Kopniaki czuje już każda z nas, niedługo rodzić przyjdzie czas. Mamy V-VI 2013 cz.11 - Strona 15 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Jaki ma być tytuł 12 części naszego wątku ??
Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013, cz.12 2 4,00%
Brzuszki rosną, dzieci też a nasz wątek jest the best! Mamy V-VI 2013 cz.12 0 0%
Trzęsą się brzuszki, wychodzą pępuszki, niedługo ujrzymy maluszki. V-VI 2013 cz.12 1 2,00%
Powoli bać się zaczynamy, bo plan porodu już napisany. Mamy V-VI 2013 cz.12 0 0%
Coraz większe brzuchy mamy, ale jeszcze nie pękamy. Mamy V-VI 2013, cz.12 1 2,00%
Wielkie brzuszki już widać z dala, lecz jeszcze nie chcemy iść do szpitala. V-VI 2013 1 2,00%
Zaciskamy mocno nóżki, jeszcze nie czas na maluszki. Mamy MAJ-CZERWIEC 2013 cz.12 25 50,00%
Na porody już czekamy-która pierwsza? Obstawiamy! Mamy MAJ-CZERWIEC 2013 cz.12 8 16,00%
Do dnia porodu już całkiem blisko ale jesteśmy gotowe na wszystko. V-VI 2013 cz.12 5 10,00%
Porodów powoli nadchodzi czas co cieszy ale i przeraża nas! Mamy V-VI 2013 cz.12 0 0%
Przed porodem stracha mamy, ale dzielnie się wspieramy. Mamy V-VI 2013 cz.12 6 12,00%
Czas leci jak szalony, niedługo nasz poród upragniony. Mamy MAJ-CZERWIEC 2013 cz.12 1 2,00%
Głosujący: 50. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-03-05, 23:09   #421
Ashyshqa
Zakorzenienie

Dot.: Kopniaki czuje już każda z nas, niedługo rodzić przyjdzie czas. Mamy V-VI 2013

Cytat:
Napisane przez vil84 Pokaż wiadomość
a ja nawet zakazane perły miałam na sobie
Ja też

A jeszcze zapomniałam się pochwalić, że wygraliśmy ręcznik z kapturkiem Byłam zaskoczona, bo nigdy nic nie wygrywam
Ashyshqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-05, 23:16   #422
diabli
Zakorzenienie

Dot.: Kopniaki czuje już każda z nas, niedługo rodzić przyjdzie czas. Mamy V-VI 2013

Cytat:
Napisane przez karolina2121 Pokaż wiadomość
Za 3 rampersy 9,90, a za sweterek aż 10zł , ale nie mogłam mu się oprzeć
fajna cena sweterek uroczy - taki meski! i z polowka w srodku, maly elegancik.

Cytat:
Napisane przez vil84 Pokaż wiadomość
Diabli, dobrze że wizyta pozytywna, ciąża czasem się przydaje w takich sytuacjach super, że rokowania dobre, ale i tak trzymam mocno kciuki i nie puszczam w oczekiwaniu na wyniki

ogolnie jestem w szoku, ze tam tacy mlodzi lekarze pracuja. chlopaczek pewnie gdzies w granicach mojego rocznika (85), a juz onkolog...mnostwo takich mlodych, myslelismy, ze to jacys stazysci albo studenci na praktykach

Cytat:
Napisane przez lonely_lady Pokaż wiadomość
aaa i jeszcze nie zdałam Wam relacji z wizyty położnej, przyszła ok 11.30 czyli wstrzeliła się w widełki które podała
standardowo- zmierzyła mi ciśnienie, temperaturę i posłuchaliśmy serduszka Wiktorka
dzisiaj przyniosła lalkę i ćwiczyłyśmy na niej przewijanie pieluszki, przystawianie do piersi, pozycję do odbijania po jedzeniu, chwyty wykorzystywane przy kąpieli itp.

mówiła, że jest za noszeniem dzziecka jak najwięcej.. że babcie,mamy, ciotki będą gadały żeby nie przyzwyczajać, ale ona ma swoją inną teorię.. że przez 9 miesięcy ciągle kołyszemy dzieciątko w brzuszku, a później ono leży w łóżeczku czy w wózku i dziwimy się że płacze
Ogólnie niektóre teorie ma dziwne.. tak jak z tym Oillatum, według niej to najlepszy specyfik do kąpieli.. i już !
ostatnio próbowałam wtrącić swoje zdanie, ale teraz już nawet nie podejmuję dyskusji.
jeszcze kilka spotkan z Twoim mezem i ja wyszkolicie. coraz bardziej przyklada sie do swojej pracy, to sie chwali o babciach ma racje, dobre rady sa straszne. oilatum moze jej sponsoruje wakacje? a tak powaznie, to teraz te kosmetyki sa "na topie" bo wiekszosc poloznych wlasnie je sugeruje...pewnie za jakis czas przyjdzie moda na cos innego.
moja mama opowiadala, ze polozna wrecz na nia krzyczala, ze karmienie co 3 godziny i nie ma na zyczenie, nie ma dokarmiania...i tez nie sluchala
diabli jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-05, 23:16   #423
maarchewka
Zakorzenienie

łe Ash nie wzięłam tych próbek z Nuka.. ciamajda ze mnie.. Ale w sumie cieszę się ze własnej torebki nie zapomniałam bo i tak mogło być..

Wojtek
maarchewka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-05, 23:18   #424
Ashyshqa
Zakorzenienie

Cytat:
Zazdroszczę Wam tego, że poznajecie się w realnym świecie
Karolina, będę w sobotę i niedzielę w Siedlcach Może masz ochotę na kawkę w Cafe Bramma?
Stary 2013-03-05, 23:20   #425
maarchewka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MoTyleKsw Pokaż wiadomość
Nowy kosztuje 2700 bez tych dodatkowych rzeczy...
Też liczyłam na 50 proc. ale po pierwsze szkoda mi dać za używany wózek tyle kasy
hmm ale za wozek sam czy za wózek plus fotelik?? Mutsy Transporter w Smyku kosztował do 2000 zl.. Z kartą rabatową chyba 1800 zł..

Wojtek
Stary 2013-03-05, 23:20   #426
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez szprotka_mada Pokaż wiadomość
Diabli- cieszę się ogromnie, że Twoja wizyta była bezproblemowa. Jeszcze tego by brakowało, żebyś się tam dodatkowo stresowała... Super, że mimo całej sytuacji, masz do tego zdrowe podejście (tak wynika z Twoich postów). A czwartkowe kciuki masz zapewnione! W sumie już od teraz!

zestresowalam sie ogromnie w katowicach, myslalam, ze bede wyc na srodku tego instytutu dobrze, ze jakos to ogarnelismy. podejscie hmm, roznie bywa. czasem sobie poplacze w kacie i mi przechodzi, hehe. ale to nie tak konkretnie przez "skorupiaka", tylko cala ta otoczke. pozniej mnie tz sprowadza na ziemie, ze mala denerwuje, no i staram sie jak to ktoras pieknie ujela "rzygac tecza", co by jej na zdrowie wyszlo
Stary 2013-03-05, 23:23   #427
Ashyshqa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez maarchewka Pokaż wiadomość
łe Ash nie wzięłam tych próbek z Nuka.. ciamajda ze mnie.. Ale w sumie cieszę się ze własnej torebki nie zapomniałam bo i tak mogło być..
oo, szkoda, bo ten smoczek jednak spoczko jest...Ja miałam asystenta ds. plastikowych torebek więc wszystko jest
Stary 2013-03-05, 23:28   #428
maarchewka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ashyshqa Pokaż wiadomość
oo, szkoda, bo ten smoczek jednak spoczko jest...Ja miałam asystenta ds. plastikowych torebek więc wszystko jest
no jakbym wzięla swojego to by mi pewnie torebkę zgubil:p
on jeszcze bardziej zapominalski niż ja hehe
kiedyś zgubił kluczyk od szatni i kurtki mu nie dali i musiał wracać bez..

Ash a co jeszcze było w tej siatce od Nuka?? tylko ta próbka płynu??

A i niedawno Wojtuś znowu się wypiął blisko skóry i pokazywałam TŻtowi i się śmial ze go czuje.. ze takie ciałko normalnie pod skórą

Wojtek

Edytowane przez maarchewka
Czas edycji: 2013-03-05 o 23:44
Stary 2013-03-05, 23:40   #429
Magiusa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez antoinettee Pokaż wiadomość
Dziewczyny, tak rozmawiałam z koleżanką i spytała mnie czy mam zamiar zawiązać Juleczce czerwoną nitkę na rączce po urodzeniu, albo chociaż jakaś wstążkę na ubranku. Podobno to chroni przed tym, żeby "złe oko" nie urzekło dziecka. Podobno jest to bardzo skuteczne, zawiązuje się taka nitkę na kwiatach, ludzie dorośli również noszą je na nadgarstkach.
Będziecie coś takiego stosować?
eee? nawet o tym nie słyszałam, ale myślę, że raczej oleję ten przesąd

Cytat:
Napisane przez XxXJuSstiii Pokaż wiadomość
Do tego brałam ślub w maju a jak wiadomo - ślub majowy, grób gotowy i nie miałam niczego starego, pożyczonego ani niebieskiego, o noł jakim cudem my prawie dwa lata po ślubie jesteśmy i nawet nam się układa???
hehe, ja w lipcu, więc jako, że bez "r" też pewnie powinnam mieć jakieś to małżeństwo nieudane, a jestem szczęśliwa

07.07.2012

12.06.2013 DARUŚ
&
20.02.2015 BARTUŚ

Magiusa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-05, 23:50   #430
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
Mogę Cię dziś cąlować bez końca
Cieszę się bardzo, że tak dobrze się Tobą zajęli i nie musisz długo czekac na wyniki. I, że wiesz dokładnie jakie kroki, masz kompetentnych lekarzy, którzy nawet jeśli nie sa w stanie odpowiedziec jednoznacznie na Twoje pytania to chca szybko odrobić pracę domową i udzielić Ci rzetelnych informacji Myślę, że ich podejście to już połowa sukcesu i przynajmniej częściowa gwarancja Twojego spokoju.
Kciuki zaciskam jeszcze mocniej!.
dzieki kochana. dokladnie tak jest. nie ma lekarzy mrukow, ktorzy patrza w kartoteke i jestem dla nich kolejnym przypadkiem...ale wlasnie tak jak piszesz traktuja mnie wyjatkowo i to naprawde dalo sie odczuc teraz juz z gorki. a kciuki jak zawsze mile widziane.

Cytat:
Teraz Bezpieczny Maluch

Spoko było, warto było się wybrać. Chociażby z tego powodu, że miałam przyjemność poznać Marchewkę

Poza tym to tak jak już pisałyście wykłady o fotelikach i pierwszej pomocy bardzo fajne, dużo przydatnych informacji.

Jedna rzecz mnie bardzo zaintrygowała! Nie wspominałyście chyba tu jeszcze o tym a warto to wiedzieć.
Babka, która mówiła o krwi pępowinowej wspomniała, że jeżeli nie chce się z różnych przyczyn decydować na pobranie dla siebie tych komórek macierzystych to można tą krew bezpłatnie przekazać do banku ogólnopolskiego i dzięki temu pomóć innym chorym ludziom.
Niestety nie w każdym szpitalu można to zrobić ( w Warszawie tylko na Karowej i na Starynkiewicza) ale warto się dowiedzieć.

Gdybym rodziła w szpitalu gdzie jest taka możliwość to na pewno bym się na to zdecydowała. Szanse na to, że ktoś inny będzie miał zgodność 100% z komórkami z mojej pępowiny nie są duże, ale są większe niż w przypadku szpiku na przykład, więc uważam, że warto. Zwłaszcza, że nic nas to nie kosztuje, a pobrania tej krwi nie czujemy i trwa kilka minut.
zazdroszcze Wam tych warsztatow. moze do Bielska tez w koncu dotra.
nie slyszalam o tej opcji z krwia pepowinowa ale o bankach mleka, mozna swoj pokarm oddac dla wczesniakow...to tez wydaje mi sie super.

---------- Dopisano o 23:50 ---------- Poprzedni post napisano o 23:47 ----------

Cytat:
Ja też

A jeszcze zapomniałam się pochwalić, że wygraliśmy ręcznik z kapturkiem Byłam zaskoczona, bo nigdy nic nie wygrywam
aaaa! gratki to tak jak ja z rozkiem...musimy zaczac grac w totka
Stary 2013-03-06, 00:13   #431
maarchewka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez antoinettee Pokaż wiadomość
Dziewczyny, tak rozmawiałam z koleżanką i spytała mnie czy mam zamiar zawiązać Juleczce czerwoną nitkę na rączce po urodzeniu, albo chociaż jakaś wstążkę na ubranku. Podobno to chroni przed tym, żeby "złe oko" nie urzekło dziecka. Podobno jest to bardzo skuteczne, zawiązuje się taka nitkę na kwiatach, ludzie dorośli również noszą je na nadgarstkach.
Będziecie coś takiego stosować?
trochę mi to przypomina szamanskie metody mojej babci.. Jest o tyle niesamowita, że zna przesądy do absolutnie każdej możliwej sytuacji życiowej - a to ze nie sadzi się ogórków w 3 dzien od jakiegoś dnia i w każdy wtorek jeżeli pełnia wypadnie w jakiś tam dzien (tu juz szyje ale coś tego typu).. Nie robi się przetworów jak się ma okres bo na pewno nie wyjdą.. Jak jest się w ciąży to nie można masy rzeczy robić bo cos tam.. ze ślubem to już w ogóle nic nie można robić bo sie zostanie garbatym i samotnym.. no absolutnie na wszystko

Jest kilka przesądów które mi wbili od urodzenia i sie od nich wyzwolić nie mogę (zawiązanie nitki - koniecznie czarnej jak sie robi jęczmien na oku, kopniak na szczęście przed egzaminem - najlepiej od jedynaczki, to ,że w swieta koniecznie musi wejść jako gość pierwszy mężczyzna - bo to daje szczęście, no i oczywiscie trzeba wystawic buty na parapet, żeby było ładna pogoda w dniu ślubu).. ale tego ze wstążką nie sluszalam i nie mam zamiaru stosować

A z dzieckiem to jeszcze u mnie jest, że trzeba przynieść cos slodkiego dla niemowlaka (oczywiście tego nie zje, ale nie ważne) i wsadzic mu pod główkę na chwilę, żeby mial slodkie życie..

---------- Dopisano o 00:03 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:52 ----------

Cytat:
i żądam abyś córce nie żałowała na biustonosze!!

ja raz zobaczyłam foto jak wygląda miseczka J przy obwodzie chyba 70 czy 65 a jak przy 85 czy innym większym - SZOK, SZOK, SZOK! Teraz wiem, że nie ma czegoś takiego jak "miseczka C, D" nie ma! Jest pełen rozmiar!
najgorsze jest to, że w wielu sklepach takich rozmiarów w ogóle nie ma.. Są rozmiary do D i z reguly D + duży rozmiar pod biustem, A+mały rozmiar pod biustem.. Dopiero niedawno zaczeli wprowadzać większy wybór..

---------- Dopisano o 00:08 ---------- Poprzedni post napisano o 00:03 ----------

Cytat:
Napisane przez maluska88 Pokaż wiadomość
dziewczyny napisze co mam już z wyprawki i co zamierzam kupić i jak bym o czymś zapomniała to napiszcie mi. a wiec mam już:
wózek 3w1, łóżeczko, zestaw butelek z wyparzaczem i podgrzewaczem, 12pieluch tetrowych w tym 2 w wzorki, 2 rożki, troszkę ciuszków jakieś dżinsy 4 pajacyki 2pary bodów. Mam zamiar kupić
7par bodów do 4.5kg, 6pajacyków resztę ciuszków ma mi dać siostra i kuzynka wiec kupuje to co ważne by spakować torbę. Krem sudokrem oliwka, mydło chusteczki nawilżane waciki wkładki laktacyjne. Pampersy i tu mam problem kupić jedne rozmiar 1 i 2 czy dwie 1 chce kupić te z huggiesa z tym wycięciem na pępuszek.Nowe pieluszki Huggies® Newborn są dostępne na rynku w dwóch rozmiarach: Newborn 1 przeznaczone dla niemowląt w wieku od 0 – 3 miesiąca o wadze 2-5 kg, oraz Newborn 2 (mini) dla niemowląt w wieku 0 – 5 miesiąca ważących od 3 do 6 kilogramów. Zestaw do pielęgnacji obcinacz itp.Ręcznik i nie wiem czy kupić zwykły kąpielowy czy ten z kapturkiem.Piżamę sobie daruje mam spodnie z bluzka ktora jest rozpinana. Stanik do karmienia nie wiem co jeszcze może być potrzebne do szpitala.
maluś wrzucaj to w myślnikach bo ciężko znaleźć co sie gdzie konczy i ciężko czytać..
Nie wiem czy tam masz czy chce kupić ale brakuje mi:
-niedrapek
-kocyka
-szczotki do włosow
-musisz mieć koszule nocną nie piżamę.. Bo masz mieć przewiew..
-majtki siateczkowe

- ręcznik - od wielu osob slyszałam, że wygodniejszy z kapturkiem..

to tyle na szybko...

---------- Dopisano o 00:13 ---------- Poprzedni post napisano o 00:08 ----------

Propo ceny jako wyznacznika wartosci..

Przyznam, że są rzeczy w ktore wole zainwestować niż ryzykować, bo nie jestem w stanie na oko ocenić jakości - jak agd czy sprzęt RTV.. Są rzeczy których jakoś łatwo można poznać jak ubrania czy buty..

Ja już się nei raz przejechałam na "oszczędzaniu".. I jak to mówią jak chcesz oszczędzic to zapłacisz dwa razy..Dlatego tam gdzie nie jestem w stanie sama ocenić jakość to wierzę w cenę i markę... i dopłacić za markę niż kupować co raz nowy badziew..

Wojtek

Edytowane przez maarchewka
Czas edycji: 2013-03-06 o 00:18
Stary 2013-03-06, 00:24   #432
diabli
Zakorzenienie

jeszcze dzisiejsza prasowka ide spac

http://www.edziecko.pl/pierwszy_rok/...niemowlat.html

http://dzielnicarodzica.pl/42097/40/...oksyczna_matka

http://www.youtube.com/watch?v=GBB3cn6dCx4

http://netafoto.blogspot.com/2013/03...a-bielsko.html juz wrzucalam, ale nie moge sie napatrzec

DOBRANOC!
Stary 2013-03-06, 07:06   #433
humpback
Zakorzenienie

dzień dobry, lecę na badania więc nie nadrabiam miłego dnia
humpback jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-06, 07:21   #434
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:
mówiła, że jest za noszeniem dzziecka jak najwięcej.. że babcie,mamy, ciotki będą gadały żeby nie przyzwyczajać, ale ona ma swoją inną teorię.. że przez 9 miesięcy ciągle kołyszemy dzieciątko w brzuszku, a później ono leży w łóżeczku czy w wózku i dziwimy się że płacze
Ogólnie niektóre teorie ma dziwne.. tak jak z tym Oillatum, według niej to najlepszy specyfik do kąpieli.. i już !
ostatnio próbowałam wtrącić swoje zdanie, ale teraz już nawet nie podejmuję dyskusji.
no bo w sumie tak jest - teraz Maluch ciągle jest przy nas, a później nagle bach i zostaje sam w łóżeczku. Dlatego ja jestem za przytulaniem, głaskaniem ale nie koniecznie noszeniem. Za to za karmieniem piersią bo wtedy Maluch ma znów z nami baardzo bliski kontakt a jeśli karmimy butlą to też żeby w takiej pozycji jak piersią. Kiedyś przeczytałam, że noworodka nie da się rozpieścić, przyzwyczaić bo bujania na rękach ale wydaje mi się, że ciężko później przestać i jednak dziecko się przyzwyczai.
Na pewno nie chciałabym robić jak moja kyznka - Mała jej leżała w łóżeczku i nikt nie mógł do nie zajrzeć, wziąć ją na ręce "bo się przyzwyczai". Ona ją karmiła, przewijała i zostawiała samą w łóżeczku

Cytat:

Cytat:
Napisane przez Magiusa Pokaż wiadomość
hehe, ja w lipcu, więc jako, że bez "r" też pewnie powinnam mieć jakieś to małżeństwo nieudane, a jestem szczęśliwa
widocznie sama siebie oszukujesz!

Cytat:
najgorsze jest to, że w wielu sklepach takich rozmiarów w ogóle nie ma.. Są rozmiary do D i z reguly D + duży rozmiar pod biustem, A+mały rozmiar pod biustem.. Dopiero niedawno zaczeli wprowadzać większy wybór..
Niestety to prawda trzeba się naszukać ale warto

---
Cześć

Cudowna pora na wstawanie ale awantura u sąsiadów mnie obudziła Już miałam dzwonić na policję ale się uspokoili.
Jeszcze sobie poleżę, bolą mnie łydki po wczorajszym spacerze ale co się dziwić, całą zimę siedziałam w domu a wczoraj z marszu 4 godziny chodzenia

XxXJuSstiii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-06, 07:35   #435
Aaś
Zakorzenienie

diabli cmoki w boki wiedziałam że wszystko będzie super

A z tymi wstazeczkami przypomniało mi się jak znajoma wrzuciła na fb zdjęcie córki w wózku a do wózka z 10 wstazeczek było przyczepionych

axella ja jestem przeciwna psom w mieszkaniach ale może taka opinia też ci się przyda. zastanów się co będzie po urodzinach z. wychodzisz z małą na spacer wracasz a tu wszystko poniszczone? sorry ale są priorytety. ja bym nie wytrzymała w mieszkaniu z dzieckiem i niesfornym psem (chociaż ja to w sumie z żadnym bym nie wytrzymała )
I nie miej wyrzutów sumienia. ja bym postawiła sprawę jasno - my albo pies.

coś jeszcze chciałam napisać i zapomniała...

S dobra. Wiem. O tym banku krwi pepowinowej
Nas zachęcali bardzo na szkole rodzenia że jeśli nie zdecydujemy się na prywatne przechowywanie to można oddać charytatywnie na cele badawcze. I my chyba oddamy.

Edytowane przez Aaś
Czas edycji: 2013-03-06 o 07:39
Aaś jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-06, 07:45   #436
banka26
Zakorzenienie

heloo z rana

dziewczynki kciukasy jedziemy z mezulkiem zawiesc Dawida do szkoly i do szpitala na usg wiec trzymac kciukasy za Michasia :P
Pozniej Was nadrobie
banka26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-06, 08:17   #437
maarchewka
Zakorzenienie

Znalazłam artykuł na moją niedawną doliegliwość - puchnięcie rąk:
http://parenting.pl/portal/puchniecie-rak-w-ciazy

W skrócie:
Dotyka osób które robią dużo rzeczy manulanych i dużo piszą na klawiaturze..
Przyczyny - zatrzymanie wody w organizmie
Pomoc - pić dużo wody (2l dziennie)

---------- Dopisano o 08:17 ---------- Poprzedni post napisano o 08:16 ----------

Cytat:
Napisane przez banka26 Pokaż wiadomość
heloo z rana

dziewczynki kciukasy jedziemy z mezulkiem zawiesc Dawida do szkoly i do szpitala na usg wiec trzymac kciukasy za Michasia :P
Pozniej Was nadrobie
Kciukasy zaciśnięte i zapewnione!

Wojtek
Stary 2013-03-06, 08:17   #438
cloche
Zakorzenienie

Cytat:
Wczoraj już nie miałam siły, za to dzisiaj opowiem historię z SR :

Babka opowiadała, że w poprzedniej grupie miała takiego tatusia, który ze wszystkiego sobie żartował, wiedział lepiej i nie dowierzał, że dziecko po porodzie rozpoznaje głosy, które słyszało w brzuszku... Na własnej skórze przekonał się, że to prawda.
Po porodzie jego synek musiał leżeć w inkubatorze na obserwacji. Tatuś wparował na salę z bobasami i pyta, który to jego syn. Pielęgniarki na to, że skąd mają wiedzieć, niech poda jak się nazywa... a po chwili już wiedziały, który chłopiec to jego synek, bo skoczyło mu ciśnienie na dźwięk głosu taty Tak się maluch ucieszył
ale się wzruszyłam!!! bosz... już ryczę przynajmniej nos mi przeczyści... jak dobrze nosić ze sobą rolkę papieru!
Cytat:
Napisane przez diabli Pokaż wiadomość
ja tez jeszcze nie w temacie dlatego mam zamiar poczytac. i akurat opinie rodzicow autystow do mnie przemawiaja, bo oni na pewno szukaja rozwiazania zagadki dlaczego ich dziecko zachorowalo.
ja słyszałam, że wysoka gorączka w ciąży może wyrządzić właśnie takie "szkody" w mózgu maluszka. możliwe, że powody mogą być różne, nawet takie, na które wpływu nie mamy... ciężko jest to zbadać, bo niby jak...
Cytat:
Mnie ta historia wzruszyła, ale nie chciałam beczeć przy całej grupie
ja bym beczała! i założę się, że nie byłabym sama
Cytat:
I tu tez niestety mogę się wypowiedzieć Ja mam na czole przebarwienia posłoneczne, nie hormonalne. Nabawiłam się ich na Teneryfie, jak tam pojechaliśmy w styczniu. Smarowałam się oczywiście filtrami, ale nie ze szczególną troską i nie najwyższymi... Nie próbowałam jeszcze żadnych zabiegów,cosmelanu tez nie, ale po ciąży i karmieniu chcę się tym poważnie zająć. Jak coś wypróbujesz to mów jak efekty. Najlepiej służy mi zima teraz są praktycznie niewidoczne. W lecie się zabarwiają lekko mimo ciągłego smarowania 50spf. Ciężko znaleźć naprawdę fotostabilny filtr no i trzeba pamiętać o bardzo regularnej aplikacji, zeby miał szanse chronić dobrze skórę

Teraz Bezpieczny Maluch

Spoko było, warto było się wybrać. Chociażby z tego powodu, że miałam przyjemność poznać Marchewkę

Poza tym to tak jak już pisałyście wykłady o fotelikach i pierwszej pomocy bardzo fajne, dużo przydatnych informacji.

Jedna rzecz mnie bardzo zaintrygowała! Nie wspominałyście chyba tu jeszcze o tym a warto to wiedzieć.
Babka, która mówiła o krwi pępowinowej wspomniała, że jeżeli nie chce się z różnych przyczyn decydować na pobranie dla siebie tych komórek macierzystych to można tą krew bezpłatnie przekazać do banku ogólnopolskiego i dzięki temu pomóć innym chorym ludziom.
Niestety nie w każdym szpitalu można to zrobić ( w Warszawie tylko na Karowej i na Starynkiewicza) ale warto się dowiedzieć.

Gdybym rodziła w szpitalu gdzie jest taka możliwość to na pewno bym się na to zdecydowała. Szanse na to, że ktoś inny będzie miał zgodność 100% z komórkami z mojej pępowiny nie są duże, ale są większe niż w przypadku szpiku na przykład, więc uważam, że warto. Zwłaszcza, że nic nas to nie kosztuje, a pobrania tej krwi nie czujemy i trwa kilka minut.
przebarwienia? kobieto!!! serum z witaminą c musisz sobie zmieszać nie pozbędziesz się tak wszystkiego doszczętnie, ale serum ładnie rozjaśnia takie bajery i na pewno są mniej widoczne. do tego taka kuracja witaminą c od zewnątrz wzmacnia też ochronę przeciwsłoneczną już tu pisałam o tym - najlepsze serum, jakie miałam przyjemność wypróbować, i które wieeeeele wizażanek chwali, to NuFountain - dziewczyny zamawiają chyba na amazonie w usa w 3paku i się dzielą kosztami, wychodzi najtaniej. jest na świeżo robione. ale można też sobie sporządzić tańszą wersję. wprawdzie nie będzie tam składników pomagających penetrować skórę, ale efekty też podobno fajne: sproszkowaną witaminę c mieszamy z wodą do injekcji z apteki tak, by uzyskać 10% witaminki. małe porcje mieszamy i zużywamy w ciągu paru dni. trzymamy w lodówce.
a co do filtrów - owszem, trudno jest znaleźć coś stabilnego i służącego naszej skórze równocześnie mnie wszystkie filtry obciążały strasznie, teraz nie stosuję. całe szczęście nie mam skłonności do przebarwień i po ciepłych krajach się nie goszczę

aaaa, a z tym oddaniem krwi pępowinowej do banku to muszę się u mnie spytać super sprawa!

Edytowane przez cloche
Czas edycji: 2013-03-06 o 08:18
cloche jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-06, 08:22   #439
Ashyshqa
Zakorzenienie

Cytat:
Ash a co jeszcze było w tej siatce od Nuka?? tylko ta próbka płynu??

A i niedawno Wojtuś znowu się wypiął blisko skóry i pokazywałam TŻtowi i się śmial ze go czuje.. ze takie ciałko normalnie pod skórą
Od nuka był smoczek i próbka płynu.
A Wojtuś to słodziak

Cytat:
maluś wrzucaj to w myślnikach bo ciężko znaleźć co sie gdzie konczy i ciężko czytać..
Popieram. Przepraszam Cię maluska, ale nawet nie przeczytałam Twojego postu bo zbyt męczące jest wstawianie znaków interpunkcyjnych w myślach, zwłasza, jeśli wyliczasz tyle elementów. Chętnie bym Ci odpisała, ale wszystko mi się zlało w całość.

Cytat:
Napisane przez banka26 Pokaż wiadomość
heloo z rana

Pozniej Was nadrobie

zaciśnięte! Ciekawa jestem jaki już Michaś duży
Stary 2013-03-06, 08:24   #440
pawie_oczko
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez szczesliwa25 Pokaż wiadomość
pawie_oczko: jak mówiłam, Zuzka jest drobna, dlatego podejrzewam, że śpi w tym łóżeczku tak długo. Ja myślę że na 2 urodziny mały dostanie normalne łóżeczko i pójdzie spać do swojego pokoju - zrobimy z tego wielkie święto i może lekko pójdzie

coś bym pooglądała, chyba dzisiaj jest prawo agaty.. idę przeszukiwać kanały
kiedyś jak było 5 kanałów to miałam co oglądać, teraz mam ich ponad 100 i nie mogę nic dla siebie znaleźć
a o jakich wymiarach kupiliście materacyk? przepraszam, że tak męczę ale muszę już w końcu się zdecydować

z kanałami mam podobnie
Stary 2013-03-06, 08:24   #441
metropolitan
Zadomowienie

Cytat:
u nas dzisiaj na SR mówiono o uśmierzaniu bólu porodowego o znieczuleniach, o gazie rozweselającym itp.
W naszym szpitalu znieczulenie zewnątrzoponowe jest za darmo, wykonuje się je gdy rozwarcie wynosi ok 4cm

Gin opowiadał różne historie.. i mówił o babeczce, która strasznie panikowała, na każdej wizycie pytała o znieczulenie i czy na pewno będzie mogła z niego skorzystać..
jak już zaczęła się akcja porodowa, pytają ją o znieczulenie, a ona, że na razie nie.. że jeszcze wytrzyma.. no i zaczęła błagać o znieczulenie jak już rozwarcie miała 8cm, a wtedy już jej nie podali i za 15minut dziecko było na świecie
a co powiedzieli o tym gazie??? ja zzo nie mogę po cesarce teraz mieć, więc jedyna nadzieja w zagazowaniu się

Cytat:
aaa i jeszcze nie zdałam Wam relacji z wizyty położnej, przyszła ok 11.30 czyli wstrzeliła się w widełki które podała
standardowo- zmierzyła mi ciśnienie, temperaturę i posłuchaliśmy serduszka Wiktorka
dzisiaj przyniosła lalkę i ćwiczyłyśmy na niej przewijanie pieluszki, przystawianie do piersi, pozycję do odbijania po jedzeniu, chwyty wykorzystywane przy kąpieli itp.

wiesz co, bo naprawdę lepiej z niektórymi osobami się wdawać w sdyskusje. Ja tego się bardzo długo uczyłam, chociażby w stosunku do mojej teściowej, którą ostatnio olewam i powiem ci, że jedynie tak mogę jakoś przy niej funkcjonować. Był taki okres, że bardzo potrafiła mi wejść na nerwy i prawie zaczęło się przez to walić między mną a tżem. Zresztą ona przez swoje wpieprzanie się już popsuła jeden związek, swojej córki, która zrobiła z mężem separację, ale to długa historia... Do mojej mamy ciągle czasem nie wytrzymuję i pyskuję, bo ona wie wszystko najlepiej, generalnie nie to, żeby miała jakieś średniowieczne teorie, ale bardziej chodzi o to, że wg niej ja robię wszystko przy dziecku źle. Teraz to bardziej o kwestie wychowawcze chodzi, jak skarcę: źle, jak nic nie powiem i oleję małą: też źle... zupę gotuję: za chuda, mięso jej daję: za twarde... w ogóle szkoda gadać...

a co do noszenia, to myślę, że jest tak: dla matki chyba dobre jest nienoszenie. Dla dziecka, na pewno bliskość, przytulanie, noszenie kołysanie. Ja od początku małą kangurowałam (czyli kładłam sobie na piersiach) i tak często spała sobie. Ale ja jestem taki miś-przytulak i ona teraz też taka jest. Ale też popełniłam przy małej trochę błędów, m.in. noszenie do usypiania. Kręgosłup mam przez to w fatalnym stanie. Chciałabym tego uniknąć przy Kubusiu, ale nie wiem, czy dam radę. Pewnie będzie to na zasadzie, że to już prawdopodobnie moje ostatnie dziecko, więc trochę go porozpieszczam

Cytat:
no bo w sumie tak jest - teraz Maluch ciągle jest przy nas, a później nagle bach i zostaje sam w łóżeczku. Dlatego ja jestem za przytulaniem, głaskaniem ale nie koniecznie noszeniem. Za to za karmieniem piersią bo wtedy Maluch ma znów z nami baardzo bliski kontakt a jeśli karmimy butlą to też żeby w takiej pozycji jak piersią. Kiedyś przeczytałam, że noworodka nie da się rozpieścić, przyzwyczaić bo bujania na rękach ale wydaje mi się, że ciężko później przestać i jednak dziecko się przyzwyczai.
Na pewno nie chciałabym robić jak moja kyznka - Mała jej leżała w łóżeczku i nikt nie mógł do nie zajrzeć, wziąć ją na ręce "bo się przyzwyczai". Ona ją karmiła, przewijała i zostawiała samą w łóżeczku
ee mi się wydaje, że można przyzwyczaić. Potem można tez co prawda odzwyczaić... ale tak jak napisałam wyżej cytując lonely... kręgosłup bardzo na tym cierpi. tylko błagam was dziewczyny o jedno.... nie stosujcie tej motody kontrolowanego płaczu... ja już w desperacji to zaczęłam robić po przeczytaniu durnej książki "Zaśnij wreszcie" czy coś, oczywiście polecanej na forum.... bardzo bardzo ...bardzo tego żałuję i do dziś mam wyrzuty sumienia, że tak robiłam z Blanką. Wytrzymałam ponad 2 tygodnie i fakt, metoda zaczęła w pewnym momencie działać, ale moje dziecko stało się kłębkiem nerwów.

wczoraj tak się przeforsowałam, że dzisiaj do południa mam zamiar tylko leżeć
metropolitan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-06, 08:26   #442
Ashyshqa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cloche Pokaż wiadomość
przebarwienia? kobieto!!! serum z witaminą c musisz sobie zmieszać nie pozbędziesz się tak wszystkiego doszczętnie, ale serum ładnie rozjaśnia takie bajery i na pewno są mniej widoczne. do tego taka kuracja witaminą c od zewnątrz wzmacnia też ochronę przeciwsłoneczną już tu pisałam o tym - najlepsze serum, jakie miałam przyjemność wypróbować, i które wieeeeele wizażanek chwali, to NuFountain - dziewczyny zamawiają chyba na amazonie w usa w 3paku i się dzielą kosztami, wychodzi najtaniej. jest na świeżo robione. ale można też sobie sporządzić tańszą wersję. wprawdzie nie będzie tam składników pomagających penetrować skórę, ale efekty też podobno fajne: sproszkowaną witaminę c mieszamy z wodą do injekcji z apteki tak, by uzyskać 10% witaminki. małe porcje mieszamy i zużywamy w ciągu paru dni. trzymamy w lodówce.
a co do filtrów - owszem, trudno jest znaleźć coś stabilnego i służącego naszej skórze równocześnie mnie wszystkie filtry obciążały strasznie, teraz nie stosuję. całe szczęście nie mam skłonności do przebarwień i po ciepłych krajach się nie goszczę

aaaa, a z tym oddaniem krwi pępowinowej do banku to muszę się u mnie spytać super sprawa!
Wstyd się przyznać zatem bo mam i sproszkowaną witC i odpowiednią wodę więc serum mogę stosować od zaraz. Kiedyś już to robiłam, ale przestałam bo z jakiegoś powodu w ciąży się bałam Ale juz Cię słucham i sobie zaraz wymieszam składniki
Stary 2013-03-06, 08:26   #443
ankaaa206
Wtajemniczenie

Witam z rana,
my z malutkim już od 5 nie śpimy, bo oczywiście tańce, hulańce w brzuchu dziś maraton po banku, aptece, poczcie, sklepach i skarbowce, ciekawe jak długo postoję sobie w kolejkach, bo nie liczę nawet że ktoś mnie przepuści, a niech ich myszy zjedzą
dziś podobno będzie wózek, ciekawe, ciekawe
wczoraj doszedł do mnie wylicytowany za grosze śpiworek, w super stanie, jak nowy i pani dorzuciła mi kilka ubranek w gratisie.
Lecę

banka26:k ciuki:

Julka
ankaaa206 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-06, 08:28   #444
Paulina 87
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez joooasia Pokaż wiadomość
hm... trochę źle to napisałam... porównywałam wózki w przedziale cenowym 599 - 900, później przeniosłam się na wyższy poziom cenowy, bo stwierdziłam, że jednak wolę dołożyć te kilka stówek...

za 800 zł kupiliśmy używany przez ok. 5 miesięcy komplet: gondola, spacerówka i fotelik
to dobra okazja jak za 800zł 3 w 1.. a z tym ile był uzywany to jakos mi sie nie chce wierzyć..widzialam podobne ogłoszenia w stylu spacerowka nie używana.. a na końcu aukcji dopisek że daszek jest ten sam do gondoli i spacerowki..no to i tak używana w jakiejś części..zresztą kto to sprawdzi prawda.. no mam poważny dylemat z wózkiem. Do 33 tygodnia chciałabym juz kupić także miesiąc czasu mamy
Cytat:
tez dostalam lovele i sudocrem. johnsona nie wysylalam, rozdaja jeszcze?

Paulina - za zakupy! 19 elementow do lozeczka? to co Ty tam kobieto masz?
..
diabli ten zestaw 19 elementów zawiera:
ZESTAW 19 elementowy w skład którego wchodzą:
1. SOLIDNE łóżeczko sosnowe 120 x 60 cm
z SZUFLADĄ na metalowych prowadnicach rolkowych
TRZY KOLORY DO WYBORU
2. Materac DWUSTRONNY trzywarstwowy GRYKA - PIANKA - KOKOS z Atestem PZH
3. Poszewka na poduszkę 40x60 cm
4
. Poszewka na kołderkę zapinana na bezpieczny suwaczek
5. Ochraniacz wysoki gruby z wyoblonym zagłówkiem uszyty ze 100% najwyższej jakości bawełny
.
6. Poduszka biała 40x60cm - wypełnienie antyalergiczne (puszysta antyalergiczna włóknina silikonowana najwyższej jakości)
7. Kołderka biała 120x90cm
wypełnienie (pikowana, puszysta antyalergiczna włóknina silikonowana najwyższej jakości)

8. Moskitiera z szyfonu w największym z dostępnych rozmiarze 5,0 m
Idealnie zakrywa całe łóżeczko, chroniąc przed owadami.

9. Zawieszka dwa księżyce lub dwa serduszka jako eleganckie ozdoby moskitiery
10. Stelaż / wspornik do moskitiery

11. Falbanka maskująca pod materacyk we wzorze pościeli (fotografia zestawu) lubmożliwość wyboru falbanki w jednolitym kolorze
12. Prześcieradełko frotte z gumką dopasowane do koloru pościeli
13. Rożek 80x80cm wyjątkowo lekki i puszysty
14. Przybornik posiada 6 pojemnych kieszeni, mocowany dodatkowymi troczkami dzięki czemu idealnie przylega do łóżeczka

+ 5 GRATISÓW
15. GRATIS Dodatkowa poszewka na poduszkę 40x60 cm 100% bawełna (na zmianę)
16. GRATIS Dodatkowa poszewka na kołderkę 90x120 cm 100% bawełna (na zmianę)

17. GRATIS Poduszeczka do wózka z wypełnieniem antyalergicznym
18. GRATIS Czapeczka pilotka 100% bawełna
19. GRATIS
Podkład na materac - zmiękczona ceratka wielorazowego użytku o wymiarach 120 x 50 cm posiadająca Świadectwo Jakości Zdrowotnej PZH

co do próbek:
z johnsona sie zgłosiłam jakoś ponad tydzień temu, jak na razie cisza.. a możesz podać mi linki do sudocremu i loveli?????

Cytat:

Paulina

za łóżeczko
TZa zabierz do kilku sklepów, niech sobie porówna wózki i wyda opinię wtedy
I fajnie, że Ci się z płaszczykiem udało... Ja też coś potrzebuję, a nie chcę dużo kasy wydawać na rzecz, którą będę nosić miesiąc-dwa maksymalnie...

Teraz Bezpieczny Maluch

no koniecznie musze tżta przekonać na lepszy wózek..
a na bezpiecznego malucha chyba sie tez wybierzemy bo widzę ze będzie u nas

Edytowane przez Paulina 87
Czas edycji: 2013-03-06 o 08:29
Paulina 87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-06, 08:42   #445
Mysia mysz
Zakorzenienie

Sezon na baletki uważam za otwarty rewelacja, mała rzecz a cieszy

znalazłam 2 rozstępy na jednym cycku (na szczęście pod, to nie widać), równoległe do do ziemi po 2cm:/ strasznie dziwne, bo jako dziecko zrobiły mi się takie 'słoneczka' a te sa proste kreski:/ w każdym razie walka rozpoczęta i masujemy 2x dziennie
Stary 2013-03-06, 08:48   #446
metropolitan
Zadomowienie

Paulina, ja też nie używałam praktycznie wcale spacerówki, myślę., że wiele osób rezygnuje ze spacerówki z wielofunkcyjnego na rzecz lekkiej parasolki. A że daszek używany.... wiele się przecież taki daszek nie niszczy, nie brudzi się raczej.
metropolitan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-06, 08:52   #447
humpback
Zakorzenienie

Cytat:
nienawidze takich przesadow! zeby Ci nikt dziecka nie urzekl...moja mama ma sasiadow, ktorzy przez 3 miesiace wozili dziecko zupelnie zasloniete. wozek NIGDY nie byl odkryty...upal nie upal. kisili noworodka, ale najwazniejsze bylo, zeby nikt na malucha nie patrzyl
biedne dziecko, no ale liczy się że nie zostało zauroczone

Cytat:
Napisane przez axella Pokaż wiadomość
tylko,że psa ma już ponad 2 lata.. to nie jest tak,że przyniósł mi znajdę-bo od razu by wyleciała..
żal mi tego psa.. bardzo,bo siedzi w klatce sama,chciałam dobrze-spacerki, duperelki ale sorry,pies się nie nadaje.. pies nie może tu być i nie umie się zachować..
ale juz wiem jakie beda problemy bo "co zrobic z biednym psem"..
wyrzuty sumienia mnie dorwą,że zła niedobra psa nie chce..
no ale jak właściciel mieszkania nie pozwala wam na trzymanie zwierząt to tż musi coś z psem poradzić. tym bardziej jak zwierzak szaleje i niszczy co popadnie. lada chwila pojawi się dziecko i też nie będziesz mogłą poświećać 100% uwagi psu..

---------- Dopisano o 08:52 ---------- Poprzedni post napisano o 08:48 ----------

Cytat:
Napisane przez metropolitan Pokaż wiadomość
moja teściowa taka jest. Kiedyś mnie zawołała i poprosiła, żebym coś zrobiłą. To mówię, że spoko i się pytam co...A ona, że mam zapalic jakieś 2 świece, czy jakiś wosk przelać i coś przy tym powiedzieć... to sprawi, że znajdę pracę powiem wam, że musiałam szybko uciekać od niej na górę do siebie, żeby śmiechem jej w twarz nie parsknąć. Ona ogólnie wie, jaki mam stosunek do tego...a mimo to uparcie walczy ostatnio truła w niedzielę przy obiedzie, że marny nasz los, bo mamy w sypialni komputer. A, że to podobno z nas energię wysysa czy coś. Ona to powinna być bioenergoterapeutką albo coś. Ale do kościółka co niedzielę lata

Cytat:
Babka opowiadała, że w poprzedniej grupie miała takiego tatusia, który ze wszystkiego sobie żartował, wiedział lepiej i nie dowierzał, że dziecko po porodzie rozpoznaje głosy, które słyszało w brzuszku... Na własnej skórze przekonał się, że to prawda.
Po porodzie jego synek musiał leżeć w inkubatorze na obserwacji. Tatuś wparował na salę z bobasami i pyta, który to jego syn. Pielęgniarki na to, że skąd mają wiedzieć, niech poda jak się nazywa... a po chwili już wiedziały, który chłopiec to jego synek, bo skoczyło mu ciśnienie na dźwięk głosu taty Tak się maluch ucieszył

Pochwalę się co kupiłam mojemu niuniowi
cudna historia
i za zakupy
humpback jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-06, 08:53   #448
Paulina 87
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez metropolitan Pokaż wiadomość
Paulina, ja też nie używałam praktycznie wcale spacerówki, myślę., że wiele osób rezygnuje ze spacerówki z wielofunkcyjnego na rzecz lekkiej parasolki. A że daszek używany.... wiele się przecież taki daszek nie niszczy, nie brudzi się raczej.
to może lepiej kupić wszystko osobno? a spacerówka taka lekka wersja to chyba u nas na jesień-zime-wiosne akurat to będzie chyba niedobra? "za cienka"

Edytowane przez Paulina 87
Czas edycji: 2013-03-06 o 08:55
Paulina 87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-06, 08:54   #449
candace1
Zakorzenienie

Diabli kochana - przeczytałam Twoją relację jednym tchem
Podziwiam Ciebie i Twoje podejście do tematu, bo zdajesz sobie pewnie sprawę z tego, ze 3/4 kobiet to by się położyła i płakała
Jestem z Ciebie dumna
I trzymam kciuki non-stop do czwartku.
candace1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-06, 08:57   #450
Paulina 87
Wtajemniczenie

metropolitan niezłe te przesądy...my też mamy komputer w sypialni.. nawet cztery haha
"na szczęście" jak sie przeprowadzimy to będziemy mieć w innym pokoju..

---------- Dopisano o 08:57 ---------- Poprzedni post napisano o 08:55 ----------

Cytat:
Napisane przez humpback Pokaż wiadomość
cudna historia
karolina ale wzruszająca historia ..naprawde oczy mi sie zaszkliły...
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości