. Widzę go pod dziąsłem, ale przebić się nie może.

Aha, no i dzisiaj wstawiliśmy mu wanienkę do dużej wanny, ale nie podobało mu się. Bał się i zaczął płakać, więc musieliśmy go wyjąć. Jutro spróbujemy jeszcze raz. Mam nadzieję, że się przyzwyczai.
nacia u nas pierwsza reakcja na kąpiel w dużej wannie była taka sama, jakieś 2 mce temu. ale teraz spróbowaliśmy znowu i jest ok
Stary 2013-02-13, 19:58   #4047
onething
Zadomowienie

Wczoraj o was myślałam Trzymamy kciuki i bardzo się cieszymy, że wszystko dobrze. Zdrówka życzymy i spokoju, no i niech dzidzia rośnie duża i zdrowa

U nas przy pierwszym ząbku też kup było więcej ale konsystencja była "lejąca", do tego śmierdziało, że... i lekko temperatura szła w górę przed snem.
Przy drugim ząbku kupy są właśnie takie bobkowate i nadal śmierdzą
2013/2014
onething jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-13, 20:35   #4048
8ewus8
Zadomowienie

Bry
Kurczę, nie mam już czasu pisać W pracy zapierdziel taki, że na neta nie ma co liczyć, w domu to już w ogóle. Adaś nie raczkuje, ale potrafi cały pokój przejść idąc trochę do tyłu, siadając, znów idąc i tak w kółko.
Wieczorem jestem tak padnięta, że idę spać jak tylko Adamo pójdzie.

Perse, ale super, mam nadzieję że dotrwasz do samego końca bez żadnych problemów, urodzisz szybko i bezboleśnie i będziesz mogła cieszyć się swoją małą kruszynką.

Edytowane przez 8ewus8
Czas edycji: 2013-02-13 o 20:41
8ewus8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-13, 20:48   #4049
Timii
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez 8ewus8 Pokaż wiadomość
Bry
Kurczę, nie mam już czasu pisać W pracy zapierdziel taki, że na neta nie ma co liczyć, w domu to już w ogóle. Adaś nie raczkuje, ale potrafi cały pokój przejść idąc trochę do tyłu, siadając, znów idąc i tak w kółko.
Wieczorem jestem tak padnięta, że idę spać jak tylko Adamo pójdzie.
.
Ewuś jak tylko wrócę do pracy to pewnie napiszę takiego samego posta
odpoczywaj jak tylko mały śpi i wytrwałości w codziennych obowiązkach!
Stary 2013-02-13, 21:46   #4050
kism
Wtajemniczenie

Dziewczyny! Dodatkowe 10% jednorazowo na caaałe zakupy w Rossmannie za wypełnienie ankiety!!!

http://www.rossnet.pl/Konkursy/Zasad...contestId=1322
kism jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości