![]() |
#1 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-09
Lokalizacja: ostr
Wiadomości: 11 146
|
GRILLowane pyszności
Dziś wieczorem wybieram się do rodziców na długi weekend i jako, że pogoda ma dopisywać planujemy zrobić grilla. Zatem z miłą chęcią przygarną wszelakie przepisy na potrawy z grilla.
Zresztą myślę, że nie tylko mi się przydadzą - w końcu sezon grillowy w pełni ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-04
Wiadomości: 3 310
|
Dot.: GRILLowane pyszności
MagJa, robiłaś grillowane banany? Pyuszne na deser! kładzie na grillu nieobrane banany i pieczesz aż się skórka zrobi czarna - polecam...
Ja uwielbiam wymyślać dziwne potrawy z grilla np. jajka grillowan z pomidorem i z serem. robimy takie miseczki z folli aluminiowej, kładziemy tam pokrojenego w kostke pomidorka, skrapiamy oliwą z oliwek, wbijamy jajko, poypujemy solą, pieprzem ,serem startym i grillujemy!!!! pyszna odmiana po tonach grillowanego mięsiwa. z grillla uwielbiam karkówkę marynowaną w oliwie z majerankiem, tymiankiem, solą i ... pieprzem cytrynowym. pozy tym ryba zawinięta w folię, przedtem posypana "kamisem" do ryb, z gałązką rozmarynu, albo tymianku oraz plasterkami cytryny w brzyszku. Pyszotka!!!!! Jak coś dobrego mi się przpomni to napiszę! pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-09
Lokalizacja: ostr
Wiadomości: 11 146
|
Dot.: GRILLowane pyszności
beliczku - faktycznie, bananów to chyba trzeba spróbować
![]() A co do karkówki to ja polecam natrzeć ją porządnie mieszanką miodu, soku z cytryny i pieprzu cayenne; odstawić do lodówki na minimum godzinkę, a potem fruuu na grilla ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-05
Wiadomości: 4 580
|
Dot.: GRILLowane pyszności
Banany polecam!
Super deser, rozplywa sie w ustach. Jak za bananami nie przepadam, tak te z grilla ubostwiam ![]() Ja uwielbiam skrzydelka z grilla, jest co pochrupac ![]() robie tak jak Ty Magja karkowke, czyli z miodem, badz na ostro, zalewam dzien wczesniej sosem sojowym, obsypuje czym popadnie ( w tym oczywiscie pieprzem cayenne, chilli) uwielbiam tez grillowana cukinie, kroje w plastry, rozkladam na aluminiowej tacce, kropelka oliwy, posypuje glownie ziolami. fajne jest tez pieczywo czosnkowe z grilla, w wersji beztluszczowej, wyglada ono tak, pieczemy kromki chleba na grillu, gdy sa juz gotowe rozcieramy na nich , jak na tarce, po calym zabku czosnku ![]() ![]() dla mnie nieodlocznym elementem grillowego zarelka sa tzatziki! mniaaaaaaam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-04
Wiadomości: 3 310
|
Dot.: GRILLowane pyszności
ja bardzo lubię paprykę z grilla - co za aromat!!!!! i oczywiście grzaneczki, o których mskladaczek pisze.
A robiłyście czosnek z grilla? piecze się całe główki, a potem wyciska kremową, czosnkową zawwrtość na mięsko lub grzanki. Ma się potem oddech jak smok wawelski ale jeżeli wszyscy "użytkownicy" grilla go jedzą to nie am problemu. Jest świetny, kremowy, delikatny w smaku... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-05
Wiadomości: 4 580
|
Dot.: GRILLowane pyszności
nie robilam tak czosnku, ale obiecuje, ze wyprobuje przy najblizszym grillowaniu
![]() o ! przypomnialas mi o papryce! uwielbiam te male, takie szpiczaste, je nawet w calosci grilluje, do momentu az skorka sie spiecze i sama zacznie odchodzic ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2002-09
Lokalizacja: Wawa
Wiadomości: 1 104
|
Dot.: GRILLowane pyszności
Camember pieczony w folii na grilu. mmmmmniam. Pieczona cebulka w całości, papryka, cukinia i bakłażan, ziemniaki z ziołami i masłem pieczone w folii (wcześniej lekko obgotowane), kaszanka, pieczony łosoś w dzwonkach z ziołami. Do tego micha sałaty z pomidorami, ogórkami i wszystkim co pod ręką. Palce lizać.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
![]()
No wlasnie -jak sie grilluje rozne warzywa i owoce??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-05
Wiadomości: 17 071
|
Dot.: GRILLowane pyszności
Do mięsa czy grilowanej kiełbaski uwielbiam cebulkę z grilla.Tnę cebulę na dosyc grube plastry, przetykam wzdłuż wykałaczką,by nie rozpadła się.Przed grilowaniem smaruję ją olejem lub oliwą (inaczej się spiecze),tak zrobiona jest pyszna:miękka,aromatyczna .Wspaniały dodatek do dań.
Banany wypróbuję.Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2005-04
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Wiadomości: 539
|
Dot.: GRILLowane pyszności
dzis jadlam rybki z grila dokladnie to byly pstragi, mama wczesniej nacierala je granulowanym czosnkiem posypywala przyprawa do ryb, skrapiala sokiem z cytryny oraz oliwa z oliwek, pozniej zawijala w folie aluminiowa i na grilla jak juz sie takie pyszne miesko zrobilo takie mieciutkie delikatne to wyciagalismy z folii wkladalismy w takie dziwne cos na ryby nie wiem jak to sie dokladnie nazywa takie metalowe i troszke jeszcze podpiekalismy zeby skorka byla chrupiaca
![]() nastepne co robilismy to pieczarki faszerowane maselkiem z vegeta i cebulka tez robione w folii aumioniowej pyszne !!! lubie tez cukinie i papryke, tosty natarte czosnkiem, piersi z kurczka tez musza polezec w marynacie, karkowke itd... zreszta czego ja nie lubie, jadlam juz duzo rzeczy z grilla i jak narazie wszystko mi smakuje |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2005-04
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Wiadomości: 539
|
Dot.: GRILLowane pyszności
zapomnialam dodac ze zawsze jak robimy grilla musi byc salatka taka zwykla ale pyszana: krojmy pomidory na ciwrtki, zielone ogorki na kawalki nie za male taka spora kostke, papryke tez w kostke, cebule w piorka wszystko to solimy i posypujemy pieprzem mieszmy i juz gotowe!!! proste a jakie pyszne i doskonale pasuje do roznych mies z grilla
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: GRILLowane pyszności
Cytat:
Moja mama czasem także takiego pstrąga obwija cieniutkimi plasterkami boczku i tak pieczemy. Dobre wychodzi.
__________________
Korzystaj z czasu póki czas! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2005-04
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Wiadomości: 539
|
Dot.: GRILLowane pyszności
koniecznie wyprobuje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 233
|
Dot.: GRILLowane pyszności
A próbowałyście kukurydzę z grilla? bo ja tak hihiih i uważam że jest pyszna. Kukurydze (cukrową oczywiście nie taką z pola
![]()
__________________
**life doesn`t havE to BE pErfect to Be woNdErfuL** ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2005-04
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Wiadomości: 539
|
Dot.: GRILLowane pyszności
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2004-06
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 1 543
|
Co na grilla?
Licze na Wasza porade.
![]() Jakie dania serwujecie z grilla? Oczywiscie prosze o pominiecie kielbasy, karkowki, skrzydelek i kaszanki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-05
Wiadomości: 4 580
|
Dot.: Co na grilla?
tala, byl juz watek o tym co wizazanki grilluja
![]() http://www.wizaz.pl/forum/showthread...ghlight=grilla |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2004-06
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 1 543
|
Dot.: Co na grilla?
Ajj.. a ja szukalam i tamtego watku nie znalazlam
![]() W takim razie prosze o usuniecie tego. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-05
Wiadomości: 4 580
|
Dot.: Co na grilla?
skad ja to znam
![]() ja czasami wiem, ze watek istnieje a nie moge go znalezc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
nabija na KOPIĘ kopistów.
okrutnica jakaś... |
Dot.: GRILLowane pyszności
cukinia z grilla-pycha
![]() no i wszelkie mięcho ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
BAN stały
Zarejestrowany: 2005-07
Wiadomości: 740
|
Dot.: GRILLowane pyszności
a jadłyscie kiełbaski z grilla z dżemem?
smażymy kiełbaski i co chwila smarujemy je soskiem dżemowym (3-4łyżki dżemu morelowego półsłodkiego wymieszanego z dwiema łyżkami soku z cytryny) P Y C H A ! ! ! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-03
Wiadomości: 375
|
Dot.: GRILLowane pyszności
Jako, że jestem wege, wszelkie mięsa odpadają. A najbardziej z grilla lubię warzywne szaszłyki (np. cukinia + papryka + pieczarki), bakłażany i ziemniaczki
![]()
__________________
"Kocha się nie za cokolwiek, lecz pomimo wszystko... kocha się za nic..." |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-01
Wiadomości: 11 837
|
Dot.: GRILLowane pyszności
Jesli chodzi o mieso z grilla to u mnie bezapelacyjnie wygrywa karkówka
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
__________________
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-06
Wiadomości: 67
|
Dot.: GRILLowane pyszności
Przepyszna jest karkówka, którą robimy z moim lubym w następujący sposób: kupuje się marynatę Staropolską Kamisa (koniecznie zieloną, bo pomarańczowa - ognista - nie jest dobra). Karkówkę pokrojoną na kotlety naciera się marynatą rozrobioną w oleju (dajcie oleju dużo mniej niż napisane jest na opakowaniu, bo jest wtedy za rzadka). Trzyma się potem karkówkę przez kilka godzin w lodówce w zamkniętym pojemniku, a następnie - na grila! Na 1,5 kilo karkówki wystarczają 2 marynaty.
Spróbujcie. Smacznego! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2003-01
Lokalizacja: New York
Wiadomości: 1 092
|
Dot.: GRILLowane pyszności
Probowalam zrobic banany z grilla-smakuja jak przedojrzale-czyli nie dla mnie
Uwielbiam za to marshmallows http://web.kraftfoods.com/main.aspx?...ipe_id=41790-1 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
Dot.: GRILLowane pyszności
to moze ja tez dorzuce cos na grilla...
ogolnie na grillu pieke wszystko ![]() 1) musztardowa oliwa, roztarty lub posiekany czosnek, odrobina mjeranku, sol, pieprz, musztarda. calosc mieszamy na jednolita mase. w to wrzucamy miesko (najlepiej karkowke, sznycle z szynki itp) zostawiamy na cala noc lub przynajmniej na kilka godzin w lodowce. potem wrzucamy na grilla . podczas pieczenia od czasu do czasu smarujemy pozostala marynata. 2) orientalna przepis wymyslony z potrzeby chwili dosc dawno temu. najlepiej nadaje sie do drobiu choc schab i karkowka tez dobrze smakuja. skladniki: oliwa, koncentrat pomidorowy, miod, imbir papryka ostra, sol, sok z cytryny. po wymieszaniu marynata powinna byc mniej wiecej konsystencji nalesnikowego ciasta ![]() na razie tyle, bo ja sie rozpedze z przepisamy z walsnej kuchni to mnie wykopia z tego forum ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2003-04
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 171
|
![]()
Ja polecam luksusową wersje bananów
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2004-09
Wiadomości: 2 431
|
Dot.: GRILLowane pyszności
Polecam PIECZARKI Z SEREM Z GRILLA , pychotaka
kupujemy duże pieczarki , nóżki urywamy drążymy miejsce w środku, obieramy ze skórki, dajemy jakieś zioła bąż przyprawę zwykłą do grilla i dalej do środka żółty starty ser, zapiekamy na grillu aż zmiękną pieczarki ( najlepiej na tacce, troszku to trwa) . Pychota ![]()
__________________
"Well-behaved women rarely make history." Marilyn Monroe |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-01
Wiadomości: 15 844
|
Dot.: GRILLowane pyszności
u mnie grillowa furrore robia sliwki suszone, owiniete plasterkiem boczku i spiete wykalaczka - to oczywiscie na grilla, a potem prosto do buzi
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: dolnyśląsk
Wiadomości: 638
|
![]()
Kurczak w diabelskiej skórce
dla 4 osób 8 kawałków kurczaka (udka, skrzydełka, piersi) 6 łyżek oleju 3 łyżki miodu 3 łyżki sosu chilli łyżka sosu sojowego łyżeczka curry 2 łyżeczki keczupu mielona słodka papryka sól, pieprz Mięso oplukac, osuszyć. Olej wymieszać z miodem, sosem sojowym, chilli, keczupem, curry i mielona papryką. Mieszaniną natrzeć mięso. Odstawić je na 2 godziny w chłodne miejsce. Mięso wytrzeć papierowym ręcznikiem. Piec z każdej strony. W trakcie peiczenia polewać marynatą. Estragonowe kiełbaski 8 kiełbasek pęczek świeżego estragonu ząbek czosnku 2 łyżki winnego octu 2 łyzki musztardy Estragon posiekać. Wymieszać z 2 łyżkami oleju, zmiażdżonym czosnkiem, łyżką musztardy i octem. Kiełbaski włożyć na chwile do wrzątku ( nie gotować). wyjąć. Wytrzeć. Posmarować mieszaniną z estragonem. Odstawić na godzine w chłodnym miejscu. Od czasu do czasu odwrócić. Kiełbaski odsączyć z zalewy. Posmarować olejem i piec.
__________________
To człowiek człowiekowi najbardziej potrzebny jest do szczęścia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:09.