|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
Pokaż wyniki sondy: Jaki ma być tytuł 10 części naszego wątku ??
|
|||
| Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013, cz.10 |
|
9 | 22,50% |
| Brzuszki rosną, dzieci też a nasz wątek jest the best! Mamy V-VI 2013 cz.10 |
|
1 | 2,50% |
| Rosną brzuchy, w nich maluchy; mamy się cieszą, milczeniem nie grzeszą. V-VI 2013 c.X |
|
1 | 2,50% |
| Trzęsą się brzuszki, wychodzą pępuszki, niedługo ujrzymy maluszki. V-VI 2013 cz.10 |
|
1 | 2,50% |
| Kolejne wizyty za nami, snujemy macierzyńskie plany - Mamy V-VI 2013 cz.10 |
|
0 | 0% |
| Robią się z nas grubasy, ale w głowie nam bobasy. Mamy V-VI 2013 cz.10 |
|
0 | 0% |
| Ciężko nam się ruszać, więc spędzamy czas na pogaduchach. Mamy V-VI 2013 cz.10 |
|
0 | 0% |
| Tyjemy i płaczemy, za chwilę się śmiejemy - przez hormony szalejemy. V-VI 2013 cz.10 |
|
1 | 2,50% |
| Bejbik mnie kopie a ja colę żłopię? Mamy V-VI 2013 cz.10 |
|
0 | 0% |
| Fasolencja w brzuszek ciśnie, zaraz z tyłka mi wypryśnie. Mamy V-VI 2013 cz.10 |
|
0 | 0% |
| Mam żylaki, mam rozstępy no i brzuch mocno wydęty. Mamy V-VI 2013 cz.10 |
|
0 | 0% |
| Coraz większe brzuchy mamy, ale jeszcze nie pękamy. Mamy V-VI 2013, cz.10 |
|
5 | 12,50% |
| Śnieg pada, wiosna nie przychodzi; kiedy to dziecko się urodzi? Mamy V-VI 2013 cz.10 |
|
0 | 0% |
| Za oknem śnieżna zawierucha, a ja chcę już tulić mego malucha. Mamy V-VI 2013 cz.10 |
|
3 | 7,50% |
| Powoli bać się zaczynamy, bo plan porodu już napisany. Mamy V-VI 2013 cz.10 |
|
0 | 0% |
| Kopniaki czuje już każda z nas, niedługo rodzić przyjdzie czas. Maj-Czerwiec 2013 c.X |
|
7 | 17,50% |
| Wyprawki już kompletujemy i gadaniem się zajmujemy. Mamy V-VI 2013 cz.10 |
|
1 | 2,50% |
| Jeszcze nie chcemy rodzić, choć taczkami można nas już wozić. Mamy V-VI 2013 cz.10 |
|
11 | 27,50% |
| Głosujący: 40. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2731 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Niesiemy światu tę wieść radosną, nasze dzieci urodzą się wiosną! Mamy V-VI 201
whatIthink. sharp, vil, Tity, ada wam też brawa za kolejne tygodnie
![]() klaski :Justi kuruj się
|
#2732 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Niesiemy światu tę wieść radosną, nasze dzieci urodzą się wiosną! Mamy V-VI 201
Cześć mummies! My dalej w szpitalu, podpięte do kroplówki z magnezem. Szyjka zamknięta, 2cm, mierzoona przedwczoraj. doktor stwierdził że krótka na taką młodą ciążę. Następny pomiar w poniedziałek dopiero. Pozdrawiam Was i życzę zdrowia!
|
#2733 |
|
Zakorzenienie
|
urywek fajnego artykułu
![]() W różnych broszurach, pismach, książkach czyta się informacje tej mniej więcej treści: karmiąca mama może jeść wszystko, oczywiście z wyjątkiem... - i tu pada długa lista produktów wzdymających, ostrych przypraw, smażeniny, słodyczy, tego co przetworzone. Z tego "jeść wszystko" niewiele więc zostaje. Jak takie informacje tłumaczyć sobie w praktyce? Nie wiem jak sobie tłumaczyć, bo jak człowiek weźmie to wszystko na serio, to się okaże, że niczego nie wolno jeść. Smażone nie jest zdrowe, ale dla wątroby mamy. Dziecku nie zrobi żadnej różnicy, czy mama zje kotleta schabowego czy pieczony schab. Dopiero gdyby dietą zawładnęły tłuszcze nasycone, spychając nienasycone kwasy tłuszczowe w kąt, to w mleku mogłyby pojawić się te nasycone i to nie byłoby zdrowe. "Jeść wszystko" oznacza jedzenie wszystkiego, dopóki nie ma problemów. Z jednej strony dieta karmiącej powinna być bogata w warzywa, z drugiej - szczególnie przy kolce - unikamy pokarmów wzdymających. Większość naszych warzyw: kapusta, cebula, czosnek, kalafior, brokuły. może wzdymać. Co wtedy - jeść tylko marchewkę i szklarniowe pomidory? Nie ma co unikać warzyw wzdymających, bo to co działa wzdymająco na mamę, nie musi działać tak na dziecko. Większości dzieci kapusta czy czosnek zupełnie nie przeszkadzają. Paradoksalnie, obserwuje się częściej niekorzystne reakcje na marchewkę niż na "niebezpieczne" brokuły.
|
|
|
|
#2734 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2735 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
kochana już odpowiadam... w moim przypadku piersi nabrzmiały w drugiej dobie po porodzie....leciało z nich mleczko w sposób niekontrolowany..mały dopiero wtedy poczuł sytośc.. zaraz po porodzie "magiczne" ssanie małego to pare kropel siary która jak wiemy jest jedną wielką bombą przeciwciał dla naszego maluszka..pewnym rodzajem.. ochroną szczepionką.. na zetkniecie się ze światem pełnym nowych bakteri i zarazków... maleństwo właśnie kiedy ssie pierwsze krople stymuluje produkcje mleka... czuje się dobrze i bezpieczne...wystarczy mu dosłownie 5ml pokarmu... w pierwszej dobie małe jest niespokojne ..płacze.. i tym sposobem mówi Ci że nic nie leci(czyt.słabo..mało..) i męczysz się tak przez dobę aż mleko poleci strumieniem do jego buźki.. i wtedy to już luzik..małe zadowolone i Ty też że małe najedzone
|
|
|
|
|
#2736 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() dziękuję ![]() i jeszcze spytam-między dniem porodu/dniem w którym pojawia się pokarm zauważa się różnicę w rozmiarze piersi? |
|
|
|
|
#2737 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dzięki laseczki za miłe słowa. Dziewczyny moje są świetne, z resztą ja zawsze lgnęłam do kobiet. Może dlatego, że nigdy nie miałam wsparcia w mojej mamie
W każdym razie mam ogromne szczęście do ludzi i życzę wam wszystkim pięknych relacji przyjacielskich (czy to z babami, czy z facetami), bez nich jest trudno Cytat:
Cytat:
Cytat:
Mówili Ci coś o pessarze? Będą zakładać?
|
|||
|
|
|
#2738 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://global.thebump.com/tickers/tt17ff16.aspx Edytowane przez humpback Czas edycji: 2013-02-15 o 14:05 |
|
|
|
|
#2739 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
co do pokarmu to chyba zalezy jedna ma odrazu druga ma za godzine a trzecia za 3 doby a 4 nigdy nie dostanie
|
|
#2740 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
||||||
|
|
|
#2741 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
takiemu maluszkowi więcej nie trzeba, nie wiem mi póki co nic nie leci jeszczeCytat:
Cytat:
Cytat:
|
||||
|
|
|
