|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4741 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Idzie wiosna,rosną brzuchy,prawie każda czuje ruchy-Mamusie VII-VIII 2013! cz.6
Cytat:
Wcześniaczka Ci nie życzę Ale może dzięki temu tez nie przenosisz ![]() Moja mama chyba wszystkie przenosiła z tego co zrozumiałam
|
|
#4742 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Idzie wiosna,rosną brzuchy,prawie każda czuje ruchy-Mamusie VII-VIII 2013! cz.6
Cytat:
12.07.2013 o godzinie 18:42 wszystko nabrało sensu.. 3470g, 54cm
|
|
|
|
|
#4743 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czyli porodów było 5 ![]() ---------- Dopisano o 12:32 ---------- Poprzedni post napisano o 12:31 ---------- Ale mam koleżankę, która ma jedenaścioro rodzeństwa
|
|
#4744 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To ja jestem sama.. chociaż w sumie mam brata przyrodniego, ale jest 15 lat starszy i od urodzenia mieszka w Londynie więc w zasadzie to jakbym nie miała nikogo. Moja mama stwierdziła jak byłam takim diabłem wcielonym że już nie podoła większej ilości Tylko my tu spamujemy, zauważyłaś? reszty w ogóle nie ma
|
|
|
|
|
#4745 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dlatego ja nie wyobrażam sobie mieć jednego dziecka i chce tą dwójkę ![]() Ale będę musiała zaliczyć kontrolowaną wpadkę z tym moim biednym Tż
|
|
#4746 | ||||
|
Zakorzenienie
|
sliczny jest
)) Cytat:
to kilka moich notatek po szkole. Na pierwszych zajęciach tematem był: zdrowy tryb życia i odżywianie. Mąż się śmiał, że prawie wszystko wiem (aa co mówię, na wizażu jest świetny przepływ informacji.. również tych przydatnych:P). Z tych rzeczy, których nie wiedziałam (pewnie większość z was jest bardziej douczona):- unikać łososia norweskiego i kurczaka - bo tuczone specjalne sterydami i potem dziecko gigant wychodzi, a na dodatek ma wiekszą skłonność do alergii. Poza tym wpływa na rozwój i dojrzewanie dziecka... Pani położna opowiedziała do tego historię która na pewno zapamiętam; mówi że ma przykład wlasnie ze szkoły (potem też prowadzi gimnastyke dla mam z dziecmi itd) i jedna mama wcinała kurczaki w ciąży i teraz córka ma 3 lata i piersi już, i że to straszne bo pewnie bedzie miała 5 lat i okres dostanie. To juz taki ekstremalny przykład, no ale daje po wyobraźni. (mela: zapewne po raz kolejny cieszysz się że masz gospodarstwo:P). Dla jedzących mięcho Pani polecała raczej indyka niż kurczaka (chyba że oczywiście z domowego chowu) - zapotrzebowanie na jaja do 6 szt tygodniowo (i tylko klasy 0 i wiejskie). Teraz nie pamiętam dlaczego dokładnie.... (- glukoza - odchodzi sie od 50tki, powinno się robić 75 bo mniejszy prawdopodobienstwo błędu - ryba maślana i panga też odpada - mleko UHT powoduje alergie, więc najlepiej pić prosto od krowy, chociaż i to trzeba odstawić w ostatnim miesiącu - powoduje alergie i skazę białkową. Za to dozwolone wszelkie przetwory ![]() - sok marchwiowy 0,3ml na dwa dni - bo szwankuje wątroba - nie ylko w ciąży ale i normalnie - suszone owoce - bardzo wskazane (to wiedziałam), ale trzeba zwracać uwagę czy w składzie nie jest napisane że siarkowane lub konserwowane za pomocą siarki (i tutaj musiałam się pożegnać z paczką suszonych żurawin...do owsianki ()- Dicoflor (nie wiem czy dobrze napisałam) - dobrze brać w ostatnim miesiącu ciąży, w dużej mierze zapobiega alergiom potem - paracetamol - to 6 tabletek na dzień max, Bardzo te zajęcia mi się podobały... tym bardziej ze sama od jakis 2 lat zwracam uwagę mocno an skład w jedzeniu, które kupuje. I widać mega dużo doświadczenia i lat pracy pani położnej (barbara rybicka). Duży nacisk kładzie na tematy alergii, jak jej uniknąć. Wczoraj mieliśmy - Ciążą i kontakt z nienarodzonym dzieckiem. Tamz ciekawszych rzeczy, to do panów bardziej, tych którzy raz czuja ruchy dziecka raz maleństwo milknie jak przykładają rękę. Koniecznie powinni mówić jak przykładają rękę do brzucha bo dziecko ich głos rozpoznaje, a jak ktoś przykłada rękę i się nie odzywa, bądź jest obcym głosem to maleństwo się chowa bo traktuje jako obcego. I wczoraj wieczorem mąż zaczął gadać już na maksa i Igor mu odkopywać Poza tym powiedziała o kilku fajnych zabawach - w berka, chowanego itd i fochach jakie małe strzela, bo coś mu nie podpasuje...i ze mamy się nie martwic jeśli na tym etapie dzień.dwa malenstwo sie nie odzywa. Musimy się wtedy zastanowic po czym ma focha:P i o tym jak samo ze sobą się bawi - wspinanie po pępowinie (powoduje uczucie drętwienia jakiejś części brzucha lub nagłe uczucie gorąca - a włąsnie sie zastanawiałam dlaczego czasami biję nagle takie ciepło od brzucha). aa z ciekawych rzeczy, które mnie zainteresowały to : adhd u dziecka można rozpoznać już po urodzeniu i własciwie od razu można też nad tym pracowac... a powoduje w dużej mierze długotrwały silny stres (np taki trwający 10-15 dni... tutaj np podawała utrata bliskiego, rozwód, ślub itp). Jak mamy takie chwilowe stresy to mamy sie nie przejmować. I że nasze nastawienie do życia przekazujemy też dziecku, ale to już pisałam kiedys:P ale mi esej wyszedł, chyab te najważniejsze rzeczy napisałam, którymi chciałam się podzielić. Bo o glutaminianach sodu itp w jedzeniu to nie ma co tu pisać, bo to wszystkie wiecie. Cytat:
Cytat:
i tu wracamy do cierpliwości ) jeszcze trochę i na pewno sie pokaże![]() Cytat:
oojojj... ale bym sie zdenerwowała....:P a zwykle bardzo spokojna jestem:PP Roxi: oj mam nadzieję że dobrz enicka zapamięałam. szacun za wykład o wymieraniu/umieraniu
|
|
#4747 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dlatego slabo widze (naocznie) kopniaczki przez brzuch, jak ja polaskotam to czasem z glowki daje albo rąsią puka, a tak to w standardzie wali nogami w sam dol macicy, i to gleboko w srodku mnie ![]() Ale maja jeszcze czas maluszki, kilka razy sie zdaza poobracac
|
|
#4748 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
więc ja będę używać wszystkich dostępnych metod anty żeby przez te pare lat jedno odchować i nie mieć drugiego w pieluchach.Cytat:
![]() A z tymi piersiami u 3latki straszne.. ![]() Cytat:
pioona jak to mówi Neni
|
|||
|
|
|
#4749 | |
|
Zakorzenienie
|
Elaine... o tym kurczaku to nie takie rzadkie...
Dobra znajoma mojej mamy miała z córką ten sam problem... Tylko Mała nie dostawała żadnego innego mięsa tylko kurczaka i jak miała 3 latka to jej biust zaczął rosnąć ---------- Dopisano o 12:50 ---------- Poprzedni post napisano o 12:47 ---------- Cytat:
![]() Ja mojemu mogę naopowiadać różnych bzdur jak to się zabezpieczamy i przez przypadek wpadliśmy A Ty swojemu, że się nie zabezpieczacie i wpaść nie możecie
|
|
#4750 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Dzień dobry
Wczoraj mężu się postarał, dostałam róże i ulubione czekoladki (owoce morza z lidla ) a potem wyżerka w sphinxie ![]() Gratuluję nowo rozpoczętych tygodni! Margosia no, no... 7 miesiąć ![]() Dotka, Enlevee gratuluję wizyt! Pięknioszki z tych Waszych bobasóweveewe pierwsza sukieneczka fajnie brzuszek podkreśla ale jednak bardziej przekonuje mnie ta druga oliath super te tuniczki! Cytat:
![]() Persephone W takim razie mi też się czasami macica stawia, pocieszyłaś mnie, że to nie bardzo groźne, bo gdyby szyjka mi się skracała to gin by mnie o tym powiadomiła ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
||||||
|
|
|
#4751 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Odnośnie kurczaka.. przez niego mój pies teraz bedzie do konca zycia na karmie hypoalergicznej.. No dokładnie, a ci i tak nie mają jak tego zweryfikować kallisto- dla Twojego Mężczyzny- postarał się ! a jak dzisiaj samopoczucie?
Edytowane przez enlevee Czas edycji: 2013-03-09 o 13:02 |
|
|
|
|
#4752 |
|
Zakorzenienie
|
![]() elaine-blath Ciekawe informacje i czekam na kolejne A z tymi piersiami to tż kuzynka tak miała w wieku 2 lat, ale odstawiono jej w posiłkach kurczaka i brała leczenie i wszystko się cofnęło, tzn. głównie piersi, ale nawet rosołu w domu nie gotowali na kurczaku. A teraz jadę na zakupy
|
|
|
|
#4753 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Najprzyjemniejsza część dnia
|
|
#4754 |
|
Zakorzenienie
|
uppppsss... tz wrocil a ja w łóżku, w piżamie, z chipsami i do tego na wizażu
![]() Margosia- może to części kurczaków były tylko Ci wmawiali, że chleb?
|
|
|
|
#4755 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny: dla mnie własnie sporym zaskoczeniem te kurczaki, pewnie dlatego ze od kilku lat nie tykam miesa (oprocz ryb).. a jak byly kurczaki to zawsze wiejskie (tata wet pod Łebą,a tam sporo wiosek dookoła).....
a co do przenoszenia, to też Pani mówiła, że najczęściej przenoszą te kobiety, które panicznie się boją porodu. I wtedy to udziela sie dziecku. W ogóle to mówiła że do dziecko do lat 3 pamiętam swoje odczucia z 3 trymestru, porodu itd. potrafi opisać dokładnie, kto był na sali, jak był ubrany, jak się rodziło, jaki był poród, jakie odczucia itd... mówi że sama przepytywała takie dzieci. To też dla mnie wielki zaskok. i jeśli będzie się pozytywnie nastawiać baby do porodu np. naturalnego to i ono będzie sie mniej bało tego i współpracowało. Podała tutaj między innymi własny przykład że lekarze od pierwszej wizyty mówili jej że tylko ciesarka, bo za mała miednica i dziecko powyżej 2600 nie przejdzie, nie ma szans itd.. a ona z dzidzia rozmawiała, że na pewno się uda, że bedzie dobrze... i urodziła córke 3800kg naturalnie ) genialnie opowiada o malenstwach w brzuchu...
|
#4756 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może... Może... musze przeprowadzić jakieś śledztwo ![]() Cytat:
|
|
#4757 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Samopoczucie bardzo dobre, dziekujęPogoda u mnie dobijająca, wczoraj cały dzień i przez noc padał marznący deszcz więc teraz szklanka |
|||
|
|
|
#4758 |
|
Zakorzenienie
|
aaaaaaaaaaaaaa wkurzyl mnie wlasnie TZ - nosz kur... od rana lazi do garazu, kombinuje. Mama go wyslala do Biedry na zakupy, nie zdazyl, teraz wymyslil jakas myjnie (jutro klient o jego auto przyjezdza) wiec ja mam zawiezc tesciowa do pracy i no zwalic chcial na mnie zakupy w Biedrze. Na co ja ze tesciowa zawioze, ale nie jade na zadne zakupy. To cos tam pysknal i polazl. Bo miala przyjsc prababcia do malej, ale jak Marysia ma nos zatkany to pewno dlugo nie pospi, a babcia nie da z nia rady - ale tlumacz mu ze z godzine zejdzie na bank. A zakupy nic pilnego i po myjni moze jechac ... a ja tlusty leb - nie chce na taka pogode myc glowy, a ponadto srednio sie czuje i nie chce mi sie lazic po sklepie. aaaaaaaaaaaa
|
#4759 |
|
Zadomowienie
|
elaine-blath przeraziłaś mnie tymi kurczakami, ja z mięsa to w większości jem kurczaki a indyka nie znoszę
I coś w tym jest, że jak tatuś przykłada rękę do brzuszka to musi gadać, bo właśnie jak TŻ przykłada rękę to dziecko przestaje kopać a jak mu gada do brzucha to się ożywia
|
|
|
|
#4760 |
|
Zakorzenienie
|
Margosia: też muszę więcej gadać, bo póki co glaskałam, ale niewiele mówiłam
![]() ewewee: oooj, ale Ty sie nie stresuj )) cieszę sie, ze cos się przyda wam z tego, co się dowiedziałam (a i tak wrzuciłam w sumie to, co mnie zaskoczyło, czego nie wiedziałam wcześniej).. aaaaaaa dla pijących kawę - lepsza z ekspresu niż rozpuszczalna (tej lepiej też unikać). No i oczywiście nie panikować, bo wszystko szkodzi w DUZYCH ilościach, a nie raz na jakis czas wlasnie jedna laska opowiada ze cos tam zjadła, a potem jak doczytała że nie bardzo w ciązy to można to chciała iśc do wc:Pkalisto: ja też się przeraziłam:P
|
#4761 |
|
Zakorzenienie
|
juz mi przeszlo, bo dzwonil i jemu tez przeszlo ide zrobie warzywa na patelnie
a co glodna w koncu jestem.
|
#4762 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a stresa najlepiej przejeść ![]() ---------- Dopisano o 13:42 ---------- Poprzedni post napisano o 13:40 ---------- ja też do dzidziolka raczej nie gadam tylko go głaskam... wyrodna matka jestem
|
|
|
|
|
#4763 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale jak tylko przykłada rękę to Maluch się uaktywnia ![]() Chyba, że chce wykopać ojca
|
|
#4764 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4765 |
|
Zakorzenienie
|
|
#4766 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4767 |
|
Zakorzenienie
|
Margosia: hahahha chyba że
![]() no dobra przelecę odkurzaczem i spadam pisać:P
|
#4768 |
|
Zakorzenienie
|
ale cisza w eterze..
![]() Wszystkie spacerują w ten piękny dzień rozumiem?
|
|
|
|
#4769 |
|
Zadomowienie
|
U mnie się nie spaceruje, u mnie jeździ się na łyżwach po chodniku
|
|
|
|
#4770 |
|
Zakorzenienie
|
Posprzatalam sobie w naszej wielgachnej pieciodrzwiowej szafie w sypialni
Poogarniam jeszcze ciut i moze sie wezme za kilka krawieckich przerobek i reperacji, do ktorych podchodze od tygodni jakl pies do jeza ![]() A tu moj wielki balonik w 23 tc :
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:00.

Jak miałam 1,5 roku do 3 roku życia codziennie przed snem wieczornym dawałam popis i ryczałam po półtorej godziny w niebogłosy kij wie czemu.. kiedyś przy kolejnym moim show zadzwonił telefon.. sąsiadka, która spytała kiedy moi rodzice przestaną mnie w końcu maltretować
Ale może dzięki temu tez nie przenosisz

(

) a potem wyżerka w sphinxie 

12.06.2010