|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3691 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: pierwszy raz u ginekologa? co robić?
Cytat:
Po pierwsze - ginekolog nie przepisze ci tabletek (a przynajmniej nie powinno tak być) bez poznania przyczyny obfitych i nieregularnych miesiączek. Najpierw powinna zlecić ci odpowiednie badania (przede wszystkim badania tarczycy). Ginekolog najpierw przeprowadzi z tobą wywiad (kiedy miałaś ostatnią miesiączkę, czy są regularne, co ile dni występują, czy współżyjesz, czy masz stałego partnera seksualnego, jaką formę zabezpieczenia stosujesz, kiedy miałaś pierwszą miesiączkę). Później zaprosi cię na fotel ginekologiczny, zbada, jeśli będą jakieś nieprawidłowości zleci wykonanie badań, ewentualnie przepisze leki i tyle. |
|
|
|
|
|
#3692 |
|
Raczkowanie
|
|
|
#3693 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak się przygotować? - pierwsza/kolejna wizyta u ginekologa - zbiorczy!
Cytat:
Obecna gin. jest rewelacyjna jeśli chodzi o podejście do pacjentki, bo potrafi właśnie wspierać.
|
|
|
|
|
|
#3694 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#3695 |
|
Zadomowienie
|
Ja osobiści wole mężczyzn ginekologów. Nigdy nie byłam kobiety
|
|
#3696 |
|
Wtajemniczenie
|
Hej
Mam 18 lat, ze swoim chłopakiem współżyje od roku.. niedlugo chyba muszę udać się e końcu do ginekologa ponieważ odczuwam ból podczas stosunku, czasem czuje tez pieczenie i swedzenie okolic intymnych. strasznie się boję, najbardziej tego że coś mi jest, np. nadżerka
|
|
#3697 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
#3698 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Bardzo możliwe, że to zwykłe zapalenie. Odczuwasz ból czy pieczenie podczas stosunku? Bo to duża różnica, ale nie martw się tylko poszukaj dobrych ginekologów w swoim mieście (pytając bliskich, sprawdzając na stronach internetowych opinie) i nie zwlekaj, zadzwoń się umówić. Ja dziś własnie dzwonilam do swojego i jutro lece na wizyte, też mam coś podobnego, próbuje to wyleczyć ale dość długo zwlekałam z tym bo zawsze pieniądze były potrzebne na inne rzeczy i przy okazji dopadło mnie lenistwo teraz nadrabiam wszystkim lekarzy po kolei.
|
|
|
#3699 |
|
Zakorzenienie
|
A ja mam problem z cytologia. Strasznie mnie bolalo wkladanie wziernika. Lekarz powiedzial, ze dlatego, ze jestem bardzo drobna. Niestety, nie udalo sie wykonac badania. USg dopochwowe tak, ale cytologia nie. Wczeniej jak robilam, nie bylo problemu, bo lekarz nie wkladal mi taaakiego wziernika, a tutaj szok:-(
|
|
|
|
|
#3700 |
|
Raczkowanie
|
A byłaś u tego samego czy innego lekarza?
Ja wczoraj miałam robioną cytologie teraz tylko czekać na wyniki
|
|
#3701 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny dobrze robicie, że cytologię wykonujecie chociaż raz w roku!
Ja też robię i dobrze, bo wiem wcześniej o zmianach na szyjcie macicy, których rok temu nie było jeszcze, a nie jak jest już za późno. Namawiajcie koleżanki, zbyt wiele młodych kobiet nie robiło nigdy tego badania mimo, że zaczęły współżyć
|
|
#3702 |
|
Raczkowanie
|
widzę, że koleżanka niedawno się zaręczyła
no no gratuluje ))To prawda, znam dziewczyny, które jak wspominam o cytologi to mówią, że nigdy nie miały mimo, że czasem chodzą do ginekologa! Dziwne, że lekarz sam tego nie zaproponuje.. przecież to jest jedno ze standardowych badań wg mnie...albo jak mówie o tym, że to zwykłe pobranie wymazu tak jak z gardła albo coś, że patyczkiem to się wzdrygają a tego się nawet nie czuje )
|
|
#3703 |
|
Raczkowanie
|
Ja cytologię będę miała za pół roku i to będzie moja pierwsza. Nie rozumiem jak można z własnej woli nie chcieć badania, które przecież nie jest jakieś straszne. Ono jest po to by w razie czego wykryć wcześniej chorobę i móc ją zwalczyć! Bo jeśli się tego nie zrobi na czas to może być za późno...
Jak już to napisałam wcześniej - bardziej stresują mnie wizyty u lekarza internisty niż u ginekologa mimo, że wizyt u gin miałam dopiero dwie
|
|
|
|
|
#3704 |
|
Przyczajenie
|
wybieram się do ginekologa w celu potwierdzenia ciąży..jakie badania bedzie mi wykonywac ??
|
|
|
|
|
#3705 |
|
Raczkowanie
|
nooo zapewne USG nie?
|
|
#3706 |
|
Zakorzenienie
|
Usg, chociaż ono na samym początku może niczego nie wykazać. Na pewno obejrzy szyjkę
|
|
#3707 |
|
Konto usunięte
|
Hej, mam pewien problem związany z wizytą u ginekologa. Po świętach planuję zapisac się na pierwszą wizytę, ale trochę się tego obawiam. Jakiś czas temu odczuwałam swędzenie miejsc intymnych, było to dosyc męczące, dodatkowo wydzielina była żółtawa i gęstsza, trwało to długi czas ale nie mówiłam o tym nikomu bo się krępowałam. Później z czasem stopniowo było coraz lepiej i w końcu nie odczuwałam żadnego swędzenia więc przestałam się przejmowac i zapomniałam o tym. Głupio mi że wtedy nie odwiedziłam lekarza ale byłam młodsza i wstydziłam się tego, od tego czasu minął już możliwe że nawet ponad rok. Obawiam się że to była grzybica i że jakoś się uśpiła na chwilę ale byc może wciąż ją mam bo chyba nie jest to możliwe żeby "uleczyła sie" sama bez lekarstw, prawda?
I teraz moje pytanie czy jeśli teraz nie mam jako takich objawów to lekarz mimo to zrobi mi jakieś badanie w tym kierunku? Ogólnie chciałabym zrobic komplet badań ale jestem dziewicą i obawiam się, że tak jak to wiele razy czytałam lekarz odmówi zrobienia ich właśnie ze względu na błonę. Bardzo proszę o odpowiedź. Proszę też żebyście na mnie nie krzyczały za to delikatnie mówiąc zwlekanie z wizytą, wiem że głupio zrobiłam, ale czasu nie cofnę. |
|
|
|
|
#3708 |
|
Zakorzenienie
|
Lekarz może stwierdzić, czy masz jakąś infekcję jedynie na podstawie wywiadu, badania wziernikiem i ew. sprawdzeniem papierkiem lakmusowym odczyn pH wewnątrz pochwy. Niewykluczone, że przepisze Ci coś profilaktycznie, ale skoro teraz nie masz dolegliwości, to niewykluczone, że już wszystko jest ok
Nie ma co żałować, bo lepiej późno niż wcale
|
|
#3709 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny Kochane !!! Ja zaliczyłam swoją 1 wizytę 3 tyg. temu w wieku 26 lat. Lekarz-złoty człowiek !!! Przemiły, ciepły i poprostu prawdziwy lekarz z powołania. Zero stresu. Wszystkim polecam-jeżdżą do niego kobiety nawet po 100 km !! Wizyta fakt droga-150 zł, ale w tym wszystko-badanie podst. pochwy, cytologia, usg i badanie piersi. Byłam zachwycona no i szczęśliwa bo okazało się, że wszystko dobrze
Jutro wyniki cyt. Strach jest, ale wierzę, że też wszystk ok. Jesli któraś z Was panicznie się boi tak jak ja się bałam polecam serdecznie-dr Binkiewicz, Gliwice w każdą środę od 15:00 do oporu!!
|
|
|
#3710 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jeżeli znajdziesz dobrego lekarza, to myśle, że powinien cię zbadać, ja na 1 wizycie miałam być badana mimo, że byłam dziewicą ale po prostu za bardzo mnie bolało więc odpuściliśmy, ale wtedy to inna sytuacja. Gorzej jak ginekolog na siłe chce przeprowadzić badanie mimo, że pacjentka narzeka, że ją boli w końcu każda z nas jest inna i błona dla niektórych może być dużą przeszkodą w badaniu ---------- Dopisano o 18:53 ---------- Poprzedni post napisano o 18:49 ---------- Cytat:
ja również czekam na wyniki cytologi, ale wizyte miałam niecały tydzień temu, więc jeszcze trochę poczekam ... też mam takiego lekarza z powołania i też od razu na niego trafiłam, nie musiałam zmieniać ich co chwila. Dobrze mieć takie szczęście
|
|
|
#3711 |
|
Przyczajenie
|
Jak przygotować się do usg transrektalnego
Czy wymaga ono jakiegoś specjalnego przygotowania typu oczyszczanie jelit? Lekarz mi nic nie wspomniał na ten temat, a nie chcę wtopy :P
|
|
|
|
|
#3712 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak przygotować się do usg transrektalnego
Z tego co wiem nie potrzeba żadnego przygotowania.
|
|
|
|
|
#3713 |
|
Przyczajenie
|
pierwsza wizyta u ginekologa
mam nietypowe pytanie. nie jestem w ciąży czy moge udac sie na pierwsza wizyte do pani ginekolog położnej ?
|
|
|
|
|
#3714 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: pierwsza wizyta u ginekologa
A niby czemu byś miała nie móc? Ginekolog to ginekolog i nie idzie się tam tylko wtedy jak się jest w ciąży.
|
|
|
#3715 |
|
Przyczajenie
|
tak wiem o tym mialam na mysli tylko to ze jest polozna ale skoro to nie ma znaczenia to sie udam do niej
|
|
|
|
|
#3716 |
|
Zakorzenienie
|
No dokładnie, to bez znaczenia. Powodzenia
|
|
|
|
|
#3717 |
|
Przyczajenie
|
dziekuje
stresik lekki jest
|
|
|
|
|
#3718 |
|
Zakorzenienie
|
To znaczy ginekolog- położnik? A nie położna. To jest różnica.
|
|
|
#3719 |
|
Raczkowanie
|
Nic się nie martw
.Może,jeśli nie masz tego typu oporów,idź do mężczyzny a nie kobiety.Mężczyźni są znacznie delikatniejsi.Naprawdę(mó wię o własnych odczuciach).A to swędzenie,to ja też często miewam.Jak mi lekarz powiedział,to jest chroniczna grzybica bezobjawowa-tzn mogę kogoś zainfekować,natomiast sama nie czuję nic-jedynie lekkie pieczenie,raczej powiedziałabym,nie świąd.Czasem przechodzi samo,czasem wspomagam się Clotrimazolem(mąść dostaniesz w aptece bez recepty za 3 zł około).A słyszałam też,że dobrze jest łykać probiotyki są jakieś specjalne dla kobiet,właśnie po to żeby unikać jakichś takich problemów.Moja znajoma brała chyba Lactovaginal,podpatrzyłam na półce we wspólnej lodówce. ![]() P.S. A-przypomniało mi się,słuchaj.Jak miałam 15 lat,to poszłam do gin. też będąc dziewicą i od razu na dzień dobry zrobili mi badanie stopnia czystości pochwy-i nikt się ze mną nie bawił .Można powiedzieć,że bardzo mało delikatni byli,a to było jeszcze prywatnie.A potem jak się lekarza zapytałam,jak własciwie ta błona dziewicza wygląda,to powiedział "a,u pani to jakieś strzępy zostały". Myślę,że teraz jednak jest inne podejście.Ja byłam w 1993r
Wiara w człowieka spadała mi do zera absolutnego,gdy czytałam kupy (....ponoć "posty"... )posa dzone przez niektóre "Wizażanki.Więc już nie czytam.Nie wydymajcie się z kolejnymi kupami na pw do mnie.Nie tykam smrodów.![]() Edytowane przez Noradrenalina Czas edycji: 2013-04-06 o 22:46 |
|
|
|
|
#3720 |
|
Przyczajenie
|
ginekolog położnik
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:36.

Obecna gin. jest rewelacyjna jeśli chodzi o podejście do pacjentki, bo potrafi właśnie wspierać.
Mam 18 lat, ze swoim chłopakiem współżyje od roku.. niedlugo chyba muszę udać się e końcu do ginekologa ponieważ odczuwam ból podczas stosunku, czasem czuje tez pieczenie i swedzenie okolic intymnych. strasznie się boję, najbardziej tego że coś mi jest, np. nadżerka