![]() |
#31 |
Raczkowanie
|
Dot.: moja ulubiona sałatka
Chciałabym wznowić ten wątek, ponieważ na Sylwestra chciałabym przygotować sałatkę pekińską. Są różne przepisy, różne wersje, ja osobiście zjadam taką u siebie w uczelnianym bufecie. Tam dają oprócz kapusty, kukurydzę, paprykę konserwową i chyba słodką śmietankę. Niestety nie znalazłam takiego przepisu, wszędzie pisze o majonezie, marchewce, czy innych składnikach.
Jeśli któraś z was mogłaby mnie poratować przepisem na pekińską dla ok.8 osób ze śmietanką, będę wdzięczna (bo nawet nie wiem jaki % najlepszy do warzyw ![]() W ogóle ciekawa jestem waszych sprawdzonych przepisów na tę sałatkę, może inna wersja jest równie pyszna? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | ||
Piekielnie Ubrunetowiona
|
podpinam się pod ten wątek, bo trzeba zacząć szukać sprawdzonych pomysłów na świąteczne i sylwestrowe sałatki
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Wtajemniczenie
|
A ja uwielbiam moją sałatkę z ananasem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Raczkowanie
|
Też taką robię, na słodko, z resztą przepis widziałam na 1 str tylko ja zamiast szynki daję 20 dag sera goudy. Moja rodzinka ją uwielbia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
Tą z szynką i ananasem też uwielbiam, dodaję do niej kukurydzę i seler ze słoika
Lubię takie słodko - wytrawne smaczki. A sałatka jest sycąca, pyszna ![]()
![]() |
#36 |
Raczkowanie
|
Sycąca- dokładnie. Średni talerz takiej sałatki to dla mnie obiad. Uwielbiam kukurydzę, więc mogłabym ją dorzucać do każdej sałatki, ale wyjątkowo posmakowała mi w kalafiorowej. Wrzucę przepis, gdyby któraś z was chciała spróbować:
50 dag kalafiora 2 średnie ogórki kiszone mała puszka kukurydzy ząbek czosnku 10 dag żółtego sera majonez jogurt naturalny koperek (ok. 2 łyżki) Kalafiora zblanszować, odcedzić, przestudzić i zmiksować robotem do surówek (lub drobno utrzeć). Ogórki pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć, przepłukać, odcedzić. Ser zetrzeć na grubych oczkach. Składniki wymieszać z sosem majonezowo- jogurtowym (przygotowując go, wciskamy czosnek) i koperkiem. O tej porze roku wykorzystuję kalafiora z mrożonek. Jedno opakowanie ma 450g i nie jest wystarczające w stosunku do pozostałych składników, lepiej dołożyć jeszcze trochę z drugiego opakowania. Koperek najlepszy byłby świeży. Ja z wygody zaopatruję się w zioła suszone. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Wtajemniczenie
|
A dałabyś przepis?
![]() ![]()
Nie mam żadnych rasowych, kastowych czy religijnych uprzedzeń. Jedyne co mnie obchodzi, to czy dana jednostka jest istotą ludzką i to mi wystarczy. Gorsza już być nie może. Po co mi suwaczki? Miłość nie jest na pokaz. Do miłości trzeba dwojga, a nie Internetu. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#38 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Wtajemniczenie
|
anuulaa, a jaką szynkę dajesz do tej sałatki?
![]()
Nie mam żadnych rasowych, kastowych czy religijnych uprzedzeń. Jedyne co mnie obchodzi, to czy dana jednostka jest istotą ludzką i to mi wystarczy. Gorsza już być nie może. Po co mi suwaczki? Miłość nie jest na pokaz. Do miłości trzeba dwojga, a nie Internetu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Rozeznanie
|
A ja lubię taka sałatkę:
1 brokuł, podzielony na małe różyczki i lekko podgotowany makaron penne, albo świderki szynka kukurydza majonez ząbek czosnku Wszystko mieszamy, z majonezem i czosnkiem przecisniętym przez praskę. Do tego sól, pieprz. Jest pyszna, szczególnie jak juz sie przegryzie, po ok 2 godz. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Wtajemniczenie
|
no, anuulaa, właśnie z TŻ zjedliśmy Twoją sałatkę. Jest boska, smaczna, i nie wiem co jeszcze opisać...
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Wiedźma
|
Świetny wątek!
Zgłodniałam przez Was i mimo, że nie cierpię gotować - zamierzam wypróbować większośc przepisów. Dorzuce swoją ulubioną: Korzeń selera i jabłko zetrzec na grubej tarce Dodać orzechy wloskie połamane na niezbyt małe kawałeczki Można dodać rodzynki, ale niezbyt wiele Majonez - z tych łagodnych typu Babuni, w żadnym razie nie Kielecki Mozna dodać soli i pieprzu, ale niewiele. Wymieszać i... już. Mniam... Gdyby nie bylo tyle zachodu z tarciem, zajadałabym codziennie.
![]() |
#44 |
Wtajemniczenie
|
cieszę się, że smakowało
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Przyczajenie
|
![]() Moja ulubiona sałatka "żółta": ser gouda kukurydza jajko na twardo ananas z puszki sos z majonezu i chrzanu polonez PYCHA P O L E C A M
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Zadomowienie
|
Moja tuńczykowa:
ryż na sypko tuńczyk w sosie własnym kukurydza z puszki sparzona cebulka kiszony ogórek (ew. świeży, ale wtedy sałatkę trzeba szybko skonsumować, robi się wodnista) majonez
![]() |
#47 |
Raczkowanie
|
Do Arribeth: sałatka tuńczykowa jest naprawdę pyszna, ja robię bardzo podobnie tylko nie dodaje ogórka i zamiast cebulki daję szczypiorek.
A to mój przepis na sałatkę którą uwielbia mój małżonek: pierś z kurczaka kapusta pekińska przyprawa do GYROSA kukurydza w puszce ogórek konserwowy majonez keczup Pierś kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą do gyrosa i smarzymy na małej ilości oleju, odstawiamy aby wystygła. W tym czasie kroimy w kostkę kapustę pekińską i ogórka konserwowego. Wszystko razem mieszamy dodajemy majonez i keczup. Smaczego |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Zakorzenienie
|
a ja bardzo lubię takie cudo:
-średni seler -duże jabłko -duża marchewka -pomarańcza -jogurt naturalny wymieszany złyżeczką kakao i dosłodzony (u mnie miodem lub słodzikiem ![]() Seler, marchewkę i jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach, cząstki pomarańczy kroimy na kawałeczki, dodajemy jogurt z kakao, mieszamy dokładnei i odstawiamy do przegryzienia się. Bardzo ją lubię ![]()
![]() |
#49 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() tuńczyk kukurydza fasola czerwona z puszki cebulka marynowana taka malutka pieczarki marynowane jajko na twardo majonez sól, pieprz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Raczkowanie
|
A moja ulubiona ostatnio salatka to czosnkowa
![]() Gotujemy ryz (ilosc zalezy od tego ile chcemy miec salatki) Do ugotowanego i ostudzonego ryzu dodajemy puszke kukurydzy i ananasa w plasterkach. Do tego sos: majonez, czosnek (moze byc normalny albo w przyprawie), sol i pieprz. I wszystko mieszamy! Salatka pychaaaa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kurcze , mam problem : strasznie nie lubie selera ![]() Ale co tam , obejdzie sie bez niego i dodam więcej majonezu ![]()
![]() |
![]() |
#52 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Wtajemniczenie
|
a moja ulubiona to sałątka wiosenna
- kapusta pekińska -ogórek -2pomidory -rzodkiewka -kukurydza z puszki - majonez -smietana wszystko pokroić w kawałeczki, polac sosem ze zmieszanej śmietany i majonezu. Finito ![]()
![]() |
#54 |
Wtajemniczenie
|
1. wędzona pierś z indyka, czerwona fasolka z puszki, ogórek konserwowy, cebulka, szczypior, majonez, odrobina musztardy, sól, pieprz
2. szynka, kukurydza, ananas, szczypior, ser żółty (starty), majonez, odrobina soli Do obydwu wystarczy tylko bułka lub chrupki chlebek ![]() Edytowane przez allmode Czas edycji: 2007-03-03 o 20:26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Przyczajenie
|
Sałatka z czerwonej fasoli - prosta i pyszna...
*puszka fasoli czerwonej *puszka kukurydzy *5 jaj na twardo *papryka świeża *por albo szczypiorek *majonez *przyprawy |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Zadomowienie
|
SAŁATKA Z ZUPKA CHIŃSKA!
![]() 1 paczka Nuddle Knorra "ser z ziołami" puszka kukurydzy, papryka, ogórek kiszony, 2 jajka, majonez makaronik z zupki pokruszyc i wymieszac z reszta skladników zostawic na ok 2 godziny i smacznego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Raczkowanie
|
A oto sałatka z kalafiora, można ja również spożywać jako surówkę:mieszamy jogurt naturalny z majonezem, dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę, doprawiam solą ewentualnie cukier, ocet jak ktoś nie używa cytryna i najlepiej świeży koperek choć może być też suszony. To sos. A teraz reszta: świeżego kalafiora myjemy dokładnie, dzielimy go na malutkie "różyczki" (bez tej części na której rósł - nie wiem jak się to nazywa). Do kalafiora wlewamy sos (musi byś konsystencji gęstej śmietany), mieszamy i zajadamy się. Uwielbiam i polecam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Rozeznanie
|
Ja lubię sałatkę grecką. Jest banalnie prosta, i chyba każdy wie jak ją wykonać
![]()
![]() |
![]() |
#59 |
BAN stały
|
Moją ulubioną sałatką jest sałatka ryżowa.
Ryż piersi z kurczaka puszka kukurydzy puszka ananasów majonez Piesi z kurczaka ugotowac,z ryżem oczywiście zrobić tak samo.Po ostudzeniu ryż wsypać/wrzucić do miski,pokroić piersi z kurczaka w kosteczki i dodać.Wsypać potem kukurydze,jak też ananasa pokrojonego w kostke,a na końcu dodać majonez i wymieszać. Smacznego. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:15.