|
|
#31 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Rozwód - jak sobie z nim poradzić?
co zrobić? po prostu iść do sądu, złozyc pozew i juz
Jesli nie jesteś pewna to nie rozwodz się. Pochodzę z rodziny gdzie ludzie lubia zenić sie drugi raz z ta sama osobąi i zyc długo i szczęsliwie czego i wam zyczę
Edytowane przez Lui1234 Czas edycji: 2013-03-13 o 01:07 |
|
|
|
|
#32 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Pod żadnym pozorem nie uciekaj się do psychotropów, mam z tym niemiłe doświadczenie- uzależniają i to bardzo szybko. Ja je wyrzuciałam po tygodniu stosowania.Lepiej cierpieć i płakać niż sztucznie tłumić emocje. Masz wspracie u przyjaciół, rodziny? Rozmowa jest bardzo ważna. Ponadto, psycholog napewno pomoże Ci przejść przez ten trudny dla Ciebie okres. Ja miałam ułatwioną sytuację, po rozwodzie nie cierpiałam bo byłam z kimś, kto się znęcał nade mną i synem. Bolało raczej, że zniszczyłam sobie 12 lat życia. Każdy rozwód boli, wracają wspomnienia, ale przezwyciężysz to. Jesli nie ma już szans na odbudowanie związku i próbowałaś już wszytskiego, łącznie z terapią, która czyni cuda, nie masz innej rady, albo się męczysz dalej w miłości, któa wygasła, albo wybierasz wolność.
|
|
|
#33 |
|
BAN stały
|
Czy pozew już złożony, autorko?
|
|
|
|
|
#34 | |||
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Nie, nie próbowałam go naprawiać tak naprawdę. Dałam nam czas, ale nie pracowałam nad tym, by było lepiej, on również nie. Podświadomie wiedziałam, ze nie chcę tego związku. Nie potrafię na siłę trwać w czymś co nie daje mi szczęścia i w czym nie mogę być sobą. ---------- Dopisano o 21:09 ---------- Poprzedni post napisano o 21:06 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 21:17 ---------- Poprzedni post napisano o 21:09 ---------- Cytat:
Na wsparcie rodziny i przyjaciół mogę liczyć tylko częściowo ale nie mam zamiaru stosować żadnych psychotropów. Jestem wystarczająco silna by poradzić sobie sama. ---------- Dopisano o 21:19 ---------- Poprzedni post napisano o 21:17 ---------- Nie, jeszcze nie. Na razie przeżywaliśmy konieczność poinformowania rodziny, a ostatni tydzień zleciał nie wiem kiedy. W weekend zacznę pisać pozew. Najpierw muszę poczytać jak się do tego zabrać
|
|
|
#35 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a nie prosciej zamiast rozwodu zrobić sobie przerwę na jakis czas? Nie za pochopnie? Ale jak jesteś pewna to oczywiscie , ze nie ma cosie zastanawiać. Szkoda zycia. Jesli Papierz poszedł na emeryturę my mozemy tez przechodzic na emeryturę małzenską zwaną rozwodem )No z moralnego punktu widzenia to jest fair
|
|
|
|
|
|
#36 |
|
BAN stały
|
Mojemu facetowi pozew pisał jednak prawnik. Lepiej wie, co i jak napisać, by było wiarygodnie i w tym specyficznym prawniczym żargonie.
|
|
|
|
|
#37 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
Autorka podjela juz decyzje, wiec nie ma raczej powodu do zwlekania.
|
|
|
|
#38 |
|
Przyczajenie
|
evelion jak potoczył się Twój los?
ja wycofałam sie z rozmowy o rozwodzie... zwątpiłam ... stchórzyłam...jestem słaba... |
|
|
|
|
#39 |
|
Przyczajenie
|
za dwa tygodnie mam sprawę rozwodową
to nie była łatwa decyzja, ani łatwy czas ale wierzę, że będzie dobrze
|
|
#40 |
|
Przyczajenie
|
Powiedz mi proszę jak się teraz czujesz? Jak przetrwałaś ten okres przed rozwodem i czy miałaś jakieś obawy i zwątpienia? jestem w tej samej sytuacji co Ty jak rozpoczęłaś temat... podjęłam decyzję o rozwodzie ale trochę mnie to przerasta. Wiem, że potrzeba wiele siły i odwagi na ten trudny okres...
|
|
|
|
|
#41 |
|
Zakorzenienie
|
tak z ciekawości - co jest takiego trudnego w rozwodzie (jak się nie ma dzieci czy jakiś wspólnych interesów)?
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
|
|
|
|
#42 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może też wiązać się to z obniżeniem poziomu życia dla niektórych pewnie, koniecznością usamodzielnienia się finansowego, jeśli do tej pory to na przykład mąż pracował na rodzinę. Lub nawet pracowali oboje ale jej pensja była jedynie dodatkiem. Teraz stanie się podstawą utrzymania. Mówimy oczywiście o sytuacji gdy nie ma dzieci i nteresów. Może być jeszcze i tak, że jeden z małżonków nie chce wcale rozwodu, zostaje zmuszony przez okoliczności (świeża miłość drugiego małżonka)..pewnie jest i sporo innych powodów dlaczego rozwód nie jest lekkim przeżyciem, zależy od pary
|
|
|
|
|
|
#43 |
|
Raczkowanie
|
Rozwód to na pewno nic przyjemnego. Z pewnością bardzo trudne przeżycie.
|
|
|
|
|
#44 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I każda czynność jest lepsza od tkwienia z kimś kto okazał się świnią, kłamcą, tchórzem, prześladowcą, katem. Więc docelowo powinno być radośnie, że się uwolniło.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett Edytowane przez Elfir Czas edycji: 2015-01-28 o 18:04 |
|
|
|
|
|
#45 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale to dociera do człowieka zainteresowanego z opóźnieniem, zazwyczaj tak jak napisałaś to na to patrzy rodzina i w ogóle otoczenie.Zresztą nie zawsze jest tak dramatycznie-świnia, kłamca, tchórz..bywa, że ludzie mają kupę wątpliwości czy się rozejść czy nie bo ta druga strona nie jest taka zła, ale np jest zbyt letnio w związku chociażby. I wtedy pewnie mogą dopaść wątpliwości, czy nie wpadnę z deszczu pod rynnę albo zostanę sam (bo zazwyczaj 20 lat już się wtedy nie ma). Edytowane przez laisla Czas edycji: 2015-01-29 o 00:58 |
|
|
|
|
|
#46 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja się po prostu zwyczajnie bałam ze już zawsze będę sama.Wiem ze to głupie i lepiej być samemu niż w złym związku.I nadal się boje choc lubię i umiem być sama.I nie zamierzam z powodu tego strachu rzucać się na pierwsze lepsze spodnie. |
|
|
|
|
|
#47 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#48 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#49 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do eksa to mam to samo odczucie, a nawet więcej " matko, co ja z nim robiłam tyle lat"
|
|
|
|
|
|
#50 |
|
padawan
|
Myślę, że w takich momentach warto przełamać się i rozwieść. Nie zawsze da się wszystko naprawić. Moja kuzynka ciężko znosiła rozwód, ale nie zawahała się skorzystać z usług Psychologgii. Po jakimś czasie zauważyłam, że wzięła się za siebie. Nie można bać się bycia singielką bo nie jest nigdzie powiedziane, że gdzieś nie czeka na nas druga miłość.
|
|
|
|
|
#51 |
|
Przyczajenie
|
dziewczyny, ja nie mogę się podnieść po rozstaniu już 7 miesięcy - płakałam, chodziłam do psychologa, a teraz to mam taką NIECHĘĆ do tych facetów że ich unikam. Oszuści i zdrajcy
|
|
|
|
|
#52 |
|
Zakorzenienie
|
Jak dla mnie to chyba najgorszy jest ten lęk przed samotnością. Zwłaszcza jak się jeszcze nigdy nie miało powodzenia i w sprawach związkowych doświadczenie jest praktycznie żadne.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kobieta 30+
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:52.

Jesli nie jesteś pewna to nie rozwodz się. Pochodzę z rodziny gdzie ludzie lubia zenić sie drugi raz z ta sama osobąi i zyc długo i szczęsliwie czego i wam zyczę