|
|||||||
| Notka |
|
| Auto Marianna Lubisz auta i motocykle? Fascynuje cię motoryzacja? Dołącz do forum Auto Marianna, podziel się swoją pasją i wiedzą. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3601 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Egzamin na prawo jazdy-pytania, relacje, trzymanie kciuków. Cz.X.
Szukam właśnie wymiary obu aut, moze nie róznią się aż tak bardzo.
|
#3602 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:11 ---------- Poprzedni post napisano o 14:11 ---------- Cytat:
spróbuję ![]() ale jakoś tego nie moge ogarnąć
|
|
#3603 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Spróbuj, ja pierwszy raz ustawiłam tak na egzaminie, pierwszy raz w życiu linie widziałam
Edytowane przez pendraiw Czas edycji: 2013-03-12 o 14:18 |
|
|
|
|
#3604 |
|
Zadomowienie
|
A po co wam wymiary samochodu???
![]() do łuku ? Ale w jakim celu ? Dziewczyny jesli marzy wam sie egzamin po egzaminie to najlepszy sposób na to jest robic luk na jakies pacholki . Ale jesli macie ochote zdac bez problemu przynajmniej luk - oberwacja lini i tylko tego ... pachołek owszem bedzie pomocny ale tylko przy wjezdzie do koperty. Ja luk cwiczylam na fordzie mondeo poza lekcjami w szkole takze te wymiary przy prawidlowej technice raczej nie potrzebne.
|
|
|
|
#3605 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja robiłam łuk na linie - dopiero na egzaminie i wyszedł super
|
|
#3606 |
|
Zakorzenienie
|
ja sie uczylam na obu tych autach i na obu łuk mi wychodził ok...
---------- Dopisano o 15:20 ---------- Poprzedni post napisano o 15:18 ---------- ja łuk robiłam na linie, patrzylam w prawe lusterko i obserwowalam linie, i wtedy łuk mi najlepiej wychodził[COLOR="Silver"
|
#3607 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny jak będę miała chwilkę, to napiszę Wam rady mojej I. Przydatne właśnie odnośnie łuku, wzniesienia i parkowania. Tylko musi TŻ przejąć ode mnie dziecia
|
|
|
|
#3608 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
i u mnie na placu ta linia jest taka sprana....... czekam na rady Soleilka kazda pomocna
|
|
#3609 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
jesli lusterka masz dobrze ustawione a dalej lini nie widzisz fotel ustaw sobie wyzej bo widocznie za nisko siedziesz. |
|
|
|
|
#3610 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
chociaż i tak na maksa się wychylam aby widziec tą cholerna linię
|
|
#3611 |
|
Zakorzenienie
|
Dobra, mam sekundę, więc piszę
![]() Ustawienie lusterek I kazała mi ustawić je tak, aby widzieć z naszego samochodu tylko tylne klamki, w większości ma być widoczne to, co za samochodem. Łuk Aby prawidłowo go wykonać wjeżdżamy w kopertę tak, aby znajdować się ciałem na wysokości środkowego słupka. Cofanie na łuku wygląda tak, że mijając drugi słupek lusterkiem robimy pełen skręt kierownicą w prawo (czyli obracamy kierownicę o 360 stopni [trzeba to szybko zrobić, inaczej się nie wyrobimy]). Patrzymy w lewe lusterko i obserwujemy linię (jeśli widzimy, że najedziemy - trzeba robić kontrę, czyli odbijać kierownicą w lewo). Koła prostujemy, gdy w lusterku widzimy proste linie. Wtedy patrzymy lewe-prawe lusterko i wykonujemy poprawki. Ruszanie na wzniesieniu Po zaciągnięciu hamulca ręcznego noga na gaz i sprzęgło. Popuszczamy lekko sprzęgło w tym samym czasie delikatnie dodając gazu. W międzyczasie obserwujemy przód samochodu. Gdy przód zacznie się podnosić do góry (zobaczycie i poczujecie) opuszczamy ręczny i ruszamy. Parkowanie w lewo Kręcić kierownicą zaczynamy gdy ramieniem jesteśmy w połowie tablicy rejestracyjnej mijanego samochodu Parkowanie w prawo Musimy odbić samochód do środka jezdni (aby się wyrobić). Kręcić kierownicą zaczynamy, gdy lusterkiem miniemy środek tablicy rejestracyjnej mijanego samochodu Parkowanie równoległe. Kręcimy kierownicą, gdy miniemy połowę tylnych drzwi mijanego samochodu. Nasz samochód musi się ustawić pod kątem 45 stopni. Wtedy prostujemy koła. Jedziemy na prostych kołach do momentu, aż nasz prawy reflektor zrówna się z lewym tylnym reflektorem mijanego samochodu. Wtedy zaczynamy kręcić kierownicą. Mam nadzieję, że zrozumiałyście o co chodzi
|
|
|
|
#3612 |
|
Raczkowanie
|
W Czewie o tyle mamy ''ułatwione'' że na egz nie wymagają parkowania równoległego... Co oczywiście jest straszne, bo na kursach oczywiście ci nawet nie pokażą jak to zrobić, a potem będzie problem.
Ja łuk też jadę ''sposobem'', ale taka prawda, że instruktorzy ułatwiają sobie tylko pracę, wszystko bardzo szybko patrzę tu, kręcę tyle, potem odkręcam i koperta... A potem jak przyjdzie co do czego to i zaparkować jest ciężko czy zawrócić. |
|
|
|
#3613 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny, dawno nie pisałam, ale podczytuję was ciągle.
Tym co zdały - gratuluję serdecznie ! Wspaniale czyta się opowieści zdających Uśmiech sam się ciśnie na usta!Tym co nie zdały - NIE PODDAWAJCIE SIĘ! Głęboki oddech, i jedziecie dalej z koksem, pokonajcie stres! I w końcu wy też napiszecie tutaj "ZDAAAAAŁAAAM! " Odnośnie jazdy po łuku. Ja nie byłam uczona jazdy na słupkach, instruktor na pytanie o tą metodę stwierdził, że to bzdura i ci co tak uczą, to nie znają się na tym co robią. Może powiedział to zbyt ostro, ale zgadzam się z tym, że to beznadziejny pomysł. Koleżanka nie zdała już drugi raz na łuku, bo nauczył ją jeździć metodą na słupki. Mówi, że trudno wyczuć ten moment rozpoczynania skrętu, poza tym jak dla mnie jest to zbyt schematyczne. A co jeśli na kopercie zatrzymasz się daleko od prawej linii, co jeśli blisko? Wtedy postępowanie nie jest takie same, nawet jazdę po łuku trzeba dostosować według mnie do warunków jakie sobie stworzyliśmy. Ja byłam uczona jazdy po łuku patrząc na linię w prawym lusterku. Zasada była prosta. Mam delikatnie skręcić tak by widzieć cały czas linię. Jeśli ustawiłam samochód dobrze w kopercie, to nie było problemu, wystarczył delikatny skręt i jechałam jak ta lala, potem tylko wyprostowanie kół by znaleźć się równolegle do linii i dalej już prosta jazda do koperty. Ale.. nie zawsze wjeżdżałam do przedniej koperty idealnie na środek. Czasem było to bardzo blisko prawej linii, czasem daleko. Jak byłam blisko prawej linii, to musiałam zacząć kręcić później niż zazwyczaj. Jak daleko - to mogłam już delikatnie skręcać kierownicę przy wyjeżdżaniu z koperty. Jeśli przy zakręcie nie było widać już linii, to włączał się alarm w mojej głowie - znak, że należy kręcić jeszcze, dopóki linia znowu nie pojawi się na horyzoncie. Oczywiście wszystko to przy bardzo wolnej jeździe, bo inaczej możemy obudzić się z ręką w nocniku, to znaczy daleko za liniami. ![]() Wszystko w tej sytuacji jest oparte na obserwacji prawej linii. Ja nie miałam wyuczone, że "teraz kręcę 2/3 obrotu" itp., po prostu patrzyłam na linię i delikatnie skręcałam kierownicą wraz z torem jazdy. Jak już samochód był ustawiony równolegle do linii, to wtedy przychodził czas na ewentualne korekty odległości od linii, tak by samochód był mniej więcej na środku. Przy zatrzymywaniu z tyłu mnie nauczyli, żebym zatrzymała się już jak taki cypelek od wycieraczek jest jakby na równi z prawym przednim słupkiem. Ale jak ktoś jeździ patrząc przez tylną szybę, to ocenia w inny sposób. Poza tym podejrzewam, że gdybym nie wykonywała korekty odległości, to ta metoda wcale by się nie sprawdzała, bo byłby inny kąt między cypelkiem a słupkiem. Samochód musiał być więc idealnie na środku. Patrzenie w tylną szybę jest chyba bardziej miarodajne, mi akurat nie pasowało (zniechęciłam się po jednej próbie, gdzie się zamieszałam, pomyliłam w którą stronę mam korygować, i instruktor się na mnie zdenerwował ), wolałam nawet jeśli nie za pomocą "cypelka" to zatrzymywać się na wyczucie, w miarę wychodziło. ![]() Wszystko to jednak trzeba przećwiczyć, ćwiczyć aż do bólu. Nie jedną moją jazdę rozpoczynałam właśnie od łuku, dopiero potem wyjeżdżałam na miasto. ![]() Żeby nie było.. Może u niektórych metoda jazdy na słupki się sprawdza. Ale w ten sposób może pojawić się problem przy choćby zawracaniu, gdzie słupków nie ma, a jest np. krawężnik, który w tym przypadku odpowiada naszym liniom z placu manewrowego. Korzystanie więc z lusterek bardziej przydaje się na co dzień niż metoda skrętu za tym lub innym słupkiem. Innymi słowami - pomaga też jeździć po zdanym egzaminie, a nie tylko podczas niego. No dobra, tyle z mojego zdania. Aaa, gdzieś mi wpadło w oczy ruszanie na łuku.. Ja zazwyczaj ruszałam na samym sprzęgle, pod koniec kursu (a właściwie dokupionych jazd ) i na egzaminach ruszałam już z gazem, bo miałam wrażenie, że mi zgaśnie. Ale gazu używałam tylko przy ruszaniu, i to delikatnie! ![]() Rozpisałam się, wybaczcie
Edytowane przez sheep_zonz Czas edycji: 2013-03-12 o 18:26 |
|
|
|
#3614 |
|
Raczkowanie
|
Soleilka sheep_zonz
Dzięki za rady ![]() Jadąc na łuku także stosuje metode "patrzenia na linie w prawym lusterku", tylko mam problem z zatrzymaniem w kopercie przy ccofaniu ;/ Instruktor uczyl mnie abym właśnie ten cypelek od wycieraczki (tylna szyba) był na środkowym słupku. Mimo to, nie umiem ocenić tej odległośći i albo zatrzymie przed koperta, albo potrace srodkowy slupek. Eh, muszę to poćwiczyć! A jesli chodzi o parkowanie rownolegle... ja uczylam sie inaczej, wydaje mi sie latwiejszy sposob ... [podaje przyklad parkowania lewostronnego] Podjeżdżasz do samochodu stojącego z przodu (aby wasze lusterka były w równej linii). Wlączasz lewy kierunek, wsteczny. Lekko krecisz w lewo. Przestajesz i jedziesz powoli tak abys "siedziala" na linii parkingowej. Teraz obracasz na maksa kierownice w prawo. A nastepnie ptarzysz na lewy kraweznik, zeby go nie najechać. |
|
|
|
#3615 |
|
Raczkowanie
|
No i nie zdałam ;/ uwaliłam na łuku, który zawsze wychodził mi idealnie... Bałam się wzniesienia a trafił mi sie taki fajny i miły egzaminator, że pewnie bym zdała. Wziął mnie na wzniesienie jeszcze żeby zobaczyć czy mi się uda. Nie jest mi smutno ale bardziej jestem zła na siebie że taka głupota wrrrr....
|
|
|
|
#3616 |
|
Zakorzenienie
|
Następnym razem na pewno zdasz. Łuk to najdroższy zakręt.
08.06.2016 r. Kierowca ![]() 24.06.2016 r. Nauczyciel kontraktowy ![]() 03.09.2016 r. 04.01.2019 r. 13.06.2020 r. Pisząc z telefonu nie mam opcji cytowania. Jeżeli przekręcę jakiś nick to przepraszam. |
|
|
|
#3617 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3618 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#3619 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie w czwartek drugie podejście. Chciałabym łuk zrobić dobrze.
08.06.2016 r. Kierowca ![]() 24.06.2016 r. Nauczyciel kontraktowy ![]() 03.09.2016 r. 04.01.2019 r. 13.06.2020 r. Pisząc z telefonu nie mam opcji cytowania. Jeżeli przekręcę jakiś nick to przepraszam. |
|
|
|
#3620 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3621 | ||
|
Idealna Źona; )
|
Cytat:
Cytat:
i napewno zdasz tego 10.04
|
||
|
|
|
#3622 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja jutro jadę się zapisać i obawiam się, że miesiąc będę czekać. U Was też tak długo się czeka na egzamin?
|
|
|
|
|
#3623 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ja pierwszy egzamin zawaliłam na łuku. Nie potrafię opisać tego jaka byłam zła!Zrobisz idealnie! Trzymam kciuki!! Cytat:
Właśnie, to już za 3 tygodnie
|
||
|
|
|
#3624 |
|
Zakorzenienie
|
dziś wyjeździłam ostatnie godziny jazd - strasznie mi szło robiłam głupie błędy ale drobne - nic niebezpiecznego
i co ciekawe ani razu mi nie zgasł na mieście - pierwszy raz. żałuję że tak późno zmieniłam instruktora bo gdybym od razu z nim jeździła to wszystko bym umiała - gościu w 4 godziny nauczył mnie więcej niż tamten w 26. mój nowy I zasugerował że powinnam jednak wykupić maks 4-5 godzin żeby pojechać do Rybnika jeszcze i ogólnie nadrobić to co przez poprzedniego mi nie wychodzi. cóż zrobię to choć i tak nie wierzę że zdam kiedykolwiek poprzedni I tak długo powtarzał mi że jestem do niczego że sama w to uwierzyłam
|
|
|
|
#3625 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3626 |
|
Raczkowanie
|
A ja właśnie nie przeżywałam tego jakoś, być może dla tego że w moim gronie znajomych większość pierwszy egz oblewała na łuku i dla mnie to był taki ''standard'', za to za 3 razem ledwo co powstrzymałam się od łez, żeby nie beczeć przy Egzaminatorze, byłam taka wściekła...
|
|
|
|
#3627 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Płacisz - wymagasz dobrej nauki, a nie szykan!
|
||||
|
|
|
#3628 |
|
Raczkowanie
|
Witaj w klubie debilkowata
Za wzystkie ktore zdają trzymam kciuki
|
|
|
|
#3629 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Ja dzień po to przetrawiłam jak upiłam się.
||
|
|
|
#3630 |
|
Zadomowienie
|
własnie dlatego dziewczyny przemyslcie sobie z tym lukiem i tymi metodami czy naprawde warto ryzykowac caly egzamin dziwnymi metodami na pacholki . Ta metoda jest chyba skuteczna tylko wtedy jak sie ustawicie idealnie na srodku koperty a co jak staniecie blisko lewej strony obrot przy pacholku juz nie wyjdzie, wyjedziecie poza linie albo uderzycie w pacholek. Jak bedzie robic to tylko na liniach to zawsze obojetnie jak wjedziecie do koperty luk zdacie tylko pocwiczyc trzeba nic wiecej . Wiecie co mi sie wydaje ze szkoly tak specjalnie ucza zeby ludzie oblewali i na jazdy wracali bo innego wytlumaczenia ja nie znajduje. Łuk to jest najprostrze zadanie egzaminacyjne a tyle osob na nim oblewa , dlaczego? Przez intruktorow ktorzy wlasnie tak ucza. Zreszta nie raz robiłyscie to zadanie na miescie, przy zawracaniu z wykorzystaniem infrastruktury przeciez to jest analogia luku tam pachołkow nie macie a kraweżnik ktorym sie sugeruje tak ?
http://www.youtube.com/watch?v=-FMiZOaM5IM http://www.youtube.com/watch?v=xKy2bzXER58 Edytowane przez aqgatta58 Czas edycji: 2013-03-13 o 10:35 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Auto Marianna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:37.

ja pierwszy egzamin zawaliłam na łuku. Nie potrafię opisać tego jaka byłam zła!
Płacisz - wymagasz dobrej nauki, a nie szykan!