Makrama - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Druty, igła i szydełko

Notka

Druty, igła i szydełko Forum dla miłośników drutów, szydełka i igły. Tu dowiesz się jak ozdobić spodnie, na jaki kolor pofarbować koszulkę oraz jak uratować zniszczony sweter.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-02-26, 11:36   #181
GLINKA121
Zakorzenienie

GG do GLINKA121 Send a message via Skype™ to GLINKA121
Dot.: Makrama

Cytat:
Napisane przez moniq35 Pokaż wiadomość
Witam serdecznie wszystkie Panie debatujące nad moją bransoletką!
- moja cena za tę bransoletkę to już 20 zł. I jeszcze jedna - bardzo istotna sprawa- jeżeli ktoś sprzedaje nielegalnie, nie posiadając działalności gospodarczej - może pozwolić sobie na wycenienie swej pracy nawet na 5 zł.
Pozdrawiam
Cytat:
Napisane przez basia_e Pokaż wiadomość

Oczywiście kilka prostych bransoletek. Robiłam je w różnych kolorach, szczególnie tych ze sznurka satynowego, ale nie będę wszystkich pokazywać. Ja je sprzedawałam średnio po ok 10zł

Nawet 20zł to uważam że jest to wygórowana cena - nawet jednego koralika nie ma.
Jak ktoś prowadzi działalność gospodarczą i chce z tego żyć to powodzenia lepiej z bransoletek przerzucić się na sweterki - będzie na ZUS - bo jak ktoś się orientuje w czym rzecz nie da takich pieniędzy. A to że galerie i jeszcze inni chcą zarobić to wiadomo nie od dziś.

http://ww.org.pl/?p=1891&c=10587
cytat: .
1.
Sprzedaż okazjonalna – aukcje, festyny, targi …. Jeśli twórca wykonuje działalność artystyczną osobiście i dokonuje osobiście sprzedaży swoich prac, to stanowi to odrębne źródło przychodu w podatku dochodowym PIT. Nie oznacza to konieczności zakładania działalności gospodarczej pod warunkiem, że sprzedaż wyrobów własnej działalności ma charakter okazjonalny. Każda zarobkowa działalność wytwórcza, budowlana, handlowa, usługowa, a także działalność zawodowa, wykonywana w sposób zorganizowany i ciągły jest już działalnością gospodarczą.
Obostrzenia te wynikają z ustawy o podatku dochodowym i przepisów dotyczących prowadzenia działalności gospodarczej.
Podstawowym problemem jest tu jednak określenie, kiedy działalność zarobkowa przestaje być okazjonalna, a staje się ciągła i zorganizowana. Praktyka dowodzi, że już dwukrotne wystawienie swoich produktów na portalu aukcyjnym (np. Allegro) może zostać uznane przez służby skarbowe za działalność zarobkowa ciągłą i zorganizowaną.
Warto zauważyć także, że to na podatniku ciąży obowiązek wykazania, że sprzedaż odbywa się okazjonalnie i ma charakter prywatnego zbycia, a cena nie odbiega od ceny rynkowej. Dowodem są wszelkie okoliczności wskazujące, że podatnik nie miał zamiaru prowadzić działalności.
Jednocześnie, jeżeli cena, znacznie odbiega od wartości rynkowej przychód ten określony zostanie przez organ podatkowy lub organ kontroli skarbowej w wysokości wartości rynkowej.
Prywatną sprzedaż rzeczy ruchomych, w tym wyrobów rękodzieła rozlicza się dopiero w rocznym zeznaniu podatkowym (PIT). W konsekwencji, gdyby okazało się, że ze sprzedaży prywatnej uzyskano dochód, nie trzeba płacić zaliczek na podatek. Dopiero w terminie złożenia zeznania rocznego należy zapłacić podatek od osiągniętego dochodu.
Jeżeli dochód wyniesie zero lub podatnik osiągnie stratę, to powinien on wypełnić deklarację podatkową, niemniej podatku płacić nie musi.
i chyba podana jest granica przychodu ...

"...że sprzedaż wyrobów własnej działalności ma charakter okazjonalny."
a z tego co tu zauważyłam dziewczyny robią dla dzieci, mam, koleżanek jako upominek
GLINKA121 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-26, 17:10   #182
basia_e
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez GLINKA121 Pokaż wiadomość
"...że sprzedaż wyrobów własnej działalności ma charakter okazjonalny."
a z tego co tu zauważyłam dziewczyny robią dla dzieci, mam, koleżanek jako upominek
No ja właśnie sprzedaję różne rzeczy okazjonalnie, np aniołki na choinkę. Większość rzeczy robię dla siebie, trochę idzie na prezenty a to co sprzedaję to tylko osobom z mojego otoczenia.
I ciężko tu mówić o jakimkolwiek źródle utrzymania gdy w ciągu całego roku samego przychodu mam ok 400zł a jak odliczę od tego koszty produktów to zostaje mi co najwyżej na jakieś kosmetyki itp
a także do buszowania w moim chomiczku: basia_e

Edytowane przez basia_e
Czas edycji: 2013-02-26 o 17:13
basia_e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-26, 17:50   #183
GLINKA121
Zakorzenienie

Cytat:
No ja właśnie sprzedaję różne rzeczy okazjonalnie, np aniołki na choinkę. Większość rzeczy robię dla siebie, trochę idzie na prezenty a to co sprzedaję to tylko osobom z mojego otoczenia.
I ciężko tu mówić o jakimkolwiek źródle utrzymania gdy w ciągu całego roku samego przychodu mam ok 400zł a jak odliczę od tego koszty produktów to zostaje mi co najwyżej na jakieś kosmetyki itp

No właśnie - ale jak ktoś chce się z bransoletek sznurkowych utrzymać to i ceny narzuca - nie mówię tu o tym aby rozdawać za darmo ale ceny jeszcze na dzisiejsze realia - przystępne powinny być
Stary 2013-02-27, 11:02   #184
moniq35
Raczkowanie

Od ustalenia czy sprzedaż jest okazjonalna czy ciągła jest skarbówka a wszyscy wiemy, że to grabie które grabią do siebie. Jeśli ktoś wystawia przez internet więcej prac jest w zasadzie na straconej pozycji - znam taki przypadek. Przytoczone przepisy dobrze znam, to ich interpretacja przez US jest ważna. Ale nie o to mi chodziło:
Cytat:
Napisane przez GLINKA121 Pokaż wiadomość

Nawet 20zł to uważam że jest to wygórowana cena
Przyjęło się umownie, że rękodzieło wycenia się 30 zł netto za roboczogodzinę. Dlatego nie rozumiem stanowiska, że trzeba dostosowywać ceny do dzisiejszych realiów. Ja mogę i chcę żyć ze swojego zajęcia. Rady by przerzucić się "na sweterki" są, delikatnie mówiąc, nieuprzejme. Problem w tym, żeby osoby sprzedające bez DG nie zaniżały cen do śmiesznego poziomu, bo - jeszcze raz powtórzę- to nieuczciwa konkurencja. Jeśli ktoś chce- niech ryzykuje, jego sprawa. Temat był wałkowany miliony razy, więc bez sensu jest się powtarzać. Zainteresowanych odsyłam do wątku o wycenie biżuterii:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=558648
Pozdrowienia
Stary 2013-02-27, 13:34   #185
basia_e
Rozeznanie

Cytat:
Przyjęło się umownie, że rękodzieło wycenia się 30 zł netto za roboczogodzinę.
Rękodzieło? Czy może chodzi Ci tu tylko o biżuterię. Bo na pewno nie szydełko i druty! Ja np jednego aniołka robię 2-3h a sprzedaję za 10-15zł, bo po prostu nikt by mi więcej za to nie zapłacił. Nawet w sklepach internetowych te ceny nie są dużo wyższe (prawdopodobnie o te 30% o których było mówione wcześniej). A wg tego co napisałaś powinnam brać za to 60-90zł!!
Stary 2013-02-27, 14:50   #186
moniq35
Raczkowanie

Cytat:
A wg tego co napisałaś powinnam brać za to 60-90zł!!
Basiu, to nie jest mój wymysł. Napisałam, że umownie przyjmuje się taką stawkę. Zajrzyj do wątku, który wkleiłam.
Też jestem osobą rozsądną ( tak mi się zdaje ) ) i uważam, że do każdego tematu tak należy podchodzić.
Swoją drogą, w wielu branżach usługodawcy cenią się bardzo wysoko, a my płacimy słono bez mrugnięcia okiem. Idź np. do fryzjera- ile Cię skasuje za strzyżenie, ile czasu mu to zajmie? Min. 20/30 zł za 15 min, czyż nie? Zróbmy sobie zabieg u kosmetyczki- 100/120 za godzinę. Posuńmy się dalej- zróbmy plombę w prywatnym gabinecie, masaż, naprawmy auto, itd. itp, przykłady można mnożyć...Nie rozumiem więc dlaczego wielu rękodzielników w Polsce wycenia swą pracę tak marnie. 5 zł za godzinę pracy?
Stary 2013-02-27, 15:34   #187
basia_e
Rozeznanie

Cytat:
Basiu, to nie jest mój wymysł. Napisałam, że umownie przyjmuje się taką stawkę. Zajrzyj do wątku, który wkleiłam.
Wątek się odnosi typowo do wyrobu biżuterii, a ja pisałam o szydełkowaniu, więc podejrzewam że prace szydełkowe się wycenia trochę inaczej.
Poza tym zaglądałam do tego wątku, i tam doliczają do czasu pracy m.in. polerowanie, wykwaszanie itp., do tego doliczają koszt elementów ozdobnych, metali itp., no a niestety taka bransoletka makramowa to jest SAM sznurek który się tylko i wyłącznie zaplata więc ciężko tu mówić o jakimś zużyciu np narzędzi - no chyba że uważasz że przecięcie sznurka psuje nożyczki
I podsumowując zrobienie takiej bransoletki zajmuje max 20min - czyli powinna ona kosztować (wg twojego źródła) 10zł!!

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-02-27, 15:54   #188
GLINKA121
Zakorzenienie

Cytat:
Wątek się odnosi typowo do wyrobu biżuterii, a ja pisałam o szydełkowaniu, więc podejrzewam że prace szydełkowe się wycenia trochę inaczej.
Poza tym zaglądałam do tego wątku, i tam doliczają do czasu pracy m.in. polerowanie, wykwaszanie itp., do tego doliczają koszt elementów ozdobnych, metali itp., no a niestety taka bransoletka makramowa to jest SAM sznurek który się tylko i wyłącznie zaplata więc ciężko tu mówić o jakimś zużyciu np narzędzi - no chyba że uważasz że przecięcie sznurka psuje nożyczki
I podsumowując zrobienie takiej bransoletki zajmuje max 20min - czyli powinna ona kosztować (wg twojego źródła) 10zł!!
I nie ma się tu licytować ZUS US czy galeria - jak pisze Basia nie jest to żadna rewelacja - 10 letnie dziecko uważam zaplecie takie coś - i proszę mi powiedzieć co jest bardziej pracochłonne ta bransoletka czy ta serwetka http://allegro.pl/serwetka-okragla-r...037268898.html
i jeśli można jak to takie chodliwe u Ciebie tz.20 zł ja Ci podrzucę za 15 i Ty zarobisz galeria i ja będę szczęśliwa ...

Stary 2013-02-27, 15:55   #189
moniq35
Raczkowanie

Czy polerujesz, wykwaszasz, zaplatasz, nawijasz, czy Bóg wie co tam jeszcze to poświęcasz na to CZAS - i o to tu chodzi, narzędzia owszem to jedna ze składowych. Pisałam już wcześniej, że żeby sprzedać tę konkretną bransoletkę, muszę ją jeszcze sfotografować, obrobić zdjęcia, wystawić. Nie chce mi się powtarzać, ale schodzi z tym dłużej niż 20 min. I niestety muszę użyć do tego NIE TYLKO nożyczek.
Stary 2013-04-26, 20:27   #190
basia_e
Rozeznanie

Jak najbardziej Każdy sznurek, nitka, włóczka... itp. itd. się nadaje żeby robić makramę. A ten kordonek widzę że jest gruby więc będzie ci wygodnie robić
Stary 2013-06-22, 20:55   #191
kejtes
Raczkowanie

postananowiłam odświeżyć wątek. makramanki, łączcie się!!!!!
czy ktoś tu jeszcze zaplata????
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC00235.jpg (146,0 KB, 9 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC00248.jpg (83,2 KB, 16 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC00250.jpg (97,7 KB, 10 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC00270.jpg (91,6 KB, 11 załadowań)
kejtes jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-22, 21:01   #192
kejtes
Raczkowanie

a może ktoś słyszał o warsztatach makramy w Warszawie? chętnie bym się wybrała
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC00238.jpg (136,2 KB, 12 załadowań)
Stary 2013-06-22, 21:05   #193
kejtes
Raczkowanie

i jeszce
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC00240.jpg (112,3 KB, 13 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC00251.jpg (79,0 KB, 18 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC00259.jpg (111,0 KB, 12 załadowań)
Stary 2013-06-22, 22:29   #194
aga__tka
Zakorzenienie

cudne sa - najbardziej mi sie podobaja te z 2 paskow laczone koralikiem bajeczne sa
aga__tka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-23, 00:07   #195
kejtes
Raczkowanie

dziękuję za uznanie )
Stary 2013-06-30, 18:27   #196
babajaga1111
BAN stały

Makrama to najstarsza technika wiązania supełków, najlepiej nauczyć sie tej metody na you tube np. http://www.youtube.com/watch?v=hYOh3RVPSqU .Wiadomo, praktyka czyni mistrza. Jeżeli szukałabyś natomiast materiałów to polecam pasmanterie internetową Anpoli www.anpoli.pl
babajaga1111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-14, 17:47   #197
Abrakadabra0123
BAN stały

Makrama faktycznie jest bardzo absorbujacym zajeciem, i mozna zaczac sie uczyc tej techniki np. przez you tube. Osobiście tak zaczynałam teraz to już wyższa szkoła jazdy fajnie jakyś wybrała sie na jakiś kursik one wcale nie sa takie drogie ale to zupelnie co innego jak jestes na takim czyms osobiscie, wiec polecam. A jakbyś szukała jakis materiałów to korzystam z Anpoli, www.anpoli.pl to pasmanteria internetowa, ale bardzo fajnie zaopatrzona, kupuje tez tam materiały do scrapbookingu i sutaszu. Polecam

---------- Dopisano o 17:47 ---------- Poprzedni post napisano o 17:45 ----------

I pozdrawiam koleżanke która także korzysta z tego dostawcy
Abrakadabra0123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Druty, igła i szydełko

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości