|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4201 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: MAMUSIE MARZEC/KWIECIEŃ 2013 Myjcie się dziewczyny, bo nie znacie dnia ani godz
Cytat:
ale nie powiem, przeraża mnie wywoływanie porodu, a chyba na to się zanosi u mnie już zaczynam wpadać w histerię na sam myśl
|
|
|
|
|
|
#4202 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: MAMUSIE MARZEC/KWIECIEŃ 2013 Myjcie się dziewczyny, bo nie znacie dnia ani godz
Cytat:
![]() dla LunkiCytat:
i czekamy na opis ![]() Cytat:
ale najważniejsze że już jesteście w domku w komplecie |
|||
|
|
|
|
#4203 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dawaj
|
|
|
#4204 |
|
Wtajemniczenie
|
moje troche inne niz standardowe umowione
moze napisze najpierw jak wyglada umowione bo sie napatrzylam. Przychodzi ciezarowka idzie pod prysznic, po prysznicu odkazaja brzuszek, dostaje taki fartuch i kladzie sie na lozeczko standardowo kroplowki z plynami wiec trzeba sie liczyc z wenflonem. panie mialy jeszcze robione wczesniej lewatywy. wazne jest to zeby pamietac zeby miec telefon komorkowy naladowany i ladowarke w rzeczach osobistych telefon najlepiej w szlafroku czy na lozku bo potem jak sie lezy w sali i jest sie unieruchomionym to nie ma opcji ze ktos doniesie czy cos. a tak to zawsze pielegniarka wezmie i poda. po kroplowkach buziak dla TZ i jedzie sie na blok. na a u mnie jak podjeli decyzje o cc to dostalam kroplowke z plynami potem pani pielegniarka ogolila mi tu i owdzie (bo wyladowalam w szpitalu bez zapowiedzi i moj stan sie pogorszyl wiec sama nie mialam czasu na takie cuda) nawet mnie nie odkazili bo bylo zagrozenie zycia wiec nie bylo opcji ze pojde sama pod prysznic. odkazanie zafundowali mi na bloku gdzie mnie oblali jakims zoltym plynem od biustu az po kolana lewatywy tez nie mialam....no a teraz samo cc czyli jak to jest na bloku. w ogole myslalam ze kroja na takim normalnym lozku jak na filamach hehe a tu wygladalo cos jak skrzyzowanie fotela ginekologicznego z lozkiem - do tego mialo stopnie po ktorych wchodzilam zeby sie tam polozyc. nie wiem w ktorym miejscu zakladaja cewnik - mnie zalozyli przed cc ze wzgledu na moj wczesniejszy stan zdrowia. zalozenie cewnika nie boli jest sie miejscowo znieczulonym. na poczatku jest to dziwne uczucie - potem ulatwia bardzo zycie. co do samej cc najpierw jest znieczulenie. pani anestezjolog pyta ile waze, czy jestem na cos uczulona. potem siedzac sprawdzala mi na kregoslupie gdzie sie moze wkluc - robila to palcami. potem pielegniarki mnie przytrzymaly i poczulam male uklucie. Pani anestezjolog mowila co i jak bede czuc albo nie czuc. najpierw mowila bedzie cieplo potem uczucie mrowek no i chwile potem jest cieplo w nogi i takie mroweczki chodza. potem sie czlowiek kladzie na plecach. nogi ma na tych strzemionach czy jak to nazwac. a potem to w zasadzie sie czuje cos jakby sie nie czulo bo to nie boli ale no ma sie swiadomosc ze tam cos robia doslownie chwile potem slychac tekst jest dziecko i slychac malucha potem jak sie zapytalam czy to juz koniec to pani sie smiala i mowila ze nie to dopiero poczatek no i poczulam takie nacisniecie na brzuch - nie wiem cos pewnie wyciagali - moze lozysko? no a potem mnie musieli chyba pozszywac ale naprawde nic nie czulam. jak juz bylam gotowa to jak na filmach przerzucili mnie na 3 na lozko - mialam wrazenie ze jestem jak taka kloda no i pojechalam na sale poniewaz ja potem mialam niewydolnosc pluc, watroby i nadcisnienie i inne takie ze wzgledu na zatrucie to wam nie bede opisywac bo to nie jest przy cc to tylko napisze co i jak zaobserowalam co sie tyczy cc. no wiec wraca sie sale z nadzorem - nie lezy sie na takiej zwyklej (przynajmniej tutaj) - dostaje sie srodki przeciwbolowe. generalnie pania po cc przynosili dzieciaczki do przytulenia takze z tym nie ma problemu jak nie jest jak moja wczesniakiem. poza tym przez 24 godziny nie dostaje sie zadnego picia i jedzenia tylko kroplowki. polecam bardzo kupic sobie szminke taka zwykla z wazeliny czy cos takie co sie w zimie czlowiek smaruje zeby usta nie spieprzchly. bo to jednak powoduje ze czlowiek nie ma wrazenia ze mu sie pic chce - bo zwilzanie ust mokrym czyms pogarsza sprawe. po 24 godzinach pani anestezjolog mnie osluchala czy w brzuchu sa jakies ruchy i podano mi cos lekkiego - ja dostalam sucharki i herbate jejku jakie byly dobre. no i jak sie jest na silach to pionizuja - tzn stawiaja na nogi i sugeruja isc nawet umyc zeby. ja mialam wrazenie ze mnie cos tam ciagnie ale nie bylo zle. zreszta jestem ponad 3 tyg po cc i nie moge narzekac zeby mnie cos bolalo czy odczuwala jakis dyskomfort wielki po tym cieciu cesarskim. no a potem - wyciagaja dren - normalnie chyba na 2-3 dzien mnie wyciagneli po tyg ale jak pisalam bylam skomplikowanym przypadkiem ;( to bylo srednio przyjemne ale moze dlatego ze pan dr mnie nie uprzedzil ze juz a ja nie lubie z zaskoczenia i chyba powiedzialam dobitnie ala bo przeprosil. po 7 dniach sciagneli szwy - tego to juz w ogole nie czulam. po cc mialam opuchniete krocze ale to podobno ze wzgledu na moja utrate bialka - bardzo mi pomogly oklady z rivanolu takze polecam sobie kupic nawet do domu. no to chyba tyle. jakby co to pytac zalatwianie potrzeb fizjologicznych po cc jest do przezycia - no troszke boli ale nie jakos bardzo.
25.02.2010 25.04.2010. 25.10.2010. zaręczyny 15.10. 2011. ![]() 21.02.2013. Natalka 31 tc. 1190 g 40 cm http://www.suwaczki.com/tickers/km5sdf9hhaev4h7a.png http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cdf9h7pw9dmdz.png http://s10.suwaczek.com/20111015650114.png |
|
|
|
|
#4205 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Czy podczas normalnego cc tż czeka gdzieś za drzwiami i może zobaczyć dziecko od razu? Kiedy panie przynoszą matce dziecko do przytulenia? Po całym zszywaniu jak się jest w której sali?
|
|
|
#4206 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bardzo dziękuję Ptaszysko wiadomo, że w życiu się różnie układa i u każdej może być inaczej ale wg mnie jak sie mniej więcej wie czego się spodziewać to ma sie inne nastawienie. Ja poszłam z nastawieniem, ze jest to do przeżycia, po wszystkim się zapomina- a to było guzik prawda, serio... Nie zapomniałam i nie zapomnę ....
|
|
|
#4207 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mial robiona glikemie, echo - wszystko ok.w ogole w skali apgar wszystko mial poucinane (6/10) oprocz serduszka. jak dzwon ![]() Cytat:
![]() ale w pewnym momencie moj gin sie bardzo zdenerwowal i widzialam ze nie jest ciekawie....Cytat:
A z innej beczki. Krępuje synka jednak spi nadpobudliwie i go kokonuje pieluszkami (polozne tak go motaly). teraz kminie cos takiego: http://woombie.pl/ co Wy na to?!---------- Dopisano o 21:30 ---------- Poprzedni post napisano o 21:27 ---------- Cytat:
|
|
|
|
#4208 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a gdzies za 20 ciebie jakby co. potem ty wracasz na ta sale no i musisz tam polezec. a dziecko to gdzies nie wiem do 24 godzin - jedna pania kiedys przywiezli w nocy to rano jej malucha przywiezli. wszystko zalezy od twojego samopoczucia - trzeba po prostu zapytac co z maluchem - to w razie czego sciagna pediatre ![]() ---------- Dopisano o 21:37 ---------- Poprzedni post napisano o 21:33 ---------- Cytat:
no mnie sie woombie b. podoba
25.02.2010 25.04.2010. 25.10.2010. zaręczyny 15.10. 2011. ![]() 21.02.2013. Natalka 31 tc. 1190 g 40 cm http://www.suwaczki.com/tickers/km5sdf9hhaev4h7a.png http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cdf9h7pw9dmdz.png http://s10.suwaczek.com/20111015650114.png |
||
|
|
|
|
#4209 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#4210 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
wiem np. ze jak sie chce przekrecic na bok to lepiej kolana docisnac razem. lepiej chodzic powoli a prosto. rane kazali przemywac tylko mydlem zwyklym nieperfumowanym. na poczatku sie balam jak sie poszlam myc ze zaleje opatrunek czy cos - to sie nie bac. opatrunek pielegniarki zmienia a czlowiek umyty od razu inaczej funkcjonuje. mnie pomoglo bardzo to ze mimo dyskomforu moglam podejsc do toalety i nawet umyc zeby. takze nie bac sie wstawac mimo bolu
|
|
|
|
|
#4211 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
woombie mi się podoba, tyle tylko, ze jakoś nie mam przekonania jak na razie. Oliwka spała w tak różnych pozach- że sobie jej w kokoniku nie wyobrażam. Spała np. z nogami u góry z założona jedną na drugą i tylko w takich dziwnych pozach usypiała...więc zobaczę jak bedzie teraz
|
|
|
#4212 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dzielna byłaś
|
|
|
|
#4213 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() co do porodu dawaj ... opis ... ja tam lubie takie HardKory :hihi ![]() zaciazona slodka dzidzia ..... yhmm Cytat:
Pani i Ptaszku - calus za opis bryyyy .... ale wazne ze wszytsko skonczylo sie dobrze dragusia sa i zrowka zyczetak na szybko ndrobilam ... zjedlismy obiad '( nawet udal sie ) potem ''odpoczynek'' i zabaralam mame na spacer i przy okazji do sklepu ... przyjechal Krzys pojechalismy po lozeczko do kolezank wrocilismy zjadlam kolacjeno i zeby nie bylo szlam do sklepu i mowi do mamy - przypomnij mi ze mam kupic baterie.. i co leze w lozku i ide spac sie serio wymeczylam jutro idziemy na wycieczke na punkt widokowy - znaczy sie mama z Aga planuja wejsc ... ja wjade kolejka ew zjesc moze sie uda ![]() slodkich snow |
||
|
|
|
|
#4214 |
|
Raczkowanie
|
pani22ka i Ptaszysko16
