|
|||||||
| Notka |
|
| Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3301 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Matki, żony, kochanki- czyli zazdrośnice po raz 64!
Cytat:
jeszcze tylko żeby pracę dostać
|
|
#3302 | ||
|
Zakorzenienie
|
Co do starań o dziecko - my też pewnie pójdziemy na żywioł, jak nam nie będzie szło przez dłuższy czas (1,5 roku-2 lata) to chyba dopiero wtedy będziemy się badać i kombinować
Z doświadczenia koleżanek wiem że im bardziej się chce, tym trudniej i na odwrót: jak się zapomina o staraniach to pyk i ciąża! Mimo, że zaczynam mieć lekką chcicę na dziecko, (poza tym że przez najbliższe 1,5 mam zakaz), nadal wyznaję zasadę, że "jak będzie to będzie", bez spinania się![]() ---------- Dopisano o 14:16 ---------- Poprzedni post napisano o 14:14 ---------- Cytat:
Cytat:
i ile jeszcze planujesz?
|
|
#3303 |
|
Zakorzenienie
|
to jest tak, że schudłam w zeszłym roku i utrzymałam jakieś 8. Teraz chce schudnąć jeszcze z 10, ale ile się uda to będzie. niestety nie bardzo mnie teraz stać na pomoc dietetyka, choć bardzo bym chciała. Ale na razie muszę wszystko na ślub odkładać. A wiadomo, że i siłownia i zdrowe regularne żywienie kosztuje
|
#3304 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
gratuluję, że widać spadek wagi. chcę robić to wrażenie niedługo kciukam! ![]() Cytat:
ja obstawiam maks. 1,5 roku starań i wtedy do lekarza. choć liczę, że szybko zajdę w ciąże no ale ja na pewno chcę dziecko przed trzydziechą. no i ja mam obawy innej natury też, dlatego wydaje mi się, że nie powiem rodzinie o ciąży przed 3. miesiącem. |
||||
|
|
|
#3305 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No właśnie wiem, że masz podobnie. |
|
|
|
|
#3306 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja też bym chciała z dyszkę jeszcze, ale jak będzie 7-8 to też spoko Motywację mam ogromną przed ślubem![]() Cytat:
Nie ma takiej opcji, nie dalibyśmy rady z jedną pensją i kredytem chyba że od razu we wrześniu dadzą mi na czas nieokreślony
|
|
#3307 |
|
Zakorzenienie
|
Też bardzo chciałam.
|
|
|
|
#3308 |
|
Zakorzenienie
|
Carmi to bylas Ty ale potem nagle sie zmieniłas w Crystal Carrington
![]() :brzyda l:
Panna Żelazny Zad ![]() wizażuję sobie https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=343695 ZAPRASZAM https://wizaz.pl/Mikroreklama jestem zbyt za✂✂✂ista żeby ociekac za✂✂✂istością, to za✂✂✂istość ocieka mną ![]() |
|
|
|
#3309 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To tak jakby co Cytat:
|
||
|
|
|
#3310 |
|
Zakorzenienie
|
Tylko jeszcze jest kwestia czy będzie gdzie wracać potem.
|
|
|
|
#3311 | |
|
MBZ♥
|
Cytat:
Bo trzeba odróżnić pojęcia A) ochrony stosunku pracy i B) przysługujących świadczeń z tytułu ubezpieczenia społecznego w związku z zatrudnieniem na umowę o pracę. Ochrona ta nie dotyczy osób pracujących na podstawie umów cywilnoprawnych - zlecenie i o dzieło. Można taką umowę rozwiązać w każdym czasie, także w ciazy. Wówczas, aby nabyć prawo do zasiłku macierzyńskiego, trzeba podlegać ubezpieczeniu chorobowemu w dniu porodu. W praktyce to oznacza, że co najmniej na 3 miesiace przed porodem trzeba opłacać składkę chorobową, która w przypadku umów cywilnoprawnych jest dobrowolna, bo okres wyczekiwania (karencji) zasiłku chorobowego w tym przypadku wynosi 90 dni. Ale jeżeli rozwiążą umowę po informacji o ciaży, to czarna doopa, nic się nie należy. Przytaczam przedmiotowy przepis KP. Kodeks pracy Art. 177. § 1. Pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie ciąży, a także w okresie urlopu macierzyńskiego pracownicy, chyba że zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy bez wypowiedzenia z jej winy i reprezentująca pracownicę zakładowa organizacja związkowa wyraziła zgodę na rozwiązanie umowy. § 2. Przepisu § 1 nie stosuje się do pracownicy w okresie próbnym nie przekraczającym jednego miesiąca. § 3. Umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu. § 31. Przepisu § 3 nie stosuje się do umowy o pracę na czas określony zawartej w celu zastępstwa pracownika w czasie jego usprawiedliwionej nieobecności w pracy. § 4. Rozwiązanie przez pracodawcę umowy o pracę za wypowiedzeniem w okresie ciąży lub urlopu macierzyńskiego może nastąpić tylko w razie ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy. Pracodawca jest obowiązany uzgodnić z reprezentującą pracownicę zakładową organizacją związkową termin rozwiązania umowy o pracę. W razie niemożności zapewnienia w tym okresie innego zatrudnienia, pracownicy przysługują świadczenia określone w odrębnych przepisach. Okres pobierania tych świadczeń wlicza się do okresu zatrudnienia, od którego zależą uprawnienia pracownicze. § 5. Przepisy § 1, 2 i 4 stosuje się odpowiednio także do pracownika-ojca wychowującego dziecko w okresie korzystania z urlopu macierzyńskiego. |
|
|
|
|
#3312 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#3313 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U nas będzie dziś łosoś. |
|
|
|
|
#3314 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Panna Żelazny Zad ![]() wizażuję sobie https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=343695 ZAPRASZAM https://wizaz.pl/Mikroreklama jestem zbyt za✂✂✂ista żeby ociekac za✂✂✂istością, to za✂✂✂istość ocieka mną ![]() |
|
|
|
|
#3315 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Ale mimo wszystko, nawet jak mi przedłużą w ciąży, to tylko do porodu, a przy umowie na czas nieokreślony to jednak większa pewność i bezpieczeństwo jest, więc raczej nie będziemy ryzykować
|
|
#3316 |
|
Zakorzenienie
|
By, przy własnej działalności składka na ubezpieczenie chorobowe też jest dobrowolna i 90 dni trzeba ją opłacać, jak chce się korzystać z L4 np., a do macierzyńskiego wystarczy 30 dni. Przy umowach cywilnoprawnych jest inaczej?
|
#3317 |
|
Zakorzenienie
|
![]() U nas kurczak z warzywami - dzień jak codzień ![]() ale jutro do rodziców na weekend, pewnie coś pysznego wpadnie
|
#3318 |
|
Zakorzenienie
|
Heja
![]() Kochane powiedzcie mi czy jak zrobię test dzisiaj wieczorem to wynik będzie ok? Gwizdak? Pisałaś, że też robiłaś wieczorem tak? Bo dzisiaj koleżanka z pracy mi mówiła, że powinno się robić rano i nie wiem czy czekać do jutra czy dzisiaj zrobić?
|
|
|
|
#3319 |
|
Zakorzenienie
|
Zuken, najpewniejszy test będzie z porannego moczu, ale jak jesteś już po terminie @, to właściwie można zrobić wieczorem.
Choć jakiś czas temu trafiłam gdzieś na artykuł, w którym test ciążowy radzili robić dopiero, jak @ spóźnia się miesiąc
|
#3320 |
|
MBZ♥
|
Hawciu faktycznie, mój błąd-jeśli chodzi o l4 okres 90 dni, nie ma wyczekiwania do macierzyńskiego
ale dopytam w kadrach bo mnie to nie dotyczyło więc się tym nie interesowałam![]() Żuken, a @ Ci się spóźnia? jak tak to teoretycznie powinien wyjść o każdej porze, jeśli jesteś przed terminem to lepiej rano ale to różnie bywa bo niewiadomo kiedy była owu
Edytowane przez BYou Czas edycji: 2013-02-28 o 15:02 |
|
|
|
#3321 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3322 |
|
Zakorzenienie
|
By, to dopytaj, ale wydaje mi się, że właśnie nie ma tu okresu wyczekiwania
|
#3323 | |
|
Zakorzenienie
|
Prezmyślę to
Na razie sobie lekkie ombre machnę ![]() Cytat:
|
|
|
|
|
#3324 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zrobię wieczorem w takim razie |
|
|
|
|
#3326 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.
|
|
#3327 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#3328 |
|
Zakorzenienie
|
Podobno średnio raz w tygodniu...
|
|
|
|
#3329 |
|
Zakorzenienie
|
Musi minimum 2 tygodnie minąć aby test wykrył ciąże - tak mi lekarz mówił. Oczywiście jeśli zrobisz wcześniej też może wyjść, ale po tych 2 tygodniach już jest większy % wykrycia.
---------- Dopisano o 16:21 ---------- Poprzedni post napisano o 16:18 ---------- Hmm to dość sporo, ja to najczęściej w lecie mówiłam
Second hand just click https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post88268001 Edytowane przez czarnula4321 Czas edycji: 2013-02-28 o 15:19 |
|
|
|
#3330 |
|
Zakorzenienie
|
zuken czekam!!!
![]() smerfi no wlasnie to jest najgorsze ze wszystko kosztuje silownia fitness itd... dlatego mozna isc jak najka i cwiczyc w domu za darmoche jest jeszcze skakanka, a zdrowe jedzenie to nie sa zadne katorgi i diety, ogolnie dostepne jedzenie tylko z głową, regularnie i nie opychać się... tak myslę ;-) gwizdak
Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:12.

jeszcze tylko żeby pracę dostać

Mimo, że zaczynam mieć lekką chcicę na dziecko, (poza tym że przez najbliższe 1,5 mam zakaz), nadal wyznaję zasadę, że "jak będzie to będzie", bez spinania się

chyba że od razu we wrześniu dadzą mi na czas nieokreślony

Pisałaś, że też robiłaś wieczorem tak? Bo dzisiaj koleżanka z pracy mi mówiła, że powinno się robić rano i nie wiem czy czekać do jutra czy dzisiaj zrobić?