|
|||||||
| Notka |
|
| Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#511 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze zbiory kosmetyczne - pielęgnacja naturalna, ekologiczna - CZĘŚĆ VIII
Cytat:
Sądziłam, że jak próbki nie są dostępne na stronie, to nie można o nie prosić
|
|
#512 | |
|
Zakorzeniona Zmorah
|
Dot.: Nasze zbiory kosmetyczne - pielęgnacja naturalna, ekologiczna - CZĘŚĆ VIII
![]() Cytat:
![]() Kochana nie wiem co Ci powiedzieć, za dużo naraz. Wysyp może być od glinki, bo glinka ma działanie detoksykujące, może Ci po niej teraz wszystko wyłazi, co siedziało w porach, ale mogła też wysuszyć, przez co skóra zwariowała i robi nadprodukcję tłuszczu. Czy zwilzałaś naniesioną glinkę na twarz mgiełką? Nie można dopuścić do jej wyschnięcia na twarzy, bo odwodni i nic nie wyciągnie. Druga sprawa, to te liszaje, to już jest coś z uczulenia, może być aloes, jeśli nie jest najwyższej jakości to często uczula. Edytowane przez Korah Czas edycji: 2013-02-17 o 23:12 |
|
|
|
|
#513 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Mi siemię lniane bardzo koi cerę, za to zielona glinka moją dosyć wrażliwą cerę bardzo podrażniła i wysuszyła, aż miałam suche, czerwone plamy na twarzy. A ja siedzę z henną na głowie Pierwszy raz Khadi kładę, pomieszałam amla/jatropha z orzechowym brązem, ciekawe co wyjdzie.
|
|
|
|
|
#514 |
|
Zakorzenienie
|
Wysłałam do nich maila, zrobiłam przelew wyrównujący zamianę oleju (77gr
), mam nadzieję, że jednak wyślą arbuza
|
#515 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Olej arbuzowy też mam, bardzo lekki, fajny, nie zapycha, ale nie nawilża mocno.
|
|
#516 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#517 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Z olejków lekkie są również: konopny,szafranowy ,lubię czarny bez i macerat brzozowy super do cer mieszanych.Kocham arganowy do twarzy używam go tylko w kombinacjach z lżejszymi ale aymieszany z Żywymi witaminami NS lub hialuronem na końcówki włosów działa bajecznie Ostatnio zrobiłam olejek do twarzy z 10% vitC i 1% vitA,nie chciałam robić 2.Używam 2 tydzień,najpierw codziennie,teraz co 2 dzień,skóra delikatnie się złuszcza ale jest gładsza i jaśniejsza.Witaminy rozpuściłam w miksie olejów: szafran ,czarny bez,argan,malina,jeżyna i absolut z kwiatu lotosu dla zapachu Jesienią zmacerowałam w oleju słonecznikowym świeże zioła:mięta,rozmaryn,lawe nda,jarzębina,żyworodkę pierzastą,dodałam olejki eteryczne i mam super olejek do masażu ciała i twarzy jest naprawde bardzo dobry.Mam wrazenie że macerowanie świeżych ziół zaraz po zerwaniu czyni olejek bardziej nasyconym,aromatycznym(ty lko koniecznie trzeba 2-3 godz.podgrzewać w kąpieli parowej zeby odprowadzić wodę z ziół i olejku inaczej może się popsuć. ---------- Dopisano o 23:11 ---------- Poprzedni post napisano o 23:08 ---------- I co skusiłaś się na ten filtr? |
|
|
|
|
#518 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Elidel i protopic, ale ten drugi nieźle wzmaga pieczenie i buraka na twarzy -no chyba że łykne aspirynę godz. przed to jakoś idzie przetrwać Cytat:
|
|
#519 |
|
Zakorzeniona Zmorah
|
|
|
|
|
#520 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#521 |
|
Zakorzeniona Zmorah
|
Kasik, tylko nic już nie nakładaj przypadkiem nowego, bo tylko pogorszysz. Ja bym takim sprayem typu Alva potraktowała, czymś antybakteryjnym delikatnym i zostawić w spokoju do zagojenia, a na pewno nie ingerowała paluchami. Może to jest dobra reakcja, w sensie detoksu dla cery. Niech pooddycha, nie zaklejaj jej niczym "grubym"
|
|
|
|
#522 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Myślę, że taka "zmasakrowana" cera potrzebuje teraz spokoju i czasu żeby się zregenerować. Musi sama odbudować warstwę ochroną żeby zacząć w miarę normalnie działać a tak jest "zaprogramowana", że zrobi wszystko żeby się odbudować. Im mniej tym lepiej, nawet jak to są apteczne maści czy kremy.Takie wysypy na twarzy to często jest też reakcja na nadmierne oczyszczanie, skóra często reaguje nadprodukcją sebum żeby nadrobić to co jej zabieramy. Trochę vicious circle |
|
|
|
|
#523 |
|
Zakorzenienie
|
Zmienili mi ten olej z ZSK
|
#524 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() a pod to leciuchno maluchno podebralam TŻ kremik SVR z magnezem bo miałam tak sciagnieta skórę zy wygladałam jak małpiatka ![]() ---------- Dopisano o 09:45 ---------- Poprzedni post napisano o 09:41 ---------- Cytat:
![]() a hydrolat stosuje od poniedziałku a glinki uzyłam w piatek a może mi sie organizm tak oczyszcza bo zaczęłam pic sok z młodego jęczmienia a terazstrasznie mnie wszystko swędzi
|
||
|
|
|
#525 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
koniecznie daj znać! Justynka - jak Twój kolorek? Małgosia - łączę się z Tobą w bólu... tez jestem chora. Zdrówka
|
|
#526 | ||
|
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
A więc postanowione ![]() Cytat:
Krem z magnezem no nie wiem, czy jeszcze nie pogorszy sprawy z tymi wypryskami, jaki ma skład?
|
||
|
|
|
#527 |
|
Zakorzenienie
|
Dzięki za szybką reakcję wczoraj
P.S. Jak już znajdę odpowiednią naturalną pielęgnację dla siebie, to biorę się za kolorówkę
|
#528 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Tez uwazam, ze algi to algi efekt przy kazdych prawie ten sam kwestia dodatkow i komfortu uzytkowania. Ja wlasnie lubie je ze wzgledu na zelowa konsystencje i latwosc aplikacji i sciagania. Cena przystepna wiec nie zaluje i aplikuje je dosc grubo i nie mam problemow ze sciagnieciem w calosci ![]() Moja paczucha z lawendowej szafy powinna dzis byc u mnie dostalam sms, ze jest w doreczeniu |
|
|
|
|
#529 |
|
Zakorzenienie
|
Klolciu jak buziaczek dzisiaj?
|
#530 | |||
|
Obcy 8 pasażer Nostromo
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
i coraz większej wrażliwości Jakoś tak intuicyjnie (tzn bez konsultacji z lekarzem) stosuję Twoje metody, oprócz unikania kawy, oczywiście ![]() podbierz Młodemu spray Alvy na to nie wiem, czy ta informacja w czymkolwiek Ci pomoże, ale ją zapodam, bo jesteśmy w podobnym wieku, może to coś znaczy ja po przejściu na naturalną odnotowałam ogromne uwrażliwienie skóry zwłaszcza w okolicy ust, brody, policzków (ale nie tylko) robią mi się zajady, liszaje, placki czerwonej wysuszonej skóry to jest objaw alergiczny (lub bardziej podrażnieniowy) po kosmetykach naturalnych; sorry, ale to prawda. Podrażniają mnie micele, mydła (ogólnie środki czyszczące ![]() W domku jesteś? Dziewczyny, dzięki za dobre słowa Ale taka grypa mnie ścisnęła, że ledwo żyję; teraz dopiero, po nszprycowaniu się paracetamolem z ibuprofenem jakoś się ocknęłam
|
|||
|
|
|
#531 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A tak z ciekawosci co powoduje połączenie kw.askor. z wit.A? |
|
|
|
|
#532 | |
|
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
Kuruj sięCo do tej nadwrażliwości na naturalne substancje myjące, to ja polecam mleczka.
|
|
|
|
|
#533 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny współczuję tych wszystkich choróbstw i brzydkich zmian na twarzy
![]() oby wszystko jak najszybciej wróciło do normy wiesz Justyś, tak sobie myślę, że w olejach jest przecież jeszcze taka "podkategoria" typu filtrowane i niefiltrowane bo np mój pierwszy olej arganowy nie miał żadnego zapachu i był "czysty" a drugi (też niby kosmetyczny) zalatywał już lekko orzeszkami i miał trochę paproszków...szkoda tylko, że nie każdy sklep dokładnie zaznacza jakiego typu olej ma w ofercie...także to bardzo możliwe, że miałaś czarnuszkę z paprochami
|
|
|
|
#534 |
|
Zadomowienie
|
Znacie włoskie organiczne ,certyfikowane kosmetyki ze strony ecosme.pl
Fajne są zwłaszcza : http://ecosme.pl/nawilzanie/48-krem-...ione-50ml.html http://ecosme.pl/nawilzanie/46-krem-...ty-50-ml-.html http://ecosme.pl/oczyszczanie/26-ton...in-200ml-.html http://ecosme.pl/maski/85-maska-rege...sow-200ml.html http://ecosme.pl/szampony/66-szampon-dolce-200-ml.html http://ecosme.pl/higiena-intymna/78-...iej-250ml.html Miałyście ??? |
|
|
|
#535 | |
|
Obcy 8 pasażer Nostromo
|
Cytat:
Mi nie poszła do szkoły, ale chyba nie cierpi bardzo z tej przyczyny byle bym tylko dzieciom obiad zapodała, reszta nieistotna ![]() Nigdy nie używałam mleczek, przenigdy ![]() Musiałam odstawić wszystkie naturalne micele (nawet aa eco, choć 1 i 2 gie opakowanie było ok, przy trzecim - już masakra na twarzy) na rzecz Biodrmy Sensibio... i ostrożnie dobieram mydła ![]() Emila wydaje mi się, że kwas askorbinowy + wit A może poprostu podrażniać, bardzo. Edytowane przez mhm0808 Czas edycji: 2013-02-18 o 12:39 |
|
|
|
|
#536 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...nti-rides.html we wtorek odbieram micel i pianke COSLYS BEBE - powinny mi dac ukojenie chociaz przy myciu tylko czym sie nawilżać ???? może olej z malin = złagodzi przesusz i nie zapcha ???? |
|
|
|
|
#537 |
|
Zakorzenienie
|
Coś czuję, że szykuje się u mnie zamówienie z iherb
|
#538 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zresztą mam zakaz opuszczania domu mam zapalenie oskrzeli - lekarz powiedziała, że pięknie mi w oskrzelach gra i furczy ![]() może na wszelki wypadek idz do lekarza - mi strasznie szybko i mocno padło na oskrzela. Cytat:
|
|
#539 | |
|
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
![]() Muszę podrążyć temat jednak , bo chyba pisałaś że używasz też jakiejś mieszanki olejowej To dlaczego nie mleczka??? Czym się tak zraziłaś
|
|
|
|
|
#540 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() a na noc na krosty walnęłam paste Lassari |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Biochemia kosmetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:29.

Pierwszy raz Khadi kładę, pomieszałam amla/jatropha z orzechowym brązem, ciekawe co wyjdzie.