Najgłupsze rady związane z ciążą, dzieckiem, karmieniem - od lekarzy, położnych itp. - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-02-15, 13:22   #91
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja
Dot.: Najgłupsze rady związane z ciążą, dzieckiem, karmieniem - od lekarzy, położnych

Cytat:
Napisane przez ilonkaczapela Pokaż wiadomość
:haha: a tak przy okazji Klarrisa, ty jeszcze nie urodzilas?
Klarissa moze będzie chciała pobić swój własny rekord

a rada lekarza złota dosłownie ,no rewelacyjna

Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka.

POMOC dla dzieci z Tanzanii https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=675684
stokrotka_to_ja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-16, 09:16   #92
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: Najgłupsze rady związane z ciążą, dzieckiem, karmieniem - od lekarzy, położnych

Cytat:
Napisane przez ilonkaczapela Pokaż wiadomość
:haha: a tak przy okazji Klarrisa, ty jeszcze nie urodzilas?
Jeszcze Nie
Cytat:
Napisane przez stokrotka_to_ja Pokaż wiadomość
Klarissa moze będzie chciała pobić swój własny rekord

a rada lekarza złota dosłownie ,no rewelacyjna
Oj, nie chcę, córka prawie 2 tyg. przeterminowana, ale z ostatniej miesiączki termin mam na dzisiaj, z usg miałam na Walentynki, nie jest jeszcze tak źle
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Bez☠tytułu.jpg (28,8 KB, 11 załadowań)
Stary 2013-02-16, 13:38   #93
ilonkaczapela
Zakorzenienie

Ja tez dwa tygodnie sie przeterminowalam, wiec wiem, jak to jest najgorsze bylo dla mnie to, ze do terminu porodu nie mialam zadnego rozstepa na brzuchu a w te dwa tygodnie po terminie zrobil sie caly w rozstepach.
ilonkaczapela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-16, 16:20   #94
Seona
Zakorzenienie

Dot.: Najgłupsze rady związane z ciążą, dzieckiem, karmieniem - od lekarzy, położnych

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
A ja ostatnio dostałam rewelacyjną poradę od pediatry

Pani stwierdziła, że moja córka za mało pije i kazała mi jej przestać dawać do picia mleko a zamiast tego dawać "coś dobrego np. soki" i poleciła mi Kubusia. Moja córka jest alergikiem pije bebilon pepti jako posiłek na noc i nad ranem, a w dzień pije czystą wodę (nie lubi innych napojów). Chyba nie zastosuję się do tej porady
Nie taka zła ta porada. Wiele dzieci nie lubi wody a mamy oczytają się gazet, forów/for, że soki to samo zło i nie wolno, że tylko woda itp. i mają problem a jak lekarz "da błogosławieństwo" to jakoś bezpieczniej się czują "o, a jednak można".

A na jakiej zasadzie lekarka stwierdziła, że córka mało pije?

Ślub
Pati
Lili
Seona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-16, 18:33   #95
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Seona Pokaż wiadomość
Nie taka zła ta porada. Wiele dzieci nie lubi wody a mamy oczytają się gazet, forów/for, że soki to samo zło i nie wolno, że tylko woda itp. i mają problem a jak lekarz "da błogosławieństwo" to jakoś bezpieczniej się czują "o, a jednak można".
Ale moje dziecko lubi wodę to po co mam jest zamiast wody dawać do picia słodkie soki? Jak się popatrzy na skład takiego kubusia to tam głównie cukier jest... A już podawanie słodkiego soku zamiast mleka wydaje mi się mega bez sensu... co miało by to wnieść do jej diety, bo moim zdaniem jedynie by uczyniło ją uboższą.

Cytat:
A na jakiej zasadzie lekarka stwierdziła, że córka mało pije?
Zapytała ile wypija na dobę oraz czego, odpowiedziałam, zgodnie z prawdą, że około 600-800 ml pije w ciągu doby a pani orzekła, że to za mało bo dziecko w jej wieku powinno wypijać 1-1,2l. Wg mnie to niemożliwe do zrealizowania...
Stary 2013-02-16, 19:44   #96
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Zapytała ile wypija na dobę oraz czego, odpowiedziałam, zgodnie z prawdą, że około 600-800 ml pije w ciągu doby a pani orzekła, że to za mało bo dziecko w jej wieku powinno wypijać 1-1,2l. Wg mnie to niemożliwe do zrealizowania...
Ale wliczyłaś w to zupy i inne płyny? Ja nie wiem ile powinno wypijać dziecko w wieku Twojej córki ale np 600 ml też mi się wydaje za mało.

I rozumiem też, że trudno "wcisnąć" komuś wiecej pica niż chce. Daniel musi wypijać 2 litry na dobę... cały dzień to walka o to żeby pił.

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-16, 19:52   #97
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: Najgłupsze rady związane z ciążą, dzieckiem, karmieniem - od lekarzy, położnych

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
Ale wliczyłaś w to zupy i inne płyny? Ja nie wiem ile powinno wypijać dziecko w wieku Twojej córki ale np 600 ml też mi się wydaje za mało.

I rozumiem też, że trudno "wcisnąć" komuś wiecej pica niż chce. Daniel musi wypijać 2 litry na dobę... cały dzień to walka o to żeby pił.
Tak, zupę wliczyłam. Oprócz zupy 2x mleko i woda przez cały dzień. Nie ma żadnych ograniczeń, woda jest zawsze dostępna kiedy chce, plus jeszcze do tego przypominam jej o tym żeby piła i proponuję po każdym posiłku dodatkowo picie.

Zrobiłam rozeznanie wśród dzieciaków w tym samym wieku (na naszym wątku mamowym) i w zasadzie tylko 2 dzieci wypija w okolicach litra, reszta to wszystko ok. 0,5litra.

U mnie jest tak, że albo jedzenie, albo picie. No nie mogę nie karmić dziecka przecież... Chociaż ostatnio się polepszyło bo zaczęła w nocy wołać pić i potrafi jakieś 200 ml wychłeptać więc dochodzi i to dodatkowo.

Ale dorosły też powinien chyba z 2 litry na dobę wypijać i ja na pewno też tyle nie wypijam, może latem jak są upały to i owszem (chociaż nie jestem pewna), ale zimą na pewno nie, bo nie robiłam nic innego jak tylko piła i piła...

Edytowane przez Klarissa
Czas edycji: 2013-02-16 o 19:53
Klarissa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-16, 20:41   #98
mskladaczek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Puma13 Pokaż wiadomość
Moja pediatra, na pytanie jak długo podawać wit D stwierdziła, że teraz juz zaleca się podawać nawet dorosłym, cały czas, niezależnie od pory roku.
I akurat rację pediatra ma.

Cytat:

musze zaczac brac,bo sie krzywicy nabawie
takie są teraz rekomendacje, dorosli powinni nawet wiecej D suplementowac niż dzieci, bo 800-1000j w okresie jesienno-zimowym.

I nie o krzywice tu chodzi

Edytowane przez mskladaczek
Czas edycji: 2013-02-16 o 20:42
mskladaczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-16, 20:49   #99
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mskladaczek Pokaż wiadomość

takie są teraz rekomendacje, dorosli powinni nawet wiecej D suplementowac niż dzieci, bo 800-1000j w okresie jesienno-zimowym.

Serio? No jak Ty tak mówisz to wierzę w ciemno.

Aha, ten Sambucol który mi poleciłaś przywiozły mi siostrzenice i muszę powiedzieć, że bardzo pomógł, dziękuję!

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-16, 20:57   #100
aja1
Zakorzenienie

Aż wklepalam w neta i znalazłam to:
http://www.dobrametoda.com/ARTYKULY/D_noweinfo.htm

Tylko u nas wit D jest chyba tylko na receptę ??

Mój Aniołek 30.12.2016
aja1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-16, 21:11   #101
kotek81
Zakorzenienie

na receptę jest w kroplach - ta w kapsułkach jest bez recepty...
kotek81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-02-16, 21:21   #102
aja1
Zakorzenienie

o nawet nie wiedziałam dzieki

Mój Aniołek 30.12.2016
aja1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-17, 08:52   #103
Glodomorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
Serio? No jak Ty tak mówisz to wierzę w ciemno.

Aha, ten Sambucol który mi poleciłaś przywiozły mi siostrzenice i muszę powiedzieć, że bardzo pomógł, dziękuję!
Niedoboty wit D w dorosłym życiu sprzyjają min osteoporozie i zwiększają ryzyko złamania kości szyjki udowej, jakie to konsekwencje ma dla starszych osób mówić nie trzeba. Wit d jest nawet ważniejsza od wapnia. Także polecam np tran w kapsułkach , przed zakupem należy sprawdzić ilość wit d i dawkowanie bo częstą praktyką jest minimalna dawka w kapsułce i dawkowanie 4kapsułki dziennie, więc można stracić majątek.

---------- Dopisano o 09:52 ---------- Poprzedni post napisano o 09:51 ----------

Cytat:
Napisane przez aja1 Pokaż wiadomość
Aż wklepalam w neta i znalazłam to:
http://www.dobrametoda.com/ARTYKULY/D_noweinfo.htm

Tylko u nas wit D jest chyba tylko na receptę ??
Najlepiej wchłania się z tranu, choćby w kapsułkach. Dobry jakościowo jest Lysi. A o wit D w kroplach zawsze można poprosić lekarza, nie powinien odmówić.
Glodomorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-17, 09:15   #104
Scio
Zakorzenienie

GG do Scio

My z Agatą pijemy tran (moim zdaniem najbardzie ekonomicznie wychodzi ten w syropie, no i nie trzeba łykać nie wiadomo ile kapsułek), najnowsze badania mówią o suplementacji do końca życia, bo współczesne społeczeństwo nie jest stanie w sposób samodzielny wysyntezować tyle wit d ile potrzeba.

W Gagatkowym świecie Mamo, połamigłówkujemy? - Logico primo
Agatka jest już z nami
Scio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-17, 18:38   #105
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
Napisane przez mskladaczek Pokaż wiadomość

żartowałam z tą krzywica przecież

skąd te zalecenia?

Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka.

POMOC dla dzieci z Tanzanii https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=675684
stokrotka_to_ja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-17, 19:55   #106
mskladaczek
Zakorzenienie

Cytat:

skąd te zalecenia?
To są polskie zalecenia zespołu ekspertów dotyczące profilaktyki niedoborow wit D.
Maja sie one w najbliższym czasie zmienić, są zakusy zeby dawki wit D były jeszcze wyższe.
Tekst tych rekomendacji np. tu:
http://ginekolpol.com/fulltxt.php?ICID=905134
mskladaczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-18, 09:27   #107
glamourous
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kotek81 Pokaż wiadomość
na receptę jest w kroplach - ta w kapsułkach jest bez recepty...
taa tylko ze ta na recepte kosztuje 4 zl i mi prz 2 dzieci starczala na jakies 2-3 mce (bo dawka po 2 krople chyba czy nawet 1) a kapsulki najtansze kolo 10-14 zl czyli przy 2 dzieci jakies 25 na mc
Stary 2013-02-18, 12:00   #108
Klarissa
Zakorzenienie

Jak byłam w zeszły czwartek na ktg to mi pani położna opowiadała jak to 8-tygodniowe dziecko sterroryzowało rodziców, że "życia nie mieli poza nim" bo dziecko chciało być ciągle z matką i bez przerwy płakało. Ja rozumiem problem, jakby to dziecko miało 8 lat... ale 8 tygodni??

Tak sobie wyobraziłam takiego 8tygodniowego terrorystę, może jeszcze uzbrojony był? Nie komentowałam, bo dla mnie nie ma czego. Dziecko 9 miesięcy siedzi zintegrowane z matką, trudno, żeby po 8 tygodniach nagle pragnęło samotności...
Stary 2013-02-18, 12:10   #109
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Jak byłam w zeszły czwartek na ktg to mi pani położna opowiadała jak to 8-tygodniowe dziecko sterroryzowało rodziców, że "życia nie mieli poza nim" bo dziecko chciało być ciągle z matką i bez przerwy płakało. Ja rozumiem problem, jakby to dziecko miało 8 lat... ale 8 tygodni??

Tak sobie wyobraziłam takiego 8tygodniowego terrorystę, może jeszcze uzbrojony był? Nie komentowałam, bo dla mnie nie ma czego. Dziecko 9 miesięcy siedzi zintegrowane z matką, trudno, żeby po 8 tygodniach nagle pragnęło samotności...
To jest najgłupsza i najczęściej powtarzana głupota przez matki, babcie znajome i ciotki. Bo ledwo się urodził i juz rządzi, bo chce byc na rekach, przy piersi u mamy.
Taa bo noworodek nauczył się już technik manipulacji i rządzenia otoczeniem
dacn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-02-18, 14:38   #110
sweetieSS
Zakorzenienie

Cytat:

mały cwaniak, owinął ich sobie wokół palca
sweetieSS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-18, 22:06   #111
dottta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sweetieSS Pokaż wiadomość
mały cwaniak, owinął ich sobie wokół palca
zupełnie jak moja podstępna manipulatorka
dottta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-19, 23:02   #112
Almariel
Zakorzenienie

Rady od położnej, która przychodziła do nas po porodzie :

- Od urodzenia mam mu podawać herbatki albo posłodzoną wodę do picia
-dokarmiać 2x dziennie mm bo urodził się duży i na pewno nie starczy mu mleka z piersi
- na koniec wizyt poinformowała mnie, że teraz już mogę wyjśc z dzieckiem na spacer ( był wrzesień i ładna pogoda i spacerowałam już wtedy z małym od dawna )

A ostatnio byłam z synkiem w przychodni i była jakaś inna lekarka w zastępstwie za naszą pediatrę. Gdy zapytałam o rozszerzanie diety, stwierdziła, że jak ma skończone 4 miesiące - może jeść wszystko oprócz mięsa. Pytała też, czy dziecko już siada... a mały miał 4,5 miesiąca na tej wizycie.
Almariel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości