|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
Pokaż wyniki sondy: Jaki ma być tytuł 12 części naszego wątku ??
|
|||
| Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013, cz.12 |
|
2 | 4,00% |
| Brzuszki rosną, dzieci też a nasz wątek jest the best! Mamy V-VI 2013 cz.12 |
|
0 | 0% |
| Trzęsą się brzuszki, wychodzą pępuszki, niedługo ujrzymy maluszki. V-VI 2013 cz.12 |
|
1 | 2,00% |
| Powoli bać się zaczynamy, bo plan porodu już napisany. Mamy V-VI 2013 cz.12 |
|
0 | 0% |
| Coraz większe brzuchy mamy, ale jeszcze nie pękamy. Mamy V-VI 2013, cz.12 |
|
1 | 2,00% |
| Wielkie brzuszki już widać z dala, lecz jeszcze nie chcemy iść do szpitala. V-VI 2013 |
|
1 | 2,00% |
| Zaciskamy mocno nóżki, jeszcze nie czas na maluszki. Mamy MAJ-CZERWIEC 2013 cz.12 |
|
25 | 50,00% |
| Na porody już czekamy-która pierwsza? Obstawiamy! Mamy MAJ-CZERWIEC 2013 cz.12 |
|
8 | 16,00% |
| Do dnia porodu już całkiem blisko ale jesteśmy gotowe na wszystko. V-VI 2013 cz.12 |
|
5 | 10,00% |
| Porodów powoli nadchodzi czas co cieszy ale i przeraża nas! Mamy V-VI 2013 cz.12 |
|
0 | 0% |
| Przed porodem stracha mamy, ale dzielnie się wspieramy. Mamy V-VI 2013 cz.12 |
|
6 | 12,00% |
| Czas leci jak szalony, niedługo nasz poród upragniony. Mamy MAJ-CZERWIEC 2013 cz.12 |
|
1 | 2,00% |
| Głosujący: 50. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4741 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Kopniaki czuje już każda z nas, niedługo rodzić przyjdzie czas. Mamy V-VI 2013
Witam 18 marca
Załapałam się na sondę aż boję się pomyśleć z jaką częstotliwością będziemy zakładać nowe wątki, jak zaczną się porody ![]() My wczoraj mieliśmy intensywny dzień, najpierw byliśmy na targach budowlanych, gdzie wynegocjowaliśmy rabat 800zł na naszą bramę garażową Zaraz postaram się ogarnąć o czym pisałyście wczoraj i lecę do nowo otwartego outletu dla dzieci, jakieś ciuchy z Anglii i Francji w nim mają być Na osłodę dnie, patrzcie jakie śliczne foto znalazłam
|
#4742 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Kopniaki czuje już każda z nas, niedługo rodzić przyjdzie czas. Mamy V-VI 2013
Cytat:
Cytat:
|
|
#4743 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4744 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() "mama to taki stwór, który się pojawia, jak jest ciemno... widzę ją jednym, zaspanym oczkiem, potem śpię dalej i nie wiem, czy mi się tylko śniła, czy jednak jest naprawdę" kurde, wzruszyłam się... Cytat:
![]() pamiętam tą twoją ofertę ![]() mnie szef niedawno na rozmowie podsumowującej rok powiedział, że miałam zaklepany program rozwoju w kierunku szefowania. że wszyscy trzej szefowie byli "za". na 150 ludzi wybiera się max 5... Cytat:
![]() mnie się też te maluchy wydają takie... maluteńkie. ale jak pomyślę, którędy one wyszły, to już jakoś mi się perspektywa zmienia
|
|
#4745 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#4746 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
![]() znowu piękne słoneczko, ale mogłoby być cieplej.. za 3 dni kalendarzowa wiosna, a za oknem dalej zima ![]() Wiktorek od rana kopał jak szalony, uraczyłam go 3jajkami na miękko, ciemnym pieczywkiem i kawusią zbożową
|
|
|
|
#4747 |
|
Zakorzenienie
|
Pojawiło się takie pytanie do tej położnej, to powiedziała, że jak wysmarujemy dziecko kremami z duzymi filtrami, damy do cienia to witaminki D będzie za mało, a taki maluszek potrzebuje więcej. Sama nie wiem.
|
#4748 |
|
Zakorzenienie
|
teraz sobie myślę: jednak młoda to głupia
|
#4749 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#4750 |
|
Zakorzenienie
|
Ashyshqa- baw się dobrze, spędzaj miło czas i korzystaj z pobytu w L.
![]() w przyszłym tygodniu tez już będę żyła wyjazdem w rodzinne strony Cloche- ale super, gratulacje ![]() wiesz.. u Ciebie jest ten duży plus, że w obecnej pracy się spełniasz i jesteś doceniana. Więc na awans nigdy nie jest za późno. Ja teraz nie mam zbyt fajnej pracy. źle się wyraziłam.. praca nie jest zła, ale brak perspektyw rozwoju. Teraz jestem na zwolnieniu. I wiem, że po powrocie z macierzyńskiego jestem jedną z pierwszych osób na długiej liście do zwolnienia ![]() no, ale nic. Damy radę, główkę mam, rączki też. Poradzimy sobie ![]() Będę się tym martwiła później |
|
|
|
#4751 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Moja rano cisza, poszłam się wysikać, wracam do wyrka z lapkiem i co? Pod żebreka z prawej strony coś wepchała, nie wiem czy to dupcia czy główka i zaczęła protestować, że jak się zgięłam to jej mało miejsca ![]() Śmieszne są te dzieciaki, cały brzuszek ich, wolny, a one akurat muszą sobie TAM a nie w innym miejscu
|
|
#4752 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
naszej 2-letniej bratanicy nie przebijesz.. Ona chce mieć tak jak ciocia Wiktorka w brzuszku |
|
|
|
|
#4753 |
|
Zakorzenienie
|
ej, ty się śmiej... też to tak "do śmiechu" pisałam, a jak to przeczytałam, to aż zaczęłam płakać na myśl, że moje dziecko mogłoby tak myśleć
![]() z tą witaminą D to jest tak, że potrzebna do budowy kości, i u maluszków trzeba jej duuużo. filtry filtrami - ja już sama nie wiem, co w końcu wolno a czego nie, bo z jednego źródła wychodzi, że przez pierwsze miesiące nie wolno ich stosować i po prostu w ogóle nie wystawiamy dziecia na słońce - tylko cień, osłonięty wózek pieluszką czy czymś takim... inne źródło podaje: tutaj super krem, od pierwszego miesiąca stosować... no i weź bądź tu mądry człowieku. ale jak by nie było - czy to nafiltrowane dziecko, czy nie mające styczności ze słońcem bezpośrednio - witaminy D nie wytworzy. a może nawet nie jest w stanie wytworzyć na samym początku? no ale wychodzi na to, że chyba przydałaby się suplementacja...
|
#4754 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4755 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ty uważasz, że ja nie rozumiem ogromnej różnicy w rozwoju dziecka półrocznego i rocznego - nie wiem na jakiej podstawie takie wnioski wyciągasz. Oczywiście, że rozumiem, ale mój powrót do pracy na 8h dziennie (lub mniej, może wrócę na 3/4) nie spowoduje, że dziecko zatrzyma się w rozwoju, albo mu to zaszkodzi. Po prostu nie uważam, że jestem jedyną osobą na świecie która potrafi dobrze opiekować się moim dzieckiem ![]() Co do karmienia 6 miesięcy - obecny urlop to 24 tygodnie czyli 5,5 miesiąca + można wykorzystać 26 dni urlopu co daje grubo ponad 6 miesięcy więc tu akurat nie widzę problemu. Ja nie wolę żyć od 1 do 1 żeby być z dzieckiem, rozumiem, że to robi ze mnie złą matkę? O co dyskusja? bo ja nie myślę o sobie pisząc o tej ustawie, myślę, że nie tworzą jej dla mnie tylko dla całego społeczeństwa i oceniam ją pod kątem kobiety która nie jest jeszcze w ciąży i waha się czy poradzi sobie finansowo z założeniem rodziny. Przez takie buble jak 6 miesięcy więcej czy tysiak becikowego niestety nic się w tym kraju nie zmieni i wielu ludzi nie będzie dalej stać na dziecko, a pieniędzy na kolejne ustawy nie będzie. Takie jest moje zdanie w tym temacie patrząc subiektywnie, nie jako kobieta z dzieckiem w drodze. Ja również podjęłam decyzję o macierzyństwie świadomie, ale nie uważam za konieczne, że muszę zostać z dzieckiem 3 lata w domu. Bardzo nie lubię traktowania kobiet które wracają szybko do pracy jako karierowiczek, którym nie leży dobro dziecka. Na razie nie jestem przekonana do żłobków, ale przedszkole jak najbardziej prywatne od 2,5 roku życia żeby dziecko uczyło się kontaktu z rówieśnikami, a nie tylko mamą czy babcią a co do zaciskania nóg, żeby tylko któraś nie zaszkodziła maluchowi żeby opóźnić poród:/ ciekawe, że jak zachodził te dziewczyny w ciąży to było pół roku macierzyńskiego i miały chyba jakoś zaplanowane co będzie po? a teraz jak ich nie obejmie to one są okradane z czegoś co miały dostać:/ciekawe
Michaś 02.07.16 ![]() Edytowane przez Mysia mysz Czas edycji: 2013-03-18 o 08:57 |
|
|
|
|
#4756 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, zauważyłam że moja cera jest w kiepskiej kondycji.. zrobiła się jakaś taja ziemista, mam (prawie niewidoczne, ale jednak) delikatne przebarwienia, chyba troszkę rozszerzone pory.. i ogólnie suchą cerę
![]() jak już pisałam, nie używam praktycznie żadnych kosmetyków do pielęgnacji cery. Jedynie żel do mycia, mleczko, tonik... sporadycznie jakiś zwykły krem nawilżający.. Tak się zastanawiam nad tym serum flavo-C. Jest dosyć drogie, ale ma bardzo fajne recenzje.. Lublana-chyba Ty stosujesz to serum..Jesteś zadowolona? Jakie zauważyłaś rezultaty u siebie? na ile starcza Ci jedno opakowanie? jak często stosujesz? Zainspirowana Ash i Cloche myślałam, żeby ukręcić coś samodzielnie.. ale nie czuję się zbyt mocno w tej dziedzinie i nie chcę sobie zaszkodzić |
|
|
|
#4757 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a co do twojej obecnej pracy - przynajmniej żal ci nie będzie i oby ten rok płatnego wychowawczego się udał - naprawdę tego wam wszystkim życzę. każda będzie miała WYBÓR Cytat:
miał pełno miejsca gdzie indziej, ale nie, prawe żeberka fajne są ![]() Cytat:
no nie, z nią nie wygram mój młodszy brat w wieku 4-5 lat wiedział już, że ożeni się ze swoją koleżanką Sarą i że będą mieli trójkę dzieci, po kolei: Aleksander, dziewczynka i jeszcze chłopczyk. imion dziecka nr 2 i 3 nie pamiętam... ale chłopak miał wszystko zaplanowane...
|
|
#4758 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#4759 |
|
Zakorzenienie
|
ile jest macierzyńskiego w Niemczech?
|
|
#4760 |
|
Zakorzenienie
|
Co do macierzyńskich-ja nie będę mieć więc w temacie czy mi zależy czy nie na rocznym się nie wwypowiadam, ale jakbym miała głosować to bym głosowała za rocznym bo są mamusie, które by w domu zostały
lonely dzieci potrafią być zabójcze mały 2 letni kuzynek: co masz w brzuszku?? ja: Dzidziusia. On: Yhym... A ja mam jedzonko
|
#4761 |
|
Zakorzenienie
|
Witam!
