|
|
#61 | ||
|
Zadomowienie
|
Dot.: Hejsterskie filolożki
Cytat:
![]() Co prawda nie do mnie, ale na mam koleżankę na filologii rosyjskiej nauczycielskiej i tam też na nich chuchają i dmuchają. Ich poziom (chociaz idą tam ludzie z maturą rozszerzoną z rosyjskiego) jest jakimś cudem (po trzech latach) niższy niz nasz. Wiem to stąd, że mieliśmy w pierwszym semestrze wspólnie z nimi zajęcia, na których dużo się czytało na głos i oni nie byli w stanie prostego tekstu przeczytać płynnie . Poza tym maja bardzo niski poziom nauczania praktycznej, bo prowadzący dostali nieformalny nakaz "z góry", żeby nikogo nie wywalać, ani nie oblewać, bo jak zostanie mało osób to prowadzący dostaną mało kasy. I tym sposobem trzy osoby najlepsze z języka dowiedziały się od prowadzących, że cały semestr mogą nie chodzic na zajęcia, bo zawyżają poziom, a i tak będą się tylko nudzić. Drugiej grupy z języka im nie zrobią, bo nie opłaca sie robić osobnej grupy dla trzech osób, a do nas nie moga ich dorzucić, bo się podstawa programowa różni. Polska... ![]() Dzięki wielkie! Cytat:
|
||
|
|
|
|
#62 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#63 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#64 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
|
#65 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#66 | |
|
Ha ha ha ha ha
|
Cytat:
![]() Hehe no proszę, nie spodziewałam się, że ktoś może się jarać tym językiem
|
|
|
|
#67 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#68 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I tak pisałam-materiał na tych zajęciach się nie pokrywał. Na gramatyce-odmiany, jery, przegłosy etc. Na historii jęz. np. zapożyczenia, etymologia etc. Może jakaś dziwna jestem, ale bardzo drażnią mnie wszystkie "filolożki". "psycholożki", "socjolożki"
|
|
|
|
|
|
#69 |
|
Ha ha ha ha ha
|
https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.n...51078027_n.jpg
![]() U mnie nie było problemów z papierologią
|
|
|
#70 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Od tamtego czasu nie zostały ani razu otwarte ---------- Dopisano o 22:46 ---------- Poprzedni post napisano o 22:44 ---------- Cytat:
Jestem na nauczycielskiej, znaczy że JUKEJ mogę uczyć?!!?
|
||
|
|
|
|
#71 |
|
Zadomowienie
|
Teraz walczę o możliwie dobre oceny, staram się nie zbierać trój, żeby tego Erasmusa kiedyś dostać.
Wiesz, siostra współlokatorki po polskiej germie i niemieckiej historii uczy w tamtejszej szkole 2 przedmiotów (historia normalnie, dla wszystkich i niemiecki z dziećmi imigrantów).
|
|
#72 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#73 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jak poszłam do dziekana prosić o zmianę promotora (a w zasadzie o przyznanie, bo dr u której chciałam pisać pracę nie prowadziła żadnego seminarium), to tylko zapytał czy mam podanie (miałam) ![]() W moim mieście są chyba trzy takie weekendowe szkoły ![]() Ale koleżanka nie jest z tych zajęć zadowolona W grupie ma dzieci w różnym wieku-każdemu trzeba zapewnić jakieś zajęcie. Większość tych dzieci nie chce czytać po polsku, nie interesuje się tym czego tam uczą-bardziej ich rodzicom na tym zależy... Ja dzieci nie poślę do takiej szkoły ale tylko dlatego, że mam ambicję sama je uczyć
|
|
|
|
|
|
#74 | |
|
beach please
|
Cytat:
Jestem przed egzaminem z pragmatyki i marzę, żeby to cholerstwo było już za mną.. Jako przyszła pani filolog (żka) pozwolę sobie dołączyć do dyskusji |
|
|
|
|
|
#75 |
|
Wtajemniczenie
|
Polonistyka mówi heloł
|
|
|
|
|
#76 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
|
#77 |
|
Przyczajenie
|
Przyłączam się do rozmowy i ja
. Obecnie jestem na trzecim roku filologii czeskiej, przeszłam przez SCS, historię języka czeskiego, gramatykę opisową i konfrontatywną oraz przez wszystkie literatury. Mam to szczęście, że Katedra Slawistyki na mojej uczelni, ma swoją (małą i skromną) bibliotekę, z której każdy student może skorzystać.
|
|
|
|
|
#78 |
|
Konto usunięte
|
Ja mogę uczyć kogokolwiek i gdziekolwiek jeśli będzie to za granicą i będzie to stała praca
do Mcdonalda w żadnym kraju nie wrócę a takiej perspektywy obawiam się jak wyjadę
|
|
|
|
|
#79 |
|
Zadomowienie
|
Dobry wieczór,
Melduję sie w wątku, jestem po studiach licencjackich o nazwie filologię germanska z językiem angielskim, profil nauczycielski. Dwa języki naraz +pedagogika. Ostra rzezńia, nie polecam. Zreszta i tak mnie nie ma w Polsce
|
|
#80 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też jestem filologiem.
![]() Chętnie poczytam jak narzekacie.
|
|
|
#81 |
|
Lux Mundi
|
Kolejna filolożka
- która na szczęście zakończyła swoją przygodę w tej materii - dołącza .Szkoda, że jako gówniara z maturą w ręku nie wiedziałam tego, czego świadomość mam dziś . Jeśli miałabym wybierać filologię raz jeszcze, to tylko i wyłącznie ze względu na Ludzi, których tam poznałam.Co do hardcorów różnej maści, to np. ćwiczenia z teorii przekładu - prowadzone były przez germanistkę [musieli zapewnić jej godziny ], która z językami słowiańskimi miała niewiele wspólnego. Na zajęciach kazała nam podawać przykłady po niemieckuW czytelni nigdy nie było nic, w bibliotece podobnie. Zdobycie czegokolwiek graniczyło z cudem, który zazwyczaj objawiał się tym, że trzeba było jechać samemu po materiały za wschodnią granicę :0. Fakultet z białoruskiej literatury kończył się pracą zaliczeniową, do napisania której materiałów nie było nigdzie .Na literaturę ukraińską z kolei we wszystkie wiersze, teksty i książki trzeba było zaopatrywać się w necie. Wydałam majątek na druk , gdyż nie cierpię czytać z kompa.A teksty z scs śniły mi się jeszcze dłuuugo po zdanym egzaminie. I na koniec mały bonusik : jako rok eksperymentalny mieliśmy kumulację obron/zaliczeń w jednym czasie. Marzec : specjalizacja [ translatoryka], kwiecień : ścieżka pedagogiczna, maj : licencjat, czerwiec [ w moim przypadku wrzesień, gdyż pani prof wyjechała na Malediwy odpocząć ] : magisterka.Pożar w burdelu ta moja slawistyka - chciałoby się rzec .
Edytowane przez Cindy28 Czas edycji: 2013-02-18 o 07:00 |
|
|
|
|
#82 |
|
Raczkowanie
|
Hej, ja również dołączam do wątku, mimo że jestę abloswentę
bałtologia, spec. filologia litewska się kłania ![]() Studia wspominam z uśmiechem (teraz :P) i choć nie pracuję w zawodzie, to łudzę się, że znajomość litewskiego (i podstaw łotewskiego) jeszcze mi się w życiu przyda Jeśli chodzi o uniwersyteckie biblioteki...hmmm... w ciągu pięciu lat studiów kartę biblioteczną uaktywniłam dopiero na ostatnim roku (pisanie magisterki) i przyznam, że na niewiele mi to się zdało .Z chęcią poczytam narzekania obecnych filolożek i napiszę coś jak wrócą ciekawe wspomnienia! A miałyście może przedmiot Akwizycja Języka? Nazwa równie fascynująca, co materiały
|
|
|
|
|
#83 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczęta strona dla nas: https://www.facebook.com/pages/Studi...652?ref=stream
|
|
|
|
|
#84 | ||
|
Ha ha ha ha ha
|
Cytat:
Padło na węgierski. Myślę, że nie da się go nauczyć, nawet Węgrzy mają problem ![]() Cytat:
Zgadłam?
|
|
|
|
#85 |
|
Raczkowanie
|
Uam, uam :d
|
|
|
|
|
#86 |
|
Ha ha ha ha ha
|
Hyhyhy, miałam koleżankę na litewskiej
A Akwizycja Języka miotła, nie wiem nawet o czym to było Sala pełna ludzi, a chudziutki prowadzący cośtam pod nosem opowiadał
|
|
|
#87 |
|
Raczkowanie
|
podejrzewam, że i sam prowadzący nie wiedział, o czym to było
|
|
|
|
|
#88 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#89 |
|
Konto usunięte
|
Kurde to ja jestem farciarzem bo akwizycję naprawdę wspaniale wspominam, wyszłam chyba z piątką
![]() A u mnie zmiany, nowy prowadzący z praktycznej nauki. WSPANIAŁY. Aż stwierdziłam że nie rzucam tej uczelni :lol |
|
|
|
|
#90 |
|
Raczkowanie
|
Witam się i ja, absolwentka filologii polskiej na UAM (200 osób na roku i wmawiano nam, jacy jesteśmy elitarni
).Zgadzam się ze wszystkim co napisałyście, niestety ![]() Co do czytania lektur-na 3 roku (kończyłam studia ciągłe 5letnie) dowiedziałam się,że tylko ja czytam całe lektury, a inni korzystają ze streszczeń ![]() Na szczęście zmieniłam kurs zawodowy
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Studia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:35.

Ok, już nie offtopuję, przepraszam
było tylko "Edytuj". Głąb jestem 

. Poza tym maja bardzo niski poziom nauczania praktycznej, bo prowadzący dostali nieformalny nakaz "z góry", żeby nikogo nie wywalać, ani nie oblewać, bo jak zostanie mało osób to prowadzący dostaną mało kasy. I tym sposobem trzy osoby najlepsze z języka dowiedziały się od prowadzących, że cały semestr mogą nie chodzic na zajęcia, bo zawyżają poziom, a i tak będą się tylko nudzić. Drugiej grupy z języka im nie zrobią, bo nie opłaca sie robić osobnej grupy dla trzech osób, a do nas nie moga ich dorzucić, bo się podstawa programowa różni. Polska... 
) 

. Jeśli miałabym wybierać filologię raz jeszcze, to tylko i wyłącznie ze względu na Ludzi, których tam poznałam.
.
.