ufff co za opisy porodów. Dobrze że wszystko się dobrze skończyło w obu przypadkach. Powiem Wam, że u mnie było podobnie, tzn. jakby połączyć te oba porody, bo zaczęłam naturalnie a skończyłam cc. Może jutro znajdę czas to opiszę Wam jak to u mnie wyglądało. Tymczasem dobranoc mamuśki
|
|
#4215 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Opis porodu jakoś przeżyjemy ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Najważniejsze, że macie to już za sobą.Ptaszysko dzięki za szczegółowy opis i porady Strasznie się pokłóciłam przed chwilą z mężem. Zaczęło się jak zwykle od pierdoły, a doszło do takiej awantury, że nawet on nie wytrzymał i zaczął się na mnie wydzierać, a naprawdę bardzo rzadko mu się to zdarza. W ogóle jakiś taki mam dzisiaj zły nastrój
|
|||
|
|
|
|
#4216 | ||
|
Kniaginia
|
Cytat:
![]() Ja to już nie wiem, czy chcę te opisy porodów Cytat:
Straszne przejścia. Dobrze, że próżnociąg nie został użyty. A krwiaczki u noworodków czasem się zdarzają. Co do ZZO - może być typu "walking". Wtedy nie jest zniesiona możliwość aktywnego porodu. Anestezjolog, z którym się konsultowałam, mówił, że tego typu znieczulenie wręcz przyspiesza, a nie spowalnia akcję porodową. Stosuje się je w krajach skandynawskich i częściowo w Polsce. |
||
|
|
|
|
#4217 |
|
Zakorzenienie
|
Kurcze nie wiem co się dzieję,.. Całą noc się meczyłam, tak mnie brzuch bolał
rano wypiłam herbatę miętową i wymiotowałam ją (2-gi raz w całej ciąży wymiotowałam). Do tego ciśnienie 130/93
|
|
|
|
|
#4218 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Bry !
![]() Cytat:
bo jak nie to z powodu cukrzycy, mnie zamkną w szpitalu, więc lipa !Ptaszysko - dziękuję bardzo za opis Cytat:
http://www.babycenter.com/2_how-to-s...by_10347122.bc W ogóle mam tą stronkę w ulubionych, wd mnie sporo przydatnych filmików dla takich zielonych mamusiek jak ja :P Cytat:
Kciuki żeby było dobrze !---------- Dopisano o 08:08 ---------- Poprzedni post napisano o 08:02 ---------- Jeszcze mi przyszło do głowy, że może się czymś po prostu podtrułaś... a jak się czujesz teraz ?
Dziedzic Edytowane przez ObserwujeCie Czas edycji: 2013-03-17 o 08:03 |
|||
|
|
|
|
#4219 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ale co do woombie, my z TZ juz od jakiegos czasu sie na to napalilismy, tylko czekamy az maly sie pojawi na swiecie i zobaczymy jaki bedzie czy bedzie w ogole lubil byc owiniety ![]() Milej niedzieli, ja zabieram sie za pranie, wietrzenie, pakowanie - mam nadzieje, ze dam rade, biorac pod uwage, ze zaczynam chorowac - jednak zarazilam sie od TZ ... :/ |
|
|
|
|
|
#4220 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jeszcze raz gratulacje ![]() Cytat:
my mieliśmy otulaczek, ale już za mały jest teraz w rożku krępuję, lub w poszewce na poduszkę ![]() Michałek ładnie śpi wtedy. Normalnie to się przebudza, bo ma częsty odruch moro. Cytat:
![]() Kasia - śniło mi się, że urodziłaś ![]() Ciekawe jak nasza Lunka
|
|
|
|
#4221 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
mnie sie zatrucie ciazowe wlasnie objawilo bolem brzucha i wymiotami no i do tego cisnienie. skonsultowalabym sie z ginem a jutro jak bedziesz dalej sie zle czuc zrobila badanie moczu. cisnienie rozumiem zawsze bylo nizsze?? a moze cos zjadlas?
|
|
|
|
|
#4222 |
|
Zadomowienie
|
Witajcie mamusie!
Wczorajszy dzień zakończyłam z tak pełnym brzuchem, że Sławek nie miał nawet gdzie się poruszyć Dziś trochę już brykał, ale tak to spokojny. Śliczne słoneczko za oknem chociaż chłodno. Już po śniadanku, rosołek się gotuje, mięsko marynuje i zastanawiam się czy robić kluski. ![]() Uwielbiam niedzielę!
|
|
|
#4223 |
|
Zakorzenienie
|
Dzien dobry z Rana
strippi ze Niby Ja urodzilam .... Haha ... Od jutra ew moge dzis ide na Wycieczke ( jak dobrze pojdzie ) Powiem wam ze serio sie dzis wyspalam poszlam jakos o 23 i mnie obudzili o 9 ..!! Pelna energii tylko raz wstalam w nocy - Sukces monicca No ja ide jesc ... Milej Niedzieli Zycze Kobietki
|
|
|
|
|
#4224 |
|
Raczkowanie
|
Witam dziewczyny w ten piękny słoneczny dzień
Joanna200, Soroceress, Vilga Gratulacje dziewczyny ![]() Zaciazona śliczna córcia. A jak fajnie wygląda w tym czerwonym bodziaku. Cud malina Kasia86 fajnie że masz już mamę. Zawsze to bezpieczniej będziesz się czuła w razi "P" ![]() dla wszystkich za tygodnie i mocno zaciśnięte kciuki dla mam szpitalnych ![]() No i brawa dla dziewczyn za opisy porodów dzielne jesteście, dałyście radę. Buziaki dla was i jeszcze raz gratulacje A teraz z innej beczki. Jak śpią wasze maluszki? Tzn w śpiworkach, pod kołderką czy w rożkach? A jak w rożkach to do snu wyciąga się ten usztywniacz z niego? Chyba że w miękkim? Pod główkę rozumiem że nie podkłada się nic?
|
|
#4225 |
|
Raczkowanie
|
Witam wszystkie
U mnie dziś od rana piekna pogoda pójdę nad jezioro pokarmic trochę kaczuszki potem obiadek i pewnie lenistwo Miłej niedzieli
|
|
#4226 |
|
Zadomowienie
|
dzien dobry
![]() Milego dnia
|
|
|
|
|
#4227 | ||||||||
|
Zadomowienie
|
Dzień dobry
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
buziaki dla Was ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Piekny dzień dziś! Miłej niedzieli
|
||||||||
|
|
|
|
#4228 | |||
|
Zakorzenienie
|
cześć
, ja się witam w kolejnym pięknym dniu .... moje maleństwo słodko śpi , moje większe maleństwa właśnie wstały i rozrabiają ... a Tż - już nie maleństwo- ale jakże słodkie Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
pod główkę nic nie podkładam ... ,
|
|
|
#4229 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
Tż od rana uwija się w kuchni - gotuje, sprząta, a nawet pierze a ja mam luzikMiłej niedzieli Mamuśki |
|
|
|
|
#4230 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
to może Michałki tak mają ![]() ---------- Dopisano o 11:09 ---------- Poprzedni post napisano o 11:02 ---------- Cytat:
czasem w dzien w pieluszce, przykryty cienkim polarowym kocykiem. pod glowka nic - ewentualnie oblozenie pieluszka terowa buzi. ja jednak podlozylam pod materacyk slowniki do angielskiego. jest lekki spadek. polozna pochwalila idee.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:14.

a nie porod. takze Wasze porody, to zupelnie inna bajka...
skurcze odczuwalne, ale spoko. zjadlam kanapke z maslem, wysylalam smsy
. szybko je zabrali zrobili mu oddychanie rozprezajace metoda neopuff, zabrali do inkubatora.... i tyle go widzialam...
już zaczynam wpadać w histerię na sam myśl 

dla Lunki
ale najważniejsze że już jesteście w domku w komplecie
. Jak rozumiem u Synka wszystko ok ?
jednak spi nadpobudliwie i go kokonuje pieluszkami (polozne tak go motaly). teraz kminie cos takiego: 

dzielna byłaś