|
|||||||
| Notka |
|
| Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#271 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wspieramy się, gadulimy o różnościach... perypetie Aniołkowych Mam - cz. XVII
Cytat:
![]() [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;39584711]No ja dokładnie to samo, prześwietlenie nic nie wykazało, wtedy przeszło i zapomniałam o tym, ale teraz to się tak jakby odnowiło... I się zastanawiam, czy nie śpię czasami na tej ręce i to z tego. Ale chyba żaden zator, co? Ja nosiłam tę rękę na temblaku chwilę, ale nie była jakoś unieruchomiona. Ta moja mama to mnie potrafi tak nastraszyć, że ja mam potem czarne myśli ![]() Tzn. tak - poszłam do endo z samym TSH, endo zrobiła USG tarczycy i przepisała E. 50, a na następną wizytę TSH i anty-TPO. Wiem, że są dwie szkoły lekarzy - stara bada TSH, nowa fty właśnie Mnie się trafiła lekarka ze starej szkoły, no ale i tak wszyscy zawsze biorą Euthyrox, więc mam nadzieję, że będzie OK. Dla mnie to o tyle ważne, że nieleczona tarczyca może powodować nadciśnienie (o czym się dowiedziałam w tej ciąży, w tamtej nawet TSH nie zbadałam, bo po co, nikt mi nie zlecił ).[/QUOTE]Ja mialam lekarza z nowej szkoly.. Jak mi na poczatku ciazy TSH z 0.7 skoczylo na 5,6, to zwiekszyl dawke i kazal sie nie przejmowac. Ft3 i Ft4 byly w gorej normie.. TSH strasznie w ciazy skacze i ciezko je utrzymac na pożądanym poziomie.. A na przeciwciala (czyli na hashimoto- ja mam) trzeba brac w ciazy steryd - encorton ![]() Cytat:
Adunia, zawsze jak widze Ciebie na wątku, to patrze na Twoj suwaczek i cholera, myślę sobie, ze tez bym miala podobny.. Eh, smutki precz, jeszcze bedzie dobrze A jak Ty sie czujesz kochana?
|
||
|
|
|
#272 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wspieramy się, gadulimy o różnościach... perypetie Aniołkowych Mam - cz. XVII
dziękuję Wam Kochane
|
#273 |
|
MBZ♥
|
Eliza mam niedoczynność
co miesiąc mam wizytę i sprawdzam tsh i ft-y. Moja endo "lubi" jak Jej pacjentki w ciąży mają tsh ok 1-1,5, i ft-y w górnej granicy. Zaczynałam od 25 euthyroxu przy staraniach, teraz mam 75 i jodid od początku-który w ciązy i karmieniu należy zażywać nawet przy hashi. Uznaje się wyższość dobra dziecka nad dobro matki![]() ja się lepiej czuję jak mam tsh nawet poniżej 1 przy 2 chodzę jak cień:/
|
|
|
|
#274 | ||
|
Wtajemniczenie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;39584349]
Dziewczyny, doradźcie coś. Dzisiaj znowu boli mnie ręka - prawa, ta, na którą upadłam. Wtedy miałam naciągnięty mięsień i krwiak, który się stracił za jakieś 6 tygodni. Jak myślicie, czy to może boleć z tamtego upadku? Boli mnie tak już może 2-3 raz w ciągu 3 tygodni. Dzisiaj słabo, ale odczuwalnie - to taki tępy ból, jakbym się uderzyła w łokieć. Czy to może być mięsień? Kość? Mama mnie nastraszyła zatorem Ale to chyba by tak się nie objawiało, ta ręka jest sprawna, tylko przy wysiłku pobolewa... Jak nie przejdzie, to pójdę do lekarza, ale po 1 w ciąży nie wolno robić żadnych prześwietleń, a po 2 - nie cierpię tam chodzić...[/QUOTE] Czemu Cię mama straszy... Nie wiem, co Ci doradzić... Często tak jest, że się jakiś uraz wspomina jeszcze długo. Nie wiem co potencjalnie taki lekarz Ci pomoże. A co jakiego byś szła? Cytat:
![]() Cytat:
![]() Pisałaś, że najprawdopodobniej będziesz musiała się zdecydować na uśpienie... Przykro mi ![]() Kliknęłam w Twój suwaczek i widzę, że Ty zaraz 3 trymestr zaczynasz! Pięknie
|
||
|
|
|
#275 | |||||
|
Zakorzenienie
|
![]() ![]() [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;39571898] Co do włosów - ja wróciłam do zupełnie naturalnego koloru i... mam siwe włosy na głowie u mnie nie ma szans powrotu do naturalnego koloru... mam jasne włosy, a od wielu lat jestem ciemną szatynką, robię ciemną hennę i jest mi z tym dobrze, jasnej odmiany siebie sobie nie wyobrażam Cytat:
aż mnie ciary przeszły ![]() nie wierzę... kochana nie wierzę.... nawet nie wiem jakimi słowami wyrazić swoją radość... Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
|
#276 |
|
Konto usunięte
|
BYou u mnie endo powiedziała, że tarczyca szaleje w ciąży, bo dziecko bierze moje hormony i mi brakuje. W sumie dlatego mam suplementować E.
A Ty bierzesz leki na stałe już? |
|
|
|
#277 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Teraz znowu 6 i od miesiąca zbijam. Takie to ciezkie do ustabilizowania ze juz mnie to zaczyna wnerwiac ![]()
|
|
|
|
|
#278 |
|
MBZ♥
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;39585404]BYou u mnie endo powiedziała, że tarczyca szaleje w ciąży, bo dziecko bierze moje hormony i mi brakuje. W sumie dlatego mam suplementować E.
A Ty bierzesz leki na stałe już?[/QUOTE] Tak dokładnie jest, dlatego ja # bo moja tarczyca szalała ![]() Po porodzie mam zrobić badanie i zadzwonić do endo-wtedy powie co dalej. Z dośw. mówiła, że wraca się do dawki sprzed ciąży i po 6 tyg. kolejne badanie i wizyta wtedy zobaczymy jak tarczyca pracuje, ale raczej moja przyjaźń z euthyroxem to na stałe:/
|
|
|
|
#279 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
![]() Teraz mam swój naturalny i rozważam po prostu podkręcenie go, czyli farba w podobnym odcieniu, tyle, żeby pokryła te siwki :/ A powiedz mi coś o tej hennie... Nie wychodzi ona czerwona? Bo ja się nie widzę w ciepłym kolorze. Jak długo się zmywa? ---------- Dopisano o 20:31 ---------- Poprzedni post napisano o 20:29 ---------- Cytat:
No u mnie pewnie będzie to samo, kontrola PO i oby się obyło bez leków do końca życia Teraz w ciąży biorę dokładnie jak mi każą, wszystko i regularnie, ale tak poza ciążą to jestem raczej antytabletkowa :/
|
|||
|
|
|
#280 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Chyba większość z nas tak ma, że któraś z AM kojarzy im się ze swoim Aniołkiem. Oczywiście, że będzie dobrze i to nawet sobie nie wyobrażasz jak bardzo Dziękuję, że pytasz, czujemy się dobrze, za tydzień wizyta, więc mam nadzieję, że wszystko na swoim miejscu. Czasem jakieś skurczyki się przypałętają, oby to nie było nic groźnego tylko ćwicząca macica ![]() Medi, zgadza się, to już będzie 7 miesiąc... Czas zapiernicza jak szalony A ja już nie mogę się doczekać jak zobaczę te słodkie Blankowe fałdeczki Berbie, u nas było to samo, TŻ ją wynosił, a ja podtrzymywałam... Perse, ja miałam kiedyś mocno stłuczoną rękę w nadgarstku. Do tej pory mi się odzywa, a w środku wszystko ok. Oczywiście jak się martwisz to marsz do lekarza |
|
|
|
|
#281 |
|
Rozeznanie
|
ALFA Wiktor to prawdziwy przystojniak
AGATKO super że wszystko ok
|
#282 |
|
MBZ♥
|
Perse dopiero po 3 # zaczęłam się tym bardziej interesować:/pewnie skakało wcześniej bo wyniki były różne ale zawsze w tej normie do 4,2...tylko będąc wtedy w ciążach nikt-w sensie żaden lekarz-nie zwrócił na to uwagi. Dlatego potem tego nie badałam. A potem pewnie było wysoko:/rok temu w styczniu-2 miesiące po # zrobiłam badanie i szok-6,59. odrazu szukanie endo i leczenie.
Eliza mi się szybko udało ustabilizować tarczycę bo po miesiącu ale wiem, że to może też potrwać:/ |
|
|
|
#283 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#284 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;39584049]Ja teraz muszę jechać zrobić TSH i anty-TPO. Ale i tak muszę na czczo, bo Euthyrox...[/QUOTE] właśnie.. mi kazali po porodzie brać połowę dawki i po 6 tyg zrobić badania, wtedy się okaże co dalej. przed ciążą nie badałam tsh, nie brałam euthyroxu więc nie mam pojęcia co będzie po. |
|||
|
|
|
#285 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;39585567]Do rodzinnego. Właśnie też nie sądzę, że mi pomoże... Normalnie nawet bym o tym nie myślała, tylko mówię, że mnie ta mama nastraszyła A powiedz mi coś o tej hennie... Nie wychodzi ona czerwona? Bo ja się nie widzę w ciepłym kolorze. Jak długo się zmywa?[/QUOTE] Rodzinny Ci tym bardziej nic nie pomoże... Mama nastraszyła, a ja Cię uspokoję- na 99,(9) % to nie jest zator ![]() Są różne rodzaje henny: KLIK! Poza tym odcienie można ze sobą mieszać. No i to jest w 100% naturalna farba. I siwe włosy też podobno dobrze kryje. Adunia, to daj nam znać, jak tam po wizycie ![]() Agatko, teraz nie wierzysz, a ani się obejrzysz, a Tobie będziemy daty obstawiać
Edytowane przez Mmedeah88 Czas edycji: 2013-03-04 o 20:47 |
|
|
|
|
#286 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Agatko, Medi ma rację, czas pędzi nieubłaganie A właśnie, termin będzie już na późną jesień, mam rację?
|
|
|
|
|
#287 |
|
Konto usunięte
|
No to ten jasny brąz byłby spoczko. Tylko kureczka, czy nie będę miała uczulenia
Ale ja nie miewam uczulenia na kosmetyki z reguły... Ja tam mam tych siwych pięć na krzyż, ale strasznie mnie to denerwuje :/ Dzięki
|
|
|
|
#288 |
|
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;39585567]
A powiedz mi coś o tej hennie... Nie wychodzi ona czerwona? Bo ja się nie widzę w ciepłym kolorze. Jak długo się zmywa? [/QUOTE] ja mówię o hennie na brwi i rzęsyja pow wizycie jestem zadowolona zostałam "wymacana" na maxa, miałam usg dopochwowe, cytologię, usg tarczycy, badanie piersi. nigdy nie zostałam tak kompleksowo przebadana w czasie jednej wizyty. lekarz bardzo sympatyczny. ostatnie 2 dni miałam dziwne upławy i niestety znowu pokazał się u mnie grzybek... kurcze, już tyle czasu go nie było i znowu powrót nie wiadomo po co i na co. pokazałam mu wszystkie badania i stwierdził, że ciężko jest leczyć pacjentki, które naczytają się w internecie i leczą się same po obejrzeniu wyników i usg stwierdził, że są dwa wyjścia albo staramy się 3 raz i będziemy widzieli co się dzieje, albo robimy histeroskopię, bo ma niejasny obraz mojej macicy i może jest ona nieprawidłowo zbudowana... ale nie jest pewien... tylko, że badanie kosztuje 900 zł. i muszę najpierw sprawdzić przeciwciała na żółtaczkę a poza tym badanie te robi się pod 2 godzinną narkozą, a ja poprzednią 20 minutową narkozę bardzo źle zniosłam....co myślicie?
|
#289 |
|
Zakorzenienie
|
agatko, bardzo się cieszę
![]() ![]() klask i:Alfa, ale Przystojniak Ci rośnie
wymiana https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1270304 rękodzieło https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=882341 Moda - wspólne zakupy https://wizaz.pl/forum/forumdisplay.php?f=110 Przeczytaj to, zanim coś kupisz przez wizaż https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...56&postcount=1 |
|
|
|
#290 |
|
Raczkowanie
|
witam kobietki.Nie bylo mnie chwilke a juz tyle napisalyscie,ze sie gubie ![]() Chcialam sie pochwalic,ze rozmawialam dzisiaj z profesorem Krasomskim i mam sie u niego zameldowac 12 marca o 17 jestem super szczesliwa ![]() ![]() ![]()
|
|
|
|
#291 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() to by było najfajniejsze... wszytsko potem bys sobie dobrala.. Cytat:
![]() porywające ![]() ![]() ![]() ![]() ale leci jak rakieta!!!!! ![]() ![]() moje zdanie? starac sie pod okiem fachowca.
|
|
|
#292 |
|
Zakorzenienie
|
boję się, że historia się powtórzy.... ale szczerze nie wiem, czego boję się bardziej, # czy narkozy, mam taką traumę... może by się jednak udało...
|
#293 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pierwsza klasa. Dlugo trwala wizyta? Ktory dr Cie przyjmowal? Bylas w Bocianie czy w Artemidzie?A co do histero, to jak bylam w styczniu na wizycie w klinice, to dostalam skierowanie na nfz, do szpitala w wawie (zapisalam sie na 6 maja, bo dopiero bylo miejsce). Nie bylo zadnego problemu z histero na nfz, nawet nie musialam mowic ze nie mam kasy . Mysle, ze powinnas zadzwonic do dr i powiedziec, ze chcialabys skierowanie na histero na nfz. Ja bede miala tzw mini histero, ktore jest tak samo skuteczne, jak zwykle histero i robi sie je w znieczuleniu miejscowym. Zawsze to lepiej niz ogolna narkoza.. I dlaczego pod 2 godzinna narkozą? Jestes pewna ze mu sie cos nie popiętrolilo?? To prosty zabieg. Pol godziny max ![]() Czy cos jeszcze ciekawego Tobie powiedzieli na wizycie? Jak wrażenia z kliniki? Profesjonalnie, czy niekoniecznie? Cytat:
Cytat:
, Przekaz prosze dziewczynom pozdrowienia ode mnie
|
|||
|
|
|
#294 |
|
Zakorzenienie
|
agatko-nie potrafię napisać jak bardzo się cieszę, modlę się i trzymam kciuki, będzie ok
BERBIE- najważniejsze, że jest lekarz do którego się przekonujesz i gość ma strategię
|
#295 |
|
Konto usunięte
|
Berbie ciężko mi powiedzieć.
Z jednej strony badanie może dałoby Ci odpowiedź, z drugiej - może lepiej zdać się na żywioł i spróbować? Ja zawsze wtedy analizuję wszystkie za i przeciw. |
|
|
|
#296 |
|
Zakorzenienie
|
Alfa- mogę być Twoją swatową?
esesia- ostatnio tak mi się zatęskniło za wiosną i przypomniałam sobie jak rok temu pięknie napisałaś, że przyszła wiosna, przyleciały bociany i jeden też do Ciebie zawitał wydaje mi sie, że to dopiero co było a tu już Zosia pannica ![]() jak z Twoim powrotem do pracy- na kiedy przypada i co planujesz?
|
#297 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
muszę porozmawiać ze znajomą położną o tym badaniu, ale szczerze mówiąc gdy pomyślę o narkozie to płakać mi się chce...jestem zadowolona z wizyty, ale co do tego, że u niego chciałabym prowadzić ciążę to niekoniecznie, jest całkiem drogo i ogólnie chyba jak nawet zdecydujemy się starać i się uda to chyba nie ograniczę się do 1 lekarza....
|
|
#298 |
|
Zakorzenienie
|
BERBIE- a Tobie intuicja co podpowiada?
Ja osobiści chyba bym się jednak badała.... Bardzo przeżyłaś straty, wiele czasu minęło nim się zdecydowałaś ponownie starać więc trzeba zrobić wszystko aby zminimalizować ryzyko- takie moje zdanie a sam lekarz coś podpowiadał?
|
#299 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Drogo mowisz? Ja sie akurat dowiadywalam u nich o IVF, to maja o 1/3 taniej niz w Warszawie.. Zmartwilas mnie tą niepozorną kliniką... Wlasnie takie 2 mamy w Lbn i rezultatow zadnych.... A jednak przy IVF wazne jest na jakim sprzecie pracuja i jakich embriologow zatrudniaja. W ogole jakie maja mozliwosci.. I ta niepozorność kliniki nie dziala na mnie w tym przypadku motywująco... Ehh, zawsze cos ![]() A powiedz mi kochana, gdzie bylas do tej pory? Ja rozwazam Novum i Salve.. Edytowane przez elizabarbara Czas edycji: 2013-03-04 o 23:06 |
|
|
|
|
#300 |
|
Wtajemniczenie
|
Berbie, cieszę się, że jesteś zadowolona z wizyty. Rzeczywiście Cię kompleksowo przebadał- super!
Kochana, nie wiem, jak bardzo źle znosisz te narkozy, ale ja bym chyba się zdecydowała na to badanie. Zabieg + dochodzenie do siebie po narkozie to kwestia kilku(nastu) dni. "Koszt" jest nieporównywalnie mniejszy od ewentualnego (tfu tfu!) #... Ale widzę, że Elizka coś o mini histero pisze. Może to jest jakieś rozwiązanie ![]() Co najważniejsze- jest plan działania!
Edytowane przez Mmedeah88 Czas edycji: 2013-03-04 o 23:50 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 3 (0 użytkowników i 3 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:04.

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

klask i: