|
|
#1 |
|
Zakorzenienie
|
Produkty i wyroby BEZ syropu glukozowo - fruktozowego!
Witajcie
Od ponad miesiąca staram się świadomie eliminować z diety to diabelstwo, czyli syrop glokozowo - fruktozowy / glukozowy ![]() Tu trochę o tym: http://domivita.pl/syrop-glukozowo-f...k-do-zywnosci/ http://www.odzywianie.info.pl/przyda...-zywnosci.html Na początku trochę mnie zszokowało, bo faktycznie jest w baardzo wielu rzeczach tj jogurty, słodycze, wyroby cukiernicze, jogurty, sosy, ketchupy, musztardy, napoje, soki itp itd. Ale tak naprawdę jak się wczytać w etykiety to nie jest wszędzie na szczęście ![]() Najgorsze jest że jest obecny w wielu reklamowanych jako ZDROWE lub BIO produktach! Wpadłam na pomysł więc by tu wpisywać produkty i miejsca, w których nie używa się/nie ma tego syropu Na razie problem mam z lodami i ciastami/ciastkami z cukierni - lodów żadnych bez na razie nie znalazłam a co do cukierni - trzeba pytać i nie wszędzie wiedzą z czego co robią![]() Od siebie dodam że wyrzucenie tegoz diety i zmniejszenie ilości słodyczy/cukru w ciągu dnia i codzienny ruch (chodzenie) - 3 kilo mniej (mimo i tak już niskiej wagi dla mnie - nigdy nie sądziłam że mogę mieć takie nogi )Zapraszam! ---------- Dopisano o 12:10 ---------- Poprzedni post napisano o 11:07 ---------- Wynalezione przeze mnie słodkości na dzień dzisiejszy ![]() MILKA Ciastka: - Choco Wafer - ChocoMooo - ChocoBiscuit Ciastka pieguskowe i delicje odpadają ![]() Czekolady: - Alpine Milk - Hazelnuts - Biscuit - Strawberry Yoghurt - Happy Cows - Choco & Rice - Whole Nuts - Raisins & Nuts - Triolade - Choco - Swing (*zawiera syrop cukru skarmelizowanego )- Daim Odpadają czekolady z nadzieniem płynnym, owocowym ![]() Reszta na stronie Milki nie chce działać Praliny i inne: - Praliny I Love Milka - Praliny Thank You - Lila Stars Snax Hazelnut & Crispy - Lila Stars Snax Hazelnuts - Lila Stars Snax Raisins - Crispy Snax Daim Snax Odpadają ptasie mleczka ![]() Krem do smarowania pieczywa Philadelphia z Milką jest bez syropu ---------- Dopisano o 13:43 ---------- Poprzedni post napisano o 12:10 ---------- WEDEL Czekolady: - Mleczna - Gorzka - Deserowa - Biała - Mleczna z bakaliami - Mleczna kokosowa - Bajeczna - Pierrot /Baton Pierrot/ - Luksusowa mleczna z całymi orzechami laskowymi z okienkiem - Maestria gorzka - Maestria gorzka z cząstkami malinowymi - Maestria mleczna z orzechami laskowymi i wafelkami - Maestria mleczna śmietankowa - Maestria cappuccino Inne: - Torcik Wedlowski - Wafle Torcikowe mini orzechowe, śmietankowe - Wafelek WW - Czekoladki Pasjonata Ptasie Mleczko, Delicje, niektóre czekolady gł. owocowe - płynne, chałwy, mieszanki, Baryłki, praliny Lalibelle, Pawełki itp odpadają
Edytowane przez Mirianka Czas edycji: 2013-05-16 o 15:22 |
|
|
|
|
#2 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Produkty i wyroby BEZ syropu glukozowo - fruktozowego!
prawda jest taka, że we WSZYSTKICH gotowych produktach (słodycze, sosy, keczupy, majonezy, dania gotowe) jest albo to dziadostwo,albo cukier. jak się chcesz zdrowo odżywiać,to musisz wszystko sama gotować od podstaw, niestety. cukier tak samo działa, podnosi poziom insuliny i daje organizmowi sygnał do odkładania tłuszczu ze wszystkiego,co zjesz.
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale syrop to dodatkowe dziadostwo którego można unikać Zresztą efekty widzę takie, o jakich nie śmiałam marzyć - w połączeniu z większym ruchem i zmniejszeniem ogólnym słodyczy (co wcześniej także uskuteczniałam). Także to akurat jest dla mnie ważne.
Edytowane przez Mirianka Czas edycji: 2013-02-14 o 16:09 |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Rozeznanie
|
Popieram pomysł stworzenia takiej listy!
Chcę unikać tego wynalazku (który podobno szkodzi bardziej niż cukier) a normalnie wszędzie go dodają Obecnie szukam jogurtów bez syropu. Na razie znalazłam jeden: FruVita, Bakomy
|
|
#5 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#6 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
wczoraj zobaczyłem, ze zaden kit kat nie ma w składzie :P |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Wtajemniczenie
|
Cukier i syrop glukoz-fruktoz. Eliminacja.
Każdy wie, jak bardzo szkodliwy jest cukier spożywany w nadmiarze. Wiemy, że należy unikać dosładzania posiłków a także starać się rezygnować ze słodyczy, slodkich deserów, jogurtów, soków i napojów. Ale ostatnio wiele słyszy się także o jeszcze bardziej szkodliwym rodzaju cukru- syropie glukozowo- fruktozowym, ktory dodaje się do niemal WSZYSTKIEGO. Czasami zastępuje się nim biały cukier, czasami dodawane jest jedno i drugie. Chciałabym całkowicie ( o ile to możliwe) wyeliminować biały cukier i ten syrop. Jakież było moje zdziwienie kiedy po sprawdzeniu zawartości lodówki i przeczytaniu etykiet cukier znalazłam nawet w polędwicy łososiowej! Niby 93 procent mięsa, ale reszta to konserwanty,sól i cukier własnie. Syrop natomiast znalazłam w każdym jogurcie/serku homo, wraz z cukrem. Cukier jest też w ogórkach koserwowych, buraczkach, kukurydzy w puszce, brzoskwiniach, pastellach i sosie chilli. Prawie w ogóle nie jem słodyczy typu ciastka, czekolada, napoje, cukierki, desery typu Monte itd, ale z przerażeniem stwierdziłam, że i tak dostarczam sobie za dużo tego 'składnika'.
Może macie jakieś doswiadczenia zwiazane z eliminacją cukru i syropu G-F? Fajnie byłoby też gdyby ktoś się przyłączył i zmagał się wspólnie ze mną Najlepszą metodą jest chyba stopniowa eliminacja. Nie mam zamiaru wyrzucić na śmieci całego jedzenia, które mam w lodówce, bo nie lubię marnowac jednak. Ale kiedy już to wszystko zjem ( poledwica, ogorki, buraczki, kukurysza, brzoskwinie,sos chilli) mam zamiar kupowac tylko produkty bez cukru. Co o tym myslicie?
Edytowane przez Narc Czas edycji: 2013-05-15 o 19:50 |
|
|
|
|
#8 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Cukier i syrop glukoz-fruktoz. Eliminacja.
Cytat:
Nie ma dodatkow w warzywach, miesie (surowym), owocach czy zdrowych tluszczach. A przemyslowe produkty niestety zawsze maja jakies 'ale'.Wedlina w Polsce musza miec konserwant, najczystsze maja tylko azotan sodu. Wiec albo to albo zostaje pieczenie wlasnego miesa. Ogorki zrobic samemu to nie problem, podobnie inne przetwory. Ja popieram w 100%
|
|
|
#9 |
|
Zadomowienie
|
Mięso- kupujesz surowe (najlepiej "od chłopa") peklujesz, gotujesz, pasteryzujesz itp = masz szynkę/ mięso na chleb .. Jogurty , kefiry.. - mleko "od chłopa" lub woreczkowe .. w necie znajdziesz przepisy na kefir, jogurt a nawet bialy ser..
Ogórki zrobisz sama brzoskwinie zapasteryzujesz , przy kukurydzy się poddaję
|
|
|
|
|
#10 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Ale jakbym miała wszystko robić sama to musiałabym życie w kuchni spędzić xD Chodziło mi raczej o zwrocenie uwagi na to,ze cukier i syrop g-f znajduja sie nie tylko w 'oczywistych' rzeczach ale tez w takim, gdzie sie tego srednio spodziewamy Tu chodzi raczej o walke ze starymi przyzwyczajeniami. Bo to, ze sa produkty i produkty to doskonale wiem Ale bez przesady, nie bede teraz wytwarzac jogurtów i serów, skoro mozna kupic dobrej jakości gotowe ![]() Chce po prostu wyrobic w sobie nawyk ciaglego kupowania ' czystych' produktow. Bo teraz i tak jest duzo lepiej. Juz dawno wyrzuciłam słodycze, desery, pasztety, parówki i ogólnie rzeczy z mom i tak dalej, ale ciagle mam problem z jogurtem owocowym, wedlinami ( tu najorzej) i... chipsami tak, wiem, wiem, to samo zlo, ale to jedna z moich słabosci. Oczywiscie nie pożeram ich paczkami ( a mój TŻ owszem) ale zawsze podjem. Nie chce przechodzic na diete odchudzajaca, chce jesc normalnie i naturalnie. Bo to co sie teraz dodaje do sklepowych rzeczy to jakas masakra :/
|
||
|
|
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
|
Poświęć trochę czasu i wyszukaj produkty, które nie mają cukru ani syropu w składzie - może to będą jedne buraczki na 10, ale znajdziesz i już będziesz pamiętać co kupować
Sama staram się tak robić, i na początku byłam zaskoczona, że np jeden keczup ma mnóstwo syfu w składzie a inny - tylko ocet i przyprawy... albo myślę, że kupuję zdrowy chleb (razowy) a tam cukier i syrop! A znajdź kefir bez mleka w proszku, ciężko. Też kiedyś uwielbiałam jogurty owocowe, ale teraz wcale mnie do nich nie ciągnie, wolę zmiksować sobie owoce z mlekiem albo kefirem, do jogurtu dorzucić świeże truskawki itp, pyszności Myślę, że to wszystko kwestia dobrych nawyków.
|
|
#12 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co do jogurtów to pitne już całkiem odstawiłam, te w kubkach prawie też, zostały mi jeszcze do wywalenia owocowe i waniliowe serki homo Ale rzeczywiscie, mozna sie czasem zaskoczyc czytajac sklady ;] Ale ostatnio staram sie je czytac zawsze. I pomyslec,ze kiedys jadlam pasztety, parowki, krokiety i inny syf Aha, ze słabosci to zostały mi jeszcze paluszki rybne z biedronki ( ponad 60 proc fileta) ale tez sporadycznie. Moze przed 30 uda mi sie dojsc do perfekcji w dobieraniu jedzenia :P
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Zakorzenienie
|
Ja odstawiłam produkty z tym syfem jakoś pod koniec stycznia
na początku był szok że on jest wszędzie, ale na szczęście to nieprawda Wystarczy czytać etykiety - początkowo jest to żmudne i czasochłonne, ale mi osobiście teraz rzucić okiem na produkt i od razu widzę czy jest czy nie Założyłam nawet wątek o słodyczach bez tego swego czasu https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=676218 Tak naprawdę jest 50/50 produktów z tym i bez tego (łącznie z jogurtami, sosami, gotowcami itp). Gorzej jest z rzeczami "robionymi" np ciastami w cukierniach Tu już musiałam dużo podpytać i generalnie wiem które mogę u siebie kupić i w których cukierniach ciasto jest robione normalnymi metodami Niestety codziennie coś słodkiego zjeść muszę, ale są to np 2 kawałki czekolady, czasem kawałek batonika itp Podsumowując: wystarczy czytać etykiety
Edytowane przez Mirianka Czas edycji: 2013-05-16 o 15:26 |
|
|
|
|
#14 |
|
Zakorzenienie
|
a co z lodami? jakieś wieści na froncie?
|
|
|
|
|
#15 |
|
Zakorzenienie
|
Małe wieści są
Większość lodów Haagen Daazs nie ma w składzie syropu (są za to niestety dość drogie...), o dziwo lody z Amerykańskiego tygodnia z Lidla nie mają (prócz Strawberry Cheesycake), ostatnio znalazłam w Mini Europie lody o smaku zielonej herbaty także bez, lody Manhattanu jabłkowo -jakieś (jakieś czerwone owoce chyba?) - takie z kupnych normalnie w sklepie Reszta niestety posiada z tego co patrzyłam - niestety tak działa masowa produkcja Ale warto dowiadywać się w cukierniach które mają własne lody Ja osobiście polecam w Warszawie lodziarnię Limoni i Lodoove (takie na patyku - są dostępne często na różnych akcjach w stylu Żoliborski Targ Śniadaniowy) a w Sopocie Gunga - są wspaniałe, prawdziwie włoskie i bez syropu
Edytowane przez Mirianka Czas edycji: 2013-05-16 o 15:25 |
|
|
|
|
#16 |
|
Zakorzenienie
|
niestety by wyeliminowac cukier i ten syrop mozna kupowac tylko jogurty nat i samej dodawac dodatki, podobnie z serkami kanapkowymi.
SOki trzeba czytac sklady - ok 30% w kartonach w sklepach jednak nie ma cukru. |
|
|
|
|
#17 |
|
goniąca własny ogon..
|
A jakieś lody Algidy albo Zielonej Budki?
|
|
|
|
|
#18 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
Zakorzenienie
|
Dlatego chyba najlepiej w ogóle nie jadać serków, jogurtów, keczupów i innych rzeczy ze sklepu. Tym bardziej, że większość tych rzeczy można zrobić samemu. A kupić kawałek surowego mięsa i dać do piekarnika, mmm... pychota. A soki to lepiej samemu wycisnąć.
![]() A w ogóle dziewczyny jakie produkty sprawdzone macie, podajcie.
|
|
|
#20 |
|
Rozeznanie
|
No tak, szkoda tylko ze w puszcze jest go ok.13 łyżeczek
Generalnie kiedyś wszystko było z cukrem tylko, ekonomia sprawiła, że trzeba było szukać zamienników.
|
|
#21 |
|
Raczkowanie
|
Mam trochę głupie pytanie
Pod jaką nazwą może kryć się jeszcze taki syrop?
|
|
|
#22 |
|
Zakorzenienie
|
Algida na pewno ma wszystko na syropie, Zielona chyba tez - ale muszę sprawdzić
generalnie prawie wszystko co w sklepach jest na syropie a jak nie to są drogie Bardziej się trafi na prawdziwe lody w kawiarniach/cukierniach
|
|
#23 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tyle wiem przynajmniej
|
|
|
#24 |
|
goniąca własny ogon..
|
Usłyszałam kiedyś takie zdanie, skądinąd od pani Pawlikowskiej, że jeśli zjemy coś z tym syropem, to później - cokolwiek zjemy - zamieni się to w tłuszcz. Przyznam szczerze, że nie zrozumiałam tej wypowiedzi, a ona jej nie doprecyzowała...
Może ktoś mógłby to jakoś wyprostować? |
|
|
|
|
#25 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#26 |
|
Zakorzenienie
|
Ja wczoraj kupiłam takie https://www.google.pl/search?rlz=1C1...ml%3B600%3B600 szału nie ma, ani składowo, ani smakowo
|
|
|
|
|
#27 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dzięki, nie wiedziałam że są bez syropu
|
|
|
#28 |
|
Raczkowanie
|
Z tym syropem ( jak i z wszystkimi prostymi węglowodanami ) jest tak:
Jemy dla przykladu kanapki na śniadanie / płatki i popijamy to sokiem -pomarańczowym. Przyjmuję, że nie ćwiczymy zaraz po jedzeniu. 1. Pieczywo to węglowodany więc jedząc do krwi dostaje się cukier 2. Popijamy sokiem - jeszcze więcej cukru 3. Organizm musi sie pozbyc tego cukru - wytwarza insulinę, która jest właśnie po to aby przesunąć cukier z krwi do magazynu - komórek tłuszczowych. 4. W tym czasie , a może to trwać do paru godzin, nie ma żadnej możliwości aby spalić zgromadzony własny tłuszcz dzięki insulinie. W tym czasie również jakiekolwiek zjedzone węglowodany ( np deser ) będą zamieniane w tłuszcz aż poziom cukru we krwi osiągnie prawidłowy stan sprzed posiłku.To było bardzo uproszczone. Ogólnie lekarze przyjmują, że nie powinno się spożywać więcej niż 20g węglowodanów w ciągu jednego posiłku. Wtedy można spokojnie zjeść dużo ( przede wszystkim tłusto ) , a i tak bez problemu będziemy chudnąć. Sprawdziłam na sobie, sprawdza się w 100%. |
|
|
|
|
#29 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Przecież np grahamka duża ma ok 90 gram...wychodzi na to, ze pol grahamki na sniadanie byloby przesada...
|
|
|
|
|
|
#30 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Podałam dla informacji jak to jest z tą insuliną i cukrami. W rzeczywistości mało kto tak je aby ich tyle nie było. Więc nie dziwne że się nie chudnie ![]() Dodam że ostatnio popularna dieta Mosleya 5:2 bazuje na tym, mało węgli w ciągu całego dnia, mało insuliny we krwi albo wcale = spalanie własnego tłuszczu Edytowane przez joanna_ba Czas edycji: 2013-05-21 o 00:17 |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:11.

a co do cukierni - trzeba pytać i nie wszędzie wiedzą z czego co robią

)

tak, wiem, wiem, to samo zlo, ale to jedna z moich słabosci. Oczywiscie nie pożeram ich paczkami ( a mój TŻ owszem) ale zawsze podjem. Nie chce przechodzic na diete odchudzajaca, chce jesc normalnie i naturalnie. Bo to co sie teraz dodaje do sklepowych rzeczy to jakas masakra :/

Wystarczy czytać etykiety - początkowo jest to żmudne i czasochłonne, ale mi osobiście teraz rzucić okiem na produkt i od razu widzę czy jest czy nie
Ale warto dowiadywać się w cukierniach które mają własne lody