Języki obce same szlifujemy do perfekcji dość chcemy. - Strona 143 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Nauka języków obcych - kącik językowy

Notka

Nauka języków obcych - kącik językowy Nauka języków obcych - kącik językowy, to miejsce wymiany informacji o kursach, podręcznikach, materiałach i ciekawostkach językowych. Dołącz.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-02-16, 21:56   #4261
plastikowabiedronko
Zadomowienie

Dot.: Języki obce same szlifujemy do perfekcji dość chcemy.

Cytat:
Napisane przez nomissn Pokaż wiadomość
Wiem jak to jest, przez wszystkie poziomy edukacji ciągle uczę się angielskiego, a najwięcej sama nauczyłam się. Z tym, że w szkole pilnują regularnej nauki, chociaż mało co pamięta się z tych wkuwanych na przymus słówek na kartkówki
Tak pilnują, że do szkolnej książki od francuskiego od września zajrzałam może z 2 razy

język norweski
język rosyjski
język czeski
język angielski
język francuski

plastikowabiedronko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-16, 21:59   #4262
nomissn
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez plastikowabiedronko Pokaż wiadomość
Tak pilnują, że do szkolnej książki od francuskiego od września zajrzałam może z 2 razy
Nie ma to jak dobry nauczyciel na ogół miałam takich co lubili co tydzień kartkóweczki robić
Stary 2013-02-16, 22:17   #4263
Paseczkowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Callitus Pokaż wiadomość
Myślałaś może o serialach?
Kocham Sherlocka, wiele pozytywnych opinii słyszałam o Misfits oraz The Wire, a język podobno w tych serialach jest bardziej zaawansowany (w Sherlocku na pewno ). Warto spojrzeć w stronę produkcji brytyjskich
Seriale oczywiście oglądam A Sherlocka kocham i nie mogę się doczekać kolejnej serii Z brytyjskich zaczęłam też niedawno Downton Abbey, jakbyś miała przed maturą za dużo wolnego czasu to polecam Pytałam o podcasty, żeby wrzucić sobie na ipoda i słuchać w autobusie czy sprzątając
Paseczkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-16, 22:20   #4264
Callitus
Zakorzenienie

Cytat:
Nie ma to jak dobry nauczyciel na ogół miałam takich co lubili co tydzień kartkóweczki robić
Brak korzystania z ksiązek =/= zły nauczyciel. Moja nauczycielka z francuskiego używa na lekcjach mnóstwa innych materiałów, kserówek, piosenek i tak dalej Zdaje sobie sprawę z tego, że nie jest to dla nas najważniejszy przedmiot i odpuszcza, tym bardziej w 3 klasie, gdy mamy o wiele więcej rzeczy do nauki Gdy miałam okazję rozmawiać z Francuzami, to byłam w stanie sklecić zdania w tym języku i dogadać się, więc coś w tej durnej łepetynie zostało

---------- Dopisano o 23:20 ---------- Poprzedni post napisano o 23:17 ----------

Cytat:
Napisane przez Paseczkowa Pokaż wiadomość
Seriale oczywiście oglądam A Sherlocka kocham i nie mogę się doczekać kolejnej serii Z brytyjskich zaczęłam też niedawno Downton Abbey, jakbyś miała przed maturą za dużo wolnego czasu to polecam Pytałam o podcasty, żeby wrzucić sobie na ipoda i słuchać w autobusie czy sprzątając
Tak się napaliłam na styczeń i nic nie wyszło Ciekawe, ile trzeba będzie czekać, czytałam coś o styczniu 2014, dobrze, ze chociaż Luthera zaczęli kręcić. Na razie oglądam House'a, jestem na 5 sezonie, przed maturą akurat powinnam się wyrobić Trochę rozrywki trzeba sobie zapewnić
Sooner or later you have to stop being a victim and be a victor. You have to stop being a whiner and start being a winner. Take control of your shit, regardless of your circumstances. If it’s more difficult for you that's good, cause that makes your story better.
Callitus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-16, 22:28   #4265
Paseczkowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Callitus Pokaż wiadomość

---------- Dopisano o 23:20 ---------- Poprzedni post napisano o 23:17 ----------

Tak się napaliłam na styczeń i nic nie wyszło Ciekawe, ile trzeba będzie czekać, czytałam coś o styczniu 2014, dobrze, ze chociaż Luthera zaczęli kręcić. Na razie oglądam House'a, jestem na 5 sezonie, przed maturą akurat powinnam się wyrobić Trochę rozrywki trzeba sobie zapewnić
2014? Nie wiedziałam, że aż tak długa przerwa ma być. Ja aktualnie oglądam tylko How i met your mother, ale to na bieżąco odcinki, no i to Downton Abbey zaczęłam. Nie oznacza to, że uczę się do matury, w końcu wątki na wizażu same się nie czytają i fejsbuk sam się nie sprawdza
Paseczkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-16, 22:57   #4266
nomissn
Raczkowanie

A czytałyście kiedyś książki z Penguin Readers?
Stary 2013-02-17, 09:42   #4267
tamtaglista
Zakorzenienie

Kupiłam w Anglii w zacnej cenie

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-02-17, 11:53   #4268
Mysteriness
Zadomowienie

GG do Mysteriness

Hej
ja się może mało odzywam, ale uczę się czytam po angielsku "Please forgive me" Melissy Hill, słucham podcastów z esplod. Jedynie do gramatyki angielskiej nie zaglądam

Z francuskiego na razie też tylko słucham podcastów i powtarzam słówka z liceum. Jutro wracam do Krakowa więc będzie okazja żeby kupić jakieś fajne książki

Mysteriness jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-17, 11:58   #4269
Tygrryska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lalaith Pokaż wiadomość
Moglabys tak pokrotce (albo obszerniej ) jak znajduzjesz na to wszystko czas ?
wcale tak duzo czasu na to nie przeznaczam

najbardziej mi teraz zalezy na niemieckim takze codziennie dodaje ok 20 nowych slowek +powtorki w Anki, do tego w zaleznosci od tego na co mam ochote radio/tv/serial albo rodzial w ksiazce/jakis artykul, pare razy w tyg cwiczenia z gramatyki

na hiszpanskim mi mniej zalezy wiec sie nie spiesze z materialem, przerabiam no hay problema (czasami bywaly dlugie przerwy kiedy nie dodawalam nowego materialu bo mi sie nie chcialo albo nie mialam czasu ), do tego od czasu do czasu cwiczenia z gramatyki albo slownictwa

z pozostalej dwojki po prostu czytam sobie wiadomosci na roznych stronach, ogladam filmy..
ale mam tez w Anki do nich osobne talie, ale dosc rzadko dodaje nowe slowka

Tygrryska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-17, 14:34   #4270
verda
Inkwizytor

Kto ma namiary na jakiegoś dobrego chomika z bajkami/filmami w języku niemieckim z polskimi napisami? Bardzo proszę o wiadomość na priv

wymianka książkowa
verda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-17, 16:54   #4271
Maguda_
Kawaii strona mocy

Cytat:
Korzystajcie, że macie jeszcze zajęcia z językami w szkole, ja już skończyłam rok temu lektorat z angielskiego i teraz muszę sama motywować się do nauki. Po dłuższej przerwie zabrałam się intensywnie: czytam książkę po angielsku ( dobrze, że znalazłam stary prezent, przynajmniej jest napisana dla osób uczących się na średnim poziomie), uczę się słówek ze słownika obrazkowego i chodzę na konwersację z aiesec, uczy nas młoda Chinka
Jak zwykle wszystko jest względne i dużo zależy od nauczyciela ... jednak na lektoratach z 3 języków podczas studiów, najlepiej i najmilej wspominam zajęcia z tylko 1 języka, reszta, niestety, bez komentarza, równie dobrze mogłoby nie istnieć

Eh, obrażam się znowu na Klausa Przez ostatni tydzień tak dobrze nam się współpracowało, a teraz znowu krzyczy, że są problemy z dźwiękiem, tak nie da się pracować, wciąż to samo ... i tak traktowałam go bardziej "pomocniczo", ale przecież nie będę co tydzień instalować go od początku, do niczego to nie doprowadzi. Najwyżej podkradnę mu słówka, jeśli bardzo za nim zatęsknię, ale nie sądzę

Edytowane przez Maguda_
Czas edycji: 2013-02-17 o 17:43
Maguda_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-17, 18:24   #4272
NickBack
Raczkowanie

niestety co do języków w szkole to też mi to nie odpowiada. Jeszcze jak do Angielskiego mam super nauczyciela i aż chce się uczyć to babka od franca skutecznie mnie do tego języka zniechęca. Bardzo mi się podoba francuski i samodzielnie w domu lubię się go uczyć, ale na lekcji to jest koszmar. Nawet teraz, w 3 klasie, gdzie wie, że mamy ważniejsze przedmioty to ciśnie, robi sprawdziany, kartk, pyta co lekcję. Z jednej strony jakaś dyscyplina to jest, ale lubię jak sama sobie wyznaczam kiedy tego języka uczyć się będę.

Ja się właśnie zbieram, aby zacząć jakąś książkę czytać po angielsku. Myślałam nad jakąś krótką (aby się nie zniechęcić) i w miarę prostą. Może bajki? Coś polecacie?
NickBack jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-17, 19:26   #4273
MaLibu 2o
Raczkowanie

pytanie do dzieczyn studiujacych filologie: tez macie wiecej niz jednego lektora z waszego jezyka wiodacego?

bo aktualnie moja grupa ma az trzech (jeden przedmiot) i wcale mnie to nie cieszy

co do lektoratow na studiach.. nie wiem jak lektorzy to robia ale zawsze jest mega nudno, mi osobiscie ciezko sie skupic w takich warunkach, poza tym 'czytanki' z podrecznika (mowie o angielskim) sa zawsze tak beznadziejnie nudne, ze nie raz malo co nie przysnelam wiec chyba wole (w kazdym badz razie jesli o angielski chodzi) samodzielna nauke operajac sie na materialach, ktore chociarz troche mnie interesuja..
MaLibu 2o jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-17, 19:38   #4274
Tygrryska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MaLibu 2o Pokaż wiadomość
pytanie do dzieczyn studiujacych filologie: tez macie wiecej niz jednego lektora z waszego jezyka wiodacego?

bo aktualnie moja grupa ma az trzech (jeden przedmiot) i wcale mnie to nie cieszy
ja raz mialam czterech hehe

Stary 2013-02-17, 20:17   #4275
Tolvaj
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Tygrryska Pokaż wiadomość
ja raz mialam czterech hehe
Ja miałam zawsze pięciu, teraz czterech, bo i zajęć mniej o jedne
Tolvaj jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-02-17, 20:40   #4276
nomissn
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Tolvaj Pokaż wiadomość
Ja miałam zawsze pięciu, teraz czterech, bo i zajęć mniej o jedne
O, to nie mieszały się? Chcą was wyszkolić w kilku językach a nie tylko w jednym
Stary 2013-02-17, 21:03   #4277
Alexanderka91
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez MaLibu 2o Pokaż wiadomość
Ja mam dwóch- Polkę i Czeszkę, ale co semestr lub rok skład się zmienia (zawsze jednak jest przynajmniej 1 native) grupa serbska wcześniej miała Polkę i Serbkę, a teraz ma Serba i Serbkę.

Z rosyjskiego mam natomiast tylko jedną prowadzącą.

Edytowane przez Alexanderka91
Czas edycji: 2013-02-17 o 21:24
Alexanderka91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-17, 21:17   #4278
MaLibu 2o
Raczkowanie

Ah, czyli widze ze to normalne... Z jednej strony ma to napewno swoje plusy, ale lubie swojego starego lektora (moze inaczej lubie sposob w jaki prowadzil zajecia, bo on sam jest dla mnie postacia raczej neutralna), kurde szkoda
Skoro juz musieli wymieniac to mogli nam dac w zamian nativa jakiegos wlasnie
MaLibu 2o jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-17, 23:00   #4279
Marthha91
Raczkowanie

Mam pytanie odnosnie strony Lang-8, czy można tam pisać nieograniczoną liczbę notatek , czy może ustalony jest np. limit dzienny?
Marthha91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-17, 23:58   #4280
parodia
Zakorzenienie

Cytat:
Wiem jak to jest, przez wszystkie poziomy edukacji ciągle uczę się angielskiego, a najwięcej sama nauczyłam się. Z tym, że w szkole pilnują regularnej nauki, chociaż mało co pamięta się z tych wkuwanych na przymus słówek na kartkówki
Ja nigdy nie nauczyłam się tyle co podczas wkuwania słówek na kartkówki.
Na studiach strasznie tęskniłam za licealnym niemieckim i właśnie kartkówkami, bo nic mnie już później tak nie motywowało do nauki słówek. Ale ja miałam świetny niemiecki w liceum.
Zresztą to samo z angielskim, chociaż nauczycielka do bani i ogólnie zajęć nie wspominam dobrze, to dzięki kartkówkom i książce na poziomie B2, jaką przerabialiśmy do podstawowej (!) matury znam słówka, których normalnie bym może do tej pory nie poznała

parodia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-18, 08:23   #4281
angelinmyheart
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gosia_9508 Pokaż wiadomość
Gratuluję

Ja znów nabieram energii do nauki Dodatkowo nauczycielka w szkole zaczęła regularnie cisnąć z mówienia i słownictwa, więc mam motywację W sobotę zacznę oglądać pierwszy serial po angielsku z angielskimi napisami. Wcześniej były tylko programy. Ale muszę wybrać coś czego jeszcze nigdy nie ogladałam, by w ogóle nie żałować, że czegoś nie widziałam, przegapiłam
Dzięki.

Cytat:
Napisane przez Maguda_ Pokaż wiadomość
Tak, wprowadzili coś takiego chyba w 2011 roku

Cieszę się, że pomogłam, jeśli znowu najdzie Cię spadek motywacji/ humoru albo będziesz potrzebowała kopa, nie wahaj się i śmiało wal na pw

Właśnie jestem na wyjeździe, myślałam, że nic się nie pouczę, ale jednak się chociaż troszeczkę się udaje ... powtarzam Bęzę i codziennie robię 50 słówek z Klausa. Natchnęło mnie jednak coś takiego:
- zastanawiam się na jakiej podstawie Edgard dzieli słówka na poziomy, bo to co dla mnie powinno być na 1, okazało się, że jest 3 i na odwrót;
- 1 przymiotnik słówa był na poziomie 2, inny przymiotnik z tego samego słowa pojawił się na poziomie 3, mimo że kończyły się tylko inną końcówką i wcale nie uważam, żeby był trudniejszy;
- słówek wg opisów powinno być 14 tys, jeśli teraz dobrze pamiętam ... i wszystko byłoby piękne, tylko po co liczą każdą odmianę oddzielnie, np. rzeczownik, czasownik i przymiotnik ... wydaje mi się, kiedy temat słowa jest taki sam, powinno się go liczyć jako 1, bo tak liczba nowych słówek znacznie spada i ma się wrażenie, że w kółko kręci się wszystko wokół tego samego;

Żeby nie było, że się czepiam, na tym skończyłam
Dzięki.

Cytat:

Ile Ci to zajelo?

Polecam sciagnac sobie jakis program do sciagania napisow angielskich, ja korzystam z nowego NapiProject i prawie wszystko mi znajduje Obsluga jest banalnie prosta, jak juz jest sciagniety program klikamy na film prawym przyciskiem myszy i klikamy znajdz napisy angielskie.
Dzięki.
W sumie 2,5 miesiąca, ale na początku nie uczyłam się codziennie, ale teraz zmieniłam laptopa i straciłam powtórki, gr. Wiem, że można zimportować, ale nie umiałam dojść jak.

https://www.suwaczki.com/tickers/72fldcimnc0g695n.png

01.02.2009r
04.08.2018r
angelinmyheart jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-18, 14:31   #4282
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:

najbardziej mi teraz zalezy na niemieckim takze codziennie dodaje ok 20 nowych slowek +powtorki w Anki, do tego w zaleznosci od tego na co mam ochote radio/tv/serial albo rodzial w ksiazce/jakis artykul, pare razy w tyg cwiczenia z gramatyki

na hiszpanskim mi mniej zalezy wiec sie nie spiesze z materialem, przerabiam no hay problema (czasami bywaly dlugie przerwy kiedy nie dodawalam nowego materialu bo mi sie nie chcialo albo nie mialam czasu ), do tego od czasu do czasu cwiczenia z gramatyki albo slownictwa

z pozostalej dwojki po prostu czytam sobie wiadomosci na roznych stronach, ogladam filmy..
Hmm, wydaje mi sie ze jednak sporo musisz poswiecac, jesli robisz to wszystko co piszesz..
Czasami sie zastanawiam jakim cudem pracujac ok 9 godz dziennie, poswiecajac na swoje pasje z ktorych nie chce sie zrezygnowac ok 3 godzin dziennie (u mnie ok godz. angielski + ok 2 godz. running i cwiczenia fizyczne) znalezc jeszcze czas na zwiazek, rodzine, nauke innych jezykow..
No i zaczelam sie spotykac z moim prywatnym nauczycielem portugalskiego, aby polaczyc milosc i pasje

A co Ty studiujesz ?

Cytat:
Napisane przez Maguda_ Pokaż wiadomość
Jak zwykle wszystko jest względne i dużo zależy od nauczyciela ... jednak na lektoratach z 3 języków podczas studiów, najlepiej i najmilej wspominam zajęcia z tylko 1 języka, reszta, niestety, bez komentarza, równie dobrze mogłoby nie istnieć

Eh, obrażam się znowu na Klausa Przez ostatni tydzień tak dobrze nam się współpracowało, a teraz znowu krzyczy, że są problemy z dźwiękiem, tak nie da się pracować, wciąż to samo ... i tak traktowałam go bardziej "pomocniczo", ale przecież nie będę co tydzień instalować go od początku, do niczego to nie doprowadzi. Najwyżej podkradnę mu słówka, jeśli bardzo za nim zatęsknię, ale nie sądzę
Reklamowalas go ? Przeciez to kupe pieniedzy kosztuje, nie wyobrazam sobie zeby z moim Henrym tak sie mialo stac

Cytat:
Napisane przez angelinmyheart Pokaż wiadomość
W sumie 2,5 miesiąca, ale na początku nie uczyłam się codziennie, ale teraz zmieniłam laptopa i straciłam powtórki, gr. Wiem, że można zimportować, ale nie umiałam dojść jak.
To krociutko, ile nowych slowek i zdan dziennie wprowadzalas ?

Edytowane przez lalaith
Czas edycji: 2013-02-18 o 14:37
lalaith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-18, 15:59   #4283
Tygrryska
Zakorzenienie

Cytat:
Hmm, wydaje mi sie ze jednak sporo musisz poswiecac, jesli robisz to wszystko co piszesz..
Czasami sie zastanawiam jakim cudem pracujac ok 9 godz dziennie, poswiecajac na swoje pasje z ktorych nie chce sie zrezygnowac ok 3 godzin dziennie (u mnie ok godz. angielski + ok 2 godz. running i cwiczenia fizyczne) znalezc jeszcze czas na zwiazek, rodzine, nauke innych jezykow..
No i zaczelam sie spotykac z moim prywatnym nauczycielem portugalskiego, aby polaczyc milosc i pasje

A co Ty studiujesz ?
tzn dla jasnosci, nie robie wszystkiego z wszystkich jezykow w ciagu jednego dnia
takiej czystej nauki to wychodzi ok 1,5h, bo reszta to po prostu to co bym normalnie robila w jezyku polskim (praktycznie nie ogladam tv, nie czytam wiadomosci, nie pamietam kiedy przeczytalam ksiazke po polsku)

studia juz niestety skonczylam

Stary 2013-02-18, 16:14   #4284
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
studia juz niestety skonczylam
Ales tajemnicza No ale CO skonczylas??
Stary 2013-02-18, 16:17   #4285
Tygrryska
Zakorzenienie

Cytat:
Ales tajemnicza No ale CO skonczylas??
filologię węgierską

Stary 2013-02-18, 17:35   #4286
Asik_
Zakorzenienie

Cytat:

Jaka masz wersje Anki? Ja wlasnie sciagnelam i ciezko mi jest polapać się w ustawieniu powtórek...
Jak ustawić aby słowa ktorych nie znam pojawiły się np za tydzien?

Aha a da się tam uzywać znaków z innych języków? Np. z niemieckiego?

Pomóżcie matołkowi :P

Edytowane przez Asik_
Czas edycji: 2013-02-18 o 17:39
Asik_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-18, 18:17   #4287
Tygrryska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Asik_ Pokaż wiadomość
Jaka masz wersje Anki? Ja wlasnie sciagnelam i ciezko mi jest polapać się w ustawieniu powtórek...
Jak ustawić aby słowa ktorych nie znam pojawiły się np za tydzien?

Aha a da się tam uzywać znaków z innych języków? Np. z niemieckiego?

Pomóżcie matołkowi :P
nawet nie wiem jaka wersje mam sa rozne?

zmieniasz sobie ustawienia klawiatury
Anki zapamietuje w ktorej czesci, ktore znaki uzywasz wiec nie musisz przy tworzeniu kazdej nowej karty zmieniac sobie ustawien

Stary 2013-02-18, 19:17   #4288
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tygrryska Pokaż wiadomość
filologię węgierską
aha
Stary 2013-02-18, 20:10   #4289
joanna_87
Zakorzenienie

Tygrysko a masz kontakt z językiem w pracy?
ubieranie się kobieco
nie przejmowanie się głupotami
regularnie spisywanie wydatków
angielski: fce + filmy i seriale
głosowanie na lp 3
patenty żeglarskie V i VI
nauka pływania c.d.

Zakochana od 12.11.2015 roku
joanna_87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-18, 20:12   #4290
Leilka
Raczkowanie

Hej, po długiej przerwie nie pisania znów się odzywam. Widzę, że dużo się dzieje u Was. Ja też nie próżnowałam .
Prawie codziennie słówka z angielskiego uczyłam się i powtarzałam na Vokabeltraining. Do tego po roku !! odważyłam się zagadać do mojego kolegi z pracy, żebym mogła sobie przychodzić na kursy angielskiego prowadzone przez niego (jest nativem british-english ), wiec jak tylko kończą się moje kursy od razu po przerwie idę na angielski do niego, cóż lepiej późno niż wcale... Poza tym u mnie na kursie niemieckiego jest chłopak co ni w ząb nie rozumie niemieckiego, więc muszę mu tłumaczyć część na angielski , a to też jakieś ćwiczenie ang dla mnie
Rosyjski - ciągle przerabiam fiszki i mam już przygotowany jakiś film do oglądania w wolnej chwili.
Ze szwedzkiego przerabiam ćwiczenia od samego początku w ramach powtórzenia, kiedyś powinnam skończyć ten poziom a1 wykorzystuje każdy dłuższy moment, kiedy jadę metrem, na naukę szwedzkiego ewtl. angielskiego
Leilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Nauka języków obcych - kącik językowy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości