Wątek dla kawoszy - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-02-05, 14:33   #91
amg88
BAN stały

Dot.: Wątek dla kawoszy

A są spieniacze specjalne nawet za 10-15 zł takie podręczne
amg88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-05, 20:04   #92
Ramona_85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pinaplesss Pokaż wiadomość
za odp. Już trochę poczytałam na ich temat. Z tych zwykłych kawiarek wychodzi bardziej espresso, prawda? Bo widziałam na allegro także takie, co robią latte i cappuccino http://allegro.pl/prezent-kawiarka-m...26281667.html?
Mam jeszcze banalne pytanie? Brudzi kuchenkę podczas parzenia, pryska na boki?
nie polecam tych ze spieniaczem 2w1 bo trzeba pilnować, by mleko nie wyleciało poza pojemnik. Bardzo mocno pieni i trzeba dodawać tylko tyle, ile wskazuje miarka, gdy się przesadzi, to wykipienie gwarantowane .
A zwykła kawiarka nie pryska na boki, bo system wylotowy jest skierowany w dół i kawa spływa po tej rurce na środku pojemnika na kawę. No chyba że się przekroczy dopuszczalną pojemność wody. Mój mąż wlewa wodę ponad zaworek, prawie do pełna pojemnika na wodę i wychodzi prawie do pełna kawy, czyli jest to mniej więcej wywarzone.

---------- Dopisano o 19:51 ---------- Poprzedni post napisano o 19:48 ----------

Cytat:
Napisane przez xandra78 Pokaż wiadomość
No ale jak robisz cappuccino-spieniasz mleko?
jak najbardziej spieniam. Ale kawa z kawiarki jest espresso i za silna niekiedy (tak na rano jest ok, dobry pobudzacz), dlatego dolewałam sporo mleka (spienionego oczywiście), by ją trochę rozcieńczyć.

---------- Dopisano o 20:04 ---------- Poprzedni post napisano o 19:51 ----------

Cytat:
Chcę kupić kawiarkę, co od razu sama spienia mleko, ale kosztuje 300zl, dlatego tak wypytuję i liczę na rady nie wiem czy warto (TZ mowi, ze nie).
nie radzę takiej, chyba, że naprawdę nie masz czasu spienić mleka, co trwa kilka sekund. Mleko wstawiam na gaz razem z kawiarką, więc nie trace czasu, mam juz ciepłe, gdy kawa sie zrobi. Mam spieniacz za 5 zł domotti na 2 baterie, nie jest może jakis full wypasiony, ale daje radę ładnie spienić mleko. Najlepiej spienia się ciepłe lekko mleko lub bardzo schłodzone
Ramona_85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-12, 12:13   #93
effcia82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SamePysznosci_pl Pokaż wiadomość
...propozycja dla tych którzy nie mają miejsca w kuchni na ekspres (nie wspomneo finansach ), albo czasu na przyrządzenie kawy ale cenią dobry smak i wygodę mogą być kawy 3 w 1 np MacCoffee, lepsze i tańsze od Nescafe. Opcja bardzo wygodna w pracy
To nie kawa.
effcia82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-12, 15:17   #94
amg88
BAN stały

3 w 1 najgorsze śmieci jakie mogą być bleeee
Stary 2013-02-13, 01:51   #95
xandra78
Zakorzenienie

Ja zaczynałam od 3w1 w pracy właśnie, jak sobie przypomnę smak,to...
xandra78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-13, 06:53   #96
pinaplesss
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ramona_85 Pokaż wiadomość
nie polecam tych ze spieniaczem 2w1 bo trzeba pilnować, by mleko nie wyleciało poza pojemnik. Bardzo mocno pieni i trzeba dodawać tylko tyle, ile wskazuje miarka, gdy się przesadzi, to wykipienie gwarantowane .
A zwykła kawiarka nie pryska na boki, bo system wylotowy jest skierowany w dół i kawa spływa po tej rurce na środku pojemnika na kawę. No chyba że się przekroczy dopuszczalną pojemność wody. Mój mąż wlewa wodę ponad zaworek, prawie do pełna pojemnika na wodę i wychodzi prawie do pełna kawy, czyli jest to mniej więcej wywarzone.

---------- Dopisano o 19:51 ---------- Poprzedni post napisano o 19:48 ----------

jak najbardziej spieniam. Ale kawa z kawiarki jest espresso i za silna niekiedy (tak na rano jest ok, dobry pobudzacz), dlatego dolewałam sporo mleka (spienionego oczywiście), by ją trochę rozcieńczyć.

---------- Dopisano o 20:04 ---------- Poprzedni post napisano o 19:51 ----------

nie radzę takiej, chyba, że naprawdę nie masz czasu spienić mleka, co trwa kilka sekund. Mleko wstawiam na gaz razem z kawiarką, więc nie trace czasu, mam juz ciepłe, gdy kawa sie zrobi. Mam spieniacz za 5 zł domotti na 2 baterie, nie jest może jakis full wypasiony, ale daje radę ładnie spienić mleko. Najlepiej spienia się ciepłe lekko mleko lub bardzo schłodzone
odpuszczam zakup tej droższej kawiarki, pomoglas mi bardzo
jednak zostaję przy moim cisnieniowym
 07.06.2012
pinaplesss jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-21, 13:52   #97
juliette_87
Raczkowanie

Witajcie Dziewczyny

Mam takie pytanie:

(nie jestem jakimś szczególnym kawoszem, więc wybaczcie moją ignorancję w tym temacie )

mam w pracy ekspres tchibo na kapsułki i zastanawiam się jaka jest różnica pomiędzy tymi kapsułkami?

tak na chłopski rozum, czym różni się Caffè Crema od Kaffee kräftig czy Kaffee mild? bo Espresso rozumiem że jest kawą mocniejszą od tych wcześniej wymienionych

Bardzo byłabym wdzięczna za wytłumaczenie
juliette_87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-22, 10:53   #98
kaledonia
zielony stworek

Kapsułki Tchibo opisane są tutaj
http://www.tchibo.pl/Tchibo-pl-Kapsu...400006493.html

Ja do mojej kawusi poszukuję od dłuższego czasu dobrego kubka termicznego, bo dość mam kawy z automatu na mieście, a na kawę w kawiarni brak kasy i czasu

Na plotkowym się trochę typów przewinęło, ale tam nie było nic o Bodum.
To marka typowo znana kawoszom i miłośnikom herbat

Ktoś się zetknął z tymi kubkami Bodum albo użytkuje?

W Łodzi jak byłam to w kilku sklepach akurat były wyprzedane i nie mogłam ich "pomacać"...

Są z pressą, bez pressy, stalowe i plastikowe.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 19107_bodum_travel_kubek_termiczny.jpg (18,1 KB, 7 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg BodumTravelPress.jpg (15,5 KB, 6 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg kubek-acryl-bodum-travel-11042-294-0-45l.jpg (18,3 KB, 6 załadowań)

Moda przemija, styl pozostaje

Jestem
tutaj
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-22, 11:02   #99
amg88
BAN stały

Bodum wczoraj przeglądałam tę stronkę z ich akcesoriami, bardzo podobają mi się.

Kiedyś ktoś mnie pytał ocenę młynka, pytałam się w sklepie i kosztowały jakoś od 49 zl, ale mam na myśli ręczny. Wiem, że swojego czasu był w Biedronce, ale elektryczny i za chyba 40zl.
Stary 2013-02-22, 11:11   #100
juliette_87
Raczkowanie

znam tę stronę, ale dalej nie rozumiem różnicy dla mnie kawa to kawa, najczęściej piję rozpuszczalną (wiem wiem - to nie jest kawa ) ewentualnie capuccino z torebki.
juliette_87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-22, 22:13   #101
Ramona_85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kaledonia Pokaż wiadomość

Na plotkowym się trochę typów przewinęło, ale tam nie było nic o Bodum.
To marka typowo znana kawoszom i miłośnikom herbat

Ktoś się zetknął z tymi kubkami Bodum albo użytkuje?
Na TVN Style Anna Ibisz testowała niedawno w swoim programie Pani Gadżet kubki Bodum. Nie pamiętam dokładnie jaki typ, ale był jaskrawozielony, tyle zapamiętałam Możesz odszukać gdzieś pewnie krąży w necie. Jej chyba przypadł do gustu

---------- Dopisano o 22:13 ---------- Poprzedni post napisano o 22:09 ----------

Cytat:
Napisane przez amg88 Pokaż wiadomość
Bodum wczoraj przeglądałam tę stronkę z ich akcesoriami, bardzo podobają mi się.

Kiedyś ktoś mnie pytał ocenę młynka, pytałam się w sklepie i kosztowały jakoś od 49 zl, ale mam na myśli ręczny. Wiem, że swojego czasu był w Biedronce, ale elektryczny i za chyba 40zl.
to chyba ja
zakupiłam w Media Markt z kawą ziarnistą 250g za 40zł, więc chyba okazyjnie ale dziękuję za fatygę
teraz poluję na dobrą kawę ziarnistą w dobrej cenie. Czy ktoś może próbował Dallmayr z Lidla? 1 kg jest w cenie 60zł, myślę, że to rozsądnie, ale nie wiem, czy to 100% Arabica. Taka jest w Biedronce, 500g La Grand Crema za 16zł, próbował ktoś może tej kawy?
Stary 2013-02-22, 23:05   #102
pinaplesss
Zadomowienie

Cytat:
...

to chyba ja
zakupiłam w Media Markt z kawą ziarnistą 250g za 40zł, więc chyba okazyjnie ale dziękuję za fatygę
teraz poluję na dobrą kawę ziarnistą w dobrej cenie. Czy ktoś może próbował Dallmayr z Lidla? 1 kg jest w cenie 60zł, myślę, że to rozsądnie, ale nie wiem, czy to 100% Arabica. Taka jest w Biedronce, 500g La Grand Crema za 16zł, próbował ktoś może tej kawy?
Ja mialam biedronkową i jest całkiem dobra. Śmiało mozesz wypróbować
 07.06.2012
Stary 2013-02-22, 23:50   #103
peggy7
Zadomowienie

Hej dziewczyny, ja się zastanawiam, czemu kawa rozpuszczalna jest tak znienawidzona przez kawoszy? Przecież to zwykła kawa zaparzona i potem po odjęciu fusów liofilizuje się ten napar (odparowuje i jakby suszy). Czyli teoretycznie po zaparzeniu powinno być to to samo co zwykła kawa zaparzona sobie.

Jeszcze jedno pytanie - czy kwaśna kawa to jest dobry czy zły gatunek (chodzi już o taką z ziaren, jaką można wypić np. w kawiarni). Mi ona nie smakuje, ale dowiedziałam się, że to właśnie szlachetniejsze gatunki są kwaśne... Wytłumaczcie mi proszę.
Stary 2013-02-23, 08:19   #104
amg88
BAN stały

Fakt te z ekspresu kawy są kwaśne, ale nie wszystki, pracowalam w kawiarnii i moja nie była jakoś kwaśna. Ja lubię pić latte albo z mlekiem. Wiem, że rozpuszczalna się robi kwśna jak zaleje się wrzątkiem;/ Ja uwielbiam rozpuszczalna, bo mam bardzo dobrą, ale to na pewno chwaliłam sie tym na początlu
Wydaje mi się, że te nasze polskie nie są zbyt dobrymi kawami.

---------- Dopisano o 08:19 ---------- Poprzedni post napisano o 08:15 ----------

RAMONA Hmmm te pierwszą ja pilam i mnie nie smakuje jakoś w ogóle ziarniste kawy są bardzo mocne może dlatego. W internecie poszukaj kawy ziarnistej, warto kupować kawy zagraniczne np z Turcji, czy z Izraela albo z Arabii, oni maja pyszne

Edytowane przez amg88
Czas edycji: 2013-02-23 o 08:16
Stary 2013-02-23, 08:19   #105
pendraiw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez peggy7 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny, ja się zastanawiam, czemu kawa rozpuszczalna jest tak znienawidzona przez kawoszy? Przecież to zwykła kawa zaparzona i potem po odjęciu fusów liofilizuje się ten napar (odparowuje i jakby suszy). Czyli teoretycznie po zaparzeniu powinno być to to samo co zwykła kawa zaparzona sobie.

Jeszcze jedno pytanie - czy kwaśna kawa to jest dobry czy zły gatunek (chodzi już o taką z ziaren, jaką można wypić np. w kawiarni). Mi ona nie smakuje, ale dowiedziałam się, że to właśnie szlachetniejsze gatunki są kwaśne... Wytłumaczcie mi proszę.
Mi kawa rozpuszczalna poprostu nie smakuje Wydaje mi się taka "oszukana"
Stary 2013-02-23, 09:47   #106
pinaplesss
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez peggy7 Pokaż wiadomość

Smak zależy od stopnia palenia, dla mnie kwasne są te typu espresso, ale lubię takie "szatany". Najszlachetniejsze są długo palone i 100% arabika. Tansze, bardziej aromatyczne, gorzej jakości są np. robusty.
Cytat:
Napisane przez pendraiw Pokaż wiadomość
Mi kawa rozpuszczalna poprostu nie smakuje Wydaje mi się taka "oszukana"
Bo ona jest trochę oszukana. Powstaje z odparowania juz zaparzonej kawy, jest gorszej jakosci, daje wiekszy zarobek producentom, dlatego tak jest rozpowszechniona. Najlepsza kawa jest ze świeżo zmielonych ziaren, które trzeba szczelnie przechowywać, by nie straciły aromatu i świeżości. Wtedy ma tez jakieś inne pozytywne właściwości, nie tylko kofeinę, hehe.
 07.06.2012
Stary 2013-02-23, 11:55   #107
melazja
Raczkowanie

Jeśli kupować kawę ziarnistą to chyba tylko na Allegro, zauważyłam że stacjonarnie ta sama kawa potrafi być o wiele droższa, nawet na promocji.

A co do kawy rozpuszczalnej, to przecież też są lepsze i gorsze. Twierdzenie, że kawa rozpuszczalna nie jest kawą to już chyba ekstremizm.
Chociaż pijąc Nescafe, zalewane wrzątkiem...
melazja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-23, 13:46   #108
pinaplesss
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez melazja Pokaż wiadomość
Jeśli kupować kawę ziarnistą to chyba tylko na Allegro, zauważyłam że stacjonarnie ta sama kawa potrafi być o wiele droższa, nawet na promocji.

A co do kawy rozpuszczalnej, to przecież też są lepsze i gorsze. Twierdzenie, że kawa rozpuszczalna nie jest kawą to już chyba ekstremizm.
Chociaż pijąc Nescafe, zalewane wrzątkiem...
Ja też stacjonarnie nie kupuję kaw, przez neta, allegro (czasami w Lidlu ziarnista Lavazza jest w promocji, wtedy się opłaca, bo nie trzeba za wysyłkę płacić).

A czy rozpuszczalna jest prawdziwą kawą... no może te lepsze, droższe, to tak, ale nie piłam (jedynie Jacobs czy Neskę). Bo ja mogę wypić wieczorem pięć rozpuszczalnych z mlekiem i nic, a ziarnistą z ekspresu jedną i oczy jak 5zł Już nie pamiętam kiedy piłam rozpuszczalną, chyba wieki temu.
 07.06.2012
Stary 2013-02-23, 14:56   #109
Ramona_85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez amg88 Pokaż wiadomość

RAMONA Hmmm te pierwszą ja pilam i mnie nie smakuje jakoś w ogóle ziarniste kawy są bardzo mocne może dlatego. W internecie poszukaj kawy ziarnistej, warto kupować kawy zagraniczne np z Turcji, czy z Izraela albo z Arabii, oni maja pyszne
kiedys zamawiałam na Allegro, ale mi nie smakowały, niby 100% Arabica, nie jakieś markowe typu Lavazza czy Dallmayr. Kawa z Media Markt (taka w szmacianym worku) jest lepsza w smaku bez mleka niż Prima Finezja, która piłam do tej pory. Nie mogę pić mleka, także szukam kawy, która dobrze smakuje bez, nie jest przy tym zbyt kwaśna i zbyt mocna
Stary 2013-02-23, 16:54   #110
kaledonia
zielony stworek

Cytat:
kiedys zamawiałam na Allegro, ale mi nie smakowały, niby 100% Arabica, nie jakieś markowe typu Lavazza czy Dallmayr. Kawa z Media Markt (taka w szmacianym worku) jest lepsza w smaku bez mleka niż Prima Finezja, która piłam do tej pory. Nie mogę pić mleka, także szukam kawy, która dobrze smakuje bez, nie jest przy tym zbyt kwaśna i zbyt mocna
To moze Astra ?
http://astra.sklep.pl/6-lagodna-dla-zoladka-ziarnista?
Przywoze ja sobie z Polski
Jest dostepna w Piotrze i Pawle i prawdopodobnie Realu.
Mielona delikatna jest MK Cafe Feelings.
Cytat:
Napisane przez kuchenka90 Pokaż wiadomość
z cebula??

Moda przemija, styl pozostaje

Jestem
tutaj
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-23, 17:40   #111
pinaplesss
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kuchenka90 Pokaż wiadomość
Cytat:
To moze Astra ?

z cebula??
z czosnkiem i serem
 07.06.2012
Stary 2013-02-24, 09:08   #112
amg88
BAN stały

Hej. Ramona może znajdź kawę mokka, ona na pewno będzie lepsza w smaku

Edytowane przez amg88
Czas edycji: 2013-02-24 o 09:10
Stary 2013-02-24, 11:34   #113
pendraiw
Zakorzenienie

Cytat:
Smak zależy od stopnia palenia, dla mnie kwasne są te typu espresso, ale lubię takie "szatany". Najszlachetniejsze są długo palone i 100% arabika. Tansze, bardziej aromatyczne, gorzej jakości są np. robusty.

Bo ona jest trochę oszukana. Powstaje z odparowania juz zaparzonej kawy, jest gorszej jakosci, daje wiekszy zarobek producentom, dlatego tak jest rozpowszechniona. Najlepsza kawa jest ze świeżo zmielonych ziaren, które trzeba szczelnie przechowywać, by nie straciły aromatu i świeżości. Wtedy ma tez jakieś inne pozytywne właściwości, nie tylko kofeinę, hehe.
Nie wiedziałam hehe czyli moje kubki smakowe, nie dały się oszukać

Ja kupuje kawę w ziarenkach, po zmieleniu napawam się jej zapachem, niucham przez minutę i wzdycham i jako niskocisnieniowiec - kocham
Stary 2013-02-24, 18:55   #114
Ramona_85
Zakorzenienie

Cytat:
To moze Astra ?
Tą Astrę mam w Intermarche, jest 500g po 20zł chyba, więc cena ok.
Stary 2013-02-24, 21:21   #115
pinaplesss
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez pendraiw Pokaż wiadomość

Ja kupuje kawę w ziarenkach, po zmieleniu napawam się jej zapachem, niucham przez minutę i wzdycham i jako niskocisnieniowiec - kocham
To tak jak ja tylko jeszcze żebym ciśnienie miała niższe, hehe
 07.06.2012
Stary 2013-03-02, 20:22   #116
klada
Zakorzenienie

Moja koleżanka powiedziała mi, że ona robi sobie taką jakby mrożoną kawę- wlewa zimne mleko do całej szklanki, daje kawę i cukier.
Ja zrobiłam tak, ale mi nie podpasowała temperatura. Teraz trochę podgrzewam mleko i wtedy daję kawę oraz cukier.
Już nigdy nie napiję się kawy z wodą
Hiszpański A1

Włosomaniaczka

klada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-03, 12:54   #117
melazja
Raczkowanie

Smile Dot.: Wątek dla kawoszy

A próbowałaś takiej mocno zimnej wersji - z kostkami lodu?
Ja daję 6-8 kosztek na szklankę i na to kawa i mleko. To jest przepyszne, całe lato piję taką kawę
melazja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-03, 13:28   #118
amg88
BAN stały

Ja kiedyś sobie zrobiłam w domu kawę mrożoną i wyszła beznadziejna, wolę taką co miesza się w blenderze jednak
Stary 2013-03-03, 14:27   #119
Dama_Trefl
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez melazja Pokaż wiadomość
A próbowałaś takiej mocno zimnej wersji - z kostkami lodu?
Ja daję 6-8 kosztek na szklankę i na to kawa i mleko. To jest przepyszne, całe lato piję taką kawę
O taaak, można to pić całymi dniami

Początkujące włosomaniactwo
Dama_Trefl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-03, 17:32   #120
Ramona_85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez klada Pokaż wiadomość
Teraz trochę podgrzewam mleko i wtedy daję kawę oraz cukier.
Już nigdy nie napiję się kawy z wodą
na pewno z mlekiem zamiast wody jest dużo smaczniejsza, ale ja niestety nie mogę pić mleka
kupiłam ta z Biedronki ale espresso, bo Crema nie było i bez mleka jest dobra, tzn. nie gorzka nie kwaśna, ale mocna
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości