|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4651 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 7
Cytat:
z doświadczenia zauważyłam, ze Polacy w USA narzekają na wszystko co polskie. Mimo ze niektórzy z nich nie byli w Polsce nawet 20lat. Ja zawsze się hm...kloce/dyskutuje z takimi, bo nie rozumiem czasem bezpodstawnych sądów, typu ze w Polsce lekarze nie wiedza jak leczyć itd. A sami latają do Polski specjalnie na badania, po leki, operacje, ponieważ taniej jest zapłacić za bilet i za prywatna wizytę w PL niż pójść do szpitala w USA. Za złamaną rękę zapłacisz ok. $3000, jeśli nie masz ubezpieczenia. A ubezpieczenie co miesiąc na jedna osobę to wydatek 1/3 lub nawet 1/4 miesięcznych zarobków. Co nie pokrywa wszystkiego. Jednak jeśli chcesz wiedzieć co Ci dolega, i chcesz być dobrze zbadany i to porządnie, to po co lecisz do Polski do tych strasznych lekarzy? Co i tak nie zdiagnozuja co Ci jest...
|
|
#4652 |
|
Zadomowienie
|
Też się zgodzę, tyle że akurat narzekanie jest akurat bardzo utożsamiane z Polakami. I te zawsze pochmurne miny, już nawet nie ważne, że na ulicy po tej minie poznasz swojego, gorzej jak już przyzwyczajony do zagranicznych warunków przyjedziesz w odwiedziny do kraju i nieopatrzenie będziesz miły w sklepie, albo uśmiechnięty na ulicy - wezmą za wariata!
W ogóle, jest taki ogrom polskich czy słowiańskich cech w kulturze, z których sobie człowiek nie zdaje kompletnie sprawy, dopóki nie wyjedzie na dłużej i nie poobserwuje tej innej kultury. Mnie strasznie dziwi, gdy ludzie unikają jak ognia psychologów i psychiatrów, mimo, że dobra terapia skutecznie pozbawiłaby ich problemów i pomogła w życiu codziennym, bo przecież 'babcia tak miała i ciotka Stasia tak miała i przeżyły całe życie bez psychologów to i ja nie muszę' (i nie mam na myśli wyimaginowanych problemów, ale nerwice, stany lękowe, depresje itp.) |
|
|
|
#4653 |
|
Zadomowienie
|
A czy znacie jakieś ciekawe stereotypy o Polakach? Ja się dowiedziałam od mojej koleżanki Slowaczki, ze Polacy myślą ze są pepkiem swiata. Pierwszy raz się spotkałam z takim stwierdzeniem. A no i od Niemców wiem, ze Polacy robią wszystko na pokaz, czyli wezmą kredyt na to i na to, żeby mieć to i to, po to tylko żeby inni to widzieli. Jest jednak w tym dużo prawdy, ponieważ mam styczność z duża mniejszością Polakow w USA i to w jaki sposób oni obchodzą wesela, chrzcinu, urodziny to w porównaniu do typowych Amerykanie, to sa bale. Koleżanka ostatnio wydala na chrzciny dzeicka 18-20 tysięcy dolarów i się zadluzyla na 8 tysięcy, bo "musiała" zaprosić 100 osób (motywowala to, ze tamta ciotka sie obrazi, bla bla bla). Oczywiście był DJ za 1000$, tort tez, mnóstwo alkoholu i uginajace się stoły od jedzenia. Szkoda tylko ze pózniej mi wyla, ze dostała zaledwie 5tysiecy w kopertach (liczyła na conajmniej 10tysiecy, po 100$ od osoby - bo 100$ za talerz), ponieważ Amerykanie potrafią dać 10$ lub tylko kartkę w prezencie. Chciała się pokazać i wyszła jak Zabłocki na mydle. Szkoda ze w tej społeczności nie tylko ona...
Born in Poland. Living in America. Edytowane przez lakeithia Czas edycji: 2013-02-18 o 02:07 |
|
|
|
#4654 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4655 |
|
Zakorzenienie
|
[1=05872c226b72f809f533e1b e5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f 2b5f9d;39297203]A te pochmurne miny często nie są oznaką smutku czy przygnębienia, tylko po prostu są to miny neutralne lub zamyślone.[/QUOTE]
O, no właśnie.Idę/siedzę/pracuję sobie a ludzie mnie się pytają czemu taka zła/smutna/obrażona jestem A ja po prostu jestem zamyślona. Widocznie mam taką mimikę twarzy. Mam się non stop kontrolować i chodzić tak : cały dzień? Eee.
Żona 2013 Mama 2015 Mama 2016 Edytowane przez Fantasmagori Czas edycji: 2013-02-18 o 09:37 |
|
|
|
#4656 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
własna, naturalna mimika czy wiecznie przyklejony, sztuczny holiłódzki uśmiech.
|
|
#4657 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dwa razy w życiu spotkałam dziewczyny, o których pomyślałam, że są brzydkie (nie, nie zaniedbane ale właśnie brzydkie). Miały tyle uszczerbków urodowych (np. żółte zęby, odstające uszy i maleńkie zapadnięte oczka a przy tym krzywe, krótkie nogi i blizny po trądziku), że aż w końcu stwierdziłam, że są interesujące i niebanalne.
|
|
|
#4658 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Chyba musze sobie podciągnąć kąciki ust żeby być bardziej uśmiechniętą ;p |
|
|
|
|
#4659 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Moja naturalna mina to dziwaczna mieszanina pogardy, obojętności i zamyślenia nawet nie umiem tego okreslić), a najlepsze jest to, że jak sięumiecham jest seszcze gorzej, wyglądam jak rekin z Encyklopedii Powszechnej PWN |
|
|
|
|
#4660 | |
|
RENTGEN RZĄDZI!
|
Cytat:
A u nas ubezpieczenie to jednak nie pochłania 1/3 średnich zarobków, ale przecież wszystko się należy, bez limitu i najlepiej od razu, bo kolejka to skandal ![]() A jak komuś w Polsce opowiadam, że ludzie w USA domy zastawiają, bo nie sa w stanie zapłacić za leczenie to mało kto mi wierzy.
Jestę hejterę, snobę, trollę i wizażystkom ![]() Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można.... Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby Edytowane przez winter76 Czas edycji: 2013-02-18 o 15:39 |
|
|
|
|
#4661 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#4662 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na sam koniec pan poprosił o rachunek i zamarł, był przygotowany na kwotę 5 razy wiekszą i najpierw dopytywał sie w rejstracji czemu płaci tak mało! czy nie rozłozyli mu przypadkiem na raty, bo on chce płacic od razu całość. A później poszedł do prezesa prywatnej lecznicy żeby sie upewnic czemu tak mało ma zapłacić a było to ładnych parę tysięcy. |
|
|
|
|
#4663 | ||
|
RENTGEN RZĄDZI!
|
Cytat:
I za tą składkę jak ktoś trafi do szpitala obojętnie czy na dobę czy pół roku to dopóki ma podstawowe ubezpieczenie to nikt nie ma prawa kazać mu zapłacić za leczenie.---------- Dopisano o 16:12 ---------- Poprzedni post napisano o 16:06 ---------- Cytat:
Jeszcze dziwi mnie mówienie, że po co płacić na nfz, lepiej te pieniądze odkładać na własne konto i z tego się leczyć i na wszystko starczy Taaaa, jasne ![]() Wg mnie powinno być publicznie pokazane ile kosztuje przykładowe leczenie tego czy tamtego, może wtedy ludzie by zdali sobie sprawę z tego jakie to są ogromne kwoty.
Jestę hejterę, snobę, trollę i wizażystkom ![]() Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można.... Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby |
||
|
|
|
#4664 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4665 |
|
RENTGEN RZĄDZI!
|
Konkurencja by się przydała. Co nie zmienia faktu, że ludzie mają małe pojęcie ile co kosztuje.
Jestę hejterę, snobę, trollę i wizażystkom ![]() Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można.... Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby |
|
|
|
#4666 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A ze potrzebna jest sala operacyjna, sterylne narzędzia, okulista, asysta, instrumentaiuszka, salowa, sprzet, wynajem budynku, ogrzewanie i pensje wszystkich od recepcji, przez informatyka do lekarzy i pielegniarek to juz nikt nie mysli. |
|
|
|
|
#4667 |
|
Konto usunięte
|
[1=05872c226b72f809f533e1b e5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f 2b5f9d;39297203]E tam, bez przesady, W sklepie jestem miła i uśmiecham się do ekspedientek i jeszcze nikt nie potraktował mnie jak wariatkę. Nawet parę razy zdarzyło się, że ludzie prawie siłą przepuszczali mnie w kolejkach. Wczoraj też byłam w świetnym nastroju i szczerzyłam się do ludzi którzy również odpowiadali śmiechem. A te pochmurne miny często nie są oznaką smutku czy przygnębienia, tylko po prostu są to miny neutralne lub zamyślone. W końcu nie każdy chce cały czas wietrzyć protezy, nie.[/QUOTE]
Mój Tż też uśmiecha się do klientów, czasem zagaduje i nie spotkał się z krzywym spojrzeniem, a nawet klienci częściej do niego wracają... |
|
|
|
#4668 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez 05872c226b72f809f533e1be5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f2b5f9d Czas edycji: 2013-02-18 o 18:24 |
|
|
|
|
#4669 |
|
Zadomowienie
|
Ogladalam ostatnio film ciekawa jest wlasnie trzecia czesc http://www.youtube.com/watch?v=ZhBtc8_MKPk
To jakby podwazenie krytyki z ilmu Moora o amerykanskiej sluzbie zdrowia.....ciekawe spojrzenie i jednak tez troche prawdziwe. Nie ocenam co jest lepsze ale jak kogs interesuje temat to polecam film. |
|
|
|
#4670 |
|
Zakorzenienie
|
Też tak mam. Nawet jeśli mam dobry humor, to mój wyraz twarzy się nie zmienia. Gdym cały czas chodziła uśmiechnięta, wyglądałabym strasznie sztucznie.
|
#4671 | |
|
RENTGEN RZĄDZI!
|
Cytat:
Tzn pytaja mnie, czemu mam obrażony wyraz twarzy, a ja jak idę sama wśród wiekszej ilości ludzi to nie kontroluję mimiki i nie mysle o tym, czy wyglądam miło czy też jak chmura gradowa
|
|
|
|
#4672 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam długoletnie doświadczenie z opieką zdrowotną w jednym z krajów europejskich. W kraju, w którym prywatnej praktyki lekarskiej ze świecą można szukać, bo jest niepotrzebna. Płaciłam za ubezpieczenie zdrowotne niecałe 1/10 moich zarobków brutto. Ludzie, dla których jest to zbyt duże obciążenie finansowe, mają tzw. dodatek zdrowotny. I nigdy, powtarzam - nigdy nie usłyszałam : limit wyczerpany, nie ma zapisów czy też : nie przyjmujemy nowych pacjentów. Nikt mi w szpitalu rachunku pod nos nie podtykał i stomatolog nie mówił : do tego to musi pani dopłacić. Lekarstwa na przewlekłą chorobę miałam całkowicie refundowane. To nie my mamy durnowate, wygórowane wymagania, to system opieki zdrowotnej w naszej Umiłowanej jest do d*upy. I niech mi nikt nie mówi, że to pacjent winny, gdy się swoich praw domaga. |
|
|
|
|
#4673 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To jakby wyżywac sie na pani w kasie w supermarkecie że mleko takie drogie a chleb dzisiaj czerstwy. lekarzowi NIE wolno przekroczyc limitu bo za takie wykroczenie (* tak wykroczenie) nfz potrafi nałozyc karę pieniężną na lekarza. Nawet dobrze by było zeby pacjenci ponekali nfz, moze by sie tam cos ruszyło. |
|
|
|
|
#4674 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#4675 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
A co do lekarza ,to cóż kobieta z polityki, ktora podobno jest lekarzem twierdzi ze każdy pacjent ma byc przyjety, nie może być najpierw decyzji pielęgniarki czy pacjent w ogóle powinien iśc do lekarza i dzięki temu lekarz rodzinny dziennie przyjmuje 40 -60 pacjentów, przy takiej pracy na prawdę trudno nie pracowac jak na tasmie produkcyjnej. |
||
|
|
|
#4676 | |
|
RENTGEN RZĄDZI!
|
Cytat:
I wszyscy zlewają Cię jak tłumaczysz, że limit ustala nfz i nie zapłaci jak się go przekroczy.Poza tym druga sprawa- mówisz, że w tym czy tamtym szpitalu kolejka jest krótsza, termin szybszy. I wiesz co odpowiada 2/3 pacjentów? Ze oni nie będą nigdzie jeździć, to za daleko, a tu mają blisko i po drodze
|
|
|
|
#4677 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4678 |
|
Przyczajenie
|
[QUOTE=bezpaniki;39296465]Też się zgodzę, tyle że akurat narzekanie jest akurat bardzo utożsamiane z Polakami. I te zawsze pochmurne miny, już nawet nie ważne, że na ulicy po tej minie poznasz swojego, gorzej jak już przyzwyczajony do zagranicznych warunków przyjedziesz w odwiedziny do kraju i nieopatrzenie będziesz miły w sklepie, albo uśmiechnięty na ulicy - wezmą za wariata!
W ogóle, jest taki ogrom polskich czy słowiańskich cech w kulturze, z których sobie człowiek nie zdaje kompletnie sprawy, dopóki nie wyjedzie na dłużej i nie poobserwuje tej innej kultury. Ja mieszkałam 3,5 roku we Włoszech, było fajnie, ale generalnie jak przeprowadziłam się z powrotem do Polski to też było dziwnie- dla Włochów byłam zbyt poważna, zaś dla Polaków nagle zbyt optymistyczna. Jak w piosence Hej... Do tego na studiach wiele osób pytało się mnie- Ty, a jak mieszkałaś już we Włoszech to po co w ogóle wróciłaś? Ja to bym nie wróciła, bo po co do Polski bla bla bla. Ręce opadają- nikt Cię nie trzyma, chcesz to jedź, a nie ludziom głowę zawracasz :P Ten topos zagranicy, że niby tam wszystko lepsze... ehhh smutne to strasznie
|
|
|
|
#4679 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4680 |
|
Konto usunięte
|
Kurde. Tam to nie wyjadę. Mój umysł stanowczo odmawia przyswojenia tego języka.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:54.

. Jak się ma problemy, to się docenia, to co jest dobre, żeby się nie załamać.
. Ostatnio szliśmy rodzinką, to stała grupa mężczyzn w dresach ze skwaszonymi minami. Mijamy ich a oni...akurat gadali o godzinach pracy, że "ten k... to robi więcej, ch.. jeden, a ja to nie, bo coś tam..."
. Co mnie śmieszy, to wyliczanie innym, ile kto pracuje, ile zarobił kasy i że pewnie podpieprza do kierownika. Zazwyczaj tacy maruderzy sami palcem w pracy nie kiwną i donoszą, albo wręcz przeciwnie, zapierniczają jak 100 osób na zakładzie, mimo, że Holender tego nie wymaga. Przez takich dziwnych ludzi podnoszą normy pracy i się dziwią, że ludzie nie dają rady
z doświadczenia zauważyłam, ze Polacy w USA narzekają na wszystko co polskie. Mimo ze niektórzy z nich nie byli w Polsce nawet 20lat. Ja zawsze się hm...kloce/dyskutuje z takimi, bo nie rozumiem czasem bezpodstawnych sądów, typu ze w Polsce lekarze nie wiedza jak leczyć itd. A sami latają do Polski specjalnie na badania, po leki, operacje, ponieważ taniej jest zapłacić za bilet i za prywatna wizytę w PL niż pójść do szpitala w USA. Za złamaną rękę zapłacisz ok. $3000, jeśli nie masz ubezpieczenia. A ubezpieczenie co miesiąc na jedna osobę to wydatek 1/3 lub nawet 1/4 miesięcznych zarobków. Co nie pokrywa wszystkiego. Jednak jeśli chcesz wiedzieć co Ci dolega, i chcesz być dobrze zbadany i to porządnie, to po co lecisz do Polski do tych strasznych lekarzy? Co i tak nie zdiagnozuja co Ci jest...

), stwierdzam, że niepojęte jest dla mnie, jak łatwo ludzie stwierdzają, że ktoś jest brzydki. Dla mnie naprawdę rzadko ktoś zasługuje na to miano, najwyraźniej mam niskie poczucie estetyki

Moja naturalna mina to dziwaczna mieszanina pogardy, obojętności i zamyślenia nawet nie umiem tego okreslić), a najlepsze jest to, że jak sięumiecham jest seszcze gorzej, wyglądam jak rekin z Encyklopedii Powszechnej PWN