![]() |
#31 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Fotografia ważna czy nie?
Generalnie dziewczyny wstawiają linki do zdjęć - najwyżej się nie wyświetlą.
Poza tym to nie ty będziesz mu robić złą reklamę - on sam sobie będzie robił swoimi pracami jeśli się nie spodobają oglądającym ![]() Autorko może właśnie pooglądajcie zdjęcia różne bez patrzenia na cenę wstępnie pogadajcie jakbyście chcieli czy z sesją w inny dzień czy w ten sam gdzie sesja itp. Pogadajcie co wam się na danych zdjęciach podoba a co nie, który fotograf wam przypadł do gustu a co nie. Dopiero jak już ocenicie to weźcie na tapetę ceny i porównajcie. Może znajdzie się tam tania oferta i oboje będziecie zadowoleni a może droższa a pokaże twemu tż istotę problemu? Najpierw skupcie się na jakości zdjęć po prostu i na to nakieruj twego tż. Nie powtarzaj mu non stop że musi być drogi fotograf że tani nie zrobi ładnych zdjęć - bo to nie prawda jest bo można znaleźć taniego dobrego fotografa tylko że może to być osoba która nie robi tego na co dzień tylko dodatkowo albo jest początkująca w branży. Ewentualnie możesz się sama przygotować do tej rozmowy tak że celowo wybierzesz fotografów którzy ci odpowiadają i dla porównania tanich których fotki są na prawdę złe i pogadasz o tym z tż. Poza tym może twój tż nie ma takiego "oka" nie zwraca na pewne rzeczy uwagi i póki mu nie pokażesz tych wad na zdjęciach nie widzi ich - nie widzi że kompozycja zdjęcia jest zła albo że jest nie do końca ostre albo że jest "przefotoszopowane" zdjęcie albo niedoświetlone. Dlatego ważne żebyście spokojnie pogadali o tym wspólnie bez przeciągania się argumentem że musi być drogi bo drogi=dobry a tani=zły. Myślę że jak spokojnie wyjaśnisz tż o co chodzi to w końcu zauważy różnicę i cię zrozumie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Mam mój swoich typów na wymarzonych fotografów i na pewno Wam pokaże jacy mi sie marzą. Jak nie zrozumie to będzie musiał sie pogodzić ze ja takiego fotografa jak on wybrał nie znióse. Rozpoczelam ten wątek bo wiedziałam ze kobiety mnie zrozumieją i wesprze w tym działaniu. ---------- Dopisano o 13:01 ---------- Poprzedni post napisano o 12:59 ---------- Czy może jest na forum jakiś mężczyzna,przyszły Pan Młody badz juz mąż który mógłby sie wypowiedzieć na ten temat i udowodnić mojemu ze jest burakiem jeśli chodzi o fotografie ślubną?????????? Wieczorem wystawie link do wyboru mojego malogustownego przyszłego męża ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Zadomowienie
|
Sol11, zgaduję, że Twój przyszły mąż nie kierował się przy wyborze gustem, tylko ceną usługi.
Odpowiedzialność spoczywa więc na Tobie - musisz znaleźć fotografa, który będzie cykał wspaniałe fotki i jednocześnie nie weźmie za dużo. Mnie też na początku wydawało się, że na świetny reportaż ślubny trzeba wydać wielką kasę, ale im dłużej szukałam, tym więcej znajdowałam atrakcyjnych ofert prawdziwych profesjonalistów (: Życzę wytrwałości w przeglądaniu kolejnych galerii (: (najpierw marzyłam o super-fotografie, który zaproponował reportaż za 5000 zł, potem znalazłam małżeństwo fotografów za 3400 zł a ostatecznie stanie chyba na tej samej jakości za 2400 zł (: ) Edit: Przeczytałam wątek od początku... 1000 zł to rzeczywiście mało. Masz może znajomą studentkę fotografii? Jeśli nie, to ja na Twoim miejscu przeszłabym się na najbliższą uczelnię z kierunkiem fotograficznym i przyczepiła ogłoszenie, że zatrudnisz ambitnego fotografa na ślub i wesele, że prosisz o kontakt e-mailowy (niech Ci wyślą adresy do swoich galerii na digarcie lub deviantarcie lub niech Ci wyślą zdjęcia jako załącznik). Osoba z dobrym aparatem i artystycznym zacięciem jest więcej warta niż ta z dużym doświadczeniem ale małą wyobraźnią... Jeśli jesteś z okolic Warszawy, to znajdź na FB Joasię Tkaczuk, to moja daleka znajoma z LO, która zajmuje się fotografią ale na pewno weźmie mniej za reportaż ślubny.
Razem od 6 sierpnia 2007 Zaręczeni od 5 grudnia 2012 Wychodzę za mąż 20 czerwca 2014 ![]() Edytowane przez cukraktywna Czas edycji: 2013-03-02 o 12:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Konto usunięte
|
12 lat temu zapłaciłam za zdjęcia niecałe 200 zł
dziś też nie zamówiłabym fotografa za 2 czy 4 tysiące |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Raczkowanie
|
[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;39545321]12 lat temu zapłaciłam za zdjęcia niecałe 200 zł
dziś też nie zamówiłabym fotografa za 2 czy 4 tysiące[/QUOTE] Teraz komercja i rozwój tych wszystkim firm robi swoje.jesli sie znajdzie kogoś początkującego naprawdę z talentem to można zapłacić grosze ale tez nie łatwo znaleść taka osobę. Ryzyk fizyk czytają osoba nie wystawi nas do wiatru itp,na pewno lepiej mieć kogoś z polecenia.roznie bywa. ---------- Dopisano o 16:12 ---------- Poprzedni post napisano o 16:05 ---------- Dziewczyny wstawiam linka do zdjęć,nie udało sie skopiowac konkretnego zdjęcia. http://www.studiogalaxy.pl/ Same zobaczcie i ocencie!!!! Co sądzicie o jakości i kreatywności zdjęc? Litości ja takich na pewno nie chce ![]() Chyba mój brat lepsze by zrobił cyfrowka. Jedno jest pewne,jak go nieprzegadam z moim wybranym fotografem to sama za niego zapłacę a on niech sobie weźmie tego! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ja w każdym razie bałabym się miec fotografa, który za 12 godzin pracy w dniu wesela + XX liczbie godzin przy obróbce zdjęc bierze ode mnie 1000-1500zł. Albo się ktoś nie ceni albo odwala fuszerkę słabym sprzętem i nie potrafi się wybic.
![]() |
![]() |
#37 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Dla mnie porażka i ten fotograf wg mnie nie jest wart nawet 200zł. Lepiej daj bratu cyfrówkę i niech Wam za free cyka, lepiej na tym wyjdziecie. Przede wszystkim bym się zastanawiała nad tym czy oni w ogóle się tą fotografią zajmują cały czas... Bo nawet patrząc na stroje osób na zdjęciach można stwierdzić, że te zdjęcia są mocno przestarzałe - owszem, 15 lat temu byłyby ok, teraz NIE. Po drugie niektóre ujęcia w ogóle nie powinny mieć miejsca. Po trzecie to zdjęcia chyba w ogóle nie są retuszowane -nic, zero. Wydaje mi się, że jest tylko poprawiony kontrast. Ale ja specjalistą nie jestem, nie mam pojęcia o fotografii, za to mam jakiś zmysł estetyczny i te zdjęcia wchodzą z nim w poważny konflikt ![]() Jakby Wam facet za darmo miał te zdjęcia robić to ok, ale jak macie za niego płacić - nie wydałabym ani złotówki. Za 1300-1500zł można znaleźć całkiem niezłego fotografa.
![]() |
![]() |
#39 |
Zakorzenienie
|
Powiem tak - na poczatku sama nie chcialam zdjec bo szkoda mi bylo kasy.
Ale znaleźlismy tanich fotografów, obejrzelismy ich zdjecia - spodobaly nam sie. W efekcie byli u nas na slubie cywilnym+5h przyjęcia, do tego plener - zaplacilismy 550 zl. Zdjecia podobają mi się BARDZO. Dostalismy album, 1 zdjecie oprawione w ramkę, plyte z obrobionymi zdjeciami i fotoreportazem. Oglądam je z przyjemnością, niektore z nich są najprawdę rewelacyjne, wiekszosc jest zwyczajnie dobra, nie wstydzę sie pokazywać ich gościom. Kiczu nie lubie. Dla mnie 4000 na fotografa to jakiś kosmos - nie potrafilabym tyle wydac za zdjecia. To 3 moje miesieczne pensje. Nie warto wydawac az tyle, nawet za pamiateke
nie bo tu nie ma nieba jest prześwit między wieżowcami a serce to nie serce to tylko kawał mięsa a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Edytowane przez anannke Czas edycji: 2013-03-02 o 19:23 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Zakorzenienie
|
My za fotografa zapłacimy 2000 (już z albumem dla nas, dla rodziców, plenerem w innym dniu itp) i nie żałuję, bo widziałam portfolio i mega mi się zdjęcia podobają
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() zdjecie panny młodej od tyłu z podniesioną suknią aż do podwiązku -co to ma byc ![]() ,mega kiczowate zdjecia w studio ![]() na ostantim zjeciu z reportażu ramię prześwietlone od flesz i suknia panny mldoej też Ale pan "inzynier z 13 letnim doświwadczeniem" ciekawe w czym ![]() Brak gustu kreatywności i umiejętności techniczne tez nie za dobre żal że tacy ludzie sie utrzymują w branży ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Raczkowanie
|
Mój Tż od początku nie wtrącał się w kwestie związane z fotografem, bo wiedział, że bardzo mi zależy na dobrych zdjęciach. Nie chciałam jakoś specjalnie oszczędzać na fotografii, ale zdążyłam przeżyć parę kryzysów zanim znalazłam kogoś, kogo zdjęcia mi się spodobały i nie zażądał kosmicznej sumy za usługi. Prawda jest taka, że teraz dużo osób uważa się za "fotografów", tylko dlatego, że posiadają one lustrzankę
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Zakorzenienie
|
[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;39545321]12 lat temu zapłaciłam za zdjęcia niecałe 200 zł
dziś też nie zamówiłabym fotografa za 2 czy 4 tysiące[/QUOTE] To jest kwestia, gustu i nie ma się co na ten temat rozpisywać. Dla jednych 300 zł za jeansy to przesada bo w tesco kupi za 60 zł, dla innych szynka za 60 zł bo można kupić za 15 zł czy samochód za 200 tyś. zł bo przecież taki "sam" można kupić za 50 tyś. itd. Mój kolega ma mieszkanie za 1 mln zł (3 sypialne + dzienny z aneksem i 2 łazienki), ja wolałbym dom w tej samej cenie. Jak miałbym wybór jego mieszkanie za 1 mln lub dom za 500 tyś zł to wolałbym dom. Chyba, że mógłbym od razu sprzedać mieszkanie i za kasę ze sprzedaży wybudować dom.
<ciach_reklama> Edytowane przez Emir1994 Czas edycji: 2013-03-03 o 11:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Pamiętajmy też o tym, że wszystko zależy od miejsca w Polsce, inaczej cena będzie wyglądac w niewielkich miasteczkach a inaczej w dużych miastach.
![]() |
![]() |
#46 |
Zakorzenienie
|
U nas też fotografia była ważniejsza niż film. Z tym byliśmy zgodni. Mój mąż też był zgodny ze mną co do fotografa którego wybraliśmy ale teraz jakoś fot nie ogląda czy coś. Faceci tak mają podobają mu się ale widzę że jakoś nie przywiązuje już takiej wagi do tego.
Co do kosztów my płaciliśmy 2500 zł ale szczerze jak tak podliczyć koszty to w cale takich kokosów oni nie mają jakby się zdawać mogło. Tzn może jeśli ktoś zajmuje się fotografią nie ma studia czy coś to więcej mu zostaje. Ale ja tak przeanalizowałam pod względem fotografów naszych to tak. Cena 2500 zł... Z czego 300 zł za sam album + papier itp itd, paliwo na dojazd na wesele z wesela, plener (tu troche km zrobiliśmy) a paliwo swoje kosztuje, podatek od tej kwoty (to już nie pamiętam ile ale też troche poszło) kwestia poświęconego czasu na obróbkę, plener który skutkował zamknięciem zakładu, to że muszą też zapłacić czynsz za lokal. Czas poświęcony na weselu/ślubie to jednak w naszym przypadku było to ponad 12h pracy. Więc też jak na 2 fotografów nei uważam żeby to była wysoka cena. Tym bardziej że zdjęcia dostaliśmy 1 msc i 1 tydz po ślubie. Można znaleźć oczywiście dobrego fotografa taniej ale jednak na pewno w jakimś stopniu przełoży się to na jakość usługi
14.07.2012 ![]() II kreseczki 23.11.2013 ![]() ![]() Edytowane przez (kicia) Czas edycji: 2013-03-03 o 15:57 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
BAN stały
|
Ja chcę film ,zdjęcia nie mają znaczenia,nawet bylejakie zdjęcia zrobione przez kogoś z rodziny można dać do obrobienia i będą cudne.Nie cierpię zdjęć z przygotowań,filmu tez z takimi bzdurami nie chcę, wystarczy kilka łądnych zdjęć które powiększę i powieszę na ścianie w ładnej ramce.Narzeczony chce plener to niech mu będzie ,dla mnie nie zależy bo wystarczą zdjęcia przed salą,jest piękny ogród.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Raczkowanie
|
My z narzeczonym na szczęście wspólnie zdecydowaliśmy , że kamerzysty nie będzie na naszym weselu. Płyta która by nas kosztowała duuuużo kasy będzie leżeć gdzies w szufladzie tak jak kasety z komuni.A my chcieliśmy zrobić wesele troszkę skromniejsze bo ja nie pracuję a TŻ też nie za wiele zarabia i pomagają nam rodzice.Zdjęcia muszą być bo zawsze można wstawic w ramki , może czasem zmienić by w ramkach nie były ciągle te same
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#49 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Autorko, spokojnie, bez emocji. Po prostu powiedz TŻ, że już podjęłaś decyzję, przedstaw mu ją i koniec pieśni. Jeśli będziesz musiała sama opłacić lepszego foto, to to zrób, wg mnie warto. Powodzenia! ---------- Dopisano o 10:29 ---------- Poprzedni post napisano o 10:26 ---------- I jeszcze jedno - fotograf, który zgarnia 3000 zł i tak wcale nie zarabia Bóg wie jakich kokosów. Trzeba wziąć pod uwagę, że ta kwota musi pokryć bardzo drogi sprzęt (profesjonalny aparat to koszt ok. 15 tysięcy złotych (a wieczny nie jest) + drogie obiektywy bez których ani rusz + program do obróbki + komputer z zaawansowaną grafiką itp.) i czas spędzony na obróbce, a także ten poświęcony na doskonalenie fachu. To nie tak, że ktoś bierze 3000 zł za kilka godzin pracy. On nad tymi fotkami będzie potem siedział przez tydzień jak nie lepiej, a bez profesjonalnego (bardzo drogiego) sprzętu też nic nie zdziała. Wiadomo, że to klient musi za ten sprzęt zapłacić - jak wszędzie. Dlatego jak ktoś bierze 1000 zł i w tej cenie zwraca mu się koszt i eksploatacja sprzętu oraz czas poświęcony na obróbkę i wywołanie zdjęć, no to wiadomo ile warte są jego umiejętności... |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#50 |
Przyczajenie
|
Potwierdzam. Jeżeli ktoś ma żyć w zawodzie , który nazywa się fotoreporter ślubny i żyć legalnie, czyli płacić sobie zus (ok 1000zł), płacić za licencję/akredytację na kościoły (od 200 do 300zł na rok w kurii), za licencję jednorazowo oprogramowania adobe do obróbki (od 1300 do 3200 za cs photoshop), aktualizacje około 300-900, mieć na paliwo, na sprzęt, który się zużywa a nie są to aparaty amatorskie za 2tys. ale to często sprzęty typu d3s, d4, marki ds, gdzie każdy to koszt od 15tys. do 24tys., ewentualnie zakup średniaka eosa lub d700/d800 za 9-12tys. no i jeszccze coś z tego mieć dla siebie, paliwo itd itd. to sory ale nie da się żyć robiąc reportaże za 500zł. Z drugiej strony, zawsze tacy ludzie będą, jakiś kierowca, listonosz, hutnik, mechanik, urzędnik dorabiający do pensji. Z tym, że powinniśmy traktować realizację f-reportażu albo jako tzw. rąbankę i wtedy nie oczekiwać dzieła pięknego i emocjonalnego w cenie 500-1000zł albo odwrotnie, znaleźć artystów takich jak bartek jastal, jak kalina i od nich otrzymać nie zwykłe poprawne zdjątka, ale fotografie pełne uczuć, emocji i chwili zatrzymanej w swej ulotności za cenę dużo wyższą niż zwyczajna rąbanka amen.
![]()
![]() |
#51 |
Przyczajenie
|
Gdy mówimy o zdjęciach wykonywanych podczas uroczystości musimy sobie uświadomić sam charakter tego święta. Ze strony fotografa uroczystość ta jest dosyć stresująca. Nie ma on wpływu na sam reportaż, jest tylko wiernym rejestratorem zastanego tematu. Co dotyczy samego pleneru - tutaj wszystko zależy od kontaktu z młodymi. Gorąco polecam nawiązanie dobrego kontaktu na wzajem. Wówczas możemy liczyć na naprawdę dobre /ciach/ zdjęcia ślubne.
Pozdrawiam i życzę powodzenia ![]() Edytowane przez aniolek-tasmanski Czas edycji: 2015-04-27 o 15:20 Powód: reklama |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Raczkowanie
|
Co prawda ja ślubu jeszcze nie planuję, natomiast już teraz wiem, że szczególnie przyłożę się do wyboru odpowiedniego fotografa. I mimo tego, że najprawdopodobniej zdecyduję się tylko na ślub cywilny z niewielkim weselem to i tak marzy mi się fotograf z "wyższej półki", który zapewni nam nie tylko świetnie wykonane zdjęcia zarówno na sesji narzeczeńskiej jak i ślubnej (w studio i plenerze) ale także sprawi, że podczas sesji ja i mój mąż będziemy się dobrze bawić
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Zakorzenienie
|
Autorko rozmawiałaś już z tż? jak tam efekty poszukiwania kompromisu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez Dione Czas edycji: 2013-11-19 o 12:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Raczkowanie
|
Jeśli chodzi o zdjęcia, to ja mojemu narzeczonemu zanim jeszcze byliśmy nawet zaręczeni ze sto razy mówiłam, że na naszym ślubie dobry fotograf musi być
![]() Musi być bo zdjęcia to pamiątka na całe życie. A że dobrze zrobione zdjęcia się cenią- cóż takie czasy. Taka jest cena takich usług i jeżeli ktoś a) bardzo chce, b) stać go, aby ze swoich funduszy za to zapłacić, to moim zdaniem powinien w to zainwestować. Lepiej dopłacić i mieć naprawdę dobrze zrobione zdjęcia niż zapłacić mniej i mieć byle jakie. Szukałam fotografa długo i jest wielka różnica pomiędzy tymi za 800- 1000zł, a nawet już tymi za 2tys. Liczy się sprzęt, lata pracy, pomysłowość i "dobra ręka" ![]() Ale... Na początku też miałam nieco podobną sytuację do Ciebie. Otóż mój tż śmiał się z tego i uważał, że TAKIE pieniądze to stanowczo za dużo jak za zdjęcia, twierdził że na sesji to by go raczej szlag trafił niż jakby miał się ustawiać i pozować do zdjęć:P On jest osobą bardzo stanowczą ta jego męskość czasami zmusza nas do wymiany zdań a mnie do walki, ale cóż...lubię to ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ja postanowiłam, że skoro tż naprawdę nie będzie czerpał akurat z pozowania przed obiektywem przyjemności, że zrobię coś aby się jego zdanie na ten temat odmieniło. i odmieniło się ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez blackcherry12 Czas edycji: 2013-03-04 o 19:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Raczkowanie
|
Witajcie dziewczyny! Wlasńie wróciłam z delegacji i nie miałam ani chwile napisać. Dziś juz padam ale jutro poważna rozmowa i recenzja dla Was! Dziękuje za wszystkie posty wsparcia,jutro je pokaże memu gustownemu PM |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Przyczajenie
|
Czesc dziewczyny
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny, wolnego. Nie zwracacie uwagi na jedno podstawowe kryterium - MIEJSCE ZAMIESZKANIA.
W dużych miastach i ich okolicach usługa X kosztuje 3000 zł, 80 km dalej ta sama usługa kosztuje 1500, a na drugim końcu kraju znajdziecie usługodawcę, który da Wam to samo za 600 zł. Sorry, ale w takiej Warszawie nie znajdziecie fotografa, który Wam zrobi reportaż za kilkaset złotych. To fizycznie niemożliwe, więc nie kręćcie nosami i nie wywyższajcie się, że Wy byście w życiu nie dały kilku tysięcy za zdjęcia z wesela, że nie jesteście takie głupie. Po prostu w Waszej okolicy są zupełnie inne stawki i tyle.
![]() |
#59 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
My płacimy za fotografa 4200zł (z tym, że to jest full pakiet - sesja narzeczeńska, w dniu ślubu od przygotowań do 1 w nocy, sesja ślubna w innym dniu) i raczej jest to średnia cena jak na Warszawę, wręcz przeciętna i jestem z niej bardzo zadowolona. Pisałam maile w sprawie ofert do wielu film i ceny sięgały nawet 8-10 tys.
![]() |
![]() |
#60 |
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny!
Teraz na szybciutko bo lecę na miasto do urzędów mnie wysyłają. Wczoraj przeprowadziłem długa i poważna rozmowę z narzeczonym. Przyczyniłyscie sie do kompromisu pomiędzy nami! Dzięki wielkie! ![]() Szczegóły jak wrócę! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:10.