|
|||||||
| Notka |
|
| Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2191 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Przy takim towarzystwie i dobrym winie,nasz czas do ślubu szybciej płynie!PM201
Wczoraj byliśmy u mojego brata, bo też chcieli ślub, 3 miesiące po nas, ale jak zaczęli liczyć ile to kasy to chyba odłożą na rok później. Nie mieli pojęcia jakie to ceny, ale przyznam, że ja też nie miałam, dopóki nie zaczęłam śledzić, co ile kosztuje.
Gdybym miała teraz odłożyć na wesele z bieżących wypłat to raczej bez szans. Wynajęcie pokoju, sieciówka + dojazdy 30 km do pracy, życie bieżące + 400 podyplomówka co miesiąc, dojazdy co któryś weekend do domu rodzinnego... Jesteśmy w o tyle komfortowej sytuacji, że TŻ ma już na koncie połowę, a ja zbierałam przez ostatnie 5 lat (pracowałam zagranicą w wakacje) i też mam swoją połowę. Może to śmieszne, ale zanim poznałam TŻ to już odkładałam pieniądze z myślą o weselu w przyszłości Weselę finansujemy wspólnie (bez udziału rodziców). Rodzice chcieli pomóc, ale to co mają dać na wesele dadzą na prezent Mamy zamiar zmieścić się w 43 tys Chociaż jak pomyślę, że te pieniądze... aaa miałam już tak nie mówić, bo marzymy o weselu i tyle... Jeżeli lista gości z 105 osób zmniejszy się z powodu odmowy to koszty też troszkę zmaleją ![]() Dziewczyny! Trzymam kciuki, uzbieracie, a potem na pewno nie będziecie żałować, a jedynie wspominać ten wspaniały dzień. Mi żal było tylko tych 5 lat wakacji. Kiedy wszyscy chwalili się wyjazdami wakacyjnymi podczas studiów, ja milczałam. Po skończonej sesji wyjeżdżałam i pracowałam fizycznie, przed rozpoczęciem studiów wracałam - wycieńczona, stęskniona, wychudzona (to akurat na plus) i przemęczona... Coś kosztem czegoś... Edytowane przez magdalenka_w_86 Czas edycji: 2013-02-18 o 19:32 |
|
|
|
#2192 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Przy takim towarzystwie i dobrym winie,nasz czas do ślubu szybciej płynie!PM201
Ja wiem o czym mówisz/piszesz i tez dostrzegam różnicę w tych droższych fotografach
ja płacę 1500 zł za sam reportaż, wybrałam najlepszego z mojego miasta... ale od zawsze marzył mi się inny fotograf... jednak nawet nie pisałam do niego, bo nie chciałam dać więcej nić 2 tys. a on nawet nie jest z mojego województwa, czyli nocleg dojazd wszystko musiałabym opłacić Niestety wesele i tak jest kosztowne, więc wolę jak najtaniej wszystko załatwić, nieznacznie stracić na jakości, NIEZNACZNIE no. A plener jeżeli nie wyjdzie zrobiony przez siostrę to już wtedy wezmę swojego wymarzonego, a co ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
#2193 |
|
Zakorzenienie
|
Hmm podoba mi się też ta sukienka
![]() http://www.visualchris.pl/applicatio...4629da3391.jpg Tylko ciekawe jak materiał wygląda na żywo. Bo ostatnio co byłam z TŻ-em na ślubie, to PM miała taką sukienkę że wyglądała jakby to było z ceraty zrobione :/ Straszny efekt :/ |
|
|
|
#2194 |
|
Zakorzenienie
|
Tż dzwonił do kuzynki (od czwartku czekaliśmy na tel
) i niestety przekładamy ślub na czerwiec. Niech się wypcha tą swoją datą. Chcą 9 maja, więc jaką datę w maju byśmy nie wybrali to źle. 3 maja odpada bo zajęte terminy, a tydzień albo dwa po nich to ja dziękuję Niech spadają na drzewo, a wszelkie złe myśli na ich temat zostawię w swojej głowie Teraz czekam na tel od fotografa, ma mi podać wolne terminy w czerwcu. Ja bym chciała 7, a tż 14, ale nie nakręcam się bo nie wiadomo co foto ma wolne |
|
|
|
#2195 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
nie jestem przesądna, ale nic innego do głowy na pocieszenie mi nie przychodzi 3mam kciuki, żeby fotograf miał wolne terminy !
|
|
|
|
|
#2196 |
|
Zakorzenienie
|
mooonia, no co za chamskie zachowanie zaprezentowała ta kuzynka
Ale bym się wkurzyła! ![]() kroooliczek89, to jest tafta! Blee, nie lubię tafty
|
#2197 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:02 ---------- Poprzedni post napisano o 20:00 ---------- Cytat:
Ja tafty też nie cierpię. |
||
|
|
|
#2198 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pewnie, jako mądrzejsi ustąpcie Przy okazji jak im coś nie wyjdzie, będziecie wiedzieli czego się wystrzegać, albo zrobić inaczej Dążenie do bycia pierwszym nie zawsze wychodzi na dobre Zresztą o maju są różne przesądy, niekoniecznie dobre
|
|
|
|
|
#2199 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tż się śmieje, że skoro tak to wie dlaczego nie jesteśmy milionerami, przez moje zamiłowanie do różowego ![]() Cytat:
Na pocieszenie robię ciasto czekoladowe
|
||
|
|
|
#2200 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A ta? Co to za materiał? Ten sam? Bo o takiej mi się marzy
|
|
|
|
|
#2201 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mój identycznie cały czas w robocie siedzi nawet teraz jeszcze w niej jest... ehhh a mi głupio ze on tyra a ja siedze w domu bo szukam pracy (
|
|
#2202 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#2203 |
|
Zakorzenienie
|
kroooliczek89, tak, to jest też tafta.
|
#2204 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2205 |
|
Zakorzenienie
|
mooonia ale franca z kuzyneczki....
![]() a oni nie mogli przesunąć?
|
|
#2206 |
|
Zakorzenienie
|
Nooo to wakacje mamy zarezerwowane
|
|
|
|
#2207 |
|
Zakorzenienie
|
Co do oszczędności na weselu to ja nie wiem na czym można jeszcze zaoszczędzić ... Sala cena rewelacja. Z video rezygnujemy. Dj zamiast zespołu. Nie chcemy wiejskiego stołu, baru. Zaproszenia znajdziemy ładne i po zecie
Winietki jak już się zdecydujemy to sami drukniemy. Żadnych planów stołu, zawieszek itp. nie chcemy. Bukiet z goździków albo róż. W ogóle jakoś nie czuję tych wszystkich dodatkowych atrakcji. Żadnych lampionów itd. Wystarcza mi płatki róż pod kościołem. Samochód pożyczymy. Z kościoła na sale załatwimy autokar. Noclegów nie musimy załatwiać. Suknię kupię/wypożyczę taką jaka mi się spodoba Dodatki do sukni oczywiście z all Buty właśnie licytuję ogólnie mamy zamiar zmieścić się w ok.30tysiącach przy 100os.
|
|
|
|
#2208 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
#2209 |
|
BAN stały
|
Dziewczyny dostałam maila od babki z mojej sali, że oni mi mogą dać barmana z pokazem barmańskim i obsługą drinków za 130 zl/h i napisała, że optymalnie biere się na 4 godziny a nie na całe wesele... Opyla to czy całkiem sobie darować?
|
|
|
|
#2210 | |
|
Zakorzenienie
|
ema
Nam się wydaje normalne to wesele przy 40 tys. (+ poprawiny) Nie mamy żadnych opcji typu wiejski stół, żadnych barmanów, baru, winietek na stół itp. Wcale szału nie ma, jedynie sukienka, obrączki być może ciut droższe, ale jeszcze nie kupiliśmy. Tyle mamy max do przeznaczenia ![]() Sala 17.000 zł + 1000 zł poprawiny Ciasto+ tort+ alkohol+ napoje 5.500zł To już są 23.000zł a gdzie cała reszta... Chcemy przeznaczyć: Sukienka + buty+ makijaż + kwiaty+ fryzjer 4500zł garnitur + koszule itp. 2500 zł zespół 3600 zł foto/video 2800 zł obrączki 3200 zł Nie ma tu jeszcze opłaty za kościół, zaproszeń, samochodu, dekoracji kościoła, kwiatów na stoły itp. itd. ---------- Dopisano o 20:44 ---------- Poprzedni post napisano o 20:41 ---------- Cytat:
Mój osobisty inspektor ds. finansowych liczy wszystko skrupulatnie excelu
Edytowane przez magdalenka_w_86 Czas edycji: 2013-02-18 o 20:43 |
|
|
|
|
#2211 |
|
Zakorzenienie
|
Spodobała mi się ta wiązanka tylko ta trawa za długa
Podoba mi się kolorek a w weekend mój tż powiedział że chce mieć garnitur w jasnej tonacji coś takiego jak na zdjęciu i butonierka w tym kolorze ładnie by się prezentowała
|
#2212 |
|
Zakorzenienie
|
Proszę o przepisanie nas na ...
![]() 14 czerwca 2014r. Klamka zapadła, w sobotę jedziemy wpłacić zaliczki. A póki co zaprzyjaźniam się z nasza nową datą ![]() |
|
|
|
#2213 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
My się chcemy zmieścić w 20-22 tysiącach :/ Na około 60 osób.
|
|
|
|
|
#2214 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
obstawiam różnicę cen... u nas 20tys. to sama sala.. a gdzie reszta..![]() to bardzo tanio ale wszystko zależy od regionu i tego co kto od zdjęć/filmu wymaga my za samo foto płacimy 3,2.. Cytat:
Cytat:
i bardzo podoba mi się cała oprawa ich ślubu, namiot, stoły, dekoracje, to że wszystko robią sami, sam fakt rozkładania tego przed ślubem tez mi się podoba (przynajmniej się nie stresują ) Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
|
#2215 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
dlatego z obliczeń wynika, że się nie opłaca. Poza tym, jak wykalkulujesz, która godzina najlepsza na barmana?
|
|
|
|
|
#2216 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
2.5k na alko, jakieś 500zł na ciuchy młodego, 2k na ciuchy młodej, max 1.5k na obrączki, 1.2k kościół, z kwiatów tylko bukiety, ale to jeszcze zobaczę czy nie zrobię sama, sama się maluję i fryzuję, zaproszenia etc to groszowe sprawy. No ale jeszce zobaczymy co z tych moich planów wyjdzie W każdym razie chyba po prostu u mnie trochę taniej to wszystko jest ale to ze względu na to, że małe miasto
|
|
|
|
|
#2217 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chyba zemdleje normalnie. ![]()
|
|
|
|
|
#2218 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2219 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
A ja myslalam ze to cos ze mna nie tak Edytowane przez Opiumalfa Czas edycji: 2013-02-18 o 20:55 |
||
|
|
|
#2220 |
|
Zakorzenienie
|
mooonia, super, że udało się zmienić datę
Masz rację - Wasz ślub i tak będzie piękny ![]() My na ok. 60 osób planujemy budżet ok. 30 tysięcy. Mykam już. Może nie od razu spać, ale Dobranoc, do jutra
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:41.

Mamy zamiar zmieścić się w 43 tys Chociaż jak pomyślę, że te pieniądze... aaa miałam już tak nie mówić, bo marzymy o weselu i tyle... Jeżeli lista gości z 105 osób zmniejszy się z powodu odmowy to koszty też troszkę zmaleją 

ja płacę 1500 zł za sam reportaż, wybrałam najlepszego z mojego miasta... ale od zawsze marzył mi się inny fotograf... jednak nawet nie pisałam do niego, bo nie chciałam dać więcej nić 2 tys. a on nawet nie jest z mojego województwa, czyli nocleg dojazd wszystko musiałabym opłacić

Ale bym się wkurzyła! 

Bo o takiej mi się marzy 

obstawiam różnicę cen... u nas 20tys. to sama sala.. a gdzie reszta..