|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4651 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Styczniowo-lutowe Mamusie cz.X Kolejna część rozpakowywania :)
Ewa, ja dokarmiam, bo mam mało mleka i mała się nie najada, przez 3 tygodnie przytyła mi tylko 260g, dlatego jej daję teraz butelkę, już kilka razy dziennie, niestety, moje mleko to raczej taka przystawka dla niej, bo ciągnie moją pierś przez 40 minut, a potem zjada z butli 90ml, czyli nie wiem, czy coś w ogóle z tej piersi wyciąga ciekawego...
Jutro idziemy na kontrolę i dowiem się, czy coś przytyła przez ten tydzień, ale na pewno. |
|
|
|
#4652 |
|
Konto usunięte
|
Nati, coś dla ciebie:
http://img2.stylowi. pl//images/items/o/201212/stylowi_pl_hobby_2546259. jpg przed pl jest spacja, usunąć trzeba
|
|
|
|
#4653 |
|
Zakorzenienie
|
Szaja - niektóre chusty są piękne - byłąm na stronie Nati, jakie wzory to wow.
Tylko oczywiście drogie jak cholera ) zacznę od czegoś tańszego jednak W ogóle - fajowe to chusto forum, dużo pomocnych duszyczek, miło.. Tak bym chciała umieć nosić tam Małą, ale byśmy z Tż na spacerki długaśne chodzili... teraz nie do końca nam wygodnie. A dziecko w chuście (jeśli długo tam leży) nie ma skrępowanych ruchów? W końcu nie może się wyciągnąć swobodnie tak jak w wózku. |
|
|
|
#4654 |
|
Rozeznanie
|
Przeczytałam, pocytowałam i co? Poszło w ☠☠☠☠u. - Aniołku, przykro. Jak nie jedno, to drugie.:/ Ale w końcu z małą będzie wszystko OK i wrócicie razem do domu.![]() - co do wady wzroku, to ja też okularnik, na prawym -0,5 na lewym -2,5.. Ale jak po porodzie, to aż boję się myśleć, bo bez porównania gorzej widzę.- piękne dzieciaczki! Lady, Twój Piotruś to ma niezły rozdziab. ![]() Fewcia, Blanka ma cudowne usteczka, lalunia. ![]() Bijkora, z Nadii śliczny pucuś. I ma piękne włoski. ![]() -------------------------------- My też się chwalimy - Pola skończyła dzisiaj 2 miesiące. ) Trochę tu, trochę w klubie też.
|
|
|
|
#4655 | |
|
Zakorzenienie
|
boli którąś z Was blizna po nacięciu krocza? bo mi tak pulsuje, że aż mnie całą pipka boli i cholera nie wiem co z tym zrobić
![]() ---------- Dopisano o 22:28 ---------- Poprzedni post napisano o 22:27 ---------- Cytat:
|
|
#4656 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;39573329]O właśnie, dziewczyny, co robimy? bo od środy/czwartku ma być po 15 stopni! jak tu dziecię ubrać? Tzn. na pewno wywalę z wózka becik (taki puchowy mam), dam kocyk, pewnie cieńsza czapka (muszę kupić), ale nie wiem, co z kurteczką/kombinezonem? Mam misiowy, on nieocieplany jest, mam polarkowy też bez podszewki...[/QUOTE] Ja to tylko założę kombinezon misiowy, albo cieniutką kurteczkę i ciepłe spodenki, cienka czapeczka. To się okaże. Teraz przy 6-7 stopniach zakładam kombinezon misiowy, przykrywam lekko kocykiem cienkim. Cytat:
Ostatnio czytałam, że Hipp Bio Combiotik jest dobry na problemy brzuszkowe, czytałam dużo takich opinii o nim. Ja mam zamiar go wypróbować. Cytat:
Cytat:
Pierwszy kontakt: 04.02.09 Poznaliśmy się: 14.02.09 Jesteśmy razem: 22.03.09 Zaręczyny: 16.10.10 Data zaślubin: 02.06.2012 ![]() Ola 11.12.2012 Wojtek 14.10.2015 Edytowane przez ninagg Czas edycji: 2013-03-04 o 22:45 |
|||||
|
|
|
#4657 |
|
Lurker ;)
|
Tez czuje bol krocza... taki bardziej bol miesni, klucie jak czasami usiade albo obroce sie lezac, podniose tylek. Wszystko byloby ok gdyby nie to ze przeciez jestem po cesarce
|
#4658 |
|
Konto usunięte
|
Wisienko, śliczna modelka
Debrah, ja sobie mam prezent wybrać od ludzi z pracy, kwota 270zł, więc chcę chustę |
|
|
|
#4659 |
|
Zakorzenienie
|
Kiedy Wasze dzieci zaczęły się ślinić??
Moja od paru dni moczy mi bluzki i kaszle czasem troszkę. I znowu nie wiem czy wkręcam sobie coś z chorobą - czy to przez tą ślinę? A właśnie! Dziś kończymy 6 tygodni! ![]() Katar jest przeciwskazaniem do szczepienia? |
|
|
|
#4660 |
|
Rozeznanie
|
Moja się ślini od jakiegoś tygodnia.
I też kaszle coś częściej właśnie od tego czasu, podobno dziecko na początku się krztusi śliną.
|
|
|
|
#4661 |
|
Zakorzenienie
|
No to może to to.
Kurdę, ale to macierzyństwo stresujące, co rusz jakieś schizy. Nie śpi - może chora , śpi - może za długo? chora?![]() Lol! Właśnie teraz mi śpi i śpi, a powinna jeść i znowu zaczynam się martwić. Hmm, odciągnęłam właśnie z jednej piersi 80ml w 5 minut (potem strumyczek osłabł i przestałam) - chyba nieźle, co?Zbieram te porcje po ok. 140ml, mam nadzieję, że tyle Małej starczy za posiłek..Mam nadzieję, że nie rozkręcę sobie mega laktacji, jeśli dorzucę jakby jedno więcej karmienie dziennie. |
|
|
|
#4662 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Teraz przechodzimy kolejne zwiększenie produkcji śliny. Wcześniej pierwszy nawał był ok 6 tyg. A katar jeśli nie jest bakteryjny to nie jest przeciwwskazaniem. Lekarz bada i określa czy dziecko szczepimy czy nie.
Pierwszy kontakt: 04.02.09 Poznaliśmy się: 14.02.09 Jesteśmy razem: 22.03.09 Zaręczyny: 16.10.10 Data zaślubin: 02.06.2012 ![]() Ola 11.12.2012 Wojtek 14.10.2015 Edytowane przez ninagg Czas edycji: 2013-03-04 o 23:16 |
|
|
|
|
#4663 |
|
Zakorzenienie
|
No nie wiem, nie wiem, 3 godziny już śpi...budzić ją na to jedzenie? Jakoś inaczej jest dzisiaj, zazwyczaj teraz dopiero się kładziemy..
No ale zmieniłam coś dzisiaj, zadbałam o wcześniejsze wyciszenie się Małej i to chyba podziałało.. |
|
|
|
#4664 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ide spac, dzidzia poszla w kimke dobranoc mamusie !
|
|
|
#4665 |
|
Rozeznanie
|
Debrah, nie budź. Jak będzie głodna, to się sama obudzi. No chyba, że minie 6 godzin np. To wtedy bym może budziła.
|
|
|
|
#4666 |
|
Zakorzenienie
|
Ostatni raz jadła przed 20:00.
Pewnie jestem przewrażliwiona przez to nasze chorowanie i się boję pogorszenia, więc wszystko biorę pod lupę, jedzenie także, wszystko wzbudza niepokój, Idę się kąpać, może się jeszcze obudzi zanim się położę do łożka. Z nosa kapie, esz, cholera. |
|
|
|
#4667 |
|
Rozeznanie
|
Oj, trzeba spróbować trochę wyluzować.
|
|
|
|
#4668 |
|
Zakorzenienie
|
Trzeba, dzięki kochana
![]() Ja z tych martwiących się, ale przejdzie mi
|
|
|
|
#4669 |
|
Zakorzenienie
|
Szaja, karmilam w studio paznokci
Pietraszko oczywiscie juz podrywac zaczal, skubaniec maly![]() Zeby nie bylo, ze dziecko mecze - ja robilam paznokcie a siostra z wozkiem latala po parku, potem po mnie przyszli i maly sie rozplakal wiec dalam cyca![]() Szajus, dasz znac jaka chuste wybralas??? Do jakiego wieku dziecko sie chustuje??? Jakos mam wieksze zaufanie do chust niz nosidelek..... Kurcze, dalej mnie boli przy wejsciu i wyjsciu..... Moze mnie za mocno kurka zszyli?! Ma ktoras tak po porodzie sn? Bo mnie to stresuje mocno ![]() A blizna po nacieciu ciagnie, ciagnie..... Zwlaszcza po jakis ciezszych cwiczeniach, bieganiu, ale wlasnie tak bardziej jakby w srodku, jakby miesnie... Piterek uspany, maz uspany to i ja ide spac
|
#4670 |
|
Wtajemniczenie
|
Do jakiego lekarza się idzie z zapaleniem piersi? Ginekolog pediatra a może internista???
Wczoraj z rana dziwnie bolały mnie cycki ,mimo że młodą karmiła co 2 h potem glowa mnie pozbolała jak piorun i dostałam dreszczy i temp 37,5 nie wiedziałam o co chodzi ale w necie poczytałam i wygląda na zapalenie. Karmię teraz Blankę i jak to boli!!! Poza tym chyba nie leci mleko a cyce twarde :-( rano biegne do lekarza tylko do jakiego hmm |
|
|
|
#4671 |
|
Konto usunięte
|
Z zapaleniem to ja bym do pediatry szla moze?
lady, do 20kg a wiekowo nawet do 3 lat
|
|
|
|
#4672 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;39588036]
Nie, my wybrańcy jesteśmy i mamy karty chipowe, wielkości karty bankomatowej, na tym dane są zapisane.Kartę wyrabia się w oddziale nfz do którego się przynależy, tu lista: http://www.nfz-katowice.pl/?a=strony&typ=3&k0=03_sekcje Sprawdź najbliższe ci miasto, dzwoń i pewnie tam. Nie pamiętam, jakie dokumenty, bo jeszcze Dorce nie załatwiałam, ale ogólnie coś tam na miejscu trzeba wypełnić. Miesiąc się czeka. [/QUOTE] wkurzaja mnie karty!!!! co do druków to chyba ZUS-ZLA czy jakoś tak trzeba mieć i wniosek ale to na miejscu. tez jeszcze nie zalatwialam
|
#4673 |
|
Wtajemniczenie
|
Kurde ja też panikara....idę zaraz do lekarza z młodym. Ma od czwartku ten katar, niby coraz mniej się udaje odociągać (ale może dlatego, że wydzielina jakaś gęstsza) no ale wydaje mi sie że chwilami ma zachrypnięty głos i w nocy wydawał dziwne odgłosy z gardła, temperatury nie ma, nie kaszle tak bez niczego tylko jak się zachłyśnie i przy odciąganiu fridą mu się zdarzyło. Idę niech go osłucha, będę spokojniejsza. Eh...biedulek
![]() Potwierdzam: macierzyństwo jest stresujące... |
|
|
|
#4674 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale piękna pogoda moze jej dzis jakas kurteczke fajną upatrze sprzedalismy samochód!! wreszcie )
|
|
|
#4675 |
|
Zadomowienie
|
Wszyscy do lekarza. Ja też jutro pójdę. Mały w ciągu dwóch dób w szpitalu spadł 360 g a że mam problemy z karmieniem i dokarmiam mm chciałam skontrolować wagę i miałam iść dopiero w czwartek (tydzień po wyjściu ze szpitala) ale że pojawił się katarek (mały bardzo chrapie jak pije z cycka) to pójdziemy chyba jutro.
Ile taki maluszek w ciągu tygodnia powinien przybrać.
|
#4676 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dziękuję Wisienko
Usteczka ma śliczne, kocham je! ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Dziewczyny po jakim czasie mogę zacząć werandować dziecko?? I jeszcze ile pokarmu mogę na raz odciągnąć? Jedną pierś mam mocniej poranioną i chcę Małą przystawiać do Niej rzadziej, a nie chce żeby mi cycek eksplodował ![]() I o co chodzi z tymi kartami zdrowia? |
||
|
|
|
#4677 | |
|
Wtajemniczenie
|
Jestem już (lekarza rodzinnego mam w lokalu usługowym w moim bloku). Uff na szczęście to tylko katarek, oskrzela i płuca czyste, furczy gardłem bo wydzielina głęboko i wszystkiego nie dam rady odciągac ale na oskrzela nie poszło na szczęście. Wszystko to kazała podawać co ja sama kupiłam więc nie taka zła ze mnie mama.
Cytat:
A co do wagi to 120 g tygodniowo najmniej powinien przybierać, tak na położna mówiła. |
|
|
|
|
#4678 |
|
Zadomowienie
|
Moja Mala wczoraj po braku snu przez cały dzień, spała od 22 do 1, wtedy na śpiocha dostała cyca, później znowu o 3 na śpiocha cyc, nawet oka nie otworzyła
![]() Dziewczyny czym smarujecie buzię dzieciaczków tak na co dzień?nie jak wychodzicie na dwór, bo wtedy to wiadomo, ale tak po domu? czy w ogóle czymś?
|
#4679 |
|
Zakorzenienie
|
Iffonka, wczoraj szaja pisala ile maluch powinien przybierac, cofnij sie strone wczesniej.
co do charczenia-to wcale nie musi byc katar, moj tez inaczej oddycha jak je, a kataru wcale nie ma. fewcia, ja mam w szpitalnych zaleceniach napisane, zeby zaczac werandowac w ciagu tygodnia od wypisu. tak zrobilismy ![]() A kichanie to normalny objaw-dziecko sie oczyszcza ![]() Deli, wow, co za spioch!! Jak Wy to robicie? ![]() Idzcie, idzcie do lekarzy-lepiej dmuchac na zimne! |
|
|
|
#4680 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co do werandowania to zależy jaką macie pogodę. Jak nie ma dużego wiatru i nie jest bardzo wilgotno (w sensie że nic nie pada) to po 10-14 dniach życia możesz werandować, zwłaszcza że teraz już na plusie temperatura. Ja proponuję na balkon a nie przy otwartych oknach. Zacznij od 10 minut i stopniowo zwiększaj. 10, 20, 30 minut i później już na spacer możesz. sutki smaruj maścią jakąś, u mnie sprawdziła się lanomaść Ziajki a bepanthen np nie. Po karmieniu posmaruj sutki swoim mlekiem i trzymaj przez jakiś czas na wierzchu a dopiero później smaruj maścią. Co do odciągania to nie wiem, Jednak dziecko bardziej swoim sposobem ssania pobudza laktację niż laktator, nie wiem czy jak będziesz tak robić to nie będzie tak że w jednej piersi będziesz miała więcej mleka niż w drugiej. A te karty to też nie wiem
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:15.

Jak nie jedno, to drugie.:/ Ale w końcu z małą będzie wszystko OK i wrócicie razem do domu.
Ale jak po porodzie, to aż boję się myśleć, bo bez porównania gorzej widzę.

) Trochę tu, trochę w klubie też.

w piątek szczepienie ale wezmę i ją ubiorę na cebulke, okryje kocem i mam na fotelik śpiworek - wystarczy

, śpi - może za długo?