#2742 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2743 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
moja mama tez mówi,że straaasznie jej się w dzien biust zmienił.. ale przy moich mikruskach trochę w to wątpię i trochę się obawiam ![]() więc pytanie-jak dobrać stanik do karmienia? ![]() chyba nie kupuję, w d mam i jak co kupię na all ![]() PS z mojego olejowania włosów wczoraj to jaja wyszły, bo się nie zmyło dokładnie i wyglądałam zabawnie xD kiedyś na spokojnie potestuję
|
|
|
|
|
#2744 |
|
Zakorzenienie
|
Przyszła mi paczka
Tylko ciapa ze mnie i nie zauwazyłam, że nie kupiłam pieluch tetrowych.. Gdzieś mi się w tym gąszczu aukcji gubilo.. Fajne te butelki tommee tippee.. na prawdę te smoczki wyglądają jak cycek.. http://obrazki.elektroda.pl/7473011200_1360934341.jpg |
|
|
|
#2745 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
my idziemy w miare równo z tygodniami a raczej z terminem porodu ![]() ale powtarzam się już ![]() sorry ![]() Cytat:
Cytat:
tak jak ze starszym młoda byłam bardzo i nic nie wiedziałam to i wszystko jadłam i nic kompletnie mu nie było ..a Wiko już z uwaga podchodziłam na początku co jeśc a czego nie i kolki przechodził ..to trądzik niemowlecy i inne zmagania kupkowe...i stwierdziłam że to właśnie moja wina że nie jem tego czego może on akurat potrzebuje..i przestałam uwazac..jadłam normalnie to co inni domownicy i niczego sobie nie odmawiałam ...i skończyły się problemy brzuszkowe ![]() teraz nie zamierzam wmawiac sobie że może płacze bo go brzuszek boli czy cos ..bo zjadłam to czy owo .. od razu będę jadła wszystko... a brzuszek raz boli raz nie..kupka ma prawo się klarowac i ja tego nie zmienie jedzeniem tego czy tamtego... tak jak pediatra mi powiedział "musiała by pani jeśc tylko chleb ze smalcem i popijac wodą żeby dziecku nic nie było" ![]() Cytat:
nie mógł sie na dziwić..a mój tż odwracając jego uwagę powiedział do niego" eej ..ty lepiej zajrzyj tu ..(wskazując na fotelik) olbrzymie ...twarde ..sterczące ...takie wiesz..wow!! szczególnie te które zazwyczaj nie są za okazałe w chwili po porodowej są nadzwyczaj okazałe.... ![]() Cytat:
ten moment jest niezapomniany... i tak samo cieszę sie ze dane mi jest przeżyc to jeszcze raz Edytowane przez ada32 Czas edycji: 2013-02-15 o 14:26 |
|||||
|
|
|
#2746 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() też postawiłam na butle tt..
|
|
|
|
|
#2747 | ||
|
Zakorzenienie
|
Na początku jest siara. I ta siara to przez 3 doby leci ale wygląda jak mleko
i to jest najważniejszy pokarm dla maluszka.Potem pojawia się mleko. Cytat:
Cytat:
Mój już tak robi a po porodzie to ja sobie cyce na plecy chyba zarzucę
|
|
|
#2748 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
i już tak zostało), jedną od czasów liceum, dwie od może 5 -6 lat bo z poprzedniej pracy i 1 z obecnej, 1 z paczki. I to na tyle. Wiadomo, że nie spotykam się z nimi co chwila bo każda ma mnóstwo swoich spraw i bywa, że widzimy się raz na miesiąc czy dwa, ale absolutnie zawsze mogę się do nich zwrócić i one do mnie. Na szczęście w ciąży też utrzymują ze mną kontakt. Ale mam oczywiście i takich znajomych co to głównie na imprezy się spotykali i teraz już się nie pojawiają. Cytat:
|
|
#2750 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Happy, nie wiedziałam, że jesteśw szpitalu Trzymajcie się dzielnie- Ty, Helenka i Twoja szyjka Świeci u nas strasznie słońce- więc postanowiłam przetestować Dzidziunia Zjadłam kawałek ciasta z dużą ilością czekolady, usiadłam wygodnie, wystawiłam goły brzuch na to słońce i przystawiłam słuchawki z muzyką relaksacyjną oczywiście do brzucha i... nic |
|
|
|
|
#2751 | |||
|
Wtajemniczenie
|
hej
![]() czytam ale jakoś weny nie mam ![]() z okazji wczorajszego święta naciągnęłam męża na zakup spodni, a w zamian upiekłam babkę, a pyzatym siedziałam sama bo TZ w pracy a ja na L4 i już dostaję do głowy. Cytat:
![]() U mnie sytuacjia chrztu jest tak napięta że nie wiem czy wogóle będę chrzcić bo nie potrafię sie z TZ dogadać co do wyboru chrzestnych. A chrzest mi generalnie zwisa i powiewa. Cytat:
Cytat:
|
|
|
#2752 |
|
Zakorzenienie
|
A jeszcze wam pokaże, moja kumpela zrobiła sobie Ombre tymi farbami z L'oreala i zobaczcie jak ładnie wyszło
![]() zdjęcie 1.jpg Dziewczyny czy wy wszystkie macie apetyt od II trymestru? Bo mi jak się stracił w I to do teraz nie wraca i powiem Wam, że to jest dość uciążliwe
|
#2753 |
|
Wtajemniczenie
|
Hejka, mam dzisiaj zły dzień
jutro mam egzamin (TŻ mówi, że dobrze) , ale wyszłam :- grubo - małe oczy - blado super nie? nawet mi się nie chce obiadu robić, d*p*, d**a, du** |
|
|
|
#2754 |
|
Wtajemniczenie
|
właśnie wróciłam z kontroli ... dodatkowej, bo bałam się o tą szyjkę bo mnie od dwóch dni zaś pokłuwało ... no i skróciła się, do 22 mm
no i generalnie jestem trochę przerażona bo w ciągu niecałych dwóch tyg, mimo mojego ciągłego leżenia i wstawania tylko do łazienki skróciła się ... w takim tempie "starczy" mi jej na jakieś 3 tyg ... rozmawiałam o pessarze, ale lekarz stwierdził że na tym etapie raczej nie ma już sensu, ale to mój wybór, i tak rozmawialiśmy z mężem i doszliśmy do wniosku że bez sensu, bo: na kontrolę musiałabym przyjść za tydzień z wynikami posiewu ze szpitala, jak nie będzie bakterii itp to dopiero się zamówi krążek, czeka się na niego 2-3 dni, więc generalnie miałabym zakładany za 2 tyg, a to już by był 32 tydzień. więc generalnie pozostaje mi leżenie i modlenie się aby to się nie przyspieszało za bardzo. za 2-3 tyg już podobno mogę urodzić (w sensie bezpieczeństwa dla dziecka). i jedna dobra informacja - Przemuś waży 1,5 kilo, czyli bardzo ładnie jak na 30 tydzień, więc szanse mu się zwiększają no i jakby mi się zaczął poród jakoś na dniach (tfu tfu) to nie mam jechać do zwykłego szpitala, bo sobie nie dadzą rady z maleństwem, tylko do specjalistycznego w Rudzie albo do Ligoty do kliniki, z tym że tam często nie mają miejsc
|
|
|
|
#2755 |
|
Wtajemniczenie
|
vil- 3mam kciuki
żeby Twój Maluszek jak najdłużej wytrzymał u Ciebie w brzuszku leż, nie wstawaj, wypoczywaj i nie stresuj się
|
|
|
|
#2756 | |
|
siedzę i myślę
|
Cytat:
Będzie dobrze Kurde zaczęłam się martwić czy przez to moje łażenie szyjka się nie skróciła... już 2 razy brzuch mnie bolał wizyta dopiero 1 marca.
bla bla bla Edytowane przez karolina2121 Czas edycji: 2013-02-15 o 14:54 |
|
|
|
|
#2757 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#2758 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2759 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
o kurcze ![]() mimo wszystko widzę ze myślisz pozytywnie i nie stresujesz się zbytnio "naturą" trzymam jednak kciuki zeby Przemuś jak najdłużej posiedział w brzuszku ..
|
|
|
|
|
#2760 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mnie czasem kłuje na wysokości pępka i koło szyjki ale sprawdził i niby się nie skróciło, więc to nie musi oznaczać najgorszego, ale w razie w sie osczędzaj ![]() ---------- Dopisano o 15:10 ---------- Poprzedni post napisano o 15:09 ---------- Meliitele a jak ty sobie radzisz???
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:02.

klaski :

W każdym razie mam ogromne szczęście do ludzi i życzę wam wszystkim pięknych relacji przyjacielskich (czy to z babami, czy z facetami), bez nich jest trudno
Mówili Ci coś o pessarze? Będą zakładać?

07.07.2012
Trzymajcie się dzielnie- Ty, Helenka i Twoja szyjka