Gratuluje wszystkim nowych tygodni!!!!!!! ![]() Vil jak tam sytuacja??? Ash miłego wypoczynku ![]() Widziałam temat wagi dzieci i aż sama się zastanawiam ile nasz Tymuś będzie ważył.. w przyszyły poniedziałek idę na to usg w 30tc ( dokładnie będzie to 29t2d)...Na usg połówkowym w 20t2d ważył 353g i według tabelki był na 10 centylu czyli malutki... Zobaczymy ile mu się przybrało ![]() Moi chłopcy nie byli w sumie mali...Pierwszy 3350g i 55cm, a Drugi 3750g i 55cm ![]() Co do tego zaciskania nóg i 18 marca to mnie temat akurat nie dotyczy bo nie pracuję.. nie będę się więc wypowiadać. Powiem tylko,że wiadomo..nie każda z mam musi z tego chcieć skorzystać, ale miło będzie mieć taką możliwość ![]() No i witamy się w 29tc od wczorajj!
|
|
#4762 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4763 |
|
Zakorzenienie
|
mój synek też uwielbia prawe żebra, lewe go w w ogóle nie interesują
|
#4764 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dzień dobry |
|
|
|
|
#4765 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4766 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
(apteka). zdaje się, że Ashyshqa tak sobie kręciła, może napisz do niej PW i ci poda dokładnie co i jak a przebarwieniom należałoby też zapobiegać. w ciąży ze względu na zmienioną gospodarkę hormonalną wiele z nas jest na nie narażona. kłaniają się filtry. nie muszą być wysokie, ale ważne, żeby były porządne (jakiś byle jaki kremik, co ma napisane SPF15, to niestety nie zawsze dobry wybór - często te kremy chronią głównie przed promieniowaniem UVB, a za przebarwienia odpowiedzialne są promienie UVA - o ochronie przed UVA świadczy faktor PPD, który jest jednak rzadko podawany na opakowaniach... najprędzej znajdziemy informację o PPD u producentów takich jak avene, la roche possay itp... coś z SPF15 a PPD około 10 lub więcej będzie super aaa, żeby nie było... ja jako fanka natury polecam spróbować też dobrych filtrów mineralnych - świetny jest jako krem na dzień pod makijaż np. john masters organics filtr SPF 30. ale drogi... no ale fajowy ale można załatwić filtr i lekki makijaż kremem tonującym z filtrami, na początek dobry wybór zdaje się avene czy la roche mają albo miały też kremy z witaminą c i filtrami... bardzo porządne składowo były.
|
|
#4767 | |
|
Wtajemniczenie
|
Hej, hej, zostało na 65 dni do godziny 0
u nas niedziela minęła bardzo szybko, byli teście i babcia na kawie imieninowej, potem z tż obejrzeliśmy 50 pierwszych randek ![]() widzę że ostra dyskusja z urlopem macierzyńskim, teraz możemy sobie gdybać wszystko okaże się 1 września. No i czy ktoś skorzysta bądź nie to zależy od punktu siedzenia, nie każdego stać by być z dzieckiem kolejne pół roku za 60% pensji lub poprostu będzie marzył o tym żeby w końcu wrócić "do ludzi", mi to akurat ryba bo umowę mam do dnia porodu i zasiłek macierzyński przedłużony czy nie będzie wypłacał mi zus, więc się nawet cieszę z tych 60% dodatkowej kaski ![]() zapowiada się dziś na ładną pogodę, więc musze poprać i poprasować zaległe :P ---------- Dopisano o 09:15 ---------- Poprzedni post napisano o 09:13 ---------- Cytat:
szkoda że ja nie mogę bo mam całą masę naczynek na twarzy, jestem ciekawa czy po porodzie mi się nie powiększą od parcia, bo mam duża skłonność do pękania.
|
|
|
|
|
#4768 |
|
Zakorzenienie
|
ja jeszcze ani razu nie dostałam w żebra a to podobno boli?? Celuje cetralnie w środek pod mostkiem w pęcherz albo fika z prawej lub lewej strony. Tyle, że ja leżę to może temu?? Albo wyrozumiała córcia jest
![]() ![]() Trzymać kciuki, bo wychodzę dziś na miasto... Mamy do załatwienia kilka spraw z mężem, gdzie muszę być a chcemy teraz, bo potem różnie może być
|
#4769 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4770 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() i
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:48.

aż boję się pomyśleć z jaką częstotliwością będziemy zakładać nowe wątki, jak zaczną się porody

no ale wychodzi na to, że chyba przydałaby się suplementacja...