|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2371 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Zaczynamy wątek czwarty, macierzyństwo to nie żarty! Mamusie IX-X 2012
Cytat:
|
|
|
|
|
#2372 |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Zaczynamy wątek czwarty, macierzyństwo to nie żarty! Mamusie IX-X 2012
Panterek mój śpi, więc ja też ide w poduchy.
Branoc
|
|
|
|
#2373 |
|
Zakorzenienie
|
Dobranoc
|
|
|
|
#2374 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Zdrówka dla Majki... Cytat:
![]() Cytat:
![]() Dobranoc.Jutro siedze w domu na dupie
|
|
#2375 |
|
Zakorzenienie
|
Wiem
Ale i tak mi szkoda bo ten z biedry miał więcej funkcji
|
|
|
|
#2376 |
|
Zakorzenienie
|
my już nie śpimy ... ale mąż w nocy wstał do Dusi i ja jestem jakoś wyspana .. fajnie .. 2 tygodnie będę teraz miała luźniejsze bo mąż ma ojcowski bym mogła przed pracą troszkę dychnąć
|
#2377 |
|
Zakorzenienie
|
Hello,
Ja już mam nerwa z rana ![]() Chłop mnie wkur.ił jak tylko z roboty przyszedł i jeszcze mały rzygnął nadmiarem mleka chociaż wypił mniej niż zawsze ![]() Świetnie sie weekend zapowiada |
|
|
|
#2378 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Zaczynamy wątek czwarty, macierzyństwo to nie żarty! Mamusie IX-X 2012
Cześć.
Pierwsza noc poza domem za nami. Jakoś poszło, chociaż Jasiu budził się częściej niż zwykle. Wczoraj byliśmy na koncercie - było fajnie ![]() Dzisiaj pięknie świeci słonko, i pewnie pójdziemy pokazać Jasiowi morze. Aga Euphorbium można podawać maluszkom, nawet 5 x dziennie. Do czasu wejścia Polski do UE dużo leków miało rejestracje u maluchów, a teraz UE wymaga kosztownych badań.
|
#2379 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry!
Kraven gdzie masz to słońce??? ja też chce ![]() U Nas pochmurno i zimno,mam dość już tej zimy no! Chłopcy sie dzisiaj zerwali przed 6 rano...normalnie prawdziwy weekend
|
|
|
|
#2380 |
|
Wtajemniczenie
|
haaaj!
U mnie słonko dzisiaj! zara jemy kasze trochę kimniemy się potem cycor i wio na spaceros! yeeaa! |
|
|
|
#2381 |
|
Zakorzenienie
|
U nas też słonko
![]() Ale zimno jest. Zaraz śniadanko i wstawiam pranie, potem drugie pranie i jeszcze lodówe musze odmrozić bo niedawno tż nie zamknął drzwi i sie woda zrobiła, potem sie zamroziła i nie moge po ludzku szuflad wysuwać bo lód blokuje |
|
|
|
#2382 |
|
Zakorzenienie
|
Aaaa u mnie też słonko wyszło
|
|
|
|
#2383 | |
|
Zakorzenienie
|
Dzień Dobry
![]() Nocka przespana,teraz zjadłam śniadanko,niunia się bawi a mąż niestety w pracy ![]() Dzisiaj idziemy na urodziny 2 latka do synka sąsiadów. Mam nadzieję ze Zuzia będzie miała dobry humor bo ostatnio jak gdzieś idziemy to płacze,chowa się u mnie w ramionach i cały czas ją muszę nosić a jak ktoś ją wezmie na ręce to ryk. ---------- Dopisano o 09:07 ---------- Poprzedni post napisano o 09:06 ---------- Cytat:
O właśnie pranie muszę wstawić,zupkę Zuzi ugotować.
|
|
#2384 |
|
Zakorzenienie
|
Dobry.
A ja mam dziś potrójny powód do świętowania: 1. Matinek kończy pół roku ![]() 2. Minął rok od rozwodu mojego z tym fiutem ![]() 3. Wybił rok bez papierosa Mam ochotę się upić
|
|
|
|
#2385 |
|
Wtajemniczenie
|
Też muszę zupkę ugotować dzidkowi,nie mam pomysłu jaka...moze przejdziemy się na zakupy to kupie może coś na ta zupkę...ciekawe czy mrożona dynie bym kupiła nigdy nie widziałam w sumie... Najwyżej jarzynowa będzie hehehe...wlasciwie dawno jarzynowej nie jadł..
|
|
|
|
#2386 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam się mamusie
MOje dziecko tej nocy obudziło się raz kilka razy musiałam smoka włożyć.Ale żeby nie było tak cudownie mamusia się nie spodziewała i idiotka poszła spać o 2:00 bo wciągnął ją film "wpadka" swoją drogą polecam ![]() Mężul też nie lepszy bo na 8:00 do pracy, a też się wkręcił. Kraven wy na urlopie czy u rodziny? Idziemy dzisiaj do mojego bratanka na urodziny - drugie urodziny. ---------- Dopisano o 09:29 ---------- Poprzedni post napisano o 09:27 ---------- O! widzę, że Marta tez na urodziny idziecie ![]() Tamlin ![]() potrójne oklaskirzuciłaś palenie w dzień rozwodu? I niech Matiś zdrowo rośnie
|
|
|
|
#2387 | |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Zaczynamy wątek czwarty, macierzyństwo to nie żarty! Mamusie IX-X 2012
Cytat:
![]() Ja sie upijam jak wypije przez cały dzień jedno piwko ![]() A kiedyś sie piwkowało nawet 4 w ciągu dnia i funkcjonowałam normalnie a teraz po reedsie żurawinowym (polecam bo pyszny) już mam dosyć. A jeszcze go pije 6 godzin ![]() No ja też musze ugotować dzidkowi ale to chyba jutro. Dzisiaj mu podam słoiczek chyba bo nie dam rady wszystkiego ogarnąć. A jeszcze pogoda fajna to by tak na spacer trza było iść. O nieeeeee i jeszcze klatka do mycia schodowa |
|
|
|
|
#2388 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A fajki to rzuciłam jak się dowiedziałam o ciąży, ale zdażało mi się zapalić raz na kilka dni przez pierwszy miesiąc no i później z okazji rozwodu, jak emocje opadły. No ale od tamtej pory nawet pół maszka, nic ![]() Dzięki |
|
|
|
|
#2389 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Tamlin pulmex jest od 7 m ż czy jakoś tak |
|
|
|
|
#2390 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cholercia młody mi zasnął na podłodze na kocu nie wiem czy go przenosić...
|
|
|
|
|
#2391 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
gratulacje ![]() Super tyle okazji do świętowania w jeden dzień Katiem zostaw niech śpi ![]() Ja pranie puściłam,nałożyłam maskę na włosy,zupkę dla Zuzi nastawiłam,mam fajrant na dziś
|
|
#2392 | |
|
Zakorzenienie
|
Witam
u nas też słonko ![]() Cytat:
faktycznie sporo przypadło na tego 16 marca ![]() I wszystkiego dobrego dla Mateuszka I gratuluję roku bez papierosa! ---------- Dopisano o 10:35 ---------- Poprzedni post napisano o 10:34 ---------- A ja właśnie zrobiłam Jasiowi Luci krem z buraków i jest pyszny myślę że małemu też zasmakuje
|
|
#2393 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() dla Matusia !!!!!za papieros ![]() i za wolność ja dzisiaj robię szpinakową z jajkiem będzie
|
|
#2394 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Odp: Zaczynamy wątek czwarty, macierzyństwo to nie żarty! Mamusie IX-X 2012
Witam.
Najlepsze życzenia dla półrocznych solenizantów
|
#2395 |
|
Zakorzenienie
|
Dzięki dziewczyny
Ja dziś Matinkowi zrobię marchewę z groszkiem i ziemniaka z indykiem do tego. Myślę że będzie dobre. Osobno by pycha było Dobrze wiedzieć bo te mazidła są super. Paulę zawsze Wickiem wysmaruję jak chora i od razu lepiej oddycha. |
|
|
|
#2396 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry, u nas też słoneczko
![]() Miłego dzionka życzę! |
|
|
|
#2397 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dla Szymcia i Antosia również - sto lat ! ![]() ![]() Cytat:
właśnie zastanawiam się od kiedy robić osobno ???
|
|
#2398 | |
|
Zadomowienie
|
Agata dzięki.
wydrukowałam te wszystkie Wasze sałatki, zrobię ze 4 dzisiaj mam nadzieję, że ze wszystkim zdążę ![]() Tamlin brawa ![]() Anesh oby Majeczka szybko wróciła do zdrówka ![]() laski przyszło nosidło tula, jest po prostu super,Maja zadowolona jak talala ![]() gorzej, że balerinki na chrzest nie doszły, uduszę faceta... ---------- Dopisano o 11:08 ---------- Poprzedni post napisano o 11:06 ---------- Cytat:
|
|
#2399 |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Zaczynamy wątek czwarty, macierzyństwo to nie żarty! Mamusie IX-X 2012
|
|
|
|
#2400 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Dot.: Zaczynamy wątek czwarty, macierzyństwo to nie żarty! Mamusie IX-X 20
Proszę, bo to z klubu:
1) Sałatka z ravioli: - pierożki ravioli z mięsem - mandarynki w puszce - czerwona cebulka - groszek z puszki - curry - majonez - sól,pieprz, ostra papryka Pierożki gotujemy, cebulke kroimy w kostkę, dodajemy odsączony groszek, mandarynki kroimy na połówki, sos przygotowujemy dodając do majonezu odrobinę syropu z mandarynek, szczyptę curry, sól, pieprz, ostrą paprkę wg uznania. Sałatka jest ciekawa, dośc specyficzna w smaku, słodkawa, więc pewnie nie każdemu przypadnie do gustu, ale polecam ![]() 2) Sałatka z buraczków: - buraczki konserwowe ( całe, nie wiórki) - jaja na twardo - ogórek kiszony - słonecznik -majonez, sól, pieprz Buraczki kroimy na ćwiartki, jaja w kostęk, ogórka też, słonecznik podprażamy na suchej patelni, dodajemy majonez i przyprawy. Smacznego ![]() 3) Sałatka z makaronu ryżowego: - makaron w kształcie ziarenek ryżu - ogórek świeży -czosnek kilka ząbków - koperek -majonez, sól, pieprz Makaron gotujemy wg pzrepisu na opakowaniu, ogórka siekamy w kosteczkę, czosnek wyciskamy, siekamy koperek ( najlepiej świeży, nie suszony), dodajemy majonez i przyprawy. Sałatka fajna jako dodatek do wędlin i mięs, w smaku przypomina słynny sos tzatziki Zaraz będzie reszta. ---------- Dopisano o 11:21 ---------- Poprzedni post napisano o 11:20 ---------- Sałatka z kalafiora. 1 nieduży kalafior 1 średni kiszony ogórek 1 duża cebula rzodkiewka czerwona papryka 2 średnie pomidory świeża zielenina 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek majonez sól do smaku Kalafior ugotuj i podziel na różyczki. Cebulę posiekaj i sparz. Kiszony ogórek obierz ze skórki i zetrzyj na grubej tarce lub pokrój w kosteczkę. Wymieszać cebulę, ogórki i zieleninę posiekaną (pietruszka, szczypiorek, koperek) i posolić. Paprykę pokroić w krążki, pomidory i rzodkiewkę w cienkie plastry. Dodać do wszystkich warzyw kalafior i wymieszać. Przed podaniem polej sałatkę majonezem lub oliwą. Dobre do mięsa lub ryby z grilla. ---------- Dopisano o 11:21 ---------- Poprzedni post napisano o 11:21 ---------- SAŁATKA CEZAR - sałata lodowa lub mieszanka sałat - piersi z kurczaka - małe grzaneczki do sałatek( kupne, ale fajne są domowej roboty: bagietka w drobną kosteczkę , może byc wcześniej natarta czosnkiem i ziołami, na oliwę i zarumienić na patelni) - kilka plastrów wędzonego boczku - majonez - parmezan ( najlepiej w kawałku, smakuje lepiej niż gotowy sypki w woreczku) - kilka ząbków czosnku - sól, pieprz, oregano, przyprawa do kurczaka ( polecam złocistą z Kamisa) Do miski wrzucamy sałatę. Pierś kroimy w kosteczkę, obtaczamy w niewielkiej ilości przyprawy do kurczaka, smażymy. Boczek kroimy w drobną kosteczke, smażymy na chrupiąco już bez dodatku żadnego tłuszczu, ewentualnie z odrobiną oliwy. Odsączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Pierś i boczek dodajemy do sałaty wraz z grzankami. Przygotowujemy sos: majonez mieszamy z oregano, odrobiną soli i pieprzu, wyciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku i ścieramy do niego parmezan, mieszamy. Przygotowany sos dodajemy do reszty składników, mieszamy. Jest pycha ! ---------- Dopisano o 11:22 ---------- Poprzedni post napisano o 11:21 ---------- BROKUŁOWA I - podgotowany brokuł - tuńczyk w kawałkach w oleju - jajka na twardo pokrojone w ósemki - majonez wymieszany z jogurtem naturalnym -sól, pieprz BROKUŁOWA II -podgotowany brokuł - jajka na twardo - pomidory (najlepiej sparzyć i obrać skórkę) sos majonezowy: - 1-2 ząbki czosnku - jogurt naturalny - majonez - sól, pieprz można wymieszać wszystko razem lub ułożyć warstwami, np. brokuły, sos majonezowy, jajka, sos, pomidory, sos itd. BROKUŁOWA III -podgotowany brokuł - sera feta - 20-30 dag szynki (pokroić w kostkę) ja często rezygnuję z szynki - zielony ogórek pokrojony w półplasterki - kukurydza z puszki - sos majonezowy j.w ---------- Dopisano o 11:22 ---------- Poprzedni post napisano o 11:22 ---------- Z MAKARONEM CHIŃSKIM - makaron chiński - szynka, najlepiej wędzona a nie tylko gotowana -szczypior - papryka - kukurydza z puszki - majonez -sól, pieprz NA SŁODKO: - ugotowana pierś z kurczaka - ananasy z puszki -jajka na twardo - majonez opcjonalnie - kukurydza z puszki - rodzynki ---------- Dopisano o 11:23 ---------- Poprzedni post napisano o 11:22 ---------- SAŁATKĘ BROKUŁOWĄ? ![]() brokuł kalafior jaja na twardo pomidory ser feta ziarna słonecznika majonez czosnek Brokuła i kalafiora podgotować - mają być miękkie ale jędrne (najlepiej na parze). Podzielić na różyczki. Jajka, pomidory i fetę pokroić w grubą kostkę. Ziarna słonecznika podprażyć na suchej patelni na złoto. Wszystko wymieszać. Do majonezu wcisnąć czosnek- ilość wg uznania, polać sałatkę w wymieszać. My lubimy dużo czosnku, dlatego u nas nosi to nazwę "Śmierdząca sałatka" o i jeszcze jedna pomidory puszka kukurydzy feta pierś z kurczaka pokrojona na kawałeczki i usmażona z przyprawą gyros ser żółty majonez +czosnek Pomidory i fetę pokroić w kostkę, kukurydzę osączyć, wszystko wymieszać z kurczakiem, z majonezu i czosnku zrobić sos i wymieszać z sałatką. Przełożyć do salaterki i wierzch posypać startym żółtym serem. PYCHA! i jeszcze jedna SAŁATKA Z CEBULKĄ MARYNOWANĄ 2 słoiki cebulki marynowanej 4 jaja na twardo 3 torebki ryżu 1 puszka kukurydzy 1 duży ogórek (świeży) 1 peczek szczypiorku najlepiej drobnego 20 dkg szynki majonez Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu (w osolonej wodzie). Osączyć, wysypać z torebek na duży płaski talerz i wystudzić (nie powinien się posklejać - warto kilka razy przemieszać podczas studzenia). Cebulki osączyć z zalewy. Jeśli sa niewielkie - pokroić na połówki, w przypadku nieco większych - na ćwiartki. Jajka, ogórek i szczypiorek drobno posiekać. Wędlinę pokroić w kostkę lub paseczki. Kukurydzę osączyć z zalewy. Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce i dodać majonez (w wersji mniej kalorycznej można go wymieszać pół na pół z jogurtem naturalnym). wstawić na kilka godzin do lodówki, by smaki sie "przegryzły" Uwaga! Jeśli ryż był gotowany w osolonej wodzie, sałatka nie wymaga dosalania - majonez też jest słony. ---------- Dopisano o 11:23 ---------- Poprzedni post napisano o 11:23 ---------- Brokułowa Jeden spory brokuł 3 jajka na twardo Puszka czerwonej fasoli Do tego sól, pieprz, czosnek w proszku i majonez Surimi 200 gr surimi na tacce 100 gr startego sera żółtego 3 jajka na twardo 100 gr drobnego makaronu Świerzy koperek i szczypior, pieprz majonez (soli raczej nie trzeba, bo solę makaron i ser i surimi też są słone) Makaronowa Puszka fasoli czerwonej Puszka kukurydzy Słoiczek cebulek marynowanych (ja daję trochę mniej, bo tż nie lubi :P) Puszka pomidorów (odlewam wodę, ale taki jakby przecier pomidorowy dodaję do sałatki) Papryka grilowana w oleju(taka nie w occie), z pół słoika 200-300 gr szynki krojonej w kostkę Ok. 125 gr makaronu Do smaku zioła prowansalskie, papryka ostra, pieprz sól, majonez. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:46.

.Zasnela mi na rekach,potem się obudzila,wykapalam ja,a ateraz smyk zasnac nie moze. Dom zasyfiony i jeszcze z psem musze isc.Smutno mi.

ja też chce 

nie wiem czy go przenosić...