Nie wyobrażam sobie życia bez niego - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-02-23, 19:32   #1
madana
Zakorzenienie

Nie wyobrażam sobie życia bez niego

Linkuję ciekawą rozmowę z psychoterapeutą, bo często na wizażu gdy dziewczyny piszą o problemach w związku, pada to magiczne "nie wyobrażam sobie życia bez niego" .Warto przeczytać, jak źle robi w związku "poświęcanie się"- z reguły źle rozumiane czy brak przestrzeni dla samej siebie:
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomos...me_sie.html#MT

W sumie porusza wszystkie te sprawy, które na wizażu pojawiają się cyklicznie, jak mantra.

Edytowane przez madana
Czas edycji: 2013-02-23 o 21:03
madana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-23, 19:52   #2
Synkopa
Raczkowanie

Dot.: Nie wyobrażam sobie życia bez niego

Cytat:
Napisane przez madana Pokaż wiadomość
Linkuję ciekawą rozmowę z psychoterapeutą, bo często na wizażu gdy dziewczyny piszą o problemach w związku, pada to magiczne "nie wyobrażam sobie życia bez niego" .Warto przeczytać, jak źle robi w związku "poświęcanie się"- z reguły źle rozumiane czy brak przestrzeni dla samej siebie:
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomos...me_sie.html#MT

W sumie porusza wszystkiego te sprawy, które na wizażu pojawiają się cyklicznie, jak mantra.

A widziałam to.
Myślę, że warto przeczytać, nawet jeśli ktoś nie ma tego typu problemów. Nigdy nie wiadomo, kiedy się "zatracimy".

Tego typu artykuły powinny być przypięte na samej górze, choć i tak niewiele osób czyta regulaminy, zasady korzystania z wyszukiwarki itd. Często nawet powstają niemal identyczne tematy, poruszające identyczny problem, jeden pod drugim.

https://wizaz.pl/akcje/pantene/wygra...php?pid=945988
Synkopa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-23, 19:55   #3
madana
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Synkopa Pokaż wiadomość
A widziałam to.
Myślę, że warto przeczytać, nawet jeśli ktoś nie ma tego typu problemów. Nigdy nie wiadomo, kiedy się "zatracimy".

Tego typu artykuły powinny być przypięte na samej górze, choć i tak niewiele osób czyta regulaminy, zasady korzystania z wyszukiwarki itd. Często nawet powstają niemal identyczne tematy, poruszające identyczny problem, jeden pod drugim.
- no bo właśnie o to chodzi o to by mieć świadomość swojego życia i wiedzę, że związek, a szczególnie dobry związek, nie spadnie nam z nieba, nie zostanie dany w prezencie, to praca, to przemyślenie tego, czego oczekuję. No i to, co jest najcenniejsze: wolność, czyli jestem z tobą, bo cię kocham i WYOBRAŻAM sobie życie bez ciebie, ale 100 razy wolę je spędzić z tobą. I co ważne- autor podkreśla mocno lojalność w związku.
Stary 2013-02-23, 20:45   #4
Candy_lips
Zakorzenienie

Bardzo ciekawy wywiad. Moim zdaniem jeszcze ma znaczenie co ktoś ma na myśli pisząc "Nie wyobrażam sobie życia bez niego". Ja tak piszę o swoim chłopaku, gdyż jestem szczęśliwa, ale wiem, że gdybym nie była, to odeszłabym. No, ale jak jest jak jest, to jestem zadowolona i w takim położeniu nie wyobrażam sobie życia bez niego. To co innego niż "Nie wyobrażam sobie życia bez niego", mimo że źle mnie traktuje itp. Trzeba zachować ten rozsądek przy wybieraniu partnera i przy byciu z kimś, trzeba pamiętać o sobie.
Candy_lips jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-23, 22:03   #5
szmyrk
Zakorzenienie

Dzieki. Chyba sobie uswiadomilam kilka spraw.
szmyrk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-23, 22:05   #6
Verunka
Zadomowienie

świetny artykuł, przeczytam jutro jeszcze raz, podesłałam TŻtowi pogadamy, bardzo mądry, daje pogląd na wiele spraw

Verunka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-24, 09:48   #7
madana
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez szmyrk Pokaż wiadomość
Dzieki. Chyba sobie uswiadomilam kilka spraw.
- temu to służyło; czasem to, że ktoś zobaczy coś inaczej- to już baaaardzo dużo
Stary 2013-02-24, 11:13   #8
_Mia
Zakorzenienie

Bardzo fajny artykuł Widzę jednak, że niektórzy nie są jeszcze dojrzali do relacji bez zakazów, nakazów i fochów, co widać po co niektórych komentarzach... Odnośnie tego wyjazdu faceta na Mazury:
"Czy ten koleś w ogóle miał styczność z jakąś kobietą? Po takiej akcji są kwiaty i przepraszam albo tydzień bez łóżka, tudzież pozwik rozwodowy i płacenie alimencików. No chyba że swoją wytresował jak psa."
"Pozwik rozwodowy" przez wyjazd na Mazury
Fakt, facet mógł powiedzieć raczej "zależy mi na tym wyjeździe i chcę pojechać, za to do kina zapraszam w następną sobotę", trochę lepiej by brzmiało, ale tak czy owak to nie jest sytuacja nie do przeskoczenia.
_Mia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-24, 17:42   #9
rembertowa
Zakorzenienie

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,13000232,_Super_ _ze_sie_rozstajemy__I_nie _tkwimy_w_toksycznych.htm l

tu jest drugi tekst z tego samego cyklu, też niegłupi. Dobrze, że się o tym trąbi, że jest coraz większy szum. Trzeba.
rembertowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-24, 17:47   #10
madana
Zakorzenienie

Pewnie, ze trzeba- im więcej ludzie mają wiedzy o tym, jak kształtują się relacje między ludźmi, CO wpływa na to, jak się zachowujemy, tym większa szansa na udane życie po prostu.
Wystarczy poczytać wątek dziewczyny, której chłopak źle ją traktuje, ale ona i tak kocha , i tak pozwala.
Stary 2013-02-24, 18:02   #11
201706190936
Konto usunięte

Dzięki Madana, dość ciekawe to co wrzuciłaś
201706190936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-24, 18:10   #12
rembertowa
Zakorzenienie

Cytat:
Pewnie, ze trzeba- im więcej ludzie mają wiedzy o tym, jak kształtują się relacje między ludźmi, CO wpływa na to, jak się zachowujemy, tym większa szansa na udane życie po prostu.
Wystarczy poczytać wątek dziewczyny, której chłopak źle ją traktuje, ale ona i tak kocha , i tak pozwala.
nawet nie trzeba czytać; ja mam widok na taką w najbliższej rodzinie. Luby szaleje po alkoholu, demoluje mieszkanie, pociął się, chce się zabić, grozi innym, którzy go pilnują, żeby sobie krzywdy nie zrobił, tulipanem z butelki po piwie, a ta nie chce dzwonić po policję czy pogotowie, bo to brud w papierach będzie... Ślubu nie mają, dzieci nie mają, kredyty są jego, utracjuszostwo również jego, bo przecież przepija te pieniądze, co później muszą z karty kredytowej dobrać, żeby przeżyć, ale nie może odejść, bo jak odejdzie, to on się stoczy. Jakby ktoś miał pomysł, jak ją przekonać chociaż do postawienia mu granic, to bym była wdzięczna wielce, bo mnie się argumenty skończyły. Luby w psychiatryku na obserwacji, wielce skruszony, obiecuje, że pić nie będzie, laska już rozrobiona na miękko.

Sorry, ja wiem, że to średnio na temat, ale trzęsie mnie od dni kilku.

Edytowane przez rembertowa
Czas edycji: 2013-02-24 o 18:11
Stary 2013-02-24, 18:12   #13
madana
Zakorzenienie

Bo jej to pewnie już uratować się nie da, ale może jak jakaś dziewczyna na wizażu w niefajnym związku, bez takiej patologii jeszcze , poczyta mądre rzeczy i spojrzenie z boku- to jest chociaż cień szansy, ze się zastanowi. Nawet dla jednej "uratowanej" warto takie rozmowy linkować .
A że cię trzęsie- nie dziwię się.
Stary 2013-02-24, 18:19   #14
rembertowa
Zakorzenienie

Cytat:
Bo jej to pewnie już uratować się nie da, ale może jak jakaś dziewczyna na wizażu w niefajnym związku, bez takiej patologii jeszcze , poczyta mądre rzeczy i spojrzenie z boku- to jest chociaż cień szansy, ze się zastanowi. Nawet dla jednej "uratowanej" warto takie rozmowy linkować .
A że cię trzęsie- nie dziwię się.
jasne, że warto linkować, z tym nie dyskutuję. I warto o tym rozmawiać, mówić, opowiadać o swoich, nie zawsze przecież dobrych, doświadczeniach. To mówi rewolucjonistka-radykałka we mnie.

A pesymistka dodaje, że przecież takie właśnie laski, jak ta opisana wyżej, skądś się biorą. I że potrzebna jest rewolucyjna zmiana w myśleniu, o pozycji kobiety, o roli związku, o roli rodziny, o samorozwoju...
Stary 2013-02-24, 18:24   #15
Black Casshmere
Rozeznanie

Ciekawy artykuł, aczkolwiek zacznijmy od tego, ze jest mało takich osób, które urodziły i wychowywały się w normalnej rodzinie, która zaspokoiła większość ich emocjonalnych potrzeb.
Nie każdego również stać na dobrą psychoterapię, która trwa długi okres czasu, wszystko pięknie i ładnie opisane tylko najpierw trzeba rozwiązać swoje wewnętrzne problemy,a to nie jest taka łatwa droga moim zdaniem.
Stary 2013-02-24, 18:29   #16
madana
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Black Casshmere Pokaż wiadomość
Ciekawy artykuł, aczkolwiek zacznijmy od tego, ze jest mało takich osób, które urodziły i wychowywały się w normalnej rodzinie, która zaspokoiła większość ich emocjonalnych potrzeb.
Nie każdego również stać na dobrą psychoterapię, która trwa długi okres czasu, wszystko pięknie i ładnie opisane tylko najpierw trzeba rozwiązać swoje wewnętrzne problemy,a to nie jest taka łatwa droga moim zdaniem.
- tak, osoby z tzw. normalnych rodzin wygrywają na starcie, ALE też gdy ma się niefart i pochodzi się z rodziny z problemami- nie oznacza to, ze jest się skazanym. Ważne jest, jaka będzie motywacja SAMEJ SIEBIE, aby pewnych błędów z domu nie powtórzyć. Sama jestem córką kobiety, która "życia sobie nie wyobrażała" bez mojego ojca- babiarza- i sama musiałam sobie z tym poradzić: po to czytałam, czytałam, czytałam na takie tematy; po to by nie wybrać sobie kiedyś faceta podobnego do mojego ojca; po to, by wiedzieć, czego SAMA od życia chcę i jak chcę, aby ono wyglądało, a także po to, by nie wrzucać wszystkich facetów do worka "faceci to świnie"
I zgadzam się: to nie jest łatwa droga, ale możliwa do przejścia.
Stary 2013-02-24, 18:35   #17
Black Casshmere
Rozeznanie

Cytat:
- tak, osoby z tzw. normalnych rodzin wygrywają na starcie, ALE też gdy ma się niefart i pochodzi się z rodziny z problemami- nie oznacza to, ze jest się skazanym. Ważne jest, jaka będzie motywacja SAMEJ SIEBIE, aby pewnych błędów z domu nie powtórzyć. Sama jestem córką kobiety, która "życia sobie nie wyobrażała" bez mojego ojca- babiarza- i sama musiałam sobie z tym poradzić: po to czytałam, czytałam, czytałam na takie tematy; po to by nie wybrać sobie kiedyś faceta podobnego do mojego ojca; po to, by wiedzieć, czego SAMA od życia chcę i jak chcę, aby ono wyglądało, a także po to, by nie wrzucać wszystkich facetów do worka "faceci to świnie"
I zgadzam się: to nie jest łatwa droga, ale możliwa do przejścia.
Szkoda tylko, że jest problem u nas w Polsce z dobrymi psychologami na NFZ, gdyby kobiety/mężczyźni mogli przejść taką terapię przynajmniej raz w życiu to myślę, że nie byłoby tyle nieudanych i nieszczęśliwych par.
Stary 2013-02-24, 18:42   #18
Melisa_
Raczkowanie

Też uważam, że pierwszym i chyba najważniejszym krokiem, jest zyskanie świadomości, że coś jest nie tak.

Sama pochodzę ze stosunkowo udanej rodziny, miewam jednak problemy emocjonalne, które nieświadomie zaszczepili we mnie rodzice, a które teraz trochę utrudniają mi udział w relacjach międzyludzkich, jednak od kiedy wiem, skąd bierze się problem (a wiem z książek, na razie nie mam środków na psychoterapię), dużo łatwiej jest go opanować.

Świetna inicjatywa, takie teksty zdecydowanie powinny być mocno propagowane.
Stary 2013-02-24, 18:43   #19
Black Casshmere
Rozeznanie

Może polecicie jakieś dobre książki o samoświadomości?:rolleyes :
Stary 2013-02-24, 18:48   #20
madana
Zakorzenienie

http://www.instytutprzemiany.pl/3-praktyczne-rady/

http://www.we-dwoje.pl/sila;wewnetrz...ykul,7496.html

- powiem tak: gdybym nie wierzyła, że zmiany są możliwe, dalej tkwiłabym w swoim choleryzmie, dalej bym się nad sobą użalała, zwalała wszystko na dom rodzinny itp.- a wiem jedno: ja w wieku 20 lat, ja - teraz to jakby dwie różne osoby. Uwierzcie,że można zmienić siebie- to ciążka praca, ale możliwa.

Edytowane przez madana
Czas edycji: 2013-02-24 o 18:49
Stary 2013-02-24, 18:50   #21
Black Casshmere
Rozeznanie

Cytat:
http://www.instytutprzemiany.pl/3-praktyczne-rady/

http://www.we-dwoje.pl/sila;wewnetrz...ykul,7496.html

- powiem tak: gdybym nie wierzyła, że zmiany są możliwe, dalej tkwiłabym w swoim choleryzmie, dalej bym się nad sobą użalała- a wiem jedno: ja w wieku 20 lat, ja - teraz to jakby dwie różne osoby. Uwierzcie,że można zmienić siebie- to ciążka praca, ale możliwa.
Zmiany są możliwe..ale gdy ktoś trwa w marazmie od dawna to trudno samemu się z tego wykaraskać.
Stary 2013-02-24, 19:19   #22
rembertowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Black Casshmere Pokaż wiadomość
Zmiany są możliwe..ale gdy ktoś trwa w marazmie od dawna to trudno samemu się z tego wykaraskać.
pierwszy punkt na drodze do sukcesu, to uświadomić sobie, że coś jest nie tak z nami, z naszymi sposobami myślenia o świecie i obcowania ze światem. Później można zacząć szukać, poczytać, pomyśleć, iść na terapię - zanim się człowiek wpakuje w jakie łajno. Tak, terapia jest droga, ale nie aż tak, żeby nie można było sobie na nią pozwolić - jeśli potraktujesz ją priorytetowo, to kasa się znajdzie. A ona powinna być priorytetem, bo bez niej bardzo często nie poukładasz sobie kwestii relacji miłosno-erotycznych czy zawodowych.
Stary 2013-02-24, 20:38   #23
Clemence
Zakorzenienie

Madana,a ja już myslalam,że ktoś będzie potrzebował porady
a to tylko TY ;D

Dziękujemy,że wrzuciłaś to specjalnie dla nas poświęcając swój czas

'But know this...I'm only judged by one Power, and I serve HIM.. !

<3
Clemence jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-02-24, 21:21   #24
madana
Zakorzenienie

Gdy to przeczytałam, od razu pomyślałam: rany, toż to przecież problemy z forum intymne na wizażu "w pigułce"
Stary 2013-02-24, 21:28   #25
natash88
Wtajemniczenie

Cytat:
Gdy to przeczytałam, od razu pomyślałam: rany, toż to przecież problemy z forum intymne na wizażu "w pigułce"
haha, dokładnie, pomyślałam, że coś dziś nie halo - niby nie prima aprilis, a madana wrzuca zdanie, którego nie cierpi - wtf? (moja pierwsza reakcja)

ja polecam także choćby wywiad z tego tygodnia z WO, też o wolności w ramach związku (o ile to nie to samo...)

natash88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-24, 21:33   #26
Melisa_
Raczkowanie

To ja też polecę książkę.
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/53285...danego-dziecka
Warto się zapoznać. Chociażby dla wspomnianej samoświadomości.
Stary 2013-02-24, 21:42   #27
madana
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Melisa_ Pokaż wiadomość
To ja też polecę książkę.
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/53285...danego-dziecka
Warto się zapoznać. Chociażby dla wspomnianej samoświadomości.
- zalinkowałaś super książkę, także uważam, że warte polecenia są inne pozycje Alice Miller.
Może warto powrzucać książki/artykuły, które warto poznać, przeczytać.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-02-25, 12:58   #28
tacyta
Wtajemniczenie

Madano, zapodałaś godny uwagi artykuł. Podbijam, żeby przydatne rady w nim zawarte nie utonęły gdzieś w odmętach forum.

Między innymi, pod wpływem lektury monotematycznego Wizażu coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że podstawy psychologii z naciskiem na asertywność i na tworzenie zdrowych relacji międzyludzkich powinny być obowiązkowym przedmiotem w szkole (szczególnie dla dziewczynek, którym niestety częściej wtłacza się do głów destrukcyjny schemat miłości cierpiętniczej). To przykre , że w obecnych czasach, w których tak dużą wagę przykłada się (przynajmniej deklaratywnie) do wiedzy i wykształcenia, wielu ludzi nie ma bladego pojęcia o dynamice związków ani o zdrowych fundamentach, na jakich powinno opierać się prawdziwe partnerstwo. Ktoś, kto nie przepracował swoich traum , nie kocha samego siebie i nie potrafi wziąć wyłącznej odpowiedzialności za własne życie, zawsze będzie pakować się w związki z niewłaściwych powodów i z niewłaściwymi osobami , szukając w nich substytutu rodzica, autorytetu, terapeuty, modeliny do uformowania według własnego widzimisię czy przedmiotu do zawłaszczenia. A dojrzała miłość wiąże się przecież z poszanowaniem odrębności i podmiotowości drugiej osoby oraz z oczekiwaniem tego samego od niej.

Ze swojej strony mogę polecić dwie książki Ericha Fromma, w którym się kiedyś namiętnie zaczytywałam:
- O sztuce miłości - Rozwiewa wiele popularnych mitów na temat miłości, kładąc nacisk na akt woli, podmiotowość, odpowiedzialność oraz ciągłe ćwiczenie się w ars amandi. Miłość nie jest tam przedstawiona jako coś , co nam się po prostu przydarza i funkcjonuje niejako poza naszą wolą i kontrolą, ale jako świadoma decyzja pociągająca za sobą pewne zobowiązania oraz jako sztuka, w której należy się doskonalić.
- Ucieczka od wolności - Co prawda, problematyka związków damsko-męskich jest poruszona tam nieco na marginesie, ale moim zdaniem, warto przeczytać choćby ze względu na obnażenie pewnych mechanizmów, które sprawiają, że ludzie niedojrzali, niezdolni do udźwignięcia swojej niezależności i napędzani lękiem przed samotnością desperacko lgną do wątpliwych autorytetów i wikłają się w relacje symbiotyczne.

Edytowane przez tacyta
Czas edycji: 2013-02-25 o 12:59
tacyta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-25, 13:00   #29
201607040946
Konto usunięte

To jeszcze dużo przed mną...
201607040946 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-25, 13:22   #30
201607110949
Konto usunięte

Cytat:
po to czytałam, czytałam, czytałam na takie tematy; po to by nie wybrać sobie kiedyś faceta podobnego do mojego ojca
hah, toż to był jeden z moich największych strachów - żeby nie skończyć z facetem na wzór mojego ojca. Gdybym się w porę nie ogarnęła, to bym skończyła. Ze wszystkiego wyjść się da tylko trzeba bardzo chcieć. Jak człowiek czegoś pragnie, to szuka, drąży, rozwija się; to nigdy nie zginie i nie pójdzie na marne.
201607110949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości