Przy takim towarzystwie i dobrym winie,nasz czas do ślubu szybciej płynie!PM2014cz.8 - Strona 122 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-02-24, 19:35   #3631
karoolecka
Zadomowienie

Dot.: Przy takim towarzystwie i dobrym winie,nasz czas do ślubu szybciej płynie!PM201

Cytat:
Napisane przez misiadelko Pokaż wiadomość
PONOĆ kamerzyści nie lubią być nazywani kamerzystami, nie wiem czemu Mówią, że w takim wypadku fotografów trzeba nazywać aparatowcami... DLatego u mnie będą takie winietki

-Dj Gucio
-Amadeofilm
-Amadeofilm
-Fotoinlove
-Fotoinlove

A tam gdzie podwójnie niech sami sobie wybiorą miejsce
język mi się przy tym plącze Twoje rozwiązanie bardzo dobre
karoolecka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-24, 19:58   #3632
misiadelko
BAN stały

Dot.: Przy takim towarzystwie i dobrym winie,nasz czas do ślubu szybciej płynie!PM201

Ja mam swoje inspi (w podpisie, możecie zobaczyć) na zszywce, pinterest za trudny dla mojej blond główki

Karooolecka, mam nadzieję Nie chcę popełnić faux pas
misiadelko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-24, 19:58   #3633
ane3kaa
Zakorzenienie

Wróciliśmy dobrze ze teraz ta autostrada jest i droga Tarnów-Kraków wychodzi 30-40 minut )
ane3kaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-24, 20:08   #3634
Tycikata
Wtajemniczenie

Wesele w troszkę innych klimatach -> http://www.youtube.com/watch?v=R4Oy4orPFmg

- Loesje
Tycikata jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-24, 20:09   #3635
alloffkowa
Zakorzenienie

Cytat:
PONOĆ kamerzyści nie lubią być nazywani kamerzystami, nie wiem czemu Mówią, że w takim wypadku fotografów trzeba nazywać aparatowcami... DLatego u mnie będą takie winietki

-Dj Gucio
-Amadeofilm
-Amadeofilm
-Fotoinlove
-Fotoinlove

A tam gdzie podwójnie niech sami sobie wybiorą miejsce
rozumiem że te łamiące język nazwy to nazwy firm tak??
Oliwka 21.07.2016
alloffkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-24, 20:30   #3636
kroooliczek89
Zakorzenienie

GG do kroooliczek89

Aaaa dziewczyny nie jestem w stanie was nadrobić 10 stron przez 1,5 dnia

Wróciłam od TŻ-ta, tzn odwiózł mnie do Poznania bo widział że coś ze mną kiepsko :/ Ciężko mi się na czymś skupić i myśleć o czymś... No ale do środy muszę wytrzymać. Guzioł mi się wydaje że się powiększa Może to już moja panika przemawia...

Osiemnastka była bardzo fajna. Wesoło było, cała jego rodzinka mnie zna, więc ze wszystkimi było o czym pogadać Na koniec jak już rodzinka się zmyła to zostaliśmy z jego rodzicami (trochę podpitymi ) i było jeszcze bardziej wesoło Solenizantka zgarnęła 2 tysiące, i poza tym jeszcze 2 tysiące od rodziców na laptopa I tak sobie myślę jak ja bym chciała mieć drugi raz osiemnastkę Ojj takie 4 tysiączki by się teraz przydały

Razem od 27.06.2008r
Zaręczeni: 25.05.2012r
Wedding
kroooliczek89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-24, 20:31   #3637
misiadelko
BAN stały

Cytat:
Napisane przez alloffkowa Pokaż wiadomość
rozumiem że te łamiące język nazwy to nazwy firm tak??

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-02-24, 20:35   #3638
Nati_kk
Zakorzenienie

Cytat:
właśnie z tamtąd wziełam pomysł na rozdawanie cukierów składającym życzenia pod kościołem, mój TŻ jest w moim mieście dość znaną osobą i starsze panie go kochają ( jest dyrygentem dwóch chórów, w tym właśnie jeden sklada się ze starszych pań) i napewno będzie sporo zwykłych gapiów którzy przyjdą składać nam życzenia i ładnie będzie ich czymś poczęstować, wpadły mi w oko o takie czekoladki:
http://www.slubnezakupy.pl/sklep,1,2..._promocja_.htm trochę drogie ale ładne

