|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
|
Narzędzia |
2007-03-21, 00:21 | #1 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-02
Lokalizacja: Dublin
Wiadomości: 42
|
quiche
Szukam jakiegoś dobrego i łatwego przepisu na quiche...please
|
2007-03-21, 01:00 | #2 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2005-06
Wiadomości: 1 091
|
Dot.: quiche
Przepis daphne81 z tego watku:
http://www.wizaz.pl/forum/showthread...hnia+francuzka Quiche z pomidorami i bazylią Ciasto: 7 czubatych łyżek mąki 3 łyżki oleju 3 łyzki mleka 8 dag twarogu czubata łyżeczka proszku 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: pomidory 200 ml mleka 4 jajka sól, pieprz, bazylia Twaróg wymieszać z mlekiem, olejem, solą, mąką i proszkiem. Zagnieśc dość twarde i lekko kruszące się ciasto. Wykleic nim posmarowana tłuszczem i wysypana bułą tarta tortownicę. Nie zapomnieć o zrobieniu rancika. Pomidory w plastrach ułożyć na placku. Jajka rozbełtać z mlekiem, solą i pieprzem i wylać na pomidory. Posypać sporą ilością bazylii. Piec 40-50 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu zostawić 5 minut w uchylonym piekarniku, żeby nie opadło. Rady: Jesli mamy średnią tortownice, to lepiej zrobić ciasto z półtorej porcji, bo może go nie starczyć na wyklejenie całej blachy i zrobienie rancika! Po dokladnym przeczytaniu przepisu, wyglada on w miare prosto (a ja jestem kulinarnym leniem, wiec lubie szybko gotowac )
__________________
Keep away from people who try to belittle your ambitions. Small people always do that, but the really great make you feel that you, too, can become great. Mark Twain
|
2007-03-21, 11:12 | #3 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-02
Lokalizacja: Dublin
Wiadomości: 42
|
Dot.: quiche
wielkie dzięki, lecę po twaróg
|
2007-04-04, 16:17 | #4 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2006-08
Lokalizacja: Waterford, Irl
Wiadomości: 1 444
|
Dot.: quiche
Robiłam to danie raz i było b. dobre i b. syte, podawałam już przepis ale wkleje jeszcze raz:
Pikantny placek z Lotaryngi. Najlepiej robić go w formie do tarty. Wykleja się go ciastem kruchym i piecze obciążonym grochem aż sie zrumieni. A farsz składa się z: podduszonej kapusty kiszonej i ugotowanych i pokrojonych w plastry ziemniaków oraz masy jajeczno - śmietanowej, która się zalewa na patelni kapustę z tymi ziemniakami. A potem dodaje na ciasto kruche i jeszcze raz zapieka. Tylko to jest bez proporcji - jak będzie zainteresowanie to dodam je pozdrawiam!
__________________
don't make a photograph - just take it https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=229365 |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie |
|
Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:40.