|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4501 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Styczniowo-lutowe Mamusie cz.X Kolejna część rozpakowywania :)
Cytat:
nigdy tak się nie zdarzyło.I też jak ścisnę to nie zawsze leci. Cytat:
Z tym że dalej miałam pokarm w piersiach.
|
|
#4502 |
|
Rozeznanie
|
Black -
OK. ![]() To czemu Ty nie śpisz?
|
|
|
|
#4503 |
|
Zakorzenienie
|
|
#4504 |
|
Rozeznanie
|
Hmm, to ja zapytam tak. Jak karmicie na noc piersią, to ile wam dzieć prześpi? Moja najwięcej spała prawie 8 h, tak to jest ok. 3-4 h.
|
|
|
|
#4505 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wczoraj nakarmiłam odciągniętym (110ml) i przespała 7 h!!
|
|
#4506 |
|
Zadomowienie
|
hejka mamusie ... jak ja wam zazdroszcze tych waszych grzecznycg dzieciatek ... moja mloda od tygodnia nie to samo dziecko .. najpierw meczyly ja kolki .. ryk nie z tej ziemi, jakby ze skory obdzierana byla, cala sina, brzuch jak kamien ... godziny noszennia nagrzewania brzuszka suszenia suszarka i raczki raczki raczki ... i jeszcze raz raczki ... jak nie prosze o pomoc i staram sobie radzic sama... dzw po mame i 3 dni przyjezdzala do pomocy bo nie dawalam rady ... mama nosila ja i plakala razem z nia ... kolki przeszly ostatnio ...
mala sie zrobila cyco lubna ale to tak ze potrafi jesc co godzine .. ona dosc szybko zaczyna cyckiem pluc i wyrywac sie przy nim. wiec nosze do odbicia i znow przystawiam .. niestety takich rundek mozemy zrobic kilka .. ale jak zaczyba sie szarpac przy tym cycki to ja odstawiam zeby sie powietrza nie nalykala za duzo ... no i od 2 dni mloda postanowila nie spac w dzien ... nie wiem czy sie martwic czy nie ale np dzis wstala o 9 o jest 23 a ona dalej walczy na cycku .. spala 2 godz od ... ide jutro na masaz bo mi cos w plecach gruchlo jak ja podnosilam i nie moge sie prostowac i boli jak cholera i jade na apapach od 3 dni ... trxymam kciuki za szybkie wyzdrowienie Krxysiulka ... sorki za bledy ale pisze z tel bo mloda je ... pytanie .. ile spia wasze dzieci w ciagu dnia ??????????
|
|
#4507 | ||||
|
Zakorzenienie
|
hej
jestem na bieżąco, łał tż pojechał do pracy po dwóch tygodniach obecności w domu i powiem wam, że nie przypuszczałam, że kiedykolwiek będę się tak cieszyć z jego wyjazdu ten drugi tydzień to po prostu była masakra, od wtorku rozmawialiśmy tylko na tematy związane z młodym; jak będę miałą jutro chwilkę, to napiszę co ta łajza zrobiła; teraz przynajmniej trochę odetchnę![]() Basia, trzymam kciuki za Was Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
przed ciążą stosowałąm Nouvaring, ale teraz mi ginka przepisała jakieś tabsy naraya i nawet nie wiem dlaczego akurat te, bo jak jej zapytałam, to powiedziałą, że dobre są i tyle na razie nie biorę, bo dalej się zastanawiam, a że blizna dalej mnie boli, to tż nie ma dostępuwidziałąm na fejsie gratki![]() Cytat:
ja tak zrobiłam, bo szwy już były rozpuszczone, a to dziadostwo siedziałoojej, to tak długo jak nas trzymali, współczuję
|
|
#4508 |
|
Rozeznanie
|
Silver, ach, nie ma to jak wyspana mama, co nie?
-------------------------------- Szok. Sprawdziłam sobie siatki centylowe wzrostu i wagi. I w obu Pola nie mieści się nawet w 97. We wzroście jest o prawie półtora kratki wyżej.
Edytowane przez Wisienka_0809 Czas edycji: 2013-03-03 o 23:16 |
|
|
|
#4509 |
|
Zakorzenienie
|
mam jeszcze chwilkę, bo małego tak ładnie babcia uspała, to napiszę co u nas
tak czytam o tych katarkach tutaj i mojemu małemu też furczy ciągle coś w nosku, początkowo nic się nie dało odciągnąć, ale teraz troszkę takiego śluzu wychodzi i tylko się wsłuchuję jak oddycha i od razu z fridą do niego już się nawet przyzwyczaił i ie płacze tylko się krzywibyliśmy na szczepieniu i zdecydowaliśmy się na tą skojarzoną szczepionkę, mały był bardzo dzielny, tylko troszkę popłakał i po sprawie było przez dwa dni po robilismy mu okłady z altacetu, bo chyba go bolało miejsce wkłucia, miał też lekki stan podgorączkowy w pierwszą noc po szczepieniu, ale potem już wszystko okbyliśmy też na usg bioderek i wszystko jest ok, ale zapobiegawczo mam zakładać drugą pieluchę (raczej nie będę, bo młody się wścieka) i nosić z nóżkami na żabkę, a najlepiej w chuście, bo wtedy jest dobre ułożenie nóżek; chustę mam, robiłam dwa podejścia na razie, ale mały za długo nie wytrzymuje, bo jak mu zakładam ten materiał tak, żeby mu główkę trzymał ,to on nic nie widzi i wrzask ![]() tak w ogóle, to Fifek chyba lubi lekarzy, bo wywracają nim na wszystkie strony, a on nawet nie piśnie, tylko takie wielkie oczy robi na tym usg przed nami była babka z takim samym maluszkiem i jak słyszałam jaki był ryk w gabinecie, to aż mi się ciepło zrobiło, bo od razu miałąm wizję rozwrzeszczanego dziecka, którego za cholerę nie mogę uspokoić, ale było spokojnie;
|
#4510 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny - to normalne z tym częstym jedzieniem dzieci. Nie jesteście w stanie zmierzyć ile z tego czasu "wiszenia przy piersi" to aktywne ssanie i jedzenie, ile to po prostu przytulenie, a ile to zaspokojenie odruchu ssania (można ciumkać, ale nie jeść). To taki wiek, że pierś jest "od wszystkiego" - zaspokaja głod, potrzebę bliskości, koi smuteczki
, jest usypiaczem i wszystko inne naraz.A co do tego, że po mm na noc dziecko dłużej śpi to tu już wszystko zostało napisane na ten temat. To po prostu zapchanie żołądka. Owszem, każda z nas sama decyduje czy podaje czy nie - to nasz wybór. Ważne tylko by zdać sobie sprawę dlaczego dziecko po mm dłużej śpi, żeby sobie nie wkręcić, że "mój pokarm jest gorszy, nie najada się bo nie śpi tyle.Nie jest tak Mała jeszcze nie śpi, ciumka smoczka i patrzyyyy w łóżeczku. Ostatnie dni były bezsmoczowe, a dziś się znów potrzeba włączyła. No to niech ssie jeśli musi
|
|
|
|
#4511 |
|
Zakorzenienie
|
Wisienko, nie śpię, bo ja nie sypiam nigdy o takich porach, kładę się codziennie w okolicach północy, albo i później.
Poza tym, planowałam jeszcze wykąpać małą - już jesteśmy po, niunia znów śpi, a ja się zaraz kładę. ![]() Silver, karmiłam piersią, ale było za mało, a mleko się skończyło, więc dokarmiłam butelką. Debrah, gorzej, jeśli dziecko po kp nie chce wcale spać... Bo jest głodne, a w piersiach nic już nie ma. ![]() Elllmi, supełek na pewno mam jeden, ale czy coś poza tym, to hmmm... Musiałabym tam zajrzeć... Ale dzięki za radę, spróbuję tam coś porobić w czasie kąpieli, może szybciej odejdzie.
Edytowane przez BlackSanctum Czas edycji: 2013-03-04 o 00:40 |
|
|
|
#4512 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pokarmu mam dużo, ale albo odciągnąć nie potrafię albo laktator jest do d*** Nie wiem niestety jak to jest ![]() Domcia nie śpi, mąż ją przejął, ale i tak pewnie bez cyca się nie obejdzie, bo jadła już jakiś czas temu, więc zamiast spać czekam
|
|
|
|
|
#4513 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć dziewczyny, wieki mnie tu już nie było.
Wyobraźcie sobie, że my nadal w szpitalu jesteśmy Od środy dostała antybiotyki i dlatego zostaniemy tu jeszcze co najmniej do wtorku lub środy Po prostu się pochlastać Gratuluję nowym mamusiom
|
|
|
|
#4514 |
|
Zakorzenienie
|
jeny, co za noc !! najpierw Ewa od 19 do 00,30 non stop płakała, nie wiadomo czemu, a potem Wojtek o 4 się ssikał w łóżko :/ a o 5,40 był już na nogach !!!!!!!!!!!!!!!! KAWY!!!!!!!!!!!!!!
ANIOŁKU współczuje, oby szybko wróciło do normy ASIU moja też tak jada że po jakimś czasie szarpie cycem i trzeba ja dać do odbicia żeby jadła dalej.,. no i też kocha być na rączkach
|
#4515 | ||
|
Zakorzenienie
|
Witam sie
ok pstryczku to wstawie jakies zdjecie do klubu jak tylko mi sie uda bo na tym nie swoim komputerze cos nie umie ![]() Cytat:
Cytat:
Ja dzis ide na kontrole do pediatry i tez sie dowiem co z ta nasza waga - az jestem ciekawa ![]() moj w nocy budzi sie co 2h na cyca, jedynie co pierwsze spanie ma dluzsze tak 3 - 3,5 h
Edytowane przez eff8 Czas edycji: 2013-03-04 o 08:38 |
||
|
|
|
#4516 |
|
Zakorzenienie
|
Eff, jak to normalne to bede sie mniej przejmowac
![]() kurcze, stresik mam przed ta wizyta u pediatry. Ide z dziewczyna brata TZ, bo to pierwsze nasze wyjscie na spacer. Boje sie co zrobie jak moj glodomor zachce jesc. Przeciez nie wyciagne cyca na dworze. Pokarmu nir odciagne, bo bedzie zimny. Mm nie przygotuje, bo nie moze stac... a jak Wy sobie wtedy radzicie? |
|
|
|
#4517 |
|
Zadomowienie
|
Aniolku trzymam kciuki zeby bylo juz ok i do domku szybko
ja musze nowa karuzlele kupic bo mM NAKRECANA i mnie szlak trafia jak ciagle musze nakrecac |
|
|
|
#4518 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sarah, polecam kauzelke FP;p mam na pilota, najlepsze jest to, ze pilot od tv tez na nią działa dzwonie do przychodni,nie ma numerków juz do lekarzy
|
|
|
#4519 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4520 |
|
Zakorzenienie
|
Deli, niby tylko 10min pieszo, ale moj maly ma od wczoraj kryzys w zwiazku z zarciem i chcialby jesc doslownie co chwile. Od 7 karmilam go juz 3 razy!!
|
|
|
|
#4521 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dasz rade Uśnie w wózku, duża szansa
|
|
|
#4522 |
|
Zakorzenienie
|
Czyli wychodzi na to, ze wszystko w normie
|
|
|
|
#4523 | |||||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
spokojnego dniaA Wojtka dajesz do przedszkola? Cytat:
Cytat:
teraz olałam karuzelkę grającą, i tak Dorka rzadko w łóżeczku.Cytat:
A z ciekawości - ty na co chcesz? |
|||||
|
|
|
#4524 |
|
Zadomowienie
|
U mnie chyba w końcu pojawiło się więcej pokarmu, piersi nabrzmiałe i twarde a mały dużo aktywniej ssie niż wcześniej. Dzisiaj w nocy już nie było wcale mm ani rano, tylko boję się że mały będzie nie dokarmiony. Bardzo mu się ulewa.
Czy ulewanie oznacza że dziecko jest najedzone? Mały wczoraj wieczorem w końcu zrobił kupkę jak ją zobaczyłam to z radości aż wyściskałam TŻ-a.
|
#4525 |
|
Zakorzenienie
|
Uśnie w wózku na bank. Ale gdyby jednak nie:
A Nawijka, Kubuś jest dzieckiem smoczkowym? Ja co prawda nie nadużywam, ale czasami mam go w pogotowiu, jak wczoraj do zaśnięcia. Jak wychodzę to zabieram ze sobą. To może pomóc dziecku poczekać kilka minut na jedzenie. A nie masz termoopakowania na butelkę? Jeśli masz się pewniej poczuć - odciągnij trochę pokarmu, daj do butelki i do opakowania. Zimne wtedy nie będzie. Kurdę, mam mega katar, i mnie teraz dopadło! martwię się o Amelcię że jej się pogorszy bo ja będę zarazę rozsiewać...!Niunia zasnęła przed 1:00 i w ogóle się nie obudziła na jedzenie jak to ma w zwyczaju po 3:00. Ja szok, budzę się w panice w pewnym momencie sprawdzić czy dziecko oddycha , a ona sobie śpi ufff.Obudziła się dopiero po budziku Tż, po 6:30. Teraz znowu śpi. Pytanie: czy Wasze dzieci krzyczą czasem jak śpią? taki nagły histeryczny płacz, oczka jeszcze zamknięte? Mi się to z lękiem, strachem kojarzy.. śni się jej coś? |
|
|
|
#4526 |
|
Konto usunięte
|
Iffonka, nie, ulewanie oznacza najczęściej tylko niedojrzałość układu pokarmowego
jeśli dziecko na wadze ładnie przybiera to się to olewa.Debrah, tak, kilka razy się zdarzyło |
|
|
|
#4527 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Szybkiego wyjscia zycze... i zdrowka dla malej.Basiu Tobie i Krzysiowi tez duzo sily ![]() Hope-no wreszcie sie doczekalas ![]() Super![]() Co do odciagania to ja dzis w nocy odciagnelam recznym lovi 150ml z jednej bo myslalam, ze mi rozsadzi. Mala cos nie chciala wczoraj cyca zlapac, jeden ryk byl wielki i musialam podac mm dwa razy Z butli jakos ciagnie wiec bede miala odciagniete w zapasie w razie jakby cyc znow sie nie podobal...Debrah moja tez ma takie fazy ale to zawsze wiem, ze przez sen ![]() Ratunku moja Tesciowa zwariowala! Kazala nam jechac na dyzur z mala chociaz malej nic nie jest, nawet malo plakala wczoraj. Juz nie wiemy jak mamy z nia gadac.... |
||
|
|
|
#4528 |
|
Zakorzenienie
|
Moja ostatnio tak ma, ze 4 razy się zdarzyło. Jak podejdziemy do niej z Tż i weźmiemy na ręce, przytulimy - to się wybudza troszkę, oczka otwiera, wtula się i zaraz płakać przestaje. I można odłożyć do łożeczka dalej śpi. Stąd wyciągnęłam wniosek, że może jej się coś śni, bo to nie żadna zewnętrzna przyczyna..no i poza tym - to płacz krótki ale głośny, histeryczny trochę - i na pewno przez sen. Hm..
---------- Dopisano o 10:09 ---------- Poprzedni post napisano o 10:07 ---------- Meduzza: ale jak na dyżur, po co? są objawy jakieś? A właśnie słuchajcie - pokarm piersiowy odciągnięty do butli - podgrzewacie przed podaniem?? |
|
|
|
#4529 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jak ja bym poszła na spacer! Cytat:
Mamy już 7 dni ![]() Dziewczyny jak moja Mała urodziła się w "rozmiarze" 58cm , to mogę jej kupić kombinezon 62? Chcę kupić jakiś niedrogi, bo to tylko na 2-3 tygodnie, na wizytę u lekarza i szczepienie. Potem juz będzie cieplej to myślę,że kurteczki lub polarki wystarczą.
|
||
|
|
|
#4530 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wlasnie, musze pomyslec nad jakas katanką dla małej bo przeciez przy +15 nie bede ubierac kombinezonika ![]() ![]()
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:06.

Czasem tu piszecie, że jak dziecko puści brodawkę to obrywa po buźce, u mnie nigdy nie leci pod ciśnieniem. Nawet jak ścisnę to nie zawsze kropelka się pokaże. A młody już około 5 kilosów ma
Teściową olej, albo zaproponuj jej żeby zapoznała się z fachową literaturą na temat karmienia piersią. Albo daj jej numer do poradni laktacyjnej niech sobie ze specjalistką pogada.
tż pojechał do pracy po dwóch tygodniach obecności w domu i powiem wam, że nie przypuszczałam, że kiedykolwiek będę się tak cieszyć z jego wyjazdu
ten drugi tydzień to po prostu była masakra, od wtorku rozmawialiśmy tylko na tematy związane z młodym; jak będę miałą jutro chwilkę, to napiszę co ta łajza zrobiła; teraz przynajmniej trochę odetchnę
na razie nie biorę, bo dalej się zastanawiam, a że blizna dalej mnie boli, to tż nie ma dostępu

We wzroście jest o prawie półtora kratki wyżej.

Pokarmu mam dużo, ale albo odciągnąć nie potrafię albo laktator jest do d*** 
Od środy dostała antybiotyki i dlatego zostaniemy tu jeszcze co najmniej do wtorku lub środy