I też nurtuje mnie jedno pytanie. Jak na winietkach będziecie oznaczać fotografów, kamerunów, ogółem obsługę?? Poprostu "Kamerzysta", "Orkiestra" itp?? czy pofatygujecie się po imiona i nazwiska?
Na targach w Kato była firma która robi krówki w personalizowanych opakowaniach, jak znajdę ulotkę to Ci wyślę nazwę, bo cena była przystępna ok.47zł/kg - z tego podobno jest około 80 sztuk krówek, a bardzo dobre były bo próbowałam

Obsługa u nas ma osobny stół, albo będzie bez winietek, albo nazwą firm/zespołu

Wymienię

Razem od 08.07.2009
Zaręczeni 17.09.2011
Ślubujemy 06.09.2014

Nati_kk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-24, 20:37   #3639
wenedka
Zakorzenienie

Hej dziewczyny
Cytat:
Napisane przez moooniaaaa Pokaż wiadomość
O jaaa lipa trochę z tymi MŚ
Mnie Tż uświadomił, że w dzień po nasszym ślubie wypada finał MŚ, czyli w ewentualne poprawiny... Ja nie toleruję piłki nożnej i nie zniosłabym, gdyby goście na poprawinach wpatrywali się w telewizor, więc mamy zamiar uprzedzić gości, żeby nie liczyli na wspólne kibicowanie
Zresztą, planujemy tylko obiad na poprawiny, wię tym bardziej sobie tego nie wyobrażam.

Cytat:
Napisane przez Opiumalfa Pokaż wiadomość
co do butow, mi sie strasznie podobaja te. musze sie wybrac po nie do londynu
te po prawej w wersji blush http://www.shefinds.com/2012/pintere...d-so-will-you/
Ładniutkie

Cytat:
co do budzetu wszystko fajnie i podobnie, ale u nas bardzo duzym kosztem dodatkowym bedzie transport i/lub nocleg duzej ilosci gosci. (czy stanie na PL czy BE, bedzie to podobna liczba)
Mnie się wydaje, że goście się domyślą i ci, których będzie na to stać, sami soobie podróż opłacą. U nas część rodziny już to zapowiedziała i nie skorzystają z zapewnionego przez nas noclegu, więc wsystko będzie dobrze

Cytat:
nie ma juz tej kolekcji w Belgii. D\wonilam do salonow. A podobna fasonowo - hm nie wiem czy bylabym do konca przekonana
Ja na Twoim miejscu bym poprzymierzała podobne, a może i nawet całkiem inne suknie. To, że suknia wygląda pięknie na zdjęciu nie znaczy, że Ci się spodoba na sobie, a możliwe też, że spodoba Ci się zupełnie inne fasony.

Ja nie mam zamiaru mierzyć sukni do lata
A co winietek dla zespołu itd. to nawet się nad tym nie zastanawiałam. Jeszcze tyle czasu, dziewczyny
- Może pan także wziąć ze sobą skrzypce.
- Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie
piją!

PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ

Edytowane przez wenedka
Czas edycji: 2013-02-24 o 20:38
wenedka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-24, 20:39   #3640
misiadelko
BAN stały

Ja też myślałam, żeby nie dawać winietek na stół obsługi, ale potem zobaczyłam https://www.facebook.com/photo.php?f...type=3&theater to zdjęcie i pomyślałam, że chyba było mu miło i dla niego chociażby chciałabym zrobić
Stary 2013-02-24, 20:42   #3641
ijaa
Zakorzenienie

Cytat:
jezeli jeszcze nie masz zaloz sobie Pinterest.com to jest absolutna kopalnia inspiracji ! purple pink wedding http://pinterest.com/search/pins/?q=purple+pink+wedding

fajnie
Fajne to. Chyba też sobie założę.

Podoba mi się taki bukiet: http://pinterest.com/pin/126734176984006741/ tylko z dodatkiem takich samych białych kwiatków też.

Cytat:
aaaa, ale mnie wciągneło czytanie wątku PM 2013 zazdroszcze im, już rozdaja zaproszenia itp..
sama dzisiaj o zaproszeniach myślałam.
może nie tyle o rozdawaniu, ale chociaż o kupieniu, na to będziemy niestety musieli czekać do listopada - bo wtedy będziemy mieć godzinę w USC.

jednocześnie myślę, że to zleci nim się obejrzymy - zaraz wiosna, człowiek jakiś taki pozytywniejszy, później wakacje, jakiś urlop, później na kieckę zacznie się polowanie, my zaraz później zaproszenia właśnie, święta i ich rozdawanie, a po nowym roku to już jak z bicza strzelił.

Cytat:
ja znam imiona i nazwiska fotografa, kamerzystki i wodzireja, tylko dj nie, ale myślę że ewentualnie zapytam.
U nas będą tylko dwie osoby (foto i DJ) i będzie dla nich malutki stolik na takim jakby podwyższeniu, więc nie widzę sensu pisania czegokolwiek. Siądą jak będą chcieli.

...i przyrzekam Ci, uśmiech każdego dnia, kawę o poranku i rowerowe wycieczki!
ijaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-24, 20:45   #3642
mala_czarna_21
Zakorzenienie

ja znam ludzi z którymi mamy umowę podpisaną ale ogólnie nie zamierzamy osobnych winietek tylko na środek stołu jedną listę i niech siadają jak chcą

dlatego stół dla obsługi po prostu tak nazwę

---------- Dopisano o 21:45 ---------- Poprzedni post napisano o 21:43 ----------

a i nasz facet od video cały czas poprawi wszystkich jak mówią 'kamerzysta' na 'operator' bo on np robi filmy lstrzanką więc nie huhu nie jest to kamerzysta

2015 - 38
mala_czarna_21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-24, 20:45   #3643
vixena
Rozeznanie

nadrobilam czytanie wpisów i nasuwa mi sie jedna mysl - jest tyle rzeczy, o których nie myslalam, że trzeba pomyslec, typu pudelko na koperty, wystrój auta itd. dobrze ze jeszcze ponad rok, a przez chwile rozmawialismy z TZ, zeby zrobic wesele w 2013 we wrześniu lub październiku, czyli 9-10 mieisecy od zareczyn. chyba bym nie spala wtedy aaaaaa i zazdrooszcze tym, ktore wiedza juz jaka suknie chca (albo juz ją maja) - zaczełam dzis przeglądać i prawdziwy mętlik w głowie mi sie zrobił, chciałam raczej prostą, a teraz sama juz nie wiem
no nic uciekam juz, dobranoc wszytskim
Stary 2013-02-24, 20:46   #3644
ijaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nati_kk Pokaż wiadomość
Na targach w Kato była firma która robi krówki w personalizowanych opakowaniach, jak znajdę ulotkę to Ci wyślę nazwę, bo cena była przystępna ok.47zł/kg - z tego podobno jest około 80 sztuk krówek, a bardzo dobre były bo próbowałam
Do firmy dostałam ostatnio taką ofertę - też całkiem przyjemnie cenowo to wyglądało.

Jeśli któraś zainteresowana to mogę spisać informacje.

...i przyrzekam Ci, uśmiech każdego dnia, kawę o poranku i rowerowe wycieczki!
ijaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-24, 20:49   #3645
Opiumalfa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wenedka Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny

Mnie Tż uświadomił, że w dzień po nasszym ślubie wypada finał MŚ, czyli w ewentualne poprawiny... Ja nie toleruję piłki nożnej i nie zniosłabym, gdyby goście na poprawinach wpatrywali się w telewizor, więc mamy zamiar uprzedzić gości, żeby nie liczyli na wspólne kibicowanie
Zresztą, planujemy tylko obiad na poprawiny, wię tym bardziej sobie tego nie wyobrażam.

Ładniutkie

Mnie się wydaje, że goście się domyślą i ci, których będzie na to stać, sami soobie podróż opłacą. U nas część rodziny już to zapowiedziała i nie skorzystają z zapewnionego przez nas noclegu, więc wsystko będzie dobrze

Ja na Twoim miejscu bym poprzymierzała podobne, a może i nawet całkiem inne suknie. To, że suknia wygląda pięknie na zdjęciu nie znaczy, że Ci się spodoba na sobie, a możliwe też, że spodoba Ci się zupełnie inne fasony.

Ja nie mam zamiaru mierzyć sukni do lata
A co winietek dla zespołu itd. to nawet się nad tym nie zastanawiałam. Jeszcze tyle czasu, dziewczyny
Z ta podroza to mam nadzieje, ze tak bedzie, ale to sie okaze. Wiesz to dziala troche w inna strone. Bo jak Polska ma przyjechac do Belgii to juz widze te miny: "Chciala wesele w BE to niech placi, ja tak daleko nie mam zamiaru jecahc". itp

Bede pod koniec kwietnia w PL i zamierzam pomierzyc cos.
Opiumalfa jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-02-24, 20:56   #3646
wenedka
Zakorzenienie

Cytat:
Z ta podroza to mam nadzieje, ze tak bedzie, ale to sie okaze. Wiesz to dziala troche w inna strone. Bo jak Polska ma przyjechac do Belgii to juz widze te miny: "Chciala wesele w BE to niech placi, ja tak daleko nie mam zamiaru jecahc". itp

Bede pod koniec kwietnia w PL i zamierzam pomierzyc cos.
HAHA No niestety, ale z takimi komentarzami (może nie bezpośrednimi, ale gdzieś tam, za pleckami ) musiałabyś się liczyć.
Z drugiej strony, takim tekstem nam pojechała bratowa M.- Angielka...
- Może pan także wziąć ze sobą skrzypce.
- Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie
piją!

PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
wenedka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-24, 21:03   #3647
magdalenka_w_86
Zakorzenienie

Coś nie mam dziś siły na uczestnictwo w dyskusjach. Uczelnia wyssała ze mnie moc Dobrej nocki.

2014

magdalenka_w_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-24, 21:11   #3648
karoolecka
Zadomowienie

Dziewczyny ale jestem zła
Okazało się (ciocia tacie przez tel przekazała), że ta moja kuzynka może mieć wesele tydzień po mnie.. a to przecież prawie 300 km od mojej miejscowości.. no i jaki koszt dla gości.. no cholera jasna... oni chyba nawet rok ze sobą nie są ;/
karoolecka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-24, 21:17   #3649
misiadelko
BAN stały

Ja znowu sama, TŻ na siłowni. Miałam Wam go pochwalić- sam mówił, żebym go pochwaliła na wizażu Dzisiaj zmierzył się na Tanicie i dietetyczka mówi: Kurcze...prawie nic nie schudłeś od ostatniego mierzenia, tyko 1 kg. Za chwilę porównuje masę mięśniową z ostatniego mierzenia i z tego i patrzy a tam masy mięśniowej +5 kg wniosek jest jeden - zwykłą wagę można wywalić przez okno
Jestem z niego dumna, choć trochę samotna...

---------- Dopisano o 22:17 ---------- Poprzedni post napisano o 22:15 ----------

Cytat:
Napisane przez karoolecka Pokaż wiadomość
Dziewczyny ale jestem zła
Okazało się (ciocia tacie przez tel przekazała), że ta moja kuzynka może mieć wesele tydzień po mnie.. a to przecież prawie 300 km od mojej miejscowości.. no i jaki koszt dla gości.. no cholera jasna... oni chyba nawet rok ze sobą nie są ;/
O ranyyy jak słabo
Stary 2013-02-24, 21:21   #3650
monikkad
Wtajemniczenie

Moja mama dzisiaj bawiła się w kuchni i zrobiła kruche ciasteczka, takie jakie będziemy rozdawać jako "upominki dla gości" Wcześniej już zrobiła małe różyczki z papieru w kolorze przewodnim, którym będą przewiązane torebeczki z takim ciasteczkiem i karteczką z podziękowaniem w środku.
Obiecała, że kokardki-muszki na alkohol też mi zrobi

Dobrze, że mam taką zdolną mamę, bo ja to jestem total beztalencie :PPP

Pokazuję Wam ciasteczka i pierwowzór upominka dla gościa
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg CAM00020.jpg (106,0 KB, 25 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg CAM00021.jpg (89,7 KB, 30 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg CAM00022.jpg (65,8 KB, 31 załadowań)

Edytowane przez monikkad
Czas edycji: 2013-02-24 o 21:24
monikkad jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-24, 21:35   #3651
ane3kaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monikkad Pokaż wiadomość
Moja mama dzisiaj bawiła się w kuchni i zrobiła kruche ciasteczka, takie jakie będziemy rozdawać jako "upominki dla gości" Wcześniej już zrobiła małe różyczki z papieru w kolorze przewodnim, którym będą przewiązane torebeczki z takim ciasteczkiem i karteczką z podziękowaniem w środku.

Super pomysł
Stary 2013-02-24, 21:36   #3652
monikkad
Wtajemniczenie

Cytat:
właśnie z tamtąd wziełam pomysł na rozdawanie cukierów składającym życzenia pod kościołem, mój TŻ jest w moim mieście dość znaną osobą i starsze panie go kochają ( jest dyrygentem dwóch chórów, w tym właśnie jeden sklada się ze starszych pań) i napewno będzie sporo zwykłych gapiów którzy przyjdą składać nam życzenia i ładnie będzie ich czymś poczęstować, wpadły mi w oko o takie czekoladki:
http://www.slubnezakupy.pl/sklep,1,2..._promocja_.htm trochę drogie ale ładne

I też nurtuje mnie jedno pytanie. Jak na winietkach będziecie oznaczać fotografów, kamerunów, ogółem obsługę?? Poprostu "Kamerzysta", "Orkiestra" itp?? czy pofatygujecie się po imiona i nazwiska?
Fajne te cukierki Chociaż moim zdaniem ferrero roche czy raffaello wyglądają jakoś tak hmm... bardziej elegancko
A z tymi winietkami obsługi to dobre pytanie, przez chwilę dałaś mi do myślenia. Ale przypomniałam sobie, że menadżerka sali mi mówiła, że obługa nie siedzi na sali z gośćmi tylko ma swoje miejsce na zapleczu i tam oni zawsze siedzą, więc nie będzie dla nich winietek.
Taka sytuacja ma miejsce nie z tego względu, że jakoś umniejszamy obsłudze tylko po prostu sala jest naprawdę mała i z tego powodu menadżerka zawsze usadza obsługę na zapleczu.

---------- Dopisano o 22:36 ---------- Poprzedni post napisano o 22:35 ----------

Cytat:
Napisane przez ane3kaa Pokaż wiadomość
Super pomysł
Cieszę się, że się podoba
Stary 2013-02-24, 21:44   #3653
misiadelko
BAN stały

Cytat:
Napisane przez monikkad Pokaż wiadomość

Faaajnee

W ogóle dzisiaj pierwszy raz w życiu trzymałam małe dziecko na kolanach... Nawet się nie poryczało...
Stary 2013-02-24, 21:53   #3654
Nati_kk
Zakorzenienie

Cytat:
Faaajnee

W ogóle dzisiaj pierwszy raz w życiu trzymałam małe dziecko na kolanach... Nawet się nie poryczało...
Ja małe dzieci uwielbiam (chyba ze względu na to, że mój instynkt macierzyński jest tak ogromny ), jak idziemy do TŻta chrześnicy to od razu mi ją oddają do niańczenia, karmienia, przewijania itd
A ostatni rozwalił mnie synek kuzyna (niecałe 4 lata), jak go miałam od opieką i całą drogę do kina mi w aucie opowiadał co robi inwalida na wózku jak idzie do toalety

Wymienię

Razem od 08.07.2009
Zaręczeni 17.09.2011
Ślubujemy 06.09.2014

Nati_kk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-24, 22:09   #3655
misiadelko
BAN stały

Ja nie umiem powiedzieć co czułam... dziewczyna mi mówi, żebym ją wzięła bo przeszkadzała (dietetyczka, TŻ akurat wchodził na Tanitę) to zastanawiałam się jak mam ją podnieść... podniosłam tak jak podnosi się kota i posadziłam na kolanach ... dziwne... nie umiem powiedzieć co poczułam..
Stary 2013-02-24, 22:18   #3656
mala_czarna_21
Zakorzenienie

http://moda.allegro.pl/suknia-slubna...036275736.html

2015 - 38
mala_czarna_21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-24, 22:21   #3657
ane3kaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mala_czarna_21 Pokaż wiadomość

oooo masakra xD
Stary 2013-02-24, 23:32   #3658
cikulada
Zadomowienie

Wracam po weekendzie i niestety nie jestem w stanie nadrobić bo tyle napisałyście

Dziękuję za wszystkie życzenia

Dziewczyny jestem załamana... Oblałam egzamin z przedmiotu którego kompletnie nie rozumiem, w przyszłą niedzielę mamy poprawę a ja nawet nie wiem jak się na nią przygotować bo niby mam różne testy z poprzednich lat, są one nawet rozwiązane ale nie wszystkie odpowiedzi są poprawne a ja nie jestem w stanie ich sprawdzić bo po prostu tego nie umiem Większość osób zdała ale tylko dlatego, że mieli szczęście, bo na roku tylko nieliczni rozumieją ten przedmiot a mimo to mają problemy ze zdaniem go Aż mi się wszystkiego odechciewa bo staram się, uczę a mimo to kompletnie mi nie idzie na wymarzonych studiach

cikulada jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-25, 06:17   #3659
velika
Winter is coming

Cytat:
Napisane przez wenedka Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny

A jak Anglia będzie grała w finale?
Zresztą mecze są w Brazylii, będzie już dawno po poprawinach w trakcie finału
Ja się cieszę, że na mój wypada 1/8, a nie jakieś późniejsze fazy. I na pewno pomyślę nad jakimś kibicowaniem, o ile da radę.
Witam tak w ogóle

velika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-25, 06:18   #3660
misia880
Zakorzenienie

Witam się po weekendzie
Gratulacje dla PM-ek które zakupiły ślubne kiece !

ja się dowiedziałam, że u mnie w parafi nauki są 22-23 marzec. A do poradni musze sie potem zapisac. hmm powiedzcie mi ile jest tych spotkań z nauk?
bo ta kobita z kancelarii mnie wykonczy, ona jest taka przybita albo ja taka głupia i sie nie umiemy dogadac

W życiu bowiem istnieją rzeczy, o które warto walczyć do samego końca

misia880 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości