quiche - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2007-03-21, 00:21   #1
anis24
Raczkowanie
 
Avatar anis24
 
Zarejestrowany: 2006-02
Lokalizacja: Dublin
Wiadomości: 42

quiche


Szukam jakiegoś dobrego i łatwego przepisu na quiche...please
anis24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-21, 01:00   #2
BERRY21
Zadomowienie
 
Avatar BERRY21
 
Zarejestrowany: 2005-06
Wiadomości: 1 091
Dot.: quiche

Przepis daphne81 z tego watku:

http://www.wizaz.pl/forum/showthread...hnia+francuzka


Quiche z pomidorami i bazylią



Ciasto:

7 czubatych łyżek mąki
3 łyżki oleju
3 łyzki mleka
8 dag twarogu
czubata łyżeczka proszku
1/2 łyżeczki soli

Nadzienie:
pomidory
200 ml mleka
4 jajka
sól, pieprz, bazylia




Twaróg wymieszać z mlekiem, olejem, solą, mąką i proszkiem. Zagnieśc dość twarde i lekko kruszące się ciasto. Wykleic nim posmarowana tłuszczem i wysypana bułą tarta tortownicę. Nie zapomnieć o zrobieniu rancika.
Pomidory w plastrach ułożyć na placku. Jajka rozbełtać z mlekiem, solą i pieprzem i wylać na pomidory. Posypać sporą ilością bazylii.
Piec 40-50 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu zostawić 5 minut w uchylonym piekarniku, żeby nie opadło.

Rady:
Jesli mamy średnią tortownice, to lepiej zrobić ciasto z półtorej porcji, bo może go nie starczyć na wyklejenie całej blachy i zrobienie rancika!



Po dokladnym przeczytaniu przepisu, wyglada on w miare prosto (a ja jestem kulinarnym leniem, wiec lubie szybko gotowac )
__________________
Keep away from people who try to belittle your ambitions. Small people always do that, but the really great make you feel that you, too, can become great.
Mark Twain


BERRY21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-21, 11:12   #3
anis24
Raczkowanie
 
Avatar anis24
 
Zarejestrowany: 2006-02
Lokalizacja: Dublin
Wiadomości: 42
Dot.: quiche

wielkie dzięki, lecę po twaróg
anis24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-04, 16:17   #4
iszsza
Zadomowienie
 
Avatar iszsza
 
Zarejestrowany: 2006-08
Lokalizacja: Waterford, Irl
Wiadomości: 1 444
Dot.: quiche

Robiłam to danie raz i było b. dobre i b. syte, podawałam już przepis ale wkleje jeszcze raz:
Pikantny placek z Lotaryngi. Najlepiej robić go w formie do tarty. Wykleja się go ciastem kruchym i piecze obciążonym grochem aż sie zrumieni. A farsz składa się z: podduszonej kapusty kiszonej i ugotowanych i pokrojonych w plastry ziemniaków oraz masy jajeczno - śmietanowej, która się zalewa na patelni kapustę z tymi ziemniakami. A potem dodaje na ciasto kruche i jeszcze raz zapieka.
Tylko to jest bez proporcji - jak będzie zainteresowanie to dodam je pozdrawiam!
__________________
don't make a photograph - just take it
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=229365

iszsza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:40.