|
|
#2671 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz.XIII
Cytat:
ja nie zrobiłam zdjęcia nie dlatego,że lubię swoich zębów(bo w sumie to ja je lubię)tylko dlatego,że wiecznie nie mam naładowanego aparatu albo kabel od ładowarki włożony jest"gdzieś" ![]() Pierwsze zdjęcie mam zrobione już z aparatem na zębach po paru tygodniach.Zęby były krzywe-będą proste i tyle żadne fotki mi nie potrzebne.
|
|
#2672 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2673 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#2674 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Dziś miałam wizytę i boli mnie cała prawa strona. Okropność, jeszcze tak nie miałam po wymianie drutu. Wyciągi nadal mam nosić - tym razem w ciągu dnia tylko dwa po prawej stronie, a na noc dwa po prawej i jeden po lewej. Coraz ładniej to wszystko wygląda.
|
||
|
|
|
#2675 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na zdjęciach o wiele wyraźniej widać wadę.
|
|
#2676 |
|
Zakorzenienie
|
ależ moja górna dwójka daję dzisiaj czadu,nawet dotknięcie sprawia ból
|
#2677 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2678 |
|
Raczkowanie
|
Wie może któraś z Was kiedy robi się wyciski końcowe?
Miesiąc temu byłam u orto i zapytała mnie czy coś bym chciała zmienić jeszcze, to powiedziałam, że mam wrażenie, że jedynki mam trochę "ruchome" - raz jedna minimalnie bardziej wystaje, raz druga. Więc orto założyła mi tam jakiś drucik żeby to jakoś okiełznać. Przy wychodzeniu zapytałam kiedy mniej-więcej ściągamy? (bo wcześniej mówiła, że już niedługo). Odpowiedziała : "No już dzisiaj chciałam nawet wyciski robić, ale skoro Pani zauważyła tutaj ten problem z jedynkami to jeszcze poczekamy" I stąd moje pytanie: jakby zrobiła te wyciski to jeszcze w aparacie, czy to znaczy, że najpierw by mi go zdjęła i zrobiła wyciski? A jeżeli w aparacie to potem ile trzeba czekać na zdjęcie? Miesiąc jak do normalnej wizyty? Czy jakoś krócej? Jak to z tym jest?
|
#2679 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
damy radę,niech się krzywe dziady prostują
|
|
#2680 |
|
Rozeznanie
|
A mi dziś orto po 4 miesiącach zdjął expander
Mam nadzieję, że mimo wszystko działają.A co do zdjęć - to ja jestem fotografowana na każdej wizycie Na początku każdej wizyty orto ogląda zdjęcie z wcześniejszej i potem zabiera się do roboty |
|
|
|
#2681 |
|
BAN stały
|
Hej, ja dopiero mam zamiar założyć aparat, ale raczej będzie to klasyczny metalowy. I moje pytanie, czy zawsze do metalowego trzeba usuwać zęby? I czy wiele z Was usuwało, czy raczej macie Damony i obyło się bez tych nieszczęsnych ekstrakcji? Boję się tych zmian rysów twarzy, cofnięcia dolnej szczęki i spłaszczenia profilu po leczeniu :< Proszę pomóżcie, jestem w totalnej rozterce od kiedy usunęłam pierwszego zęba.
|
|
|
|
#2682 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
poczytaj tutaj |
|
|
|
|
#2683 |
|
BAN stały
|
Madziu czytałam to nawet kilka razy, ale moje obawy nadal są. Poza tym chciałabym się zorientować jak wiele z Was miało usuwane zęby?
|
|
|
|
#2684 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Decyduje o tym ortodonta. Zmiany w rysach twarzy, jeśli już będą, to raczej korzystne, a przynajmniej taki powinien być cel. Ale aż tak bardzo to się chyba twarz nie zmienia ![]() Tak w ogóle nie wydaje mi się jakoby Damon był gwarantem nieusuwania zębów ![]() Dobrze mówisz !---------- Dopisano o 20:12 ---------- Poprzedni post napisano o 20:09 ---------- Cytat:
. Ortodontka wspominała, że w moim przypadku wyrwanie zęba wpłynęłoby niekorzystnie na moje rysy twarzy. W jaki sposób to nie wiem, nie pytałam, ale przede mną w kolejce był chłopak, który wyrywał zęby do aparatu - każdy przypadek jest indywidualny
|
||
|
|
|
#2685 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Najlepiej będzie jak wybierzesz się na konsultację do orto, bo co Ci da informacja jak wiele z nas miało usuwane zęby? jeśli okaże się że 80% nas, to być może niepotrzebnie będziesz się stresować bo np u Ciebie wyrywać nie będzie trzeba. |
|
|
|
|
#2686 |
|
Zakorzenienie
|
ja miałam usuwanego jednego zęba-górną siódemkę.
|
#2687 |
|
BAN stały
|
Mój orto powiedział że bez ekstrakcji nie podejmuje się leczenia u mnie, ale ja sądzę, że w gruncie rzeczy AŻ tak bardzo to chyba stłoczone nie są. Pewnie są gorsze wady, nawet pokazywał kilka przypadków.
|
|
|
|
#2688 |
|
Zakorzenienie
|
Zawsze możesz skonsultować się z innymi ortodontami i wybrać tego, do którego będziesz miała największe zaufanie
|
|
|
|
#2689 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
To czy będziesz musiała coś usunąć zależy od Twojej wady i orto zadecyduje czy będzie to konieczne. Znam dziewczynę która nosząc Damona tez musiała usunąć czwórki, więc nie zawsze się da uniknąć ekstrakcji
|
|
|
|
|
#2690 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jedna orto powiedziała że bez wyrwania minimum 4 zębów się u mnie nie obejdzie, podczas gdy druga orto powiedziała że 3 zęby wystarczą |
|
|
|
|
#2691 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2692 |
|
Zakorzenienie
|
Czy robienie zdjęcia panoramicznego może być oznaką zbliżania się ku końcowi? Moja orto - niemowa zleciła mi jego zrobienie. Zastanawiam się, czy chodzi tutaj o zwykłą kontrolę, czy zwiastuje to może jakieś bardziej pozytywne wieści..
|
#2693 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
także idź i posłuchaj co mówią różni ortodonci
Edytowane przez Isanka Czas edycji: 2013-02-21 o 21:54 |
|
|
|
|
#2694 |
|
Zakorzenienie
|
A w czym ma Ci to pomóc, każda wada jest inna.
|
|
|
|
#2695 |
|
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem raczej kontrolę, ale kto to wie? Mój znajomy miał w trakcie robione wyciski i pantomogram. Ja jeszcze nic.
|
#2696 |
|
Zaczytana w wizażu
|
Jutro wizyta u orto. Już się nie mogę doczekać
Zwłaszcza, że 3 dni po ostatniej odpadł mi zamek z dolej piątki i przez to drut bardziej mi się przesuwa przy jedzeniu, co właściwie skutkuje tym, że wychodzi po jednej stronie i wbija się w dziąsło. Co jakiś czas muszę go pęsetą przesuwać na swoje miejsce, bo orto zapomniała założyć stoper. Mam nadzieję, że tym razem da mi coś nowego, bo już mnie nudzi to podnoszenie zgryzu. Przez ile wizyt wasze orto gadały o podnoszeniu zgryzu? W sensie ile ono czasu zajęło?
|
|
|
|
#2697 |
|
Zadomowienie
|
Wczoraj orto zalozyla mi aparat na gore, najpierw porobila mi pelno zdjec z kazdej strony
Wszystko bylo fajnie dopoki mi nie przykleila na siodemki na dole "podniesienia" i nie moge domknac zebow Nie jestem w stanie zjesc niczego co wymaga zucia, musze jesc same papki, nawet dziaslami nie moge sobie nic "podziamdziac", gorzej niz bez zebow Najgorsze jest to ze mam z tym chodzic miesiac Chyba dostane papkowstretu... Jeszcze do tego dochodzi fakt ze przez to podniesienie seplenie, w pracy mieli ze mnie niezly ubaw, heh.Zamki mi troche przeszkadzaja, ale jeszcze na powaznie mnie nic nie obtarlo, zeby mnie bola przy dotyku tylko, jak je myje albo naklejam wosk.
|
#2698 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#2699 |
|
Przyczajenie
|
Hejka
Ja również w środę ( 20 lutego) miałam zakładany aparat metalowy (na razie górny łuk). Jestem trochę przerażona, ponieważ na poprzednich wizytach, przygotowujących do aparatu orto mówiła, że nie trzeba usuwać żadnych zębów, że potrzebuje 3mm i, że mam małą wadę (prawa górna i dolna jedynka są lekko wysunięte) i się ząbki pomieszczą. Aż tu nagle podczas zakładania aparatu wręcz się na mnie nadarła, dlaczego mam ósemki nie usunięte. Dodam, że jestem straszną panikarą i się po prostu boję tego zabiegu, nigdy nie miałam znieczulenia przy borowaniu, bo się go boję. Wolę ból, niż tą igłę W końcu orto pozwoliła mi zostawić górne ósemki, ale dolnych ma nie być, bo inaczej przestanie mnie leczyć :/ 8 lat temu miałam ruchomy aparat u jednej orto, następnie 4 lata później leczenie u drugiej orto, a teraz poszłam do trzeciej :| po stały. Kiedyś jedna kazała mi usunąć wszystkie czwórki, całe szczęście, że tego nie zrobiłam. W związku z tym mam pytanie, czy usuwanie ósemek jest konieczne, czy może orto idzie na łatwiznę??? Dziękuję za odpowiedzi
|
|
|
|
#2700 |
|
Przyczajenie
|
Hej!
Ja mam usunięte wszystkie ósemki, w tym dwie chirurgicznie, ale u mnie po prostu ósemki pchały resztę zębów do przodu - jedna dolna zaraza rosła poziomo tzn. korzeniem w stronę policzka i była przy tym naprawdę gigantem i jej usunięcie było najpoważniejsze, ale jeśli Twoje ósemki rosną normalnie to nie powinnaś się obawiać ![]() A w ogóle czy ktoś z Was ma dziewiątki? U mnie na zdjęciu mam jeszcze dwa takie malutkie ząbki i dentystka mówi że to 9 - zabawne, ale dziwoląg ze mnie hehe
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:04.

. Orto się za mnie wzięła 

Mam nadzieję, że mimo wszystko działają.

Najgorsze jest to ze mam z tym chodzic miesiac
Chyba dostane papkowstretu... Jeszcze do tego dochodzi fakt ze przez to podniesienie seplenie, w pracy mieli ze mnie niezly ubaw, heh.